[ mugi junuzovic @ 12.09.2012. 18:51 ] @
Radi se o tom da sam kupio štednjak Whirlpool sa keramočkom pločom polovan ali je u dosta dobrom stanju. Pošto se prvi put susrećem sa ovakvim štednjakom interesuje me nešto. Kada ga upalim mislim na kola grijače na ploći a i rernu radi nekakav ventilator ( u poćetku brže vrti a poslije se smanji broj obrtaja ). Malo se ćuje taj ventilator (izgleda da je malo stradao ) i interesuje me čemu on služi. Hvala..

[Ovu poruku je menjao mugi junuzovic dana 12.09.2012. u 21:24 GMT+1]
[ Vasastajić @ 12.09.2012. 21:07 ] @
Ti ventilatori u rernama služe za ravnomernije raspoređivanje toplote, tako da u takvima se mogu, recimo, odjednom peći i tri kore za doboš tortu.
[ bakara @ 13.09.2012. 10:03 ] @
Ventilator sluzi da bi rerna efikasnije pekla, znaci domacica treba da zna da sa tom rernom umesto recimo na 220 treba da stavi na 190 stepeni, a ako zeli da koristi bez ventilatora treba da zna da ta rerna ima slabije grejace.
[ mugi junuzovic @ 13.09.2012. 12:18 ] @
Ne radi se o tom ventilatoru koju uduvava zrak unutar rerna to znam. Ima jedan ventilator iznad rerne koji stoji horizontalno i radi i kada su upaljuju grijači na keramičkoj ploći. Ima i simbol na ovim prekidačima od kola (na sva četiri kola) ali ne kontam šta označava. Znači čim okreneš prekidač aktivira se ovaj ventilator (u početku brže vrti i onda smanj broj obrtaja nakon 2-3 sekunde) i onda pojačavaš jačinu grijača.
[ test1234 @ 13.09.2012. 17:29 ] @
Razdvaja zonu ploce od zone rerne i ne prestaje sa radom dok se sve be ohladi, ima termostat za taj ventilator.
[ mugi junuzovic @ 13.09.2012. 19:10 ] @
Znači na taj način ne dozvoljava da toplina rerne ide na ploču i obrnuto. Vjerovatno toplina rerne utiče na rad keramičke ploče odnosno njihovih grijača zar ne ...