Interesuje me recept za sok od zove i kako je po vama bolji nacin za pripremu.
Koliko secera,posle kog vremena vadite cvet,gde je berete,da li nesto dodajete.Ide maj pa bi bilo lepo da napravim sam prvi put.
P.s.pili danas vestak od zove pa poceli pricu.
[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 26.04.2013. u 19:38 GMT+1]
[ Horvat I @ 26.04.2013. 19:48 ] @
Isto ko od bagrema odokativno, nije isto cvetovi puni ili oprani kišom, ubrani po rosi ili u 15h
Brat što dalje od saobraćaja
[ Lavlja_Jazbina @ 26.04.2013. 19:56 ] @
Mislio sam kod kanala pored Borce,Padinjaka.Nego me zanima recept i iskustva.
Nemam pojma ni za bagrem,kao ni za zovu,nego da probam i naucim.
Da dodam pitanje po pitanje soka-sirupa.Da li se stavlja konzervans i kako se skladisti?
[ Horvat I @ 26.04.2013. 20:22 ] @
10ak pogolemih cvetova/l dan kvašenja.
Na svaku litru kvaševine skuvat i po lađenju dodat dodat sirup od 1kg šećera u 1l vode.
Po ukusu dodaš limun/limuntus i vinobran po uputstvu sa kese (mi ne mećemo jer se ne stigne pokvariti)
[ FoghornLeghorn @ 26.04.2013. 21:07 ] @
Ovo ti je recept za sok od zove koji je "koncentrovan" (sirup), znaci pre pijenja treba ga razblaziti vodom. Tako ga sprema moja majka:
Stavis 40 cvetova zove u 4 litra voda i stavis to da prenoci. Sutradan ( ne mora da stoji punih 24 h - 12 h je sasvim dovoljno) to procedis kroz gustu krpu (sto gusca to bolje zbog polena). U to dodas 4 kesice limuntusa i 4 kg secera. Mesas dok se ne rastopi lepo sav secer! Kad se sve lepo rastopilo, sipas u ciste i suve flase koje onda hermeticki zatvoris. Cuvas na tamnom i hladnom mestu (hladno znaci da ti nije temperatura u spajzu preko 20 stepeni!
Ako je dobro zatvoreno, moze da traje i par godina - skoro smo popili flasu od pre tri godine - bila zavucena iza drugih sokova u spajzu.
Ako volis sirup, onda mora pasterizacija i manje secera (to je vec stvar ukusa - ono sto je meni taman, drugi ne mogu da piju koliko je slatko i obratno). Nikakvi konzervansi - samo pasterizacija, i cista, prethodno osusena i zagrejana flasa i hermeticko zatvaranje (imas da kupis spremne metalne zatvarace i onaj vrag za utiskivanje tih cepova na boce).
prijatno
[ bakara @ 26.04.2013. 21:56 ] @
To se nista ne kuva?
Izgleda vrlo jednostavno da se napravi...a zove bar ima.
[ Vasastajić @ 01.05.2013. 07:33 ] @
Jako imam rezervisan stav po pitanju tih sokova od cveta zove.
Sama zova, KAPA DOLE, od korena, kore, listova, cveta, poloda-bobice, ALI, čim se tu dodaju te ogromne količine rafinisanog šećera, osim ukusa, tu ne može biti reči ni o kakvom nutritivnom ili lekovitom efektu te inače izuzetno vredne i lekovite biljke.
[ bakara @ 01.05.2013. 15:50 ] @
Vaso, mi bi smo sok da pijemo, a ne da se lecimo
[ valerijan @ 01.05.2013. 16:22 ] @
...i to sa gaziranom/mineralnom vodom (kao shokata)...a i smiruje.
flylord:ja sam sada napravio jedno 30l sirupa od zove :D A obozavam ga. A inace dusmani kazu da ubija spermatozoide, sto i nije tako lose ponekad :D
[Ovu poruku je menjao valerijan dana 01.05.2013. u 17:34 GMT+1]
[ FoghornLeghorn @ 01.05.2013. 17:57 ] @
Citat:
Vasastajić:
Jako imam rezervisan stav po pitanju tih sokova od cveta zove.
Sama zova, KAPA DOLE, od korena, kore, listova, cveta, poloda-bobice, ALI, čim se tu dodaju te ogromne količine rafinisanog šećera, osim ukusa, tu ne može biti reči ni o kakvom nutritivnom ili lekovitom efektu te inače izuzetno vredne i lekovite biljke.
Ne mora rafinisani secer - prosle godine smo ostavili par flasa sa braon/smedjim secerom i cak je bas taj mozda bio i ukusniji od obicnog. Meni je recimo interesantno da pcela ne slece na zovu - godinama zevam u cvetove i nikako da vidim pcelu na njemu
[ Horvat I @ 01.05.2013. 22:18 ] @
Možda su u blizini ose il stršljeni, inače ih milina videt kad uzlete preopterećene zelenkastim polenom.
Zaboravih napisat da pre kvašenja cveće rastreti na sat-2 da iziđu insekti, ne postoji koji ga ne voli.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.05.2013. 07:52 ] @
Pa ajde ako neko moze da mi kaze kako se sadi,pa da imam u blizini,sto bi rekli neprskano.
[ Horvat I @ 02.05.2013. 10:34 ] @
Obično se ne sadi nego uništava jer je korovska biljka.
U prirodi se množi semenkama. Ne znam dali je i kod nje uslov da mora proći kroz crevni trakt ptica kao bagrem i gelegunja. Primetio sam i da se lako ožiljava ako joj se mlada grana nađe pokrivena zemljom.
U svakom slučaju u blizini žbuna naćeš i mladica izvadi i sadi.
Kad ti bude u dvoruštu moraćeš je prskat jer je obožavaju lisne vaši, gusenice...
[ ventura @ 02.05.2013. 11:12 ] @
Citat:
FoghornLeghorn:
Stavis 40 cvetova zove u 4 litra voda i stavis to da prenoci. Sutradan ( ne mora da stoji punih 24 h - 12 h je sasvim dovoljno) to procedis kroz gustu krpu (sto gusca to bolje zbog polena). U to dodas 4 kesice limuntusa i 4 kg secera. Mesas dok se ne rastopi lepo sav secer! Kad se sve lepo rastopilo, sipas u ciste i suve flase koje onda hermeticki zatvoris. Cuvas na tamnom i hladnom mestu (hladno znaci da ti nije temperatura u spajzu preko 20 stepeni!
U jbt, pa zdravije ti je da piješ koka kolu nego taj sok od zove...
Da razblažuješ sa vodom u odnosu 1:5, u jednoj čaši od 200ml ćeš popiti 40 grama šećera, a u tolikoj istoj čaši koka kole samo 22 grama, odnosno duplo manje.
[ FoghornLeghorn @ 02.05.2013. 12:59 ] @
Citat:
ventura: U jbt, pa zdravije ti je da piješ koka kolu nego taj sok od zove...
Da razblažuješ sa vodom u odnosu 1:5, u jednoj čaši od 200ml ćeš popiti 40 grama šećera, a u tolikoj istoj čaši koka kole samo 22 grama, odnosno duplo manje.
Nemoj molim te bapski sok da mi poredis sa koka-kolom Kao i svaki bapski sok sipas jedan prst (1 cm) soka u casu i to razblazis vodom, obicnom ili kiselom. Koliko je to tacno secera, a mislim da nije 1:5 nego malo vise, nikad bas nisam racunao!
Koka-kolu sam prestao da pijem (a nisam ni bio neki fan sem bas po groznoj vrucini) od kad su i nasi mufljuzi poceli da je zasladjuju fruktoznim sirupom (kukuruz) umesto pravog secera. Ako je secer poslednje slovo gde je utisnut datum je "S", ako je fruktozni sirup poslednje slovo je "M". Nisam skorije video flasu kojoj je poslednje slovo "S". Uglavnom je svuda "M".
Ja cu se drzati bapskih sokova, kisele vode i piva, a koka-kolu i ostalo sto je zasladjeno fruktoznim sirupom ostavljam drugima.
[ ventura @ 03.05.2013. 13:14 ] @
Citat:
FoghornLeghorn: Nemoj molim te bapski sok da mi poredis sa koka-kolom :( Kao i svaki bapski sok sipas jedan prst (1 cm) soka u casu i to razblazis vodom, obicnom ili kiselom. Koliko je to tacno secera, a mislim da nije 1:5 nego malo vise, nikad bas nisam racunao!
I da sipaš samo "jedan prst" sirupa (1:11), to ti je otprilike isto šećera kao u čaši koka kole, možda za nijansu više.. Mada ja uvek kada sam imao prilike da pijem taj sok od zove, on se priličo liberalno razblažuje, negde sam viđao čak i 1:3 odnos...
I koka kola nije nezdrava zato što je koka kola, već upravo zbog toga što ima te masivne količine šećera. To je ono što koka kolu (i ostale slične sokove) čini nezdravim.
[ bakara @ 03.05.2013. 20:03 ] @
Citat:
ventura:
I koka kola nije nezdrava zato što je koka kola, već upravo zbog toga što ima te masivne količine šećera. To je ono što koka kolu (i ostale slične sokove) čini nezdravim.
Sokovi bez secera su meni veca katastrofa nego ovi sa secerom
Ili sok sa secerom ili voda.
[ Horvat I @ 03.05.2013. 20:35 ] @
Nemojmo zaboraviti da je šećer konzervans.
da je manje šećera trebalo bi više otrova (konzervansa + Exxx)
[ Lavlja_Jazbina @ 03.05.2013. 22:12 ] @
Da li bi bilo bolje staviti limun umesto limuntosa i koliko?
[ Vasastajić @ 04.05.2013. 10:22 ] @
^
S nutritivnog aspekta DA, s aspekta konzerviranja/čuvanja na duži period, NE.