Slučajno sam dobio "francuski ključ" koji to nije. Nije ni "vodvodski ključ". Prosto ne kapiram čemu je namenjen.
Navoj koji podešava razmak "čeljusti" ključa nije ni približno dovoljno jak da obezbedi stisak koji će omogućiti da se odšrafi iole ozbiljniji šraf.
Ima samo jedan rukohvat. Na njemu piše "gedore"
Čemu ovo služu ?
[ Backy @ 16.08.2012. 13:43 ] @
kako to navoj nije dovoljno jak? proklizava? deluje neverovatno sa ovakvim korakom... po slici bih pretpostavio da je dužina čeljusti bar 4-5cm
[ bakara @ 16.08.2012. 13:46 ] @
To jeste vodovodski kljuc.
Imam jedan slican, samo veci... Jedino ne razumem to da nije jak?
[ Java Beograd @ 16.08.2012. 13:56 ] @
Jeste navoj izdržljiv, ali rukom ne mogu da ga zavijem toliko snažno da se željena matica tako prihvati da može da se odvije. Prisetite se "običnog vodovodskog ključa". On ima navoj sličan ovom, da se čeljusti približe na željenu razdaljinu, ali takođe ima dva dugačka kraka, kao obična klješta, pa se tako snagom ruku postiže konačan jak stisak. Ovde nema drugogo kraka klješata.
[ Java Beograd @ 16.08.2012. 13:58 ] @
Alat je slikan kad su "čeljusti zatvorene" Obrati pažnju da "zubi čeljusti" ne stoje paralalno. Bemliga, ne znam zašto. Ja bh rekao da je ovo specijalni, namenski alat za nešto.
[ Odin D. @ 16.08.2012. 14:46 ] @
Ovo je tzy. "pipe wrench", ne znam kako se kod nas zove. Služi za zavijanje/odvijanje okruglih stvari kao što su cijevi, ventili i sl.
U odnosu na sliku koju si postavio:
- desna čeljust (sa drškom) nije skroz fiksirana već ima mali hod,
- dužinu otvora čeljusti podesiš pomoću navoja taman toliko da kada je čeljust opuštena možeš njome da obuhvatiš cijev,
- kada sad (gledano onako kako stoji tvoja slika) počneš da okrećeš ključ suprotno kazaljci na satu, desna čeljust se priljubi uz cijev i rotacija ključa dovodi ne samo do rotacije, nego i da ključ "zagrize" cijev i čvrsto je drži...
- čim popustiš sa guranjem, čeljust olabavi pa ključ možeš da vratiš u nazad i opet počneš sa guranjem (kao kod onih gedora gdje u jednu stranu zateže, a u drugu ima prazan hod).
Ovaj ključ zateže samo u jednom smjeru, ako hoćeš u drugom, moraš ga okrenuti :)
Možeš sa njim i matice zatezati, samo me je moguće da ih ovi zupci izgrebu.
Vrlo korisna alatka.
:)
[ Vasastajić @ 16.08.2012. 16:28 ] @
Rekao bih da je to tipična američka alatka, jer čim sam je na slici video namah mi se evociraše stripovi Paje Patka, Šilje, Mikija, Proke pronalazača, iz starih "Zabavnika",gde je baš takva alatka njima uvek bila pri ruci kod majstorisanja.
[ cika dacha @ 16.08.2012. 17:21 ] @
da nisu papagajke?
[ gobs @ 16.08.2012. 19:21 ] @
Pozdrav ,
+ i od mene za ovu alatku ,
što se tiče jačine vrlo su jaka.
Navojem se samo podešava širina čeljusti.
Nezamenjiva oprema na bušotinama za vodu. Ja sam viđao poprilično velike ključeve, oko jednog metra dužine, obično okačene o lanac, da se lakše manipuliše i da se nađu blizu kada treba sastaviti ili rastaviti cevi.
[ oknedz @ 27.08.2012. 22:24 ] @
Ovo je vrlo jak alat i sluzi za odvrtanje, zavrtanje zavrtnjeva, cevi itd alat se nabaci na zeljeni element(zavrtanj, cev),mora da se nasteluje otvor sa odvrtanjem i zavrtanjem alata (kljuca) i stegne se pomerajuci polugu prema dole tj, kljun mora biti okrenut prema dole i alat zagrize cev ili zavrtanj i alat je toliko jak da se ponekad koristi i cev kao poluga da bi se moglo odvrnuti ili zavrnuti. vazno je da se kljun toliko otvori samo da zahvati deo i i stisne se pomeranjem poluge na dole.
[ lud ko struja @ 06.07.2015. 15:20 ] @
Jel bolji takav ili ovakav klasicni tj. jel ima razlike u kvalitetu (jacini i cvrstoci materijala,da ne pukne kao ovaj moj francuski) i potrebnoj snazi za drzanje stegnutim i odvrtanje?
[ bogdan.kecman @ 06.07.2015. 15:44 ] @
zavisi sta radis :D
pipe wrench-u jacina stiska ne zavisi od toga koliko si ti jak, sto se cev vise brani on jace steze, ovaj francuz sto si ti stavio slicku mora zategnes ti rukom... onaj ako nemas snage u ruci dodas cevku od metar u nastavku i guli, odvrnes boga oca .. kada se radi sa metalnim cevkama pipe wrtench je nezamenjljiv alat ... za po kuci obicno i jeftina kineska smrt klesta rade posao ali za profi pipe je pipe :D
[ lud ko struja @ 06.07.2015. 16:10 ] @
Ma treba neku starudiju (cevi i kolena) da povadim pa ocu da ih odvrnem ili pocupam kako je krenulo! Dodao sam cevku na francuski pa mu slomio donju vilicu... Koliko snage treba za stezanje tih klasicnih, jel se samo pridrzava taj drugi krak ili bas mora da se stegne? Nikad nisam radio s tim a ovako sa slike deluje da ne mogu dobro ni da se uhvate posto je taj razmak izmedju krakova dosta veliki.
[ bogdan.kecman @ 06.07.2015. 16:23 ] @
davno nisam radio sa francuzom ali mislim da mora se stegne, nema foru
da se "samozategne" kao ovaj cevni .. meni je ovaj sa 2 rucke zgodniji
za srafove i gde imas ravne povrsine, ali da uvatis cevku, pipe je pipe
:D ... isto odlicno za cevke ti je onaj sa lancem, kao polumesec sa
lancem on nekako isto uvati cevku na polugu sa tim lancem mozes odvrnes
nogu bogu ... za finije stvari imas polumesec sa koznim dodatkom ista
prica uvati ne pusta, odlicno za plastiku, ne osteti cev a momenat koji
mozes da prenes je sumanut ...
[ sjaker @ 06.07.2015. 16:25 ] @
Ja mislim da tim alatom plemena afrike vade zube :D
[ lud ko struja @ 06.07.2015. 16:32 ] @
Samo da sam sebi ne izvadim zube ako opet nesto pukne...