[ Flo33 @ 08.07.2012. 22:08 ] @
Ne nadjoh temu, pa da vidimo, ima li biciklista, i da prodiskutujemo oko muka koje muce sve bicikliste, naravno i lepih stvari.

Ja sam od skora poceo posle dosta godina da se zanimam za voznju biciklom, i uzeh polovni Giant faith. Sada mi muka naci nosac za auto, jer po Sloveniji ima odlicnih staza, i steta je voziti samo po okolnim brdima. Ako ih koristite, koje preporucujete, krovne, ili one na gepek? Doduse imam karavana, ali je previse zezanja obarati sedista, skidati muziku itd zarad toga. Dakle jedan bajs tezak doduse oko 20kg.

I cime ih osiguravate u gradu? U mom mestu nemam problema, ali moram misliti i kada dodjem na odmor, recimo u BG. Nije nova bicikla, ali nije ni jeftina, tako da je bolje dati neku desetinu evra na lance i katance, nego lupati glavu.

Pisite iskustva, ture, koji stil voznje preferirate, malo da razmenimo iskustva.

Lep pozdrav!
[ axone @ 10.07.2012. 08:46 ] @
Ja se nosim mislju da zamenim auto za bicikl i da teram to na posao. Imam scott boulder star 5 i vise godina.
Bio sam do jedne radnje da kupim lance i katance i kaze mi prodavac
moj vam je savet da ako ikako mozte nadjete nekog da kod njega ostavite bicikl.
I kod kuce/u stanu i na poslu bojle je da bude uz vas nego napolju makar zakacen sa deset lanaca.

Ti katanci sluze da mozes negde da udjes na par minuta a i tada je bolje da ga imas na oku.
Sad razmisljam gde da ga drzim ili da kupim neki raspalil polovnjak za 50ak eura pa da mi ne bude toliko zao i ako ga maznu.
[ Tyler Durden @ 10.07.2012. 09:30 ] @
Ja sam odnedavno biciklista i primio sam se samo tako.
Išao sam i na posao nekoliko puta kada sam uspio da iskombinujem obaveze poslije posla.

Što se tiče katanaca, i sam imam mišljenje da to služi samo za kraće vremenske periode, a tako su mi i drugi rekli.

I mene zanima ovo oko nosača jer hoću neke planinarske trase sada da obiđem bajsom pošto može mnogo više da se pređe za isto vrijeme. A po Srbiji ima stvarno dobrih offroad ruta.
[ stex @ 10.07.2012. 09:38 ] @
Kod nas se zgrada non stop zakljucava, podrum takodje i opet nestaju bajsovi. Zato sam uzeo stari Rog senior i nemam brige. A i vise volim takve bajsove nego "brdske".

Cesto vozim bajs. Obicno prelazim od 30 do 90 km. Nisam opterecen da jurim, tako da mi je prosecna brzina oko 16-17 km/h. Vozim bajs da pobegnem iz grada i uzivam u prirodi, tako da biram puteve gde je slab saobracaj. Do sada sam primetio dve stvari koje mi smetaju, a nikako da ih resim. A to je los sic i lose kormilo. Ali to se oseti tek kad vozim duze od 50-60 km. Zbog polozaja tokom voznje dlanovi mi trpe pritisak od kormila pa mi se desava da mi misici kod dlanova dva dana titraju. Zato bih kormilo oblozio onom trakom sto se oblaze grip kod teniskog reketa cisto da malo ublazim. A sic nema nikakve amortizere, a to bas prija na ovim nasim putevima :)
[ Predrag Supurovic @ 10.07.2012. 09:45 ] @
Ja se od bajsa ne odvajam ni kad spavam :)

Što se tiče nosača za auto, mislim da su najprakticniji oni koji se postavljaju na zadnja vrata. Nosac stoji nisko pa je lako manipulisti biciklama.

Na krovu su bicikle previsoko a i velike su sile koje deluju na nosac dok se auto ljulja ili ne daj boze klecka po losem makadamu.

Nosac koji se montira na kuku je ok, ako je dobra konstrukcija pa nece da spadne i ako se uklapa sa prtljažnikom, pa ne smeta da mu se moze prici i kada su bicikle na nosacu. Neygodno je svaki put razmontiravati bicikle da se otvori prtljažnik.
[ Tyler Durden @ 10.07.2012. 10:23 ] @
Koliko se kreću ti nosači izraženo u nekoj valuti i treba li na nešto posebno obratiti pažnju prilikom kupovine? To su prilično univerzalni nosači, jel tako?
I meni se čini da su ti što se montiraju na gepek najbolji i najzgodniji.
[ tdusko @ 10.07.2012. 11:32 ] @
Ja sam veliki fan, ali isto nemam neku azdaju od bajsa. Trenutno vozim neki Peugeot city bajs mada to nije bas bajs primeren mom karakteru. Dobar je za duge pruge i ravan put, ali nije za offroad mada sam isao sa njim i po sumi :). Kad bude bilo vise para ovaj cu da prodam, a kpicu neki manji, zgodniji i mountain-friendly :). Imam stazu od kuce do posla nekih 13-15 Km, ali nije zgodno jer ima puno semafora pa nazalost ne idem bajsom na posao jer mi treba bar sat u jednom smeru.

I mene nesto interesuje oko ovih nosaca, a to je kako znati koji od tih koji se prodaju zadovoljavaju saobracajne propise?
[ Flo33 @ 10.07.2012. 15:05 ] @
Taman sam pomislio da niko ne ganja bajseve vise :)

Malo sam prostudirao oko tih nosaca i dosao do zakljucka da recimo krovni nosac je najprakticniji za postavljanje na auto, i najmanja sansa grebanja farbe. Ali izuzetno nepraktican zbog otpora vazduha, gde specifikacije kazu da se potrosi do 30% vise nafte sa biciklom gore/od 50 do 300e*. Na gepek je ok ako imate karavana, ali se desi da se lak ogrebe jer je bicikla jako blizu a i te zakacaljke su smotane za namestiti. Od 50 do 300. Na kuku su em skupe, em trebas kuku, em je zezanje za postavljanje i skidanje.Od 200 na vise. Ja planiram da uzmem zateznu sajlu za prtljaznik, sediste oborim, i stegnem trakom.

Srecom, u mirnom sam kraju, tako da ne bi trebalo biti problema sa kradjom, mada cu svakako uzeti neku lavlju kandzu :D
[ Shadowed @ 10.07.2012. 15:19 ] @
Ja koristim bicikl kao prevozno sredstvo tokom dela godine kada je ok voziti ga. Auto nemam i retko mi kad treba. U Novom Sadu tesko da postoji potreba da ides negde a da ne mozes za 20min stici biciklom. Platih bicikl 110-120e i mozda jos 30e dodatne sitnice, vezujem ga sajlom i do sada nisam imao problema sa kradjom a ako se bas i desi.. jbg, i ovo do sada je dobro posluzio za te pare
[ Predrag Supurovic @ 10.07.2012. 17:40 ] @
Citat:
tdusko:I mene nesto interesuje oko ovih nosaca, a to je kako znati koji od tih koji se prodaju zadovoljavaju saobracajne propise?

Citat:
Flo33: Malo sam prostudirao oko tih nosaca i dosao do zakljucka da recimo krovni nosac je najprakticniji za postavljanje na auto, i najmanja sansa grebanja farbe. Ali izuzetno nepraktican zbog otpora vazduha, gde specifikacije kazu da se potrosi do 30% vise nafte sa biciklom gore/od 50 do 300e*. Na gepek je ok ako imate karavana, ali se desi da se lak ogrebe jer je bicikla jako blizu a i te zakacaljke su smotane za namestiti. Od 50 do 300. Na kuku su em skupe, em trebas kuku, em je zezanje za postavljanje i skidanje.Od 200 na vise.

Citat:
Tyler Durden: Koliko se kreću ti nosači izraženo u nekoj valuti i treba li na nešto posebno obratiti pažnju prilikom kupovine? To su prilično univerzalni nosači, jel tako?

Važno je koristiti neki proveren nosac koji je pouzdan. Probao sam razne i najbolje mi se pokazao Thulle, mada znam za slučajeve kada se ni on nije pokazao.

Svaki nosač je napravljen tako da bicikla ne dodiruje vozilo. do grebanja može da doše samo dok se bicikla postavljaili skida sa nosača apo tom pitanju su upravo najgori krovni nosači, jer su bicikle nezgovdno visoko i veće je mogućnost da stvar krene naopako.

Što se propisa tiče, sve dok je bicikla na vozilu u okviru propisanih gabarita ne bi trebalo da bude problema. Neki nosači, oni koji izlaze iz gabarita, imaju dodatan set zadnjih svetala koja se napajaju iz priključka za auto-prikolicu, te su tako propisi zadovoljeni. Međutim, sumnjam da će neko tek tako nabavljati takve nosače jer su veoma skupi.

Postavljanje nosača na zadnaj vrata ume dabude neobično prvi put, ali kada se to prvi put podesi ubuduće je psotavljanej vrlo jednostavno. Zbog različitih oblika vrata, ne postoji univerzalan nosač za sva vozila već se pre kupovine mora proveriti da li model može da se koristi na konkretnom automobilu. Uz nosače obično ide i spisak vozila za koja su predviđeni. Nosači su univerzalni u meri u kojoj je to moguće - jedan nosač se, uz manja podešavanja dužena traka ili spoja cevi može prilagoditi velikom broju vozila koja imaju sličan oblik.

Nosači za krov i kuku su univerzalni jer je montaža na svim vozilima ista.

O cenema ne mogu da govorim jer sam nosač za jedan auto nabavio pre mnogo godina i dan danas me odlično služi, a za drugi sam nosač pravio sam.
[ Lavlja_Jazbina @ 10.07.2012. 17:48 ] @
Evo par interesantnih koncepta.

[ Nebojsa Milanovic @ 10.07.2012. 22:43 ] @
Iz nekog razloga se pod biciklizmomom podrazumeva vožnja po bespuću, što nije sasvim ispravno jer se može fino voziti i u ravničarskim predelima (ture do 100 km dnevno).

Lično dosta vozim a planiram još više (koliko vreme bude dozvolilo) a iako imam odličan brdski bicikl, praktično vozim samo treking.

Upravo sutra idem da kupim ove gume

...a za sledeću godinu planiram nabavku jednog ovakvog modela:

Ko voli da meša off-road i on-road, predlažem mu ovako nešto (i sam razmišljam o tome):

Citat:
Ja se nosim mislju da zamenim auto za bicikl

Ja sam u mnogo čemu auto zamenio biciklom, u gradu kod god je moguće.
[ Onaj @ 10.07.2012. 22:46 ] @
Citat:
Ja se nosim mislju da zamenim auto za bicikl

Može.
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2012. 00:05 ] @
Treba se vozati bajsom sto vise, ja imam neki mauntbajk,
nije los, za jedan dan sam mislim najvise isao 80 km njime,
ali moze se i vise uz malo kondicije.

Cak stavise, to mi je omiljena aktivnost, sa drustvom, nas
nekoliko pa se vozikamo po oklnim mestima.

Auto nemam pa me nosaci i ne zanimaju

@Nebojsa - koliko kosta onaj prvi sa slike kod nas?
[ Nebojsa Milanovic @ 11.07.2012. 00:22 ] @
Ovakvih modela nema kod nas, tek se prave narudžbe za narednu godinu tako da ne znam cene, ali generalno solidnih biciklova ima od nekih 400 e naviše, pri čemu je gornja cifra neograničena (novi naravno, kradene preko oglasa ne računam).

btw, baš juče sam vozio jedan karbonski MTB od 3500e (nije custom, znači nije takmičarski) i prisustvovao sklapanju jedne custom karbon specijale koja će izaći oko 3000-3200e.

Nije mnogo bitno koliko košta bicikl, važno je da ima dovoljno kvalitetne delove i da odgovara nameni koju želiš da ispuniš. Ja sam recimo prvo kupio MTB ali mi ne odgovara jer je mali i spor, a pošto off-road slabo vozim retko ga i isterujem iz garaže.

Treking mi mnogo više odgovara, udobniji je i mnogo brži, tako da se bolje osećam na njemu, iako je model koji trenutno vozim po delovima slabiji od tog MTB (Deore/Alivio/RockShox, diskovi, itd.). Za sledeću godinu planiram bolji, nešto na temu ova dva gore.
[ Predrag Supurovic @ 11.07.2012. 00:49 ] @
Je l će sad da počne trovanje da ne valja nijedan bicikl ako ne prodaš bubreg da bi ga kupio?

[ Srđan Pavlović @ 11.07.2012. 02:23 ] @
Meni ovaj moj Capriolo za 100 evra (bio toliko pre par godina) sasvim OK.

Doduse, ne upucujem se rado negde daleko njime, jer ti delovi
na njemu nisu neki super kvalitet (shimano), ne bih da me izneveri
nesto u nekoj nedodjiji.

Mislim, davati preko 300-400 evra za bajs koji vozis rekreativno je ono... sta znam, ako pare nisu problem, onda je valjda OK

Onaj od 3k evra, uzimam samo ako su zbice pozlacene, inace nije to - to...
[ Panta_ @ 11.07.2012. 07:35 ] @
Citat:
Treba se vozati bajsom sto vise, ja imam neki mauntbajk,
nije los, za jedan dan sam mislim najvise isao 80 km njime,
ali moze se i vise uz malo kondicije.

Vama u Vojvodini je super za bajs, sve ravno pa mozete da prelazite velike rute. Kod nas u Sumadiji ili je uzbrdo ili nizbrdo. Bas pre neki dan sam izvezao nekih 25 km. Mada, uglavnom vozim jednu istu rutu od 15-ak km 3-4 puta nedeljno.
[ axone @ 11.07.2012. 08:50 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
..., jer ti delovi
na njemu nisu neki super kvalitet (shimano), ne bih da me izneveri
nesto u nekoj nedodjiji.

Šta tačno fali shimano-u? kvalitet?
[ Nebojsa Milanovic @ 11.07.2012. 09:29 ] @
Ne može se govoriti da je Shimano "kvalitetan" ili "nekvalitetan", jer Shimano je brend koji proizvodi delove u ogromnom rasponu kvaliteta, nešto kao Sony u elektronici.

Lično volim Shimano kao brend jer imaju vrlo široku lepezu proizvoda, dobar odnos kvalitet/cena i na svim mojim biciklovima sve što može da bude Shimano - je Shimano.

Treba samo voditi računa o klasi za koju se odlučuješ, ne uzeti nešto suviše nisko, i to je to.
[ bakara @ 11.07.2012. 10:57 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ovakvih modela nema kod nas, tek se prave narudžbe za narednu godinu tako da ne znam cene, ali generalno solidnih biciklova ima od nekih 400 e naviše, pri čemu je gornja cifra neograničena (novi naravno, kradene preko oglasa ne računam).

Ima trek i po domacim radnjama (nema svih modela).

Slazem se da dobri bicikla nema bez bar 300e (mirage pro), mada je neki prvi bas pristojan avalanche koji kosta 350e, sve ispod toga ima previse delova nepoznatih proizvodjaca, a sve zbog toga da bi se ustedeo koji evro.

Inace ne slazem se sa ovim da su bajsevi preko oglasa svi kradeni, posto svoj upravo prodajem preko oglasa
[ bakara @ 11.07.2012. 11:04 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Mislim, davati preko 300-400 evra za bajs koji vozis rekreativno je ono... sta znam, ako pare nisu problem, onda je valjda OK :)

Delimicno si u pravu posto ce jednako sluziti i bajs koji skines sa tavana i malo sredis...

Stvar je i u tome koliko vozis, meni je rekreativna voznja 30tak km dnevno (bilo kakvo vreme), i to mi je kao neka dnevna doza koju izduvam za sat vremena i posle sam miran.

@Nebojsa Milanovic

koliko kostaju trek modeli sa slike koje si okacio?

[ Tyler Durden @ 11.07.2012. 11:33 ] @
Ja imam Trek i prezadovoljan sam. Mačka :)

Mislim da ovi sa slika nisu ispod 50k dinara, a čini mi se da serija 7 kreće od 40k otprilike...
[ bakara @ 11.07.2012. 11:37 ] @
Gledao sam slicnog wheelera a on kosta oko 60k, pa me zanima.
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2012. 15:52 ] @
Mislio sam na ove Shimano delove (kocnice i menjace) koje turaju na
bajsove od 100-200 evra. Sigurno imaju neke modele opreme iz vise
klase na skupljim bajsovima.

[ pri3rak @ 11.07.2012. 18:10 ] @
Na bajseve od 100-200 evrova se turaju samo shimano okidaci i menjaci. Kocnice i ostale komponente uglavnom dolaze od feng shui proizvodjaca (quando, logan, ... ) ... Sto se samih shimano low end komponenti tice, prvo sto strada je prednji menjac, jako brzo nahvata luft i postane slabo upotrebljiv, ostalo ide nekim svojim tokom i zavisi od upotrebe i odrzavanja.

Ono na sta trebas voditi racuna kada vozis 1-200e masinu jesu kocnice, sa naglaskom na poluge kocnica, zadnju nablu i pogon. Poluge kocnica bi valjalo da budu od metala, zadnja nabla ukoliko je ikako moguce da ne bude navijaca vec kasetna, a pogon po mogucstvu bez smrt solja, i da ne bude samo "nitnovan" vec nazubljen pa nitnovan na kurble. Ukoliko si prosao po tim kriterijumima i imas duple felne onda ti i nije neki problem da odes malo dalje od kuce.

Sam shimano kao brand danas nije neki poseban izbor, mada je za Srbiju skroz logican kada se gleda support kroz mogucnost nabavke delova. Uglavnom u svakom segmentu njihovog poslovanje kod konkurencije je moguce naci bolji proizvod.

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 11.07.2012. u 19:28 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2012. 23:59 ] @
Inace, dva saveta koja ce znacajno produziti vek manje kvalitetnih menjaca i kocnica:

- Ne menjati brzine pod opterecenjem na pedalama, cak i ako ides uzbrdo,
u trenutku dok menjas brzine ne silis na pedale vec samo vrtis blago dok ne promenis,
a kada je lanac legao gde treba onda silis dalje).
Gledao sam sta ljudi rade i kako drndaju te menajce, sve puca, krcka... stisnu na pedale
kao manijaci dok to rade, to je strasno :)

- Drugi savet, kada se koci, kociti ravnomerno prednjom i zadnjom kocnicom,
da se da oduska i jednoj i drugoj, a i efikasnije je. Kada se to radi stalno predje
u naviku da se stiskaju obe kocnice i to posle radis automatski. Pri vecim brzinama
ipak preporuka da se krene zadnjom kocenje, pa onda ukljuci i prednja koji trenutak
kasnije.

[ bakara @ 12.07.2012. 10:08 ] @
Citat:
Srđan Pavlović
- Ne menjati brzine pod opterecenjem na pedalama, cak i ako ides uzbrdo,
u trenutku dok menjas brzine ne silis na pedale vec samo vrtis blago dok ne promenis,
a kada je lanac legao gde treba onda silis dalje).
Gledao sam sta ljudi rade i kako drndaju te menajce, sve puca, krcka... stisnu na pedale
kao manijaci dok to rade, to je strasno :)

Vidis tu se razlikuju dobri i losi bajsevi, na dobrom bajsu nema muke, puckanja, skripe, bukvalno je besumna promena brzine, lanac mora odmah da legne gde treba.

[ pri3rak @ 12.07.2012. 12:30 ] @
Citat:
bakara:
Vidis tu se razlikuju dobri i losi bajsevi, na dobrom bajsu nema muke, puckanja, skripe, bukvalno je besumna promena brzine, lanac mora odmah da legne gde treba.

Noup, tu se ponajvise razlikuje granulacija kaseta Srdjan je u pravu, treba olabaviti pritisak na pedale kada se menjaju brzine. U svakom slucaju mozes probati da isaltas neku prosecnu mtb kasetu 11-32 sa bilo kakvim menjacem i okidacem na malo jacoj uzbrdici bez labavljenja pritiska, i sigurno ima da krcka ...
[ Srđan Pavlović @ 12.07.2012. 23:32 ] @
Ja iskreno ne znam za skupe menjace kako rade, nazalost
nisam ni imao priliku da ih koristim niti probam nekada, ali
bar ove jeftine sam do sada uspeo da sacuvam prilicno dobro,
a znam da su oni prilicno osetljivi na ta "krljanja" kod promene brzina :)

Nego, kakva "granulacija kaseta", wtf je kaseta, kako rade ti skuplji menjaci uopste? :)
[ bakara @ 12.07.2012. 23:40 ] @
Ne znam ni ja sta je granulacija kaseta? :)
Ali znam sta je kaseta, i mislim i da @pri3rak vrlo dobro zna razliku izmedju kvalitetnog i nekog krs menjaca i kasete.

Naravno treba olabaviti, ali ako je oprema losa i menjanje brzina ne ide glatko, u ostalom mozda me ne bude mrzelo sutra da snimim jedan video.
[ Srđan Pavlović @ 13.07.2012. 00:12 ] @
Razlike naravno mora biti, ali i kod tih skupih
pretpostavljam da je pametno isto ne siliti
pedale u trenutku kada menjas stepen prenosa.

Ustvari me zanimalo da li je kod tih skupih neki mehanizam koji
dopusta siljenje pedala cak i dok menjas brzine, tj. da li je
mahanizam takav da prevazilazi taj problem :)

/edit: ok, skontao sam sta je "kaseta" :)

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 13.07.2012. u 13:00 GMT+1]
[ pri3rak @ 13.07.2012. 13:25 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Nego, kakva "granulacija kaseta", wtf je kaseta, kako rade ti skuplji menjaci uopste? :)

Granulacija kasete, ili pad kasete, ili ... je razlika u broju zubaca susednih sajbni (zupcanika) ... Zavisi od broja zubaca najmanje i najvece sajbne kao i broja samih sajbni ...

Citat:
bakara:
Ali znam sta je kaseta, i mislim i da @pri3rak vrlo dobro zna razliku izmedju kvalitetnog i nekog krs menjaca i kasete.

Jasta da zna :D Ali situacija iako daleko od komplikovane nije bas ni toliko jednostavna ...

Kada su kasete u pitanju sto se shifting performasni tice razlika izmedju jeftinijih i skupljih uglavnom nije primetna. Razlika u klasama se primecuje u tezini, kao i platformi kojom kaseta naleze na freehub, sto jeste u direktnoj vezi sa tezinom jer je kod skupljih uglavnom aluminijumska pa samim tim i laksa.Poenta price o naleganju nije u tezini vec u agresivnosti kasete prema freehub-u (ostavljanju zareza na istom)..

Kada su zadnji menjaci u pitanju takodje posle nekog rd-m530/590 stvari ne idu linearno sa cenom, ali jeste istina da postoji primetna razlika izmedju ove klase ( rd-m530/590 i izna) u odnosu na tourney i limenke iz njegove bliske epsilon okoline ...

Razlika u shifting performansama je najuocljivija napred, tj. na pogonu.

Citat:
bakara:
Naravno treba olabaviti, ali ako je oprema losa i menjanje brzina ne ide glatko, u ostalom mozda me ne bude mrzelo sutra da snimim jedan video.

U ravnici menjanje ne ide glatko samo ako je oprema nesipravna, tj ako su menjaci pohvatali luftove na spojevima, ili su sajle/buziri istegnuti, ili pak lanac/kaseta istroseni ... Cak i najnize klase shimana rade skroz korektno na asfaltu ...

Kada napinjanje postoji, pogotovu na uzbdicama tu ni jedna oprema ne sija ...

Citat:
Srđan Pavlović:
Ustvari me zanimalo da li je kod tih skupih neki mehanizam koji
dopusta siljenje pedala cak i dok menjas brzine, tj. da li je
mahanizam takav da prevazilazi taj problem :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 13.07.2012. u 13:00 GMT+1]

U skladu sa prethodni odgovor je ne. Ali to vazi ukoliko je bas jace "silenje" u pitanju. Vremenom i sticanjem iskustva biciklista razvije "osecaj za filing" (tm) na osnovu koga ume da dozira pravilnu kolicinu sile, gde se pedale ne vrte bas skroz u prazno i da time malko ubrza/ poboljsa promenu brzine ...

Elem rezultat preteranog siljenja u slici ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 13.07.2012. u 18:02 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 13.07.2012. u 18:03 GMT+1]
[ bakara @ 13.07.2012. 15:18 ] @
Citat:
pri3rak: Kada su kasete u pitanju sto se shifting performasni tice razlika izmedju jeftinijih i skupljih uglavnom nije primetna. Razlika u klasama se primecuje u tezini, kao i platformi kojom kaseta naleze na freehub, sto jeste u direktnoj vezi sa tezinom jer je kod skupljih uglavnom aluminijumska pa samim tim i laksa, no poenta price o naleganju nije u tezini vec u agresivnosti kasete prema freehub-u (ostavljanju zareza na istom)..

Aha...pa to onda ovde pricas vec o nekim brand name delovima (jeftinom shimanu) dok ja mislim na kineske tipa swing i statijaznam...oni i nemaju zarez na kaseti :)

[ Srđan Pavlović @ 13.07.2012. 16:13 ] @
Citat:
Vremenom i sticanjem iskustva biciklista razvije "osecaj za filing" (tm) na osnovu koga ume da dozira pravilnu kolicinu sile

Naravno, za mehaniku i delove pod opterecenjima koji se trose treba uvek imati malo osecaja
koliko god da su kvalitetni :)

Nego bi bilo interesantno prodiskutovati o tome koji bajs uzeti u rangu 150-250 evra (tako nesto),
jer vecina nema novaca da da 400, 500 ili vise novaca za jedan bicikl. Namena je recimo neka
medjugradska voznja po (uglavnom) ravnom, bez offroad drndanja.

Meni ovaj Capriollo Passat-Nikl koji uzeh pre par godina za nekih 100 evra ide lepo jos,
dvoumim se da li da njega malo "utegnem" (mozda zamena srednje glave, pedala,
menjaca, lanca, kocnica necim malo kvalitetnijim...) ili da uzmem neki nov, sta se vise isplati...
Znaci neka prica nov bajs od 150-250 jura VS apgrejd starog :)

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 13.07.2012. u 17:32 GMT+1]
[ pri3rak @ 13.07.2012. 17:01 ] @
Citat:
bakara: Aha...pa to onda ovde pricas vec o nekim brand name delovima (jeftinom shimanu) dok ja mislim na kineske tipa swing i statijaznam...oni i nemaju zarez na kaseti :)

Da, u pravu si. Feng shui delovi ala XUNDAH i slicne stvarno ne vredi uzimati u obzir jer su nista drugo do bacanje novca. Takve delove nije moguce naterati da rade kako valja ni kada su novi.

Citat:
Srđan Pavlović
Nego bi bilo interesantno prodiskutovati o tome koji bajs uzeti u rangu 150-250 evra (tako nesto),
jer vecina nema novaca da da 400, 500 ili vise novaca za jedan bicikl. Namena je recimo neka
medjugradska voznja po (uglavnom) ravnom, bez offroad drndanja

Davanje takvog saveta je nezahvalno, jer je situacija na zalost takva da bukvalno svaki od bicikala iz tog cenovnog opsega ima neku slabu tacku, tj. obicno vise njih. No da ne bude da izbegavam odgovor, ja bih uzeo npr capriolo monitor man. E sad tu nije kraj price. Taj bicikl, nov iznet iz radnje je slabo upotrebljiv, doduse kao i svi ostali capriolo budzetski bicikli. Ono sto bi vredelo poraditi na njemu odmah po kupovini jeste.

- balansiranje tockova, fabrcki svi dodju lose balansirani
- zamena kompletnog kocionog sistema, s tim da bih najradije uzeo st-ef 50 integrisane poluge kocnica i menjaca namesto sramovog mrx plastikanera, i onih ukrasnih poluga kocnica kao i neka firmirana kljesta ...
- krojenje buzira na odgovarajucu meru
- ostalo bi vredelo sve isproveravati detaljno

Potom normalna upotreba, odrzavanje i kako koji deo ugine da se zameni upotrebljivim firmiranim, npr prednji menjac dobije poveci luft, pa se uzme neki deore, ili x.5 i tako slicnom principom sve ostalo kako dodje na red. Ukoliko se dogodi da se zadnja osovina iskrivi, sto je inace veoma cesta pojava ukoliko je vozac iole tezi, vredi razmisljati o prelasku na nablu sa freehubom ...

Ono sto je neresiva i po mom misljenju velika mana samog rama jeste neizmenljiva kuka menjaca ...

Citat:
Srđan Pavlović:
Meni ovaj Capriollo Passat-Nikl koji uzeh pre par godina za nekih 100 evra ide lepo jos,
dvoumim se da li da njega malo "utegnem" (mozda zamena srednje glave, pedala,
menjaca, lanca, kocnica necim malo kvalitetnijim...) ili da uzmem neki nov, sta se vise isplati...
Znaci neka prica nov bajs od 150-250 jura VS apgrejd starog :)

Ekonomska racunica u toj klasi bicikala je prosta, menjas samo delove koji prave problem pri funkcionisanju.
[ bakara @ 14.07.2012. 22:17 ] @
Citat:
Srđan Pavlović

medjugradska voznja po (uglavnom) ravnom, bez offroad drndanja.

Ja sam zadnjih mesec dana mudrovao sta da uzmem za te pare i zakljucio da od novih ne mozes nista valjano uzeti, jer tek za 29000 mozes uzeti polar mirage, koji opet ima quando (kineske) glave, NN pedale, sajle, buzire i ostale sitnice, znaci avalanche je prvi pristojan bicikl ali on kosta 350€, i on je po meni best buy.

Bicikli od 15-25000 su ako realno gledamo u stvari svi isti, preovladjuju NN delovi, a od poznatog dobijas samo zadnji menjac i siftere, sto je najgore i ramovi su vecinom neki deciji (izlomljeni) sa smesnim suspenzijama i bojama.

Moj savet je da iskopas neki polovan bajk sa alu ramom, gledas da ga sto manje platis a ono sto ne valja zameni sam i napravi bajs kakav zelis, delovi mogu biti novi/polovni izbor je ogroman, ali naravno ovaj savet vazi samo ako mislis da mozes da ga realizujes na ovaj nacin.

@pri3rak

Imam pitanje za tebe.

Zasto me svi odgovaraju od stavljanja kick standa na alu ram?
Nekako su mi neverovatni komentari da ce to da iskrivi ram...

[ Doberman @ 15.07.2012. 00:08 ] @
Meni se najvise svidjaju city bajk-ovi i razmisljam da uzmem neki Gazelle ili Batavus sa nexus 7 glavom, a sad pitanje posto do sad nisam imao prilike da vozim bicikle sa nexus glavom, kako se ona ponasa u eksploataciji tj. koliko cesto se kvari i sta je potrebano za odrzavanje iste sto duze u ispravnom stanju? Koliko je pametno da se kupi ovakav polovan bickl, dali se mane lako prikrivaju ? Ili dajte neki predlog za ovakav tip bicikla ako smatrate da postoji neka bolja marka od ove dve navedene.
[ pri3rak @ 15.07.2012. 00:24 ] @
Citat:
bakara:
@pri3rak

Imam pitanje za tebe.

Zasto me svi odgovaraju od stavljanja kick standa na alu ram?
Nekako su mi neverovatni komentari da ce to da iskrivi ram...

Pre ces izlomiti nogaru nego sto ces pokriviti ram. Takvih tehnickih razloga nema.

Ja licno ne volim takve dodatke, ali to je vise do ukusa i nacina upotrebe bicikla, nego do nekog univerzano ispravnog rezona.

Ono sto je najcesca pozadina negativnog stava prema njemu u nasoj sredini je otpirlike sledeci rezon. Alu ramovi se kod nas nekim cudom i dalje vode pod pro opremu. Kada neko vozi profi bicikl, jelte mora ostavljati ukupni profi utisak a ta nogara ga kvari. Jedina kakva takva mana jeste opet vezana za upotrebu i vise je do ljudskog faktora, naime neki biciklisti umeju uspesno da zaborave da dignu nogaru, udju u krivinu i dodir nogare i asfalta im bude taman dovoljan da izgube ravnotezu ...

BTW Quando nisu nuzno lose nable, umeju da budu izdrzljive, i uspevaju da isparairaju shimanovim hb/fh rm 30-40-60 bez vecih problema.
[ bakara @ 15.07.2012. 10:06 ] @
Citat:
pri3rak

Ja licno ne volim takve dodatke, ali to je vise do ukusa i nacina upotrebe bicikla, nego do nekog univerzano ispravnog rezona.

Ono sto je najcesca pozadina negativnog stava prema njemu u nasoj sredini je otpirlike sledeci rezon. Alu ramovi se kod nas nekim cudom i dalje vode pod pro opremu. Kada neko vozi profi bicikl, jelte mora ostavljati ukupni profi utisak a ta nogara ga kvari.

Ovo je valjda prvi put da dobijem logican odgovor, i takodje slusam kako kick stand nije potreban nego ga drze naslonjenim na zid ili spustenim na zemlju...kako ja zivim u kuci i imam dvoriste ovako nesto ne dolazi u obzir jer niti zelim da prljam fasadu niti da grebem bicikl.

[ Predrag Supurovic @ 15.07.2012. 13:55 ] @
Izgrebaćeš ga svakako jer će svi ti što neće da stave nogar na biciklu jer im je to ispod nivoa da naslanjaju svoej bicikle na tvoju sa nogarom :)
[ bakara @ 15.07.2012. 19:57 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Izgrebaćeš ga svakako jer će svi ti što neće da stave nogar na biciklu jer im je to ispod nivoa da naslanjaju svoej bicikle na tvoju sa nogarom

Ovo je iz licnog iskustva?

Mislio sam na ovakav tip:

montirao bi ga iza pogona na onaj onaj prazan trouglic, gde obicno i stoji stand na celicnim ramovima.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 15.07.2012. u 21:20 GMT+1]
[ joojant200 @ 15.07.2012. 22:27 ] @
Pitanje,
Trebalo bi da zamenim raspalo sediste na starom Giant mtb, to staro sediste je neko Velo i nije bas bilo udobno ni u najboljim danima :)
Na drugom biciklu imam Velo plush koje mi je ok - jedino mislim da je teze od tog starog sedista.

Osim Velo plush video sam u ponudi Cytech density i Cytec comfort (kojima ispod pise Velo) , kao i Bassano.

Sta uzeti i kako se uopste odredjuje kvalitet i udobnost sica?
[ pri3rak @ 15.07.2012. 22:46 ] @
Citat:
bakara: Ovo je iz licnog iskustva?

montirao bi ga iza pogona na onaj onaj prazan trouglic, gde obicno i stoji stand na celicnim ramovima.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 15.07.2012. u 21:20 GMT+1]

Radije bih se odlucio na varijantu koja se kaci na zadnju viljusku. Princip je sto dalje od (moguceg) kontakta sa kurblama to bolje ...

Citat:
joojant200

Na zalost samo probanjem.

Ono sto gomila "dugoprugasa" mnogo gotivi je smp trk ...

[ Srđan Pavlović @ 15.07.2012. 23:18 ] @
http://www.tempo.co.me/index.p...b-alu/item/55-polar-mirage-pro

Koje su slabe strane kod ovog bajsa?
[ Predrag Supurovic @ 15.07.2012. 23:28 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
Predrag Supurovic: Izgrebaćeš ga svakako jer će svi ti što neće da stave nogar na biciklu jer im je to ispod nivoa da naslanjaju svoej bicikle na tvoju sa nogarom :)

Ovo je iz licnog iskustva? :)

Aha :)

Citat:

Nemoj ovo. Nisam video nijedan nogar koji se tako montira a da niej bilo problema sto se vremenom olabavi.

Uzmi onaj sto ide na zadnju viljusku, ali ne na osovinu nego sto se kaci na oba kraka viljuske. To si stabilni. Obrati paznju i na to da li se moze podesavati duyina nogara, jer sam nailazio na neke koji nisu mogli da se podesavaju a bili su predugacki pa nisu mogli da rade posao.

[ bakara @ 15.07.2012. 23:36 ] @

Napisao sam ovde:
[quote]bakara: Ja sam zadnjih mesec dana mudrovao sta da uzmem za te pare i zakljucio da od novih ne mozes nista valjano uzeti, jer tek za 29000 mozes uzeti polar mirage, koji opet ima quando (kineske) glave, NN pedale, sajle, buzire i ostale sitnice, znaci avalanche je prvi pristojan bicikl ali on kosta 350€, i on je po meni best buy.

Korektan za te pare, mada avalanche kosta malko vise...

[ bakara @ 15.07.2012. 23:39 ] @
Citat:
pri3rak: Nemoj ovo. Nisam video nijedan nogar koji se tako montira a da niej bilo problema sto se vremenom olabavi.

Mislio sam da postavim neku gumu ispod...

Citat:
Predrag Supurovic:
Uzmi onaj sto ide na zadnju viljusku, ali ne na osovinu nego sto se kaci na oba kraka viljuske. To si stabilni. Obrati paznju i na to da li se moze podesavati duyina nogara, jer sam nailazio na neke koji nisu mogli da se podesavaju a bili su predugacki pa nisu mogli da rade posao.

Svakako bih isao na licu mesta da probam nogicu, ali sad ste me vas dvojica ubili u pojam...
Te nogice sto idu na viljusku tako debilno izgledaju da ne zelim da ih vidim na svom bajku.

btw; nesto ne verujem da vas dvojica imate tu nogicu sto ide na viljusku?
[ pri3rak @ 16.07.2012. 16:42 ] @

Ako ga posmatramo kroz prizmu rekreativne voznje, onda bi se prica prakticno zavrsila na viljusci i prednjem menjacu. XCM ume jako brzo da pohvata luft u stapovima, a slicna prica je i za prednji menjac, no vozis dok ne pocne da pravi probleme pa ono sto crkne zamenis boljim. Pomenute Quando nable nisu losije od shimano nabli koje se ugradjuju na avalanche-a. Cak te koje idu na avalanche-a imaju gotovo sistemsku manu, a to je da dolaze pretegnute. I za to postoji zvanicno objasnjenje koje meni u praksi nikad nije pilo vodu, tj tih nabli sam se narastrurao i nagledao ubijenih konusa i previse puta ...

Citat:
bakara
btw; nesto ne verujem da vas dvojica imate tu nogicu sto ide na viljusku?

Lose si me citirao, tj ja nisam napisao sledece:

Citat:
Nemoj ovo. Nisam video nijedan nogar koji se tako montira a da niej bilo problema sto se vremenom olabavi.

BTW to se moze lako izbeci maticom sa osiguracem, ili federsajbnom ...

U pravu si ja nemam nogicu koja ide na viljusku, samo zato sto ne koristim nogicu. Da osecam potrebu za njom sigurno bih montirao model koji se kaci na zadnju viljusku. Kao sto rekoh sto dalje od pogona i kurbli to bolje ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 16.07.2012. u 18:11 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 17.07.2012. 00:54 ] @
Citat:
bakara:btw; nesto ne verujem da vas dvojica imate tu nogicu sto ide na viljusku?

Uvek imam nogar na bicikli i to bas ovaj koji sam ti preporučio. Meni ne izgleda ni ružno, ni lamerski, a stvar je vrlo praktična i pouzdana. Uopravo tu ne smeta a i težište bicikle je bolje raspoređeno pa je stabilnija nego ako je nogar kod pedala.
[ bachi @ 17.07.2012. 07:37 ] @
Ko ima pare, može da da 400+€ za bajs, ko nema i običan bajs od
~150€ mu vrši posao.

Imam Capriolo monitor bajs, alu ram koji je nešto ispod 200€,
dodao još ukupno 50€ na bolje menjače i ručice i vozim ko zmaj. Ovo je
već 4. nedelja kako idem na posao sa njim i vraćam se i mnogo se lepše
osećam, a kilaža pada iako nisam promenio način (i količinu) ishrane.
[ Flo33 @ 17.07.2012. 20:47 ] @
Ja sam iskoristio priliku i kupio nov felt compulsion 3 po duplo manjoj ceni i napaljen sam na bajs kao onda kada sam kupio prvi put auto, 10ak god nazad :-D boli me zadnjica, ali se ne dam. Malo je nezgodan za vožnju po asfaltu jer ima ogromne točkove, tj širinu. Ali po travi, šljunku kezzzzz :-) na žalost jos jedna posledica je da sam probao smestiti kolo v nosač i ne ide. Preširok ram i gume :-(

Potraga se nastavlja..
[ Srđan Pavlović @ 17.07.2012. 21:41 ] @
Moj omiljeni deo na trasi od Backe Palanke do Sida,
posle ponovnog ulaska u Srbiju kod Principovca, sledi
"slalom" nizbrdica ka Sotskom jezeru

Ja sam sa ovim mauntbajkom najvise isao 57 kmh (nizbrdo naravno),
moglo bi to i brze, ali se ne osecam sigurno na bajsu od 100 evra, vec
sa 45 na sat mi nije bas prijatno... da nesto podje po zlu, rastocio bih
se, ni Bog me ne bi sastavio...

Evo malo sa danasnje ture, drugar je vozio i snimao, ja ispred njega

Sve je lepo dok ne krenes nazad...
[ bakara @ 17.07.2012. 21:58 ] @
Hehe...kakav snimak, ja sam gledao i ocekivao kada ce drugar da ti padne :)
[ Srđan Pavlović @ 17.07.2012. 22:01 ] @
Ludak bre, drzi u jednoj ruci kompakt i snima, nisam ni znao da snima dok me nije obisao :)
[ bakara @ 23.07.2012. 15:06 ] @
Da li zna neko da mi objasni kako se podesavaju disk kocnice da se ne cuje ono cink-cink kada plocica struze o disk?

Imam shimano br-m445 hidrauliku i sve to radi odlicno samo mi smeta sto s vremena na vreme moram stelovati plocice, pa me zanima da ne treba mozda ova dva srafa kojima se to podesava da budu malo opustenija (ja nastelujem pa zategnem).

Okacio sam sliku da bi bilo jasnije:

Imate li generalno neki savet oko podesavanja disk kocnica?
[ pri3rak @ 23.07.2012. 22:36 ] @
Citat:
bakara:
Da li zna neko da mi objasni kako se podesavaju disk kocnice da se ne cuje ono cink-cink kada plocica struze o disk?

Problem se da razloziti u tri stepena.

1. Podesavanje ose celjusti.Naime popustis srafove koje si oznacio desnim boxom. Stegnes polugu kocnice, pa onda lagano pritezes srafove, dok ih ne stegnes na propisnu meru. Itekako bi bilo dobro da ti je pri ruci kilo kljuc, a ako nije onda metoda osecaja za feeling, ta pazi da ne pretegnes.

2. Ukoliko stepen 1, ne da trazene rezultate, onda skidas disk i proveris ga na komparateru. Generalno on je skoro pa sigurno kriv, sam pitanje je koliko. Elem na ovom stepenu bi trebao ispraviti disk. Postoji poseban alat za ispravljanje diskova.

3. Stepen koji najcesece usledi nakon stepena br. 2 kada se ceskanje ponovo javi.Posledica je fakta da se uglavnom losi diskovi krive. Ovaj stepen podrazumeva zamenu diskova kvalitetnijim, debljim, napravljenim od cvrsce legure sa bolje resenim hladjenjem...

Ukoliko nesretnim slucajem prodjes sva tri koraka onda mozda nije lose i da pakne zamenis kool stop-ovim modelom. Ne bi me zacudilo da ti se nakon zamene diska i pakni kocenje osetno poboljsa...
[ bakara @ 23.07.2012. 22:53 ] @
Citat:
pri3rak

1. Podesavanje ose celjusti.Naime popustis srafove koje si oznacio desnim boxom. Stegnes polugu kocnice, pa onda lagano pritezes srafove, dok ih ne stegnes na propisnu meru. Itekako bi bilo dobro da ti je pri ruci kilo kljuc, a ako nije onda metoda osecaja za feeling, ta pazi da ne pretegnes.

Koliko to treba da bude stegnuto?

Meni je nesto logicno da treba da bude prilicno labavo (valjda zato i postoji onaj osigurac) da bi se celjust sama prilagodila.

Citat:
2. Ukoliko stepen 1, ne da trazene rezultate, onda skidas disk i proveris ga na komparateru. Generalno on je skoro pa sigurno kriv, sam pitanje je koliko. Elem na ovom stepenu bi trebao ispraviti disk. Postoji poseban alat za ispravljanje diskova.

Kako izgleda taj alat za ispravljanje diskova i kako se zove?

Mada sumnjam da je kriv disk, posto posle korekcije taj problem nemam sve dok ih dobro ne zagrejem...
Ovo cink-cink mi se desilo posle spusta niz avalu, ali sam imao imbus u torbici i namestio.

Citat:
3. Stepen koji najcesece usledi nakon stepena br. 2 kada se ceskanje ponovo javi.Posledica je fakta da se uglavnom losi diskovi krive. Ovaj stepen podrazumeva zamenu diskova kvalitetnijim, debljim, napravljenim od cvrsce legure sa bolje resenim hladjenjem...

Disk je shimanov (ne znam sad tacnu oznaku) i kocnice su novi, ja sam najpre nekako posumnjao na plocice.

Kocnica odlicno koci i nemam problema sa njom, a ovo cesanje se desava samo prilikom velikog spusta i onda moram podesiti a to me nervira, u isto vreme sa zadnjim diskom nemam bas nikakav problem.

btw, znaci kool stop su dobre plocice?

[ pri3rak @ 23.07.2012. 23:25 ] @
Citat:
bakara:
Koliko to treba da bude stegnuto?

Meni je nesto logicno da treba da bude prilicno labavo (valjda zato i postoji onaj osigurac) da bi se celjust sama prilagodila.

Trebalo bi da pise na njima, na adapteru ili kljestima. Ukoliko ne onda imas u tehnickoj dokumentaciji. Ne smeju biti labavo stegnute zato sto ce kljesta krenuti da rade i setaju.

Citat:
bakara:
Kako izgleda taj alat za ispravljanje diskova i kako se zove?

Viljuska za ispravljanje rotora. Trebaju ti barem dve

Citat:
bakara:
Mada sumnjam da je kriv disk, posto posle korekcije taj problem nemam sve dok ih dobro ne zagrejem...
Ovo cink-cink mi se desilo posle spusta niz avalu, ali sam imao imbus u torbici i namestio.

Mozes se kladiti da jeste. Pregledaj ih na komparateru pa se uveri.

Disk koji radi kako treba se ne cuje nikad sem kad popije udarac, ili nakon sto se vremenom stanji preko mere pa pokrivi.

Citat:
bakara:
Disk je shimanov (ne znam sad tacnu oznaku) i kocnice su novi, ja sam najpre nekako posumnjao na plocice.

To su kozmeticke kocnice. Entry level, postoji niz v-brake sistema koji koce ne bolje nego drasticno bolje. Hidraulika valja samo kad opere novcanik, bez toga slabo.

Citat:
bakara:
btw, znaci kool stop su dobre plocice?

Jesu, ali zvuk ne poticke od problema sa plocicama.

BTW ako budes imao prilike probaj 770 shimano hidrauliku, samo nemoj se zeznuti pa stegnuti jace, niti sa vise od dva prsta jer ima da letis preko glave ukoiko to uradis na prednjoj. Recimo to je nesto sto bi se dalo nazvati dobrom hidraulikom.
[ bakara @ 23.07.2012. 23:44 ] @
Citat:
pri3rak: Mozes se kladiti da jeste. Pregledaj ih na komparateru pa se uveri.

Disk koji radi kako treba se ne cuje nikad sem kad popije udarac, ili nakon sto se vremenom stanji preko mere pa pokrivi.

Istanjen nije sigurno, ali me polako ubedjujes da je kriv, jedina sumnja mi je sto sve dobro radi dok se disk dobro na zagreje?
Logicno mi je da ako je kriv da stalno cese...

Citat:
To su kozmeticke kocnice. Entry level, postoji niz v-brake sistema koji koce ne bolje nego drasticno bolje.

Znam, ali koce odlicno. Verujem da postoji i V brake koji koci bolje ali nemam iskustvo sa takvim modelom.
Ove kocnice su dosle uz bajs.

Citat:
BTW ako budes imao prilike probaj 770 shimano hidrauliku, samo nemoj se zeznuti pa stegnuti jace, niti sa vise od dva prsta jer ima da letis preko glave ukoiko to uradis na prednjoj. Recimo to je nesto sto bi se dalo nazvati dobrom hidraulikom.

Meni je trenutno samo frka da neko ne preleti sa bajsa sa ovim mojim kocnicama, nemam nesto afiniteta da jurim najbolje, sasvim sam zadovoljan ovim sto imam.

Nego da se vratim mojim diskovima

Da li resavam problem tako sto cu da kupim nove (deblje) diskove?

Da li moze ovo cesanje da se kompenzuje nekako stelovanjem na rucici?

Sta je komparator?
[ pri3rak @ 24.07.2012. 00:02 ] @
Citat:
bakara:
Istanjen nije sigurno, ali me polako ubedjujes da je kriv, jedina sumnja mi je sto sve dobro radi dok se disk dobro na zagreje?
Logicno mi je da ako je kriv da stalno cese...

I ja verujem da nije istanjen, u odnosu na meru u kojoj je bio nov u radnji. Ipak mi ono sa slike deluje sveze, tj novo. Imaj u vidu da postoje jeftini i skupi rotori. Jeftini se krive, i deformisu pri dugom kocenu uslet temperaturne varijacije. Ono sto je nepobitna istina je da prav rotor ne cese nikad, i treba poci od toga.

Citat:
bakara:
Znam, ali koce odlicno. Verujem da postoji i V brake koji koci bolje ali nemam iskustvo sa takvim modelom.

Ako izuzmes uslove voznje sa vlaznom podlogom i blatom, onda svaki firmiran i dobro podesen v-brake sistem (pod pretpostavkom balansiranog tocka i razumno ciste kocione povrsine) koci bolje od disk sistema koji imas. Ako budes bio u prilici probaj deore kljesta sa kool stop, ili cak bilo kojim mekanim gumicama i metalnim kertridzima, vezane xtr setom na deore ili barem avid fr5 poluge i neces moci da ne primetis koliko su mocnije. Ukoliko skocis na avid sd7 sistem, ili sd7 poluge koje pogone shimano 970 kljesta (paralelograme) videces stari primitivni kocioni sistem koji ne koci, nego bukvalno zakiva.

Citat:
bakara:
Meni je trenutno samo frka da neko ne preleti sa bajsa sa ovim mojim kocnicama, nemam nesto afiniteta da jurim najbolje, sasvim sam zadovoljan ovim sto imam.

Ne brini za to. Da bi preleteo sa njima taj neko bi morao da bude laka kategorija i da vozi malo sporije pa da posteno stegne kocnicu. Sa druge strane imao sam prilike da vidim kako ljudi od 110+ kg bivaju dizani u vis na blag stisak dva prsta kod 770 sistema.

Citat:
bakara:
Da li resavam problem tako sto cu da kupim nove (deblje) diskove?

Tako ces ga gotovo pa sigurno resiti, ali ja ne volim da apriori potezem za kranjim solucijma, ukoliko postoja ikakva sansa da se resi drugacije.

Citat:
bakara:
Da li moze ovo cesanje da se kompenzuje nekako stelovanjem na rucici?

Ne.

Citat:
bakara:
Sta je komparator?

Instrument koji ti meri odstupanje u odnosu na neku pocetno zadatu nultu vrednost. Izuzetno cesto koriscen kada treba ustanoviti da li je nesto sto rotira krivo, pa bili diskovi bicikala, kola, lamela kvacila (ono bar u neka starija vremena ) ...

[ bakara @ 24.07.2012. 10:50 ] @
Citat:
pri3rak: I ja verujem da nije istanjen, u odnosu na meru u kojoj je bio nov u radnji. Ipak mi ono sa slike deluje sveze, tj novo. Imaj u vidu da postoje jeftini i skupi rotori. Jeftini se krive, i deformisu pri dugom kocenu uslet temperaturne varijacije. Ono sto je nepobitna istina je da prav rotor ne cese nikad, i treba poci od toga.

Onda je najverovatnije da se rotor deformise samo kada se pregreje, posto sada (posle podesavanja) ga apsolutno ne mogu naterati da cese.

Na disku pise resin pad only, da li to ima neko posebno znacenje?

Citat:
pri3rak:Ako izuzmes uslove voznje sa vlaznom podlogom i blatom, onda svaki firmiran i dobro podesen v-brake sistem (pod pretpostavkom balansiranog tocka i razumno ciste kocione povrsine) koci bolje od disk sistema koji imas. Ako budes bio u prilici probaj deore kljesta sa kool stop, ili cak bilo kojim mekanim gumicama i metalnim kertridzima, vezane xtr setom na deore ili barem avid fr5 poluge i neces moci da ne primetis koliko su mocnije. Ukoliko skocis na avid sd7 sistem, ili sd7 poluge koje pogone shimano 970 kljesta (paralelograme) videces stari primitivni kocioni sistem koji ne koci, nego bukvalno zakiva.

Cekaj...ovde si se malo zaneo

Nema novog bajsa danas od 500-600€ koji ima V-brake
Poredjenje sa 775 modelom je neprimereno jer ove 445 kostaju 100 i kusur dolara a 775 duplo toliko, a stvarno ne verujem da mogu duplo bolje da koce.

I na kraju na bajsu od 500-600€ (takvi nemaju no name komponente) ne mozes promeniti nista a da cena celog bicikla ne ode duplo, znaci isto to na gornjem primeru kocnica vazi i za pogon, tockove, menjace, svaka bolja komponenta pojedinacno je po pravilu skoro duplo skuplja.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 24.07.2012. u 12:08 GMT+1]
[ bakara @ 24.07.2012. 10:54 ] @
Ovde iskopah test bas ovih shimano 445 kocnica i ne vidim da su lose:

Citat:
Evo prilike da se po prvi put na ovom sajtu da prikaz jednog prototipa kočnica i to iz prve ruke. U pitanju su Shimano BR-M445 hidraulične kočnice.

Od ove sezone one će predstavljati početnu seriju Shimano hidraulike, ujedno kako se tvrdi i najjeftiniju varijantu hidraulike ovog proizvođača. Kada se kaže najjeftinije odmah bi moglo da se pomisli da je u pitanju i slabija klasa iz čega proizilazi slabije kočenje, lošije performanse itd. To međutim ovde nije slučaj.
Kao prvo, za one koji obraćaju pažnju na težinu, prednji komplet sa sve crevom i uljem u sistemu teži 283gr, zadnji 299gr, što za bazičnu seriju deluje više nego dobro. Sama izvedba klješta deluje robusno, sistem klipova je tzv. "dual piston design" već poznat i priznat na MTB tržištu hidraulike. Klješta su u PM izvedbi, sto je sada već postalo uveliko preovlađujući standard. Pločice koje idu uz ove kočnice su resin tip, a ukoliko kupujete i "parnjak" rotore - na istim ćete videti i natpis da su baš za ovu vrstu pločica.

U ovoj seriji će biti moguće birati i 2 tipa ručica, 445 model ili nešto skuplji model BL-M505. Izvedba ručice je urađena u novom ruhu, sam dizajn podseća na već prepoznatljiv "Avid look" poznat i kao "revolver". Montiranje ručice zahteva da se sa volana skinu šifteri i rukohvati, jer se mora navući na isti. Ručica je ergonomski korektno urađena, a od podešavanja ima štelovanje daljine iste.

Bazična serija, bazične i funkcije, ali u ovom slučaju sasvim dovoljno za start. I ove kočnice kao i ostale Shimano varijante koriste mineralno ulje. Inače, radiće se u tri boje i to crna, srebrna i bela. Ovo je inače kod Shimano-a poznato pod imenom "non series" komponente - dakle idu uz sve moguće kombinacije. Montaža je urađena sa 180mm rotorom napred iI 160mm pozadi, što je neki optimum kako za one koji vole da imaju veću silu kočenja napred, tako i za one koji imaju veću telesnu težinu pa zaustavljanje zahteva takođe veću silu. Meni bi lično bilo sasvim dovoljno i 160mm napred, ali je namera bila da se vidi kako će se kočnice pokazati baš u ovoj kombinaciji.

Posle razmrdavanja i naleganja stvari na svoje mesto, ove kočnice daju stvarno dobre performanse kočenja. Sam osećaj na ručici je dobar, snaga kočenja može da se dozira bez "on-off" efekta, a ukoliko se hoće jaka sila kočenja u momentu, potrebno je stisnuti ručicu "do daske".

Kako su ove kočnice doživele test iI u vrlo zahtevnim uslovima (temperatura u minusu, sneg, blato) može se reći da za razliku od nekih ranijih problematičnih pojava kod Shimano-a da kada se temperatura spusti opasno do nule i ispod, kočnica gubi na sili i samom radu ručice a to zna da solidno iritira. Ovaj model se ponašao kao i kada su temperatura i uslovi sasvim optimalni. Dakle, nema nikakvih promena u sili kočenja kao ni u kvalitetu rada ručice. Sve je funkcionisalo kako treba.

Ono što bi moglo da se da kao zamerka je osigurač koji drži pločice sa gornje strane - a isti je odrađen u prostoj varijanti gde je jedan kraj savijen. Bilo bi mnogo bolje da je umesto običnog parčeta metala stavljen šraf pa bi samim tim i promena pločica bila dosta elegantnije rešena. No pošto je ovo početna varijanta hidraulike, kriterijum je negde morao malo i da se spusti.

Dakle, ostaje da se vidi (a najavljuje se da će u komercijalnoj izvedbi i prodaji biti od juna meseca, mozda i nesto ranije ) koliko će ove kočnice koštati, ali je namera Shimano-a da bude veoma konkurentan u "Entry level" tj. početnoj klasi koja je očigledno dobila pravog borca na tržištu hidraulike. Ako i sama cena bude prilagođena ciljnoj grupi biciklista vrlo je moguće da ovaj model uz novi BR-M595 bude sledeći "best buy" kod onih koji hoće da za malo novca dobiju odličan kvalitet, a samim proizvođačima bicikala se pruža mogućnost opremanja bicikala ekonomske klase kočnicama zavidnog kvaliteta.

http://www.cikloberza.com/testiranje-shimano-BRM445-2010.php?
[ pri3rak @ 24.07.2012. 11:11 ] @
Citat:
bakara:
Onda je najverovatnije da se rotor deformise samo kada se pregreje, posto sada (posle podesavanja) ga apsolutno ne mogu naterati da cese.

Odlika jeftinih rotora nije temperaturna invarijantnost. Mada pogledaj ti one sile stezanja srafova, nadji kilo kljuc , podesi kljesta i zategni po propisu. Propusti u montazi tog tipa nisu neuobicajeni kod jeftinijih bicikala.

Citat:
bakara:
Nema novog bajsa danas od 500-600€ koji ima V-brake

Ako bismo strogo formalno, nisi u pravu. Imas u Planetu Scott Aspect 30V po ceni od 58k rsd. No teranje maka na konac nam nije cilj, te istina jeste da su jeftiniji hidro sistemi postali dominantni u klasi (5-600e) koju si pomenuo. Elem taj fakat je lep za kritiku moderne ciklo industrije.

Citat:
bakara:
Poredjenje sa 775 modelom je neprimereno jer ove 445 kostaju 100 i kusur dolara a 775 duplo toliko, a stvarno ne verujem da mogu duplo bolje da koce.

Primereno je. Rezon je naime sledeci. Postoje komponente sa kojima se mozes igrati i uzimati sta god. Kod nas se ljudi uhvate menjaca k'o pijani plota i nekako ga posmatraju kao najbitniji sklop na biciklu, iako to de facto nije. Sa kocnicama nije za zezanje, jer po izreci "kocnica glavu cuva". Ja ne mogu izneti rezultate merenja zaustavne sile 77x vs 445 serije, ali onako odokativno "seretski" posto sam imao prilike da propati obe, 77x ima zaustavnu moc koja je iznad x2 u odnosu na 445. Nemoj mi verovati probaj sam, ali kao sto rekoh blag, stisak jednog do dva prsta na rucicu, u suprotnom ce te lansirati u vis ... Kad tu klasu jednom probas 445, m535 , juicy 3, 3.5, auriga ... ti deluju kao besmisleni ukrasi na biciklama.

Citat:
bakara:
I na kraju na bajsu od 500-600€ (takvi nemaju no name komponente) ne mozes promeniti nista a da cena celog bicikla ne ode duplo, znaci isto to na gornjem primeru kocnica vazi i za pogon, tockove, menjace, svaka bolja komponenta je po pravilu skoro duplo skuplja.

U principu da, ali treba problemu prici razumno. Gledas sta ti je kriticno pa to menjas boljim. Ulaganje u pogon kod rekreativaca je samo show off, i jeftini perfekto zavrsavaju posao. Cvrsti i pouzdani tockovi se mogu isplesti za jako pristojne pare, naravno ne mogu biti i laki istovremeno, ali kod kocnica cenovni kompromis se moze praviti samo sa v-brake, i disk mehanikom uz dobru servisersku potkovanost pri montazi istih.

Autor teksta iako veoma iskusan MTB vozac ima krajnje nekriticki pristup kada je testiranje robe iz Planeta u pitanju. Svojevremeno je tvrdio i da ce za Epicon biti obezbedjen kvalitetan servis i podrska pa je ispalo kud i kamo drugacije.
[ bakara @ 24.07.2012. 17:15 ] @
Citat:
pri3rakdlika jeftinih rotora nije temperaturna invarijantnost. Mada pogledaj ti one sile stezanja srafova, nadji kilo kljuc , podesi kljesta i zategni po propisu. Propusti u montazi tog tipa nisu neuobicajeni kod jeftinijih bicikala.

OK, definitivno cu da proverim disk, a mozda ga i zamenim i kupim deblji i miran sam, imas neku preporuku za disk od 180mm?
Nisi mi odgovorio sta znaci onu resin pad only?

Citat:
pri3rak:Ako bismo strogo formalno, nisi u pravu. Imas u Planetu Scott Aspect 30V po ceni od 58k rsd. No teranje maka na konac nam nije cilj, te istina jeste da su jeftiniji hidro sistemi postali dominantni u klasi (5-600e) koju si pomenuo. Elem taj fakat je lep za kritiku moderne ciklo industrije.

Mislim da je moj bajs ipak sutra jednostavniji za nadogradnju, ako pozelis da stavis disk kocnice na tog scotta.

Do juce sam vozio matori bajs sa cantilever kocnicama (imali smo temu) i kada sam polomljenu viljusku pokusao da zamenim ispostavilo se da moram da stavim V brake, a nazad ne moze V brake zato sto je tocak i ram drugaciji...ma trista problema i bacanje para.

Citat:
pri3rak: Primereno je. Rezon je naime sledeci. Postoje komponente sa kojima se mozes igrati i uzimati sta god. Kod nas se ljudi uhvate menjaca k'o pijani plota i nekako ga posmatraju kao najbitniji sklop na biciklu, iako to de facto nije. Sa kocnicama nije za zezanje, jer po izreci "kocnica glavu cuva". Ja ne mogu izneti rezultate merenja zaustavne sile 77x vs 445 serije, ali onako odokativno "seretski" posto sam imao prilike da propati obe, 77x ima zaustavnu moc koja je iznad x2 u odnosu na 445. Nemoj mi verovati probaj sam, ali kao sto rekoh blag, stisak jednog do dva prsta na rucicu, u suprotnom ce te lansirati u vis ... Kad tu klasu jednom probas 445, m535 , juicy 3, 3.5, auriga ... ti deluju kao besmisleni ukrasi na biciklama.

Kada neko ovo procita pomislice da 445 ne koci, a vise ti je poredjenje kao da kocnica u mercedesu A klase koci losije nego u mercedesu SLK, naravno to je tacno, ali to jasno pokazuje i njihova cena.

Hocu da kazem...mogu da zamislim koliko kosta bajs koji ima 775 hidrauliku i kakve su mu ostale komponente

[ pri3rak @ 24.07.2012. 18:06 ] @
Citat:
bakara:
OK, definitivno cu da proverim disk, a mozda ga i zamenim i kupim deblji i miran sam, imas neku preporuku za disk od 180mm?

Ako ti kazem Bengal Performance bice da zezam, jer ne verujem da se ovde daju nabaviti + potreban je cl adapter. Ali najjednostavnije je zameniti ih slx, ili jos bolje xt rotorima ...

Citat:
bakara:
Nisi mi odgovorio sta znaci onu resin pad only?

Prevideo sam pitanje, sorry!

To znaci da na te rotore idu samo organske pakne. Ukoliko stavis sinterovane ostetices rotor.

Citat:
bakara:
Mislim da je moj bajs ipak sutra jednostavniji za nadogradnju, ako pozelis da stavis disk kocnice na tog scotta.

Van svake sumnje si u pravu.

Citat:
bakara:
Kada neko ovo procita pomislice da 445 ne koci, a vise ti je poredjenje kao da kocnica u mercedesu A klase koci losije nego u mercedesu SLK, naravno to je tacno, ali to jasno pokazuje i njihova cena.

Hocu da kazem...mogu da zamislim koliko kosta bajs koji ima 775 hidrauliku i kakve su mu ostale komponente

Ne treba se plasiti niti glorifikovati bolje kocnice. Sve je to za obicne smrtnike. Od 775 kocnica Elixir R koci jos brutalnije, pa opet nisu to neke neverovatne svemirske cene ... Bicikli o kojima pricas su gotove, fabricki sklopljene masine, ali imaj u vidu da te niko i nista ne sprecava da sam sebi sklopis bicikl, ili modifikujes postojeci.
[ bakara @ 24.07.2012. 21:12 ] @
Citat:
pri3rak:Ako ti kazem Bengal Performance bice da zezam, jer ne verujem da se ovde daju nabaviti + potreban je cl adapter. Ali najjednostavnije je zameniti ih slx, ili jos bolje xt rotorima ...

E bas, vala

Malo sam googlao, i vidim da meni treba rotor sa central lockom (da ne bi kupovao i adapter) i koliko vidim najpovoljniji je bas Shimano Deore SM-RT53, to je ovaj moj on je oko 10€ a sledeci kosta ravno duplo (20€) i to je opet Shimano SLX SM-RT67 i na kraju 30€ za rotor Shimano XT / Saint SM-RT79, XTR je 50€

Razlika u ceni svakog je 100% u odnosu na prethodni da li je realna razlika tolika?

Gledao sam i preko, tamo je ovaj najjeftiniji oko 20-25$ tako da se ne isplati tako kupiti.
A gledao sam i druge proizvodjace, oni su svi redom skuplji od shimana.

Citat:
pri3rak: Prevideo sam pitanje, sorry!

To znaci da na te rotore idu samo organske pakne. Ukoliko stavis sinterovane ostetices rotor.

To verovatno opet moram bas shimanove staviti, ali o tom potom

Citat:
pri3rak: Ne treba se plasiti niti glorifikovati bolje kocnice. Sve je to za obicne smrtnike. Od 775 kocnica Elixir R koci jos brutalnije, pa opet nisu to neke neverovatne svemirske cene ... Bicikli o kojima pricas su gotove, fabricki sklopljene masine, ali imaj u vidu da te niko i nista ne sprecava da sam sebi sklopis bicikl, ili modifikujes postojeci.

Veruj mi dosadilo mi je vise sklapanje i menjanje, hocu da vozim i da ne pipam...ma necu ni da ga perem (veceras sam pokisao ko nikad u zivotu)

Inace kada bi menjao, jel se moze menjati samo celjust ili mora i rucice i celjust zajedno?

I dalje me zanima podesavanje kocione celjusti, ako imas jos neki hint?

[ pri3rak @ 24.07.2012. 21:42 ] @
Citat:
bakara:
Malo sam googlao, i vidim da meni treba rotor sa central lockom (da ne bi kupovao i adapter) i koliko vidim najpovoljniji je bas Shimano Deore SM-RT53, to je ovaj moj on je oko 10€ a sledeci kosta ravno duplo (20€) i to je opet Shimano SLX SM-RT67 i na kraju 30€ za rotor Shimano XT / Saint SM-RT79, XTR je 50€

Razlika u ceni svakog je 100% u odnosu na prethodni da li je realna razlika tolika?

20-30e je sasvim korektna cena za rotor. Znam da se za par rotora za bicikl mogu kupiti i sasvim korektni diskovi za auto, al avaj cene su takve kakve jesu ... Uzmi dobar, tj skuplji rotor, na kocnicama ne vredi stedeti ...

Citat:
bakara:
To verovatno opet moram bas shimanove staviti, ali o tom potom :)

Ne, to znaci da trebas uzeti organic plocice.Moze ih proizvesti bilo ko.

Citat:
bakara:
Veruj mi dosadilo mi je vise sklapanje i menjanje, hocu da vozim i da ne pipam...ma necu ni da ga perem (veceras sam pokisao ko nikad u zivotu)

Biciklu ne treba sluziti, a pogotovu ne robovati, no ne treba ni ici u drugu krajnost jer se ona vrlo lepo olupa o glavu. U cemu je stos. Pomisli kakav ce odnos prema biciklu imati neko kod koga na posletku zavrsi na servisu. Bicikl treba biti pogodan za lako odrazavanje.To nekako podrazumeva cistocu. skoro sam imao prilike da drugaru odradim svasta nesto na prilicno zapustenom biciklu, i jedini razlog zbog cega sam stegao zube i uradio kako treba je to sto stvarno ne mogu da zamisljam situacije u kojima on zavrsava u hitnoj.

Kisu treba izbegavati. Videces i sam kako ce ti sutra menjaci da rade, sto opet zavisi kakav sistem buzir sajla imaju. Ukoliko je sve standarndno, i ako si imao nesrecu da ih kisa nafiluje peskom i sl. materijom onda ces u kratkom vremenu imati ostecen teflonski omotac i shifting vise nece biti ugodan kao pre.

Citat:
bakara:
Inace kada bi menjao, jel se moze menjati samo celjust ili mora i rucice i celjust zajedno?

I dalje me zanima podesavanje kocione celjusti, ako imas jos neki hint?

Moze se menjati i samo celjust, ali time neces dobiti nesto. Celjusti koje imas, barem koliko je meni poznato, nemaju prijavu nekih zbiljnijih problema, sto se ne da reci za starije generacije te klase. Nekog posebnog hinta sem vec recenog i nemam.Daklem rezime, kvalitetan disk koji se ne deformise porastom temperatire, pakne poznatog proizvodjaca, dobro centrirana i pravilno stegnuta celjust i to bi bilo sve sto se da uraditi da bi se izvukao maximum iz tehnickih mogucnost sistema.
[ joojant200 @ 25.07.2012. 07:04 ] @
Citat:
pri3rak:
Ako izuzmes uslove voznje sa vlaznom podlogom i blatom, onda svaki firmiran i dobro podesen v-brake sistem (pod pretpostavkom balansiranog tocka i razumno ciste kocione povrsine) koci bolje od disk sistema koji imas.

Cisto radi diskusije, sta ce ikome MTB bicikli ako nece da ga vozi po vlaznom i blatu? :)

Prosle nedelje sam video tipa koji je stavio sleep-ove na mtb i za to iskesirao oko 5k dinara cini mi se za obe gume, i prvi utisak je WOW, a posle 5 minuta WTF? :)
[ bakara @ 25.07.2012. 13:13 ] @
Citat:
pri3rak: Kisu treba izbegavati. Videces i sam kako ce ti sutra menjaci da rade, sto opet zavisi kakav sistem buzir sajla imaju. Ukoliko je sve standarndno, i ako si imao nesrecu da ih kisa nafiluje peskom i sl. materijom onda ces u kratkom vremenu imati ostecen teflonski omotac i shifting vise nece biti ugodan kao pre.

Izbegavam ja nju, nego nije ona htela mene da izbegne
Vozio sam po asfaltu mislim da osim vode nema druge prljavstine.

btw, juce sam opet podesavao celjust, i apsolutno nema cesanja, tako da sam ponovo ubedjen da je disk OK, ali sam siguran da ce na duzem spustu to opet da se poremeti...

Da li je moguce da ne stegnem dovoljno celjust pa se poremeti ili da se krivi disk od opterecenja?

Citat:
joojant200: Cisto radi diskusije, sta ce ikome MTB bicikli ako nece da ga vozi po vlaznom i blatu?

Prosle nedelje sam video tipa koji je stavio sleep-ove na mtb i za to iskesirao oko 5k dinara cini mi se za obe gume, i prvi utisak je WOW, a posle 5 minuta WTF?

Po blatu, snegu i prasini da...ali po kisi izbegavam, i mislim da mi je ovo prvi put da me uhvatila.

Inace ja priznajem samo gume sa kramponima

[ Srđan Pavlović @ 25.07.2012. 17:09 ] @
Meni kramponi za medjugradsku voznju ne znace mnogo,
samo otezavaju, pa cu ih zameniti sa dve glatke spoljnje
gume, jedna je 690 dinara, ipak ce bajs ici malo lakse.
Posto ne vozim off-road bas nesto previse.
[ pri3rak @ 25.07.2012. 23:24 ] @
Citat:
joojant200:
Citat:
pri3rak:
Ako izuzmes uslove voznje sa vlaznom podlogom i blatom, onda svaki firmiran i dobro podesen v-brake sistem (pod pretpostavkom balansiranog tocka i razumno ciste kocione povrsine) koci bolje od disk sistema koji imas.

Cisto radi diskusije, sta ce ikome MTB bicikli ako nece da ga vozi po vlaznom i blatu? :)

Prosle nedelje sam video tipa koji je stavio sleep-ove na mtb i za to iskesirao oko 5k dinara cini mi se za obe gume, i prvi utisak je WOW, a posle 5 minuta WTF? :)

Zato sto je MTB univerzalna masina, i nije pogodan samo za vlaznu podlogu i blato, cak vecina proizvedenih je veoma napogodna i za jedno i za drugo. Postoji niz tehnickih detalja koji se veoma lako previdjaju i od masine "kao stvorene" za lose vremenske uslove naprave dodgy masinu.

Ja licno vozim veoma tanke slick-ove na mtb-u i na asfaltu oni pruzaju daleko bolju upravljivost, i omogucavaju efikasnije iskoriscenje energije. MTB sam, koristim zato sto ima ubedljivo najbolje kocione sisteme, i zato sto je bicikl izuzetno manevribilan i odzivan :) Drumasi i trekkeri mu za ono sto meni treba nisu ni prineti, a neke city bike-ove i sl naprosto ne mirisem.

U principu vozis da bi ti to sto radis prijalo, ne da bi se zamarao kakav utisak ostavljas drugome :)

Citat:
bakara:
Da li je moguce da ne stegnem dovoljno celjust pa se poremeti ili da se krivi disk od opterecenja?

Jeste da nije uputno pricati napamet, ali meni su tu rotori nekako najslabija karika. Uglavno ukoliko se dogodi da se na duzem spusti pri intenzivnijem kocenju ponovo cuju sumovi, pa nakon hladjenja sistema nestanu onda nije do kljesta, naprosto ne mogu sama od sebe da se vrate. No najbolje je podesiti kljesta, stegnuti ih propisanom silom, i proveriti rotor komparatorom. Onda bi se dobilo vise kvalitetnijih infomacija :)

Citat:
bakara:
Inace ja priznajem samo gume sa kramponima :)

Svako ima svoj ukus, ali kramponke na asfaltu vise smetaju nego sto pomazu. Dok ni za teren ne postoje univerzalne, tj. nije svejedno ide li se u blato ili na suv rastresit teren. Sve ima svoje :)
[ bakara @ 26.07.2012. 10:06 ] @
Dok je lepo vreme, ja uglavnom vozim po asfaltu, ali cim nema sunca i samim tim nema smisla da zapucavam neku kilometrazu, ja vozim po sumama, njivama i livadama.
Kramponi po asfaltu mi ne smetaju cak sta vise volim taj zvuk.

Citat:
pri3rak:Jeste da nije uputno pricati napamet, ali meni su tu rotori nekako najslabija karika. Uglavno ukoliko se dogodi da se na duzem spusti pri intenzivnijem kocenju ponovo cuju sumovi, pa nakon hladjenja sistema nestanu onda nije do kljesta, naprosto ne mogu sama od sebe da se vrate. No najbolje je podesiti kljesta, stegnuti ih propisanom silom, i proveriti rotor komparatorom. Onda bi se dobilo vise kvalitetnijih infomacija :)

Napisao sam ovde, da se ne vrati samo od sebe vec da moram ponovo podesavati:

Citat:

Zato sam i pitao jel postoji jos neka fora za podesavanje osim one da popustis srafove drzis rucicu i zategnes?
Sad su odlicno podesene i ni malo ne struzu, ali kada hocu konjski da zategnem javi se struganje jer ih verovatno stezanjem sam pomerim.

da li postoji nesto sto bih trebao da umetnem ispod plocica pa tako da stezem?

[ pri3rak @ 26.07.2012. 10:38 ] @
Citat:
bakara:
Zato sam i pitao jel postoji jos neka fora za podesavanje osim one da popustis srafove drzis rucicu i zategnes?
Sad su odlicno podesene i ni malo ne struzu, ali kada hocu konjski da zategnem javi se struganje jer ih verovatno stezanjem sam pomerim.

Nema dodatne fore, ali ima dodatnog pojasnjenja.
1. ne smes stezati konjski. Uz karbonske komponente, nosaci kljesta disk kocionoih sistema su de facto mesta na kojima se ne primenjuju freestyle stezanja pogotovu ne prejaka. Ako preteras sa stezanjem moze se lako desiti da nosac posle nekog vremena usled zamora prsne bas kad ne treba.
2.dok drzis rucicu jako stegnutu, polako dotezes srafove, na osecaj tako da na alatu uvek imas neki otpor sli ne takav da ruka boli i da se upinjes. I jos jednom kilo kljuc je stvarno preporuka za ovu akciju.

Ako ti se i pored svega navedenog ponovo dogodi da se nesto pokrivi izmeni disk, ali za pocetak samo prednji jer je on kriticniji.
[ Srđan Pavlović @ 27.07.2012. 17:18 ] @
Sta zna Japanac...

http://www.kurir-info.rs/japan...-mu-ga-u-beogadu-clanak-339689
[ joojant200 @ 27.07.2012. 21:05 ] @
Citat:
pri3rak:
Citat:
joojant200

Na zalost samo probanjem.
Ono sto gomila "dugoprugasa" mnogo gotivi je smp trk

Gledao sam malo i nisam nasao novi smp trk, a i da jesam bio bi mi preko budzeta :)
Ne treba mi za duge voznje nego za stari mtb za po 20-tak km po/oko grada.

Da li si mozda probao Cytech density i Cytec comfort?
[ pri3rak @ 28.07.2012. 11:37 ] @
Citat:
joojant200:
Da li si mozda probao Cytech density i Cytec comfort?

Nisam.Sve i da jesam, informacija ti ne bi bila od prevelike koristi jer je gotovo pa sigurno da nam anatomija sedalnog dela nije ista. Na zalost sediste se kupuje metodom probe i promasaja. Vise puta sam imao prilike da vidim kako ljudi kupe skupa sportska sedista, pa posle pocetnog odusevljenje budu nezadovoljni, a na posletku im neko jeftino i neugledno zavrsi posao. Prosto nema pravila, probaj i vidi ...
[ bakara @ 28.07.2012. 12:06 ] @
@joojant200

Ne mogu da izgooglam ta sedista koja hoces, ali deluje da hoces da kupis neko "komforno"

Moj savet ti je da ne kupujes mekana sedista, bolje kupi sire a tvrdo ili bar umereno tvrdo...mekana sedista se samo cine da su udobna a obicno ocajno zuljaju.
[ bakara @ 29.07.2012. 23:43 ] @
@pri3rak

Da li se srednji pogon kod shimana (octolink) u opste trebaju odrzavati?

Nesto mi krcka, pomislio sam da je do pedale, ali sam promenio 3 komada i uvek se cuje mada sa razlicitom pedalom na razlicite nacine.

Gledam na netu te shimano pogone i osovine, i nesto ne bih rekao da tu ima bilo sta da se podmaze?

A ne vidim ni gde bi tu moglo nesto da krcka...bez otpora ne krcka, samo pod opterecenjem?

Pogon je presao oko 1200Km

[ joojant200 @ 30.07.2012. 00:09 ] @
Citat:
bakara:
@joojant200
Ne mogu da izgooglam ta sedista koja hoces, ali deluje da hoces da kupis neko "komforno" :)
Moj savet ti je da ne kupujes mekana sedista, bolje kupi sire a tvrdo ili bar umereno tvrdo...mekana sedista se samo cine da su udobna a obicno ocajno zuljaju.

komfort:
http://www.wholesale-ledflashlight.com/flashlights-44-5092.html
Brand :VELO VL-3164
Product Size(mm): 260(L)X150 (W)x 70(H)
Weight: 455g

density:
http://veloprobeg.ru/catalog/main/page/68/product/49754.php
Brand :VELO VL-1044
Product Size(mm): 250(L)X140 (W)
Weight: 284g

(Cytec samo nalepi svoj znak na vrhu sedista.)

Vise razmisljam da li da dam duplo vise para za komfort ili ce mi i densiti raditi posao, nego sta je mekano.
Komfort je siri i deluje udobniji i ima oznake za podesavanje nagiba (cemu god to sluzilo), a density je lakse 100g i 1000 din :)

ps procitao sam: http://www.sheldonbrown.com/saddles.html nije lose.

pps: Meni kad je krckao pogon na MTB otisao kod majstora on nesto zavario i to drzi evo 10ta godina (vecina majstora ce reci da se to ne popravlja) :)

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 30.07.2012. u 01:28 GMT+1]
[ bakara @ 30.07.2012. 10:15 ] @
Citat:
joojant200:
Vise razmisljam da li da dam duplo vise para za komfort ili ce mi i densiti raditi posao, nego sta je mekano.
Komfort je siri i deluje udobniji i ima oznake za podesavanje nagiba (cemu god to sluzilo), a density je lakse 100g i 1000 din :)

Meni se vise svidja density, ali komfort je sigurno udobniji, mada za 20km je svako sediste udobno.

Citat:
joojant200:

pps: Meni kad je krckao pogon na MTB otisao kod majstora on nesto zavario i to drzi evo 10ta godina (vecina majstora ce reci da se to ne popravlja) :)

Nema ovde sta da se vari, sistem je u stvari vrlo prost i sastoji se obicno iz 2 ili 3 dela, znaci nema cak vise ni soljica ni lezajeva, zato i pitam sta tu moze da krcka...
Na patronu se samo navrnu kurble, ako se pohabaju lezajevi samo se zameni cela patrona.

[ Nebojsa Milanovic @ 30.07.2012. 10:20 ] @
Ja tražim dobro sedište za nagib od 60 stepeni (treking), ali kod nas nisam našao bolje od ovoga

To je relativno obično, imate li ideju za neko bolje sedište u klasi 60 stepeni?

Može i negde na netu, ali da šalju kod nas.
[ joojant200 @ 30.07.2012. 11:08 ] @
http://sheldonbrown.com/chainclean.html

:)))
[ pri3rak @ 30.07.2012. 12:46 ] @
Citat:
bakara:
@pri3rak

Da li se srednji pogon kod shimana (octolink) u opste trebaju odrzavati?

Nesto mi krcka, pomislio sam da je do pedale, ali sam promenio 3 komada i uvek se cuje mada sa razlicitom pedalom na razlicite nacine.

Gledam na netu te shimano pogone i osovine, i nesto ne bih rekao da tu ima bilo sta da se podmaze?

A ne vidim ni gde bi tu moglo nesto da krcka...bez otpora ne krcka, samo pod opterecenjem?

Pogon je presao oko 1200Km

Kod takvih pogona se odrzava samo higijena, i naravno menjaju se sajbne nakon sto se istrose :)

Ono sto je pozeljno uraditi barem jednom godisnje ukoliko se bicikl znacajnije vozi, a pogotovu ako je vozen po kisi, jeste da se pogon skine, patrona izvadi, ocisti, navoj u ramu ocisti pa se ponovo sve sklopi nakon sto se navoj podmaze.

E sad sta krcka, je zanimljivo pitanje i resava se metodom eliminacije. Izvadi patronu, probaj je okretati rukom, pa ako igde grebucka ili zapinje, pazari novu. Jeste shimano, jeste presla samo 1200km, sto je jedno veliko nista, ali danas su shimano delovi cesto krs kvaliteta i tako sta nije retko u praksi.

Ako ovo ne bude slucaj, rastavi pogon (skini sajbne, sve dobro operi, pa sklopi i proprisno stegni (bez pretezanja). Cesto imaju srafovi koji drze sajbne sa kurble da prave probleme ukoliko nisu dobro stegnuti, sto opet nije problem pri sklapanju velikog broja pogona.

Nadam se da ce jedno od ova dva da ti resi problem.
[ goran80 @ 30.07.2012. 14:11 ] @
Pozdrav ljudi -kolege biciklisti :)
Vidim da se kroz svaku stranu prica o Shimano opremi...kao da je ona jedina... Sto malo ne otvorite i prosirite vidike pa bacite pogled i na Sram? Koji nije ni malo los ... cak sta vise iznenadjujuce odlican. Po kvalitetu je rame uz rame sa Shimano a jeftniji je barem 20%... Sta mislite o tome :)????
[ bakara @ 30.07.2012. 17:39 ] @
Citat:
pri3rak

Ako ovo ne bude slucaj, rastavi pogon (skini sajbne, sve dobro operi, pa sklopi i proprisno stegni (bez pretezanja). Cesto imaju srafovi koji drze sajbne sa kurble da prave probleme ukoliko nisu dobro stegnuti, sto opet nije problem pri sklapanju velikog broja pogona.

Upravo isto cujem od prijatelja servisera da hoce pesak da se zavuce medju navoj i da krcka i da mora da se rastavi i ocisti...tako da cu to uraditi.

Jedino mislim da nemam kljuc za patronu...

Citat:
goran80: Pozdrav ljudi -kolege biciklisti :)
Vidim da se kroz svaku stranu prica o Shimano opremi...kao da je ona jedina... Sto malo ne otvorite i prosirite vidike pa bacite pogled i na Sram? Koji nije ni malo los ... cak sta vise iznenadjujuce odlican. Po kvalitetu je rame uz rame sa Shimano a jeftniji je barem 20%... Sta mislite o tome :)????

Potpuno si u pravu, ali u praksi je ovako:

Na prethodnoj strani smo diskutovali o hidraulicnim kocnicama, koliko kosta sram, neki entry level model?

Ovde sam pitao za osovinu (patronu) srednjeg pogona (octalink), i bas me zanima da li je kompatibilna sa shimanom da stavim sram / truvativ i da to bude 20% jeftinije?

Stvarno nemam pojma koliko kosta sram
[ pri3rak @ 30.07.2012. 23:14 ] @
Citat:
bakara:
Na prethodnoj strani smo diskutovali o hidraulicnim kocnicama, koliko kosta sram, neki entry level model?

Ovde sam pitao za osovinu (patronu) srednjeg pogona (octalink), i bas me zanima da li je kompatibilna sa shimanom da stavim sram / truvativ i da to bude 20% jeftinije?

Stvarno nemam pojma koliko kosta sram

Entry level Avid (SRAM grupacija) hidraulike je ako se ne varam nesto oko 100e. Po mom misljenju bolje je dobro se napiti za te pare :D Juicy 3 (koja je jos uvek bar na nasem trzistu najjeftinija) je jedna od de facto najgorih kocnica koje sam imao nesrecu da provozam. Bucna je, kilava i nepouzdana ...

Ocatalink proizvodi samo Shimano. Truvativ proizvodi nesto sto lici na octalink, a zove se PowerSpline (to su te jeftinije) i nisu kompatibilne, a jesu lose (neizdrzljive su). PowerSpline patrone su na zalost samo usminkane (zaobljene) cetvrtke, tj to je ta klasa patrona.

[ bakara @ 30.07.2012. 23:38 ] @
Citat:
pri3rak: Entry level Avid (SRAM grupacija) hidraulike je ako se ne varam nesto oko 100e. Po mom misljenju bolje je dobro se napiti za te pare :D Juicy 3 (koja je jos uvek bar na nasem trzistu najjeftinija) je jedna od de facto najgorih kocnica koje sam imao nesrecu da provozam. Bucna je, kilava i nepouzdana ...

Ocatalink proizvodi samo Shimano. Truvativ proizvodi nesto sto lici na octalink, a zove se PowerSpline (to su te jeftinije) i nisu kompatibilne, a jesu lose (neizdrzljive su). PowerSpline patrone su na zalost samo usminkane (zaobljene) cetvrtke, tj to je ta klasa patrona.

Ocekivao sam takav odgovor, a stalno slusam kako je sram jeftiniji, a kad u praksi hoces stvarno nesto da kupis ili je gore od shimana ili nije kompatibilno.

Kad uz sve to uzmes u obzir da je bar 70% bicikla sa shimano delovima jasno je zasto je sram zapostavljen.

A i shimano vise nije jednostavan kao sto je nekada bio pa koriste svoju poziciju i prave svoje standarde tako da si prinudjen kupovati opet njihovo.

Ispravite me ako gresim, ali u ovoj temi sam trazio rotor sa central lockom i octalink patronu, jel to pravi jos neko osim shimana?

Znam da moze adapter za rotor ali to onda izadje skuplje.

[ pri3rak @ 31.07.2012. 10:02 ] @
Citat:
bakara:
Ocekivao sam takav odgovor, a stalno slusam kako je sram jeftiniji, a kad u praksi hoces stvarno nesto da kupis ili je gore od shimana ili nije kompatibilno.

On kod nas jeste u nekom proseku jeftiniji, ali to je do trzista. SRAM vs Shimano nije tako jednostavna tema. Ja ne bih mogao da kazem da je SRAM gori ili bolji, vec da sve zavisi od slucaja do slucaja, a da neki od njih se bukvalno svedu na ukus.

Konkretno Octalink vs. PowerSpline se ne daju porediti, naprosto pripadaju drugim klasama.

Citat:
bakara:
Kad uz sve to uzmes u obzir da je bar 70% bicikla sa shimano delovima jasno je zasto je sram zapostavljen.

Zbog kvaliteta sigurno nije. Ne mogu decidno da tvrdim, ali pretpostavljam da je vise do proizvodnih kapaciteta i afiniteta trzista.

Citat:
bakara:
A i shimano vise nije jednostavan kao sto je nekada bio pa koriste svoju poziciju i prave svoje standarde tako da si prinudjen kupovati opet njihovo.

Shimano vec poduze nije ni u prizvuku sinonim kvaliteta. Itekako umeju da zavaljaju skart. Ponuda im je potpuno haoticna, a sa novim 10faz grupama su posebno i bespotrebno ukomplikovali stvari.

Citat:
bakara:
Ispravite me ako gresim, ali u ovoj temi sam trazio rotor sa central lockom i octalink patronu, jel to pravi jos neko osim shimana?

Octalink mislim da ne.Dok CL rotore proizvode.

http://www.maguradirect-shop.c...centerlock-incl-lock-ring.html

[ joojant200 @ 02.08.2012. 00:20 ] @
Pitanje:
Kad vozim bicikli stazom pored puta i naidjem na odvod za vodu duzine otprilike 30-40cm kome fali poklopac (mostic) odgore da li ima neki bolji nacin da ga predjem od:
usporiti, nagaziti na pedalu, podici prednji tocak, ustati sa sedista i nagnuti se napred, pustiti zadnji tocak da upadne u rupu i izadje od inercije.
Tj. kako da ga preskocim ako imam obicne patike i obicne pedale?
Ima 3 takve rupe gde vozim, pre sam vozio 2-3 kruga, sad se smorim na 1. prolazu zbog tih rupa i usporavanja, a ne vozi mi se putem posto kola idu brzo a i rupe su nastale kad izlete vozila sa puta pa zaborave da poprave mostice :/
[ Backy @ 02.08.2012. 13:59 ] @
ovako:

ne zahteva toliko spušteno sedište za to što je tebi potrebno... takođe, štedi gume i felne prilikom penjanja na visoke ivičnjake u brzini
[ bakara @ 09.08.2012. 10:26 ] @
Citat:
pri3rak:
E sad sta krcka, je zanimljivo pitanje i resava se metodom eliminacije. Izvadi patronu, probaj je okretati rukom, pa ako igde grebucka ili zapinje, pazari novu. Jeste shimano, jeste presla samo 1200km, sto je jedno veliko nista, ali danas su shimano delovi cesto krs kvaliteta i tako sta nije retko u praksi.

Nadam se da ce jedno od ova dva da ti resi problem.

Red je da napisem sta je bilo...

Rastavili smo sve, pocev od zadnjeg tocka i kasete, pa do srednjeg pogona koji smo rasklopili i sve podmazali i...naravno ponovo je krckalo

Na kraju se ispostavilo da krcka navoj u (novoj) pedali koju sam namontirao a nisam podmazao navoj.

[ bakara @ 09.08.2012. 10:28 ] @
Citat:
Backy: ovako:

ne zahteva toliko spušteno sedište za to što je tebi potrebno... takođe, štedi gume i felne prilikom penjanja na visoke ivičnjake u brzini

Ovako mozes da skocis sa MTB?
Kako?
[ pri3rak @ 09.08.2012. 10:40 ] @
Citat:
bakara:
Na kraju se ispostavilo da krcka navoj u (novoj) pedali koju sam namontirao a nisam podmazao navoj.

Ko bi rekao Meni su do sada pucketali pogoni na srafovima koji spajaju sajbne sa kurblama (paukom), ili lezajevi koji su ispustili dusu ...

BTW te navoje treba obavezno podmazivati, jer hoce da zapeknu pa ih posle bog ne moze da odvoji. To je spoj raznorodnih materijala, celika (osovine pedale) i aluminijuma (kurbla) ...
[ scoolptor @ 09.08.2012. 10:47 ] @
Ovako "skakuce" profesionalac:

Doduse, ne koristi MTB, vec trial bicikl.
[ pri3rak @ 09.08.2012. 11:54 ] @
Citat:
scoolptor:
Doduse, ne koristi MTB, vec trial bicikl.

A ovaj cak nista mtb srodno, vec klasicni road bike :)

[ Panta_ @ 09.08.2012. 12:49 ] @
Juce mi je presela voznja bicikle :). Sva sreca pa sam je gurao samo 3 km.

[ bakara @ 09.08.2012. 13:19 ] @
Citat:
Panta_: Juce mi je presela voznja bicikle :). Sva sreca pa sam je gurao samo 3 km.

Meni se ovo dogodilo pre tacno mesec dana, u voznji po ravnom terenu, samo se culo psss i zablokirao tocak...sreca pa zadnji.

[ joojant200 @ 09.08.2012. 20:34 ] @
Citat:
bakara:
Ovako mozes da skocis sa MTB?
Kako?

Ja nisam uspeo ni blizu, a probao sam na oba bicikla - starog psa tesko mozes nauciti novim trikovima :)
[ DusanSukovic @ 11.08.2012. 11:04 ] @
Polar MTB bicikli?
Kakav je kvalitet?

[Ovu poruku je menjao bakara dana 15.08.2012. u 11:47 GMT+1]
[ bakara @ 13.08.2012. 23:32 ] @
Citat:
bakara:

Citat:
pri3rak: Primereno je. Rezon je naime sledeci. Postoje komponente sa kojima se mozes igrati i uzimati sta god. Kod nas se ljudi uhvate menjaca k'o pijani plota i nekako ga posmatraju kao najbitniji sklop na biciklu, iako to de facto nije. Sa kocnicama nije za zezanje, jer po izreci "kocnica glavu cuva". Ja ne mogu izneti rezultate merenja zaustavne sile 77x vs 445 serije, ali onako odokativno "seretski" posto sam imao prilike da propati obe, 77x ima zaustavnu moc koja je iznad x2 u odnosu na 445. Nemoj mi verovati probaj sam, ali kao sto rekoh blag, stisak jednog do dva prsta na rucicu, u suprotnom ce te lansirati u vis ... Kad tu klasu jednom probas 445, m535 , juicy 3, 3.5, auriga ... ti deluju kao besmisleni ukrasi na biciklama.

Samo da javim da sam danas (na zalost) testirao kocnice...besmislene ukrase

Isekao me je auto, brzina po gps-22.5km/h kocio sa 2 prsta prednjom i katapultirao se na asfalt...(desnom drzao rogove)
Unistio sam se, polomio prednje zube, zasivali mi prednju usnu i dobro se ugruvao... srecom bez lomova ruku i nogu.

Biciklu nije nista.
[ pri3rak @ 14.08.2012. 16:43 ] @
Citat:

Samo da javim da sam danas (na zalost) testirao kocnice...besmislene ukrase

Isekao me je auto, brzina po gps-22.5km/h kocio sa 2 prsta prednjom i katapultirao se na asfalt...(desnom drzao rogove)
Unistio sam se, polomio prednje zube, zasivali mi prednju usnu i dobro se ugruvao... srecom bez lomova ruku i nogu.

Biciklu nije nista.

Znas kako, mene one nikad nisu kocile ni blizu kako sam zeleo.Zato i treba sam probati opremu, jer imamo razlicite tezine, stilove, ukuse itd ...

A ovo si na zalost platio danak neiskustvu/neuvozanosti. Vremenom ces steci osecaj za polugu i tako nesto ti se nece desavati, makar zato sto ces "steci refleks" naglog pustanja iste ukoliko poletis kao sto jesi ...
[ bakara @ 14.08.2012. 17:23 ] @
Citat:
pri3rak: Znas kako, mene one nikad nisu kocile ni blizu kako sam zeleo.Zato i treba sam probati opremu, jer imamo razlicite tezine, stilove, ukuse itd ...

A ovo si na zalost platio danak neiskustvu/neuvozanosti. Vremenom ces steci osecaj za polugu i tako nesto ti se nece desavati, makar zato sto ces "steci refleks" naglog pustanja iste ukoliko poletis kao sto jesi ...

Pa sad, tacno je da sam previse pritisnuo jer je auto iznenada izleteo, moja greska je sto mi tog trenutka druga ruka nije bila na zadnjoj kocnici...

Ono sto ne znas je da u nogama imam 25 godina u sedlu, a samo ove sezone skoro 2000km.

Ovo sto mi se desilo je i moja nepaznja i bezobrazluk vozaca, ali sam se setio i tebe i tvog komentara o izbacivanje i sedista...

Moj zakljucaj je da i ovaj model veoma lako izbaci nekoga ko ima 105Kg, dovoljna je mala nepaznja, a danasnje kocnice su izuzetno jake...jos uvek mi sve prolazi kroz glavu.

Verujem da ce tu morati neki abs hitno da se ugradjuje

Jos nesto, sa disk kocnicom ukoliko vam obe ruke nisu na kocnicama ili bar na upravljacu velika verovatnoca da ce te se povrediti, jednostavno sila kocenja je ogromna.

[ pri3rak @ 14.08.2012. 17:56 ] @
Citat:

Ono sto ne znas je da u nogama imam 25 godina u sedlu, a samo ove sezone skoro 2000km.

Bes ga onda, po stazu smo tu negde, cak i po ovogodisnjoj kilometrazi, s' time da je 2000km u ovo doba godine jako skroman "nalet" za aktivnog biciklistu (vazi za obojicu) ...

Citat:

Moj zakljucaj je da i ovaj model veoma lako izbaci nekoga ko ima 105Kg, dovoljna je mala nepaznja, a danasnje kocnice su izuzetno jake...jos uvek mi sve prolazi kroz glavu.

I po tezini smo tu negde, s tim da ja njima nisam zadovoljan, sad cenim da sam standarde digao u nebo :D

Citat:

Verujem da ce tu morati neki abs hitno da se ugradjuje :)

To na biciklu ne bi nikako valjalo. Dinamika kretanja bicikla je drugacija od auta. Za pouzdano odrzavanje (inace astabilne) ravnoteze je neophodno predvidljivo ponasanje ("100%") kontrolabilnog bicikla, daklem nije zgodno ubacivati povratne sprege na koje vozac nema uticaj ...
[ bakara @ 14.08.2012. 18:11 ] @
Citat:
pri3rak: Bes ga onda, po stazu smo tu negde, cak i po ovogodisnjoj kilometrazi, s' time da je 2000km u ovo doba godine jako skroman "nalet" za aktivnog biciklistu (vazi za obojicu) ...

Ja i ne kazem da sam previse aktivan, jednostavno dnevno izvezem u proseku 25-30km, vikendom nekad i vise...obicno vozim sam na stopericu.
Sa svojih 38 zenom i dvoje male dece naravno ne mogu uvek bas svaki dan da uklopim bicikl.

A ovaj avgust sam tek zaleteo i hteo sam da prebacim kilometrazu od prethodnog meseca, ali se neslavno zavrsilo..jbga

Citat:
pri3rak: I po tezini smo tu negde, s tim da ja njima nisam zadovoljan, sad cenim da sam standarde digao u nebo

Pa ja ti to rekoh na pocetku...
Ocigledno si vozio mnogo bolje kocnice, a sa konja na magarca znas vec kakav je osecaj.

Citat:
pri3rak: To na biciklu ne bi nikako valjalo. Dinamika kretanja bicikla je drugacija od auta. Za pouzdano odrzavanje (inace astabilne) ravnoteze je neophodno predvidljivo ponasanje ("100%") kontrolabilnog bicikla, daklem nije zgodno ubacivati povratne sprege na koje vozac nema uticaj ...

Kazem, meni i dalje prolazi kroz glavu sila koja se dogodila, bukvalno je nemoguce se zadrzati jednom rukom...

[ bachi @ 15.08.2012. 10:30 ] @
Srednji prosek. Koliko para - toliko muzike, u poslednje vreme
su kvalitetniji od Capriola, Capriolo baš krš opremu valja na
"entry-level" bajsevima. :)
[ bakara @ 15.08.2012. 10:46 ] @
Citat:
DusanSukovic: Polar MTB bicikli?
Kakav je kvalitet?

Koji polar, onaj od 15 ili onaj od 50000?
[ DusanSukovic @ 15.08.2012. 13:33 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
DusanSukovic: Polar MTB bicikli?
Kakav je kvalitet?

Koji polar, onaj od 15 ili onaj od 50000?

Ma gledao sam neki sa hidraulicnom viljuskom od 22.000 cini mi se zaboravih model ovde u lokalnoj prodavnici.
Pogledacu danas opet kako se zove :)
[ scoolptor @ 15.08.2012. 22:49 ] @
Citat:
bakara:
i katapultirao se na asfalt...

Ja sam ove godine "leteo" tri puta, srecom bez vecih posledica.

Uglavnom, ovo mi se cini kao sjajna ideja.
[ joojant200 @ 30.08.2012. 22:38 ] @
Vozim danas po sumi i naravno probusi se guma, nema problemaa izvadim rezervnu iz ranca, plastike za menjjanje i pumpicu i za cas zamenim. Posle oko dva sata isto u sumi rastavi se lanac na jakoj uzbrdici, nema problemaa, izvadim iz ranca portabilni kljuc za lanac i vratim pin na mesto.
A poenta price je da treba nositi sa sobom iako mi se guma nije probusila zadnjh 6meseci, a lanac se nijednom nije rastavio do sada ᒴ
[ Tyler Durden @ 31.08.2012. 08:16 ] @
Uh, mene mrzi da nosim svu tu opremu... Volim da "putujem" sto laganije.
[ bachi @ 31.08.2012. 10:00 ] @
Rezervna guma i/ili onaj komplet šmirgla+lepak+flekica, pumpa i ključ za skidanje točka (prednji je obično quick release) je stvarno nešto što svaki biciklista mora da ima sa sobom. Ona alatka za rastavljanje/sastavljanje lanca nije neophodna osim ako ne zapinjete po uzbrdicama ko konji i ko l00daci menjate brzine na jakim uzbrdicama, mada ni ta alatika nije nešto preterano teška za poneti.
[ bakara @ 31.08.2012. 11:40 ] @
Jbga ja sam zadnji put gumu probusio pre jedno 10 godina, a od alata nosim samo jedan inbus kljuc...

Sad kad citam ovo tvoje shvatam da to realno uvek moze da se desi, ali racunam na mob. telefon
[ bachi @ 31.08.2012. 22:15 ] @
Kako se sa mobilnim telefonom krpi guma?

http://www.totalbike.rs/pribor/pribor-za-krpljenje

Realno, za pribor uvek može da se nađe mesta. Em malo zauzima, em je lagana.
[ bakara @ 01.09.2012. 22:23 ] @
Citat:
bachi: Kako se sa mobilnim telefonom krpi guma?

Ne krpi se, nego zoves u pomoc
[ bachi @ 03.09.2012. 12:04 ] @
Hahaha, ma znam, ali dok dođe pomoć, 10 guma mož' da zakrpiš. :)
[ bakara @ 03.09.2012. 17:04 ] @
Citat:
bachi Hahaha, ma znam, ali dok dođe pomoć, 10 guma mož' da zakrpiš. :)

Pa mozes, ali ako nemas alat, mozes i ovako:

[ joojant200 @ 03.09.2012. 21:11 ] @
Citat:
bakara: Pa mozes, ali ako nemas alat, mozes i ovako:

Jel probao neko da napuni gumu sa liscem? :)))

Ja nosim ovo + synopen mast kad idem u sumu:
[ 3way @ 03.09.2012. 21:15 ] @
Jel ovaj napunio celu gumu ili samo deo gde je busno? U svakom slucaju izgleda zanimljivo kao prva pomoc.
[ bakara @ 03.09.2012. 21:40 ] @
Citat:
3way: Jel ovaj napunio celu gumu ili samo deo gde je busno? U svakom slucaju izgleda zanimljivo kao prva pomoc.

Podvezao je tamo gde je busno a na to mesto ubacio lisce, ovo moze da upali ali i ne mora :)

Mozda nisu losi oni slajmovi za gume...ima ovde raznih stvari pa pogledajte:
http://www.joes-no-flats.com/?categoryId=12877

btw, jel ima neko iz prve ruke da mi kaze koliko bih prakticno dobio na brzini ako bih umesto ovih kramponki (shwalbe smart sam) stavio neke slick gume?

Sa ovim sada izvlacim do 37km/h guma 26" MTB.
[ pri3rak @ 03.09.2012. 22:01 ] @
U zavisnosti od gume mozes ici i do ~20+% lakse ... Upravljivost se znacajno poboljsa, ali je neophodan period navikavanja ...
[ bakara @ 03.09.2012. 23:05 ] @
20% prilicno dobro zvuci...

Jel vozi neko slick gume na MTB koliko to izlazi u praksi? (ravan put bez vetra)

Vozio sam pre neki dan sa nekom ekipom i uglavnom se voze drumasi pa sam nesto razmisljao da malo popravim performanse, mada stvarno ne mogu da zamislim da vozim slick kada krenem po travi i zemlji.
[ pri3rak @ 03.09.2012. 23:19 ] @
Citat:
bakara:
Jel vozi neko slick gume na MTB koliko to izlazi u praksi? (ravan put bez vetra)

Ja licno. U praksi to izlazi manjeg umaranja na istu brzinu. Ne ocekuj da ces na MTB-u krstariti na brzinama znacajno vecim od 30km/h i to pod pretpostavkom fer uslova, tj. ravnica bez vetra ... MTB -u brzina na drumu nije u fokusu i misljenja sam da na samu brzinu i ne trebas obracati paznju..

Citat:
bakara:
Vozio sam pre neki dan sa nekom ekipom i uglavnom se voze drumasi pa sam nesto razmisljao da malo popravim performanse

Poredjenje sa drumasima ti je los posao.Napadas ih tamo gde su jedino jaki, i bas jaci od MTB-a. Ako uvedemo razumnu pretpostavku o dva jednako sposobna vozaca (rekreativca) gde je jedan na drumasu a drugi na kakvom god MTB-u onaj na drumasu ce gotovo siigurno odneti pobedu na ravnom i asfaltu ...

Sa tankim slickovima ces pre svega dobiti na upravljivosti, vozices lakse, ali ces izgubiti na udobnosti ...
[ bakara @ 04.09.2012. 11:30 ] @
Ne nameravam se ja takmiciti sa drumasima, vec sam samo bio iznenadjen da ih ima bas dosta.

Koliko mozes da izvuces na ravnom sa tim tvojim slikovima?
[ Tyler Durden @ 04.09.2012. 12:09 ] @
Hm, nikad nisam probao koliko najvise na ravnom mogu da postignem, moracu to da provjerim sljedecom prilikom :)
Preko 30 svakako, ali ne mnogo preko...
[ since1986BC @ 04.09.2012. 12:24 ] @
bakara
Ne mogu da ti kazem koliko brzo ides...
ali recimo da je osetno primetna razlika izmedju mog MTB (sa kramponkama) i kada vozim neciji "touring" bike sa "celavim" gumama.
Lep osecaj. Ali samo na idealno ravnom asfaltu po gradu. Cim naidjes na los put... ode uzitak.

Ja trenutnom imam Tryal-ove D-126 i solidno me sluze na drumu,
a jos bolje van (cesce vozim po zemlji, travi...). Idelano balansiraju moje potrebe.

Zna li neko dal Trayal proizvodi? Ne vidjam im gume u prodaji. Uglavnom kinezi :(
[ pri3rak @ 04.09.2012. 14:11 ] @
Citat:
bakara:
vec sam samo bio iznenadjen da ih ima bas dosta.

Trenutni fenseraj :)

Citat:
bakara:
Koliko mozes da izvuces na ravnom sa tim tvojim slikovima?

Nesto malo preko 50km/h u piku, i ~25-30km/h na krstarenju solo, i 30-35km/h u grupi ...
[ bachi @ 04.09.2012. 14:18 ] @
Citat:
bakara:mada stvarno ne mogu da zamislim da vozim slick kada krenem po travi i zemlji.

Pa i ne može da se zamisli, jer nisu za to, već samo i isključivo samo za asfalt...

E sad, ja imam gume, neku đene-đene kombinaciju http://www.totalbike.rs/delovi...ma-rubena-cobra-black-26-x-195 to je Rubena Cobra koja nema krampone, ali je 26x1.95 koja omogućava bržu vožnju po asfaltu, ali i blagi offroad.

Razmišljam se da za sledeći sezonu pređem na 26x1.75 i mislim da niže od toga ipak neću ići, jer jeste da vozim po asfaltu stalno, ali naši putevi su užasni.
[ bakara @ 04.09.2012. 14:27 ] @
Citat:
pri3rak: Nesto malo preko 50km/h u piku, i ~25-30km/h na krstarenju solo, i 30-35km/h u grupi ...

Ovo je prilicno dobro...koja je guma u pitanju?
[ pri3rak @ 04.09.2012. 16:22 ] @
26x1.25 Kenda Kwick Roller . Ta guma kupljena u Planetu nije za preporuku. Nabavaljuju neko bajato djubre napolju, pa ga valjaju kod nas. Nakon godinu, dve najvise, te gume pocnu da trule (hvataju brazde po bokovima) ...
[ joojant200 @ 09.09.2012. 01:02 ] @
Citat:
bachi:
http://www..../pribor/pribor-za-krpljenje
Realno, za pribor uvek može da se nađe mesta. Em malo zauzima, em je lagana.

Bio radoznao zasto je mtb kit skuplji od ostalih, pa kupio, a odgovor je ima 2 plastikice za skidanje/namestanje guma
Sad sam radoznao cemu sluzi plava flekica? :)

btw: U vezi slick/semi slick guma to je OK dok ne pocnu kise - kad je mokro bas i nije zanimljivo iskustvo voziti celave gume :)
[ bakara @ 09.09.2012. 15:13 ] @
Citat:
joojant200: Bio radoznao zasto je mtb kit skuplji od ostalih, pa kupio, a odgovor je ima 2 plastikice za skidanje/namestanje guma
Sad sam radoznao cemu sluzi plava flekica?

Apropo krpljenja gume, moram da kazem da sam okrpio na stotine guma (ne sebi nego klincima po komsiluku i drugarima) ali ni jednu sa toliko popularnim flekicama, unutrasnju gumu lepim na jedan vrlo prost nacin, a koristim najobicniji super lepak, ta varijanta me nikad nije izneverila cak sam krpio gume koje su busene na vise mesta.

Naravno ovako krpim samo probusene a ne isecene gume, jedino sto ljudi ne veruju dok ne vide
[ joojant200 @ 09.09.2012. 18:13 ] @
I ja sam ranije, ali flekice su bolje :)
[ bachi @ 11.09.2012. 13:27 ] @
Citat:
bakara:
Apropo krpljenja gume, moram da kazem da sam okrpio na stotine guma (ne sebi nego klincima po komsiluku i drugarima) ali ni jednu sa toliko popularnim flekicama, unutrasnju gumu lepim na jedan vrlo prost nacin, a koristim najobicniji super lepak, ta varijanta me nikad nije izneverila cak sam krpio gume koje su busene na vise mesta.

Naravno ovako krpim samo probusene a ne isecene gume, jedino sto ljudi ne veruju dok ne vide :)

Ajmo detaljnije, pliz. :D
[ Tyler Durden @ 11.09.2012. 13:51 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Hm, nikad nisam probao koliko najvise na ravnom mogu da postignem, moracu to da provjerim sljedecom prilikom :)
Preko 30 svakako, ali ne mnogo preko...

Za vikend sam se malo vozao i uspio sam na par sekundi da postignem tačno 40 na sat, ali to je kraj kraj. Mislim da mi je i vjetar bio povoljan.
Kad krstarim, tu sam negdje između 20 i 25 na sat.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.09.2012. 14:00 ] @
Sa trekingom bez vetra nekoliko minuta držim prosek preko 40, provereno više puta.

Sa vetrom na mahove idem preko 50, takođe provereno više puta (brzinke idu još i više)

Sa MTB nisam merio.
[ Tyler Durden @ 11.09.2012. 14:09 ] @
Ja sam ovo testirao na MTB, i gumama sa kramponima.
[ bakara @ 12.09.2012. 11:11 ] @
Citat:
bachi: Ajmo detaljnije, pliz. :D

Nema nista komplikovano, skines gumu, nadjes gde je rupa, rastegnes rupu i malo kanes super lepka, i rastezanjem postignes da super lepak udje u rupu, i na kraju odgore naneses jos malo super lepka (ne previse u odnosu na rupu) i ostavis da se lepo osusi na suncu.

Jako bitno je da lepak ne stavis samo od gore vec u samu rupu (guma se rastegne i lepak udje), i da odgore ne stavis previse lepak jer je super lepak krut.

Na kraju ostane da naduvas i jos jednom proveris sve u vodi i vratis na tocak.

Probao sam da snimim klip ali je nezgodno fokusirati samo rupu i sve snimiti pa sam napravio tri fotke, inace na ovoj kineskoj gumi sa decijeg bicikla sam zakrpio 3 rupe odjednom.

[ bachi @ 12.09.2012. 13:09 ] @
Jasno. Hvala.

Nadam se da nikad neću morati da probam. :D

A koliko drži to onda? Mislim, sa flekicama je relativno trajno rešenje, jer je meni flekica držala skoro godinu dana.
[ bakara @ 12.09.2012. 13:13 ] @
Pa drzi zauvek
Mislim ako dobro okrpis vise ne bi smelo da pusta.
[ 3way @ 14.09.2012. 15:13 ] @
Nastumblovao sam na par knjiga za bicikliste:
http://www.icelord.net/bike/
[ newtesla @ 19.09.2012. 13:20 ] @
Ajd posle ću da čitam od početka temu, za sada: davno, sa UNIS Sprint bajsom, i viršla-gumama, brzina koju sam mogao da održavam dugo, bez vetra je bila 38km/h, na burazerovom mountain-bike-u, tada, jedva sam održavao 34km/h.

To je mereno pre 6-7 godina - sada, iskreno, nemam pojma. nemam cajger već godinama, a mrzi me da vadim GPS na telefonu baš tada ;)

Inače, na bajku (kupljenom na popustu u Planet Bike-u za sto evra) su bile neke city-offroad kombinacija, po sredini vrlo ćelave, sa strane kramponi, pa su nikakve za krivinu (kako "masno" propada na krivini Taraiš železnička rampa Železnik, kad idem nizbrdo ;), ali za asfalt i nisu loše, a ide i po offroad-u, ono - šumske staze, zemlja, Ada Ciganlija.

Mada, ja ih pumpam 4 - 4.2 atu, na mojih 85 kila. I deset kila u rancu :) što su tvrđe, to laganije ide bajk - i to više trucka po rupama.
====

BTW, i ja sam nekada krpio unutrašnje sa superiška lepkom - i držao je sumanuto dobro, čak večno :) jedino što nema šanse da se osuši brzo - jedno pola sata je minimum pre pakovanja; ako se još lepo talkira spoljna iznutra, bude super - i ako je lepo bila oprana rupa acetonom pre nanošenja superlepka - još bolje :) ne krpim ih otkad kod lokalnog Mileta koštaju manje od 200 kinti.
[ Tyler Durden @ 19.09.2012. 13:24 ] @
Jel pravite neke ture off-road? I gdje bi uopšte mogao da nađem ekipu za tako nešto?

I jel ima zainteresovanih da se nađemo na Adi (ili bilo gdje) nekom prilikom pa da vozimo zajedno?
[ bakara @ 19.09.2012. 14:12 ] @
Citat:
newtesla
====

BTW, i ja sam nekada krpio unutrašnje sa superiška lepkom - i držao je sumanuto dobro, čak večno :) jedino što nema šanse da se osuši brzo - jedno pola sata je minimum pre pakovanja

Da, ovo je tacno, treba dobro da se osusi.

Citat:
Tyler Durden: Jel pravite neke ture off-road? I gdje bi uopšte mogao da nađem ekipu za tako nešto?

I jel ima zainteresovanih da se nađemo na Adi (ili bilo gdje) nekom prilikom pa da vozimo zajedno?

Ja sam uvek za, samo predlozi rutu, mada uskoro ce vetrovi pa svakako necu voziti po asfaltu.

[ since1986BC @ 19.09.2012. 14:17 ] @
Eto dobre ideje da se na Fejsu/Tviteru oraganizuje manja grupica za , recimo vikend ture. Ili cim/kad se dogovore ljudi , s obzirom na slobodno vreme.
Mislim, kad mogu da okupiraju "zid-ulicu" :P sto se ne bi organizovali za voznju.

@Tyler
Mozda ti je najlakse da dogovoris sa nekim od biciklistima koji imaju ona mesecna okupljanja? (ture gradom, poslednjeg petka u mesecu - "kriticna masa")
http://ulicezabicikliste.weebly.com/kontakt.html
http://www.facebook.com/uguzb
http://twitter.com/Beociklisti
[ newtesla @ 20.09.2012. 06:29 ] @
Citat:
Tyler Durden: Jel pravite neke ture off-road? I gdje bi uopšte mogao da nađem ekipu za tako nešto?

Za obe-tri stavke :) slobodno me nađi na fejsu, sad sam šernuo ime i prezime, uvek raspoložen za dranje guma :)
[ 3way @ 23.09.2012. 00:23 ] @
Cisto da podelim sa vama kako sam zakacio telefon za bajs :):) Nije da je neophodno, ali je zgodno imati ga

Izolirka je car.
Najvazniji alat.
[ joojant200 @ 23.09.2012. 21:02 ] @
To je N5800?
Mogao si ostaviti rupe na mestu za led diode da radi umesto prednje lampe? :)
[ 3way @ 23.09.2012. 21:33 ] @
Jeste :)
To mozda u sledecoj verziji :)
[ bakara @ 23.09.2012. 21:38 ] @
Taj "drzac" je od one kineske lampe za 200 kinti?
Na prvoj rupi ce puci i drzac i telefon zajedno sa njim

Meni se slomio dok sam ga srafio (i prednji i zadnji)...losa plastika.

Nego, sta bi za voznju, ajde da dogovorimo kad i gde...?
[ 3way @ 23.09.2012. 21:43 ] @
Ma da od Kineza, promenio sam ih vec gomilu. Neki su pukli kod srafljenja neki su pukli naknadno...Danasnju voznju je izdrzao, ali obzirom da je to cisto glupiranje ne verujem da cu ga nesto mnogo koristiti...
[ 3way @ 29.09.2012. 14:01 ] @
Pocetnicko pitanje...

Kako montirati rogove :)
Kapiram da treba da pomerim kocnicu i menjac, ali pitanje je da li tako mogu nesto da sje*em?
[ bakara @ 29.09.2012. 14:52 ] @
Ne mozes nista da pokvaris, jedino je bitno da gripovi imaju rupe, ako nemaju moraces da seces.
[ 3way @ 29.09.2012. 14:53 ] @
Hvala, snasao sam se u medjuvremenu :)
Nisam smeo da pomeram kocnicu i menjac, sta ja znam, da ne "razdesim" sajle.
[ pri3rak @ 29.09.2012. 19:05 ] @
Citat:
3way:  da ne "razdesim" sajle.

Tako nesto nije moguce :)
[ Tyler Durden @ 29.09.2012. 19:13 ] @
E, evo možemo da se dogovorimo vožnju za sljedeći vikend, ako nas vrijeme posluži?
Ja sam nešto mislio da bi za početak bilo najzgodnije da se nađemo na Adi, i onda napravimo krug preko Ostružničkog mosta, pa onim nasipom do NBGD. To je malo km i brzo ćemo okružiti, pa ne znam da li neko ima da doda nešto ili predloži neku drugačiju turu?
Ja sam prošli vikend vozio kroz Sremčicu pa tamo kroz Veliku Moštanicu i onda do O. mosta opet, i mnogo je fino za bajs, ali tu ima dosta više, i nije svima zgodno?

U svakom slučaju, imamo vremena da se dogovorimo do tada.
[ bachi @ 29.09.2012. 19:37 ] @
Može ako je neki polupenzionerski tempo. :D
[ mmix @ 29.09.2012. 19:41 ] @
Mozda se i ja priključim ako je polu penzionerski
[ 3way @ 29.09.2012. 19:46 ] @
Onda se mozda i ja prikljucim, imam neke planove za taj vikend, ali videcemo :)
[ 3way @ 29.09.2012. 19:50 ] @
Citat:
pri3rak:
Citat:
3way:  da ne "razdesim" sajle.

Tako nesto nije moguce :)

Tako ti je :) Kad si amater, plasis se svega. Dobar deo mehanike na biciklu mi je i dalje nepoznat, mislim da jedino znam da promenim gumu, a i to nisam radio ko zna koliko godina.
Primera radi, pre neki dan sam hteo da vidim kako se skida tocak. Imam onu zabicu, koju lepo pomerim, al tocak ni makac. Nakon sto sam 5 minuta vukao kao magarac i nista se nije desilo, odem na YT i vidim da treba da "iskljucim" kocnicu...
[ Tyler Durden @ 29.09.2012. 20:27 ] @
ma naravno da ce biti penzionerski, nismo na trkama ;-)
a onaj tamo nasip od ostruznickog mosta prema NBGD je stvarno uzivancija za voznju i steta sto nije duzi.
[ bakara @ 29.09.2012. 23:44 ] @
Citat:
Tyler Durden: E, evo možemo da se dogovorimo vožnju za sljedeći vikend, ako nas vrijeme posluži?
Ja sam nešto mislio da bi za početak bilo najzgodnije da se nađemo na Adi, i onda napravimo krug preko Ostružničkog mosta, pa onim nasipom do NBGD. To je malo km i brzo ćemo okružiti, pa ne znam da li neko ima da doda nešto ili predloži neku drugačiju turu?

Ajmo sutra, za iducu nedelju cemo novu turu (do Obedske bare?)?

Jel moze ovakav krug, ovo mozemo da obrnemo za 2 sata?
http://ridewithgps.com/routes/1768599
[ 3way @ 30.09.2012. 00:03 ] @
Da nije malo kasno za dogovor za sutra :)
Ja mislim da cu sutra do Muzeja vazduhoplovstva
[ mmix @ 30.09.2012. 07:32 ] @
Ja u užicu

Btw, koliko vremena treba za ovu turu od 41k?
[ Predrag Supurovic @ 30.09.2012. 07:40 ] @
Citat:
mmix: Ja u užicu :)

Ako si s biciklom onda si pogodio pravo vreme :)
[ bakara @ 30.09.2012. 09:40 ] @
Citat:
3way: Da nije malo kasno za dogovor za sutra :)
Ja mislim da cu sutra do Muzeja vazduhoplovstva

Nije kasno za posle podne.
Ides bajsem?

Citat:
mmix:

Btw, koliko vremena treba za ovu turu od 41k?

Treba oko 2 sata lagane voznje.

To je prilicno mali krug za voznju u grupi, cak i duplo duza tura proce neosetno kada se vozi u grupi, pogotovo na ovako ravnom terenu gde nema nekih uzbrdica.

Uglavnom imamo zainteresovane:
-Tyler Durden
-bachi
-mmix
-3way
-bakara
[ Predrag Supurovic @ 30.09.2012. 09:49 ] @
Jes da ja nisam iz ravničarskog kraja ali mi se nešto ne čini da je prosek 20km/h lagano...
[ bachi @ 30.09.2012. 09:51 ] @
Ja jesam zainteresovan, ali sledeći vikend i da okupljanje bude na Adi recimo, jer mi tako najlakše, jer ne poznajem najbolje (čitaj: uopšte) puteve na NBGD strani. I bez jurnjave, bitna je zabava. :D
[ pri3rak @ 30.09.2012. 12:42 ] @
Citat:
3way: Tako ti je Kad si amater, plasis se svega. Dobar deo mehanike na biciklu mi je i dalje nepoznat, mislim da jedino znam da promenim gumu, a i to nisam radio ko zna koliko godina.
Primera radi, pre neki dan sam hteo da vidim kako se skida tocak. Imam onu zabicu, koju lepo pomerim, al tocak ni makac. Nakon sto sam 5 minuta vukao kao magarac i nista se nije desilo, odem na YT i vidim da treba da "iskljucim" kocnicu...

Samo se oslobodi straha, aktivno razmisljaj i neces promasiti Sta god zeznuo, sve se da ispraviti, a cene i nisu nesto otrovne ...

Citat:
Tyler Durden
a onaj tamo nasip od ostruznickog mosta prema NBGD je stvarno uzivancija za voznju i steta sto nije duzi.

E ovaj ti je dobar. Taj nasip je mnogo vise maltretiranje nego uzivancija, jer je
1. Razvaljen
2. Opasan za voznju. Skoro svake godine neko sa njega ode sto u urgentni sto pod zemlju. Courtesy of pijani vikendasi iz kraja

Osim toga prelazak bicikla preko Ostruznickog mosta nije u skladu sa ZOBS-om, a braca panduri povremeno cekaju cikloentuzijaste i sibaju kazne.

Po mom iskustvu surcinski put je kud i kamo bezbedniji za voznju, iako je itekako opterecen itd ...
[ bakara @ 30.09.2012. 12:45 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Jes da ja nisam iz ravničarskog kraja ali mi se nešto ne čini da je prosek 20km/h lagano...

Ne znamo jos ko je u kakvoj formi i da li ce biti potrebna i neka pauza, ali to je kompletno ravna ruta i racunam da se lagano izveze za 2 sata.

Citat:
bachi: Ja jesam zainteresovan, ali sledeći vikend i da okupljanje bude na Adi recimo, jer mi tako najlakše, jer ne poznajem najbolje (čitaj: uopšte) puteve na NBGD strani. I bez jurnjave, bitna je zabava. :D

U pravu si propustio sam da napomenem da je spisak za iducu nedelju (subotu?) u recimo 10h kod stonehenge (ono kamenje kod ulaza) na Adi.

[ bachi @ 30.09.2012. 16:46 ] @
Meni može i subota i nedelja, ali nek se jave i drugi, jer možda neko radi subotom.
[ 3way @ 30.09.2012. 18:44 ] @
Citat:
bakara:
Ides bajsem?

Da, bilo je nas troje bajsevima. Od bloka 70 do Vinogradske ulice, kroz Ledine. Na jednoj raskrsnici se izlazi pravo na aerodromski put. Vratili smo se kroz Surcin onim puticem sto ide pored 2 neke farme ka nasipu. Sve ukupno malo jace od 30km.
Aerodromski put je ok za voznju, posto sa svake strane ima metar betona pored glavne trake. jedino sto je malo dosadan je potpuno ravan :)
[ bakara @ 30.09.2012. 21:42 ] @
Citat:
pri3rak: E ovaj ti je dobar. Taj nasip je mnogo vise maltretiranje nego uzivancija, jer je
1. Razvaljen
2. Opasan za voznju. Skoro svake godine neko sa njega ode sto u urgentni sto pod zemlju. Courtesy of pijani vikendasi iz kraja

Po mom iskustvu surcinski put je kud i kamo bezbedniji za voznju, iako je itekako opterecen itd ...

S obzirom da ja zivim bas na Surcinskom putu ne mogu nikako da se slozim da je on bezbedniji jer ima mnogo vise saobracaja i poprecnih ulica, a bas na njemu sam proslog meseca i ostavio prednje zube.

Koliko god da je los savski nasip sigurniji je od Surcinskog puta, ali nije da nisam imao incidente i tamo

Najbolji put za bicikliste je onaj od surcina do savskog nasipa tu je prilicno pusto a asfalt je bolji nego na nasipu.

Citat:
Osim toga prelazak bicikla preko Ostruznickog mosta nije u skladu sa ZOBS-om, a braca panduri povremeno cekaju cikloentuzijaste i sibaju kazne.

I ja sam cuo i slusao o tome, ali to nije auto put, a ne znam ni da li je put rezervisan samo za motorna vozila, bar ja nisam video znak na delu kojim sam vozio, a vozio sam dosta puta, policiju nisam vidjao, ali zato bicikliste jesam mnogo puta.

Evo danas sam vozio slicnu rutu, samo u kontra smeru, i to bas Surcinskim putem:
http://ridewithgps.com/trips/951247

btw, ti se nisi prijavio, neces da se druzis?
[ bakara @ 30.09.2012. 21:44 ] @
Jel koristi neko sport tracker?
http://www.sports-tracker.com
[ 3way @ 30.09.2012. 21:56 ] @
Ja koristim Endomondo - isto to, samo drugacije upakovano.

Citat:
Najbolji put za bicikliste je onaj od surcina do savskog nasipa tu je prilicno pusto a asfalt je bolji nego na nasipu.

Danas sam prvi put tuda isao i bas mi se dopao.. Jeste da je ravan, ali mi je bilo zanimljivo. Sa druge strane, kada krenem od Ostruznickog mosta ka blokovima, imam osecaj da nikada necu stici. Tih 9-10km mi izgleda kao 50km...
[ pri3rak @ 30.09.2012. 23:29 ] @
Citat:
bakara:
Koliko god da je los savski nasip sigurniji je od Surcinskog puta, ali nije da nisam imao incidente i tamo :)

Po mom misljenju samo naizgled.Zasto? Na surcinskom si potpuno svestan da vozis na opterecenom magistralnom putu, i tome prilagodis svoje ponasanje. Na stazi imas utisak da si bezbedniji, a zapravo nisi jer je svake godine opterecenost sve veca kao i ludiranje i bezobrzluk. Sem toga staza je ocajnog kvaliteta, asfalt je ispucao, ima i previse rupcaga, od kojih su neke dovoljne da ti ukopaju tocak ...

Citat:
bakara:

Taj put je vec daleko opustenija prica. Bio je veoma prijatan za voznju u doba kada je bio asflatiran, no sve sto je lepo kod nas kratko traje.

Citat:
bakara:
btw, ti se nisi prijavio, neces da se druzis?

Nije da necu, nego je komplikovana situacija sa slobodnim vremenom. Trenutno pomislim da sednem na bicikl jednom u 2 meseca :(

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 01.10.2012. u 13:44 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 01.10.2012. 08:28 ] @
@pri3rak
ok, definitivno se ne slazemo oko toga koja putevi su privlacniji za voznju :)

ja jucer svakako nisam mogao da idem, ali za sljedeci vikend moze bilo koji dan, samo da se dogovorimo na vrijeme da se organizujem.
[ bachi @ 01.10.2012. 10:17 ] @
Kakav god da je put, što nas je više, veća je i bezbednost, vidljiviji smo. :D
[ pri3rak @ 01.10.2012. 12:43 ] @
Citat:
Tyler Durden:
@pri3rak
ok, definitivno se ne slazemo oko toga koja putevi su privlacniji za voznju

Slazem se da se ne slazemo Elem ako zelis nesto vise da vidis, imas pravac od Ripnja ka Avali. Vec si isao kroz Sremcicu, pa samo produzis prema Lipovackoj sumi, skrenes levo na Ibarsku i vozis nekih par stotina metara do iskljucenja za Ripanj. Posle toga biva kud i kamo interesantnije, uglavnom trebas izaci ipod Avale, a dotle stici preko 3 zestoke nizbrdice i jednog poveceg uspona

Citat:
bachi: Kakav god da je put, što nas je više, veća je i bezbednost, vidljiviji smo.

To ti kod pijanog dzipadzije nije od pomoci
[ Tyler Durden @ 01.10.2012. 14:23 ] @
ok, samo da se razumijemo, ja nisam rekao da je taj nasip nesto najbolje za voznju na planeti :) naravno da ima mnogo interesantnijih i ljepsih, ali to nam je najbolje i najzgodnije, kad krecemo sa ade.

sto se tice prelaska ostruznickog mosta, ja sam isao vise puta i nikad nisam naletio na pandure, a isto tako sam cesto gledao bicikliste kako voze ne samo preko mosta nego dalje tamo prema surcinu i sl. tako da tu sigurno nece biti problema.
[ bakara @ 01.10.2012. 14:26 ] @
Citat:
pri3rak: Slazem se da se ne slazemo Elem ako zelis nesto vise da vidis, imas pravac od Ripnja ka Avali. Vec si isao kroz Sremcicu, pa samo produzis prema Lipovackoj sumi, skrenes levo na Ibarsku i vozis nekih par stotina metara do iskljucenja za Ripanj. Posle toga biva kud i kamo interesantnije, uglavnom trebas izaci ipod Avale, a dotle stici preko 3 zestoke nizbrdice i jednog poveceg uspona

Vozio sam tuda pre 2-3 nedelje, starno lepa ruta, ali lakse je bilo popeti se na Avalu nego stici do nje tim putem

Citat:
pri3rak:Po mom misljenju samo naizgled.Zasto? Na surcinskom si potpuno svestan da vozis na opterecenom magistralnom putu, i tome prilagodis svoje ponasanje. Na stazi imas utisak da si bezbedniji, a zapravo nisi jer je svake godine opterecenost sve veca kao i ludiranje i bezobrzluk. Sem toga staza je ocajnog kvaliteta, asfalt je ispucao, ima i previse rupcaga, od kojih su neke dovoljne da ti ukopaju tocak ...

Nemoj preterivati, Surcinski put nije magistralni, a i gledam ga kroz prozor, svaki dan ima neki incident.
Jednostavno je gusto naseljen, brze se vozi, glavni put za sva sela, jako puno poprecnih ulica i bahatih vozaca gde ce neko uvek "zaboraviti" da te propusti, ali biciklisti su ovde redovni, narocito vikendom.
Manje kola ima preko ostruznickog mosta nego surcinskom ulicom.

Savski nasip nije ono sto je bio pre 25 godina, ali je manje automobila pa je prijatnije za voznju bicikla, ipak se tu redje desavaju incidenti a tek sumnjam da je tu neko poginuo.

[ mmix @ 01.10.2012. 15:22 ] @
Citat:
pri3rak: To ti kod pijanog dzipadzije nije od pomoci

Haha, setih se Carmageddona

"Nice shot, sir"

[ pri3rak @ 01.10.2012. 17:16 ] @
Citat:
Tyler Durden
sto se tice prelaska ostruznickog mosta, ja sam isao vise puta i nikad nisam naletio na pandure, a isto tako sam cesto gledao bicikliste kako voze ne samo preko mosta nego dalje tamo prema surcinu i sl. tako da tu sigurno nece biti problema.

I ja sam isao mnogo puta preko njega, i vidjao bicikliste, ali i slusao one koji su bili napecani. Ja na srecu nisam medju njima. Daklem nije sigurno da nece biti problema, nego verovatno, ali ako slucajno bude onda jbg to ti je sto ti je. Kada izadjem na most to mi je uvek pri svesti, zato ga izbegavam kada mogu

Citat:
bakara
Jednostavno je gusto naseljen, brze se vozi, glavni put za sva sela, jako puno poprecnih ulica i bahatih vozaca gde ce neko uvek "zaboraviti" da te propusti, ali biciklisti su ovde redovni, narocito vikendom.
Manje kola ima preko ostruznickog mosta nego surcinskom ulicom.

Sve stoji, samo Ostruznicki most i obilaznica su u prilicnoj meri sigurni jer postoji zaustavna traka u kojoj mozes da vozis. Tamo je ogranicenje 100 km/h, realno vozi se i vise, sto u rezultatu znaci da ces ili preci bez da ti dlaka na glavi nedostaje ili postajes mleveno meso ...

Citat:
bakara:
Savski nasip nije ono sto je bio pre 25 godina, ali je manje automobila pa je prijatnije za voznju bicikla, ipak se tu redje desavaju incidenti a tek sumnjam da je tu neko poginuo.

Svakako da nije. Ja se bas nesto i ne mogu da setim kako je bilo pre 25 godina, ali po prici starije generacije u to doba se nije moglo ni biciklom po nasipu iza blokova. Kasnije je to postalo felsibilnije, da bi trenutni haos nastao iza 2000te.

Na toj stazi ima sigurno daleko manje saobracaja nego na surcinskom, ona jedva i da ima neke pritoke, ali ta staza nije ni predvidjena za saobracaj putnickih vozila gradjana. Saobracaj se odvija dvosmerno, a ona sama je uska u meri da se dvoja kola ne mimiolaze bas opusteno, a tek kola i kamion tesko. Pri svemu tome je neodrzavana i izrovarena. Na njoj veoma cesto voze izuzetno bahati, pijani, (drogirani?) i sta vec vozaci, kojima nije strano da legnu na gas bas posteno. Navece deo ispod mosta postaje "poligon ljubavi & strasti" a valjda da bi se cice impresionirale, do njega treba doci brzinom svetlosti ...

Na toj stazi ljudi itekako jesu ginuli Ako me secanje ne vara poslednje sto sam cuo je pogibija momka 2009te koga je neki auto bacio koju desetinu metara u dalj dok je setao pored devojke. Ja sam sam obogaljio nogu na toj stazi. A incidenti, padovi sudari, lomljavine su sve samo ne retki kako mislis ...
[ bakara @ 01.10.2012. 19:17 ] @
Citat:
pri3rak: Svakako da nije. Ja se bas nesto i ne mogu da setim kako je bilo pre 25 godina, ali po prici starije generacije u to doba se nije moglo ni biciklom po nasipu iza blokova. Kasnije je to postalo felsibilnije, da bi trenutni haos nastao iza 2000te.

Ja se secam da smo mi nasipom vozili jos kao klinci ponike, pa jos nismo imali svi bicikle pa je pola ekipe bilo na korpi a pola vozilo.
Na kraju bloka 45 je bila rampa, ali ne pamtim da je ikada neko branio da se ide tamo, mada je tamo bila prava pustara i stvarno tamo nije niko ni isao, a dole pored Save je bilo zabranjeno zbog onih pumpi za vodu ali obicno nije bilo cuvara a bila je prava avantura proci pored save jer je bukvalno bilo neprohodno.

Ne znam tacno kada su pocele da nicu ove kuce, i da ogradjuju divlje placeve, ali je sada to sve raskrceno i ima previse ljudi. Ne smetaju meni cak toliko ni automobili koliko to sto vise prakticno nije moguce da se pridje vodi, a bilo je pescanih delova gde si lepo mogao da se kupas.

Ostao je jedino onaj deo savske obale prema jakovu (posle zeleznickog mosta), on je jos uvek u nekom izvornom obliku mada i to se polako naseljava, ali tu nema asfaltiranog puta pa ce ici sporije.
Nije mi jasno da niko ne porusi te kuce i to dovede u red, jer to nisu splavovi to su pravi zidani objekti.

Sto se asfalta tice, koliko se secam nikada do sada nije obnovljen asfalt.
[ pri3rak @ 01.10.2012. 19:53 ] @
Ja sam se u blokovski kraj doselio neke 86te. I ja se secam da je bila neka rampa, cak i neka metalna platforma, poput mostica, ali mi u secanju nije da je neko isao iza i da je to bilo popularno. No to ne mogu da tvrdim pouzdano posto nisam nesto ni pokusavao.

Meni automobili tamo smetaju. Zivo se secam doba od pre nekih 10-15 godina, kada njih tamo nije bilo i kada si mogao na miru da se prosetas i provozas bicikl. Tako je ta staza postala prilicno popularna u kraju. E onda se neko dosetio da pravi kucu na obali, pa jos neko, pa ce se sad na kraju stvoriti vikendasko naselje celim tokom. Kad realno sagledas totalno samozivi primerci svoje vrste. Paralelno sa blokovima imas splav do splava u meri da vise reku ne mozes da vidis. Od tih splavova mozda manji jednocifreni broj nesto i radi, ostali cuce. Kad prodjes njih naletis na vikendice/sojenice, cak ima i ogradjeno mini naselje sa sve svecanom kapijom :))

Mentalni skop osobe koja na mufte gradi sojenicu na tudjoj zemlji, ne daje nade da ce ista da vozi normalno, uvazavajuci ostale ucesnike u saobracaju. Tako ti isti po toj stazi voze najopustenije 80-90-100 i vise km/h Nekad bukvalno osetis da ces poleteti sa njima dok te preticu ...

Kakvi su to likovi govori i fakat da su na delu obilaznice iza Ostruznickog mosta u smeru ka Surcinu, licnom inicjativom prosekli bankinu, i platili bager da im uredi kosinu. Posle se neko drcan drznuo da im zezne investiciju.
[ bakara @ 01.10.2012. 22:51 ] @
Da, sve ja to znam, ali ne zelim da se odreknem te staze.

U ostalom, mislim da je tamo i dan danas zabranjen saobracaj, cak postoji i cuvar u kucici samo sto niko i ne prolazi pored cuvara nego sto metara nize niz nasip kuda idu kamioni sa sljunkare.
[ Tyler Durden @ 04.10.2012. 10:50 ] @
Hocemo u nedelju? Kome odgovara?
[ 3way @ 04.10.2012. 10:56 ] @
Od mene nista.
Za vikend su mi potvrdili zauzece, tako da nista.
[ bakara @ 04.10.2012. 11:23 ] @
Meni odgovara i subota i nedelja od 10 sati.

U subotu je bolje vreme i manje vetra.
Izjasnite se za dan pa da postavimo jednu top temu i pozovemo jos ljudi.
[ Predrag Supurovic @ 04.10.2012. 11:40 ] @
Ako neko nema ideju kud bi za vikend:

Na Zlatiboru se 6. oktobra održava biciklistička vožnja sa predstavnicima diplomatskog kora. Svi zainteresovani učesnici trke dužni su da se pojave najkasnije do 9:30 na Kraljevom trgu kako bi popunili prijavu.

Polazak je u 10 časova iz centra Zlatibora odakle se preko naselja Obudovice ide asfaltnim putem do centra Semegnjeva gde će biti pauza. Povratak na Zlatibor je planiran istim putem.

Nakon toga, ko želi može da ode i do Tornika, a TO Zlatibor je najavila i obezbeđen ručak za sve učesnike.

Gost i učesnik trke biće i stalni kordinator Ujedinjenih Nacija u Srbiji gospodin William Infante. Očekuje se ukupno 50 učesnika.

Organizatori ove trke su UNDP (United Nations Development Programme), Turistička organizacija Zlatibor, Opština Čajetina, Skijališta Srbije, Biciklistički savez Srbije i drugi.

Izvor: http://ciklon.uzice.net/bicikl...voznja-na-zlatiboru-6-oktobra/

[ mmix @ 04.10.2012. 11:59 ] @
Za nedelju su najavili crap vreme i oluju, tako da predlazem subotu.

gde bi se nasli uopste na Adi?
[ bakara @ 04.10.2012. 12:02 ] @
Citat:
mmix

gde bi se nasli uopste na Adi?

Moj predlog je bio kod onog kamenja na ulazu.

Imamo 2 glasa za subotu.
[ mmix @ 04.10.2012. 12:11 ] @
Na glavnom ulazu iz radnicke? (posto ima i ulaz i mali parking na kraju ade, sa obrenovackog puta, tamo gde je surf sajla). Gde je onda tacno to kamenje, nisam na glavni ulaz ulazio godinama i ne secam se bas.
[ Tyler Durden @ 04.10.2012. 12:33 ] @
Aj moze i subota, ali ja bih onda mozda morao da zavrsim do 15h pa bi bilo dobro da se nadjemo oko 10-11h ujutro. Moze?
[ bachi @ 04.10.2012. 12:42 ] @
Ja u subotu ne mogu, dan škole je, pa moram da budem sa klinkom. Nedelja mi je ok.
[ bakara @ 04.10.2012. 13:18 ] @
Citat:
mmix:Gde je onda tacno to kamenje, nisam na glavni ulaz ulazio godinama i ne secam se bas.

Evo imas ovde precizno tacno gde se nalazi i kuda bi isli.
http://ridewithgps.com/routes/1768599

Citat:
Tyler Durden: Aj moze i subota, ali ja bih onda mozda morao da zavrsim do 15h pa bi bilo dobro da se nadjemo oko 10-11h ujutro. Moze?

Sasvim sigurno zavrsavamo do 15h. Za samu laganu voznju nam ne treba vise od 2 sata.

[ Tyler Durden @ 04.10.2012. 18:31 ] @
ok, sto se mene tice dogovorili smo se za subotu u 11h na adi i cekamo se kod onog kamenja.
[ joojant200 @ 04.10.2012. 22:38 ] @
Vozio danas po betonu u gradu i 30s off road i uspeo da probusim prednju gumu 2 puta sa trnjem.
Prosle nedelje skinuo semislip i stavio nove prave mb gume (schwalbe king jim) - dzabe :/

Jedina guma koju nikada nisam uspeo probusiti je Schwalbe Marathon XR - verovatno se zato vise i ne pravi.
[ bakara @ 05.10.2012. 08:58 ] @
Citat:
Tyler Durden: ok, sto se mene tice dogovorili smo se za subotu u 11h na adi i cekamo se kod onog kamenja.

Onda subota u 11h.

mmix ti dolazis?
[ bakara @ 05.10.2012. 08:59 ] @
Citat:
bachi: Ja u subotu ne mogu, dan škole je, pa moram da budem sa klinkom. Nedelja mi je ok.

U nedelju ima neka voznja do avale, ako ti je interesantno?
[ bachi @ 05.10.2012. 09:01 ] @
Još sam "mali" da bih savladao uzbrdice do Avale. :)
[ mmix @ 05.10.2012. 09:10 ] @
Citat:
bakara: Onda subota u 11h.

mmix ti dolazis?

Vidimo se u 11

Znak prepoznavanja, karanfil? :)

[Ovu poruku je menjao mmix dana 05.10.2012. u 10:29 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 05.10.2012. 10:02 ] @
Citat:
bachi:
Još sam "mali" da bih savladao uzbrdice do Avale. :)

Sve je u glavi.
[ Tyler Durden @ 05.10.2012. 10:12 ] @
Citat:
mmix: Vidimo se u 11

Znak prepoznavanja, karanfil? :)

[Ovu poruku je menjao mmix dana 05.10.2012. u 10:29 GMT+1]

Ja imam crni Trek bajs, i mislim da cete me prepoznati sa ove slike svakako. A mozemo da razmjenimo i telefone na PP ako hocete.
[ bachi @ 05.10.2012. 10:37 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Sve je u glavi.

Ima nešto i u salu. :)
[ Predrag Supurovic @ 05.10.2012. 11:03 ] @
Salo je obično samo opravdanje :)
[ bakara @ 05.10.2012. 11:49 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Salo je obično samo opravdanje

Jes` vala... ko da smo mi mrsavi

Citat:
Tyler Durden: Ja imam crni Trek bajs, i mislim da cete me prepoznati sa ove slike svakako. A mozemo da razmjenimo i telefone na PP ako hocete.

Ja vozim belo-crni Colorado.

Ako dolazi neko sa Novog Beograda, neka se javi da idemo zajedno.
[ bachi @ 05.10.2012. 13:52 ] @
Pa ono, ako imaš 110kg, onda dobro, srećno penjanje uz Avalu. :D S obzirom da baš baš aktivno vozim bajs tek par meseci, Avala će morati da sačeka neko vreme, verovatno do sledeće sezone. :D
[ 3way @ 05.10.2012. 13:55 ] @
Vi ste brzi za mene, ja drzim 20, 21, 22, 23 i to je to :)
[ joojant200 @ 06.10.2012. 11:49 ] @
Citat:
joojant200:
Vozio danas po betonu u gradu i 30s off road i uspeo da probusim prednju gumu 2 puta sa trnjem.
Prosle nedelje skinuo semislip i stavio nove prave mb gume (schwalbe king jim) - dzabe :/

Jedina guma koju nikada nisam uspeo probusiti je Schwalbe Marathon XR - verovatno se zato vise i ne pravi.

Radi statistike nisu 2 trna vec: 5 velikih u prednjoj i 2 u zadnjoj :)
[ mmix @ 06.10.2012. 16:51 ] @
Bila je fina voznja, 30+km. Ko nije bio nek se kaje
[ Tyler Durden @ 06.10.2012. 19:28 ] @
Jeste, vožnja je bila baš taman.
A ni Thai klopa poslije, nije bila loša :-)
[ bakara @ 06.10.2012. 20:45 ] @
Da, samo sto je mmix presao 30km ostali su presli preko 50km
Kako li je to izveo?

[ mmix @ 06.10.2012. 20:52 ] @
Odgovor je u revolucionarnom otkricu unutrasnjeg sagorevanja :) Nisam gledao display ali mislim da smo presli 36km u onom delu gde smo svi zajedno bili.

[ newtesla @ 10.10.2012. 10:08 ] @
E, jbg, nisam čitao na vreme... hoćemo sad nešto u nedelju? Prognoza kaže da će biti suvo.
[ Tyler Durden @ 10.10.2012. 10:09 ] @
hmmm, kako trenutno stvari stoje ja cu biti slobodan pa bih mogao na bajs.
ali ne mogu 100% da obecam.
[ bakara @ 10.10.2012. 10:30 ] @
U subotu vec imam dogovorenu voznju, slobodan za nedelju.
[ mmix @ 10.10.2012. 11:44 ] @
Ja imam potpuno drugaciju prognozu za vikend:

U petak toplije. Pre podne sunčano. Do kraja dana i u toku noći naoblačenje sa kišom. Duvaće pojačan jugoistočni vetar. Za vikend malo svežije. Biće oblačno sa kišom i pljuskovima. U nedelju krajem dana razvedravanje. U ponedeljak sunčano i toplije, krajem dana novo naoblačenje sa kišom.
[ newtesla @ 11.10.2012. 06:59 ] @
prognoza

Nažalost, moja prognoza poslušala tvoju :(
[ zus @ 11.10.2012. 10:17 ] @
Citat:
bakara: U subotu vec imam dogovorenu voznju, slobodan za nedelju.

Gde ideš? U Skorenovac, na gulašijadu? :)
[ bakara @ 11.10.2012. 10:58 ] @
Citat:
zus: Gde ideš? U Skorenovac, na gulašijadu?

Kako si znao?
[ zus @ 11.10.2012. 11:26 ] @
Pa svi putevi (u subotu) vode u Skorenovac. :)
Nego, bojim se samo lošeg vremena. :(
[ bakara @ 11.10.2012. 11:45 ] @
Tacno tako, a lose vreme je izgleda zagarantovano.
Izgledi za kisu su vec 60%
[ zus @ 11.10.2012. 11:52 ] @
Šteta. Odlična tura: solidna kilometraža, odličan put (bez uspona:D ), i ono glavno "Dani mađarske kuhinje".
[ bachi @ 14.10.2012. 19:24 ] @
Lol pukla mi prednja guma pre neki dan, upao neki sitni trn... Ae reko da probam superlepkom da zalepim i RADI! :D
[ Predrag Supurovic @ 16.10.2012. 18:53 ] @
Izašla je iz štampe karta biciklističkih staza na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare. Karta obuhvata 11 staza.

Kao jedan od autora, poklanjam veći broj karata. Kako da dođete do primerka za sebe imate na http://pedja.supurovic.net/kar...staza-zlatibor-mokra-gora-tara

[ Tyler Durden @ 16.10.2012. 19:14 ] @
svaka cast!
ja bas planiram da mi tara bude jedna od sljedecih destinacija za bajs...
[ Predrag Supurovic @ 16.10.2012. 19:39 ] @
Eto ti onda lepe prilike da obezbediš kartu. :)
[ Tyler Durden @ 16.10.2012. 21:42 ] @
nazalost, nemam odgovarajucu sliku :-/
[ Predrag Supurovic @ 17.10.2012. 00:01 ] @
Ima karata dosta, ne brini, ima vremena da napravis :)
[ 3way @ 17.10.2012. 00:04 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Izašla je iz štampe karta biciklističkih staza na području Zlatibora, Mokre Gore i Tare. Karta obuhvata 11 staza.

Kao jedan od autora, poklanjam veći broj karata. Kako da dođete do primerka za sebe imate na http://pedja.supurovic.net/kar...staza-zlatibor-mokra-gora-tara

Ovo izgleda odlicno.
[ denisu @ 18.10.2012. 18:19 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:

Odlicna stvar! Super
[ scoolptor @ 25.10.2012. 22:08 ] @
Treba mi pomoc.

Unistio sam uvoj u gradji, osovine srednjeg pogona (ne pitajte kako).
Originalno je bila instalirana osovina srednjeg pogona BB-ES25 118mm engleski navoj (1,37" x 24TPI) .
Urezao sam novi uvoj, za osovinu srednjeg pogona sa italijanskim navojem (M36 x 24TPI).
Sada mi treba BB-ES25 118mm / 68mm M36x24TPI. Gde da nadjem ovaj deo u Srbiji?
[ bakara @ 26.10.2012. 20:48 ] @
Red je da obavestim za sutra u 15h:

Povodom održavanja 19. Kritične mase za grad Beograd, biciklisti, biciklistkinje i svi ostali građani podržavaoci sastaće se na PLATOU TC UŠĆE u 15:00. Sa ove lokacije, krenućemo u zajedničku, masovnu vožnju novobeogradskim ulicama kako bismo podigli svest o postojanju biciklista na ulicama grada Beograda.

Putanja:
http://goo.gl/maps/pCRg

Do premeštanja Kritične mase iz centra grada na Novi Beograd za ovaj mesec došlo je nakon još jedne neuspešne borbe sa birokratijom, kroz koje biciklisti i biciklistkinje Beograda prolaze zarad poboljšanja sopstvenog položaja, odnosno skretanja pažnje gradskim čelnicima na njihovo postojanje među automobilskim saobraćajem. Kritičnu masu kao "visoko rizični" skup koji "ometa javni red, mir i tok motornog saobraćaja", morali su da odobre SEKRETARIJAT ZA SAOBRAĆAJ, UPRAVA SAOBRAĆAJNE POLICIJE, DIREKCIJA ZA JAVNI PREVOZ, RADNA GRUPA ZA MANIFESTACIJE PRI POMOĆNIKU GRADONAČELNIKA, OPŠTINSKE POLICIJSKE STANICE, UPRAVE GRADSKIH OPŠTINA. Nakon najmanje dve nedelje, ne dobijamo konkretan odgovor.
[ Tyler Durden @ 26.10.2012. 22:21 ] @
Naleticu ako ovo vrijeme ne bude bas ocajno.

A za sta se to biciklisti bore? :-)
[ bachi @ 27.10.2012. 09:54 ] @
Bore se za ulice za bicikliste, odnosno za dizanje svesti kod ostalih učesnika na probleme koje mi biciklisti imamo.

E sad, obzirom na to da su ulice na NBGD dosta široke, tako da ima mesta za sve, kao i da postoji razvijena biciklistička staza tamo, zaista ne znam šta kritična masa traži tamo, kada nije problem u NBGD, već u starom gradu koji je smrt u najlon kesi za bicikliste.
[ bakara @ 27.10.2012. 10:59 ] @
Citat:
bachi:
E sad, obzirom na to da su ulice na NBGD dosta široke, tako da ima mesta za sve, kao i da postoji razvijena biciklistička staza tamo, zaista ne znam šta kritična masa traži tamo, kada nije problem u NBGD, već u starom gradu koji je smrt u najlon kesi za bicikliste.

Biciklisticke staze su na NBGD uzasne, visoki ivicnjaci, parkirana vozila, mnogobrojne raskrsnice i semafori, pesaci, automobili dovoljno da ti presedne.

bdw,
Moram i ovo da napisem...
apropo Surcinske ulice i njene bezbednosti koju smo ranije pomenuli, pre nedelju dana je pijani lik sa jaguarom pri 150km/h uleteo u ulicu i pritom polupao tri vozila (jedno totalno), prekljuce su ubijena dva pesaka na pesackom, a juce devojcica zadobila frakturu lobanje prilikom pada kada je potkacio lik dok je vozila bicikl.

Ovde postaje vrlo opasno!
[ mmix @ 27.10.2012. 12:45 ] @
I posle su bunite sto je drzava oznacila kriticnu masu kao visokorizican skup
[ Tyler Durden @ 27.10.2012. 12:56 ] @
Ne želim da zvučim fatalistički ali nada da će ova nesposobna država uraditi nešto povodom problema biciklista mi je čista utopija. Pa oni nisu u stanju saobraćaj generalno da uvedu u red, a kamoli onda da se bave finesama kao što su biciklističke staze...

Ta pijana budala u jaguaru nije problem samo biciklista već čitavog društva.
[ Odin D. @ 27.10.2012. 17:39 ] @
Citat:
bakara: apropo Surcinske ulice i njene bezbednosti koju smo ranije pomenuli, pre nedelju dana je pijani lik sa jaguarom pri 150km/h uleteo u ulicu i pritom polupao tri vozila (jedno totalno), prekljuce su ubijena dva pesaka na pesackom, a juce devojcica zadobila frakturu lobanje prilikom pada kada je potkacio lik dok je vozila bicikl.

Usudio bih se da se kladim da svi ovi manijaci evo bas danas slobodno voze, učestvuju u saobraćaju i kod kuće kafu piju.
Dobro, ovi što su ubili dvoje ljudi možda ne baš danas, jer ima tu neke papirologije da se završi, ali najkasnije početkom sledeće nedelje su i oni ponovo za volanom.

Tu više protestne šetnje/vožnje ne pomažu. To je situacija zrela za giljotinu.
[ joojant200 @ 01.11.2012. 23:28 ] @
Citat:
bachi:
Lol pukla mi prednja guma pre neki dan, upao neki sitni trn... Ae reko da probam superlepkom da zalepim i RADI! :D

Ne mora ni super lepak, moze i ovako za prednju gumu ... ako je u blizini super market :)
[ bakara @ 22.11.2012. 09:51 ] @
Ljudi, vozite li?

Evo nesto da vas pokrene:

[ Tyler Durden @ 22.11.2012. 10:46 ] @
Ja vozio za vikend :-)
[ bachi @ 22.11.2012. 11:03 ] @
Ja svaki radni dan do posla i nazad. :D
[ mmix @ 22.11.2012. 14:23 ] @
Ja sad sedam na bajs i idem da se provozam po english gardenu u minhenu. Minhen je fenomenalno sredjen za bajseve, mada su biciklisti za duzinu mere bezobrazniji i bahatiji od nasih najvecih fanatika. Na moje oci je bajs udario pesaka na prelazu. Iako imaju svoju signalizaciju mahom je uopste ne postuju, prolazi se kroz crveno, itd. Sad mi je jasno kako to bajsem brze moze da se prodje kroz grad, tako sto se ne postju pravila. Ako se to tolerise u jednoj nemackoj mogu misliti nasta bi to licilo u beogradu.
[ tdusko @ 22.11.2012. 14:38 ] @
Ja sam i dalje fasciniran hrabroscu(ludoscu?) sa kojom ljudi ovde voze bajseve po centru grada. Preko pesackog prelaze sa 30 Km/h iako sve vrvi od pesaka. Za vreme spica ujutru obaraju se rekordi u brzini, a to rade i mladi i matori i zene u suknjama i stiklama! Mini incidente vidja nekoliko puta nedeljno, a ni oni veci kao recimo udaranje pesaka na pesackom isto nisu retki. Covek mora ekstra oprezan da bude...
[ DaliborP @ 22.11.2012. 15:26 ] @
Slika je svuda ista sto se tice biciklista, bar po vecim gradovima. Kod mene postoji gomila kurira na biciklama koji su poznati po samoubilackim misijama. Svi voze custom-fixed-gear bicikle sa uskim volanima i ne boje se nicega.

Ova slika je potpuno validna.
[ Tyler Durden @ 22.11.2012. 17:48 ] @
Lol, prepoznajem se na ovoj slici i kao vozač i kao biciklista...
[ newtesla @ 24.11.2012. 12:24 ] @
^^Fali sva tri crvena za "granpa/granma" :D
[ joojant200 @ 24.11.2012. 13:06 ] @
Citat:
bachi:
Ja svaki radni dan do posla i nazad. :D

Bas ti zavidim, do posla imam dva brda precicom - idealna konfiguracija za jutarnje razgibavanje od 20tak minuta i povratak od 5 minuta ali bi se oznojao i isprljao, ali nemam gde da se presvucem kad stignem :(
Idem uvece biciklom do teretane: Nepropusna jakna sa kapom, rukavice OBAVEZNO, kranponke gume, sportski blatobrani (kad je mokro casom stavim, kad nije skinem), tf2 za lanac kad je mokro i vozi :)
[ bakara @ 24.11.2012. 13:43 ] @
Ja pre sat vremena dodjoh sa ture 55km od toga pola off road
[ forest_loope @ 13.12.2012. 23:12 ] @
Planiram da kupim bicikl cim naidje lepse vreme. Moze li mi neko reci da li su delta bicikli dobri?

Nasao sam jedan dobar za 26 000 sa 10% popusta.
[ forest_loope @ 13.12.2012. 23:12 ] @
Citat:
bakara: Ja pre sat vremena dodjoh sa ture 55km od toga pola off road :)

Ja sam letos jedno 10 puta imao takve rute. Sve u okolini Beograda.
[ bakara @ 14.12.2012. 12:04 ] @
Letos?

Taj dan je bilo mozda 3-4 stepena
[ forest_loope @ 14.12.2012. 13:27 ] @
Citat:
bakara:Taj dan je bilo mozda 3-4 stepena :)

Jadni tvoji zglobovi.. :)
[ dr Djole @ 09.01.2013. 23:05 ] @
Pozdrav svima.
Posle duže vremena nameravam da kupim biciklo i da se vratim "prvoj ljubavi" nisam u nekoj mogućnosti da izdvojim veliki novac pa mi se izbor sveo na modele:
- Capriolo-a: Cobra, Adrenalin i Anakonda
- Polar Matrix Team ili Polar Blizzard

Sve je u nekom cenovnom opsegu do 20K, pa me zanima da li bi mi i sta preporucili ili je manje vise sve jedno koji bi od ovih modela uzeo jel koliko ja mogu da primetim nema neke veće razlike.
Naravno ako ko ima šta da preoruči voleo bih da čujem.

Inače bicikl bi mi služio uglavnom za vožnju po gradu veći deo nedelje a slobodnim danima i malo offroad.

Slušam iskusnije....
[ joojant200 @ 13.01.2013. 17:16 ] @
Prednji amortizer sr suntour xcm v2, ima zavrtace/odvrtace sa kojima se podesava tvrdoca i oba mogu da se skroz odvrnu i dodju do kraja, ali kada se zavrcu jedan dodje skroz do kraja, a drugi na kraju vrti u krug i kaze krc.
Mislim da su oba amortizera tvrda, samo sto taj drugi zavrtac na kraju vrti u krug.
Da li neko zna u cemu je fazon?
[ joojant200 @ 02.03.2013. 15:57 ] @
Pitanje,
Treba da se podmaze Shimano Nexus 3brzine na supruginom biciklu - zveci kad se vozi.
Gledao sam na:
http://www.sheldonbrown.com/shimano333.html

Ja niti imam takav alat niti takvo ulje, pa bi najradije odneo u neki servis, ali me interesuje da li je to uobicajen nacin podmazivanja kod nas ili se nesto zbudzi?
[ bachi @ 02.03.2013. 16:14 ] @
Ako već kupujete bajseve, gledajte da budu sa Alu ramom, znači, verujte. Em je lakši, em duže traje.

http://www.totalbike.rs/bicikla/sport/monitor-fs

Malo je skuplji, a ovaj http://www.totalbike.rs/bicikla/sport/monitor-man-0 sa krutom viljuškom se uklapa u cenu.

E sad... Svi ovi Capriolovi bajsevi u tom cenovnom rangu su sa socijala opremom, ne znam kakav je slučaj sa Polarom, ali je Capriolo po tom pitanju blagi užas. Neke Logan kočnice, najgori mogući shimano prednji i zadnji menjač, najeftinije ručice.

Prvo što sam menjao bio jeste prednji menjač, pa onda zadnji, pa onda ručice menjača.

Znači na osnovnu investiciju, računaj još nekih + 5000 dinara za nešto bolju opremu kako bi ti vožnja bila uživanje, a ne nerviranje. Naravno, tih +5000 ne moraš odma da daš, već za koji mesec, tj. dokle budeš imao živaca.
[ dr Djole @ 09.03.2013. 15:48 ] @
kupio sam monitor man fs sa prednjim amortizerom. prevagnulo je bas aluminijumski ram. sto se tice menjaca i ostalih delova... pa videcemo dok traju ovi koristicu njih a kasnije cu vec budziti u zavisnosti od trenutne finansijske situacije. U svakom slucaju bitno da se bajs vozi sto vise.
[ joojant200 @ 11.12.2013. 06:41 ] @
Citat:
bakara:
Ljudi, vozite li?
Evo nesto da vas pokrene:

Izasao 2.deo:

[Ovu poruku je menjao bakara dana 11.12.2013. u 17:43 GMT+1]
[ deki111 @ 11.12.2013. 07:43 ] @
Svaka mu čast za prikazanu vožnju, a šteta što je doživeo tešku povredu i završio u kolicima:

http://dirt.mpora.com/news/legend-martyn-ashton-is-set-for-new-trial.html
[ bakara @ 11.12.2013. 16:45 ] @
Stvarno velika steta sto je imao takvu tesku povredu, nadam se da ce se oporaviti.

Imao je ubedljivo najinteresantnije snimke.
[ joojant200 @ 27.03.2014. 23:49 ] @
Trebao bi da kupim tockove za mtb...

-Interesuje me da li neko zna gramazu ili procentualnu razliku u tezini izmedju zadnjeg tocka sa zbicama za:
- Krypton, sa nekom osnovnom shimano nablom
- Berreta, sa nekom osnovnom nablom
- Mavic319, sa hugi 240s

- Da li tockovi koji su za disk mogu da se koriste i sa v-brake kocnicama?