Citat:
MajstorMacak:
Da li neko zna kako se proverava na radnom stolu motor Universale MCA 38/64-148/kt6 12750 rpm 1,5 A 330 W 230-240 V?
Ja recimo imam staru instalaciju od Gorenje/Olimpik sa AKO programatorom. To sm sve spakovao u omanju kutijicu. U kutiji je sve povezano kao na samoj mašini. Napolje viri drška/točak/grif programatora sa obeleženim programima, cevčica/crevo od presostata i izvodi za motor (šest krajeva/izvoda, dva za "taho", dva za stator i dva za rotor/četkice). U samoj kutijici je priključena i jedna stara Askol pumpa koja je prilično bučna, da bi je lepo čuo, pre uključenja centrifuge. Na mesto grejača je postavljena jedna sijalica, čisto da bi znao u kojoj fazi je program. U kolu statora i kolu rotora/četkica sam postavio po jedan ampermetar i voltmetar, oni su me spasli sto puta da naizgled dobar motor proglasim za loš (različita struja i napon na statora i rotoru).
Pre svega ovoga motor mora da se premeri sa dobrim "megerom"/megaometrom i probnom lampom koja radi na 220V a minimalna snaga sijalice, po meni treba da bude 300W.
Takodje mora da se ima pri ruci i autotrfo od 0-270V/16A sa ampermetrom, voltmetrom i osiguračem da bi se motor posle bilo kakve intervencije probao preko njega, pre nego sto ga pustimo preko elektronike.
Takodje mora da postoje i razne vrste mehaničkog opterećenja samog motora, prilikom probanja/ispitivanja.
E sad ovo je priča za motore na naizmeničnu struju sa statorima sa dva i tri izvoda a ako je motor za jednosmernu struju i plus ako tahogenerator ima tri izvoda priča je sasvim druga i za njih mora potpuno drugačija instalacija i sistem ispirivanja/probanja/puštanja u rad.