ja sam kupovao gotove kod:
http://www.belt.co.rs/
neke sam morao da razbusujem (bas na 6.35mm) i to mi je bio dosta veliki problem posto niko nije hteo da mi napravi rajborer od 6.35 mislili da pravim pistolj a osovina na NEMA23 steperima je tacno 6.35 sta ja da radim ...
elem, NIKAKO NABIJANJE, vecina majstora je u fazonu da nabija i to upropasti motor, oni "pametniji" otvore steper kao da ne bi razvalili lagere unutra pa naprave jos veci karambol (iz nekog razloga otvoris steper, izvadis osovinu, vratis nazad ne dirajuci nista i torque motora padne za 70%, nemam ideju zasto ali je to kao "poznata stvar") ..
1. razbusis rupu na remenici "dlaku manje od 6.35" (ja sam busio 6.34)
2. probas i ona treba da ne moze da udje na osovinu - to je idealno
3. ako mozes busnes remenicu normalno na rupu i narezes m3 ili m4 navoj (da posle tu gurnes grub sraf da zategnes) mada ovo i ne mora posebno kada su nema23 motori u pitanju posto ce remenica da se drzi mnogo cvrsce nego sto nema23 moze da povuce
4. dobro osusis motor (obrises ga papirnim maramicama), stavis u frizider 20min a onda ga iz frizidera prebacis u zamrzivac i ostavis 4-16h u zamrzivacu - idealno ako zamrzivac ima onu posebnu pregradu za brzo duboko zamrzavanje gde je jos par stepeni hladnije nego u ostalom delu zamrzivaca - stavis ga tu
5. kada prodje dovoljno vremena (min 4h u zamrzivacu), zovnes kolegu da ti pomogne posto ce za ovo trebati dvoica
6. zagrejes remenicu (ja sam grejao tako sto je stavim na ringlu i ostavim na ringli koja je na trojci da sedi 10tak min) na dvestotinjak stepeni (nije frka ako je zagrejes i malo jace)
7. sada ide kombinacija sa drugarom, obojica rukavice, drugar vadi steper iz zamrzivaca, stavlja na sto, ti uzimas remenicu sa ringle klestima i stavljas na osovinu stepera. Ako si sve dobro uradio (lepo oladio steper i dobro zagrejao remenicu) remenica ce bez problema da sklizne na osovinu steper motora. Posle par minuta kada im se temperature problize normalni vise nece biti sanse da se remenica skine sa osovine. Tada dodas grub sraf u onu rupu koju sam spomenuo mada obicno nema potrebe.
Ja sam tako navukao remenice (5mm pitch, 21 ili 22 zuba ne secam se) na nema23 motore bar jedno 30 komada i rade ko blesave u 3d stampacima gde su sile koje deluju na remenicu u granicama maximuma za najjace nema23 motore (5A motori, trenutna promena pravca a vuku glavu tesku par kg, kidaju 5mm sirok kais pa sam morao da prelazim na 10mm sirok kais da ga ne bi kidale) a remenice se ne mrdaju sa osovine. Jedini problem ovde je, ako pozelis da skines remenicu sa motora, tesko ces to da uradis bez da upropastis motor ili remenicu