[ nele83sw @ 15.02.2013. 07:16 ] @
zdravo svima.da li neko moze da mi slika ko ima alfa term 20 ili alfa plam 20 ispod plotne putanju gde ide dim kroz sporet.
[ nele83sw @ 16.02.2013. 15:54 ] @
da li moguce da niko ne moze da slika
[ mitebo @ 18.02.2013. 22:32 ] @
ja nemam taj sporet,ali sta te konkretno interesuje mozda mogu da pomognem
[ nele83sw @ 21.02.2013. 08:09 ] @
kupio sam alfa plam 20 (kotao sporet) polovan i usmerivaci za dim su bili sve pomereni.pa zelim da znam tacno gde stoje ti usmerivaci i gde prolazi dim.
[ Vasastajić @ 21.02.2013. 10:32 ] @
Pokušaću da ti pomognem...
...suština funkcionisanja tih usmerivača toplote, time i gasova, je ta da regulišu ravnomernost, ILI, kontrolisanu usmerenost toplote na gornji ili donji deo rerne.
Kod običnog "smederevca" to se postiže uvlačenjem ili izvlačenjem one šipke sa dugmetom koja se nalazi u gornjem desnom uglu iznad rerne, ako je dimni kanal s desne strane štednjaka.
Uvlačenjem te šipke pomera se jedna limena ploča koja zatvara delimično ili skroz dimni otvor ka odžaku sa gornje putanje toplote, pa se na taj način toplota i gasovi usmeravaju, više ili manje, putem ispod rerne i dalje u dimni kanal i onda je rerna toplija/vrelija u svom donjem delu.
Naše bake su nepogrešivo znale, iskustveno jel, u kom položaju šipka obezbeđuje ravnomernu toplotu u rerni, što je bio i osnovni uslov ravnomernog pečenja štrudle s makom, buhtli s pekmezom, salčića , hleba i tsl.
E, sad i tu je postojala jedna caka, a to je da je rerna uvek bila vrelija na strani gde je i ložište, pa je onda tepsija uvek morala, nakon izvesnog vremena da se okrene za 180° da se postigne ravnomernost bočnog pečenja.
Ja ne znam tačno kako to na toj tvojoj peći izgleda, ali ako znaš princip koji sam ti gore opisao, rešićeš i ulogu tih usmerivača kod tebe, u krajnjoj liniji slikaj to lepo, detaljno, okači ovde, pa ćemo zajedno to rešiti.
Ono što ti sa popriličnom sigurnošću mogu reći je da ako obezbediš da gasovi i toplota prolaze ispod rerne imaćeš i bolje odavanje toplote oko samog štednjaka, bez obzira koristio li rernu ili ne, ali ako je ne koristiš za pečenje onda jednostavno vrata od nje držiš otvorena.
Ako ti pak oko same peći( u rerni) ne treba tolika toplota, onda gasove usmeravaš prema gornjem delu dimnog prolaza i time će ti i ukupna količina emitovane energije od uglja/goriva biti usmerena na kotlovsku vodu i dalje prema radijatorima, a verovatno da i u tom slučaju kod te peći postoji mogućnost prigušenja dimnog odvoda, čime bi se sprečavalo nekontrolisano odavanje toplote kroz odžak.
Slikaj to, pa da vidimo.
[ nele83sw @ 21.02.2013. 11:45 ] @
slike nemogu da okacim za par dana.ali slikacu...razmisljao sam da izbacim rernu na tom sporetu a umesto rerne da ubacim kotlic u obliku rerne i da ga spojim sa kotlicem gde je loziste da povecam kolicinu vode
[ Vasastajić @ 21.02.2013. 12:31 ] @
Mislim, a gotovo da sam i ubeđen da tako nešto ne treba da radiš, jer bi povećanje količine vode koja bi se direktno grejala od ložišta, zatevalo i proporcionalno povećanje zapremine ložišta.
Može da ti se desi, a desiće se, da će ti se samo pojačano "znojiti" ceo kotao, ako to uradiš, jer bi isto ložište sada moralo da "gura" dodatnih 40-tak litara kotlovske vode.
Ja imam gorenje-miv-Vranje(sada je to alfa-Vranje) od 20 kcal, ali onu bez rerne, koju sam izolovao staklenom vunom i montirao je da radi u centralnom modu, iako je fabrički predviđena za etažni mod, dakle spustio sam je u podrumče specijalno za nju kopano, i eto tako purnja još od 1985. godine i to PERFEKTNO.
Kad nema struje nema šta da brinem, radi na principu slobodnog pada, a po potrebi, grejem sa njom čak i 360 m^3 (120m^2 x 3m).
Dok su mi deca bila kod kuće grejao sam sve, istina sa banovićem, i možda sa tri-četiri loženja dnevno, sve u zavisnosti od potreba i spoljne temperature.
Mislim da je zapremina kotlovske vode kod nje oko...ma šta mislim, evo tačno iz njene knjižice, piše lepo 16 litara.
I to bez greške može da gura ono što sam ti naveo, tako da dobro razmisli da li ćeš se upustiti u proširenje toga, jer nema potrebe.
Sad vidim u knjižici da sa banovićem emituje snagu od 23,3 KW.
Postoji tu i jedna potecijalna opasnost ako kreneš u rezanje i varenje već korišćenog materijala, da to nakon zahvata bude relativno kratkog veka trajanja, pogotovu na varenim spojevima.
[ nele83sw @ 21.02.2013. 21:44 ] @
ako bi trebalo vece loziste,zasto onda alfa term 27 ima manje loziste a vecu litrazu,isto i centrometal 29 ima ogromnu kolicinu vode 38 litara a manje loziste od od alfa plam 20
[ nele83sw @ 21.02.2013. 21:45 ] @
ta voda se nebi grejala od lozista vec od plamena i dima sto prolazi ispod rerne
[ yt3mm @ 26.02.2013. 11:35 ] @
Evo ako je to to...ALFA20

Pozdrav MIKI

[ mitebo @ 27.02.2013. 07:29 ] @
pozdrav
sad ce bata sale nesto da ti kaze
vidis kod ovog modela topao vazduh ne udara u bocni deo rerne kao kod klasicnih sporeta,jedan deo ide odozgo a drugi odozdo
toplota ispod rerne prolazi kroz pepeljaru vucuci topao vazduh iz lozista na dole iu desno ispod rerne,ako dobro zagledas u pepeljari sa desne strane imas sigurno mali otvor gde prolazo vazduh ispod rerne
kada zatvoris klapnu da zatvoris gornji protok toplog vazduha onda jedan deo toplota ide iz lozista na dole mesajuci se sa ulaznim hladnim vazduhom i tako zajedno ispod rerne prema cunku
sto se tice prepravke to je koriscen lim i on ce ti ispucati tu gde budes vario,drugo alfa posudu pravi od tanjeg lima tako da ce ti biti tesko za varenje,trece vise neces moci da peces i da trosis drva kao lud
ako imas bilo kakvu sumnju imas tu od mene i sporet koji sam ja pravio za grejanje KREMEN ili ukucaj na jubetube pa ces videti sta je sporetcina
pozdrav
[ nele83sw @ 28.02.2013. 17:18 ] @
sale kod mene je sasvim drugacije,sutra cu slikati i podeliti fotografije


[Ovu poruku je menjao nele83sw dana 01.03.2013. u 07:39 GMT+1]


[ mitebo @ 01.03.2013. 23:34 ] @
ne znam koji je ovo sporet,ali su muckali nesto da ima sto vece iskoriscenje,sve u svemu bitno je kako sporet greje,kako trosi i da sve funkcionise kako treba.
pozdrav
[ nele83sw @ 02.03.2013. 08:31 ] @
to je alfa plam 20,to njen originalni kotlic
[ Batadjero @ 21.04.2013. 20:17 ] @
Pitanje kako se pokazao ovaj alfa term 20 moze li da se kuva pece ,potrosnja drveta..
[ cveledalibor @ 23.12.2013. 00:56 ] @
Hteo sam da pitam nesto. Imam alfa 70 , hocu da je prepravim za parno. Hteo sam da napravim kotlic i da ugradim u rernu. Prvo pitanje:: od koi materijal da bude izragjen kotlic? Drugo pitanje: Dali ce da zagreva vodu ako stavim kotlic u rernu sporeta? Trece pitanje: Dali da izvadem celu rernu ionako je na srafovi pa mesto nje istih dimenzija da napravim kotlic i da ugradim mesto rerne?
[ alfa term @ 20.12.2014. 22:36 ] @
Zdravo iz Makedonije sam i ima alfa term 20 upravo mi je ispala vratanca (zastakljena sa termometrom) od rerne, ispala skroz iz sarke mislim da nije nista slomljeno.Molim vas za pomoc