[ zoran_m @ 08.03.2013. 00:59 ] @
Ideja za ovu temu pala mi je ovih dana, posle detaljnog iščitavanja raznoraznih stručnih foruma (najviše ovog, naravno) i pregleda onlajn ponuda klima uređaja kod nas. Počeo sam kao totalni laik, koji jedva da je znao o klimama više od proste činjenice da mogu da ohlade, a po potrebi i ugreju neki prostor i nekako dogurao do samoproklamovanog znalca amatera, koji makar misli da zna kakvu klimu želi da kupi i koji može da se nada da će za svoj novac dobiti maksimalno što ovdašnje tržište može da pruži. Dakle, za moj životni prostor je dovoljna dvanaestica, sa grejačem spoljne jedinice i mogućnosti odvlaživanja prostora, koja će leti hladiti bez naprezanja, a zimi moći makar malo da pripomogne TA peći. Pošto sam apsolvirao šta želim i naravno, šta mogu da priuštim, mislio sam da mi je ostao lak posao- da pogledam ponude domaćih dobavljača i izaberem najpovoljniju, sa najdužom garancijom, najboljim preporukama korisnika i sa najboljom energetskom efikasnošću.
Najave poskupljenja struje su me naterale da mi baš EER (A klasa > 3.2) i COP ( A klasa >3.6) budu jedan od ključnih faktoru pri odabiru. E, tu nastaju problemi. Prvo su me lagali raznorazni majstori, koji ugrađuju, ali mi mogu izaći u susret i nabaviti mi i uređaj po povoljnoj ceni. Sve im je A. Zatim pomalo neuki lokalni trgovci, koji su čitali predamnom nekakve deklaracije. I opet sve A. Da ne poverujete, gotovo identična situacija je i sa velikim trgovinski lancima i onlajn šopovima. Čast izuzecima, ali niz primera je da se uređaj iz segmenta D, pa čak i E energetske efikasnost proglašava za A, ili da se u slučaju lošije energetske efikasnosti taj podatak jednostavno izostavi. A razlika u potrošnji struje može ići i preko 30%, što svakako nije zanemarljivo. Pretpostavljam da bih prekršio pravila foruma kada bih ovde napisao sve konkretne primere, ali i sami možete otići, primera radi, na zvaničan sajt proizvođača Galanz i videti da ni jedna klima koja je punjena gasom R22 ne upada čak ni u klasu B, dok je kod nas popriličan broj takvih klima označen klasom A. Time smo svi mi potencijalni kupci dovedeni u zabludu i na neki način grubo prevareni.


[ edo_ze @ 08.03.2013. 14:23 ] @
Ma zaboravi na te klase, najpouzdanije je pročitaj na vanjskoj jedinici ulaznu snagu (potrošnju) i izlaznu snagu (grijanje), digitron u šake i dobiješ omjer (COP), Ako je 3,8 a neka druga 3,1, imaš pravo jedan puta da pogađaš koja je tzv. A klasa. Može klima biti A klase i da ima dobar COP, u koju onda klasu smjestiti onu koja ima 50% bolji COP. Znači u istu klasu smjestiti klimu koja ima COP skoro 4 i onu koja ima skoro 5, jeste po propisu, i svejedno sa stanovišta trgovačkog izloga jer neki kupac će na uštrb efikasnosti odlučiti se za model koji mu više odgovara izgledom ili funkcijama. Meni lično više odgovara veći COP, a hipersupersonični filteri, prečistači kozmičke radijacije, teleporting na susjednu galaksiju i te ostale mogućnosti, to nek uzimaju ostali, tehnološki osvješteniji. Da ne bude zabune, pričam o funkcijama klima uređaja koje su nevezane za klasu i energetsku efikasnost, jednostavno o funkcijama za koje će se kupac opredijeliti u zamjenu za koji deseti dio COP-a. Znači samo COP, a klasa je uzgred.
[ Java Beograd @ 08.03.2013. 14:34 ] @
@zoran_m
Welcome to the club, "Ljudi koji prouče ono šta ih interesuje".

- Ja sam lično od trgovaca i njihovih (dez)informacija odavno digao ruke. Njihov cilj je jasan prodati i samo prodati. Razmisli: da li prosečan trgovački radnik zaposlen u nekoj robnoj kući tehnike može znati sve detalje o LCD televizorima istovremeno kad i detalje o 200 veš mašina, pa sve to zajedno sa klima uređajima, telefonima, foto aparatima i bojlerima. Odgovro je jasan: ne može.
Ja kupujem ovako: potrudim se da proučim problematiku (kao i ti sada). Upoznam se sa tekućom ponudom na sajtovima trgovaca. Obiđem par većih robnih kuća tehnike, i vidim na licu mesta šta se nudi. Potražim na sajtovima proizvođača sve tehničke karakteristike ponuđenih uređaja, i na kraju odaberem sebi primerak, u okviru mojih finansija ono šta ima najbolji odnos cena / kvalitet.

- Majstora ima raznih. Neka se ne ljute oni koji su aktivni na ovom forumu, ali veeeeeelika većina majstora je totalno izgubljena u prostoru i vremenu. Majtorske savete treba saslušati, ali ne i poslušati.
[ zoran_m @ 08.03.2013. 21:59 ] @
edo_ze,

Znam kako se računa energetska efikasnost, ali pogledajte malo po srpskim onlajn trgovinama i videćete da veoma često ili nema oznaka energeske efikasnosti, ili je data netačna, pa čak ima primera da su navedene vrednosti EER i COP, koje zapravo nemaju blage veze sa navedenim modelom klime. Tamo gde su napisane tačne vrednosti ulazne i izlazne snage, jasno je i lako i da je svuda tako, ne bih ni pokretao ovu temu. Inače, slični smo po kriterijumima za odabir klime. Dakle, bitno mi je da što bolje i povoljnije ohladi ili ugreje, a dodatne funkcije, ili lep izgled mogu biti poželjni ali nikako neophodni.


Java Beograd,

Očigledno da veoma sličan rezon imamo po pitanju ove teme, što i Vaša "dobrodošlica u klub " pokazuje. Ovu temu sam pokrenuo zbog nekih drugih, koji će pogledati boju, čuti da je proizvođač pouzdan i onda se odlučiti za određeni model jer je uz sve to i mali potrošač struje. Tako bar piše. Ili tako im je rečeno. Ne znam kako trgovine smeju da postavljaju na internet nešto tako netačno i da li bi u slučaju inspekcijske kontrole snosili kakve posledice.....Ma, pišem i ja svašta. U slučaju da se digne veća glava naša vlada će očas proglasiti EER od 2.5 i COP od 2.7 za A klasu i sve će biti "po zakonu".:)

[ Lyinx @ 13.03.2013. 19:35 ] @
Slazem se da trgovac ne moze da zna sve a neki i nece ali
posto postoji internet onda je najbolje ukucati model klime i pogledati sto kazu nemacki, engleski, francuski, ceski, slovenacki..... sajtovi o tom modelu i to je to
ako slucajno tog modela u EU nema bezite so dalje od njega
ako razumete samo srpski upotrebite google translator
[ zoran_m @ 14.03.2013. 20:12 ] @
Ovih dana sam nešto pregledao internet i mogu vam reći da je dovoljno pogledati onlajn prodaju u Mađarskoj. Naši susedi su to veoma lepo uredili i tamo do detalja sve piše. Moji komplimenti.