[ toxicblue @ 11.02.2013. 09:32 ] @
Pozdrav svima!

Prvo, ne znam da li ova tema spada ovde, ukoliko ne spada, ne sumnjam da ce biti prebačena. :)
Dakle, da pređem na stvar:

Nameravam da u skorijoj budućnosti otvorim lokal u Beogradu, radi se o restoranu brze hrane. Problem je što ne poznajem Beograd dovoljno i ne znam koje lokacije su dobre. Planiran je bio strogi centar grada, međutim možda neko od vas ima još neke predloge za lokaciju koja je prometna a možda povoljnija što se iznajmljivanja tiče od centra grada. Naravno, predlozi u centru isto dolaze u obzir. Pa, šta kažete? :)

[Ovu poruku je menjao toxicblue dana 11.02.2013. u 11:15 GMT+1]
[ jnk @ 11.02.2013. 09:36 ] @
Recimo da je to najbitniji deo priče o otvaranju lokala brze hrane. Lako će ti neko reći koje lokacije su super, teži deo je pronaći lokal koji bi ti odgovarao a pritom bio isplativ.
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 09:39 ] @
Svaka lokacija pored srednje škole zlata vredi. Naravno i osnovna škola je OK.
S tim da, ako loše radiš i nedajbože prodaješ lošu hranu deci, možeš da se suočiš sa žešćim nezadovoljstom roditelja.
[ nnn @ 11.02.2013. 09:42 ] @
U principu lokacija nije toliko bitna, koliko je da imas dobru klopu. Dobra hrana se u Beogradu lako procuje.
Ali konkurencija je dosta jaka i cesto imas mesta koja su trenutno "in" a posle par meseci vise nisu. A imas i proverena mesta koja rade godinama i gde je u bilo koje doba dana i noci guzva.

Trenutno najjaca lokacija u gradu ti je takozvani "Bulevar ili Ulica hrane", tj Goce Delveca na novom beogradu. Cak i jaca od centra grada.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 09:45 ] @
Slažem se, ali moram da se orijentišem na par određenih lokacija, odnosno delova grada, da bih počela da tražim lokal koji mi odgovara. Ne mogu da tražim po celom gradu, pošto kao što rekoh, ne poznajem grad i ne znam koje lokacije su prometne.

Slažem se što se škola tiče, ali ne radi se o klasičnoj brzoj hrani, neće imati dovoljno kupaca na toj lokaciji. Potrebna mi je baš ozbiljna lokacija, npr. lokal u Knezu bi mi bio savršen, ali teško da tamo mogu pronaći odgovarajući, sve što odgovara je već izdato. :)
[ toxicblue @ 11.02.2013. 09:48 ] @
@nnn

Hvala! Što se klope i samog poslovanja tiče, nemam brige uopšte, biće i ovaj moj pun godinama. Znam, nije skromno mišljenje, al znam da hoće. :) Samo da nađem lepu lokaciju.
[ djoka_l @ 11.02.2013. 09:58 ] @
A šta misliš o tržnim centrima (Delta, Ušće). Tamo dobro rade samo McDonald, KFC i kineski restoran, dok oni koji prodaju pice, kuvana jela i ribu dosta slabije prolaze.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 10:04 ] @
Pa iskreno, moje lično mišljenje je da ne verujem da je mnogo pametno otvarati lokal brze hrane pored McDonald's-a. Ne mora da znači da ne bi uspeo, ali verujem da je mnogo veći rizik za neuspeh nego na nekoj drugoj lokaciji. Tržni centri su ok, al sam više nekako za lokal koji ce biti odvojen od drugih lokala i koji će imati izlog koji izlazi na ulicu. A i ne verujem da mogu lako naći odgovarajući lokal u Delti ili Ušću. Jedino da čekam i čekam i čekam dok ne ispadne (ne oslobodi se) neki.
[ Dexic @ 11.02.2013. 10:27 ] @
NE trzni centri. Bolje iznajmi na luci Beograd nesto i prodaj zalutalim carinicima, nego u trznom centru u BG-u. (prevelika kirija, premali prostor, ljudi koji ne znaju sta hoce, i nikada nece biti zadovoljni - govorim kao jedan od "musterija" :D)

A u samom centru (km od Kneza) se trenutno da naci prilican broj lokala. Problem je sto su se pozatvarali gomila lokala tu, koji nisu vezani za hranu i sada se svi ti isti izdaju prilicno jeftino (kao da iznajmljujes stan).
Problem je sto je to vec prebukirana zona...

Nijedan deo NBG-a ne mogu da zamislim kao "prometan" po pitanju setaca, tako da imam utisak da tamo prvo treba da se procujes a tek posle da moze biti necega.
[ nnn @ 11.02.2013. 10:27 ] @
Onda pogledaj Goce delcevu, mislim da se cak i izdaje jedan lokal pogodan za fast food, ima veliki izlog i mogucnost za bastu.

Tu od konkurencije imas:
Caribic - Pice
Sis cevap - Rostilj,
Poncho - Rostilj i pice
Jokic - Rostilj i pice
Kebab - Turska hrana
Kineska hrana(ne znam ime)
Palancirkarnica
Be burger - Kopija meka
I mislim da imaju jos 2 fast food-a.

Ulica je postala mesto na koje se ide da se jede, ogroman protok ljudi i svi lokali rade dobro, neki odlicno neki samo dobro.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:02 ] @
Goce Delčeva mi za sada deluje ok. Samo što koliko je prednost to što ima toliko fast food-a tu, toliko i nije. Hvala ti! Slobodno nastavite da dajete predloge. :)

I malo da skrenem sa glavne teme, pošto vidim da tu postoji Kebab brza hrana, a i ja se bavim tom orijentalnom brzom hranom, kako to prolazi tu? U Beogradu, Srbiji uopšte.
[ ventura @ 11.02.2013. 11:06 ] @
Citat:
toxicblue
I malo da skrenem sa glavne teme, pošto vidim da tu postoji Kebab brza hrana, a i ja se bavim tom orijentalnom brzom hranom, kako to prolazi tu? U Beogradu, Srbiji uopšte.

Ako misliš da prodaješ te kuskus, humus, falafel fore možeš slobodno da zaboraviš na to pošto se sećam da se pojavio jedan Izraelski fast food u gradu koji se reklamira na sve strane ali se nije nešto proslavio..
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 11:07 ] @
Ma sve prolazi, samo da je ukusno.

Ipak, kebab u 99% nije poznat kupcima-konzumentima u Srbiji. Uglavnom ga nazivaju "giros", već prema sličnom grčkom jelu. Kebab nekako asocira ne ćevap. :) Ali dobro, nii kineske hrane nije bilo, a sad je koliko vidim sve popularnija.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:12 ] @
Citat:
ventura: Ako misliš da prodaješ te kuskus, humus, falafel fore možeš slobodno da zaboraviš na to pošto se sećam da se pojavio jedan Izraelski fast food u gradu koji se reklamira na sve strane ali se nije nešto proslavio..


Ne, ne mislim da prodajem to. :)

Citat:
Java Beograd: Ma sve prolazi, samo da je ukusno.

Ipak, kebab u 99% nije poznat kupcima-konzumentima u Srbiji. Uglavnom ga nazivaju "giros", već prema sličnom grčkom jelu. Kebab nekako asocira ne ćevap. :) Ali dobro, nii kineske hrane nije bilo, a sad je koliko vidim sve popularnija.


Da, tako sam i mislila. Kvalitet i dobra ponuda na prvom mestu u svakom slučaju. :)
[ ventura @ 11.02.2013. 11:19 ] @
Citat:
Java Beograd
Ali dobro, nii kineske hrane nije bilo, a sad je koliko vidim sve popularnija.

Ta 'Kineska' hrana što se prodaje kod nas može isto tako da se nazove i Nigerijskom hranom, pošto sa Kinom ima veze koliko i sa Nigerijom :)

Dakle kineska hrana u Srbiji se svodi na to kako balkanci zamišljaju Kinesku hranu - u jelo dodaj soja sos i šaku kikirikija i eto ti Kineska hrana :)

[ Dexic @ 11.02.2013. 11:22 ] @
@ventura, taj falafel nije ni cudo ako im ne ide, kad naplacuju dostavu kao da je iz Nemacke :) (koristi Potrcko servis)
Kineska hrana je in, dok ljudi ne shvate koliko je to nezdravo sra**.

Inace, da zelim da otvorim jos jednu, Srbiji nepotrebnu radnju, koja nista nece proizvoditi vec samo novac uzimati, otvorio bih fensi restoran na nekom vise zabitom mestu, gde za 1000e moze cela livada da se uzme, pa ima i za bastu i za restoran i za parking (ala Frans).
[ Dexic @ 11.02.2013. 11:23 ] @
Citat:
ventura:
Dakle kineska hrana u Srbiji se svodi na to kako balkanci zamišljaju Kinesku hranu - u jelo dodaj soja sos i šaku kikirikija i eto ti Kineska hrana :)


Otprilike - nazalost, ni na zapadu vecine te "ezijske" (sa izuzetkom japanske) kuhinje nije nista bolja.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:26 ] @
@ventura
Haha sad si me nasmejao. Verujem da je tako, a verovatno je tako i u slučaju turskog kebaba koji podseća na ćevap, upravo tako ga spremaju ljudi kući jer nemaju odgovarajuću opremu za sve to, u fast food-u koji se bavi turskom hranom, nikako ne bi trebao da podseća na ćevap. Ne donosim zaključak iz posta Java Beograd, videla sam slike iz nekog turskog restorana u Bg-u koji se takođe reklamira na sve strane. :)
[ ventura @ 11.02.2013. 11:29 ] @
Citat:
Dexic
Inace, da zelim da otvorim jos jednu, Srbiji nepotrebnu radnju, koja nista nece proizvoditi vec samo novac uzimati, otvorio bih fensi restoran na nekom vise zabitom mestu, gde za 1000e moze cela livada da se uzme, pa ima i za bastu i za restoran i za parking (ala Frans).

Vrlo teško... Restorani (pogotovo fancy) su zajeban biznis...
[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:31 ] @
@Dexic

Ne verujem da bi se bilo ko odlučio da otvara nepotrebnu radnju. To sa restoranima ide tako lako samo u teoriji. Ali, bolje je da se vratimo na temu. Lokacije, predlozi. :)

[Ovu poruku je menjao toxicblue dana 11.02.2013. u 12:43 GMT+1]
[ Dexic @ 11.02.2013. 11:39 ] @
I ju.... nisi ti cula za ekonomiste, politicare i advokate :)
A jos jedan restoran, brza hrana ili slicno Beogradu stvarno nisu nimalo potrebni. Ima ih previse. Samo to se otvara... (jer jedino to i moze neki realan, u stvari manje/vise stabilan prihod da donese).
To samo vrti novac levo/desno, tu nema NIKAKVE proizvodnje, i zemlja time ne napreduje nimalo.
[ Miroslav Jeftić @ 11.02.2013. 11:45 ] @
Citat:
venturaakle kineska hrana u Srbiji se svodi na to kako balkanci zamišljaju Kinesku hranu - u jelo dodaj soja sos i šaku kikirikija i eto ti Kineska hrana


Naravno da će to biti "balkanska" kineska hrana, da im ponude "kinesku" kinesku hranu, tj. onako kako se zaista služi u Kini, ne bi opstali nedelju dana
[ Burgos @ 11.02.2013. 11:48 ] @
OnTopic: Bilo gde, samo da je na dobroj saobraćajnici. Meni nije problem sa Čukarice skočiti do Zemuna ili Novog Beograda da se dobro nakrkam - ali retko odlučujem da se muvam po malim uličicama, ma koliko primamljiva klopa bila.

[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:56 ] @
Citat:
Dexic:
I ju.... nisi ti cula za ekonomiste, politicare i advokate :)
A jos jedan restoran, brza hrana ili slicno Beogradu stvarno nisu nimalo potrebni. Ima ih previse. Samo to se otvara... (jer jedino to i moze neki realan, u stvari manje/vise stabilan prihod da donese).
To samo vrti novac levo/desno, tu nema NIKAKVE proizvodnje, i zemlja time ne napreduje nimalo.


Od mene, kao pojedinca, dovoljan je doprinos za napredak zemlje to što ću otvoriti npr. brzu hranu i time skinuti 2-3 osobe sa birao rada. Dajem samo primer. Ja kineske, koreanske i sl. fabrike ne mogu da dovodim u Srbiju, to je već posao upravo za te političare, ekonomiste... :)

[ jnk @ 11.02.2013. 11:58 ] @
Citat:
Dexic:
I ju.... nisi ti cula za ekonomiste, politicare i advokate :)
A jos jedan restoran, brza hrana ili slicno Beogradu stvarno nisu nimalo potrebni. Ima ih previse. Samo to se otvara... (jer jedino to i moze neki realan, u stvari manje/vise stabilan prihod da donese).
To samo vrti novac levo/desno, tu nema NIKAKVE proizvodnje, i zemlja time ne napreduje nimalo.


Briljiraš sa tim nivoom kafanske logike.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 11:59 ] @
Citat:
Burgos:
OnTopic: Bilo gde, samo da je na dobroj saobraćajnici. Meni nije problem sa Čukarice skočiti do Zemuna ili Novog Beograda da se dobro nakrkam - ali retko odlučujem da se muvam po malim uličicama, ma koliko primamljiva klopa bila.



Dakle, Novi Beograd i dalje vodi. Naravno, male uličice su otpale u samom startu, niko se tamo ne bi muvao, trebalo bi 100 godina čoveku da sazna da postoji fast food u tamo nekoj uličici. :)
[ Dexic @ 11.02.2013. 12:07 ] @
Pa ko tako gledas, onda ceo Stari Grad otpada, jer u velikim ulicama ne mzoe da se parkira (a ni male ulicice nemaju oko nje nemaju mesta tokom dana 99% vremena), a vecin su male ulicice.

E sad.. brza hrana i dobra klopa ne idu zajedno. Nesto od ta dva treba da se brise iz ideje :)

Odakle mislis da nabavljas sirovine?


@junk, nije to kafanska logika vec dugo primenjena praksa u zapadnim zemljama. U dobro uredjenoj zemlji NE mogu da se otvore 3064054040 restorana/kafica/brze hrane/sta god vezano za hranu u krugu od 500m. Ne mogu ni da se otvore 4640640640 u zemlji ako se pre toga ne otvore fabrike koje ce doprineti proizvodnji hrane.
Kod nas toga nema. 99% hrane u restoranima je iz najjeftinijeg uvoza.
E sad ako je to po tebi kafanska logika - idi reci Nemcima da ne umeju da rade ;)
[ Java Beograd @ 11.02.2013. 12:16 ] @
Ta "Kineska" hrana je ista po celoj Evropi, nije to Srpska izmišljotina. Štaviše, uobičajeni naziv na zapadu je "ASIA Food", i konzumenti otprilike znaju šta mogu da očekuju u tim restoranima. Retko ko bi u Evropi jeo kinesku "kinesku" hranu.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 12:20 ] @
Pazi, daleko smo otišli od teme. Tema je lokacija. I veruj mi da kvalitet i brza hrana idu zajedno, eto to ti kažem iz prakse iz tih zapadnih zemalja koje spominješ. Ostalo nije problem nas kupaca, to je jako široka tema kojoj nije mesto u ovoj temi.
[ jnk @ 11.02.2013. 12:24 ] @
Citat:
Dexic:
@junk, nije to kafanska logika vec dugo primenjena praksa u zapadnim zemljama. U dobro uredjenoj zemlji NE mogu da se otvore 3064054040 restorana/kafica/brze hrane/sta god vezano za hranu u krugu od 500m. Ne mogu ni da se otvore 4640640640 u zemlji ako se pre toga ne otvore fabrike koje ce doprineti proizvodnji hrane.
Kod nas toga nema. 99% hrane u restoranima je iz najjeftinijeg uvoza.
E sad ako je to po tebi kafanska logika - idi reci Nemcima da ne umeju da rade ;)


Ima veze sa tvojim kompleksima kad neko hoće da otvori junk food radnju da mu ti kažeš a što ne napraviš neku proizvodnju to je ono što nam fali? I formalno fastfood jeste vid proizvodnje gde ti od sirovina proizvodiš gotov proizvod.
[ Dexic @ 11.02.2013. 12:39 ] @
Citat:
toxicblue:
Pazi, daleko smo otišli od teme. Tema je lokacija. I veruj mi da kvalitet i brza hrana idu zajedno, eto to ti kažem iz prakse iz tih zapadnih zemalja koje spominješ. Ostalo nije problem nas kupaca, to je jako široka tema kojoj nije mesto u ovoj temi.


Pod brzom hranom obicno ide nesto tipa McDonald. Ako mislis da napravis rostilj, i to vodis pod brzom hranom, onda OK, to moze biti kvalitetno, ali nije asocijacija vecine ljudi. (nebitno za temu, niti ista pridikujem, nego cisto da razjasnimo sta treba - u smisli za dobar rostilj ipak treba malo mesta za spremanje - za McDonalds tip hrane mogu i gomila pecnica pozadi i aj cao)

Ne secam se da sam igde, i ovde i van, jeo kvalitetnu hranu koja je bila "Brza" (uvek se cekalo na dobru klopu, cak i kad nema guzve).
[ Dexic @ 11.02.2013. 12:43 ] @
Citat:
jnk:
Ima veze sa tvojim kompleksima kad neko hoće da otvori junk food radnju da mu ti kažeš a što ne napraviš neku proizvodnju to je ono što nam fali? I formalno fastfood jeste vid proizvodnje gde ti od sirovina proizvodiš gotov proizvod.

Pa vidim koliko se hranarnica otvara okolo, i to je jedino sto se otvara (a prilicno toga zatvara). To nikako nije odrzivo za drzavu, barem ne za drzavu koja nije turisticka ekonomija. Da to vodi negde, Nemci bi ispootvarali na svakom cosku nesto sa hranom, i ne bi se zamlacivali pravom proizvodnjom i IZVOZOM.

Nista od toga nece dovuci novac u zemlju (neki sitni prolaznik turista od kojih polovina u stvari plati "nasim" novcem) i to jeste ozbiljan problem.
[ anon142305 @ 11.02.2013. 12:55 ] @
Citat:
Dexic: To samo vrti novac levo/desno, tu nema NIKAKVE proizvodnje, i zemlja time ne napreduje nimalo.

Citat:
Dexic: nije to kafanska logika vec dugo primenjena praksa u zapadnim zemljama.

Gresis. Gugluj nevidljiva ruka trzista i shvatices u kakvom su odnosu interes pojedinca i interes drzave.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 13:05 ] @
@Dexic
I sto se brzine i kvaliteta tiče, to sve zavisi od mnogih faktora. A što se toga za šta si ti zapeo tiče, ti brate otvori fabriku za preradu mesa i ja ću od tebe da kupujem nedeljno 100-200kg junetine i dežava će da procveta od nas dvoje. :) Kontamo mi šta ti hoćeš, al ja, govorim u svoje ime, državi i narodu ne mogu da pomognem na taj način. Mogu jedino da pomognem tako što ću zaposliti 2-3 nezaposlene osobe, neću sebe nakačiti na biro rada i plaćaću poreze i sve ostalo što ide, od mene kao pojedinca dosta, ako tako rade svi mali preduzetnici, država neće propasti.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2013. 13:11 ] @
@Dexic,

Prestani da trolujes. Covek je pitao za konkretan savet oko lokacije za svoj posao a ne za "kurs" kako neko zamislja ekonomiju.

Drzite se teme.
[ Flo33 @ 11.02.2013. 14:01 ] @
Bitnije od lokacije je da ponudu prilagodis lokaciji. Jedan moj poznanik je davno otvorio fast food u Dzona Kenedija, ispod Skadarske, i zaista je imao kvalitetne izdelke. 100% meso, bez soje, bez sode bikarbone, bez masnoca, i samlevenih odpadaka, sto je povuklo i konacnu cenu gore. A lokacija iz snova, srednja skola, pijaca, osnovna, Skadarlija... Naravno da nije dostigao dovoljan promet da bi investicija bila odrziva.

Iznad Beogradjanke imas libanski fast food, i dobro radi. Za sada drzi neki nivo kvaliteta.

Veliki problem je i pocetni entuzijazam (200kg govedine nedeljno, haha) i prvo vreme ne bude po ocekivanome, i onda ide rezanje troskova, i ubijes sam sebe. Ako postavis standarde, drzi se toga, makar bilo neisplativo par meseci. Ima masa primera gde pocnu dobro, i zaseru sa opadanjem kvaliteta iz razloga koji sam naveo, ilinjos gore zeljom za jos vecim profitom, ako im dobro ide.

Cuvena "Cica" se selila par puta, sa Nbg u centar, pa u Zemun, ali su musterije bez obzira isle za njima.

Moja preporuka je da obidjes par dobrih fast food restorana, odes na klopu par puta i skeniras sistem rada. U odnosu na Austriju je to vise amaterski, ili poluprofesionalno, ali rade. Takodje se dobro raspitaj o zakonskim regulativama grada, tj gde sme basta, u kom slucaju (ako imas mesta za sedenje) moras imati toalet, i td. Radnika nadji dobroga, i ako ga nadjes plati ga vise, jer tesko je naci postene, ciste i LJUBAZNE radnike. To ti je 40% uspeha.

Puno srece.

P.S. Beogradu fali kulturan fast food. Znaci da ti nisu gosti alkosi, klinci iz kraja, i ostala raja sa 200 dinara u dzepu, nego srednji haha stalez, koji bi platio koji procenat vise da na miru i kvalitetno pojede nesto s nogu, sam ili sa porodicom.

[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:10 ] @
Citat:
Flo33: Bitnije od lokacije je da ponudu prilagodis lokaciji. Jedan moj poznanik je davno otvorio fast food u Dzona Kenedija, ispod Skadarske, i zaista je imao kvalitetne izdelke. 100% meso, bez soje, bez sode bikarbone, bez masnoca, i samlevenih odpadaka, sto je povuklo i konacnu cenu gore. A lokacija iz snova, srednja skola, pijaca, osnovna, Skadarlija... Naravno da nije dostigao dovoljan promet da bi investicija bila odrziva.

Iznad Beogradjanke imas libanski fast food, i dobro radi. Za sada drzi neki nivo kvaliteta.

Veliki problem je i pocetni entuzijazam (200kg govedine nedeljno, haha) i prvo vreme ne bude po ocekivanome, i onda ide rezanje troskova, i ubijes sam sebe. Ako postavis standarde, drzi se toga, makar bilo neisplativo par meseci. Ima masa primera gde pocnu dobro, i zaseru sa opadanjem kvaliteta iz razloga koji sam naveo, ilinjos gore zeljom za jos vecim profitom, ako im dobro ide.

Cuvena "Cica" se selila par puta, sa Nbg u centar, pa u Zemun, ali su musterije bez obzira isle za njima.

Moja preporuka je da obidjes par dobrih fast food restorana, odes na klopu par puta i skeniras sistem rada. U odnosu na Austriju je to vise amaterski, ili poluprofesionalno, ali rade. Takodje se dobro raspitaj o zakonskim regulativama grada, tj gde sme basta, u kom slucaju (ako imas mesta za sedenje) moras imati toalet, i td. Radnika nadji dobroga, i ako ga nadjes plati ga vise, jer tesko je naci postene, ciste i LJUBAZNE radnike. To ti je 40% uspeha.

Puno srece.

P.S. Beogradu fali kulturan fast food. Znaci da ti nisu gosti alkosi, klinci iz kraja, i ostala raja sa 200 dinara u dzepu, nego srednji haha stalez, koji bi platio koji procenat vise da na miru i kvalitetno pojede nesto s nogu, sam ili sa porodicom.



Hvala na ovom odgovoru. Slažem se sa tobom, 200kg mesa nisam mislila bukvalno, to je bio šala za momka koji potencira na otvaranju te vrste proizvodnje. :) Slažem se sa svime što si napisao, znam to i sama. Pitanje se konkretno odnosi na lokaciju iz razloga što ne poznajem Beograd dobro (mogu reći da jedino poznajem centar grada) i zato što ne bih da otvorim lokal u nekoj ulici koja nema toliko prolaznika, smatram da je za početak jako bitno da bude na prometnom mestu, bar dok se ne razradi i dok se ne pročuje za lokal. Oni koji imaju neku tradiciju i kvalitet iza sebe mogu da se sele gde god žele, njihovi kupci će ići svakako za njima. :)
[ Boris Tadić @ 11.02.2013. 14:12 ] @
Maksimalno 2km vazdušnom linijom oko Trga Republike, sve ostalo je umrlo pre 10 godina.
Te priče kako "rade" i ostane im čisto 1500-2000e ili više, to je bilo 2 meseca u 2006.
Danas ako nemaš kladionicu, teretanu ili solarijum = jedeš sardinu i voziš gume iz navedene godine.

Zašto ne bi to isto radio/la u Austro-Ugarskoj ?
Ako mogu oni Turci, Marokanci, Egipćani sa Kosova, što spavaju u bekstejdžu prodavnice, sa sve belim patikama i kožnim jaknama, ko će tebe da spreči da napraviš konkretnih 3-4000e svakog meseca, jer tamo nije kebab 200 kinti nego 5€, na primer ?

Samo da nađeš iole bogatiji kraj i najobičniji kiosk da se vidi sa 2 strane(u 99% slučajeva bogat kraj ima svoju školu, čitavu prodajnu zonu i radije će svi kod tebe da ostave 7-8e za odmah, nego u restoranu 15-20e i da čekaju pola sata itd.).
[ anon142305 @ 11.02.2013. 14:15 ] @
Citat:
Flo33: Ima masa primera gde pocnu dobro, i zaseru sa opadanjem kvaliteta iz razloga koji sam naveo,
ili jos gore zeljom za jos vecim profitom, ako im dobro ide.

Tacno tako, i ja znam ogroman broj slucajeva.

Citat:
Flo33: Beogradu fali kulturan fast food. Znaci da ti nisu gosti alkosi, klinci iz kraja, i ostala raja sa 200 dinara u dzepu,
nego srednji haha stalez, koji bi platio koji procenat vise da na miru i kvalitetno pojede nesto s nogu, sam ili sa porodicom.


Ne znam jel ovo ironija, ali srednji stalez u Srbiji...?
[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:26 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Maksimalno 2km vazdušnom linijom oko Trga Republike, sve ostalo je umrlo pre 10 godina.
Te priče kako "rade" i ostane im čisto 1500-2000e ili više, to je bilo 2 meseca u 2006.
Danas ako nemaš kladionicu, teretanu ili solarijum = jedeš sardinu i voziš gume iz navedene godine.

Zašto ne bi to isto radio/la u Austro-Ugarskoj ?
Ako mogu oni Turci, Marokanci, Egipćani sa Kosova, što spavaju u bekstejdžu prodavnice, sa sve belim patikama i kožnim jaknama, ko će tebe da spreči da napraviš konkretnih 3-4000e svakog meseca, jer tamo nije kebab 200 kinti nego 5€, na primer ?

Samo da nađeš iole bogatiji kraj i najobičniji kiosk da se vidi sa 2 strane(u 99% slučajeva bogat kraj ima svoju školu, čitavu prodajnu zonu i radije će svi kod tebe da ostave 7-8e za odmah, nego u restoranu 15-20e i da čekaju pola sata itd.).



Pa iskreno ja nijednog trenutka nisam pomislila da će mi ostajati čista zarada od 1500-2000€. A odgovor na drugo pitanje... ne želim. Hoću da živim i radim u svojoj zemlji, tj. bar da pokušam. Ako ne uspem, neće Austro-Ugarska nigde. :)
[ Dexic @ 11.02.2013. 14:26 ] @
Citat:
toxicblue:
@Dexic
I sto se brzine i kvaliteta tiče, to sve zavisi od mnogih faktora. A što se toga za šta si ti zapeo tiče, ti brate otvori fabriku za preradu mesa i ja ću od tebe da kupujem nedeljno 100-200kg junetine i dežava će da procveta od nas dvoje. :) Kontamo mi šta ti hoćeš, al ja, govorim u svoje ime, državi i narodu ne mogu da pomognem na taj način. Mogu jedino da pomognem tako što ću zaposliti 2-3 nezaposlene osobe, neću sebe nakačiti na biro rada i plaćaću poreze i sve ostalo što ide, od mene kao pojedinca dosta, ako tako rade svi mali preduzetnici, država neće propasti.

Nisam ja zapeo da to ne radis, ja sam prokomentarisao da bih otvarao fensi restoran ako bas mora neka hranarnica (po meni nepotrebna).
Nemam ja ni zivaca ni vremena da na ovom forumu ubedjujem ljude sta je dobro za drzavu (niti sam glup da mislim da ti ili ja mozemo nesto da bitno tu promenimo). Sva moja polemika je bila upucena primarno junku (koji se iste uhvatio), a ne tebi :)
[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:32 ] @
Citat:
Dexic: Nisam ja zapeo da to ne radis, ja sam prokomentarisao da bih otvarao fensi restoran ako bas mora neka hranarnica (po meni nepotrebna).
Nemam ja ni zivaca ni vremena da na ovom forumu ubedjujem ljude sta je dobro za drzavu (niti sam glup da mislim da ti ili ja mozemo nesto da bitno tu promenimo). Sva moja polemika je bila upucena primarno junku (koji se iste uhvatio), a ne tebi :)


Pa malo smo skrenuli sa teme, al tebi hvala u svakom slučaju što si podelio svoje mišljenje. Ja recimo nisam za restoran niti bih ikada to otvorila. :)
[ Dexic @ 11.02.2013. 14:34 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Zašto ne bi to isto radio/la u Austro-Ugarskoj ?
Ako mogu oni Turci, Marokanci, Egipćani sa Kosova, što spavaju u bekstejdžu prodavnice, sa sve belim patikama i kožnim jaknama, ko će tebe da spreči da napraviš konkretnih 3-4000e svakog meseca, jer tamo nije kebab 200 kinti nego 5€, na primer ?

Ovo je najbolji predlog verovatno. Nije mnogo skuplje nego u Srbiji sada, ali ga mnogo vise ljudi moze priustiti.
A ono sto je bitnije - sve znas na cemu si! Od plate, preko (nepostojecih) baksisa, sta i koliko treba da se plati...


200kg nedeljno mesa ti je puno? Loki je prevrtao tone nedeljno dok je bio mini-joint :)
[ Dexic @ 11.02.2013. 14:39 ] @
Citat:
toxicblue:
Pa malo smo skrenuli sa teme, al tebi hvala u svakom slučaju što si podelio svoje mišljenje. Ja recimo nisam za restoran niti bih ikada to otvorila. :)

NP. Najbitniji deo te izjave je bio da mislim da fensi restoran ima vece sanse nego neki obican restorancic ili kako ti kazes "Fast food" (namerno izbegavam taj izraz i za rostilj), jer obican narod ima sve manje para i sve manje kupuje bilo sta van jeftinih pekara. (bio je skoro clanak sa konkretnim podacima).


Konkretan predlog pored G. Delceva.. Bezanija. Trenutno ima vrlo malo icega tamo, osim solitera i ljudi, ali ima praznih lokala koji zuje (uglavnom neprodatih, ne za izdavanje :P), jeftinih... a odlicna kolicina ljudi. Naravno samo pod uslovom da barem 500e manje platis lokal nego u GD ili u centru.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:45 ] @
Citat:
Dexic: Ovo je najbolji predlog verovatno. Nije mnogo skuplje nego u Srbiji sada, ali ga mnogo vise ljudi moze priustiti.
A ono sto je bitnije - sve znas na cemu si! Od plate, preko (nepostojecih) baksisa, sta i koliko treba da se plati...


200kg nedeljno mesa ti je puno? Loki je prevrtao tone nedeljno dok je bio mini-joint :)


Sve to stoji, ali Srbija je Srbija. A druga stvar, koja je bitna za posao, ovde ili u bilo kojoj drugoj zemlji u okolini, ljudi ne izlaze svakog dana u grad, na piće i ručak, kao što je slučaj u Srbiji. Ovde je preko nedelje posao i krevet, vikend je za šetnju. Obrni, okreni na kraju izađeš na isto. To ti iskreno kažem, evo sada da odeš do grada naići ćeš na prazne kafiće i restorane, ponedeljak je, a u Srbiji od 9h ujutru se pune kafići, koji god dan da je. Mi smo takav narod, koliko god da kukamo da nemamo, mi za te stvari uvek imamo. :)

A što se 200kg tiče, meni bi bilo drago i tonu mesa nedeljno da kupujem i prodajem, al mislim da je to puno za početak. Mada, videćemo, nikad se ne zna. Kad to sve bude završeno, lepo ja vama da napišem adresu pa da dođete da vidite. :)

[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:50 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
toxicblue:
Pa malo smo skrenuli sa teme, al tebi hvala u svakom slučaju što si podelio svoje mišljenje. Ja recimo nisam za restoran niti bih ikada to otvorila. :)

NP. Najbitniji deo te izjave je bio da mislim da fensi restoran ima vece sanse nego neki obican restorancic ili kako ti kazes "Fast food" (namerno izbegavam taj izraz i za rostilj), jer obican narod ima sve manje para i sve manje kupuje bilo sta van jeftinih pekara. (bio je skoro clanak sa konkretnim podacima).


Konkretan predlog pored G. Delceva.. Bezanija. Trenutno ima vrlo malo icega tamo, osim solitera i ljudi, ali ima praznih lokala koji zuje (uglavnom neprodatih, ne za izdavanje :P), jeftinih... a odlicna kolicina ljudi. Naravno samo pod uslovom da barem 500e manje platis lokal nego u GD ili u centru.



A zar misliš da narod koji ima sve manje para, da će pre otići u restoran, restorančić nego u fast food? Ja mislim da je baš obrnuto. Razmisli sam, a ja krećem od sebe, da imaš 10€ u džepu, hoćeš li tražiti restoran da jedeš ili neki fast food? :)
Bežanija je malo daleko. A i bitno mi je da se tim delom grada, gde će biti taj lokal, kreću različiti ljudi, a ne samo stanari okolnih zgrada.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 14:59 ] @
Citat:
Boris Tadić: Razmisli malo bolje, pitanje je dana kada će Srbi opet zatvarati granice da spreče ulaz svetskih propalica u srpsko blagostanje. Nemoj da se igraš glavom.

Veća je verovatnoća da ćeš lutriju da ubodeš od tih para, a tamo ti stvarno isplate to što dobiješ, ne sudiš se 10 godina sa državnom lutrijom i kojekakvim zelenašima, reketašima i ostalim "poslovnim" ljudima.

Ne veruj mi ništa, probaj ako misliš da treba.



Jedino što mogu da ti odgovorim na ovo jeste da ništa ne mogu da izgubim ako pokušam, osim para koje ću da uložim u to. A i nisam pokrenula temu da bi smo o tome raspravljali.
[ jnk @ 11.02.2013. 15:00 ] @
Možda je zanimljivija tema zašto bi neko želeo da dođe iz Austrije u Srbiju i to još da bude ugostitelj? Baš u toj delatnosti moraš da budeš solidno surov i da prihvatiš naša pravila igre koja se fundamentalno razlikuju od onih u AUS.

Moguće da ima veze sa onim da mozak racionalizuje i pamti samo lepe stvari?
[ toxicblue @ 11.02.2013. 15:06 ] @
Citat:
jnk: Možda je zanimljivija tema zašto bi neko želeo da dođe iz Austrije u Srbiju i to još da bude ugostitelj? Baš u toj delatnosti moraš da budeš solidno surov i da prihvatiš naša pravila igre koja se fundamentalno razlikuju od onih u AUS.

Moguće da ima veze sa onim da mozak racionalizuje i pamti samo lepe stvari?



Ne bih da zvučim grubo, ali možda da onaj koga zanima "zašto bi neko želeo da dođe iz Austrije u Srbiju i to još da bude ugostitelj" treba da otvori tu temu ovde pa nek komentarišu ljudi koji se time bave. Moji razlozi su moja stvar i moja privatnost, kao i to sa čime ću ja morati da se suočim. Nijednog trenutka nisam pitala za savet oko posla. Ovde je postavljeno pitanje za savete u vezi lokacije.
[ jnk @ 11.02.2013. 15:19 ] @
I te savete si dobila i pored toga što je pitanje toliko generalno i uopšteno da je svaki vid savetovanja na tu temu više u vidu nekog kafanskog ćaskanja. Nego ja skoro baš provedoh neko vreme u Tirolu i vrlo rado bih se menjao tako da bismo mogli da se iskombinujemo
[ toxicblue @ 11.02.2013. 15:23 ] @
Pa po ovim savetima se sve svelo na Novi Beograd i 2km vazdušne linije oko Trga. Al bitno je da sam skontala ponetu. Može, i meni je Tirol bio predivan dok sam dolazila ovde samo kao turista. :)
[ cyBerManIA @ 11.02.2013. 16:09 ] @
^ Pa i NB je i vise nego ogroman za radnjicu brze hrane koja ce drzati radijus od par stotina metara. Isto vazi i za sam centar grada, kao i za svaku drugu prometnu lokaciju. Veci radijus mozes da drzis jedino ako u krugu od 2km nema slicne brze hrane a gladna osoba nece da se maje pecivom. Mada je i tad pitanje..

Neko spomenu u prethodnim postovima da ljudi idu na drugi kraj grada zbog brze hrane. Meni je to neshvatljivo. Podrzavam zbog restorana, ali da gubim 1h u prevozu samo da bi prezalogajio nesto u fast foodu, no way.. Pre bih u restoran, da se najedem kako valja za to vreme.

U radijusu od par Km od centra imas na stotine odlicnih lokacija gde bi mogla da otvoris. Jos ako pratis linije prevoza, dodatno si na konju. Slicna stvar i za druge krajeve..
[ Flo33 @ 11.02.2013. 16:17 ] @
Eto ti ideja. Kobasica shop. Nabavi austrijske, nemacke kobasice, toceno pivo, obdarene kelnerice, i nema da omane :)

Za srednji sloj nisam sarkastican, istina, u manjini je, i na zalost kod nas je srednji sloj oni koji imaju 500-1000€ plate, i ima ih nesto. On ce za bolju ponudu i dati 4-7€ a ne klinci, alkosi i ostali koji imaju 130 dinara za pljeku od 80 grama.

A ako su klubovi puni i gde je pivo 4€ znaci da ima para.

A ovaj koji kaze da je teze raditi u Srbiji ugostiteljstvo, ili bilo sta, od Austrije.. Pa nije u pravu. Kao i sve, u Srbiji je lako cemo, u AU imaju jako stroga pravila koja se postuju. Npr sanitarna ti nadje neokrecen plafon u kuhinji, tu joj das 100€ i miran si 6 meseci. U Au ti rokne kaznu 10k€ i zabranu rada dok ne dovedes u red, sto vuce los glas automatski.

Da ne idemo dalje, sa ostalim inspekcijama, prijavama gostiju, ljubomornih komsija, komunalija, dobavitelja, itd..
[ Burgos @ 11.02.2013. 16:18 ] @
Mogu bre, da izgubim i sat i po u prevozu kad mi se prijede punjeni šiš iz Goce Delčeva ili mućkalica sa Zemunskog keja . A mogu i da sednem na kilo s roštilja u kafanu ili negde na šniclu/pečenje - kad mi se šta jede. Šta ćeš, zato i imam 95kg .
[ Dexic @ 11.02.2013. 16:25 ] @
Citat:
toxicblue:
Sve to stoji, ali Srbija je Srbija. A druga stvar, koja je bitna za posao, ovde ili u bilo kojoj drugoj zemlji u okolini, ljudi ne izlaze svakog dana u grad, na piće i ručak, kao što je slučaj u Srbiji. Ovde je preko nedelje posao i krevet, vikend je za šetnju. Obrni, okreni na kraju izađeš na isto. To ti iskreno kažem, evo sada da odeš do grada naići ćeš na prazne kafiće i restorane, ponedeljak je, a u Srbiji od 9h ujutru se pune kafići, koji god dan da je. Mi smo takav narod, koliko god da kukamo da nemamo, mi za te stvari uvek imamo. :)

Kafici, da, i dalje stalno puni. Ali brza hrana ne toliko. Gorepomenuti Loki je recimo imao red, da je ispao spor restoran, oko 2-4h ujutru ranije, sada retko koga ima. Nije to neko prometno mesto, ali svi znaju za njega, vrlo je blizu centra i u 2h nocu je maltene jedini izbor u okolini po pitanju hrane (mislim da samo jos Taze kod Kneza radi)

Citat:
A što se 200kg tiče, meni bi bilo drago i tonu mesa nedeljno da kupujem i prodajem, al mislim da je to puno za početak. Mada, videćemo, nikad se ne zna. Kad to sve bude završeno, lepo ja vama da napišem adresu pa da dođete da vidite. :)

Razmisli sta ce biti primarna hrana (da li se salate naplacuju, da li se dezerti prodaju kao primarna hrana, ili su salate frei, a pitja samo pride prihod), stavi na papir pa opet razmisli.
[ anon142305 @ 11.02.2013. 16:26 ] @
Citat:
Flo33: Eto ti ideja. Kobasica shop. Nabavi austrijske, nemacke kobasice, toceno pivo, obdarene kelnerice, i nema da omane :)

Neki Srbin, povratnik iz Nemacke je to uradio. Doduse, ne secam se dal je bilo obdarenih konobarica :)
Otvorio je brzu hranu (nemacke kobasice) u Balkanskoj ulici.
Ne znam dal je izdrzao i par meseci, pretpostavljam da nije uspeo zbog visokih cena.
Posle toga, na tom mestu je otvoren leskovacki rostilj :)
[ Dexic @ 11.02.2013. 16:32 ] @
Citat:
toxicblue:
A zar misliš da narod koji ima sve manje para, da će pre otići u restoran, restorančić nego u fast food?

Bogati i dalje imaju para - oni nece ici u fast food uglavnom, vec u fensi restorane. To je uvek tako.

Citat:
Bežanija je malo daleko. A i bitno mi je da se tim delom grada, gde će biti taj lokal, kreću različiti ljudi, a ne samo stanari okolnih zgrada.

Novim Beogradom se retko ko seta osim stanara okolnih zgrada. Jedini izuzetak je Zemun i splavovi - sto opet ispada sve pod Zemun, znaci sasvim druga zona.
Starim Gradom, pogotovu oko Kneza (Zeleni Venac) i Pravnog (puno faxeva blizu) ipak prodje dosta sveta koji i ne zivi tu.

Ima li neko cifre za iznajmljivanje lokala po trznim centrima, po NBG i po nekim delovima SG? Recimo vidim da u clancima vrte cifre od 5e/m2 za Staklenik, sto su mogli da sanjaju i pre 2 godine, za lokal do ulice, a kamoli sada (izdavao se lokal blizu one fast food pizze za 1000e - ni dan danas nije izdat)
[ Dexic @ 11.02.2013. 16:36 ] @
Citat:
Burgos:
Mogu bre, da izgubim i sat i po u prevozu kad mi se prijede punjeni šiš iz Goce Delčeva ili mućkalica sa Zemunskog keja :). A mogu i da sednem na kilo s roštilja u kafanu ili negde na šniclu/pečenje - kad mi se šta jede. Šta ćeš, zato i imam 95kg :D.

Ocigledno vas dvojica nemate isti pojam "fast food"-a, zato i kazem da treba izbegavati taj pojam ;) (opet - da bi se znalo kakav lokal treba, ne da bi se diskutovalo sta je/nije ff)

Nego.. koliki bi ti lokal uzimala?
[ dalibord5 @ 11.02.2013. 16:57 ] @
Mislim da ne treba neizostavno birati lokal u strogom centru...to vuče visoku cenu zakupa,koju ne mora pratiti i ogroman promet,ma kako sama lokacija bila prometna.
Blizina škole je neprocenjiva, ukoliko će asortiman biti blizak djačkom fondu.

Ja bih birao lokaciju koja mora imati jako dobar prilaz kolima, da je blizu nekoj velikoj poslovnoj zgradi, i da ciljna grupa budu zaposleni.
Naravno,uz dobru hranu i uslugu ide i dobar glas i nikome neće biti teško da dodje na dobru klopu gde god da se nalazi.
Isporuka na kućnu adresu, malo vremena da se dobar glas pročuje i mislim da je uspeh zagarantovan.

Govorim iz perspektive nekoga ko se bavi preduzetništvom nekoliko godina i znam da svaki posao ima dobre šanse da uspe ako si kvalitetan,konstantan i uporan.

Dobra hrana+dobra lokacija i upornost i uspeh je zagarantovan.

Kao lokacije bih preporučio Banovo Brdo,Zemun,Novi Beograd(blokovi kod Kineza,tamo ima puno poslovnih zgrada),potez oko Studenjaka.

Mesto koje ima veliku konkurenciju samo dokazuje da je lokacija dobra,konkurencije se ne treba plasiti.
Ako negde nema nikakvog fast fuda,verovatno postoji dobar razlog zasto je to tako.

Govorim iz pozicije nekoga kome je domet klasican fast fud, iako se time ne bavim.
Ako imas novca dovoljno da otvoris ultra,mega,giga lokal sa budzetom od nekoliko desetina i stotina hiljada evra...e,onda ne bih smeo nista pametno da kazem.

Pozdrav i puno uspeha zelim!
[ ventura @ 11.02.2013. 17:33 ] @
Citat:
Flo33: Eto ti ideja. Kobasica shop. Nabavi austrijske, nemacke kobasice, toceno pivo, obdarene kelnerice, i nema da omane :)

Već ima.. Wurst Platz se zove, radnja je na bulevaru, ali nije nešto popularan..
[ bakara @ 11.02.2013. 18:33 ] @
Citat:
Dexic: Novim Beogradom se retko ko seta osim stanara okolnih zgrada. Jedini izuzetak je Zemun i splavovi - sto opet ispada sve pod Zemun, znaci sasvim druga zona.

Mnogo lose poznajes N. Beograd...
Mi smo recimo imali firmu na dorcolu u Visnjicevoj...e tamo tek nema ljudi a to je na 100m od Knez Mihajlove (svi setaju po tom knezu i niko ne zalazi pored).

I nemojte bez veze da trolujete temu nepotrebnim komentarima u BG ce svakako uvek dobro raditi lokal sa dobrom i jeftinom klopom.
U zadnje vreme recimo onaj Caribic je razbio, kao i pomenuta Goce Delcev ulica gde se uglavnom ceka red za hranu.

Lokal na NBG je mozda i najzgodniji za brzu hranu, ulice su velike, prometne i lako je prici, takodje sva desavanja su uglavnom tamo.

Dobre lokacije su i:
-zemunski kej
-Tosin bunar (studentski grad)
-J. Gagarina (neka od raskrsnica)
-Okolina TC usce (tamo nema nista, pa mozda i to nesto znaci)
-Auto komanda
-Pozeska
-karadjordjeva
-balkanska
-slavija (i okolina)
-Bircaninova

btw;
Asia food ovde nije popularna najcesce zbog nenormalne cene.


[ Zlatni_bg @ 11.02.2013. 18:54 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Maksimalno 2km vazdušnom linijom oko Trga Republike, sve ostalo je umrlo pre 10 godina.
Te priče kako "rade" i ostane im čisto 1500-2000e ili više, to je bilo 2 meseca u 2006.
Danas ako nemaš kladionicu, teretanu ili solarijum = jedeš sardinu i voziš gume iz navedene godine.

Zašto ne bi to isto radio/la u Austro-Ugarskoj ?
Ako mogu oni Turci, Marokanci, Egipćani sa Kosova, što spavaju u bekstejdžu prodavnice, sa sve belim patikama i kožnim jaknama, ko će tebe da spreči da napraviš konkretnih 3-4000e svakog meseca, jer tamo nije kebab 200 kinti nego 5€, na primer ?

Samo da nađeš iole bogatiji kraj i najobičniji kiosk da se vidi sa 2 strane(u 99% slučajeva bogat kraj ima svoju školu, čitavu prodajnu zonu i radije će svi kod tebe da ostave 7-8e za odmah, nego u restoranu 15-20e i da čekaju pola sata itd.).


Reci to Ponchu, restoranima brze hrane na NBG, 2x Banovom Brdu, i Zelezniku, koji ja mislim da imaju najveci promet od svih.

Citat:
Novim Beogradom se retko ko seta osim stanara okolnih zgrada. Jedini izuzetak je Zemun i splavovi - sto opet ispada sve pod Zemun, znaci sasvim druga zona.


Gresis. Ja cesto idem na Novi Beograd, zbog raznih obaveza, a i ovako. Koliko puta mi se desilo da odem do Usca ili Delta Cityja, pa da posle toga svratim negde u okolini da pojedem neku pljeskavicu, zbog loseg izbora restorana u istim. Odnos cene i kvaliteta je nikakav u soping centrima. Isto tako mi se dosta puta desi da prosetam NBG kejom. I ja sa Tasmajdana idem jedno 5-10x mesecno do Novog Beograda samo da kupim punjenu pljeskavicu, jer iako ih ima "koliko 'oces" kod Palilulske pijace, nijedna nije dobra.
[ 574nk3 @ 11.02.2013. 19:41 ] @
Pogledaj i bulevar Zorana Djindjica, tamo na pocetku na raskrsnici kod Sava Centra. Tamo je haos, ima zilion fast-foodova, od skora se otvorio i neki riblji fast food. Moj utisak je da je promet ogroman, ali izbor i nije neki. Nedostaje kuvanih jela.
[ Flo33 @ 11.02.2013. 20:16 ] @
Citat:
ventura: Već ima.. Wurst Platz se zove, radnja je na bulevaru, ali nije nešto popularan..


E to je klasican primer lose lokacije. Ja na bulevar ne bi isao ni da mi poklone i kobasice i pivo i kelnericu sa velikim grudima. Gadi mi se ta guzva i cela ulica svom svojom duzinom. Kapiram da tamo idu lokalci, ili ko se poslom zadesi tamo.

Ni jedan ne pruza komfor. A gradjani koji imaju malo bolju plateznu moc se po navici ne voze gspom i ako mora da trazi mesto za parking (na stranu sto mora i da ga plati) nece da ide tamo. Zato su i poseceni ti restorani u trznim centrima, jer nude komfor i upitan kvalitet. Nekako se po defaultu gleda na fastfood kao da je nekvalitetna ishrana, i onda prvo sledece sto je bitno je komfor. Inace bi zabranio otvaranje takvih lokala bez obezbedjivanja parkinga. Pa pogledajte na sta lici ta vise puta spomenuta Goce Delceva. Rasulo. A koliko je sama lokacija sekundarna, kao i cena, moze se videti na vise primera. Kafic u 44 om, sa nekom ponudom dorucaka i salata, pasti, se ubija od posla, iako je na kraju sveta. A cene su jake. Ali imas parkinga, da se poprecno parkiras, lepo uredjeno, cisto, ljubazni kelneri. Dovoljno za uspeh.

Nek podjes od toga da ti je odnos ulozeno/dobijeno 1/4 u nekim normalnim i dobrim okolnostima, zaradi daljeg razvoja posla treba 1/4 uvek ulagati u lokal i infrastrukturu okolo (prilazi, stazice, itd), bar dokle ne dodjes do neke zadovoljive norme.

Uvek je lakse prodati skuplju stvar. I to je jednostavno tako. Ali moras imati neko opravdanje za tu visu cenu proizvoda.

I treba voditi racuna da je Beograd pomodarski grad. Trendovi se jako cesto menjaju, i kako je "in" tako je i poseta.

Kada u tom Tirolu cujes da gostionica posluje vec 100 godina, prvo ti padne na pamet kontinutet kvaliteta, a u Srbiji da je to neka stara rupdzaga. (U vecini slucajeva i jeste tako)

Dodao bih jos i to, zasto normalan, platno sposoban covek ode u mek, burger king, itd.. Jer zna sta ce dobiti. Neka to i nije top kvalitet, ako se o kvalitetu i moze govoriti (ajde da ga nazovemo fastfood kvalitet) ali je uvek, i svugde isto. Kod nasih, i ne samo nasih i ne samo fastfood restorana, kvalitet, izgled zavisi od raspolozenja kuvara, kelnera, gazde, pa ko radi u kojoj smeni, itd. To je nedopustivo.

Opet dajem predlog Gospodji/djici da ode do vlasnika "Cice" i porazgovara kako on ima uspeha vec 15 godina ako me secanje sluzi.

Jos jedan glas za lokaciju preko puta Hyatta, ako se neko seca banjaluckog u plavoj trafici, razbijao se od posla i bez TC "Usce" i sta ti ja znam. Nisam dugo bio tamo, ali van tc-a je samo mek, pa u Bulevaru Zorana Djindjica par fastfoodova, meni nepoznatog kvaliteta i ponude.
[ bakara @ 11.02.2013. 20:24 ] @
Citat:
Flo33:Pa pogledajte na sta lici ta vise puta spomenuta Goce Delceva. Rasulo. A koliko je sama lokacija sekundarna, kao i cena, moze se videti na vise primera. Kafic u 44 om, sa nekom ponudom dorucaka i salata, pasti, se ubija od posla, iako je na kraju sveta. A cene su jake. Ali imas parkinga, da se poprecno parkiras, lepo uredjeno, cisto, ljubazni kelneri. Dovoljno za uspeh.

Goce Delceva u stvari ima odlicnu lokaciju, tu je granica NBG i Zemuna, setaliste, i veliki broj kafica i klubova, a ima i dosta parking mesta, samo je velika guzva ali malo vestiji vozac uvek nadje mesto.

Koji je to kafic sa hranom u 44 koji se ubija od posla?
[ Flo33 @ 11.02.2013. 20:36 ] @
Bakara, tamo je prvo poceo Sis cevap, i ona picerija u trafici skroz na kraju ulice. Tad nije ni bilo onog univerziteta, sta li je vec. I uvek je bilo guzve. Zadnji put sam bio u martu prosle godine, oko 2 ujutru, i nisam " vest vozac" da se penjem na travu, parkiram iza vec parkiranih vozila, a nisam ni zeljan toliko necega tamo da bi parkirao negde u retenzijama, i jos cekao tamo 30 minuta za fakin cevap. Radije cu u drive in negde, toliko da zadovoljim glad. I stavi se u ulogu stanara, da ti je ulica onakav cirkus, siguran sam da se 100 puta desilo da im pijana omladina osteti auto, i dernja se celu noc. Cudi me da im niko nije bombu bacio do sad. Nadam se da i nece.

Sad nisam 100% da je 44 blok, tamo kod okretnice tramvaja, prekoputa onog malog trznog centra. Mislim, nisam siguran da se zove "blok". Letos sam bio tamo poslom, i posto po navici uvek pozurim, sedoh na kafu, u 9 je basta bila puna, od toga je bar pola doruckovalo. Jos dva puta sam bio, u popodnevnim satima, isto je bilo solidno popunjeno.
[ ventura @ 11.02.2013. 20:38 ] @
Citat:
Flo33
Jos jedan glas za lokaciju preko puta Hyatta, ako se neko seca banjaluckog u plavoj trafici, razbijao se od posla i bez TC "Usce" i sta ti ja znam.

Mora da se toliko razbio da je zatvorio lokal na kraju :)
[ Flo33 @ 11.02.2013. 20:41 ] @
Sklonili su ga kada je bilo ono veliko ciscenje trafika u Bg. Da li je to uzrok ne znam, ali je bilo u isto vreme negde. Voleo bih da neko ko zna kaze sta se desilo sa tim fastfoodom, jer je zaista radio jako dobro.
[ bakara @ 11.02.2013. 20:44 ] @
Citat:
Flo33: Bakara, tamo je prvo poceo Sis cevap, i ona picerija u trafici skroz na kraju ulice. Tad nije ni bilo onog univerziteta, sta li je vec. I uvek je bilo guzve. Zadnji put sam bio u martu prosle godine, oko 2 ujutru, i nisam " vest vozac" da se penjem na travu, parkiram iza vec parkiranih vozila, a nisam ni zeljan toliko necega tamo da bi parkirao negde u retenzijama, i jos cekao tamo 30 minuta za fakin cevap. Radije cu u drive in negde, toliko da zadovoljim glad. I stavi se u ulogu stanara, da ti je ulica onakav cirkus, siguran sam da se 100 puta desilo da im pijana omladina osteti auto, i dernja se celu noc. Cudi me da im niko nije bombu bacio do sad. Nadam se da i nece.

Pa tamo i nemozes da dodjes do trave od automobila :)
Ali mesto uvek skoro mozes da nadjes, ne ispred samog fastfooda ali prva sledeca sigurno ima, u ostalom tu ljudi kupe i idu dalje.
Inace stanari, uvek trpe na prometnim mestima.

Citat:
Flo33:
Sad nisam 100% da je 44 blok, tamo kod okretnice tramvaja, prekoputa onog malog trznog centra.

OK, skontao sam...

Citat:
ventura: Mora da se toliko razbio da je zatvorio lokal na kraju :)

Koliko ja znam, taj "lokal" je otisao kada su i sve druge kioske cistili.
Iskreno verovatno je sada i nemoguce dobiti tu lokaciju, jer da moze vec bi bilo zauzeto.

Inace postoji banjalucki i dalje na drugim lokacijama (mislim Decanska?) ali vise nije popularan i zadnji put sam kupio bas tu kod hajeta.
[ toxicblue @ 11.02.2013. 21:35 ] @
Hvala svima na lokacijama koje su predložili kao i na savetima oko lokala koje su dali. Pogledaću oglase za izdavanje lokala na tim lokacijama, čisto da se informišem oko cena, a prvom prilikom kad dođem u BG otići ću da pogledam te delove grada. Najbitnije mi je bilo da mogu da se orijentišem oko cene najma. Da ne citiram sad svakoga posebno, neko je pitao koliki lokal tražim. Nisam sigurna da li postoji neki zakon koji propisuje dozvoljenu veličinu te vrste lokala, meni ne bi trebao veliki lokal, 30-50m2 je ok. 30 bi možda bio mali, 50 bi bio idealan (jer bih volela da ubacim par stolova, a ne da ljudi jedu s nogu ili sedeći na barskim stolicama uza zid), ali bio bi svakako pristojno i lepo uređen u odnosu na kvadraturu. I još da dodam, što se same ponude, usluge i kvaliteta tiče - imam dobar plan, daću sve od sebe i rizik za neuspeh je minimalan, da nije tako ne bih se ni odlučila na takav korak. Ovi što su otvarali i zatvarali, verovatno su negde pogrešili čim nisu uspeli, mnogo toga igra veliku ulogu za uspeh i sve to treba realno sagledati. I da, taj kobasica shop i to o čemu ste pričali, sve je to lepo, ideja je super i originalna, ali ja ne otvaram lokal čisto da bih otvorila bilo šta što ce donositi zaradu, ja tačno znam šta želim da otvorim. :) Hvala svima još jednom.
[ Devanagari @ 11.02.2013. 22:07 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
toxicblue
I malo da skrenem sa glavne teme, pošto vidim da tu postoji Kebab brza hrana, a i ja se bavim tom orijentalnom brzom hranom, kako to prolazi tu? U Beogradu, Srbiji uopšte.

Ako misliš da prodaješ te kuskus, humus, falafel fore možeš slobodno da zaboraviš na to pošto se sećam da se pojavio jedan Izraelski fast food u gradu koji se reklamira na sve strane ali se nije nešto proslavio..

Ja peske nisam umeo da mu pridjem tamo u Ruzveltovoj, a kako bih tek kolima… Mozda je pre to razlog, nego nedostatak interesovanja.

Kada sam u Srbiji strasno se uzelim azijske kuhinje ali ovo ovde sto ima po gradu Azije ni videlo nije. Najgrdja mi je situacija sa indijskom hranom, ovih par prcvarnica su ili neki propali hipici koji veze sa zivotom nemaju ili su dovukli neke nazovi kuvare, koji su u svojim zemljama otprilike bili automehanicari, radnici na gradjevini, ulicni prodavci novina i sl., i misle da su samim tim kvalifikovani da zavaljujuju ovo lokalno mesiste s par egzoticnih zacina kao indijsku hranu… Otvoris jelovnik, a ono: junetina, teletina, svinjetina, teletina, svinjetina, junetina,... Ono sto ja sam smutim vise lici na hranu koju sam jeo tamo na istoku od bilo cega sto dolazi iz ovih lokalnih restorana - a imajuci u vidu moje kulinarske (ne)sposobnosti to je, ono, nuff said.

Ali kao sto neko spomenu - cene cak i takvih pomija satiru. Znam da su zacini skupi ali ih i ne koriste ni kako ni koliko treba. Dakle, u cemu je fora?

Da ima neka pristojna juznoazijska 'rana u gradu, ja odatle ne bih izbivao, bez obzira na cene…

[Ovu poruku je menjao Devanagari dana 12.02.2013. u 08:59 GMT+1]
[ Flo33 @ 11.02.2013. 22:36 ] @
Dobro, nije juznoazijska, ali je kineska, u onom njihovom trznjaku, ako jos radi, bila je neka prcvarnica gde su jeli kinezi iz centra, bio dva puta, 'nako, bolja mi od "balkanske kineske". U sredini, na spratu. Secam se pola kila rize i cinijce nekih bambusa, soje, oyster sosa i valjda piletine :) a kiselo ljuta supa je bila... Instant cir na zeludcu, ali kapiram da tako treba.
[ BluesRocker @ 11.02.2013. 22:41 ] @
Ja bih od NBG preporučio Piramidu. Jeste malo treš, ali jedina ima mesta za parkiranje a i uvek ima ljudi, i kolima se stigne čas posla. Pretpostavljam da su i cene lokala povoljne.

Što se tiče vrste hrane, ja bih dolazio 2 puta nedeljno na falafel ako je zadovoljavajućeg kvaliteta. :)
[ toxicblue @ 11.02.2013. 22:50 ] @
Piramida samo ako ostale cene lokala budu previsoke, nemoguće, nedostižne. :) Falafel... neće biti toga, možda kasnije. Al zato će kebab biti vrhunski, pa ti slobodno svrati. :)
[ Zlatni_bg @ 11.02.2013. 23:38 ] @
Slazem se sa lokacijom Zorana Djindjica... Jer i sam tu dosta puta jedem. Gomila okolnih zgrada, gomila, ali GOMILA poslovnog prostora, osnovna skola i gimnazija na stotinjak metara. Ima vec par fast-foodova tu, ali ako imas nesto dobro da ponudis, lako mozes da se probijes.

Isto tako, pricao sam skoro sa drugarom koji je imao svoj prostor sa brzom hranom... Bio je neposredno pored jednog Telekoma, i jedan dan mu dosli ljudi i rekli da bi voleli svi kod njega da jedu, i ako mogu nesto da se dogovore da svaki dan ima has za sve njih u to i to vreme. Sam Telekom mu je zaradjivao dovoljno da pokrije troskove. Tako da, eto ti jos neka ideja, kako bi mogla da zaradis jos malo preko planiranog.
[ boyan3001 @ 12.02.2013. 01:04 ] @
Potencijalno dobra lokacija bi mogla da bude negde u "Silikonskoj Dolini" Beograda. To je onaj deo starog Dorcola, koji se nalazi na potezu od Vasine dole do Cara Dusana. Tu ima jako mnogo mesta za izlazak. A unutar samog tog bloka se nalazi samo "Loki" na raskrsnici Kralja Petra i Gospodar Jovanove, valja rostilj samo. Drugi je "Glumac" sa vrsnim palacinkama na pocetku Brace Jugovic, tacno iza Narodnog pozorista. Trece hit mesto je "Bucko" negde oko sredine Francuske. Recimo da bi pored "Lokija" moglo da se otvori nesto sto nije rostilj, jer to mesto automatski privlaci ljude vec. A fala bogu, u tom kraju nikad nece faliti ljudi koji traze brzu hranu.
[ Dexic @ 12.02.2013. 01:42 ] @
Citat:
bakara:
Mnogo lose poznajes N. Beograd...

Nazalost jako cesto setam od mosta do otprilike GD, i naspram centra ono je po meni pusta zona za pesake. Ima ih... ali ni priblizno tome koliko ih prodje oko Kneza ili Vuka. (mada su vece ulice od Kneza pa je mozda samo precenjen utisak)
Da li ces ti proci blizu Merkatora pesice ako ne zivis u okolini? da li ces proci kod Palate Fed. (ili sta je sada) ako ne zivis blizu?
I da kazem vec koji put u temi - ne mislim na Zemun i ZKej pod NBG, vec ovaj drugo deo.

Citat:

Mi smo recimo imali firmu na dorcolu u Visnjicevoj...e tamo tek nema ljudi a to je na 100m od Knez Mihajlove (svi setaju po tom knezu i niko ne zalazi pored).

Pa Visnjicevom se jedva prodje pesice kolicka je ulica, ali zato je na 30m od nje Loki i Kralja Petra gde je promet veci nego kod TC Usca.

Citat:
I nemojte bez veze da trolujete temu nepotrebnim komentarima u BG ce svakako uvek dobro raditi lokal sa dobrom i jeftinom klopom.

..... a ovo gore sto ti kazes? :D

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 12.02.2013. u 02:52 GMT+1]
[ Dexic @ 12.02.2013. 01:51 ] @
Citat:
Flo33:
Citat:
ventura: Već ima.. Wurst Platz se zove, radnja je na bulevaru, ali nije nešto popularan..


E to je klasican primer lose lokacije. Ja na bulevar ne bi isao ni da mi poklone i kobasice i pivo i kelnericu sa velikim grudima. Gadi mi se ta guzva i cela ulica svom svojom duzinom. Kapiram da tamo idu lokalci, ili ko se poslom zadesi tamo.

Oko malog miliona ljudi koji tamo ide zbog faksa? Ne postoji nista sto garantuje bolji promet. Firma se moze izmestiti olako sa NBG-a ako nadju bolju lokaciju, ako se zatvara itd. Fakultet se nece izmestiti bez zucne rasprave.
[ Dexic @ 12.02.2013. 01:59 ] @
Citat:
toxicblue:
Piramida samo ako ostale cene lokala budu previsoke, nemoguće, nedostižne. :) Falafel... neće biti toga, možda kasnije. Al zato će kebab biti vrhunski, pa ti slobodno svrati. :)

Zato i pitam koliki lokal ti treba, jer eno primera da u Stakleniku nisu mogli da izdaju za 5e/m2. Sto znaci 250e za 50m2 bez problema sada.
I sta god vidis u oglasima uzmi sa ogromnom dozom neverice u pocetku. Ako izgleda odlicno - sigurno je lazan oglas (odavno uzet lokal a agencije samo drze da privuku kupce sa drugim ponudama ili lokal koji nikada nije bio u ponudi nego se samo koristi slika i izmislja cena). Ako izgleda lose, moze opet biti star oglas, ili greska u cifri :)
[ Lavlja_Jazbina @ 12.02.2013. 06:39 ] @
toxicblue....Tebi trebaju pretovarne stanice,kao sto je zeleni venac.Veliki protok ljudi jer ja recimo ne bih jeo svaki dan isto.
Mislim da je losa ideja velicina prostora koju preferiras,jer je po meni to malo.Ti ces proizvodnju i uslugu sabiti na jedno mesto a to je 50m2.
Ima ljudi koji prave salate i pecurke pa raznose dalje.Razmisljaj o integraciji sa nekim da svoje proizvode raznosis.
Pre su bile trazene lokacije oko skola.Klinicki centri isto.Moras biti svesna da neko nece isti asortiman svaki dan.Dosadi.Znaci lokacije
kao Zeleni Venac,Auto komanda,dolazna stanica sa auto puta,Bulevar-okretnica tramvaja,Bogoslovija.Po meni,fancy setam pa da jedem.Ne.
I da.Koji je asortiman,ako nije tajna.Bili su neki momci,pravili kolica za neke virsle,pa vidim odustali.Bila je dobra ideja,ali samo to.
Vratiti stare crvene pkb kioske sa virslama,bi bila dobra fora.Marketiski deo sa emotivnom vezanost za proizvod.I vrhunac.Senf sa estragonom.
Na Kalenic pijaci ima kao fancy restoran sa ribom ,razbijaju sa cenom ali uvek je puno.asortiman je veliki.
[ Flo33 @ 12.02.2013. 13:52 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Flo33:
Citat:
ventura: Već ima.. Wurst Platz se zove, radnja je na bulevaru, ali nije nešto popularan..


E to je klasican primer lose lokacije. Ja na bulevar ne bi isao ni da mi poklone i kobasice i pivo i kelnericu sa velikim grudima. Gadi mi se ta guzva i cela ulica svom svojom duzinom. Kapiram da tamo idu lokalci, ili ko se poslom zadesi tamo.

Oko malog miliona ljudi koji tamo ide zbog faksa? Ne postoji nista sto garantuje bolji promet. Firma se moze izmestiti olako sa NBG-a ako nadju bolju lokaciju, ako se zatvara itd. Fakultet se nece izmestiti bez zucne rasprave.

A nije sija nego vrat, ne idu poslom, nego zbog fakulteta. Koja je razlika. Ja cu uvek pre primiti jednog coveka, koji potrosi 500 dinara, nego njih 5 po 200 dinara. ( karikiram, nemam predstavu o cenama fastfooda u Bg trenutno)
[ Dexic @ 12.02.2013. 14:25 ] @
Mislim da gresis. Firma ima sediste na NBG, vode goste u fensi restorane (znam, jer mene vode dosta njih :D) koji nisu na NBG uglavnom, ne stignu da rucaju ili imaju svoje kantine, itd. Nije to uopste dobra klijentela. (ako nadjes neke drzavne firme, puna kapa, ali privaterija na NBG... slabija vajda za brzu hranu).
Blizu Vuka koliko znam nema kantine za stundete i oni moraju da kupuju okolo sta ima.
A studenti ne moraju da zure uvek, imaju pauze od sat dva kad mogu lagano da sednu negde blizu (ipak ne mogu da odu do Kneza na lagan rucak, a ne mogu ni da stignu samo da odu i vrate se do Goce Delceva po neku hranu za poneti)

Ovo bolje 5 po 500 nego 10 po 200, naravno ... tu je i onaj predlog "bolje fensi restoran" (manje gostiju, duzi ruckovi, ali veliki racuni).
[ bakara @ 12.02.2013. 14:45 ] @
Citat:
Dexic:
Blizu Vuka koliko znam nema kantine za stundete i oni moraju da kupuju okolo sta ima.

U samom centru je u principu jako slaba fast food ponuda, osim Vracara, sve su to neke pljeskarnice i ima da se napesacis od jedne do druge.


[ Burgos @ 12.02.2013. 15:45 ] @
Citat:
Blizu Vuka koliko znam nema kantine za stundete i oni moraju da kupuju okolo sta ima.


Ima, u domu Kralj Aleksandar I. Ali tu ima kamara studenata (6 velikih fakulteta u krugu od 100-200 metara), tako da se uvek može napraviti neka kombinacija, ćak i tamo kod mašinca u Kraljice Marije.
[ Igor Gajic @ 12.02.2013. 15:48 ] @
Btw, pored Vuka ima jos menza i u masincu, samo manja (barem je bila kad sam ja studirao)
[ Burgos @ 12.02.2013. 15:53 ] @
Mislim da je premeštena u Đušinu, tamo kod RGF-a.
[ Lavlja_Jazbina @ 12.02.2013. 18:05 ] @
Studenti nisu ciljna grupa.Petak se nose prazne torbe kuci,a u nedelju vece su pune,prsute,sira,pilica itd.
Studenti Beograda ne jedu brzu hranu,studenti Beograda stede.
[ Burgos @ 12.02.2013. 19:51 ] @
Van teme: Uglavnom nemaju šta ni da prištede posle jednog izlaska i uplaćenih obroka :).

Slažem se sa Dexicom oko Vuka - ja sam tamo dva-tri puta nedeljno, i kad ogladnim nema mesta koje me vuče (odnosno, za koje bih rekao - "e, idem da jedem!") a da je bliže od RTS-a, odnosno Taša, već tako lutam po onoj jednoj nesretnoj leskovačkoj pljeskavici, pitari ili, ako baš mora pekara, tj. ako sam baš baš u žurbi, tamo preko puta Lole (Bulevar je zovu, a mislim da je to iz lanca Skroz dobra pekara), tako da, pored svih tih pekara - ima mesta da se napravi mesto sa nečim autentičnim (makar to bile i one domaće mini pice tamo na početku Narodnog Fron.. ovaj, Kraljice Natalije).

Vidim pre neki dan da je pekara Kuki zamenjena sa "Kod grka" (to je valjda ona što ima u Ruzveltovoj), i to je skoro jedini roštilj tu u blizini (ima još jedan tu u toj pekari Bulevar, ali nisam tu jeo nikad), mada se i meni nešto ne sviđa, koliko se sećam iz Ruzveltove. Kad smo već kod Ruzveltove - jeste da je ona puna brze hrane, ali ko će ići iz bulevara kad ogladni deset minuta peške da bi pojeo nešto prosečno.

[ žutokljunac @ 12.02.2013. 21:13 ] @
Citat:
Burgos



Vidim pre neki dan da je pekara Kuki zamenjena sa "Kod grka" (to je valjda ona što ima u Ruzveltovoj), i to je skoro jedini roštilj tu u blizini (ima još jedan tu u toj pekari Bulevar, ali nisam tu jeo nikad),


Pekara Kuki, iliti Pekare Kuki ( jer su imali 8 pekara na najjacim lokacijama u gradu / Zelenjak, Bulevar... ) sve su pozatvarali. A proizvodnja im je bila u Mirijevu, pa su samo razvozili gotovo pecivo i i pekli po pekarama. Vesna je mislim imala samo taj lokal na Bulevaru preko puta ETF-a i jos jedan lokal koji su bili njihovi, a ovo resto su iznajmljivali. Bili su mnogo jaki, ali eto, prvo su zatvorili 4 prodaje, pa sada izgleda sve. To ti je dokaz da je tržište prezasićeno. A i nisi u pravu. U Beogradskoj prema Bulevaru imaš 4-5 fast food objekata ( od Bucka, Orla pa do nekadasnje Ivanjice na Bulevaru ). Drzao Lule pljeskavice i sendvice za neke smesne pare, i sad vidim da je zatvorio, a otvorili neki pazarske cevape. Mislim da je konkurencija prejaka. Tu je bio svojevremeno i neki riblji fast food pa su ga brzo zatvorili. Jedino Bucko sa onom krs picom sto razvaljuje. A Orao od jednog super fast food restorancica se pretvorio u nesto gde je Karadjordjeva 260 dinara, gde je dorucak sa sokom, oko 300 dinara, i to da lepo sednes usluzi te konobar, sasvim kulturno i obilato, odlicno sredjen lokal, dobra lokacija, fina klopa, jeftino, pa opet radi tako-tako. A danas prolazim kroz Makedonsku i vidim da je Pizza Hut zatvoren. E u zemlji gde to zatvore, stvarno trebaš da se zapitaš da li je pravo mesto da ti otvaraš fast food.
[ Burgos @ 12.02.2013. 21:29 ] @
Radi ova u Požeškoj.

Verovatno si u pravu, nisam dugo prošao Beogradskom, govorim samo o okolini Vuka (Kraljice Marije, i potez Bulevara). I ne kažem da nema tih pekara, rekao sam da ne volim da jedem u pekarama, a i u tim pekarama što su svuda okolo, uđem jednom, kupim neku podrigušu rolovanu kobasicu ili zagoreo burek (koji ipak prodaju) i ne uđem više nikad. Samo sam rekao da verujem da nečim autentičnim mogu da se probiju (Pica Hat može da se probije jedino autentičnim ukusom sunđera na pola kile testa, pa me ne čudi što su zatvorili) - bar kod mene (a ja autentičnim smatram i najobičnije mini pice samo ako su ukusne). E, da - i Mek se otvorio, sad sam se setio, al nešto ne vidim da ima puno ljudi.

I da - nemam pojma koliko košta lokal na sred bulevara, i da li cena može da iznese fastfood.
[ žutokljunac @ 12.02.2013. 21:38 ] @
Imaš na tom potezu 4 fast fooda ( Orao ( pize, sendviči roštilj ), Bucko ( pice, sendvici ), Cmoljce ( sve leskovacko sa rostilja ) i Pazarke cevape ) + Mek + pekara. Na 50 metara. Gde ćeš više. :) A jos malo gore imaš piceriju "Na Cosku " ( nekadasnja Kortina ) i mislim još jednu pekaru. Sve to na 100 metara.

Lokal je svojevremeno bio oko 2500€. Manji lokal od 20kvm sa parne strane Bulevara na potezu od General Ždanove do Vuka. To je po meni i više nego suludo. Tako je bilo pre 3-4 godine. Sada nemam pojma koliko je.
[ jjevtić @ 13.02.2013. 10:31 ] @
dobre lokacije za fast fud je centar bilo kog većeg naselja. na primer vidikovac, žarkovo, centar grada, vračar, slavija i slično. da lokacija bude na glavnoj ulici i pomogućstvu da ima parking


uzeo bih primer meka. on ima lokal baš u centru vidikovca, pa i u piramidi koja je treš, pa opet na obe lokacije razbija. pogotovu ovaj na vidikovcu koji je postao okupljalište lokalnih tinejdžera koji naruče neki sok i pomfrit i slično.......


svojevremeno duff dok je dobro radio imao je lokal iza piramide, pa su ljudi dolazili iz raznih kraeva da bi tu jeli, iako je bio zavučen i teže se nalazio.


po meni caribic je pokazao dobar primer kako treba da fast fud da radi. odmah je otvorio nekoliko lokacija, odlične pice prihvatljiva cena, kvalitet uvek isti i generalno ima taj fazon da deluje čisto, uredno i jednostavno rečeno profesionalno, za razliku od 95% fast fudova što otvori neki lokalac zato što je čuo da tu može da zaradi neku kintu.



ja da želim da otvorim fast fud, išao bih da u startu na više lokacija, na primer goce delčeva, jedna u centru, jedna na periferiji tipa vidikovac ili žarkovo.. takođe uveo bih kontrolu kvaliteta tako da potencijalni kupac može da očekuje isti kvalitet bez obzira u kom lokalu kupuje....


takođe uveo bih tu profesionalnost kao što ima mek, tj. uniforme i način obraćanja mušterijama i tako.......



pozdrav


[ anon142305 @ 13.02.2013. 10:40 ] @
Citat:
jjevtić
po meni caribic je pokazao dobar primer kako treba da fast fud da radi.
odmah je otvorio nekoliko lokacija, odlične pice prihvatljiva cena, kvalitet uvek isti
i generalno ima taj fazon da deluje čisto, uredno i jednostavno rečeno profesionalno,
za razliku od 95% fast fudova što otvori neki lokalac zato što je čuo da tu može da zaradi neku kintu.


+1
[ ventura @ 13.02.2013. 20:38 ] @
Citat:
jjevtić:...pa i u piramidi koja je treš, pa opet na obe lokacije razbija.

Mek u piramidi se nije otvorio juče već početkom devedesetih kada se i izgradila piramida, a to je tada bila vrhunska lokacija.. Verovatno nešto poput današnjeg Ušća..
[ ivan.mojsilovic @ 14.02.2013. 06:13 ] @

Citat:
jjevtić
po meni caribic je pokazao dobar primer kako treba da fast fud da radi.
odmah je otvorio nekoliko lokacija, odlične pice prihvatljiva cena, kvalitet uvek isti
i generalno ima taj fazon da deluje čisto, uredno i jednostavno rečeno profesionalno,
za razliku od 95% fast fudova što otvori neki lokalac zato što je čuo da tu može da zaradi neku kintu.


+10

Caribic je primer kako treba! Kvalitet na novou, cisto! Jhebo me pas kad prekljuce pojedo neki rostlj na ulici koliko je lokal i ljudi u njemu prljavi. Glupan.
[ Lavlja_Jazbina @ 14.02.2013. 07:29 ] @
Ipak zavisi od mesta srece da to proradi.Na uglu Gospodara Vucica i Vojislava Ilica lokal radi i ubija,bez da neko gleda dal je cisto.
Lokal sa strane arhitktonske skole radi 10% od njihovog kapaciteta.Razmak 10m.U Vojislava Ilica ka gradu ima jos lokal ali niko ne radi kao ovi.
Mara je radila na skveru i bilo je popularno kao na auto komandi sada Stepin vajat.Nisam za to kako neko radi.
Stvar je u novcu i kasnije u asortimanu.Koliko vas jede tu pleskavicu svaki dan??!!!
Josuvek se pokretac teme iyjasnio,koja j to klopa i koliki kaptila misli da uloyi.Hleb i kifle isto je dobra stvar,po pitanju kolicine lokala.
Gril uno-krs kao i ostali.Mcdeck se bori,ali najace je kada se brendira mesto pa krenu svi da dolaze.
[ žutokljunac @ 14.02.2013. 07:58 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
Mara je radila na skveru i bilo je popularno kao na auto komandi sada Stepin vajat.Nisam za to kako neko radi.


Mara i dalje razvaljuje. Radi ko Mek na nekom aerodromu. :D
[ bakara @ 14.02.2013. 19:04 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Mcdeck se bori,ali najace je kada se brendira mesto pa krenu svi da dolaze.

Mek dek ima neke dzinovske debele pljeskavice...kupio jednom napusio ih i bacio, nisam svinja.
[ Lavlja_Jazbina @ 18.02.2013. 06:56 ] @
Citat:
kupio jednom napusio ih i bacio, nisam svinja.

Kada bi samo u ril tajmu video moj smeh i ti bi se nasmejao.Hvala za pocetak dana.
Evo da nastavim temu,posto 24sata cita izgleda ES.

[ Burgos @ 18.02.2013. 12:09 ] @
Najbolja tema na internetu!
[ žutokljunac @ 18.02.2013. 12:53 ] @
U Beogradskoj otvaraju jos jedan lokal sa girosima. A zaboravio sam da u listu uvrstim i još jednu pekaru. :D To su one super fensi pekare sa enterijerom zlatare. Šou, ludnica.
[ Dexic @ 18.02.2013. 13:06 ] @
Girosaru treba jednu dobru da otvore a ne ovo sto je kod nas :) (mada kakve sam u Grckoj jeo zadnjih godina, ni tamo ne cvetaju ruze od ukusa)

A ovo za pekaru sa enterijerom zlatare, to ima smisla - mnogo se lakse ciste ti materijali :D
[ bakara @ 18.02.2013. 14:25 ] @
Citat:
Dexic: Girosaru treba jednu dobru da otvore a ne ovo sto je kod nas


Vala bas...a giros kosta ko 2 pljeskavice
A dve pljeske ko kilo mesa...
100g pomfrita ko 3 kg krompira (taman posla da ga neko da free)

Posle nek kukaju da ne ide dobro posao.
[ Java Beograd @ 18.02.2013. 14:44 ] @
Mogao bih da primetim da u Bgd ne postoji ni jedna (koliko ja znam) pomfriterija, ili kako se to već zove. Dakle, ono, specijalizovana za pomfrit.
Mala, srednja, velika, najveća plastična posudica, unutra pomfrit i nekoliko vrsta preliva. I još mala viljuškica, salveta i to je to. Pomfrit se stalno prži, pa je usluga brza. Nema onog čekanja dok roštiljdžija baci pljesku na plotnu, pa se smoriš čekajući.

Bila je jedna odavno na trgu republike, i sećam se da je stalno bio red ispred.
[ Sceka @ 18.02.2013. 14:49 ] @
@bakara - Sve tacno! A jos jedna stvar me strasno nervira - ono u sta se "umotava" meso. Uglavnom je nedefinisanog ukusa, pri tom "likom" podseca na tortilju (neku debelu i nepecenu!) a nije tortilja, cini se kao da je neka losa palacinka (opet debela i nepecena, nedopecena) a nije palacinka - uglavnom je rec o nekom testu koje je gumenasto i vrlo zilavo a dosta bljutavo kad se proba samo. I onda u to nesto stave malo, vrlo malo nekog mesa kog imaju u ponudi, ubace krompirice i "obavezni specificni giros sos" i jos po nesto "po izboru musterije ali sa naplatom"! Kad se jede, sve zivo se oseca osim mesa i potpuno je sve jedno da li se uzme pileci, svinjski ili bilo koji drugi sto nude (vidjao sam cureci i govedji jos u ponudi).

Pre pet, sest godina je bio jedan kiosk blizu Pravnog gde je meso sluzeno u lepinji, ko hoce pomfrit daje se posebno a sosovi, umaci, prilozi su bili po zelji i nisu se naplacivali. Tu je ukus bio savrsen! I davno nekada na cosku u 29 novembra kod panduracije isto tako - u oba slucaja obilna porcija i neverovatno ukusna!

Najgore sto sam ikada probao sto se girosa tice je na prvoj stanici posle Ade prema B.Brdu, posle crkve pa preko puta stanice. Nevidjeno mala kolicina mesa sa puno "giros sosa", kecapa i krompirica i sve to zamotano u nesto sto ne moze sazvakati koliko je gumeno i jedva se otkida zalogaj - a cena uzas!!!


Pozdrav!
[ valerijan @ 18.02.2013. 14:54 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mogao bih da primetim da u Bgd ne postoji ni jedna (koliko ja znam) pomfriterija, ili kako se to već zove. Dakle, ono, specijalizovana za pomfrit.
Mala, srednja, velika, najveća plastična posudica, unutra pomfrit i nekoliko vrsta preliva. I još mala viljuškica, salveta i to je to. Pomfrit se stalno prži, pa je usluga brza. Nema onog čekanja dok roštiljdžija baci pljesku na plotnu, pa se smoriš čekajući.

Bila je jedna odavno na trgu republike, i sećam se da je stalno bio red ispred.


Bila je jedna, možda ne baš samo pomfrit, u bulevaru (negde kod pijace, na uglu)...bilo je odlično, ali je je kratko trajalo.

...ako se setim kako se zvala, napisaću...bilo je nešto u krompirskom duhu.
[ plague @ 18.02.2013. 18:19 ] @
Citat:
Java Beograd: Mogao bih da primetim da u Bgd ne postoji ni jedna (koliko ja znam) pomfriterija, ili kako se to već zove. Dakle, ono, specijalizovana za pomfrit.

Meni se ucinilo pre jedno 3 nedelje da sam video jednu kod Slavije odmah na ulazu u Kralja Milana.
[ boyan3001 @ 18.02.2013. 19:49 ] @
Odlican Giros je bio do pre nekoliko godina gore kod Vise elektrotehnicke u Vojvode Stepe. Odmah pored njihove zgrade, gde je i stanica. Taj je bio odlican, bar dok sam mu ja davno bio redovan gost. Nemam pojma sto je propao.
[ jnk @ 18.02.2013. 20:11 ] @
Ima dosta dobar giros na uglu Skadarske i Džordža Vašingtona.
[ Zlatni_bg @ 18.02.2013. 21:34 ] @
Najbolji giros koji sam ja jeo u zivotu je kad se krene od 61. ka 45. bloku na NBG, tamo tacno na cosku ulice gde tramvaj skrece levo ka okretnici. Mislim da se zove Jumbo ili tako nesto. Ima i Jumbo giros, kosta oko 350 dinara otprilike, ali brate mili... zasiti za sve pare. Mislim da je oko 300-350 grama.

Sto se pomfrita tice, iskreno, uvek ce mi najbolji biti u Mek Donaldsu :)
[ anon70939 @ 18.02.2013. 21:59 ] @
Nisam Beogradjanin, ali meni se giros svideo kod nekog Grka na Vidikovcu.
Mislim da ima jos jednu radnju dole negde kod Konja
[ Dexic @ 19.02.2013. 03:10 ] @
Citat:
jnk:
Ima dosta dobar giros na uglu Skadarske i Džordža Vašingtona.

Ako mislis na Goldy's, taj ima gala promet pored pijace, ali ukus nije nesto.

@Coyote, "kod Konja" ima 3 girosare :) Jedna ima meso koje vise podseca na ukusan papir (ako je ono svinjsko meso...), jedna ima suviji giros od drva za potpalu a trecu sam i zaboravio koja bese.

Imam utisak da vi nikad niste bili u Grckoj na letovanju :)


U svakom slucaju, BG-u treba nesto bolje, a kebab je slicna stvar... pa nije ti losa kombinacija, taxi ;)
[ jnk @ 19.02.2013. 07:53 ] @
Kolko vidim priča se o girosu u Beogradu a do Soluna sto somuna.
[ Dexic @ 19.02.2013. 09:30 ] @
Pa znaci da ima mesta za prodaju DOBROG girosa u Beogradu. A to jeste prica.
[ anon70939 @ 19.02.2013. 10:45 ] @
Dexic, bio sam u grckoj naravno i jeo, ali mogu ti reci da mi se vise svidja "nas" giros.
A taj koji sam rekao "Kod Konja" se bas i zove "Kod Grka"
[ bakara @ 19.02.2013. 10:51 ] @
Citat:
jnk: Kolko vidim priča se o girosu u Beogradu a do Soluna sto somuna.

Verovatno da su im se smucile pljeskavice pa se bacili na giros

Inace ponuda brze hrane u Srbiji se i svodi na ili pljeskavica ili pica, i onda giros ispada super opcija.

btw, sta se desilo sa onom meksickom brzom hranom (bese kod moskve ko se seca?)...burito, i ne mogu da se setim ostalih naziva?
Ima li negde tako nesto?

dajte nesto predlozite osim pljeskavice, pica i girosa...
[ milosbeo @ 19.02.2013. 11:20 ] @
Ima dobra pizzerija kod Pionira... Ko je u kraju neka proba... Za fast food vrhunski kvalitet
http://www.house-pizza.net/

[ Dexic @ 19.02.2013. 11:27 ] @
Citat:
bakara:
dajte nesto predlozite osim pljeskavice, pica i girosa...

Koja hrana?
Palacinkarnica na svakom cosku. Licno predlazem Grande Cezar piceriju (nije bas fast food ali za palacinke su extra)
Azijske brze hrane, barem u Starom Gradu ima opet na svakom cosku, ali mislim da trenutno ne samo da to nije prava kuhinja nego da od kad ne radi Mao Tao nema ni prihvatljive azijske kuhinje.

Jedino poneki "japanski" restoran nije los. (jesu fast food, sve je to spremljeno barem satima unapred ako ne i vise)
[ Sceka @ 19.02.2013. 11:32 ] @
Ne znam da li je neko pomenuo ... kuvana hrana za odmah ili za poneti. Ja sam probao na dva mesta kod mene u kraju i jedno nikada vise a ovo drugo bih mozda i mogao po nekada jer imaju veliki izbor i jako je ukusno (bar ono sto sam ja probao a probao sam samo dva puta, teleci sote i punjene tikvice - i jedno i drugo je bilo zacudjujuce ukusno, kvalitetno i obilno).

A primetio sam da je vrlo prakticno za zaposlene, ako svi u kuci rade van kuce. Domaca jela koja se inace kod kuce spremaju pa se svrati s' posla i uzme i bude vruce... Ja se hranim kod kuce, sprema se svaki dan, tako da nemam obicaj da umesto kucnog rucka jedem negde drugo ali vidim da to mnogi zaposleni cesto rade. Corba je oko 80 dinara (dva puna duboka tanjira) a jela su od 250 do 350 dinara, obilne porcije.


Pozdrav!
[ bakara @ 19.02.2013. 11:37 ] @
Citat:
Dexic: Koja hrana?
Palacinkarnica na svakom cosku.

Palacinka (cak ni slana) bas i nije fast food bar ne po mojim shvatanjima
Recimo nesto sto se jede s` nogu, kao gore pomenuti burito, ili piletina na razne nacine (ako znas pitstop na dorcolu?), meso na razne nacine.

U zadnja dva meseca sam bio u madjarskoj i Rumuniji, prosto ne znas sta ces pre da probas, dok je kod nas sve isto (pljeskavica sa dodacima)

U madjarskoj sam jeo neko seckano meso sa pecurkama preliveno nekim sosom, u nekom tanjiricu to jedes s' nogu, u rumuniji neku piletinu (poput KFC) sa pomfritom i nekom salatom sa majonezom, onda piletina u sosu od pomorandze...onda kebab i sto drugih cuda.

Ma tu pljeskavicu ne bih ni pogledao, kod nas je izbor nikakav, a i sve sto nije pljeska kosta preko 5€
[ žutokljunac @ 19.02.2013. 11:43 ] @
Citat:
milosbeo: Ima dobra pizzerija kod Pionira... Ko je u kraju neka proba... Za fast food vrhunski kvalitet
http://www.house-pizza.net/


Prošao sam tu pre neki dan i baš mi je taj lokal zapao za oko. Mnogo ti je lep enterijer. Hteo sam da uđem da te pitam ko ti je radio šank.Baš si sa ukusom sredio. A i sajt ti je lep. Hranu ti nisam probao jer ste nešto renovirali ili tek otvarate. Neka ti je sa srećom.
[ milosbeo @ 19.02.2013. 12:23 ] @
Ma to drži ortak, ja sam mu radio sajt. Vrhunski odnos cena/kvalitet.
Citat:
žutokljunac: Prošao sam tu pre neki dan i baš mi je taj lokal zapao za oko. Mnogo ti je lep enterijer. Hteo sam da uđem da te pitam ko ti je radio šank.Baš si sa ukusom sredio. A i sajt ti je lep. Hranu ti nisam probao jer ste nešto renovirali ili tek otvarate. Neka ti je sa srećom.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.02.2013. 12:55 ] @
Mozda treba okrenuti pricu,recimo kao u Grckoj i salat baru.Salate,hladno testo i prelivi.


[ bakara @ 19.02.2013. 14:51 ] @
Ovo ti je dobro...ali ti u BG ne mogu da zamislim.

Nego, apropo Goce delceva ulice, naleteh na ovo:

[ CakNoris @ 20.02.2013. 08:44 ] @
Sto se lokacije tice preporucujem Bulevar kod Cvetkove pijace.
Prednosti:
- Nema velike konkurencije,
- Konkurencija nudi nekvalitetnu i jeftinu hranu,
- Veliki broj ljudi zbog pijace, okretnice autobusa i veoma prometne tramvajske stanice, doma zdravlja, mnogobrojnih visokih zgrada, tranzitnog puta kroz BG itd.,
- Niska cena zakupa
- Nije zonirano,
- U blizini javna garaza.

Mane:
- Slobodan parking je nekada tesko naci,
- Nema veceg poslovnog centra u blizini.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 08:56 ] @
Malo dalje imas Grill Uno,Nadu na pijaci koja ti rostilja sta kupis.
Pretovarna stanica,hvata se tramvaj za *tamo daleko*ili predje preko puta za opet neku od destinacija*tamo daleko*.
Sve radnicka,iznervirana klasa koja ce tesko koristiti klopu sa nogu.
[ CakNoris @ 20.02.2013. 09:11 ] @
Pogledaj malo zgrade i kuce u blizini, sto novije, sto starije.
Pogotovo od Vojislava Ilica do Bulevara, oko Olimpa i od Bulevara do Milana Rakica.
Da li si siguran da tu stanuje samo sirotinja?

S druge strane, da li lepo osecas kad udjes u zadimljenu, masnu, prljavu prostoriju sa neljubaznim osobljem kod Nade gde jos nema gde da se sedne?
Da li bi tu dosao sa novom devojkom i rekao joj e sad ces da vidis sto je dobro mesto?
Uno gril znam da ima u Vojislava Ilica, ne znam da ima tu kod Cvetka, a i da ima kod njih ne jedem vec godinama, zbog slicne situacije kao kod Nade.

S druge strane, Good Food je uvek pun.
Lepinje i testo za picu su im za svaku pohvalu.
Verovatno bi i za to mesto rekao da je tranzitna stanica, ali je cinjenica da ima jako mnogo ljudi koji tuda prolaze i koji blizu zive.

[ Lavlja_Jazbina @ 20.02.2013. 09:21 ] @
Citat:
Da li si siguran da tu stanuje samo sirotinja?

Pogresno mapiras.Da li ti iz kuce silazis na pljeskavicu ili si za svojim stolom i kvalitetnim ruckom.
Pricamo o cirkulaciji koju si ti pomenuo,odnosno autobuskoj okretnici.
Kod nade naravno ne je dem.Suludo.Grill uno je ka Konjarniku 200m.A i oni su odlicni posto su goreli prosle godine jer im se
zapalio dimnjak.Verovatno nije bilo masnoce.
[ valerijan @ 27.02.2013. 17:28 ] @
povodom spec. krompira



francuska 35

izgleda da tek otvaraju...ili zatvaraju :(

...dakle, ide kao: neispitano ;)
[ Backy @ 27.02.2013. 18:45 ] @
Citat:
CakNoris: Sto se lokacije tice preporucujem Bulevar kod Cvetkove pijace.

...

Mane:

- Nema veceg poslovnog centra u blizini.


ima i poslovni centar, samo nije izgrađen do kraja :D