[ deletraj @ 04.03.2013. 08:51 ] @
Kolege imam jedan dosta veliki problem sa gasom R 134a a i sa manometrom za R 134a. Ja sam od 1995. god serviser rashladnih uređaja. Nije da sad ja nemam pojma kako se puni frižider ili zamrzivač, ali nešto mi sa ovim gasom ne ide. Ako na zamrzivaču nema etikete koliko se treba sipati gas; onda moramo količinu gasa staviti gledajući po manometru. Kada sam ranije tako punio zamrzivače sa R 12, puštam gas dok na manometru kazaljka ne stane na - 26 stepeni, tada prekidam punjenje, a kompresor kada ohladi unutrašnjost zamrzivača, na manometru kazaljka pokazuje - 28 do - 30 stepeni a u kućištu zamrzivača je otprilike - 17 do -20 stepeni i tada se on isključuje. Kako trebam sada da radim sa manometrom za R 134 a ? Ako imam zamrzivač na koji je bio motor na R12, ja skidam taj motor i postavljam danfoss NL 9 / 134a, vakumiram instalaciju, i sada trebam pustiti gas R 134 a nema eiketa koliko treba pustiti gas. Kako sad raditi sa manometrom do koliko treba da pokaže kazaljka na manometru da je sipana dovoljna količina gasa i kada termostat isključi kompresor na koliko će stepeni kazaljka da stane -20, -30, -35, -40 |