Milose, dobro si primetio da je problem komplikovan i kakako god da mu pridjes imaces probleme. Nacin na koji si pokusao da resis problem jeste vrlo intuitivan, ali ako sto i sam vidis, to vodi u velike probleme kasnije. Medjutim, i ono sto smo kapetan i ja predlozili nije bez problema. Tacno je da takvo resenje dozvoljava neogranicenu dubinu i slozenost sastavnice, ali je prakticno nemoguce pisati kverije za svakodnevne potrebe, tipa 'koliko se cega utrosi ako napravim X gotovih proizvoda'. Za takva pitanja neophodno je pisati kod, na neki nacin ici kroz sastavnicu i u svakom koraku dopisivati kolicine nekoj komponenti. Za utehu, to jeste razradjeno u literaturi i na taj nacin radi vecina proizvodnih sistema u svetu.
Medjutim, imas i jos jedan problem da resavas, zbog slozenosti problema koji pokusavas da resis.
Citat:
Takodje bila je prica o poluproizvodu, mislim da i u proizvodnji hrane on treba da postoji da bude prostije mi proizvodimo pakovanu pecenu robu. Sam proces je takav da se na prvoj masini roba ispece i onda se proknjizi osnovnasirovina+so+brasno+aroma daje poluproizvod u sledecem koraku poluproizvod se pakuje odnosno vezuje sa razlicitim ambalazama i dobijamo razlicite gotove proizvode(pakovanje od 250g, 500g, 3kg...).
Posmatras (verovatno moras) sastavnicu i proces proizvodnje odjednom. Za to imas ono da se jedan isti proizvod ovde sastavlja i knjizi a na sledecem koraku se pakuje. U knjigama sam video da se to resava tako sto se i ambalaza racuna kao komponenta, pa recimo u cokoladu uleze (mleko, kakao, sojin lecitin, secer, vanila) ali i (aluminijumska folija, papirrni omot)
Mislim da moras nazad na pocetak. Poslusaj Getsbija, prouci njegov sistem pa vidi sta se moze preslikati kod tebe. Verovatno ima sheme tehnoloskog postupka, nactraj ih u nekom jednostavnijem obliku, koje i mi smrtnici mozemo da razumemo. Nacrtaj i sastavnice za nekoliko proizvoda, onako kako sam ja uradio. Onda pokazi gde se u tehnoloskom procesu dodaje koja komponeta, a gde se samo nesto radi sa komponentama. Na primer,
(brasno, voda, kvasac, so secer, aditivi)=> mesanje => testo => testo stoji da se podigne => pecenje=> (ispecen hleb) => hladjenje => pakovanje =>[hleb za prodaju]
pokazuje kako komponente (brasno, voda, kvasac, so secer, aditivi) prolaze razne faze procesa - glagoli -, postaje poluproizvod (hleb) i na kraju se dobija gotov proizvod [hleb za prodaju]. To naravno treba nacrtati, pa videti kako da s eto modeluje u nekkavoj bazi.
Knjiga koja se bavi ovim problemima zove se Inside Microsoft SQL Server 20008: programming, autor Itzik Ben-Gan. Postoji verzija i za SQL 2005, koja je mozda laksa za citanje. Knjiga u nekoj od verzija verovatno ima da se skine negde na internetu kao PDF, ne znam, proveri.
IMas i ovaj link,
http://access.mvps.org/access/resources/downloads.htm, stavka BOM, pogledaj jos jedan nacin kako se moze cuvati sastavnica. Ovo radi ako je sastavnica stabilna, kveriji se lako pisu, ali su promene jako teske. Ono sto smo ti mi ponudili, lako je za promene, ali tesko za kverije.
Srecno