Pozdrav svima,nisam u ovoj temi nimalo stručan,inače sam elektroinženjer,elketriku poznajem perfektno a poljoprivredu eee.,nažalost ne.Al eto kakvo je vreme mora se raditi i to,naravno ko ima uslova.
Mene zanima pošto posedujem u jednom selu oko 100 ari lepog placa,hteo bih nešto da posadim što bi se najviše isplatilo.Šta predlažete nešto iz nečijeg iskustva,čitam preko interneta ima dosta toga za naučiti o ovoj temi pa eto da pitam još.Koja voćka bi najbolje napredovala.Selo je kod Knića blizu Gružanskog jezera Šumadija.plac je na sunčanoj strani.
[ milivoje t @ 22.04.2013. 15:45 ] @
nisam ni ja poljoprivrednik, ali ti mogu dati par opstih saveta.
pitas koja vocka bi najbolje napredovala i koju sortu da kupis. pre toga moras sebi da odgovoris na nekoliko pitanja.
sa kojom namerom zelis da sadis sljivu ? da li zelis da peces rakiju ili zelis da je jedes ? da li ces redovno da vodis racuna o vocnjaku, prskas, obrzujes, djubis ?
pa nije lose da pogledas sta sade tvoje komsije, kakva su njihova iskustva. jer moze da se desi da ti je selo suvo, kisno itd. sto pogoduje odredjenim bolestima sljiva. pa postoje sorte koje su razlicito otporne da razlicite bolesti.
u svakom slucaju ako sve to radis iz hobija, nemoj se mnogo opterecivati. sljiva je u srbiji na domacem terenu :) tesko mozes da pogresis. u svakom rasadniku mozes da dobijes dobre savete...
najpopularnije sorte su cacanke, rana cacanka, kasna cacanka, rodna cacanka (za rakiju), cacanska lepotica (za ishranu) itd. njih ces naci u skoro svakom rasadniku.
meni je kao kozumna jako lepa stenlijevka (koja je izgubila na popularnosti).
pre kupovine sadnica, raspitaj se o reputaciji rasadnika u kome kupujes.
[ Lavlja_Jazbina @ 26.04.2013. 18:37 ] @
Ja imam madzarke.I jedno banalno pitanje.Da li iko kod nas vadi i presadjuje stabla od nekoliko desetina godina starosti.
[ Horvat I @ 26.04.2013. 19:35 ] @
Samo ako moraš.
I ovi novi bogataši
[ milivoje t @ 26.04.2013. 19:36 ] @
zasto bi presadjivao tako stara stabla ?
obicno se stabla te starosti vade, ali eliminisanja radi, ako vise ne daju plodove. i to nije lak posao.
pricam iz ugla hobi bavljenja sljivikom.
[ Lavlja_Jazbina @ 26.04.2013. 19:53 ] @
Ma pitam,imam 50 komada.Ako bi tako drvo presadio,skratio bi period do punog ploda.Mojim se savijaju grane od tezine roda.
Onaj ko bi to drvo presadio,vec bi imao maksimalan rod.
Sada da pitam glavnu stvar za ovu godinu.Da li za bolju rakiju,zanima me kvalitet,treba vaditi kosticu iz ploda?
[ Horvat I @ 26.04.2013. 20:07 ] @
Da ne gorči vade se semenke, još finije ljišti se kožica
[ Lavlja_Jazbina @ 26.04.2013. 20:13 ] @
Za vadjenje semenki imam neku spravicu.Da li ima i za kozicu?.
[ Horvat I @ 26.04.2013. 20:27 ] @
blanširanje
nisam video al znam da se exelencija tako pravi
[ milivoje t @ 26.04.2013. 23:55 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Ma pitam,imam 50 komada.Ako bi tako drvo presadio,skratio bi period do punog ploda.Mojim se savijaju grane od tezine roda.
Onaj ko bi to drvo presadio,vec bi imao maksimalan rod.
Sada da pitam glavnu stvar za ovu godinu.Da li za bolju rakiju,zanima me kvalitet,treba vaditi kosticu iz ploda?
cisto radoznalosti radi, ne razumem kako mislis presadjivanjem dvadesetogodisnjih biljaka da skratis period vegetecije i povecas prinos ?
zasadio bi ih na neku bolju lokaciju, bolje zemljiste ili ... ?
prvi put cujem za tako nesto.
sto se tice kostice i kiselosti mislim da je mnogo bitnije sprovesti kvalitetnu fermentaciju voca, jer ako tu nesto nije ok, fermentacija ce preci u fazu u kojoj mikroorganizmi pocnu da prozivode kiseline, a ne alkohol kao produkt digestije...
[ Lavlja_Jazbina @ 27.04.2013. 07:00 ] @
^Od mene sta sve mozes da cujes,radije bi se rodio kao crnac nego da me slusas.
Bezveze sam pitao.Da li neko ko hoce da premesti drvo sa maksimalnim prinosom i to drvo nastavi isto na drugom mestu.
Svi prodaju 2-3 godine sadnice bilo cega,pa rekoh da ubrzam prirodni proces svojih finansija po pitanju starijeg lesnika.
Po pitanju rakije,hocu da onaj koji je pravi,pravi bolje nego za sebe.To mi treba kao poklon nekome i da bude stvarno dobra,koliko se da.
Kozne futrole za flase radim kod Sove sa gravurom,kome je tog trenutka namenjena.
Evo,bice i ovde poklonjena clanovima na poljoprivredi,ko hoce.
[ FoghornLeghorn @ 27.04.2013. 07:42 ] @
U principu je moguce izmestiti stablo bilo koje velicine i starosti, samo je pitanje isplativosti - imas one velike masine koje jednostavno "opkruze" stablo, zabodu one siljke u zemlju, podignu i premeste u prethodno pripremljenu rupu!
Ako imas radnike mozes i ovako - ovo stablo otprilike odgovara velicini sljive (mada je cetinar u pitanju]
[ Vasastajić @ 01.05.2013. 07:26 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Sada da pitam glavnu stvar za ovu godinu.Da li za bolju rakiju,zanima me kvalitet,treba vaditi kosticu iz ploda?
Stenlejki OBAVEZNO vaditi košticu, jer ima povećan sadržaj cijanovodoničnih jedinjenja u sebi koji iz koštice prelaze u destilat i bitno utiču na ukus rakije, time i na kvalitet.
Razlika u rakiji koja je previrala na koštici i bez koštice ko nebo i zemlja.
[ Lavlja_Jazbina @ 03.05.2013. 09:45 ] @
Glupo pitanje,al sta cu.Vidim neke masine za vadjenje kostica.E sada glupost.Sljiva ne mora biti cela sa izvadjenom
kosticom ?Mislim kao za slatko,posto masina je cepa pri odvajanju kostice.
@Vasastajic..jel stenlejka ima neki Sumadijski naziv ?
[ Horvat I @ 03.05.2013. 12:27 ] @
Idealno bi bilo da se svo meso pretvori u kašu.
Brže i ravnomernije previranje cefre, bolji prelaz ukusa
[ Vasastajić @ 03.05.2013. 16:48 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: ..jel stenlejka ima neki Sumadijski naziv ?
Koliko ja znam, ODAVDE iz Vojvodine jel, nema...ali...samo se ovde kaže Beč, a u celom svetu Wien...
Inače, Horvat ti je već objasnio, cefra=džibra i jeste najbolja za previranje kada je dobro usitnjena.
[ anon70939 @ 03.05.2013. 20:24 ] @
Moj cale, penzionisani potpukovnik, koji sada zivi na selu a inace je njegov cukundeda rodjen i odrastao u centru NS... sada se zabavlja sa baštom, voćkama...
Ima desetak šljiva i rakiju pravi za sebe i za poklon. Negde na netu je pročitao kako i šta, pošto nije pre toga imao iskustva.
Ono što znam jeste da svaki dan sa koficom prođe oko svojih desetak šljiva, pokupi one koje su same otpale i to ne svaku nego one koje su već neko vreme na zemlji i oko kojih se skupilo nekoliko osica. Otera rukom osice i ubaci u svoju koficu... Sedne pored bureta rukom skine ljusku i izvadi košticu i ubaci u bure...
Neće da trese drvo i osice su mu znak da su šljive slatke i da može da ih ubaci u bure :).
Inače ne volim rakiju niti mogu da je pijem, ali kome god da je poklonim svi su oduševljeni...
[ Lavlja_Jazbina @ 03.05.2013. 21:52 ] @
@Vaso....dobro onda ce mo da pijemo rakiju iz fičoka(čokanćića).
Nisam ni ja ljubitelj,niti pijem.Spremam za poklone ( nisam trebao da pricam ).Sali se.
Opet pitanje.Kako se pravi komovica ?
[ Vasastajić @ 04.05.2013. 10:42 ] @
Citat:
dobro onda ce mo da pijemo rakiju iz fičoka(čokanćića).
Nakon dvostruke angioplastike, sa dozvolom i preporukom, čak, lekara, to i radim svakodnevno i to oko podne, jer mi metabolizam u tom periodu rajku najbolje podnosi. Plovak mi je dobro naštelovan, tako da sa time nemam nikakvih problema.
Komovica se pravi od ostatka grožđanog kljuka-cefre-džibre nakon skidanja vina,odnosno presovanja, a prava je ona kojoj nije odstranjivana peteljka u toku muljanja gožđa, jer peteljka sadrži čitavu paletu korisnih nutrijenata koji destilacijom prelaze u rakiju.
Otud i njena nesporna lekovitost, a možda malo tvrđa na ukusu i ukupnom bukeu od lozovače.
Ko klinaca sam vaz dan visio kod dede u vinariji, gde je radio kao podrumar, i sećam se onih ogomnih presa za grožđe iz kojih je izlazila komina, pa gotovo suva ili sa jako malim procentom vlažnosti, u obliku ogomnih kobasica, koja se smeštala u betonske bazene od po nekoliko vagona kapaciteta i kad se bazen napuni površina se zatvarala ilovačom pomešanom sa plevom i tako je ispod toga komina previrala.
[ Horvat I @ 04.05.2013. 14:25 ] @
Vaso, detalje nisi primetio, cefra se naliva vodom da se postigne idealna gustina.
Čak se i u čistu vocnu (jabuka skoro uvek) cefru naliva. Čvrsti delovi moraju biti potopljeni jer plesan pocne raditi.
[ Vasastajić @ 04.05.2013. 15:16 ] @
Ma nisam 'teo toliko da detaljišem, a i bilo je to pre, pre...'ebiga, 50 godina...bog te mazo!
Sunce ti bogovo, al' ide ovaj život!
[ Lavlja_Jazbina @ 10.06.2013. 21:53 ] @
Sta mislite o ovom mlinu za voce,da li drobi kostice.Imali svrhe kupovati?
I da li moze ovakve posude ( 500 L) dA mi budu za skladistenje i vrenje sljiva?
[ cika dacha @ 10.06.2013. 22:56 ] @
burad plasticna uzmi samo ako su od 2-HDPE plastike! a moj mlin za vocke je malo drugaciji al to mi u krajini pa nemam sliku! a pitaj u radnji toj sto prodaju!
[ Lavlja_Jazbina @ 06.07.2013. 22:00 ] @
Ima li neko recept ili sam pravi slatko od sljiva.
Vadi se kostica,ljusti ali kako dalje radite.Zanima me sa sto manje secera.Da li se i dalje stavlja vanilin stapic?
Isto me interesuje i dzem od sljiva.
[ FoghornLeghorn @ 06.07.2013. 22:26 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ima li neko recept ili sam pravi slatko od sljiva.
Vadi se kostica,ljusti ali kako dalje radite.Zanima me sa sto manje secera.Da li se i dalje stavlja vanilin stapic?
Isto me interesuje i dzem od sljiva.
Pitacu majku sutra pa cu ti poslati tacno sta treba na pp.
Nekad sam pomagao babi kad je to spremala pa cu ti ukratko reci po secanju:
Za slatko moraju biti tvrde, zelenije sljive, tj one koje su uzrele ali nisu omeksale. Kosticu vadis i ljustis kozicu (neki to ne rade). Dodajes stapic ili pola vanile i obavezno kotur ili dva limuna (neki ne stavljaju ni jedno ni drugo). Koliko secera treba ne secam se bas tacno, pitacu majku. Kuvas na srednjoj vatri i skidas onu penu koja se pojavljuje. Posle pravac ciste, zagrejane tegle i to prekrijes necim da se lagano hladi.
Sto se pekmeza/dzema tice, znam samo za pekmez, posto drugo nije ni ostavljano. Uzimale su se lepe, zrele i sto mekse madzarke - sto zrelije da budu. Odbaci se kostica i napuni serpa od 20 kg. Ta serpa lepo ide u furunu i tamo se krcka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Nikakav secer se ne dodaje. Ako ne volis one kozice u pekmezu, mogu i da se oljuste al' onda ukus i boja nisu isti. Ostavlja se u tegle kao i slatko - ugrejane i posle na lagano hladjenje pa u spajz!
Uf, Lave, sad me podseti na babin spajz gde su bile pune police slatkog, dzemova, pekmeza i sokova od sveg moguceg voca To mi je bilo omiljeno mesto na raspustima
[ Lavlja_Jazbina @ 07.07.2013. 07:02 ] @
Citat:
Ta serpa lepo ide u furunu i tamo se krcka na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Mislis da nece da zagori?Bez mesanja?
[ Horvat I @ 07.07.2013. 08:25 ] @
Za slatko je dobro ako se okalane šljive dan mariniraju u rum.
Pekmez se svo vreme meša, ubacivao se i ključ da poveća površinu žuljanja, a pre kuvanja se u ~ 20l kalane šljive doda 2-3 kutlače šećera u zavisnosti od šljive.
Nakon punjenja i "treskanja" (isterivanje vazduha) teli iste išle u lernu na pečenje. da se karamelizira površina, a to je "konzervans".
Celofan se mećo odmah i po hlađenju u špajz.
Osim za ishranu služio je i za krpljenje sulundara :-)
[ Lavlja_Jazbina @ 07.07.2013. 11:35 ] @
Citat:
Za slatko je dobro ako se okalane šljive dan mariniraju u rum.
mmm,ovo sa rumom je slatko.;-).
Koliko traje spremanje tih 20kg,ustvari koliko je to kila pekmeza.
Spremio bi bar 100 kg.Koliko u spajzu moze da bude,i na kojoj temperaturi se cuva?
[ Horvat I @ 07.07.2013. 22:50 ] @
Ujutru se počelo kalati i predveče se završavalo.Težinu cenim da je 30-40kg šljive.
Roditeli su to radili, nisam šljivar, volim samo sok, gomboce i ovo na slici
[ Vasastajić @ 08.07.2013. 20:58 ] @
^
TAŠKE !
I tata bi fijam...
...pa ih baka lepo seče zupčastom radlom...
...ih, sunce ti bogovo!
[ Lavlja_Jazbina @ 08.07.2013. 21:01 ] @
Orasi sa cukermom.
[ Horvat I @ 08.07.2013. 22:04 ] @
To smeđe je prezla, a ovako se pravi
[ Lavlja_Jazbina @ 14.07.2013. 20:16 ] @
Sljive koje su izlozene vise suncu su pocele da primaju plavu boju vise od ovih u ladu.Evo kako izgledaju i za njih filozofija oko pravljenja.
Tezi su od olova. Evo koja je sorta. Jabuke koje su na suncu su na zemlji a kada se gricnu pocnu da tamne posle 1 minute.
Organsko ali kratkotrajno!! Naravno,tamo niko ne prska. Da li je dobro?
[ Vasastajić @ 14.07.2013. 20:59 ] @
E, na takvim jabukama sam ja odras'o.
I tražim sadnicu takve jabuke već odavno, pa nikako da nabasam na tako nešto osim na ove najlon sorte, oa tih mi je već pun kufer.
[ Lavlja_Jazbina @ 14.07.2013. 21:02 ] @
Hahahahahha,ti se to salis pored mene zivog frendu.Eee razocaran sam..
Kazi kada i gde da ti se salje i koliko? Te nisu,ali da ti se ne kunem,u zivotu videle prskanje,kao i ove sljive.
Za sadnicu ne znam.Sva je u kori,matora.Ima 70 godina sigurno.
[ Lavlja_Jazbina @ 15.07.2013. 00:13 ] @
Nadjoh sada neku masinicu za skupljanje sljiva.Da li je neko video kod nas?
[ ulysses94 @ 31.07.2013. 07:05 ] @
Cuo sam da kad se beru sljive za izvoz ili tako nest` da svaka sljiva mora da ima peteljku i da na njoj ima onaj plavi prah(vidi se na ovim slikama ^). Koja je svrha tog plavog praha sto se nalazi na sljivama?
[ Lavlja_Jazbina @ 17.09.2013. 19:59 ] @
Ne znam za prah,ali ove godine su pucale grane koliko je rodilo.Pitanje po pitanju kostica.Seljaci kazu da da kostica ako stoji 20 dana u vrenju ne mora da se vadi.Tacno ili ne?!
[ Vasastajić @ 18.09.2013. 07:14 ] @
Seljaci po prilici najčešće lupaju, baratajući poluinformacijama i sve to nafilovano ogromnom sujetom, pa tako i u ovom slučaju.
Pitao sam oko toga jednog agronoma voćara i odgovor se kreće ovako:
stenlejka NI POD RAZNO ne sme u džibru sa košticom, zbog velikog procenta cijanovodoničnih jedinjenja u koštici, koja kasnije ne mogu destilacijom da se eliminišu, što kvari finalni ukus rakije, a i s nutritivne tačke nije to preporučljivo konzumirati.
Ispucana i tako odložena u kace, daje sasvim solidnu rakiju, ali ipak bez nekog posebno izraženog karaktera, kakav umeju da ispolje domaće sorte.
Naše pak, domaće sorte, šta ja znam, požegača, madžarka itd. mogu sa košticom u vrenje, ali sam čuo da i tu valja koštice maksimalno odvojiti prilikom punjenja kazana, da rakija ne bi poprimila onaj opor ukus, koji se pečenjem ipak ekstrahuje iz koštice.
Nisam ove godine imao uslova da i šljivu spremam za rakiju, mada je bila džabaka, jer sam rešio da napravim malo vina i rakije od grožđa,pa sam to i uradio, a danas treba da ocedim vino za bistrenje i da ovih dana ispečem to malo rakije.
Uzeo sam oko 120 kg frankovke, i 30-tak kilograma hamburga, pa šta ispadne.
Loše biti NEĆE. ;)
A kad stasa mojih par špalira, videćemo pošto Musa dere jarca.
Imam za sad moldavu, prokupac i ribier, a za kasnije planiram tursku dinku, hamburg i julski biser.
Daće Bog.
[ Lavlja_Jazbina @ 28.07.2014. 22:13 ] @
Ove godine nista od sljiva,kao i od ostalog voca.Za orah sam postavio mrave(crne) ali sta je ove godine napalo sljivu?
[ zica49 @ 29.07.2014. 18:27 ] @
Gljive,previse padavina previse vlage a sve to odlicno pogoduje gljivama..
[ Lavlja_Jazbina @ 09.09.2015. 09:49 ] @
Da li je ovo neka anomalija kod sljive i koja.Inace negde gde je detlic probio,tu se usadili mravi i sredina truli.Stablo je zdravo samo 50 cm od korena.
[ zica49 @ 20.09.2015. 17:01 ] @
Zelim naci sadnice od kasnih sorti sljiva.Sorte koje dozrijevaju sto kasnije recimo nesto ovako naravno mogu i druge.Info gdje se to moze naci nebitno u kojoj zemlji EX YU.
[img][/img][att_img]
[ Lavlja_Jazbina @ 25.02.2016. 19:23 ] @
Stari problem a i stare sljive.Stara sorta MADZARKA,70 godina.Ovo je bio mali panj koji se cepanjem
po sredini ispostavilo da u duboko zdravom delu nalazila stetocina.Koji je to crv?Zilogriz mislim da nije.