[ ZanLepen @ 22.03.2013. 15:16 ] @
Inicijativa za pešačku Slaviju – Slavija, gradski trg, nudi celovito i trajno rešenje problema Slavije, kako same uloge trga Slavija u gradu, tako i rešenje saobraćaja. Predlažemo da se Slavija definiše kao pešački trg i da se odustane od podzemnih pešačkih prolaza, a da se kolski saobraćaj spusti ispod ploče pešačkog trga.

Prednosti Slavije kao pešačkog trga su :

1. Rešenje je trajno, i njime Beograd dobija prvi celovit i zaokružen gradski trg

2. Podzemni kolski kružni tok je jeftinije rešenje u ukupnoj sumi radova od pozemnih pešačkih prolaza jer se izbegavaju skupi radovi na ploči koja nosi kolovoznu konstrukciju

3. Izbegava se ugradnja skupih sistema ventilacije (zbog zagađenja) koji bi morali da se upotrebe u slučaju pravljenja podzemnih pešačkih prolaza

4. U potpunosti se vrši diferencijacija pešačkog i kolskog saobraćaja i izbegava svako njihovo ukrštanje (kao i svakodnevna slika pretrčavanja na mestima gde danas postoje podzemni prolazi u gradu), čime se dobija idealno rešenje sa aspekta bezbednosti u saobraćaju

5. Izmeštanjem tramvaja sa Slavije i njihovo preusmeravanje kroz Resavsku i Birčaninovu ulicu dobija se rešenje sa 1300 metara pruge manje u odnosu na postojeće stanje. Ovim se Slavija bitno saobraćajno rasterećuje i značajno se povećava brzina protoka i kolskog i tramvajskog saobraćaja.

6. Trajno rešavanje Slavije svakako mora u sebi imati elemente buduće metro mreže kroz Beograd, treba naglasiti da budući metro sistem i eventualna stanica metro-a na Slaviji ne podrazumevaju nužno i odlaganje trajnog rešenja Slavije kao gradskog trga.

http://www.slavija.in.rs
[ StORM48 @ 23.03.2013. 00:20 ] @
U prvim danima priče o "reformi" Slavije bio sam "za".
Otkad je ovo rešenje navedeno kao najbliže - izričito sam protiv.

Naravno da rešenje nije trajno, jer bi se vrlo brzo ispostavilo da nikakva ventilacija (a posebno ne ta koju je ovakav plan predvideo, a to je (kako vidimo) - ništa) čini da vozači moraju da voze kroz dim nalik vulkanskom i da bi u slučaju nekog kolapsa ili nedaj Bože požara, to dovelo do totalnog masakra, zbog kojeg bismo završili na CNN-u sa trepćućim "Breaking News" natpisom u dnu televizora.

Ne shvatam ni kako je to "jeftinije", kad treba MNOOGO više ukopavati, kad treba rešiti pitanje tramvaja i trolejbusa, kojima (pazi čuda!) trebaju trole/bandere da bi radili... da ne pominjem zanimaciju tokom kišnih meseci, gde bi spontana davljenja u automobilu bila verovatno svakodnevica. Ajd', tramvaje su zamislili da šutnu u kvart pored, a šta sa trolama? One će da levitiraju?

Izmeštanje tramvaja kroz Resavsku i Birčaninovu? Pa nešto gluplje zaista nisam čuo u bližoj ili daljoj istoriji. Dve ulice koje se seku pod pravim ugom, uskih saobraćajnica i bez realnog prostora za proširenje, trebaju da ugoste one šinske nakaze, koje se protežu u dužini ebenog fudbalskog stadiona? KAKO? O narušavanju ambijenta dotičnih ulica, koje važe za prilično mirne, sa čitavim nizom ambasada i nimalo jeftinih stanova koji su kupljeni baš zato što vlasnicima niko nije predočio urbanističkim planom da bi tu mogla da prolazi Jugoslovenska Železnica... o tome bolje da ne pričam. Možda tramvaji ne zagađuju lokalno (mada indirektno zagađuju 5 puta više nego najgori krš od autobusa, ali o tome malo ko govori), ali zato tutnje ko tenkovska divizija. Svako ko je boravio u nekom stanu blizu pruge, zna o čemu pričam. Da su svi tramvaji kao oni zeleni Švajcarci, pa još i nekako (oni su teški 7 tona), ali ove kršabe od po 40-50 tona? To je za međugradski saobraćaj, a ne za centar grada.

Ako bi se (kao na nekim arhitektonskim rešenjima sa onog konkursa), pešačka zona Slavije gradila kao platforma, to bi izgledalo još gluplje, jer bi ta platforma bila visoka do nivoa da bi bukvalno zaklonila postojeće građevine, od kojih nisu baš sve dreš.

FAIL!

Pozdrav
[ Java Beograd @ 23.03.2013. 07:26 ] @
Voideo sam negde sliku, a okačiću je kad nađem, koja rešava problem takoreći isti kao na Slaviji. A to je: jedna velika kružna pešačka pasarela, izdignuta iznad kolovoza, i naravno još dosta pasareli - rampi kojima se sa svakog trotoara svake ulice može popeti na veliku kružnu pasarelu.

Rešenje - potpuno odstustvo pešaka na svim prilazima i mnogo veći protok vozila.
Cena izgradnje - verovatno tek neki procenat ovog (ili nekog drugog) glomaznog rešenja.
Žrtva - megalomanske ideje, toliko skupe i komplikovane da jasno da se nikad neće relizovati


Edit: evo slike, rešenje je Šangaju

http://www.telegraf.rs/zanimlj...ni-pesacki-most-u-sangaju-foto
[ valerijan @ 23.03.2013. 07:46 ] @
...kako sam "poreklom" iz pomenutog dela Bg, potvrđujem da je teško zamisliti realizaciju prolaska tramvaja kroz obe ulice
(ambasade/prisustvo tj. blizina bolnica, osnovna škola, a verujem da bi brujalo/treslo i do Dečije klinike u Tiršovoj...između ostalog)...

Video sam kružnu pešačku pasarelu, kao rešenje za Slaviju/trg...
Mislim da je autor/i dobio/li za to idejno rešenje dobio/li neku nagradu i da sam ga primetio u nekom časopisu.
Nije kružna pasarela, već je konstrukcija malo komplikovanija/masivnija tj. sa većim površinama...
...sad vidim da to zovu pešački plato.izvor: http://www.gradnja.rs/sest-ide...enje-beogradskog-trga-slavija/

a nije loše ni ovo vuckovo, trijumfalno rešenje ako Inicijativa za pešačku Slaviju! padne u vodu:izvor: http://www.beobuild.rs/forum/v...0141&sid=28ef77d32261c1bd2

konceptualno: "koloristički" i oblim formama "stvara" kontrast/sklad sa Beograđankom :)


Inače Vreme će pokazati, da je zbog nagle promene strukture stanovnika Slavije u poslednjih 10ak+ godina, Incijativa za pešačku Slaviju nepotrebna...jedni će preći na Helikoptere, a drugi neće imati ni za BusPlus. Naravoučenije: ("Priroda") tiha voda...breg/trg roni.

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 23.03.2013. u 09:48 GMT+1]
[ Java Beograd @ 23.03.2013. 14:04 ] @
Po svemu sudeći među pristiglim arhitektonskim rešenjima sa pomenutog linka (Rešenja ?! Ipak je to malo tendenciozan izraz) najviše ima totalnih idiotluka, što se možda može objasniti time što su štićenicima doma za ometene u razvoju nedavno dostavili papire, olovke, koverte, poštanske marke i obezbedili im pristup do poštanskog sandučeta.

Mislim, pogledaj samo naslove:

- Višespratna, svetlosna ili rešetkasta fontana,
- vodeno ogledalo,
- akvarijum u podzemnim pešačkim prolazima
- staza za planinarenje u centru Beograda
- Fontana od stotinu svetlosnih štapova
- Eko-ostrvo
- Leteći pešački plato


Da ne poveruješ kakvi odgovri na prilično ozbiljno pitanje. Možda nedostaje kosmodrom, podmornica, veštački vulkan, najveći vodopad na svetu ili nešto slično. Čudo da se niko nije setio da izmesti tok reke Save do Slavije, pa da čamci preuzmu ulogu transportnog sredstva.

[ Shadowed @ 23.03.2013. 14:15 ] @
Hahahah, ovo blago receno falusno resenje je odlicno :D
Stvorilo bi izvor neogranicenog zajebavanja Beogradjana od strane ostalog dela drzave.
Usput, kladim se da bi "na trgu kod konja" vrlo brzo bilo zasenjeno sa "na trgu kod.. pa, smislite sami" :D


Inace, resenje za Slaviju i mnoge druge probleme nije izmestanje tramvaja, trola ili kojecega vec izmestanje jedno pola miliona ljudi.
[ valerijan @ 24.03.2013. 08:54 ] @
Citat:
Shadowed1. ovo blago receno falusno resenje je odlicno 2. Stvorilo bi izvor neogranicenog zajebavanja Beogradjana od strane ostalog dela drzave. 3. kladim se da bi "na trgu kod konja" vrlo brzo bilo zasenjeno sa "na trgu kod..." 4. resenje za Slaviju i mnoge druge probleme nije izmestanje tramvaja, trola ili kojecega vec izmestanje jedno pola miliona ljudi.


1 & 2. "Najveći k'rac na Balkanu" (quote, mislim Dečko koji obećava) bi dobio belog zaobljenog parnjaka
(možda je LGBT lobi umešao prste ili ENAR, a možda i Durex (pogledati tačku 3...)

3. mene asocira i na prezervativ (za Beograđanku :) i to Arouser varijantu:
"Intenzivniji osećaj zahvaljujući jedinstveno postavljenim naborima...ovi prezervativi imaju jedinstveno postavljene nabore koji pružaju potpunije iskustvo...imaju i poseban oblik radi boljeg prijanjanja"

pa bi u tom slučaju, ta priča između redova/ sa značenjem/ porukom neusphu Inicijativi za pešačku Slaviju...dobila još jednu dimenziju. K'tonski trg.

4. ...

Citat:
Java Beograd:...među pristiglim arhitektonskim rešenjima sa pomenutog linka (1. Rešenja ?! Ipak je to malo tendenciozan izraz) najviše ima totalnih idiotluka... 2. pogledaj samo naslove: - Višespratna, svetlosna ili rešetkasta fontana, vodeno ogledalo, akvarijum u podzemnim pešačkim prolazima, staza za planinarenje u centru Beograda, Fontana od stotinu svetlosnih štapova, Eko-ostrvo, Leteći pešački plato 3. kakvi odgovri na prilično ozbiljno pitanje...nedostaje kosmodrom, podmornica, veštački vulkan, najveći vodopad na svetu ili nešto slično. 4. Čudo da se niko nije setio da izmesti tok reke Save do Slavije, pa da čamci preuzmu ulogu transportnog sredstva.


1. Meni je Ok ta reč rešenje, iako me iritira "novi"/bombastični rečnik Vizuelaca...
Na jednom "vizuelnom"-fakultetu je u biblioteci dugo "visila" sledeća poruka (improvizujem):
umetnost ne mora biti brutalna/surova/ružna da bi bila/izgledala inteligentno/smisleno.

Kritika usmerena na: dominantni konceptualni pravac prikazivanja raznih "morbidarija" i "prodavanje" istih (bezuslovno) kao/za umetnost.
A...ja bih, (pre)skromno dodao, još nešto što mi smeta:
a to je grandiozan, intelektualni naziv (ako može citat iz filozofije umetnosti) a delo/rad/rešenje nula (a često ga zaista nema, jer je sve u tekstu :)

Da se vratim na rešenje.
Reći rešenje je Ok, otvoreno je...verovatno je u Arhit-svetu sinonim za predlog (skraćeno od: predlog rešenja, najbolje), a predlog je normalna (nepretenciozna, uglavnom) reč. Mislim da bi to bilo kao da se zamera što na Hardware forumu/svetu neko (ko je u toj priči) kaže/napiše modul i sl...

2. u sklopu stavke 1. (i mog odgovora) ovi nazivi su narativni i po mom mišljenju: bezopasni. Više opisuju, nego što se "prave pametni".
Samim tim opisom u nazivu dodatno sugerišu da "stvar" tek u fazi predloga...

3. "najveći vodopad na svetu ili nešto slično" pogledati @Shadowed tačke 1 & 2. :)

4. ...

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 24.03.2013. u 11:01 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.03.2013. 10:34 ] @
Ja bih reč "rešenje" iskoristio u kontekstu "rešenog problema". A problem Slavije je saobraćajni, tj. treba rešiti kako da se na tom prostoru značajno unapredi tok saobraćaja i poveća propusna moć, kako za automobile, tako i za autobuse, trole, tramvaje i naravno pešake. I za bicikliste kojih trenutno nema.

Arhitektonski projekat pod nazivom "Fontana od stotinu svetlosnih štapova", ( i ostali pobrojani) nikako ali nikako ne nudi rešenje problema.
[ SlobaBgd @ 24.03.2013. 10:53 ] @
Slavija je prvenstveno urbanistički problem, mesto koje još nije dobilo svoju fizionomiju ni gradski pečat. Slavija je prepuna rupa, prostora koji je privremeno oblikovan i ne zna se šta će gde da se gradi.
Rešavanjem saobraćaja pre definisanja da li je to gradski trg ili mesto za saobraćajnu petlju dobija se samo budući galimatijas u urbanizaciji.
Treba napraviti definitivni plan kako će Slavija izgledati po pitanju sadržaja, pa na osnovu toga rešavati i sobraćajna rešenja.
A svi ovi predlozi koji su predstavljeni na konkursu liče mi na masturbaciju urbanističkih i arhitektonskih kvazisstručnjaka koji su, eto, dobili priliku da se malo izdr*avaju u 3D prgramima na svojim kompjuterima.
[ valerijan @ 24.03.2013. 11:54 ] @
Citat:
Java Beograd: Ja bih reč "rešenje" iskoristio u kontekstu "rešenog problema". A problem Slavije je saobraćajni...tj. ...poveća propusna moć, kako za automobile, tako i za autobuse, trole, tramvaje i naravno pešake. I za bicikliste kojih trenutno nema...


a i kao nastavak SlobaBgd

Gore sam već indirektno (doduše iskarikirano) napisao zašto.

Zato što ta "rešenja" prave oni (sloj/ sve generacije) koji će prirodnim tokom stvari "transportovati helikopterima" (ili im se sve donosi na noge, dok teleport ne proradi) tj. mogu razgaliti maštu (predlagati kolače ako nemate hleb). Otud koceptualci nude slova/ "ideje" a ne crteže...
Verovatno bi baš oni želeli da ipak...povremeno prošetaju i to baš preko trga pa pokreću inicijative...

Meni je kao potvrda ove priče najgore rešenje sa stazom za trčanje...zamislite taj sudar Svetova ispod Slavije...
Mislim da mi je to fitnes "rešenje" gore čak i od onog bizarnog providnog fitnes centra u tržnom centru Zira...


p.s. propusna moć za trole/ove...ko su oni u saobraćaju?

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 24.03.2013. u 13:22 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.03.2013. 12:17 ] @
Citat:
SlobaBgd:... pre definisanja da li je to gradski trg ili mesto za saobraćajnu petlju dobija se samo budući galimatijas u urbanizaciji.
Naravno da je Slavija saobraćajno čvorište. Mesto na kojem se susreću i spajaju 5 velikih prometnih uilca i još 2 manje ulice. Čvorište triju tramvajskih pravaca.

Svako "ukidanje" ili "izmeštanje" soabraćaja sa Slavije, i pretvaranje u "pešački gradski trg" je saobraćajno samoubistvo grada.

[ SlobaBgd @ 24.03.2013. 12:24 ] @
Ako se tako definiše urbanističkim i prostornim planovima, onda OK. Ali u tom slučaju šta će na saobraćajnom čvorištu dva hotela, zdanje Narodne banke?
Kažem, problem Slavije je kompleksniji od pitanja saobraćaja, pešačkog i motorizovanog. A rešavamo ga parcijalno, što budućim generacijama stvara velike probleme.
[ valerijan @ 04.06.2017. 22:24 ] @
Citat:
valerijan: a nije loše ni ovo vuckovo, trijumfalno rešenje ako Inicijativa za pešačku Slaviju! padne u vodu:izvor: http://www.beobuild.rs/forum/v...0141&sid=28ef77d32261c1bd2nije daleko od "istine"

_________

http://rs.n1info.com/a273779/V...ntana-na-Slaviji-zasijala.html
[ Java Beograd @ 05.06.2017. 07:11 ] @
Lepa je.
[ valerijan @ 05.06.2017. 09:39 ] @
^ Pyšica?
[ Java Beograd @ 05.06.2017. 09:41 ] @
Ne, lepa je fontana. Ima više slika i video klipova u današnjim on-line medijskim izdanjima.
[ valerijan @ 05.06.2017. 09:56 ] @
Razmisli o white edition selfiju sa tvojom ekipom u podnožju.

[ Java Beograd @ 05.06.2017. 10:49 ] @
Kapiram ja da se tebi jako dopada falusoidni oblik fontane. Ne želim da znam zašto, ne zanima me. Vidim, imaš i spremnu sliku "ekipe". OK, svako čuva slike koje mu se sviđaju. Razumljivo,

Ali sad, ne kapiram koja te andrak vodi ka tome, da na moje reči da je fontana lepa (samo sam to rekao i ništa više) ti iz tamnih dubina svojih frustracija počinješ sa ovim asocijacijama na falus, spermatiozoide i slično. WTF ? Koji ti je moj ?

Zaobiđi me.
[ bakara @ 05.06.2017. 13:04 ] @
Nece valjda dzeksona da pustaju na slaviji?

I dal su ozbiljni da fontana radi i zimi na -20...
[ Miroslav Jeftić @ 05.06.2017. 14:44 ] @
Citat:
bakara: Nece valjda dzeksona da pustaju na slaviji?

I dal su ozbiljni da fontana radi i zimi na -20...


Što, nasuće antifriza, ima da radi sve u 16.
[ Shadowed @ 06.06.2017. 18:28 ] @
https://www.alibaba.com/produc...musical-water_60644742154.html


#SamoKazem
[ Branimir Maksimovic @ 06.06.2017. 18:38 ] @
Ne kapiram sto su to stavili na slaviju kad su mogli negde gde narod moze da pridje i izbliza da se divi arhitektnoskom cudu. Ili zato treba Slaviju pretvoriti u pesacku zonu? ;)
[ Lavlja_Jazbina @ 06.06.2017. 18:56 ] @
Najbitnija su ova ostrva koja razdvajaju trake.Inace nema vece gluposti i sabiti 2mil€ i jos odrzavanje.

Pazi,turisticka atrakcija.To je atrakcija kada se ode za Barselonu i sve ostalo sto se ima videti.

[ Lavlja_Jazbina @ 06.06.2017. 19:58 ] @
http://www.espreso.rs/vesti/be...utm_source=kurir-widget-home-v
Citat:
DA LI JE MOGUĆE DA SMO OVOLIKI MAGARCI? Fontanu kao na Slaviji možete kupiti kod Kineza 10 PUTA JEFTINIJE!


[ bakara @ 06.06.2017. 20:30 ] @
Ko je magarac?
pa i ova je kupljena od kineza

Ovo ako bude radilo zimi bice cela slavija pod ledom
[ Java Beograd @ 06.06.2017. 21:10 ] @
Ja stvarno ne kapiram čemu ovaj hejt, ne samo na ovom forumu, već generalno na društvenim mrežama.

- Fontana je lepa.

- Kičerica može biti a i ne mora, to zavisi od toga kako se isprogramira osvetljenje / muzika.

- Mesto je OK. Dovoljno velika centralno postavljena kružna površina. Ovoliko velika (ili slična) fontana sigurno ne bi mogla biti postavljena u Knez Mihailovoj, niti na Kalemegdanu. Možda bi se mogao naći neki plac u Ovči, ali to bi bilo glupo, zar ne ?

- Dal' će da radi zimi. Aj' da vidimo, pa ako bude leda na kolovozu u januaru, i ja ću da hejtujem, ali glupo je u junu hejtovati zarad hipotetičkog leda zimi.

- Jeste, ona u Barseloni je prelepa, velelepna, privlači pažnju i dovodi turiste. Ova "naša" je neuporedivo manja atrakcija. Ali, OK, ako postoji lepša u Barseloni, to ne znači da nigde na svetu nikakvu fontanu ne treba postaviti, jer, eto jbg ima lepša u Barseloni.

- Cena / pokrali pare. Pokradenih para i "pokradenih para" je bilo i biće od kako je sveta i veka. I korumpiranih političara. I u Bgd i u Vašingtonu. Setimo se samo naprednjačke/vadikalske kampanje o tome kako je Đilas lopov, kako je pokrao pare za Most na Adi, kako je pokrao pare preko Bus Plusa. I sad, ti isti naprednjaci/vadikali, niti njega uhapsiše, nit' nešto promeniše. I dalje kradu, ili "kradu". Bilo kako bilo, jasno je da šta god neko nešto uradi u Bgd - uvek postoji spreman hejt - lopov !

- Kineska cena. Jasno je da je ono na slikama neuporedivo manje. Čak i na slikama, koje su uvek nerelano ulepšane. A i to je cena za cevi i pumpe. A te cevi i pumpe neće same od sebe da se transportuju iz Kine, niti da se same od sebe montiraju u centru Beograda.

Realno, Slavija je sa fontanom mnogo, mnogo lepša. Svako ko tvrdi drugačije hejtuje radi hejtovanja. Ili radi političke ostrašćenosti.

Ali, mi koji pamtimo malo više od jučerašnjeg dnevnika, sećamo se 100x većeg hejta za prelepi Most na Adi, i ekstra funkcionalnu Petlju Radnička. Plašim se da pomislim kakav bi danas bio haos u saobraćaju da su Gazela i Brankov most ostali jedini.
[ bakara @ 06.06.2017. 21:14 ] @
Ma nemam ja nista protiv fontane, kad malo smanje sarenilo boja moze ona i pristojno da izgleda, nego mi nije jasno kako se gospodin dzekson uklopio u fontanu?
[ Shadowed @ 06.06.2017. 21:32 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ja stvarno ne kapiram čemu ovaj hejt, ne samo na ovom forumu, već generalno na društvenim mrežama.

Pa, mnogi ljudi misle da je u situaciji u kojoj se Srbija nalazi pametnije novac trositi na korisno nego na lepo.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.06.2017. 21:47 ] @
Jebes drzavu koja ne moze da napravi pumpe i cevi za fontanu !

A sto se tice muzike,mislim da je preblizu onkologije.Sve u svemu hejt je za mesto a ne za fontanu,izmedjuostalog.
[ Braxi @ 06.06.2017. 23:17 ] @
Beograd je neizlecivo ruzan grad. Nista ne pomaze...

stavise ja bih od toga izgradio i imidz. Tipa: dodjite da vidite najruzniju prestonicu sveta.
[ Braxi @ 06.06.2017. 23:18 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
Java Beograd:
Ja stvarno ne kapiram čemu ovaj hejt, ne samo na ovom forumu, već generalno na društvenim mrežama.

Pa, mnogi ljudi misle da je u situaciji u kojoj se Srbija nalazi pametnije novac trositi na korisno nego na lepo.


"Siromasne cete uvek imati sa sobom" jos je i Isus rekao.

dakle nisi u pravu jer onda kogod sta krene da uradi ti ga mozes sa docekati ima siromasnih kriza je nema se. Kad se kao imalo.
[ Shadowed @ 06.06.2017. 23:44 ] @
Ja sam mu odgovorio zasto mnogi hejtuju fontanu rekavsi da mnogi ljudi imaju takvo misljenje. Nisam zastupao to misljenje. Ja hejtujem iz za'ebancije. Iskreno, zabole me na sta Beograd trosi novac, sve dok trosi svoj novac. A opet, kad ne trosi svoj, to je problem na sta god trosili.
[ Java Beograd @ 07.06.2017. 08:16 ] @
Dal je Bgd ružan ili ne, ali ČINJENICE su sledeće:

- Broj turista u Bgd raste iz godine u godinu, i to raste sa prilično velikom godišnjom stopom.
- Broj hotela (od 2 do 5 zvezdica), hostela, i kreveta u privatnom smeštaju takođe raste.
- Broj manifestacija u Beogradu (tipa Beer Fest i slično), broj međunarodnih sportskih događaja - sve je u porastu.
- Nekad je bilo čudno čuti engleski jezik u Knezu, a sada su bar 50% šetača - stranci.
- Dolaze i sa zapada i sa istoka. Kupuju po šoping molovima, pune kafane i kafiće
- Jeftina hrana, jeftin provod, jeftini butici
- Dođu, ostave pare u Beogradu - i odu. I svima lepo.
- Kažu (ja nisam našao tačan izvor podataka) da je prošle godine u Bgd bilo više noćenja nego u celoj CG. A broj turista raste i dalje.

Dal' je ovakav porast zato što je grad ružan ? Ne bih rekao.
Da li treba povećati turističku ponudu i broj gradskih atrakcija - treba. Što više turista, veća potražnja, što veća potražnja - veća ponuda.

Turističke atrakcije ? Najrazličitije, uključujući i ovu fontanu. Kažu biće pasarela da se od savske luke popne do Kalemegdana. Odlično.
Kažu biće i neka gondola - uspinjača od ušća do kalemegdana. Nisam baš siguran, ali ako bude - opet odlično !
Još šoping molova ? Odlčno. Pre nedelju dana kupovao odelo za svadbu, a u Zari u TC Ušću gužva, na kabinu za probu se čeka duže od 15 minuta. (Toliko o siromaštvu)
[ DaliborP @ 07.06.2017. 08:19 ] @
Citat:
Java Beograd: Još šoping molova ? Odlčno.

Sve se slazem, ali samo ne vise soping molova. Oni unistavaju grad.
[ Java Beograd @ 07.06.2017. 08:43 ] @
Ja sam napisao stvarno, istinsko iskustvo: čekao sam preko 15 minuta u Zari u TC Ušće da uđem u kabinu da probam pantalone. (sako probaš i bez kabine) Haos. Rumuni, Grci, valjda i Turci, bemliga. Momci kupuju odela za maturu. Ludilo.

Da ne pričam da je mislena imenica da uđeš i nađeš parking bez izvozanih 10 krugova po garaži. Isto je i u Dela Šitiju.

Da li treba još šoping molova ? Pa treba, očigledno. Glupo je čekati da fizički ne može da se uđe u TC ušće da bi gradili još. Sve su to privatni investitori: keš za lokaciju (zemljište), keš za građevinsku dozvolu, zaposle si i električari i stakloresci, i moleri i zidari. I još oho-ho ljudi svog zanata. pekar-lekar-apotekar-policajac-pajac Pitaj njih da li treba da se gradi. Pa treba.

Znam, propadaju sitni dućani, čak i na ekstra lokacijama tipa Srpskih Vladara. Niko tu više ne šopinguje, osim dokonih šetača. Ali, točak istorije ide samo u jednom pravcu. Ne-gradnjom šoping molova neće da procveta biznis malih trgovaca.

Zato: dok je potražnje - generiši ponudu. To je zamajac privrede. Mislim, nije jedan šoping mol zamajac privrede, ali jeste kockica u mozaiku.

[ Branimir Maksimovic @ 07.06.2017. 09:46 ] @
Cekao si citavih 15 minuta ;)
Secam se dal Spanija dal Turska dal Francucka. Tamo gde je roba pristupacna ceka se i po sat vremena ;)
[ DaliborP @ 07.06.2017. 11:00 ] @
Citat:
Java Beograd:
Znam, propadaju sitni dućani, čak i na ekstra lokacijama tipa Srpskih Vladara. Niko tu više ne šopinguje, osim dokonih šetača. Ali, točak istorije ide samo u jednom pravcu. Ne-gradnjom šoping molova neće da procveta biznis malih trgovaca.

Upravo to, propada grad. A tocak istorije nije neki bas da se ne moze zaustaviti. Uostalom nije stvar u malim trgovcima uopste, vec u urbanistickom planu. Mogu veliki brendovi da rade lepo i u centru. Da se gradska vlast nije polakomila na trzne centre i pare, nego za dobrobit grada, ovo se ne bi ni dogadjalo, vec bi TC Usce 10km dalje.

Sta odlikuje lep grad, pesacke zone po centru grada sa malim prodavnicama, kaficima, restoranima, ili soping molovi van centra? Kako to izgleda u Becu, Budimpesti, Barseloni i ostalim metropolama? Meni je mnogo lepse prosetati napolju po pesackoj zoni po centru grada nego biti zatvoren satima u soping molu.

Ne kazem ja da soping molovi ne treba da postoje, ali ne treba da budu blizu centra, vec van centra. Postavljanje TC Usce-a tu gde jeste bukvalno je unistilo centar, Knez Mihajlovu i okolne ulice. Ako vec pricamo o turizmu, ovo nije dobro za turizam. Turisti idu u centar grada, i to je ono sto im najvise ostaje u secanju, a ne soping mol i koliko se ceka u kabinama.
[ Java Beograd @ 07.06.2017. 11:08 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:Cekao si citavih 15 minuta ;) Secam se dal Spanija dal Turska dal Francucka. Tamo gde je roba pristupacna ceka se i po sat vremena ;)

Nemoj mi reći da si ti stvarno čekao sat vremea da probaš i skapiraš da ti ne stoji lepo ?!
Jer, u praksi, u kabinu se uđe bar 2-3 puta, što zbog različitih modela, veličina i slično.
[ Branimir Maksimovic @ 07.06.2017. 11:24 ] @
Nisam cekao ja nego zena. Probala i kupila. A tek da vidis onda cekanje za kasu. To bre guzva ko da dele besplatno ;p
[ valerijan @ 07.06.2017. 16:05 ] @
Ako saznam ko je uradio pusijev kurilični logo javiću ovde (ili ako neko na ES-u zna)...

_____________

i kurax karakatura, da se uokari "priča"

[ Lavlja_Jazbina @ 07.06.2017. 20:39 ] @
Bas ce stranci da idu i vide fontanu.ALI,napomenuto da ti soping molovi budu dalje a ne da guse grad sa brendiranom

bofl robom.Elem,ipak ko je ovo osmislio nije bas pametan.

Citat:
Novoizgrađena muzička fontana na Slaviji počela je sa radom u ponedeljak, a prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, prvih 15 dana, biće emitovane samo četiri numere koje su dogovorene sa izvođačima.


Znaci odlepicemo.
[ bakara @ 07.06.2017. 20:49 ] @
Danas sam ja prosao, fontana izgleda lepo (po danu) a vrtela se pesma "devojko mala" zvucala je kao sa lose gramofonske ploce, ozvucenje je jako lose, i nije mi jasno kako se djordje marjanovic uklapa sa majklom dzeksonom, i zivo me zanima koje su te jos dve pesme?

I ceo dan vrte 4 iste pesme?

update;
i simple red pustaju, znaci ostala je jos jedna nepoznata :)

al su izmesali zanrove za medalju.
zar nisu mogli neki stari domaci rok na to su ljudi ovde najmanje alergicni.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 07.06.2017. u 22:00 GMT+1]