[ nixylive @ 20.12.2012. 00:28 ] @
Pozdrav.

Ne razumem se baš puno u šporete, ali su mi u radnji rekli da imaju neke BEKO šporete sa ventilatorom i grejačem, pečenje u dva nivoa i sl. Taj model je oko 7 hiljada skuplji od skromnijeg modela. Trenutno imaju 10% popusta na cene koje vidite na sajtu pa bih da uzmem što pre.

Konkretno, radi se o ova dva modela:
http://www.neptun.rs/bela-tehnika/sporeti/csm-67302-gw.html
http://www.neptun.rs/bela-tehnika/sporeti/beko-cse-67300-gw.html

Ovaj prvi ima grejač iza ventilatora i peče u dva nivoa dok ovaj drugi ima samo ventilator i ne peče u dva nivoa. To mi i nije toliko bitno.

Kao što rekoh, ne razumem se baš puno u šporete pa ako može neko poređenje ova dva modela, da li da uštedim koju hiljadu i uzmem jeftinij, tj. šta gubim ako uzmem jefitniji model, a šta dobijam ako dobijem skuplji. U principu, pečemo jela tipa musaka, krompir, pite, pasulj, neko meso i to ne baš tako često, možda jednom ili dva puta u mesec dana.

Ja čak i ne pečem, ne znam ni šta treba šporet da ima :) Da su kompjuteri u pitanju, odmah bih znao sta da odaberem :)

Ako moze neko da me posavetuje, bio bih veoma zahvalan.

Hvala unapred.
[ Vasastajić @ 20.12.2012. 08:04 ] @
Ako se u kući ne prave svakodnevno kore za doboš tortu onda ti je nepotrebna rerna za pečenje u dva nivoa, tako de će ti jeftinija varijanta u svakom slučaju zadovoljiti potrebe.
[ bakara @ 20.12.2012. 09:41 ] @
Ventilator u rerni sluzi za bolji raspored toplote tako da se moze peci na nizim temperaturama.

Vecina domacica ovo i ne koristi, a te rerne imaju i slabije grejace od klasicnih, odluci sam.
[ Java Beograd @ 20.12.2012. 09:59 ] @
Moja gospođa takoreći redovno koristi ovaj ventilator. Brže se ispeče i ravnomernije.
[ nixylive @ 21.12.2012. 00:52 ] @
Hvala na odgovorima.

@bakara, kako to misliš imaju slabije grejače, sve rerne greju na 250 stepeni, mada moj stari šporet može i na 300.

Čitao sam nešto za ove ventilatore da su korisni zbog raspodele toplote i brže se zagreju te rerne.

Razmišljam da uzmem ovaj sa ventilatorom, ne moram i sa grejačem, ipak je ušteda oko 7 hiljada dinara.
[ bakara @ 21.12.2012. 09:30 ] @
To su stedljive rerne u A klasi, stavljaju se slabiji grejaci zbog manje potrosnje struje, manju snagu grejaca nadomesti ventilator koji prinudnom cirkulacijom brze i efikasnije zagreje pecnicu.
Problem je kada u takvoj rerni hoces da peces bez ventilatora (onda slabo pece), a mnogo domacica ce bas to pokusavati jer ventilator ume dobro da zapali

Realno ne postoji nikakav problem, ali domacici ce svakako trebati period navikavanja.
[ nixylive @ 24.12.2012. 21:19 ] @
Ok. Hvala na odgovoru. Onda cu da uzmem sa ventilatorom. Ipak je 7.500 dinara jeftiniji od ovog sa grejacem iza ventilatora.
[ nixylive @ 25.12.2012. 23:40 ] @
Bio neki popust u CBT-u, slucajno naleteo na neki HANSA šporet, sa ventlatorom i grejačem oko ventilatora za manje para nego li ovaj BEKO samo sa ventilatorom :) tako da sam uzeo Hansu :)