[ bogdan.kecman @ 10.02.2013. 20:00 ] @
hocu da izlijem neka "krila" od poliuretanske pene i zamislio sam to da iradim sa silikonskim kalupom ali nemam ideju gde u beogradu/srbiji da kupim silikon za kalupe? ima li ko ideju?
[ bogdan.kecman @ 10.02.2013. 20:03 ] @
nasao :) http://www.bgmodelshop.com/ind...ilikoni/View-all-products.html .. zanimljiv sajt
[ modelar @ 10.02.2013. 21:27 ] @
Nisam bas siguran da ce ti uspeti! Silikonski kalup ce da se "naduje" od pene. Najbolje bi bilo uraditi kalup od epoksi smole.
Ako ti treba pomoc, tu sam.
[ bogdan.kecman @ 10.02.2013. 22:17 ] @
sta znam, mislio sam inicijalno da idem na varijanut sa tankim namazom silikona preko postojeceg krila, onda kada se to stvrdne stavim to u gips, tako da imam silikon za "non sticky" i gips za cvrstinu ... onda naprskam prajmer farbu za metal po silikonu, naspem ab penu (ostavim rupe na kalupu da ima kuda da izadje visak), razmazem je cetkom, zatvorim kalup i kada se osusi samo odsecem ovo kuda je pena izbila napolje i to je to .. nisam probao nikad al mi deluje kao moguc koncept :D

btw, jel ima neki dobar ruter za penu kojim bi mogao npr da izrutiram na cnc-u nesto od pene .. ja sam probao neke rutere za aluminijum i to bas i nije funkcionisalo lepo :(
[ veselinovic @ 11.02.2013. 21:46 ] @
Pazis samo da u gipsu nemas negatvne uglove i radice.Fol je skontati kolicinu pjene, a to mnogo zavisi od temperature.
No, ti si doktor sa temperaturu:)
[ bogdan.kecman @ 12.02.2013. 02:22 ] @
mislio sam da ostavim rupe na dosta mesta gde moze da izadje visak koji posle samo odsecem. nisam to nikad radio tako da .. bice experimentisanja :)

btw jel ima neki sprej da se preprska gips pa da se on koristi direktno kao kalup za penu bez silikona? nemam neke fancy detalje gips je vise nego precizan za ovo sto meni treba, jedino sto kapiram da ce pena da se zalepi na gips da nema teorije da se to posle odvoji.. sa silikonom znam da radi
[ Java Beograd @ 12.02.2013. 07:07 ] @
Silikonski sprej. Tj. silikonsko ulje u spreju.
[ bogdan.kecman @ 12.02.2013. 13:47 ] @
Citat:
Java Beograd: Silikonski sprej. Tj. silikonsko ulje u spreju.

nesto od ovoga? http://www.bgmodelshop.com/ind...%C4%8Di/View-all-products.html
[ Java Beograd @ 12.02.2013. 14:25 ] @
Mislio sam na slikonsko ulje u spreju. Ima ga u bolje opremljenim farbarama, robnim kućama tehnike i u ponekim prodavnicama auto delova i prateće opreme. Google: SILICONE SPRAY
Nemam nikakva iskustva u modeliranju, ali mislim da bi ovo bilo dobro u smislu odvajanja kalupa.

Verujem da je na tom sajtu gde se nude sve za modelare ipak neka bolja varijanta.
[ bogdan.kecman @ 12.02.2013. 16:20 ] @
nemam ni ja nikakvo iskustvo, svi kazu da je pu pena extra agresivna i da se kaci na sve zivo … nasao sam tu foru na netu, zamazes sa osnovnom bojom i onda pustis pu penu, ona se zalepi za boju i to se onda odlepi sa silikona … ulje .. sta znam, moguce da bi radilo
[ sasalabud @ 22.02.2013. 22:15 ] @
moras i sam model da namazes s necim da ti se silikon ne zalepi za to krilo.mislim da u bgshopu imas i odvajace za kalupe i za silikone i za poliuretane