[ sasalabud @ 27.07.2012. 04:28 ] @
Na zalost na netu ne uspevam da pronadjem odgovore na pitanja koja imam, pa sam prinudjen da otvorim ovu temu i nadam se da ce oni koji od mene nesto vise znaju da se oglase i podele sa svima svoje znanje na opste zadovoljstvo i korist.Upravo sada potpuno renoviram kucu i imam nameru da od sledece zime za grejanje koristim toplotnu pumpu,medjutim imam vrlo nepovoljnu situaciju u smislu odakle crpeti potrebnu toplotu za rad toplotne pumpe?.Radi se o sledecem.Kuca mi je na brdu pa je busenje bunara besmisleno,cak i da nije,nemoguc je prilaz bilo kakve ozbiljne masinerije za vertikalno busenje.Drugo,povrsina dvorista mi je oko150 kvadrata,potpuno kultivisanog prostora.U pitanju je predivan vrt sa dva nivoa zbog nagiba terena,sa izgradjenim zardijnerama od cigle i patosanim stazama takodje ciglom i parkom 60 godina starih borova tuja i smrce.Citav vrt-park ima vecu vrednost od same kuce i tu ne zelim nista da menjam jer lako je dovesti pijanog drvosecu sa motorkom koji bi to sve oborio za sat vremena,ali posle treba cekati narednih 60 godina da se takav park ponovo formira.Jedino sto mogu to je da podignem ciglu iz staza,ugradim pod zemlju sta treba i vratim staze u prvobitno stanje.Ali sta je to sto treba ugraditi?Nasao sam bunardziju koji moze nekakvim svojim alatima da izbusi vertikalno do 6m za postavljanje kanalizacione cevi od 160mm.Zamislio sam da zacepim donji kraj te cevi a od gore spustim do dna alkaten od pola cola koji bi ohladjeni antifriz iz TP vodio do dna cevi od 160mm.Antifriz bi se zatim pod dejstvom cirkulacione pumpe vracao gore ali mnogo manjom brzinom zbog razlike u precnicima cevi pa bi bilo vremena za razmenu toplote sa zemljom,i najzad u TP,dakle potpuno zatvoren sistem.Pitanje je koliki je kapacitet takve busotine? Koliko takvih busotina vezanih paralelno ili na red,treba za efikasan rad TP tokom cele zime?Pada mi na pamet da iste te busotine preko leta zagrevam sa solarnih kolektora i deponujem toplotu u zemlju.Cini mi se da bi svaki stepen temperature deponovan u toku leta u tako veliki akumulator bio dragocen za narednu zimu.TP nameravam da pravim koristeci kompresor od klima uredjaja koji je snage 2,5kw a povrsina koju zelim da grejem je oko 50 kvadrata i bice dobro izolovano.Dali bi to moglo biti stetno po pomenuti park? Dali,sta,koliko?Ili je i ovo jedna od besmislica koje sam u stanju da osmislim i koje me prate kroz citav zivot.

Labud

[Ovu poruku je menjao sasalabud dana 27.07.2012. u 05:39 GMT+1]
[ sasalabud @ 28.07.2012. 16:53 ] @
Pisite ljudi ko boga vas molim jako mi je hitno,vrtim se u krug,na redu su radovi na podovima a ja sada kocim zbog ovoga.
labud
[ mali genije @ 28.07.2012. 19:07 ] @
sa tih 6m dubine nemas nista bolje nemoj da se mucis.
ja da sam na tvom mestu i u takvoj situaciji odradio bih vazduh/voda za tih 50m2
[ sasalabud @ 28.07.2012. 21:05 ] @
Citat:
mali genije:
sa tih 6m dubine nemas nista bolje nemoj da se mucis.
ja da sam na tvom mestu i u takvoj situaciji odradio bih vazduh/voda za tih 50m2

A vidi, ja razmosljam,ni podrumi nisu dublji pa je uvek konstantno oko10-12C.A sta mislis o ideji da preko leta sa solarnih kolektora putem tih cevi deponujem toplotu u zemlju?,a preko zime TP da radi svoj posao.
[ tihi2 @ 29.07.2012. 07:58 ] @
Mali Genije preporučio TP vazduh/voda? Mislio sam da to nikad neću doživeti. Šalim se, skroz si u pravu.
Saša,
prepravke klima ima na netu, ali svi rezultati su neuporedivi i sa vrlo subjektivnim stavom (kako je to dobro bez testova i poređenja). Nešto ćeš dobiti ali šta to ti niko ne zna reći. Ne nadaj se da će biti bolje od profi firmi koje prave COP oko 2-3. Teško da ćeš nadmudriti hiljade doktora termodinamike sa hiljadugodišnjim iskustvom i neograničenim sredstvima.
Tebi treba 500-1000m3 vazduha na SAT. Kada za, recimo, 2 sata promeniš sav vazduh u podrumu... šta onda?
Za 50m2 ne postoji TP koja će se isplatiti za manje od 20 godina.
[ sasalabud @ 29.07.2012. 12:10 ] @
Tihi, hvala ti sto si se ukljucio i ja cenim tvoje misljenje ali sada moram da postavim jos jedno pitanje.Dali klime kao klime nisu dobre TP,i dali to znaci da one ne postizu onaj famozni odnos 1:4 zbog kojeg se svi tako lako uzbudimo.Ja ne znam sta je taj COP i ne uspevam nikako da saznam ali mene interesuje samo onaj rezim 1:4.Moja 15g. stara prozorska klima radi odlicno isto kao i prvog dana kada sam je kupio a kostala je 1500 DM,to je kao kada bi ti neko sada trazio 3000E za klimu ako ne i vise gledajuci kroz prosecnu platu onda i sada.I onda su postojale split klime ali su bile skoro duplo skuplje.Zato ja sada i nemam nameru da dajem tolike pare za TP kad vec imam TP koju samo malo treba prepakovati i ako je dobra kao klima koja radi razmenu preko vazduha kao madiuma smatram da mora jos bolje da radi sa tecnim mediumom.Nisam je do sada koristio za grejanje,mozda samo 5-6 puta,ali sam primetio da dobro radi do odredjene temp.posle toga sve slabije sto je temp.niza.Sada bas ne znam koja je to granicna temperatura ali to bi se utvrdilo u toku rada,e onda stelujem termostat koji ce da ukljucuje vodenu pumpu na tu temperaturu i ona tera vodu kroz zemlju i izmenjivac u sklopu kojeg je jos jedan isparivac koji je vezan na red sa postojecim na vazduhu.Onaj freon koji nije isparip na vazduhu sada bi u ovom drugom isparivacu morao da ispari i da TP opet radi u onom rezimu zbog kojeg se uzbudjujemo.Znam da bi bilo prostije kad bih odma isao na zemlju,ali kod mene je situacija takva da imam vrlo ograniceno zemljiste koje mogu da upotrebim,pa ne zelim da i to malo sto imam deponovano u zemlji potrosim na pocetku zime dak jos moze da radi efikasno na vazduhu.Nikako da nadjem nekog frigo inzinjera da ga pitam sta se radi u situaciji kada je duzina cevi izmedju spoljne i unutrasnje jedinice veca od 5m,e pa onda to isto treba uraditi i sa ovim dodatnim isparivacem vezanim na red sa osnovnim jer je u tom slucaju taj dodatni isparivac isto sto i te dugacke cevi.Dakle pitane je,dali kolicina freona ostaje ista ili treba dodati i koliko? Kako se to meri? Ono sto znam je da dobro rade i klime cije su jedinice udaljene i 20m.Imao sam prilike da to vidim po nekim hotelima gde sam svirao.Dalje,nije mi nikako jasno cemu toliko podozrenje prema koriscenju klime kao TP kada one to vec jesu?,jer ni one sada tako skupe nisu napravili marsovci nego ljudi a za 15-tak godina ce se i one prodavati za pola prosecne plate a ne za 15 i vise plata kao sada.Bilo bi jako dobro i korisno kad bi se ovde ukljucili ljudi iz struke da nam samo malo razjasne eto neke stvari,garantujem da bi se pojavilo jos mnogo labudova entuzijasta sto bi na kraju krajeva bio i doprinos ocuvanju citave planete kao zaduzbine za nasu decu i naredna pokolenja.Sad ce neko reci,vidi ga sto fenja a jedini interes mu je da ustedi neki evro.Jeste ja ne poricem ali istovremeno i ozbiljno razmisljam i brinem se za buducnost planete jer volimo decu,sutra cemo imati i unuke a kazu da se unuci vole vise nego deca.Pa o cemu je onad ovde rec??? Inace sa zelenima sam na ratnoj nozi od kad su digli frku protiv izgradnje velikih verto parkova kod nas navodno zato sto ovuda prelecu ptice seleci se na jug pa ce usput neke stradati od elisa vetrenjaca!!! Ej,a po citavoj Evropi i svetu nicu kao pecurke i bole ih furac za ptice a mi cemo kao da budemo savest citave planete i da ih cuvamo.Kad vec pojedosmo tetrebe pa ih sada ima mozda koji komad u Sloveniji a nekada su kukurikali i po nasim polima i sumarcima onda me bas briga sto ce elisa da presece na pola neku cavku koja i ne zivi ovde nego samo prelece i usput nam fenjaju na glave.Izvinjavam se ako nekog povredjujem ovakvim stavom ali ja tako mislim i nebih vise jer sam potpuno of topic.
[ tihi2 @ 29.07.2012. 16:17 ] @
Pošto vidim da si nov ovde, pokušaj da ovo što ti kažem shvatiš dobronamerno, kao što i jeste.
Većinu tvojih dilema i ideja su imali forumaši ovde, neke su i reačizovane. Sve to ovde piše.
Neće ti pomoći da ista/slična pitanja postavljaš na razne teme ili otvaraš nove. Ljudi sve čitaju ali procenjuju da ne vredi odgovarati.
Pre postavljanja pitanja, trebalo bi da pročitaš sve teme koje te zanimaju. Tu su svi odgovori na sva tvoja do sada postavljena pitanja.
Iz pitanja se uvek dobro vidi koliko onaj koji ga postavlja zna. Ako je pitanje smisleno, onda se na njega i odgovori. Tu svakako ne spada pitanje "šta je to COP" jer je to jedan od osnovnih pojmova (inače je to odnos uložene i dobijene energije) kao ni "koliko treba da dodam freona ako su cevi duže" jer je to isto kao kad bih pitao koliko ulja treba da sipam u auto. Šta vredi ako ti neko kaže da se meri u gramima?
Moraš potrošiti malo više tvog vremena da razumeš kako TP funkcioniše, kako se računa potreban kapacitet kuće i koje su prednosti kojeg sistema.
Ukratko...
Klima stara 15 godina troši kao i auto star 15 godina (bar duplo više od novog) ako ne i još više. Tada je COP=2 bio super dostignuće.
Kako temperatura pada ispod nule, tako TP izvora na vazduh gubi snagu i/ili COP.
Ako je površina zemljišta ograničena onda se buši u dubinu (100m ili više). Izračunava se na osnovu potrebne snage TP.
Spajanje dva sistema koja ti spominješ nisam ni čuo ni video niti ima da se kupi. Onaj hladniji isparivač će oduzimati energiju i biće nepotreban gubitak. Kao kad bi kupio dva jednaka automobila, jedan na benzin a drugi na dizel da bi išao na posao.
Produžavanjem cevi treba dodati gasa ali se smanjuje COP.
[ mali genije @ 29.07.2012. 18:05 ] @
Tihi kad nema drugog resenja ovako ide,da vidis samo kako radi midea 24btu inverter
u kombinaciji sa plocastim izmenjivacem odusevio bi se hehe.

Labude ako nemas prakticnog iskustva potkovanog teorijom tesko ces ti to odraditi valjano.
[ tihi2 @ 29.07.2012. 19:00 ] @
Jesi to sebi napravio, može demonstracija? Imaš li kakva merenja? Mada je leto, a ona teško da sada može da greje.
Mislim, sad kad si jednu napravio (mislim navežbao se na sebi he,he) imaš iskustva i za nas ostale ne-majstore.
To je varijanta koja bi mi se mogla isplatiti, investicija do 1000evra sa pločastim izmenjivačem od 10kw.
Šta si to uradio i od čega? Podeli s nama.
[ sasalabud @ 29.07.2012. 20:04 ] @
Tihi ako ti i jos njih petorica sa ovog foruma ali ljudi koji su iz ove struke potvrdite da ovaj SANLUX kapaciteta 20000 btu sa kompresorom 2,5 kw i vec 15g.meni odrzava 22c u 50 kvadrata skromno izolovane kuce sa spoljnih 37 a nekad i vise i to u radu od mozda 14 od 24h radi sa tim COP=2,JA CU DA GA ODMA DEMONTIRAM I BACIM SA VISINE OD 3m,i to dokumentujem fotografijama i postavim ih na ove stranice.VidiTihi,ja nisam iz ove struke i niti imam vremena niti zivaca da iscitavam vasa prepucavanja oko toga dali je bolji GREE ili MIDEA.Imam konkretan problem i pokusavam da se informisem i tako sam od prvog mog posta i nastupio i nevidim uopste razlog za tvoju nabusitost i citanje nekih lekcija o tome zasto ja postavljam neka besmislena pitanja i na kraju ipak odgovoris na ista.Ako je tebi to besmisleno i dosadno ti lepo ignorisi i nemoj ni citati bavi se necim pametnijim,a neko sa vecim strplenjem i tolerancijom ce mi posvetiti svoju paznju,vreme i znanje.
Mali genije,ja bas ovde i pokusavam da nesto naucim kako bih mogao da postavim "smislene" zahteve pred frigoservisera koji ce to odraditi,Uostalom od kad je to sramota i greh raspitivati se o necemu sto ti je nepoznato?Svako od nas vlada odredjenim vestinama i znanjem,i ja bih recimo mogao da na gitari odsviram sevu a da Tihi ne moze da prepozna dali je to el.gitara ili violina,pa mi ne pada na pamet da prema njemu budem nesto nabusit zbog toga.Pokusavam ovde da prizovem ljude koji su nesto konkretno i uradili vodjeni entuzijazmom.To su oni koji vuku napred i oni se ne bave pukim teoretskim naklapanjem i ubacivanjem klipova u tockove,vec konkretnim delom i merenjima ucinka.I pazi bogati kao da sam bogohulio sto ne znam sta je COP,a pritom jako dobro znam da hocu odnos 1:4 i sva besmislena pitanja koja postavljam su usmerena bas u tom pravcu
Pozdravljam vas
[ tihi2 @ 29.07.2012. 21:50 ] @
Ja rekao da sam ono napisao dobronamerno kako bi uopšte dobio neke odgovore na tvoje dileme. Niti dajem lekcije niti sam nabusit.
Na tvoja pitanja (i mnoga koja još nisi postavio) ima desetine odgovora u ovoj i sličnim temama, samo ih treba pročitati.
Pročitaj oznake tog Sanluxa pa ćemo (možda) pronaći karakteristike, ali samo ako obećaš da ga nećeš rasturati. COP=2 mali? Pa i sadašnje obične klime ispod 0*C imaju takav COP. Pa šta? Na -5 COP pada na 1.
One bolje imaju veći COP ali i mnogo veću cenu.
Izvini ako sam te povredio, hteo sam da ti pomognem.
[ sasalabud @ 29.07.2012. 23:53 ] @
Ok,Tihi
Do pre 5g.imao sam malu firmu i proizvodio el.kalorifere i jos po nesto ali za ovu pricu su bitni kaloriferi.Moji kaloriferi su vrlo mocni i kad grune 9kw energije iz njega za sat vremena rada strujomer izmeri potrosnju od tacno 9kw.I to ti je onda COP1:1 jel tako? A kome je interesantan rad TP u takvom rezimu? Nikome!TP je uredjaj, koliko sam ja to uspeo do sada da pohvatam,koji moze da ostvari COP 1:4,5 pod uslovom da sredina iz koje zelis da crpis energiju ima dovoljnu toplotu da freon u isparivacu moze lako da ispari i stigne do kompresora koji ga dalje sabija i prevodi u tecno stanje pri cemu se oslobadja ona kolicina toplote koja je isparivacu utrosena da bi freon u njemu ispario.Dakle,komptesor je iz el.mreze utrosio el.energiju u kolicini 1.Na kondenzatorskoj strani se dobije toplotna energija ekvivalentna utrosenoj el.energiji u kolicini 4,5,pa je u tom slucaju COP 1:4,5 i to je poenta koriscenja TP.Zato sam ja napisao "ali sam primetio da dobro radi do odredjene temp.posle toga sve slabije sto je temp.niza.Sada bas ne znam koja je to granicna temperatura ali to bi se utvrdilo u toku rada,e onda stelujem termostat koji ce da ukljucuje vodenu pumpu na tu temperaturu i ona tera vodu kroz zemlju i izmenjivac"...dakle,u trenutku kada temperatura vazduha vise ne moze da obezbedi rad TP u rezimu 1:4,ukljucuje se vodena pumpa koja ce iz zemlje doneti potrebnu kolicinu toplote preko izmenjivaca na isparivac i time obezbediti lako isparavanje freona a samim tim i rad TP u rezimu najvise efikasnosti.Pa zato ljudi buse bunare,polazu dugacke cevi pod zemlju, povezuju u sistem solarne kolektore,vetrenjace i sve to da bi se obezbedio rad TP sa najvecim iskoriscenjem mogucnosti TP sto vodi ka najkracem trajanju do isplate sistema i produzetku radnog veka TP.Sve ostalo spada u ekstremne uslove rada TP i takve se situacije izbegavaju koliko je to moguce.A ako ces ti da teras svoju pumpu da radi sa COP1:1 onda ti je mnogo jeftinije da uzmes moj kalorifer pa se grej brate kolko ti je volja.Eto vidis,meni su tu stvari prilicno jasne,ono za cim tragam su tehnicke finese i detalji jer necu da kad mi monteri zavrse posao, trcim po forumima i pitam zasto meni nusu vakumirali klimu prilikom montaze i sta sada da radim?
pozz.
[ Java Beograd @ 31.07.2012. 21:34 ] @
Obrisao sam nekoliko poslednjih postova, u cilju sređivanja teme. Molim diskutante da se upristoje.

Ljubazno molim da se ne postuje na temi u cilju prepucavanja.