[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 03:00 ] @
imam neka dva otvora u stanu koja bih da "zagradim" vratima, ali mi ne odgovara da tu budu vrata, uzimaju mesto, ostavio bih sirinu, najcesce bi bila otvorena ... jedan prolaz koji bi se zatvarao je realno ulaz u kuhinju i osnovni zadatak pregrade je da spreci miris zagorelog luka i ukuvanog suljpa da se siri kroz gajbu dok drugi otvor treba vizualno da moze da zatvori jedan deo .. otvori su cca 1.5x2.5m ... najbolje mi nekako tu pase harmonika, e sad, moji imaju neku harmoniku od skaja koja je stara milion godina i funkcionise i dalje i to izgleda ok a radi stvarno super posle 30 godina, sa druge strane u gajbi ima bas puno drveta tako da sam ja gledao radije neku drvenu harmoniku ali nikad nisam video nigde neku kod nekoga .. najpribliznije tome sam video juce u "uradi sam" neku plasticnu harmoniku sa motivom drveta i to je bas onako pateticno, vise kao igracka ... ali tako nesto od drveta bi verovatno bilo iskusna stvar .. razmisljao sam mozda i neko bruseno staklo mozda ..

ima li neko neku dobru ideju? sta da gledam, gde da gledam, koga da vucem za rukav?

btw nisam pao sa kruske znam za laf.rs roletnesrbija, neke momke sa fb-a koji prave i salju postom i slicno, dakle znam da ima kod nas, nego pitam za tudja iskustva, ideje ...
[ KrkaCiC @ 14.04.2013. 03:10 ] @
Vidjao sam neke firme da se time bave. Pvc harmonika vrata su mi izuzetno glupa,ali su ona dosta jeftinija. Drvena harmonika mislim da je oko 100e kvadrat ali mislim da taj kvalitet nije isto sto i kvalitet od pre 30-tak godina
Ako ti nije problem,mozes upecati na limundu za par hiljada drvenu "harmoniku",samo da ti se dimenzije pogode
Ako sam dobro "uhvatio" dimenzije,tebi je sirina buducih vrata 1,5 metar? Ako je tako ja bih stavio klizna vrata iz 2 dela,na levu i desnu stranu,naravno ako nije otvor do zida :
Jel imas mogucnosti za klizna?
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 03:27 ] @
nema teorije za klizna, jedna su zid-zid dakle klizna bi mi prepolovila prolaz na 70cm .. ja sam covek od 150kg 70cm je previse usko ... unosenje nesto u kuhinju i iznosenje iz nje kroz 70cm je isti tako vrlo nezgodno .. "dubina" vrata od 20cm je skroz ok .. kapiram 150cm/20= 8 segmenata, neka su 2cm debeli (a nema razloga da budu ni toliko debeli ja mislim) to je 16cm "potrosnja" prostora kada su vrata otvorena, neka bude 20cm to je vec skroz ok ..

kinta nije neki problem (kinte nema :D ) pricamo ukupno o max 8 kvadrata, sta god da radim ja ne mogu to da uradim "jeftino" posto ce me onda kostati 100x skuplje vec iza sledeceg coska, gledam da napravim trajno resenje, mnogo mi je jeftinije da dam ako treba somica i da resim to trajno nego da svake 2-3 godine dajem po 200 i da nikad to nije to ..

ono sto mi je problem je donja vodjica .. ako to ne moze da se usece u parket da ne viri ... ja cu se saplitati na to i prvi put kad ga sutnem u cipelama iskrivicu ga (150kg) .. da ne spominjem da drugi put kad se bos nabodem malim prstom u to, iscupacu ga zubima .. dakle mora nekako da se uradi u ravni sa podom ... ona sa skajem/kozom nema taj problem posto ona mekanika u nutra drzi stabilnost i dovoljno je da moze da ide po gornjoj vodjici i dole ima obicnu cetku koja ide po parketu da spreci vonj da prodje sa jednu na drugu stranu i to je to .. ova drvena se bojim da bi morala da imaju vodjicu i dole posto nemaju mehaniku (vec samo lajsne spojene sa nekim sarkama) tako da bi zahtevale vodjicu i dole .. ja znam da sam nema teorije da je usecem u parket a sad da radim novi parket u stanu, jbg jedino ako me uputi neko gde je to drvo gde sve zene misle da se beru te pare .. ja ga jos nisam nasao ..

elem, mozda ne bih radio oboja vrata odjednom, nego jedna po jedna, vrata su dosta blizu jedna drugih tako da bi u startu i samo jedna odradila posao ..
[ Lavlja_Jazbina @ 14.04.2013. 09:07 ] @
Brikolaz u Bacvanskoj oko 7k,Uradi Sam 3.5k.Mislim da je visina kod svih 2m,moze se kratiti na donjem delu.
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 12:57 ] @
u uradi sam sam video samo plasticne a proveo sam dosta dugo tamo ... u bacvansku cu da odem u ponedeljak, 2m mi je malo moram da zatvorim komplet rupu a ona je preko 2.5m visoka
[ Odin D. @ 14.04.2013. 14:43 ] @
Postoje i ona klizna vrata koja se sastoje od rebara koja se pregibaju (nešto u vidu horizontalnih roletni), pa mogu da "skrenu" u ćošku i nastave put duž poprečnog zida.
To naravno u slučaju da imaš slobodnog mjesta za to na tim bočnim zidovima.

Inače, estetski su možda najbolja ona pregibajuća vrata (googlaj "folding doors"):

Vođice u parketu nisu problem, ne moraš da radiš parket nanovo - samo usječeš kanal u parketu nekim frezerom ili na kraju krajeva brusilicom (staviš na brusilicu onaj brus za drvo...) i umetneš vođicu.

Ona klasična harmonka vrata koja zaista izgledaju kao mjehur od instrumenta harmonike, ako nisu nekog extra dizajna, znaju da zbabaju čitav enterijer...
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 19:09 ] @
folding doors je cool ali sirina je samo 1.5m tako da ovde ne bi radilo posao, ovo sa prelamanjem na drugi zid znam ali ne radi ni to posao posto moja zena ne voli "ciste" zidove tako da na svim zidovima ima necega, bio si u zemunu u starom stanu, u ovom ce da bude jos gore :)
[ veljkoE @ 14.04.2013. 19:46 ] @
kako ja vidim ti izgleda oces nesto sto jos nije izmisljeno

znas, zvezdane staze su samo film, ono teleportovanje i sl... to jos nema

doduse postoji jedna opcija, klateca vrata.. zamisli dva kvadratna krila, dole nema prag, ima samo neka cetkica na krilima, a moze i bez nje, sa strane samo stok, na sredini se isto dodiruju cetkicama

jedino sto mora aluminijum, resenje je trajno i kvalitetno

klateca vrata su ono kao u kaubojskim saloon-ima sto su imali, samo su velika i ni malo ne lica na ta, osim sistema otvaranja: tamo-vamo
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 19:55 ] @
imam klateca vrata na ulazu u moju spavacu :D nije mi to resenje za ovde, najbolje mi je resenje drvena harmonika ... nije mi frka za donji klizac ako moze da se usece u parket (tj znam ja da moze, nego ovi sto ugradjuju dal oce to je pitanje, dal im ti klizaci vec imaju masku koja ce da pokrije pokrzan parket koji ce pokrzati kada ga budu sekli..) ono sto mi je bitno je koliko ce biti "duboko" i koliko ce biti "siroko" kada se harmonika skupi, dakle kada je otvoreno koliko ce mi od otvora zauzimati, vizualno ako ih prave od drveta po meri to ce da izgleda skroz ok, no bitno je kako ce izgledati i koliko ce zauzimati otvorena posto ce ta vrata biti 90% vremena otvorena

[ Odin D. @ 14.04.2013. 20:39 ] @
Citat:
bogdan.kecman: folding doors je cool ali sirina je samo 1.5m

Aha, jasno,... nekako sam bio greškom pročitao da se radi o 2.5m širine, pa zato okačih onu sliku...

Elem, kod jednog prijatelja sam vidio "obična" vrata na jednoj maloj ostavi koja su bila napravljena tako da se preklapaju vertikalno na pola, zato što nije imao dovoljno prostora da se jednokomadno krilo otvara na unutra, a on je isključivo htio da se otvaraju na unutra, pa mu stolar napravio da se lome po sredini. Znači, nema vođica ni gore ni dolje, obična vrata, obične šarke, samo je krilo iz dva dijela.
I to funkcioniše sasvim ok koliko sam mogao da vidim. Čak se i zatvaraju vrlo lako, iako se meni činilo da će trebati nešto da se vuče da dosegnu bravu na štoku, ali jok - sasvim isto kao i obična vrata.

Kod tebe bi mogla vjerovatno da se naprave dvoja takvih vrata sa po dva takva preklapajuća krila od po ~35cm.

Od tog istog stolara sam i ja naruciovao zimus neka vrata, pa mi se čini da još uvijek imam negdje njegov broj, ako te bude zanimalo.
Evo primjer nekih od mojih vrata:

Cijena je bila €150 po komadu, i ovih sa staklom i ovih bez, komplet sa bravarijom i ugradnjom, dezen hrast.

[/url]
[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/3/2/3282396/IMG_2.jpg]
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 20:56 ] @
ne znam koliko bi to na prelamanje radilo posao za otvaranje, zatvaranje, i kada ih prelomis negde mora da se spakuju, ja idem na varijantu sa harmonikom posto kapiram da ce najmanje da otima od prolaza kada se spakuje a da nije neki rolo ..

razmisljao sam da turim neke drvene roletne da se to odozgo spusti do parketa, da ne otima nista od prozora ali nisam smeo zeni da predlozim bojim se da joj se ne bi svidela ideja, mada ja bi to bez blama stavio :D

p.s. dodaj sliku uz prethodnu poruku da bude jasnije o cemu se radi, gornja vrata (crvena crta je "vrata") se zatvaraju samo kada se nesto kuva, donja vrata se zatvaraju ako ima potrebe da se neko primi u kuhinju/trpezariju a da se zakloni pogled ka ostatku stana ... dakle uvek su normalno otvorena i jedna i druga ali se i jedna i druga otvaraju i zatvaraju realno svakodnevno
[ FoghornLeghorn @ 14.04.2013. 21:34 ] @
Pretpostavljam da trazis ovako nesto:

Ovo je samo kako se ugradjuju gotova, ali tu je princip kako radi i zapravo ono sto ti treba, pa mozes sam ili da pokazes majstoru sta zapravo hoces.

Trazi pod narrow folding door(s) ili narrow bi-folding door(s). Imas dosta na DIY sajtovima. Izmeri sirinu, proracunaj koliko je to camovih dasaka, oduzmi do 5 mm za sarke (prostor za presavijanje) idi na stovariste ili kod stolara da ti obrade, i samo posle ucvrsti - trebalo bi da ima po radnjama gotovih sarki i kliznih mehanizama - idu obicno sa gornje strane, mada moze i gore i dole (aluminijumska sina koja se srafi u plafon i pod da bi tockici na vratima lako klizili)

nadam se da je pomoglo!
[ Odin D. @ 14.04.2013. 22:00 ] @
Ako je ona skica u srazmjeri, onda se meni čini da se gornja vrata mogu uraditi kao dvokrilna: jedno krilo od ~110cm, a drugo od ~40cm (odbiti debljinju štoka). Ovo manje krilo se može i povremeno držati zatvoreno, pošto bi 110 cm trebalo biti dovoljno široko za nesmetan prolaz.
U tom slučaju predložio bih otvore sa reljefnim staklom, mnogo je ljepše nego puna vrata.
Donja vrata mogu da se urade takođe iz dva krila, pri čemu je je ovo lijevo krilo "na pregib", tako da prati liniju tog zida koji se pregiba.

E sad, u principu, čak i to harmonika rješenje može da se odradi u potpunosti sa ovim slomljavajućim vratima pošto se radi i relativno maloj širini, tj. broj rebara nije velik (dva lijevo, dva desno, po 35cm), pa vrata mogu da nose sama sebe na šarkama bez problema i bez potrebe za vođicama.

Naravno, za neko dublje mozganje potrebno bi bilo znati šta će se nalaziti (ili se već nalazi) na tim zidovima oko vrata ili šta ne bi smjelo da se zakloni i sl.
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 22:05 ] @
da pravim sam znam kako bih, ali nema teorije, sa mojim ledjima ili bi ih postavljao godinu dana (sto znaci zena bi me zaklala u po noci i nista od svega toga) ili bi zaglavio u bolnici opet na steroidima i verovatno operaciji tako da od pravljenja DIY nema teorije .. gledam resenja gde neko pravi i ugradjuje .. 100e po kvadratu nije malo ali bi moglo da se podnese ako se dobro uradi .. imam dve tri firme pa idem da vidim sta nude
[ bogdan.kecman @ 14.04.2013. 22:08 ] @
to sa vratima koja se lome deluje dobro, problem je sto se na svakom tom zidu nalazi po slika i moja zena nema teorije da pusti da vrata idu preko slike ... da su zidovi cisti lako bi ja to resio
[ Odin D. @ 15.04.2013. 11:29 ] @
^ Stavi sliku na vrata :)
[ veljkoE @ 15.04.2013. 20:46 ] @
star wars