[ Karabajaem @ 23.02.2013. 21:10 ] @
Test Termoflux Peling 25 KW ECO
Pozdrav svim forumašima a posebno bih se zahvalio gospodinu Zoranu- Zmajdinu na nesebičnoj i svesrdnoj pomoći i saradnji.
Malo istorije: Počeo sam sa grijanjem na pelet u 10 mjesecu 2012. godine sa Termoflux Pelling 50 KW. Kuća je površine 185 kvadrata s tim da se aktivno grije 140 kvadrata. Kuća je sa 10 cm stiropor izolacijom, potkrovlje obloženo sa 5 cm stiropora i 10 cm staklene vune, u etažama po 4-5 cm stiropora u estrih, zid kamen 50 cm + izolacija unutrašnja 3cm, betonski blok 20 cm sprat izolacija vanjska 10 i potkrovlje ciglani blok 20 cm i 10 cm stiropora.
U prosjeku dnevno grijano 10 sati, potrošnja od 3-3.3 kg/h, temperatura prostora na 24*C.
Iščitavanjem foruma i konsultacije sa nekim sa njih došao sam do zaključka da mi je peć predimenzionisana i da trebam manju, pošto sam bio zadovoljan sa Termofluxom odluka je pala na novi model Pelling 25 KW ECO.
Zamjena odrađena 21. 02. 2013. u instalaciju dodana dva četveroputna ventila EsBe.
Test Termoflux Pelling 25 KW ECO
Zenica, BiH
Dnevna temperatura do 6*C, u kući postignuta i održavana temperatura od 23*C, neko vrijeme i 24*C, početna jutarnja temperatura bila 22*C
Veći dio dana sam proveo prateći rad nove peći.
I. Dio
Jutarnji rad
-Zadata temperatura vode u kotlu 65*C ( zatečena temperatura vode u kotlu do 30*C nisam baš siguran)
- Način rada odabranio MODULACIJA
- Mješni ventili; postavljanje u razne položaje
- Radila 5 sati i 30 minuta
- Potrošnja 17,5 kg ili 3,18 kg/h ( Nisam vjerovao , još malo pa ko stara od 50 kw)
Pauza u radu peći iznosila 3 sata.
II. Dio
Popodnevni rad:
- Zadata temperatura vode u kotlu 80*C ( zatečena temperatura vode u kotlu 39*C)
- Način rada odabrano KONSTANTNO, zadata snaga u P10 ( ima raspon od 1-10)
- Kada je prvi put postigla zadanu temperaturu od 80* nije se tu zadržala nego je nastavila do 85*C da bi se nakon toga ugasila i ponovo pokrenula, to se desilo još jednom u poslije toga.
- Mješni ventili postavljeni između 1/3 i 1/2 ( bliže 1/3)
- Radila 5 sati
- Potrošnja 9 kg ili 1,8 kg/h
Zanimljivo:
- termostat peći pokrenuo pumpe tek na 70*C
- raspon temperature kod peći 60-80*C, što me iznenadilo, stari model 55-85*C
- pelet Nemila