[ pisac @ 08.05.2013. 23:20 ] @
Ima li biciklista (rekreativnih) ovde? koja vam je prosečna brzina na oko 30km vožnje?

Ja sam pre neki dan isterao prosečnih 23km/h na 32km vožnje, i jako sam zadovoljan sa time. Inače na tim dužinama imam negde oko 14-19km/h kako kad. U pitanju je monti bajk sa kombinovanim gumama, tako da bih sa trkačkom biciklom verovatno mogao i više, ali nebitno.

Na 20km redovno imam 20km/h, to mi je redovna ruta po Novom Beogradu (tačno sat vožnje).

[ zmau @ 09.05.2013. 14:10 ] @
kolko semafora ima na tih 20 km ?
[ anon70939 @ 09.05.2013. 14:50 ] @
Meni je autom po gradu prosecna brzina 25-27 km/h :).
Mada ranije dok sam isao bajsom, neke semafore sam izbegavao pa sam obicno i stizao neki minut ranije na posao. Relacija 6km
[ bakara @ 09.05.2013. 19:54 ] @
Citat:
pisac

Ja sam pre neki dan isterao prosečnih 23km/h na 32km vožnje, i jako sam zadovoljan sa time. Inače na tim dužinama imam negde oko 14-19km/h kako kad. U pitanju je monti bajk sa kombinovanim gumama, tako da bih sa trkačkom biciklom verovatno mogao i više, ali nebitno.

Na 20km redovno imam 20km/h, to mi je redovna ruta po Novom Beogradu (tačno sat vožnje).

Zavisi kako kad ali u zadnje vreme na kilometrazi do 30km kada vozim sam oko 23.5Km/h
Ali kada vozim u grupi to je izmedju 25-30km/h i to na par puta vecoj kilometrazi.

U pitanju je MTB sa 26" gumama

Da ti ne bude ovo cudno prosle godine sam imao taj prosek kao i ti, ali ove rasturam
[ vujo032 @ 09.05.2013. 21:11 ] @
Možda bi mogla ova tema malo da se proširi na još jedno pitanje:
Da li dajete vašu biciklu drugome, da je proba, ili kako se ono kaže "jedan krug" ?

Naime jedan moj poznanik, koji me više puta molio za neke sitne usluge, i kome sam izlazio u susret,
ali ne kažem da sam ga nečim zadužio, jednom prilikom kada je svratio do mene sa nekom dobrom trkačkom biciklom,
ja sam pošao da sednem na nju da okrenem malo pedale iz znatiželje tu po ulici.
On nije hteo da mi da, da je provozam tih par metara.

Ja vozim motor, i običnu biciklu, a on se ipak plašio da ja nebi nekako oštetio njegovu biciklu, jer (po njemu) "nisam navikao" na takve bicikle,
pa mi možda pao, nešto udario, uvrnuo ...

Ja naravno i sam znam da je to osetljiva stvar, i ne bi menjao brzine, ali me malo začudio taj njegov potez.
Nisam se naljutio, samo mi malo čudno, pa me zanima vaš stav u vezi toga.
[ bakara @ 09.05.2013. 22:44 ] @
Citat:
vujo032
Ja naravno i sam znam da je to osetljiva stvar, i ne bi menjao brzine, ali me malo začudio taj njegov potez.

Ja se otprilike slicno ponasam, dam sve osim bicikla.
Bicikl mogu da dam kolegi biciklisti da proba ali koliko me pamcenje sluzi ne secam se te situacije da neko nekom trazi samo da bi provozao.

Na moj bajs mi jedino ne smeta da sednu moja deca i supruga, a i oni ne sedaju.

To su ti sve zaludjenici, koji ne daju stvar koju vole (ljubomora?), ko ih poznaje i ne pita...nema tu ljutnje
[ pri3rak @ 09.05.2013. 23:52 ] @
Citat:
vujo032:

Biciklisti su neretko "talibani" i fetisari. Ti si jos i dobro prosao. Ja sam pre par godina sreo lika koji je nabavio ram ovde veoma retkog proizvodjaca i nisam smeo da isti uhvatim golom rukom da mu navodno ne bih ostetio lak
[ bachi @ 10.05.2013. 07:26 ] @
Citat:
zmau:
kolko semafora ima na tih 20 km ?

Ma pisac priča lovačke priče.

Otišao sa Miljakovca preko mosta na Adi do Novog Beograda kao da se provozam stazama do instituta za majku i dete i više sam vremena proveo čekajući na semaforima i izbegavajući dalabe koje privlači biciklistička staza, a oni voze nevidljive bicikle, nego što sam se navozao.
[ Tyler Durden @ 10.05.2013. 08:01 ] @
ma pisac je imao policijsku pratnju, pa nije imao problema sa semaforima :D
lozac.

nego bakara, mogli bi neku voznju ponovo. ja sam slabo vozio ove godine, ali sad polako se zahuktavam...
[ mmix @ 10.05.2013. 09:38 ] @
Kazu da ce kisa za vikend...
[ Tyler Durden @ 10.05.2013. 10:47 ] @
Ja ću sutra probati da ukradem malo vožnje prije nego krene kiša.

A možemo da se dogovorimo za neki od sljedećih dana....
[ Miroslav Jeftić @ 10.05.2013. 10:48 ] @
Citat:
pri3rak: Biciklisti su neretko "talibani" i fetisari. Ti si jos i dobro prosao. Ja sam pre par godina sreo lika koji je nabavio ram ovde veoma retkog proizvodjaca i nisam smeo da isti uhvatim golom rukom da mu navodno ne bih ostetio lak

Majko mila Možda najbolje da ga urami na zid, iza zaštitnog stakla, sa kontrolisanom temperaturom
[ component @ 10.05.2013. 12:37 ] @
Citat:
pri3rak:
Biciklisti su neretko "talibani" i fetisari. Ti si jos i dobro prosao. Ja sam pre par godina sreo lika koji je nabavio ram ovde veoma retkog proizvodjaca i nisam smeo da isti uhvatim golom rukom da mu navodno ne bih ostetio lak

Ako ćemo da cepidlačimo nisi hteo samo da ga uhvatiš rukom nego da ga podigneš
Isto tako jedan kolega nije hteo da mi dopusti da mu zaljujam auto da vidim kako mu rade amortizeri.

Ja imam par bicikala i svaki je izgreban i prljav. Ovi što voze specijalke tj. drumaše baš ne vole da neko drugi petlja nešto oko njihovog mezimca. Valjda su ti bicikli osetljiviji ili šta ga znam. Moj obiljeni bicikl je recumbent i smorio sam se koliko ljudi hoće "samo da proba" da ga vozi. A treba ti 20-tak minuta da naučiš da pošteno upravljaš. Jedan poznanik više nikome ne dopušta da priđe ni blizu njegovom recumbentu pošto je imao iskustvo da je dopustio nekome da sedne pa se taj stropoštao i uništio mu zadnji menjač od 200€ (za šta je dobio samo "izvini nisam hteo") pa je gurao bicikl 5 Km da dođe do kuće. Možda je i tvoj lik imao sličnog iskustva?

Nego, da se vratimo na temu: 20-30 km je dosta rastegljiv pojam. Na primer na putovanju po brdovitom terenu sa bisagama punih stvari + šator i vreća prosečna brzina mi je oko 10 km/h (nekad i manje). Kada sam vozio recumbent po ravnom sa vetrom u leđa imao sam prosek oko 40 km/h (a nisam se čak ni trudio da jurim).
[ HeYoo @ 10.05.2013. 13:05 ] @
Koliko je taj recumbent bezbedan u saobracaju?
[ bakara @ 10.05.2013. 13:16 ] @
Citat:
Tyler Durden:

nego bakara, mogli bi neku voznju ponovo. ja sam slabo vozio ove godine, ali sad polako se zahuktavam...

Moze, kad god hoces. Ako treba i radnim danima

Citat:
HeYoo: Koliko je taj recumbent bezbedan u saobracaju?

Bezbedan je ako te vide, zato i drze one zastavice

[ mmix @ 10.05.2013. 13:23 ] @
Meni su ti recumbenti hipsterzacija maksimalna ne bi me cudilo da dolaze sa dockom za iPhone

[ pri3rak @ 10.05.2013. 13:25 ] @
Citat:
component:
Ako ćemo da cepidlačimo nisi hteo samo da ga uhvatiš rukom nego da ga podigneš

Tako je, ali nekako mislim da dizanje bicikla koji je u potpunosti predvidjen za raznovrsno xc maltretiranje nije skodljivo

Citat:
component:
Ovi što voze specijalke tj. drumaše baš ne vole da neko drugi petlja nešto oko njihovog mezimca. Valjda su ti bicikli osetljiviji ili šta ga znam.

I da i ne. U principu ako je covek uzeo bas veoma lagan bicikl sa "retkim" tockovima (mali broj zica po tocku) onda gotovo da sigurno nece bas blagonaklono gledati da neko od >100kg pozeli da proba. To je naravno opravdano iako se tom biciklu sem za slucaj da "probni vozac" nije bas pogolem nece nista dogoditi. Sa druge strane drumas je na vrhu hijerarhije sekte, a do njega je mozak vec naostren na posebnost, pa je "ne diraj moj fetis" najcesci razlog ...

Citat:
component:
Jedan poznanik više nikome ne dopušta da priđe ni blizu njegovom recumbentu pošto je imao iskustvo da je dopustio nekome da sedne pa se taj stropoštao i uništio mu zadnji menjač od 200€ (za šta je dobio samo "izvini nisam hteo") pa je gurao bicikl 5 Km da dođe do kuće. Možda je i tvoj lik imao sličnog iskustva?

To mu je svemir porucio "ne bacaj pare na besmislenu opremu" . XTR/XX/.. su retko kada smisleni i na MTB-u a gotovo nikad na recumbentu ..
[ component @ 10.05.2013. 13:27 ] @
Citat:
HeYoo: Koliko je taj recumbent bezbedan u saobracaju?

Ovaj koji ja imam je bezbedan, mada postoje razne vrste. Na primer low racer ne bih baš vozio po gradu pošto je jaaaakoo nizak. Nije problem što da neko neće da te vidi na recumbentu, više mi smeta u saobraćaju što ne mogu da gledam preko krovova automobila što inače možeš kada voziš klasičan bicikl.
Dakle:
vožnja po gradu - klasičan bicikl
vožnja van grada, duže relacije itd - recumbent
[ pri3rak @ 10.05.2013. 13:44 ] @
Citat:
mmix:
Meni su ti recumbenti hipsterzacija maksimalna ne bi me cudilo da dolaze sa dockom za iPhone

Mislim da gresis. Recumbenti su u nekom svom uobicajenom broju postojali i pre hipster ere. No ono sto de facto jeste zastitni znak hipstera na tockovima je fixie.

[ mmix @ 10.05.2013. 15:31 ] @
Tja, ne bih bas rekao. To na slici nije hipsterstvo, to je samo kako biciklisti vide hipstere u svojim redovima, medjutim hipsterstvo je u osnovi neciji ocajnicki pokusaj da pokaze kako nije mainstream i kako je poseban i drugaciji od drugih. U osnovi u danasnje vreme cela biciklisticka komuna je mahom hipsterska i veliki neprijatelj mainstreama i vidi sebe kao nesto specijalno i posebno i bogom dano, a Recumbenti su crème de la crème

Vidi mene ja sam tako poseban da vozim bicikl dok su mi noge iznad glave Yeah, right....

Recumbenti jesu nastali odavno, ali su napusteni kao inferioran dizajn isto kao sto su napusteni i high-wheeleri. Ne vidis nikog danas da vozi high-wheelere, ne? I jos da tvrde kako su superiorni u nekim situacijama Sta bi pomislio da nekog takog vidis? Iz kog je cirkusa ovaj dosao? Sa druge strane mogao bi stvarno da budes poseban i da teras ljude da te ne ovu biciklista vec velocipedista

[Ovu poruku je menjao mmix dana 10.05.2013. u 16:43 GMT+1]
[ pri3rak @ 10.05.2013. 15:53 ] @
Citat:
mmix: U osnovi u danasnje vreme cela biciklisticka komuna je mahom hipsterska i veliki neprijatelj mainstreama i vidi sebe kao nesto specijalno i posebno i bogom dano, a Recumbenti su crème de la crème

Daleko bilo da je istina. Trebas biti malo vise u biciklistickim vodama ne bi li to mogao iz "in real life" da pokapiras. Prosto utisci sa net-a tu mute perspektivu. Posto je nas real life vezan za Srbiju, a ja bas ne volim da pricam o necemu sto nisam video/proziveo, te cu zbog toga moje utiske o bicilistima iz npr. Bruklina da zaobidjem, slika je malo drugacija.

Prilicno mi je jasno o cemu pricas i ta slika sa nasih prostora datira od pre godinu dve i uglavnom je vezana za BG/NS. Moze se postaviti pitanje sta jeste, ili ko je biciklista? Tu ima par pristupa, jedni tvrde da su to oni kojima je bicikl osnovno prevozno sredstvo, drugi drze da su to sportisti, ucesnici trka etc, treci da su to napredni rekreativci koji vikendima i u nekom periodu odmora nakon posla na raznim turama prave 5-10-20 kkm godisnje. Uglavnom niko od tih intimnije vezanih za bicikl povremene rekreativce, tj. one koji vikendom provozaju koji kilometar u bicikliste ne racuna. Daklem potreban je neki malo intenzivniji angazman. On postoji medju pobrojanim grupama. Od njih je samo deo onih koji bicikl kapiraju kao osnovno prevozno sredstvo hispterizovan, ali oni su ubedljivo i najvidljiviji. Svih ostalih ima osetno vise, samo sto u principu nisu narocito zanimljivi niti sebe umeju da medijski upakuju na nacin da nekome privuku paznju.

Medju tom brojnijom populacijuom, drumas/road bike je na vrhu lestvice (sem za slucaj da nisu zagrizeni mtb-ovci u pitanju), dok se recumbent uglavnom ni ne racina u bicikle. Recumbent je zapravo izuzetno redak kod nas i uglavnom se njme bave bas ljubitelji takvih bicikala, a to su uglavnom ljudi koji su u toj prici bili i daleko pre najnovije hipstermanije ...

edit: (sad primetih i tvoj edit )
Citat:
mmix:
Recumbenti jesu nastali odavno, ali su napusteni kao inferioran dizajn isto kao sto su napusteni i high-wheeleri. Ne vidis nikog danas da vozi high-wheelere, ne? I jos da tvrde kako su superiorni u nekim situacijama Sta bi pomislio da nekog takog vidis? Iz kog je cirkusa ovaj dosao? Sa druge strane mogao bi stvarno da budes poseban i da teras ljude da te ne ovu biciklista vec velocipedista

Recumbent ima i nekih prednosti, poput nesto udobnijeg polozaje koji manje gnjavi kicmu, manjeg otpora vazduha ... no meni svakako nije zanimljiv jer je zeznut za manevrisanje, ima losu preglednost i generalno nije masina koja bi se dala podiciti nekom bezbednoscu ...

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 10.05.2013. u 17:03 GMT+1]
[ Odin D. @ 10.05.2013. 16:36 ] @
Recumbent je sigurno smor za svakodnevni odlazak na pijacu i po jogurt u prodavnicu iza ćoška, međutim za duže relacije, izlete i putovanja i vožnju na otvorenom ima više prednosti nego nedostataka u odnosu na klasični bicikl.

Oni low-profile gdje je dupe par centimetara iznad zemlje, a noge na metar visine mi se uopšte ne sviđaju ni za kakvu namjenu, ali neki semi-recumbent modeli mi već duže vremena privlače pažnju i vjerujem da bi neki od njih bez velike razlike u odnosu na klasične bicikle mogli da se ganjaju i po gradskom saobraćaju:

[ Miroslav Jeftić @ 10.05.2013. 18:37 ] @
Da, ovaj drugi deluje ok, sa tim nižim se ne bih usuđivao u srpski saobraćaj.
[ anon70939 @ 10.05.2013. 18:41 ] @
voleo bih da provozam ovakav bajs... Vidjao sam ga cesto po zenevi i mnogo mi je smesan bio :)
[ pisac @ 11.05.2013. 15:07 ] @
Citat:
bachi: Ma pisac priča lovačke priče.

Otišao sa Miljakovca preko mosta na Adi do Novog Beograda kao da se provozam stazama do instituta za majku i dete i više sam vremena proveo čekajući na semaforima

Ja 4 ili 5 puta najviše stanem jer nije svaki semafor zakon niti uopšte moram da vozim preko semafora jer uvek ima alternativna ruta, a pešake na stazi zaobilazim preko trave ili trotoara. Preko glave za sada nisam
[ Backy @ 11.05.2013. 19:04 ] @
moj prosek je izmedju 9 i 12 km/č, zavisi od podloge... računao sam ga tako što nakon što brzinomer pokaže 0 vreme nastavlja da teče još 5 sekundi
[ Flo33 @ 11.05.2013. 20:04 ] @
Dobro se vi i usudite po BG voziti bajs.. Jedino su Novi Beograd i tamo oko keja do Ostružnice koliko-toliko ok za biciklo. Ostali delovi, Ada, Ušće. Ono je haos. Pešaci kao da baš žele da hodaju po ucrtanoj stazi. Skuteri, motori..

Nemamo mi kulturu biciklizma, nažalost.
[ bakara @ 11.05.2013. 23:07 ] @
Evo danas sam vozio i slikao malo brzinomer

prosek 25.05 na 32Km

i prosek 23.16 na 112Km
[ Nemanja @ 11.05.2013. 23:43 ] @
Citat:
Flo33:

Nemamo mi kulturu biciklizma, nažalost.

A koju kulturu prevoza imamo .... Automobilizma ? Javnog prevoza :) ?
[ pri3rak @ 12.05.2013. 13:29 ] @
Citat:
Flo33:  i tamo oko keja do Ostružnice koliko-toliko ok za biciklo.

Bilo nekad Sada je ta staza nenaivno opasna igracka ...
[ Flo33 @ 12.05.2013. 14:20 ] @
@nemanja, i to što kažeš..

Pri3rak, istina da nisam bio tamo pola decenije, i više, ali šta se tako drastično promenilo?
[ Odin D. @ 12.05.2013. 15:27 ] @
Citat:
Nemanja: A koju kulturu prevoza imamo .... Automobilizma ? Javnog prevoza :) ?

Prije par nedelja išao u prodavnicu biciklom po Batajnici.
Između dvije prodavnice vozio po trotoaru, a za mnom išao neki čovjek na biciklu.
Neka žena se zadesila ispred sa nekim torbama i zagradila prolaz i ja usporim (ništa naglo, vozio sam maltene tek neznatno brže nego što pješak ide), ali ovaj iza mene ipak nije očekivao i kvrcne me odzada, a tu se zatekao i jedan pješak pa mu povika:
- "Aman ljudi, kud' ćete ovuda sa biciklom!!!"
Ovaj se okrene, odmjeri ga pogledom tipa da_li_lud_si_ti pa mu kaže:
- "A kuda da vozim? Po drumu!?!?!"
[ pri3rak @ 12.05.2013. 20:06 ] @
Citat:
Flo33:Pri3rak, istina da nisam bio tamo pola decenije, i više, ali šta se tako drastično promenilo?

Drasticno nista, ali kombinacija onog sto jeste je dovoljna da ta staza vise ne bude za preporuku ako neko zeli da vozi opusteno i bezbedno.

Sta se konkretno dogodilo? Osetno je povecan saobracaj motornih vozila. To je posledica divlje gradnje sojenica i kojekavih drugih objekata duze cele obale. Pored njih sada postoje i ugostiteljski objekti i teniski tereni.

Celom tom kraju gravitira sloj tzv "kontraverznih biznismena" iz komsiluka, koji inace imaju karakteristican mentalni sklop, pa je prava retkost da se ne sretne neki motivisani dzipadzija koji pegla >100km/h ...

Na sve to asfalt je veoma propao dok odrzavanje staze ne postoji.
[ pisac @ 13.05.2013. 01:22 ] @
Citat:
bakara: Evo danas sam vozio i slikao malo brzinomer

prosek 25.05 na 32Km

i prosek 23.16 na 112Km

Ček, bre, polako, stani, uspori...

Jel ti to prosek brzine bez odmaranja, ili apsolutni prosek sa odmaranjima? Mislim, u 5h vožnje se verovatno nešto i odmaraš... valjda, ako si ljudsko biće a ne tour-de-france mašina
Koliko zaključujem po prikazanom satu, u pitanju je prosek brzine bez odmaranja.
[ component @ 13.05.2013. 08:00 ] @
Sudeći po vremenu, sa odmaranjima je:
u 9:40 ima već sat i po vožnje, a 6 i po sati kasnije imao je 4:50 vožnje. Dakle više odmaranja nego pedalanja, ali svejedno dobra statistika za MTB i pređenih preko 110 Km.
[ pisac @ 13.05.2013. 09:49 ] @
Ja inače govorim o apsolutnom proseku, od izlaska iz kuće do povratka u kuću, jer mislim da samo on ima smisla za biciklizam. Ono drugo (što nije apsolutni prosek) sam nazvao "bez odmaranja" pošto odmaranja nisu uračunata u vreme vožnje pa time ni u prosečnu brzinu. Možda ima neki stručniji izraz za taj prosek, ali ja ga ne znam.

Ove prosečne brzine vožnje bez uračunatih odmaranja su korisna informacija samo za automoble i slična prevozna sredstva.

Po vremenima koja su prikazana, pretpostavljam da je Bakara imao nekih 15km/h u proseku. Što je opet dobro za tu (finalnu) kilometražu. Ali pravi prosek u prvih 30km ostaje misterija, jer ne znamo koliko se odmarao, samo vidimo koliko je vozio.
[ component @ 13.05.2013. 10:13 ] @
Meni taj prosek na brzinomeru nikad nije bio baš koristan. Više volim ono seljački: "za 2 sata vožnje prešao sam 52km, dakle prosek mi je 26 km/h", a ti se odmaraj koliko hoćeš... vreme teče i kada ne okrećeš pedale
Mada je mnogo lepše kada možeš da kažeš "prosek mi je 16 dana za 2000 km"
[ bakara @ 13.05.2013. 11:28 ] @
Citat:
pisac: Ja inače govorim o apsolutnom proseku, od izlaska iz kuće do povratka u kuću, jer mislim da samo on ima smisla za biciklizam. Ono drugo (što nije apsolutni prosek) sam nazvao "bez odmaranja" pošto odmaranja nisu uračunata u vreme vožnje pa time ni u prosečnu brzinu. Možda ima neki stručniji izraz za taj prosek, ali ja ga ne znam.

Svaki brzinomer meri prosek same voznje, jer stajanje nije voznja.

Ono sto tebe interesuje je, da li sam se odmarao?
Fotku sam napravio kada sam stao da dopunimo vodu i sledece stajanje je bilo na 67Km, kada sam stigao na odrediste, deo puta je bio tucanik inace bi imao malko bolji prosek.

Na odredistu sam se zadrzao mislim oko 2.5-3 sata i onda nazad i opet jedno stajanje za dopunu vode.
Ovo na 112 Km nije kraj voznje, vec je opet nestalo vode a i vetar je duvao u lice.

Inace grupa ispred mene (drumasi) je imala prosek 39km/h sa pauzom za dopunu vode.

Ono sto hocu da kazem je da je u stvari najveci problem voda, vozis dok ima vode cim ponestane sve staje.
[ pri3rak @ 13.05.2013. 11:53 ] @
Citat:
pisac: Ja inače govorim o apsolutnom proseku, od izlaska iz kuće do povratka u kuću, jer mislim da samo on ima smisla za biciklizam.

Jock, gleda se vreme na zadatoj deonici (od pocetne do krajnje tacke). To sve ima smisla kod trkaca, za rekreativce je ko sta voli nek izvoli greske nema. U suprotnom mozes doci u apsurdnu situaciju, recimo krenes iz Beograda za Cacak, a racunas prosek sa ukupnim vremenom u koje upadne i spavanje ...
[ 3MAJ86 @ 13.05.2013. 12:47 ] @
Evo da se i ja uključim u temu.

Nedavno sam kupio bajs, i rešio sam da se aktiviram po tom pitanju, ali nemojte me mrzeti jer sam totalni amater :D

Uglavnom gledam da odvozam koliko mogu posle posla kada padne mrak, ali obzirom da sam ograničen vremenom, samim time sam ograničen i prostorom, te ne mogu da prelazim velika rastojanja odjednom.

Koristim endomondo, i prelazim oko 17km po satu, prema njegovim merilima, ali vozim po Košutnjaku koji je izuzetno brdovit, i generalno živim u kraju koji je sve samo ne ravan. Videću neki vikend da se spustim do Ade, pa da vidim kakav će mi rezultat biti po ravnom.

Mada iskreno, više me zanima kondicija, izdržljivost nego brzina. Mada, ponavljam, tek sam ušao u ovaj sport pa učim polako. Po Beogradu je jako zeznuto.

Ako nekoga zanima, mogu da pokažem svoje rute (ali uglavnom su kružne, te ne preterano zanimljive još uvek).

Evo jedne moje zanimljivije vožnje, koga zanima: http://www.endomondo.com/workouts/183368292/6056485 :)
[ pisac @ 13.05.2013. 13:44 ] @
Citat:
pri3rak: Jock, gleda se vreme na zadatoj deonici (od pocetne do krajnje tacke). To sve ima smisla kod trkaca, za rekreativce je ko sta voli nek izvoli greske nema. U suprotnom mozes doci u apsurdnu situaciju, recimo krenes iz Beograda za Cacak, a racunas prosek sa ukupnim vremenom u koje upadne i spavanje ...

Pa da, to i treba da se gleda. U nije isto da li ja vozim od Brankovog do Ostružničkog Mosta, pa se odmaram 2-3 sata u ladovini uz piknik, pa se vratim i tako napravim prosek brzine od 23km/h na 30km, ili ako taj isti prosek napravim tako što na Ostružničkom mostu samo okrenem i odmah vozim nazad.

Zato je po meni prosek koji ne uračunava stajanje jednostavno besmislen za merenje kondicije/snage.

Citat:
bakara: Svaki brzinomer meri prosek same voznje, jer stajanje nije voznja.

Ne znam, ja koliko se sećam moj brzinomer je imao opciju da meri vreme i dok bicikla stoji. Startuje se "trening" i kreće štoperica, čim meri vreme na stajanju onda i spušta prosečnu brzinu.

Sada ne koristim brzinomer nego GPS.
[ bakara @ 13.05.2013. 20:05 ] @
Citat:
pisac: Ne znam, ja koliko se sećam moj brzinomer je imao opciju da meri vreme i dok bicikla stoji. Startuje se "trening" i kreće štoperica, čim meri vreme na stajanju onda i spušta prosečnu brzinu.

Razumem sta hoces da kazes, ali vecina brzinomera ne radi tako, tj. ovaj moj ima opciju da meri samo voznju i ukupno vreme od starta ali to vreme ne ulazi u prosecnu brzinu.
Koliko znam svi bas na ovaj nacin i mere i uzimaju u obzir vreme i brzinu i tako izracunavaju prosecnu brzinu.

Citat:
pisac: Pa da, to i treba da se gleda. U nije isto da li ja vozim od Brankovog do Ostružničkog Mosta, pa se odmaram 2-3 sata u ladovini uz piknik, pa se vratim i tako napravim prosek brzine od 23km/h na 30km, ili ako taj isti prosek napravim tako što na Ostružničkom mostu samo okrenem i odmah vozim nazad.

Zato je po meni prosek koji ne uračunava stajanje jednostavno besmislen za merenje kondicije/snage.

Kao sto rekoh na pocetku, ja odlicno znam razliku izmedju 22 i 25Km/h prosecne brzine pa meri kako hoces sa stajanjem ili bez i uporedi, zato sam i postavio slike (ako treba imam jos)
Ako vozis redovno istu rutu znas koliko treba napora da se poveca prosek za 1Km/h, verovatno si zbog toga i postavio temu

[ pri3rak @ 13.05.2013. 22:20 ] @
Citat:
bakara: Koliko znam svi bas na ovaj nacin i mere i uzimaju u obzir vreme i brzinu i tako izracunavaju prosecnu brzinu.

Kod Cateye-a uglavnom mozes da biras izmedju pravog merenja proseka na deonici, gde sam ukljucis merenje, a isto tako i iskljucis i automatike gde se merenje vremena pali i gasi u odnosu na to da li se bicikl krece ili ne.

U osnovi treba stvari postaviti dobro u fundamentu, tj. postaviti sebi pitanje sta je cilj voznje? Konkretno trening (kakav god) ili provod? Ako je trening onda se zna izabere se nekakav plan, te izaberu deonice i na svakoj meri ukupno vreme za koje se predje, daklem bez iskljucivanja merenja vremena prilikom stajanja. Ako je razonoda onda je merenje proseka brzine uglavnom svojevrsna besmislica, tu je cilj kompletno drugaciji.
[ bakara @ 13.05.2013. 22:44 ] @
Citat:
pri3rak:U osnovi treba stvari postaviti dobro u fundamentu, tj. postaviti sebi pitanje sta je cilj voznje? Konkretno trening (kakav god) ili provod? Ako je trening onda se zna izabere se nekakav plan, te izaberu deonice i na svakoj meri ukupno vreme za koje se predje, daklem bez iskljucivanja merenja vremena prilikom stajanja. Ako je razonoda onda je merenje proseka brzine uglavnom svojevrsna besmislica, tu je cilj kompletno drugaciji.

Imam cat eye i znam kako radi, ali ne znam da ga iko koristi u manuelnom modu.

Naravno da se ovde govori o rekreativnoj voznji, ali i u takvoj voznji neke od nas zanima koliko su presli i da li su bolji nego prosli put.
[ pisac @ 13.05.2013. 22:47 ] @
Jes, cateye sam imao. U stvari, imam ga i dalje, ali kada su mi maznuli zadnji bajs, ostali su mi svi nosači na bajsu tako da sada ne mogu da ga iskoristim (ne prodaju se nosači zasebno). Što se mene tiče, cilj vožnje se zna: nabiti što više kondicije i skinuti stomak pre mora , a po mogućnosti tom prilikom izbeći srčani udar

Apsolutna prosečna brzina mi je pokazatelj gde se nalazim sa kondicijom, a vaga gde se nalazim sa stomakom .
[ 3MAJ86 @ 13.05.2013. 23:11 ] @
Kako je najbolje skidati stomak biciklizmom? Nabijati tempo, ili voziti duže a lakše, ili nekako treće?

Da li ima neko neki konkretan savet koji provereno radi? :)
[ anon70939 @ 13.05.2013. 23:17 ] @
Zavisi kakav je stomak u pitanju :)
Recimo kao mom :), koji nema sala, ali je opet stomak... bicikla ne moze puno da pomogne... Jedino možda vijača, i volja :)

A po iskustvu drugih, koji skidaju kilažu samo tempo.
I to ne tempo dok ne počneš da se znojiš kao lud, nego tek tad treba nagaziti do iznemoglosti.
Valjda prvo to znojenje od 20 min super-aktivne voznje (recimo sobne bicikle) nema veze sa "topljenjem", nego svaki sledeci minut je bitan. I naravno obavezno flasa vode da ne dehidriras
[ pisac @ 13.05.2013. 23:18 ] @
Sve što troši kalorije, radi

Ja sam u nekoliko godina skroz promenio stil vožnje, pa opet radi. Nekada sam vozio duže deonice po 5-6 sati sa sporim okretanjem pedala, a sada vozim kraće po 1-2 sata ali sa što više spucane energije. I efekat je isti (što se tiče kilaže). Ali je za kondiciju bolje ovo drugo, koliko sam zaključio.

I da, što kaže CoyoteKG, u početku krećem onako srednje jako pa ubrzavam, i kada u jednom trenutku počnem da osećam jači zamor i da se znojim (recimo posle 20 minuta) onda umesto da krenem da se odmaram ili usporavam, a ja se razbesnim pa ga spucam maksimalno što mogu, i ispostavi se da nakon par minuta mučenja dobijem dodatnu energiju i zamor nestaje (ne skroz ali prilično) i izvozim ostatak ture ne smanjujući brzinu skoro ni malo. Čak posle cele ture imam snage i za finalni sprint na uzbrdici (pošto do stana vozim 100m uzbrdo) pri brzini od nekih 20-25km/h.

Jedino što mi ruke trne (posledica toga što uopšte ne pravim pauze), jer izgleda da mi volan ne odgovara.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 14.05.2013. u 01:01 GMT+1]
[ HeYoo @ 14.05.2013. 00:00 ] @
Citat:
Jedino što mi ruke trne (posledica toga što uopšte ne pravim pauze), jer izgleda da mi volan ne odgovara.

predinfarktno stanje..

Salu na stranu. Za nabijanje kondicije je mnogo bitnije imati uvid u puls nego u prosecnu brzinu sa ili bez stajanja. Koliko sam citao, preterivanje moze biti i kontraproduktivno za sticanje kondicije.
[ pisac @ 14.05.2013. 00:04 ] @
Jok, baš je do volana, jer je dovoljno da podignem jednu ruku i stisnem šaku par puta, pa da prođe trnjenje na toj ruci.

Što se tiče nabijanja kondicije, ako je prosečna brzina porasla na istoj turi, znači da imam više snage/kondicije nego ranije.

Inače, nije bicikla najbolji način za skidanje kilograma. Ima još boljih -> teški fizički poslovi. Recimo kopanje rovova, kanala, ili čak i obično okopavanje korova. Ili razbijanje betonskog zida macolom . Izgubio sam čitavih 1400 grama za 3-4 sata posla, ali sam nakon jela i pića vratio oko 1kg, tako da je razlika na kraju bila nekih 300-400 grama.
[ pri3rak @ 14.05.2013. 07:56 ] @
Citat:
bakara:Naravno da se ovde govori o rekreativnoj voznji, ali i u takvoj voznji neke od nas zanima koliko su presli i da li su bolji nego prosli put.

Nije sporno, ali ako zelis stvarnu sliku a ne samozavaravanje onda se to sve radi drugacije. Odmaranje uz pus/pis pauze, gulasi, sokici, sladoledi i slicne aktivnosti ne idu uz tu pricu. Ova potonja prica uopste i nije losa, ali rezultati koji se uz nju dobijaju merenjem samo voznji stvarno nista ne govore. Vise ces sebi dobra uciniti ako smislis neku brdovitu turu, tipa skoknes do Avale i bez stajanja premeris vreme za koje si dosao do vrha. Tu trasu sasvim sigurno mozes uklopiti u dan, a da ti ceo ne ode na voznju, a imaces precizniju meru gde si i da li napredujes ...

Citat:
3MAJ86: Kako je najbolje skidati stomak biciklizmom? Nabijati tempo, ili voziti duže a lakše, ili nekako treće?

Da li ima neko neki konkretan savet koji provereno radi?

Nikakav tempo. Odes u Deligradsku na pregled, te na ergometar gde ce ti odrediti vrsni HR. Potom dugo vozis na 60% tog pulsa.

To je onako ofrlje, tu imas dosta ozbiljne teorije a detaljno mozes (i trebas) napraviti plan sa nekim ko je bas iz te branse (sportske medicine). Slusati savete tipa "nabijaj tempo" te mogu odvesti bogu na istinu, jer sam bas i ne mozes pouzdano znati u kakvom ti je stanju kardiovaskularni sistem.
[ 3MAJ86 @ 14.05.2013. 08:36 ] @
Hvala svima na savetima :)
[ EmmaR @ 14.05.2013. 18:50 ] @
Bitno je bezbedno i zdravo stići na odredište. Sve ostalo: brzina, kondicija,... je bitno za trke i pričanje lovačkih priča.

Prosečna brzina: hm, mene pretiču i deca na triciklima (20"); 20", jedna jedina brzina - oko 2h vožnje za 20km zavisno od smera i jačine vetra; MTB - 26" - niži cenovnih rang već je drugačija priča ... oko 1h (40min - 1,5h zavisno od smera i jačine vetra a ovde zna baš da duva)

Citat:
3MAJ86: Kako je najbolje skidati stomak biciklizmom? Nabijati tempo, ili voziti duže a lakše, ili nekako treće?

Da li ima neko neki konkretan savet koji provereno radi? :)

Citat:
CoyoteKG: Zavisi kakav je stomak u pitanju :)
Recimo kao mom :), koji nema sala, ali je opet stomak... bicikla ne moze puno da pomogne... Jedino možda vijača, i volja :)

A po iskustvu drugih, koji skidaju kilažu samo tempo.
I to ne tempo dok ne počneš da se znojiš kao lud, nego tek tad treba nagaziti do iznemoglosti.
Valjda prvo to znojenje od 20 min super-aktivne voznje (recimo sobne bicikle) nema veze sa "topljenjem", nego svaki sledeci minut je bitan. I naravno obavezno flasa vode da ne dehidriras

Obrati pažnju na leđne mišiće.

a za sve ostalo: www.cikloberza.com (nemojte samo da se deprimirate, jer oni tamo lete a ne voze; njih love na radarima i na uzbrdicama).
[ Odin D. @ 14.05.2013. 19:10 ] @
Citat:
pri3rak: Nikakav tempo. Odes u Deligradsku na pregled, te na ergometar gde ce ti odrediti vrsni HR. Potom dugo vozis na 60% tog pulsa.

To je onako ofrlje, tu imas dosta ozbiljne teorije a detaljno mozes (i trebas) napraviti plan sa nekim ko je bas iz te branse (sportske medicine). Slusati savete tipa "nabijaj tempo" te mogu odvesti bogu na istinu, jer sam bas i ne mozes pouzdano znati u kakvom ti je stanju kardiovaskularni sistem.

Upravo tako. Ali ako znaš da si zdrav i da su masne naslage na stomaku jedini zdravstveni "problem", onda možeš taj svoj max. HR izračunati na osnovu visine, težine, pola i starosne dobi i na osnovu toga odrediti tempo za mršavljenje.

Tehnika mršavljenja se zasniva na tome da organizam za neki nivo napora uglavnom troši energiju iz masnih naslaga i ti treba da potrefiš baš taj nivo.
Ako prećeraš sa naporom - jetra & Co. ne stižu da prerade dovoljno masti u energetsku hranu za mišiće, pa mišići počnu da troše šećere direktno iz krvi. Na taj način samo se izmoriš i izgladniš, pošto si potrošio uglavnom šećere iz krvi, a salo na stomaku ostavio netaknuto.

Uglavnom, kod netreniranih ljudi koji nisu u najboljoj kondiciji taj tempo (u slučaju npr. pokušaja mršavljenja trčanjem) je tek nešto jači od prosječnog hodanja, tako reći - trčuckanje ili malo brže hodanje, i ako ne odstupaš naročito preko toga ne bi trebalo da to predstavlja neku opasnost za kardiovaskularni sistem (pod uslovom da ti je poznato da nemaš ili nisi imao takvih zdravstvenih problema inače).

Oko takvih stvari nije pametno slušati na forumu lupetanja nekompetentnih (pa ni mene, jer i ja ovo pričam sasvim laički) nego gledaj da se o tome informišeš iz stručnih izvora ili kod stručnih lica.

Ima i neki naš domaći sajt gdje se možda možeš detaljnije raspitati:

http://www.trcanje.rs/
[ anon70939 @ 14.05.2013. 19:18 ] @
Sunce ti...
Nisam znao da ovoliko treba da se pazi ako hocu malo da vezbam :).
Smrt vreba sa svih strana :)
[ pisac @ 14.05.2013. 19:57 ] @
Ne znam za taj PULS, meni je danas, koliko sam otprilike procenio na osnovu 4-5 otkucaja (nisam gledao na sat), bio negde između 90-120. Međutim, izgleda da sam na trenutnoj granici snage i da ne mogu brže, pošto mi je prosek od Pristaništa pa oko Ade i nazad (16.5km) bio (samo) 23.5km/h a zamalo da dobijem grč 2 puta. A i na početku sam osećao neku upalu mišića, prvi put ove godine (u stvari, upala mišića od bickle mi je toliko nepoznat pojam da se ne sećam kad sam je zadnji put imao). Možda sam preforsirao ovih dana jer sam svaki dan vozio maksimum, pa mi sada stiže kazna . Izgleda da treba da se vratim na laganije duže vožnje neko vreme.

Inače, danas sam išao negde busom pa sam malo sprintao 50m da bih uhvatio bus u stanici, i nisam se uopšte zadihao. Tako da kondiciju definitivno imam mnogo veću nego pre počekta biciklističke sezone.
[ Odin D. @ 14.05.2013. 20:27 ] @
Citat:
CoyoteKG: Sunce ti...
Nisam znao da ovoliko treba da se pazi ako hocu malo da vezbam :).
Smrt vreba sa svih strana :)

Ma ne pričam ja o opasnosti od rekreiranja.
Ali savjetovati nekom ko nije u formi i možda godinama nije ništa fizički radio da zapne iz petnih žila dok ne zapjeni je ipak malo neodgovorno.
Fudbaleri trče čitav život, pregledaju ih doktori svakih nekoliko dana pa se i takvi ipak stropoštaju mrtvi na terenu, uglavnom zbog srca.

Rekreacija je jedno, a pjeniti uzbrdo sa 220 otkucaja u minuti sasvim druga stvar.

[ joojant200 @ 15.05.2013. 23:29 ] @
Citat:
pisac:
Ne znam, ja koliko se sećam moj brzinomer je imao opciju da meri vreme i dok bicikla stoji. Startuje se "trening" i kreće štoperica, čim meri vreme na stajanju onda i spušta prosečnu brzinu.
Sada ne koristim brzinomer nego GPS.

Da ali je smaranje stalno pritiskati, start/stop, u vecini slucajeva se zaboravi ugasiti :)
Isto tako crveno svetlo je visa sila, a ne odmaranje.
Zbog svega toga je jednostavnije za rekreativne svrhe gledati prosek brzine voznje, a ne vremena predjenog puta.

A tek je sa gps smaranje skidanje loga :)

btw: Ja isto imam cateye 10 godina star :)
Stigao mi je pre neki dan iz Kine ciklometar koji ima manzetnu za puls i meri temperaturu, jedva cekam da ga probam za vikend :)
http://dx.com/p/1-5-lcd-cyclin...-thermometer-1-x-cr2032-128903

[ 3MAJ86 @ 16.05.2013. 07:28 ] @
Meni je GPS još i zanimljiv, jer mi aplikacija posle iscrtava putanju, a endomondo meri pređen put, elevaciju, vremena, potrošene kalorije... i na taj način se takmičim sam protiv sebe. Dodatna motivacija. :)
[ joojant200 @ 16.05.2013. 09:01 ] @
Citat:
3MAJ86: Meni je GPS još i zanimljiv, jer mi aplikacija posle iscrtava putanju, a endomondo meri pređen put, elevaciju, vremena, potrošene kalorije... i na taj način se takmičim sam protiv sebe. Dodatna motivacija. :)

Telefon kao gps moze da radi ograniceno vreme - nekoliko sati pre gasenja ili zamene baterije, tako da nije lose ali nije za duze ture, ja imam par godina externi gps loger - koji moze da radi vise dana bez prestanka i radi OK, imam snimljene logove sve sa google earth mapom od 2007.me pa nadalje cini mi se ali to ne umanjuje cinjenicu da je smaranje koristiti u svakodevnim voznjama, pogotovo sto sam pre par godina bio mnogo bolji nego sada - Pre neki dan idem uzbrdo i tip me obidje trceci i ostavio me je do kraja brda jedno 500metara :) Sledeci put kad ga vidim ... moram stati i praviti se da telefoniram... :)
[ anon70939 @ 16.05.2013. 09:55 ] @
Hm. Taj GPS ne valja. Tako oni gore mogu da prate tvoje kretanje!!!
[ anon70939 @ 16.05.2013. 11:46 ] @
Posto je odlicno citana tema, a i podstakla me na razmisljanje o zdravom zivotu voleo bih neko da mi preporuci kakav bajs da kupim. Nov ili polovan. Do 200-250E. Za voznju po asfaltu do posla i nazad, ali da nekad mogu da pregazim i preko neke livadice, kroz sumarak...
:)
[ 3MAJ86 @ 16.05.2013. 11:56 ] @
Ja sam pre manje od mesec dana pazario ovaj: http://www.polarbikes.com/wp-c...polar/Polar-Avalanche-2011.jpg

Ne bih da reklamiram, ako neko hoće info gde sam ga uzeo i koliko platio, rado ću podeliti :)
Zadovoljan sam jako, doduše ne razumem se preterano u bicikle, tako da bih verovatno bio zadovoljan i sa lošijim od ovoga, ali ne kajem se.

[Ovu poruku je menjao 3MAJ86 dana 16.05.2013. u 13:14 GMT+1]
[ zmau @ 16.05.2013. 12:58 ] @
Ako ćeš da ga svakodnevno koristiš bolje uzmi gotov komforan bicikl sa (funkcionalnim, znači dugim) blatobranima, lancobranom, korpom... nego da posle polako sve to dokupljuješ.
Za 150-200 evra imaš da biraš po oglasima ozbiljne polovne gradske bicikle ako nisi gadljiv na njihovo sumnjivo evropsko poreklo. Ako se malo i isprsiš, dobiješ i menjač u zadnjoj glavi, i dinamu u prednjoj, a to obično znači dugoročno manje razmišljanja o održavanju. Ja bih ti savetovao ženski oblik rama, znatno je udobnij za uzjahati i sjahati, a naročito ako rešiš da dodaš dečje sedište, ili ako poneseš neki kabastij prtljag.
[ 3MAJ86 @ 16.05.2013. 13:37 ] @
Mislim da zavisi dosta od toga po kakvom terenu voziš.

Neke uzbrdice u Košutnjaku su da umrem čak i kada vozim u "najsporijoj" brzini. Ako voziš po ravnom, onda ne mora mnogo da se investira u ovo.
[ anon70939 @ 16.05.2013. 13:46 ] @
Ne bih voleo klasican gradski penzionerski bajs sa korpom, branicima, svetlom kao recimo ovaj

recimo, voleo bih ovakav nekakav. Deluje mi skroy OK

Pa na kraju krajeva i kao ovaj avalanche
[ HeYoo @ 16.05.2013. 13:56 ] @
Na taj drumas mozes samo ostaviti jaja na sicu vozeci po neravnom. To je samo za adfalt, a opet je lose za grad gde nekad treba preci preko bankine, resetke i tako to.
[ DaliborP @ 16.05.2013. 14:23 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ne bih voleo klasican gradski penzionerski bajs sa korpom, branicima, svetlom kao recimo ovaj

Iskreno to ti je najbolji izbor za grad. Ako ces da koristis bicikl u svakodnevnom zivotu, dakle u dnevnoj garderobi, treba ti gradski bicikl kao taj sa slike. Mozes normalno da sedis na njemu, imas mesta da stavis torbu ili da stavis korpu, neces se isprljati kad je kisa i neces ostaviti bubrege na putu.

Ako ti se taj bas ne svidja vec godinama su popularni i hibridi, koji su nesto izmedju gradskog i sportskog bicikla, mozda ti se tako nesto vise svidi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_bicycle
[ 3MAJ86 @ 16.05.2013. 14:52 ] @
Ima dosta biciklista ovde. Da li ste raspoloženi možda da koristite GPS, pa da pratimo međusobno rezultate i da se "takmičimo"?

Meni je to dobar motivator da idem i da vozim, a zaista želim da smršam malo. Imam višak od oko 5kg, sa tendencijom rasta plašim se - ako ne preduzmem nešto hitno povodom toga.

Ako već ne želite da odajete svoje kretanje, to je ok, možemo pisati distancu i vreme? (mada onda gubimo informaciju o brdovitosti terena).
[ Flo33 @ 16.05.2013. 15:29 ] @
@coyote, sedi u auto, idi do Slovenije, ili Mađarske, kupi bajs za 2oo€ nek ti dupe vidi puta, i uzmi 20% poreza nazad, i plati benzin za put. Niko te neće ni pitati na našoj grani, kaži da si išao na vožnju u Slo. I imaš novo biciklo. Ovde su trenutno svugde akcije, i od 20-50% su popusti. Počinju cene od 120€-beskonačno. Recimo konkretno, x-fact, to je neka harvey's ova brend firma, ima solidna za 200, 250€. Ako trebaš neku pomoć, ili info da ti pogledam javi.

(solidna za to što si naveo da ti treba)
LP
[ EmmaR @ 16.05.2013. 17:52 ] @
Polar Mariner, ako ga jos uvek proizvode - ima ga i u muškoj i u ženskoj varijanti a obe su nekako "muškobanjaste".
[ pisac @ 16.05.2013. 18:50 ] @
E, imam ja jedno pitanje u vezi maksimalnog pulsa...

Danas sam vozio jednu uzbridicu (koju inače stalno vozim) i na kojoj sam se popravio od početka sezone za nekih 20%. Usput sam stao na par sekundi da izmerim puls, i izmerio sam nešto oko 6-7 otkucaja u 2 sekunde To bi po nekoj vrlo gruboj aproksimaciji bilo 180-210 u minuti. To je iznad mog procenjenog MHR sa ovih tabela na Internetu. Pitanje je u stvari da li je max.heart rate zaista max, ili se može ići i preko njega?

Ukoliko je zaista max, onda te tabele nisu primenljive na mene očigledno...

Inače, osećao sam se sasvim OK za to vreme

[ Branko Santo @ 16.05.2013. 18:55 ] @
Ja u te MHR, 60% za skidanje sala i ostale mumbo jumbo fazone ne volim dosta je komplikovano za meriti.
Da bi isao nekim tempom kojim ces moci duze da vozis/trcis sta god a da napredujes gledaj da ti je umor takav da mozes da pricas ali jako tesko. Ono ako mozes konstantno da pricas bez problema ne naprezes se dovoljno.
[ 3MAJ86 @ 16.05.2013. 21:12 ] @
To je jako konkretan savet! Hvala.

Mada, zar nema "sposobnost govora" više veze sa kapacitetom pluća? Recimo da bi npr. možda pušači doživeli nemogućnost da pričaju, a opet da se nisu preterano umorili?
[ anon70939 @ 16.05.2013. 21:42 ] @
Pa pluca imaju veze sa snabdevanjem srca kiseonikom...
Ako imas pusacka pluca sigurno da ne mozes da se opteretis kao sportista i ocekujes da ce pluca uspeti da snabdu srce onako kako treba
[ Shadowed @ 16.05.2013. 22:11 ] @
Citat:
pisac: izmerio sam nešto oko 6-7 otkucaja u 2 sekunde :D To bi po nekoj vrlo gruboj aproksimaciji bilo 180-210 u minuti.

Ma, najbolje da si merio tokom jedne desetinke i video da nema ni jednog otkucaja sto je 60*10*0 = 0 otkucaja u minuti i zakljucio da si zombi.
[ anon70939 @ 16.05.2013. 22:13 ] @
ahahahahahahahahhhhhhhhhhaaahahaha

al me nasmeja :).

evo žena me bledo gleda :):):)
[ pisac @ 17.05.2013. 00:54 ] @
Čitam sad neke sajtove na internetu, i potvrdili su ono što sam i sam uočio: Kondicioni trening zahteva veliki napor, sa laganim do umerenim tempom se kondicija ne dobija. Za mršaljvenje je dovoljna i umerena aktivnost, ali mora trajati preko 30 minuta.

@osenčeni

Ako čuka čukne 6-7 puta u 2 sekunde, to je sasvim dovoljno za aproksimaciju. Mogu ja da merim i 10 sekundi, ali bih samo dobio precizniju cifru koja bi pala negde između 180-210.
[ component @ 17.05.2013. 07:11 ] @
A da probaš ipak malo duže da meriš? 210 otkucaja u minuti nije normalno. Ko da si kolibri a ne čovek!
Ako ti je taj broj važan, onda je možda bolje da uložiš u neki hardver koji će da meri za tebe?
[ bachi @ 17.05.2013. 08:03 ] @
Citat:
pisac:sa laganim do umerenim tempom se kondicija ne dobija.

Ne znam šta kažu internet ratnici, ali ovo u mom slučaju nije istina. Počeo sam tako što sam išao ko puž, a onda postepeno povećavao prenos, tj. menjao brzine kako po ravnom, tako i uzbrdo. A sve vreme isto vrtim pedale (relativno sporo) i gledam da ne "kvarim" kadencu.

Tako da sam se prvi put peo uz Banjicu a L1R1 (s tim što je desna 1 u stvari megarange, dakle 34 zuba, dakle - penjanje uz masnu banderu), pa onda par puta tako, pa onda L1R2, da bih na kraju (tj. na novom početku za mene) došao do toga da se Borskom ulicom uz Banjicu penjem L2R4. A pritom i sa L1R1 i sa L2R4 pravim isti broj obrtaja pedala (dobro, trudim se da bude isti).
[ pisac @ 17.05.2013. 09:40 ] @
Citat:
component: A da probaš ipak malo duže da meriš? 210 otkucaja u minuti nije normalno. Ko da si kolibri a ne čovek!

Pa verovatno je negde oko 190-195 bio pravi puls. Ne znam šta vam toliko smeta kratko merenje. Ja sam u 2 sekunde izmerio 7 otkucaja, ali tih 7 otkucaja nije imalo punu periodu već je prvi otkucaj bio odmah na početku merenja a zadnji baš na kraju merenja Tako da je to neki realan broj koji je manji od 7, ali je verovatno veći od 6. Prema tome, kao što sam rekao, negde između 180-210 se nalazi rezultat. Meni je to sasvim dovoljno da pretpostavim da sam bio na mom max HR-u. Međutim, nisam se osećao nimalo loše, i mislim da redovno na toj uzbrdici vozim na mom max. HR-u sa istim tim pulsem.

Duže merenje nema smisla jer broj otkucaja kad stanem vrlo brzo pada, i već za minut bi bio dosta niži (provereno u praksi), tako da ne bih izmerio trenutni puls nego puls tokom odmaranja.

Inače, interesantno je da ne mogu da izmerim pravi puls u mirovanju kad sam skroz odmoran, jer čim počnem da merim puls ubrza. Kad počnem merenje čuka kuca sporije od sekunde, a kada završavam merenje nakon minut čuka kuca brže od sekunde. Očigledno mi merenje unosi napetost. Moraću neki uređaj da nabavim na koji neću da mislim, pa samo u jednom trenutku iznenada pogledam
[ jnk @ 17.05.2013. 10:18 ] @
Idi pitaj na difu kako se meri puls i da li je ta metoda 2 sekunde relevantna.
[ bakara @ 17.05.2013. 11:11 ] @
@pisac

puls se meri na 15 sek i jedino to je prihvatljivo merenje.
[ pisac @ 17.05.2013. 13:34 ] @
Citat:
bakara:puls se meri na 15 sek i jedino to je prihvatljivo merenje.

Ako objasniš zašto možda ti i poverujem.
[ Odin D. @ 17.05.2013. 13:40 ] @
Nema smisla da se zamlaćuje sa objašnjavanjem jer se tu ne radi o sposobnisti povjerovavanja nego o sposobnosti shvatanja.
[ bachi @ 17.05.2013. 13:49 ] @
Pisac, ne kapiram, tebi je problem da brojiš čitavih 15 sekundi, šta?
[ Tyler Durden @ 17.05.2013. 14:11 ] @
Kako ne kapiraš? Poenta je da troluje.... ;-)
[ pisac @ 17.05.2013. 15:03 ] @
Citat:
bachi: Pisac, ne kapiram, tebi je problem da brojiš čitavih 15 sekundi, šta?
Upravo tako. Nemam štopericu već samo treptanje, a 6-7 otkucaja u 2 sekunde je sasvim dovoljno za procenu i nema nikakve potrebe dalje meriti. Sigurno nije puls 150 ako je čuka otkucala 7 puta u 2 sekunde. Uređaj sa merenjem stotinki bi odmah bio u stanju da prikaže pravi puls.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 17.05.2013. u 16:17 GMT+1]
[ bakara @ 17.05.2013. 16:30 ] @
Citat:
pisac: Ako objasniš zašto možda ti i poverujem.

Nije bas da treba da se objasnjava, to se ucilo i u skoli:

Pri napornom treningu i velikim vrednostima pulsa, izmerene vrednosti pulsa neposredno posle naprezanja su uvek manje od stvarnih vrednosti izmerenih EKG-om od 7 do 9 otkucaja na minut, jer puls rapidno opada po prestanku napora.

Preporuceno trajanje merenja pulsa u odmoru i posle naprezanja je 15 sekundi jer je to najoptimalnije vreme koje svodi grešku u merenju na prihvatljivih 6 otkucaja po minutu, a istovremeno ne traje predugo da bi došlo do prevelikog smirenja pulsa.

Pracenje pulsa

Kada se puls meri rucno, otkucaji se broje na sledeci nacin. Ako se trenutak startovanja vremena poklapa sa otkucajem, taj otkucaj se racuna kao "0". ako otkucaj sledi odmah posle startovanja vremena, otkucaj se broji kao "1".
[ anon70939 @ 17.05.2013. 16:35 ] @
Citat:
pisac:
Upravo tako. Nemam štopericu već samo treptanje

Ja mogu da trepnem i 6-7 puta u sekundi :).
Kako uspeš da natempiraš treptaj na jednu sec?
[ bakara @ 17.05.2013. 19:26 ] @
^^ jel si bre cuo za bazdarenje?
[ pisac @ 17.05.2013. 19:39 ] @
Citat:
bakara: Pri napornom treningu i velikim vrednostima pulsa, izmerene vrednosti pulsa neposredno posle naprezanja su uvek manje od stvarnih vrednosti izmerenih EKG-om od 7 do 9 otkucaja na minut, jer puls rapidno opada po prestanku napora.

Preporuceno trajanje merenja pulsa u odmoru i posle naprezanja je 15 sekundi jer je to najoptimalnije vreme koje svodi grešku u merenju na prihvatljivih 6 otkucaja po minutu, a istovremeno ne traje predugo da bi došlo do prevelikog smirenja pulsa.

Upravo sam ja to već rekao, jer to što navodiš u stvari govori da predugo merenje nije ispravno već da je poželjno što kraće merenje. Tako da si moje merenje potvrdio kao ispravno. Puls nakon 15 sekundi je već opao dovoljno da napravi tu grešku od 6 otkucaja u minuti, a puls nakon 2 sekunde nije opao skoro ni malo. Računajmo da je puls bio 6,2 u 2 sekunde, to je 186 u minuti. Sve izmereno u samo 2 sekunde i uklapa se dovoljno u MHR. A inače me baš briga da li je bilo 180 ili 195, jer je i jedno i drugo na maksimumu, tako da nema nikakve potrebe da gnjavim 15 sekundi kada za 2 sekunde mogu da odredim sve što me zanima.
[ pisac @ 17.05.2013. 23:18 ] @
Evo jako korisnih informacija o treninzima, kondiciji, mršavljenju, itd...
http://beogradac.com/KORISNO/aerobni-trening.html

Nego, zna li neko neki povoljan a dovoljno dobar brzinomer sa pulsmetrom i kadencom...?
[ anon70939 @ 17.05.2013. 23:28 ] @
sledeća scena, pisac kupio pulsmetar, fotografisao kad meri na preko 200 otkucaja, i onda upload na ES sa naslovom teme "JESAM LI VAM REKAO!!!"

:)

Jos ovaj put i necu vise da se salim na tvoj račun, bar što se tiče ove teme :)
[ jnk @ 18.05.2013. 00:07 ] @
Kao kad bi nabo pun gas u kolima i uslikao trenutnu potrošnju od 99 L/100 km i onda ubeđivao ljude po forumu kako vam je automobil kapacitet kad toliko pije.
[ bakara @ 18.05.2013. 10:06 ] @
Citat:
pisac:
Nego, zna li neko neki povoljan a dovoljno dobar brzinomer sa pulsmetrom i kadencom...?

Povoljan je tu relativna stvar...sigma, cat eye ili polar (kinezi nemaju takve modele) bez 150e mislim da nema ni jedan to sto hoces.

Jeftinije je da kupis brzinomer sa kadencom i zasebno pulsmetar.
[ pri3rak @ 18.05.2013. 13:26 ] @
Jeftin, a pouzdan pulsmetar ne postoji. Kome ta "igracka" treba morace da dresi kesu
[ Odin D. @ 18.05.2013. 15:45 ] @
Ne znam šta ko smatra pod jeftin i pouzdan, ali ja sam neki Sigma PC 25.10 platio prije neku godinu (možda dvije) nešto oko 35-40€ ako se dobro sjećam i pokazao se sasvim pouzdan i u mjerenju i u postojanju.
Koliko sam mogao da ga uporedim sa ručnim mjerenjem pulsa i sa mjerenjem pulsa na profi fitnes-spravama - rezultati se poklapaju.

Meni nije trebalo za treniranje nego za nešto drugo, pa me nisu interesovale skupe marke, niti sam nekad ranije koristio neke druge, te ne mogu da uporedim sa znatno skupljim uređajima.

No sve u svemu, korišćen je intenzivno nekoliko mjeseci, često i po čitav dan/noć, također i u "znojavom" i drmusajućem okruženju (poput basketa) i nisam imao nikakvih problema sa njim.
Za sve to vreme samo sam jednom promjenio bateriju u satu (ne i u grudnom senzoru).

Pa, eto ako ovo nekom nešto znači...
[ joojant200 @ 18.05.2013. 23:28 ] @
Danas sam prvi put koristio pulsmetar sto sam kupio iz kine za 22,5$ sto je nekih oko 2000 din.

Kada sam stavio traku na suvo nije merilo dok se nisam oznojio, od cega se bolje prilepio uz telo ali i dalje ne radi najbolje.
Fazon je sto kad stojim uspravno meri ok, ali sam na biciklu malo nagnut unapred pa ne leze bas najbolje, te malo meri malo ne meri, tj treba da ga malo pritisnem rukom da bi radio kad ne meri.

Nije mi resenje da sivonjski stisnem traku, a da li ima nesto da se stavi izmedju senzora i koze da senzor bolje prilegne? Ekg/eho gel mi nije bas pri ruci, glicerin, neka krema?

Gde tacno treba da bude senzor? Deluje mi da je na uputstvu nacrtan tacno iznad sise?
[ Odin D. @ 19.05.2013. 00:40 ] @
Citat:
joojant200:Gde tacno treba da bude senzor? Deluje mi da je na uputstvu nacrtan tacno iznad sise?

Kod ovog što ja imam pojas sa senzorom ide odmah ispod sisa. Sam senzor ima 4 gumenolike stopice/kontakta koji se nalaze dva ispod lijeve, a dva ispod desne sise (kod mene ne baš skroz toliko razmaknuti, malo je uži taj razmak možda zbog širine grudnog koša, mada možda nekom mršavku ili ženskom čeljadetu bi bilo baš ispod sisa).

Što se tiče kontakata - otopi nešto kuhinjske soli u malo vode, pa probaj time da navlažiš kožu na mjestu kontakta, trebalo bi da pomogne.
[ Flo33 @ 19.05.2013. 09:31 ] @
Kakvih 200e šta vam je. Sigma ima modele za 20e sa svim podacima za bajs, i 50ak sa pulsometrom. Oni ručni sa gps-om su toliko, od 150-300e
[ bakara @ 19.05.2013. 20:12 ] @
Citat:
Flo33: Kakvih 200e šta vam je. Sigma ima modele za 20e sa svim podacima za bajs, i 50ak sa pulsometrom. Oni ručni sa gps-om su toliko, od 150-300e

Moze link te sigme sa kadencom i pulsmetrom za 50€?
[ anon70939 @ 19.05.2013. 20:52 ] @
Citat:
Odin D.: Kod ovog što ja imam pojas sa senzorom ide odmah ispod sisa. Sam senzor ima 4 gumenolike stopice/kontakta koji se nalaze dva ispod lijeve, a dva ispod desne sise (kod mene ne baš skroz toliko razmaknuti, malo je uži taj razmak možda zbog širine grudnog koša, mada možda nekom mršavku ili ženskom čeljadetu bi bilo baš ispod sisa).

Što se tiče kontakata - otopi nešto kuhinjske soli u malo vode, pa probaj time da navlažiš kožu na mjestu kontakta, trebalo bi da pomogne.

A šta ćemo mi koji nemamo sise? :P
[ pisac @ 25.05.2013. 23:09 ] @
Flo33 ne dade link do ovih jeftinih multipraktik sigma brzinomera...

Ja sam u svakom slučaju vratio svoj stari sa štopericom, i koristim ga srećno. Htedoh samo da pitam znate li kako da podesite brzinomer da pokazuje tačnu brzinu? Ja sam mereći obim točka dobio 207cm, a mereći trag na putu dobio sam 203cm. E, onda sam upalio GPS i brzinomer istovremeno, vozio pravac, i na osnovu pređenog puta dobio da mi točak u stvari ima obim od 199cm (dok je pritisnuta guma, jelte).

Razlika između 207 i 199 meni nije za zanemarivanje.

Interesantno u svemu tome je da mi na asfaltu brzinomer pokazuje nešto veću pređenu kilometražu od GPS-a (recimo 100m na 10km), a na travi/zemlji/neravnom pokazuje nešto manju (-100/-200m na 10km) iako tada krivudam i zaobilazim rupe.
[ anon70939 @ 27.05.2013. 07:13 ] @
ajd ponovo ovde da postavim pitanje

da li za mene ima neke preterane razlike izmedju ova dva bajsa?

http://www.totalbike.rs/bicikla/road/capriolo-eclipse

ili

http://www.totalbike.rs/bicikla/road/capriolo-firebird

posto im se cena prilicno razlikuje.

Ne mogu da kazem da sam neki biciklista, ali do pre 2-3 godine sam imao obican bajk, ovog tipa
http://www.totalbike.rs/bicikla/mtb/capriolo-ctx-260
samo je bio duplo jeftiniji.
Sa njim sam po gradu prelazio svakodnevno po 30-50km.

Sad mi treba do posla i nazad, nekih 12km i vikendom bih mozda isao na malo duze staze i zbog toga bih uzeo neki ovakav "drumski".

Da li je stvarno problem za testise ovakvo sediste?
[ bachi @ 27.05.2013. 07:53 ] @
Koliko para, toliko muzike. Ovaj jeftiniji ima čelični ram, nešto slabiju opremu, teži je, manje brzina, dok je drugi Alu ram, sa boljom opremom.

Ako imaš para, uzmi onaj drugi, ako nemaš, onda prvi. :) U suštini i prvi je ok.

Sad druga stvar je ta da li tebi stvarno treba drumaš ili bolje uzeti nekog treka...

Ovako nešto recimo: http://www.totalbike.rs/bicikla/trekking/tour-roadster

Ili ovako: http://www.totalbike.rs/bicikla/road/capriolo-roadster
[ anon70939 @ 27.05.2013. 07:57 ] @
pa pazi... Kupio bih bicikl ne samo da mi sluzi kao prevozno sredstvo, nego prvenstveno kao rekreacija i trening.
Imam neku zelju da sednem i provozam se do Knica, Batocine... nekad u buducnosti i dalje... Ne znam da li to mogu sa takvim trekom?
[ bachi @ 27.05.2013. 08:23 ] @
Koliko je to kilometara? Mislim, ja sa običnim MTB (Capriolo Monitor) svaki dan radni dan idem na posao (~12km u jednom pravcu), a ponekad i vikendom idem preko 30km u jednom pravcu i niš' mu ne fali.

Mislim, ok, slažem se ja da drumaši kao lepše izgledaju, brži su, ali treba imati i noge za njih vala. Ne znam kakva ti je konfiguracija terena, ali sa drumašem naleteti na neku ozbiljniju uzbrdicu, a da si bez kondicije pošto nisi vozio 2 godine, onda je to veeeeeliko no no i rezultat je guranje uzbrdo. :)

Druga stvar, šta ako poželiš da malo voziš van puta, po prirodi? Sa drumašem teško da ćeš moći, sa Trek/MTB ćeš moći.

P.S. Za Tour roadster proizvođač kaže: "Capriolo Tour Roadster je bicikl kao stvoren za duža putovanja." :D

Jer realno, na bilo koji duži put ti ipak i treba nešto više od vode, a u tom slučaju paktregeri i torba na njemu je mnogo bolja opcija nego ranac na grbači, zbog kojeg ćeš se oznojiti ko zmaj.
[ anon70939 @ 27.05.2013. 08:35 ] @
moracu onda da pocnem da razmisljam u drugom pravcu :).
Jesu mi brdoviti tereni. I to sto sam naveo kao primer je nekih 30km u jednom pravcu. Kasnije bih voleo i vise... ali...

Dakle, sa ovim drumasem ne moze se nikako nekom utabanom stazicom van asfalta?
[ pri3rak @ 27.05.2013. 09:37 ] @

Ako nekim slucajem mozes da napecas stari model ovoga (u crveno crnoj semi farbe) imaces bolji bicikl po mozda cak i povoljnijoj ceni...

Eclipse je sto bi klinci rekli dno dna road bicikala.

Citat:
bachi
P.S. Za Tour roadster proizvođač kaže: "Capriolo Tour Roadster je bicikl kao stvoren za duža putovanja." :D

Ali ne mnogo puta. :)
[ bakara @ 27.05.2013. 10:56 ] @
Citat:
bachi:Mislim, ok, slažem se ja da drumaši kao lepše izgledaju, brži su, ali treba imati i noge za njih vala. Ne znam kakva ti je konfiguracija terena, ali sa drumašem naleteti na neku ozbiljniju uzbrdicu, a da si bez kondicije pošto nisi vozio 2 godine, onda je to veeeeeliko no no i rezultat je guranje uzbrdo. :)

Valjda ce imati i noge ako misli da se trenira i rekreira sa njim, a i svakom drugom slucaju mu je bolji drumas ako misli negde dalje da ode.

Izmedju ova 2 ja sam za vatrenu pticu.
[ bakara @ 27.05.2013. 11:00 ] @
Citat:
pisac:
Flo33 ne dade link do ovih jeftinih multipraktik sigma brzinomera...

Mislim da ga necemo ni videti, malo se zaleteo...

Citat:
Ja sam u svakom slučaju vratio svoj stari sa štopericom, i koristim ga srećno. Htedoh samo da pitam znate li kako da podesite brzinomer da pokazuje tačnu brzinu? Ja sam mereći obim točka dobio 207cm, a mereći trag na putu dobio sam 203cm. E, onda sam upalio GPS i brzinomer istovremeno, vozio pravac, i na osnovu pređenog puta dobio da mi točak u stvari ima obim od 199cm (dok je pritisnuta guma, jelte).

Pa jel tacno merenje kada uneses 199 u brzinomer?
[ Odin D. @ 27.05.2013. 11:21 ] @
Citat:
CoyoteKG: moracu onda da pocnem da razmisljam u drugom pravcu :).

Kao neko ko u poslednjih 3-4 godine 99% svakodnevnog kretanja (ukljucujuci naravno i rutu kuca-pos'o pos'o-kuca) obavlja isključivo biciklom 365 dana u godini mogu da ti kažem iz dakle bogatog ličnog iskustva da za to za šta ti hoćeš da koristiš bicikl - što ti više taj bicikl bude ličio na penzionerski to će ti biti bolje, lakše, udobnije i prijatnije, a što više budeš naginjao sportskim trkaćolikim biciklima biće ti gore, teže i neudobnije, sužavaće ti se opseg puteva, potreba i vremenskih uslova u kojima ga možeš koristiti.

Ako ćeš ga pretežno koristiti za kuća-pos'o onda kupi neki city bike.
Ako ćeš pretežno za rekreaciju i izletničke ture - kupi neki trekking bike.
Ako je pola-pola, ja bih uzeo trekking.

Gledaj da ti sic bude udoban (veći) i da ti upravljač bude dovoljno izdignut tako da ne moraša da voziš u poluzgrčenom, previše nagnutom položaju zato što ti je upravljač nisko. Ako ne nađeš neki takav onda kupi onaj zakrivljeni pa ga sam namontiraj.

Nemoj se zavaravati 5..10..15-minutnim probama i na osnovu toga donositi sud o udobnosti.
Toliko možeš sjediti i na drvenom tronošcu i činiće ti se udoban i da tako možeš satima.
[ anon70939 @ 27.05.2013. 12:14 ] @
Pazi... Prvenstveno planiram da uzmem bicikl zbog rekreacije, odnosno treniranja.
Mnogo sam se ulenjio i osecam da sam mnogo tromiji nego ranije dok mi je bicikl bio osnovno prevozno sredstvo.
Na zalost taj krsh su mi ukrali i od tada nisam vozio, a iz auta ne izlazim.
Rekreaciono sa zenom subotom i nedeljom obavezno prosetam 15km i to je to. Ali svejedno, ako malo potrcim puls mi se nabije na milion u minuti... Odnosno da l' potrcao 100m, puls mi nenormalno skoci da osecam na zilama na vratu i slepocnicama, i u takvom stanju mogu da istrcim jos 3-4km ali nije to to...

Iz tog razloga hocu vise da pocnem da vozim duze ture od po par sati. To jedino mogu drumasem? Ovim gradskim mislim da je besmisleno.
To sto pominjem do posla i nazad, vise sebe tesim da cu na taj nacin ustedeti na samom gorivu i tako otplatiti bicikl, i sebe tesim da nece biti suludo bacenih 200-300-400E... Jer ovako mesecno trosim 10K dinara na dizel...

Tako da bicikl mi nije prioritetno potreban zbog posla, nego zbog treninga.

E sad... Naravno, zeleo bih nekad da kroz sumu se provozam do jezera, skrenem malo sa puta, za te potrebe mislim da je bolje da kupim neki MTB mator polovan od 60-70E nego da dam sad 300-400E za takav bajk i posle shvatim da mi to nije to ako pokusam da se provozam do nekog obliznjeg grada,

Ipak je najbolje da iskukam nekom da mi da neki drumski matori da probam prvo da vidim kako izgleda voznja na tome, i da li je to ono sto mi treba... Nego da dam novac pa da shvatim da sam se zaebao :).
Samo od koga da ga uzmem... Citajuci po ovoj temi, ti bajkeri su neka vrsta sekte :)
[ bachi @ 27.05.2013. 12:15 ] @
Citat:
bakara:Valjda ce imati i noge ako misli da se trenira i rekreira sa njim, a i svakom drugom slucaju mu je bolji drumas ako misli negde dalje da ode.

Hoće, ali će da se preznojava uz bilo koji veći uspon dok ne stekne tu kondiciju, a i pitanje je u kakvom će mu stanju biti kolena i tetive dok ne stekne potrebnu kondiciju.

S obzirom da nije vozio bajs 3 godine, a pre toga je vozio MTB full suspension, treba ga smatrati kao početnika i početniku dati drumski bicikl je po meni bezveze, jer em će da mu opadnu jajca, em noge/kolena/tetive, em mu je to nikakav bajs za vožnju po gradu i kupovinu na pijaci, a sa treking/touring bajsevima ima mnogo veći komfor u samoj vožnji, nešto je sporiji od drumaša, tako da će umesto za 15 minuta, stići za 20...

Moje mišljenje naravno, a kako je video ovde razna mišljenja, najbolje je da ako može da pozajmi od ortaka neki drumaš i da proba i neka sam vidi šta je to.

Edit:

Naravno da se na veće ture, tj. duže ne ide samo sa drumašima, daleko od toga. Za veće ture su, zamisli - touring bicikle. Dakle, trek sa blatobranima, korpom/paktregerima, sa "normalnim" brzinama kada popiješ neku žestoku uzbrdicu.

Niko tebi ne brani da za par godina kada stekneš exta kondiciju prodaj trek i uzmeš drumski bajs.
[ anon70939 @ 27.05.2013. 12:39 ] @
Citat:
bachi
Niko tebi ne brani da za par godina kada stekneš exta kondiciju prodaj trek i uzmeš drumski bajs.

To mi je i bilo sledece pitanje, doduse bakari.
Citat:
bakara: Valjda ce imati i noge ako misli da se trenira i rekreira sa njim, a i svakom drugom slucaju mu je bolji drumas ako misli negde dalje da ode.

Da li je bolje da grunem ovu lovu na ovu "vatrenu pticu" ili neki polovan za toliko novca?
Mislim, noob-a sta je bolje?

I da li sto bachi kaze, ako bih video posle jedne sezone da mi to nije to, ako bih ga prodao, taj firebird bi se prepolovila cena kao polovnom, a nekom polovnjaku bi manje pala cena?

Citat:
pri3rak:

Ako nekim slucajem mozes da napecas stari model ovoga (u crveno crnoj semi farbe) imaces bolji bicikl po mozda cak i povoljnijoj ceni...

Mislis na ovaj?
Ovo mi deluje kao povoljno?
[ Odin D. @ 27.05.2013. 13:29 ] @
Kajaćeš se.
[ pri3rak @ 27.05.2013. 13:35 ] @
Citat:
CoyoteKG: Mislis na ovaj?
Ovo mi deluje kao povoljno?

Lici, ali nije. Onaj na koji mislim je imao Truvativ komponente, shimano nable i (ako se me secanje ne izdaje) Remerx felne. Inace taj koji si nasao, sa tom opremom, a polovan i nije narocito povoljan. Drugar je pre par meseci nasao CAAD4 sa 9faz Ultegrom u savsenom stanju za 350e.

BTW ako je do neke univerzalne masine, ja bih barem u Srbiji lokalno sklapane city bike-ove nasiroko zaobisao. Uglavnom su celicane teske ko tuc, koje se brzo rasklimataju i zvekecu ko seocki cirkus. Ako je do neke univerzalne masine, a mozda usput i pracenja novih kretanja i desavanja, vredi uzeti u obzir 29ke ... Solidan primerak uz dodatnu opremu u vidu montaznih blatobrana, korpe/nosaca bisagi bi bio poprilicno univerzalna masina. Sa gumama prilagodjenim za asfalt ne zaostaje za trekkingom, a sa kramponkama ide i po terenu ok.

Citat:
CoyoteKG: Ovo mi deluje kao povoljno?

Kupovina polovnjaka nije sport za noobove. U osnovi, noob-u se takva akcija poprilicno svede na lutriju.

[Ovu poruku je menjao pri3rak dana 27.05.2013. u 14:54 GMT+1]
[ bakara @ 27.05.2013. 16:33 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Citat:
bachi

To mi je i bilo sledece pitanje, doduse bakari.
Citat:
bakara: Valjda ce imati i noge ako misli da se trenira i rekreira sa njim, a i svakom drugom slucaju mu je bolji drumas ako misli negde dalje da ode.

Da li je bolje da grunem ovu lovu na ovu "vatrenu pticu" ili neki polovan za toliko novca?
Mislim, noob-a sta je bolje?

I da li sto bachi kaze, ako bih video posle jedne sezone da mi to nije to, ako bih ga prodao, taj firebird bi se prepolovila cena kao polovnom, a nekom polovnjaku bi manje pala cena?

Ako nisi siguran bolje da ides na MTB, stavi neke tanke gume i dobijes ... nesto slicno.

Za drumasa ipak moras da bude malo vise zagrizen, i onda jednostavno znas da ti bas to treba.

E sad, polovnjak je naravno isplativiji ali ti svakako treba neko poznavanje materije.
[ Flo33 @ 27.05.2013. 16:53 ] @
Citat:
bakara:
Mislim da ga necemo ni videti, malo se zaleteo... :)

Tek sad sam video, pitanje, al ste navalili :)

Link ne mogu dati, istina, tj mogu, ali ne izbacuje ništa od sigme da imaju u ponudi. http://www.sport2000international.com/sport-2000/home.html

16€ sam platio tamo sigma brzinomer sa opcijom merenja više vožnji. Uslikaću posle kad skoknem do ostave.

Sad ne dajem ruku u vatru da je tačno 50€, ali tu negde. Jedino ako se nisam ja nešto zaebo. Kad budem stigao baš ću da odem do radnje da proverim.
[ ulysses94 @ 27.05.2013. 18:47 ] @
Koja je razlika izmedju drumasa, MTB, trekking, city bike-a, ovako na izgled kad prvi put vidim neki bicikl da odredim koja je vrsta?
[ Flo33 @ 27.05.2013. 18:53 ] @
Evo taj ja imam, i 16€ je bio, bežični 21, a oko 50 MISLIM da je bio sa pulsometrom...

A evo i mog bajsa, koji na žalost ove sezone nije stigao da bude vožen.. Nadam se uskoro

[ bakara @ 27.05.2013. 21:24 ] @
Citat:
Flo33
16€ sam platio tamo sigma brzinomer sa opcijom merenja više vožnji. Uslikaću posle kad skoknem do ostave.

Sad ne dajem ruku u vatru da je tačno 50€, ali tu negde. Jedino ako se nisam ja nešto zaebo. Kad budem stigao baš ću da odem do radnje da proverim.

Naravno da si se zaebo...

Ovaj tvoj i kosta toliko:
http://www.amazon.com/Sigma-BC...ycle-Speedometer/dp/B003BCG9EK

a ovo je najjeftinija SIGMA sa pulsmetrom:
http://www.amazon.com/BC1706HR...&keywords=sigma+with+heart

btw, mnogo lepo biciklo imas

[ Flo33 @ 28.05.2013. 19:16 ] @
Hvala Bakara dosta dobar je bajs.

Elem, hoću da se izvinim ako sam nekoga doveo u zabludu, danas sam otišao do prodavnice, i cene su malo više od onda kada sam ja kupovao, tako da je sada 20 ovaj moj, a 70€ ono što sam ja mislio da je sa pulsometrom. U stvari je neki fensi sa osvetljenjem, i merenjem broja obrtaja pedala i još nekim džidžabidžama.

Ne znam ni zašto sam bio ubeđen da je sa pulsometrom. Tog uopšte i nemaju u ponudi.

Još jednom, se izvinjavam momci.
[ pisac @ 28.05.2013. 22:11 ] @
Kad smo već kod kadence (pedaliranja), dok sam vozio duge i zamorne ture imao sam kadencu oko 60 koja mi je najviše odgovarala, a sada dok vozim kratko i brzo kreće se najčešće oko 105. Ide od nekih 70 pa sve do 120.

Citat:
Bakara: Pa jel tacno merenje kada uneses 199 u brzinomer?

Najbliže tačnom što može biti. Kao što rekoh, tačnost varira zavisno od terena po kome se vozi.

GPS je neprecizan pri malim brzinama i čestim skretanjima (pozicija ševrda levo-desno tako da unosi nepostojeći pređeni put) tako da brzinomer upoređujem sa GPS-om samo na dugačkim pravcima i pri nešto većim brzinama (bar 15km/h). Tada sa "199cm obim točka" dobijam par % veći pređeni put na brzinomeru nego na GPS-u kada vozim po asfaltu, a par % manji pređeni put kada vozim po teškim terenima (iako sam mislio da će biti obrnuto). U principu i za "200 cm obim točka" nema neke bitne razlike, pošto zbog tih procenata koji skaču gore-dole nije moguće odrediti egzaktnu vrednost. Sve to zavisi i od toga koliko je guma napumpana (a izgleda i kolika je temperatura napolju).

[ bakara @ 28.05.2013. 22:59 ] @
Citat:
Flo33
Ne znam ni zašto sam bio ubeđen da je sa pulsometrom. Tog uopšte i nemaju u ponudi.

Verovatno zato sto si video nabudzen model, a pulsmetri se obicno kupuju u obliku sata jer je u kombinaciji sa brzinomerom to vec komplikovana i skupa sprava.

Citat:
pisac
Najbliže tačnom što može biti. Kao što rekoh, tačnost varira zavisno od terena po kome se vozi.

GPS je neprecizan pri malim brzinama i čestim skretanjima (pozicija ševrda levo-desno tako da unosi nepostojeći pređeni put) tako da brzinomer upoređujem sa GPS-om samo na dugačkim pravcima i pri nešto većim brzinama (bar 15km/h). Tada sa "199cm obim točka" dobijam par % veći pređeni put na brzinomeru nego na GPS-u kada vozim po asfaltu, a par % manji pređeni put kada vozim po teškim terenima (iako sam mislio da će biti obrnuto). U principu i za "200 cm obim točka" nema neke bitne razlike, pošto zbog tih procenata koji skaču gore-dole nije moguće odrediti egzaktnu vrednost. Sve to zavisi i od toga koliko je guma napumpana (a izgleda i kolika je temperatura napolju).

Ne mozes ni insistirati na apsolutnoj preciznosti, (rekao bih da ti je to dosta precizno) a i cemu ce ti to?

Tebi treba biti bitno samo tvoj licni napredak, neces na takmicenje.

Zar nije dovoljno to da svaki put meris prosek / vreme sa pauzom ili bez pauze uvek na isti nacin i te dobijene rezultate mozes da uporedis sa svojim ranijim rezultatima?

Ne znam da li znas za aplikaciju sport tracker?
http://www.sports-tracker.com/

Ona ti sasvim lepo pravi dnevnik tvojih gps logova i sortira po rutama, i lepo ti pravi statistiku da li si i kako napredovao (uzima u obzir prosecnu brzinu).
Sam odredjujes dal ce da meri `prosek sa pauzom ili bez.

Inace ja sam danas malo uzeo da merim svoj puls sa pulsmetrom...
U mirovanju imam puls 70-80
Lagana voznja sa decom do 20km/h do max 120

Ono sto je interesantno na ravnom putu lagano konstantno 15km/h imam puls 50-60, znaci manje nego kada sedim u sobi za racunarom

Ako bude sutra bilo neko vreme idem do kosutnjaka da izmerim pod opterecenjem
[ pisac @ 29.05.2013. 01:50 ] @
Biciklista preminuo na putu

Umro čovek, iznenada i bez najave. Pade i tačka. U stvari, nejasno je da li je tačka bila pre ili posle padanja.

To me podseti na to da treba da nabavim kacigu, i to onu "full face" , za svaki slučaj. Video sam jednog na Košutnjaku sa takvom kacigom kako izleće 30km/h iz šume tamo negde kod Hajdučke Česme.

Jurim tako ja pre neku nedelju kroz gustu šumu (nije Košutnjak) na jakoj nizbrdici, slalom između drveća dok šiblje šamara oko mene, i koncentrišem se na to naravno da se ne zalepim licem na neko drvo. I šta se desi... neka od onih silnih trulih grana preko kojih sam prelazio polomi se, odskoči, i upadne pravo između prednjeg točka i blatobrana. Srećom grana nije bila tolika da potpuno blokira točak (i preturi me preko njega na neki panj) nego je samo to bilo jedno naglo neočekivano kočenje koje zamalo da me sruši sa bicikle ili izbaci van staze na drvo. Tek sam tada shvatio da grana može da upadne i u žice na točku, i napravi mnogo veći problem.

Od tada, bez full face kacige po šumi samo umerenom brzinom.
[ bachi @ 29.05.2013. 07:11 ] @
Mora da je poslušao tvoj savet, gosn Pisac...
[ Shadowed @ 29.05.2013. 08:21 ] @
Da, mozda je neki clan foruma koji je podlegao piscevoj pojavi...
[ bakara @ 29.05.2013. 15:42 ] @
@pisac

Nesto razmisljam i pitam se, koje ti to gume imas kada im je obim 199Cm?
[ bachi @ 29.05.2013. 16:52 ] @
Ovakve:

Ovo je njegov bajs. :D
[ pisac @ 29.05.2013. 21:07 ] @
Eh, gume, ne znam napamet, bajs mi trenutno nije ovde već u kući. A ja trenutno nisam u kući nego sam ovde

Stavio sam skoro obim na 200. To mi je okruglo i lepše... a i čini mi se da sam češće dobijao manju kilometražu nego veću.
[ anon70939 @ 29.05.2013. 21:15 ] @
Mozda vozi ovaj bajs

Sad mi je jasan broj otkucaja u "sekundi", tj. dve sekunde...
Pisac, pa to je od straha od visine!!!
Nadji neki drugi :)
[ Lavlja_Jazbina @ 29.05.2013. 21:25 ] @
Ta bicikla je opasna stvar.Kao grom iz vedra neba moze neke pogoditi.

http://www.kurir-info.rs/piroc...minuo-na-biciklu-clanak-811839
[ pri3rak @ 29.05.2013. 21:41 ] @
Originalno pitanje je bilo

Citat:
bakara:
@pisac

Nesto razmisljam i pitam se, koje ti to gume imas kada im je obim 199Cm?

Odgovori jesu duhoviti

Citat:
bachi: Ovakve:

Ovo je njegov bajs. :D
Citat:
CoyoteKG: Mozda vozi ovaj bajs

Sad mi je jasan broj otkucaja u "sekundi", tj. dve sekunde...
Pisac, pa to je od straha od visine!!!
Nadji neki drugi :)

ali ...

se do nesto malo tacnijeg odgovora na vec citirano pitanje lako moze doci na dva nacina:

Prvi sa sarmom gradiva matematike osnovne skole koji bi dao poluprecnik tocka od oko 31cm

I drugi, sa blagim utiskom ciklo "profesionalizma" i google potragom za "bicycle tire circumference chart"

Sto bi se reklo "obican" MTB tocak (daklem 26) sa nekakvom prosecnom gumom za asfalt :)
[ anon70939 @ 29.05.2013. 21:43 ] @
upravo sam i ja to racunao i dosao do zakljucka da smo pogresili, nego si me preduhitrio sa pisanjem :)
[ pri3rak @ 29.05.2013. 21:48 ] @
Citat:
CoyoteKG: upravo sam i ja to racunao i dosao do zakljucka da smo pogresili, nego si me preduhitrio sa pisanjem :)

U principu se i ne biste zeznuli da ste imali (ne)srecu da malo cesce podesavate brzinomere :) Ja ovo sve bas ne drzim napamet u glavi, ali mi ostaju "odokativne" vrednosti u pamcenju, te mi to 199cm nije pobudilo narocito interesovanje :) Posle je sve samo trebalo jasno prezentovati ...
[ bakara @ 29.05.2013. 21:58 ] @
Citat:
pri3rak: U principu se i ne biste zeznuli da ste imali (ne)srecu da malo cesce podesavate brzinomere

Pa u stvari ja imam 3 i nekoliko guma pa prilicno cackam zato sam i pitao a i po ovoj tabeli ne vidim nigde piscevih "preciznih" 199 na "obicnom" MTB tocku

Kontas da on insistira na preciznosti?

[ pri3rak @ 29.05.2013. 22:10 ] @
Citat:
bakara:
Kontas da on insistira na preciznosti?

Ta preciznost ide pod "sio mi ga Djura" jer zavisi od pritiska gume, spoljne temperature, istrosenosti gume, a ponajvise od greske u merenju
[ bakara @ 29.05.2013. 22:20 ] @
Znam, zato i pitam za dimenziju te njegove gume...
[ bachi @ 30.05.2013. 07:41 ] @
pri3rak, mojne da nam kvariš zabavu. :)
[ pri3rak @ 30.05.2013. 08:18 ] @
To se zali Dimkovicu. Upucao vam je genuine pisac temu k'o zeca
[ pisac @ 30.05.2013. 12:49 ] @
E pogledao sam. Guma je 1.90
[ joojant200 @ 13.06.2013. 15:17 ] @
Citat:
joojant200:
Danas sam prvi put koristio pulsmetar sto sam kupio iz kine za 22,5$ sto je nekih oko 2000 din.

Kada sam stavio traku na suvo nije merilo dok se nisam oznojio, od cega se bolje prilepio uz telo ali i dalje ne radi najbolje.
Fazon je sto kad stojim uspravno meri ok, ali sam na biciklu malo nagnut unapred pa ne leze bas najbolje, te malo meri malo ne meri, tj treba da ga malo pritisnem rukom da bi radio kad ne meri.

Nije mi resenje da sivonjski stisnem traku, a da li ima nesto da se stavi izmedju senzora i koze da senzor bolje prilegne? Ekg/eho gel mi nije bas pri ruci, glicerin, neka krema?

Gde tacno treba da bude senzor? Deluje mi da je na uputstvu nacrtan tacno iznad sise?

Nabavio sam oba gela, za vikend planiram voznju. Sta mislite sa kojim prvo da probam?
Ultrazvucni mi deluje primamljivije?

Ulltrazvuk gel:
Acousticaly pefrect.

EKG Gel:
A special highly conductive gel for short and long term recording.

Na oba pise i:
completely water soluble, non irritating, non corrosive, non abrasive, salt free, dermatologically tested.

[ bakara @ 13.06.2013. 20:26 ] @
Pa probaj sa ekg gelom...mada ja ne kontam da u opste imas problem sa tim.

Probaj da senzor stavis sa bocne strane (ispod miske) i racunaj da treba bar malko da se oznojis.
[ joojant200 @ 14.06.2013. 21:13 ] @
Izgleda da ultrazvuk gel radi posao :)

Citat:
bakara:...mada ja ne kontam da u opste imas problem sa tim..

Imam 2 teorije, ili sam kupio jeftinu stvar na kojoj su jako stedeli na senzorima, ili imam veliku misicnu masu na grudima ;)

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 14.06.2013. u 22:25 GMT+1]
[ bakara @ 14.06.2013. 23:37 ] @
Nemoj ni da ga stavljas preko grudi - sisa vec ispod ili sa (leve) strane, i nemoj ni da ocekujes da bas odmah ocitava (dok se malo oznojis), a to bi trebalo da pise u uputstvu.

A sto se senzora tice, rekao bih da su to sve manje vise isti genericki senzori za kineske sprave i treba da radi kako treba.
[ Drakensanger @ 18.06.2013. 00:39 ] @
Citat:
bakara:
Ne znam da li znas za aplikaciju sport tracker?
http://www.sports-tracker.com/

Ona ti sasvim lepo pravi dnevnik tvojih gps logova i sortira po rutama, i lepo ti pravi statistiku da li si i kako napredovao (uzima u obzir prosecnu brzinu).
Sam odredjujes dal ce da meri `prosek sa pauzom ili bez.

Puno hvala. Sjajna stvar.
[ Flo33 @ 19.06.2013. 19:52 ] @
HA! <30€!

[ bakara @ 19.06.2013. 22:38 ] @
^^ jes`t, al`to nije brzinomer sa pulsmetrom i kadencom o kom smo pricali

Pulsmetara svakako ima za 30tak eura.
[ Flo33 @ 20.06.2013. 00:39 ] @
A da :-D
[ joojant200 @ 29.06.2013. 01:24 ] @
Oce neko da se trka? :D

http://rcuktourdefrance.fantasyleague.com
[ vladd @ 29.06.2013. 09:52 ] @
'El mogu ja sa autom, zdravije je bez droge:)

Poz
[ joojant200 @ 29.06.2013. 13:56 ] @
Link koji sam stavio je za (nagradnu) igru - mozes igrati i iz automobila ako imas internet ;)

Jedino je sad kasno da se prijavis posto je tdf poceo.
[ Shadowed @ 29.06.2013. 19:02 ] @
Evo, danas uzeh da izmerim. Nisam isao bas 20-30km, isao sam kilometar i po i bio je jedan semafor. Trebalo mi je 2m15sec. Na 30km je to 45min, dakle 40km/h.
[ bakara @ 29.06.2013. 22:38 ] @
^^ kilometar i po si isao prosecnom 40Km/h?

Nece ti prosek na osnovu toga i posle 30km biti 40Km/h...
[ pisac @ 29.06.2013. 23:17 ] @
E, da se javim i ja...
napucao sam kondiciju i došao do granice

Granica se ogleda u tome što je počelo da me boli koleno
Uspon na kome sam ranije trošio 30min (uz max HR) sada prelazim za 21min uz bolove u kolenu a bez max HR-a (što bi se reklo, da nemam bolove bilo bi i brže - uz max HR).

Druga granica je u tome što sada mogu da dobijem trnjenje ruku i nesvesticu prilikom sprinta, jer mi ne ponestaje snage nego kiseonika.

Ovo za kiseonik verovatno može da se uvežba i poboljša nekako, ali za koleno baš i nisam siguran. Sve mi se čini da tu nema pomoći.
[ Shadowed @ 30.06.2013. 11:54 ] @
Citat:
bakara:
^^ kilometar i po si isao prosecnom 40Km/h?

Nece ti prosek na osnovu toga i posle 30km biti 40Km/h...

Sto da ne. Imao sam i 6 otkucaja srca u 2sec, dakle 180 u minuti. Bas je bio dobar trening :)
[ bakara @ 30.06.2013. 12:34 ] @
Citat:
pisac:
Granica se ogleda u tome što je počelo da me boli koleno
Uspon na kome sam ranije trošio 30min (uz max HR) sada prelazim za 21min uz bolove u kolenu a bez max HR-a (što bi se reklo, da nemam bolove bilo bi i brže - uz max HR).

Druga granica je u tome što sada mogu da dobijem trnjenje ruku i nesvesticu prilikom sprinta, jer mi ne ponestaje snage nego kiseonika.

Ti bre ko neki ocajnik ides na trening sa zebnjom da se mozda i ne vratis

Salim se...

To sto te boli koleno po nekom mom iskustvu uvek znaci da si vozio u vecem prenosu nego sto tvoje koleno dozvoljava (ne znam zasto ali obicno boli desno)
Ne povezuj to sa snagom nogu, one su uvek jace od kolena!

Lek za to je prost - kadenca, povecaj broj obrtaja a smanji pritisak na pedale, naravno brzina treba da ostane ista.

Citat:
Ovo za kiseonik verovatno može da se uvežba i poboljša nekako, ali za koleno baš i nisam siguran. Sve mi se čini da tu nema pomoći.

Kiseonik i pluca imaju veze i sa pulsom.

Kako prelazis 80% pulsa tako pocinjes sve teze i da dises, bukvalno to mozes pratiti na pulsmetru, svako povecanje pulsa, preko toga disanje sve teze...i tako dok ne umres

Kada utreniras da ti puls ne skace toliko regulisaces i disanje.

Inace onih tvojih 200 otkucaja meni je definitivno nemoguce postici, tako da verujem da nisi dobro merio, a razlika za 10,20 otkucaja je ogromna.

[ joojant200 @ 30.06.2013. 22:28 ] @
Citat:
pisac:
napucao sam kondiciju i došao do granice ;)
Granica se ogleda u tome što je počelo da me boli koleno :(

:) Nije losa ideja poslusati telo sta ti govori, pogotovo kad prodju 20te :)
Ne mozes svaki dan ici 100%, obicnim danima vozis sporije, ali odvozis. Ako bas imas potrebu da popravljas najbolje vreme, recimo jednom u 2 nedelje idi koliko mozes (a pre toga proveri vremensku prognozu i brzinu vetra :D).
Za bolove u kolenu, najbolje bi bilo otici kod doktora i ispregledati da znas na cemu si, ali to niko ne radi :) Verovatno nije, ali moze da bude i do visine sedista (ne valja ni prenizak ni previsok), kao i do polozaja sedista (napred-nazad), a kako tacno pogoditi poziciju ne znam da ti objasnim :)
Za dodatni kiseonik najjednostavnije je da se dopingujes ;)
[ pisac @ 01.07.2013. 02:38 ] @
Ma, bio sam ja kod doktora zbog kolena još u vojsci. Doktori su mi prepisali visokostručnu terapiju: Brufen.

Tako da sam doktore batalio po tom pitanju. Ja i koleno se razumemo, ako ga ne terorišem ne teroriše ni ono mene . Nego, sad sam mu izgleda stao žešće na žulj sa ovom biciklom, popeo sam se na merdevine danas i jedva posle hodao. Moraću da oladim od bicikle par dana, koleno mi naredilo.

Što se tiče kadence, probao sam ja to odmah, i ne pomaže. Kad povećam kadencu smanjuje mi se brzina a pri tome se i više se zamaram. Znači, nema bolje.

Interesantno je da me drugo koleno ne kači. U vojsci sam imao problem sa oba, sada se samo jedno buni iako sam ovo drugo ovih dana terorisao i više jer sam zbog bolova prebacivao bar 40% više snage na zdravo koleno. Zamisli kako to izgleda kada voziš biciklu uzbrdo pa jednom nogom napneš do daske a drugom samo onako osrednje pritisneš, i tako 20 minuta .
[ joojant200 @ 01.07.2013. 07:16 ] @
Diklofenak gel nije losa ideja.
[ 3MAJ86 @ 01.07.2013. 07:16 ] @
To može da bude jako opasno, moj savet je da se ne zezaš sa time. Možeš da pokidaš tetive tako.

Kada sediš na bicikli, visina sedišta treba da ti bude takva da, kada ti je pedala u najvišem položaju, da ti koleno bude maksimalno savijeno 90 stepeni. Ako je više od toga - ne valja. Moguće da je to problem kod tebe, da ti je sedište na nižoj moziciji nego što treba da bude.

Ja sam to grešio isto, i onda mi je rečeno kako treba da bude, razlika je nebo i zemlja, a isto je koleno počelo da mi se buni.
[ bakara @ 01.07.2013. 12:14 ] @
Citat:
pisac:

Što se tiče kadence, probao sam ja to odmah, i ne pomaže. Kad povećam kadencu smanjuje mi se brzina a pri tome se i više se zamaram. Znači, nema bolje.

Naravno da pomaze, ali vise i zamara ali i to treba da se utrenira.
[ pisac @ 01.07.2013. 15:48 ] @
Pa znaš kako, i tu postoji neka fizička granica, jer ne može neko da okreće pedale 180x u minuti, bar ne duže vreme.

Verovatno tu može još malo da se utrenira kadenca, mada ova kadenca sa kojom vozim uzbrdo je oko 80-90 i to bi trebalo da je idealno. Samo još moje koleno da se složi sa tom idejom.

Što se visine sedišta tiče, ne verujem da je problem jer je dosta visoko. Trebalo bi još oko 2 santimetra ali više ne smem da ga izvlačim jer nema dužinu.
[ 3MAJ86 @ 01.07.2013. 16:05 ] @
Obrati pažnju onda na položaj kolena kada ti je pedala u "najvišem" položaju. Možda ti treba veći bajs?
[ joojant200 @ 13.07.2013. 14:25 ] @
Citat:
bakara:
Nemoj ni da ga stavljas preko grudi - sisa vec ispod ili sa (leve) strane, i nemoj ni da ocekujes da bas odmah ocitava (dok se malo oznojis), a to bi trebalo da pise u uputstvu.

A sto se senzora tice, rekao bih da su to sve manje vise isti genericki senzori za kineske sprave i treba da radi kako treba.

Kada stavim ultrazvucni gel izmedju senzora i tela radi u vecini slucajeva, kao sto su npr. hodanje ili kosenje trave, ali i dalje ne radi pri voznji bicikla :/ Vozim bicikli ne radi - sidjem da hodam - radi.

Dobio sam nazad refund oko 40% vrednosti sa dx-a i ostao mi je ciklometar i pulsmetar senzor :)
Ali me i dalje interesuje zasto ne radi - mislim da je problem u polozaju ruku/tela prilikom voznje.
Da li ova stangla sa slike napred moze jos da se izvuce na gore?
Ali nista je od gore ne drzi, ispod ima okrugli prsten na kome pise "cane creek", ali ne znam da li on moze i sa cime da se odvrne?

[ bakara @ 13.07.2013. 15:22 ] @
Citat:
joojant200
Ali nista je od gore ne drzi, ispod ima okrugli prsten na kome pise "cane creek", ali ne znam da li on moze i sa cime da se odvrne?

Ako si otpustio ove srafove sa strane i skinuo onaj sraf od gore, to je to...
[ joojant200 @ 13.07.2013. 18:18 ] @
Znaci jedina opcija je da otpustim srafove sa strane i spustam/dizem lulu par centimetara po toj sipci?
Sama sipka se ne moze dizati/spustati?
[ bakara @ 14.07.2013. 10:00 ] @
Upravo tako.
Ta "sipka" je u stvari vrat same viljuske, a lula je zakacena direktno na nju.
[ EmmaR @ 30.08.2013. 20:37 ] @
Citat:
joojant200: Kada stavim ultrazvucni gel izmedju senzora i tela radi u vecini slucajeva, kao sto su npr. hodanje ili kosenje trave, ali i dalje ne radi pri voznji bicikla :/ Vozim bicikli ne radi - sidjem da hodam - radi.

Dobio sam nazad refund oko 40% vrednosti sa dx-a i ostao mi je ciklometar i pulsmetar senzor :)
Ali me i dalje interesuje zasto ne radi - mislim da je problem u polozaju ruku/tela prilikom voznje.

Ako je to ono što mislim da jeste a jeste, NE DIRAJ! (zoom/alu može samo u servisu, ima te diskove/prstenove koji ako se zeznu zafrknu moć upravljanja: imam i ja tako nešto). Inace visina se koriguje pomeranjem tih prstenova ispod lule a iznad "cane creak" (e to, tek NE DIRAJ!!!): u tvom slučaju, možeš samo da smanjiš visinu (spuštiš volan) a tako što otkačiš lulu (odviješ šrafove sa strane), skloniš par prstenova, postaviš lulu i zategneš je, iznad nje staviš sada višak prstenova ... jednostavno zvuči ... u praksi, prstenovi i lula moraju da se savršeno nameste inače... pa problemi a možda i nemogućnost upravljanja. Da bi povisio volan, treba ti dodatak (raspitaš se u nekom dobrom servisu) koji, opet, mora da je DOBRO namešten.

Citat:
joojant200: Znaci jedina opcija je da otpustim srafove sa strane i spustam/dizem lulu par centimetara po toj sipci?
Sama sipka se ne moze dizati/spustati?

Tačno tako, šipka se ne može pomerati, a lula se ne sme postavljati kao što si zamislio (a i da sme, može samo dole)

Inače, svratih da vidim da li neko još vozi?

[ joojant200 @ 30.08.2013. 21:30 ] @
Citat:
EmmaR:
Inače, svratih da vidim da li neko još vozi?

Shvatio sam, geometrija se menja tako sto se menja cela lula.

Mene je preksinoc uvatio pljuscina, ali sam opusteno vozio sa kranponkama - da imam slip gume ne bi mogao ni gurati ;)
[ EmmaR @ 31.08.2013. 00:41 ] @
Citat:
joojant200: Shvatio sam, geometrija se menja tako sto se menja cela lula.

Mene je preksinoc uvatio pljuscina, ali sam opusteno vozio sa kranponkama - da imam slip gume ne bi mogao ni gurati ;)

Ako si vozio po blatu to je tačno. Inače, na asfaltu slip gume su bolje pa i po pljuščini a pogotovo ako nema blatobrana. Provereno u praksi, a mene kiša obožava a i vetar. A možda je samo loš tajming?

Inače, ovde je kiša padala nedelju dana ko luda , tek danas je moglo da se izađe.
[ joojant200 @ 31.08.2013. 09:37 ] @
Citat:
EmmaR: Ako si vozio po blatu to je tačno. Inače, na asfaltu slip gume su bolje pa i po pljuščini a pogotovo ako nema blatobrana.

Nema sanse, tom logikom bi i u f1 vozili slipove po kisi ;)
[ bakara @ 31.08.2013. 10:36 ] @
@pisac

jel porastao prosek?
[ EmmaR @ 31.08.2013. 11:54 ] @
Citat:
joojant200: Nema sanse, tom logikom bi i u f1 vozili slipove po kisi ;)

Ne vozim ja 300 na sat, ali dovoljno brzo da vozim pod slabim tušem priređenim od strane točkova (prednji mi baca pravo na glavu) i to sa slip uskim gumama, mogu da mislim šta bi mi radili kramponi.
[ joojant200 @ 31.08.2013. 14:27 ] @
Citat:
EmmaR: Ne vozim ja 300 na sat, ali dovoljno brzo da vozim pod slabim tušem priređenim od strane točkova (prednji mi baca pravo na glavu) i to sa slip uskim gumama, mogu da mislim šta bi mi radili kramponi.

Ne znam sta vozis, ja mtb, imam sportske blatobrane koji se casom montiraju i skidaju: kad je mokro stavim, kad je suvo ne stavim.
A kad me bas uvati kisa bez blatobrana, sa slipovima mogu ili da idem 10 do 12 kmh i da se molim da necu pasti (otprilike kao Vigins na zadnjem Giru :D), ili da odma stanem i guram, to je jedan od razloga zasto ih vise ne koristim.
[ pri3rak @ 31.08.2013. 14:33 ] @
Citat:
EmmaR: Ne vozim ja 300 na sat, ali dovoljno brzo da vozim pod slabim tušem priređenim od strane točkova (prednji mi baca pravo na glavu) i to sa slip uskim gumama, mogu da mislim šta bi mi radili kramponi.

Nemas slip nego slik (slick) gume. Drugo da li uopste znas sta je slick guma?
[ EmmaR @ 11.09.2013. 21:58 ] @
Citat:
pri3rak: Nemas slip nego slik (slick) gume. Drugo da li uopste znas sta je slick guma?

(nove. fabrički) Ćelave gume bez ikakve šare. Doduše, moje i nisu baš ćelave: gazna površina jeste, ali sa strane ima "plitkih ureza". Provereno, odlično hvataju na mokrom asfaltu a čak su prihvatljive i za led (e, ovde su kramponi zakon).
[ pri3rak @ 11.09.2013. 23:02 ] @
Citat:
EmmaR:  Provereno, odlično hvataju na mokrom asfaltu a čak su prihvatljive i za led (e, ovde su kramponi zakon).

Tesko da dobro hvataju. Gume sa sarama su bolji izbor za vlazan/mokar asfalt. U principu ako smes probaj da u krivinu sa slickovima udjes nekom iole ozbiljnijom brzinom pa ce ti se samo reci.

P.S. Neko te je ozbiljno nalagao za podesavanje A-Head sistema. Potpuno trivijalna opercija je u pitanju, skroz pogodna za DIY a spaceri se ne drze iznad lule sem u procesu traznja polozaja. Nakon toga se vrat viljuske sece na meru i distaceri drze tamo gde im je mesto, ispod lule.
[ jablan @ 12.09.2013. 12:39 ] @
Citat:
pri3rak: Tesko da dobro hvataju. Gume sa sarama su bolji izbor za vlazan/mokar asfalt. U principu ako smes probaj da u krivinu sa slickovima udjes nekom iole ozbiljnijom brzinom pa ce ti se samo reci.

Nemam dovoljno iskustva da bih mogao da polemišem, ali se Sheldon ne slaže sa tim:

http://sheldonbrown.com/tires.html#hydroplaning

Citat:
Bicycle tires for on-road use have no need of any sort of tread features; in fact, the best road tires are perfectly smooth, with no tread at all!

People ask, "But don't slick tires get slippery on wet roads, or worse yet, wet metal features such as expansion joints, paint stripes, or railroad tracks?" The answer is, yes, they do. So do tires with tread. All tires are slippery in these conditions. Tread features make no improvement in this.
[ joojant200 @ 12.09.2013. 21:41 ] @
@jablan
Mozda je i bio (ex od 2008) u pravu, ali meni iskustvo govori suprotno - s tim da pricam uopsteno, trebao bi dodati i sastav gume u racunicu.

Kao sto je mozda i ovde bio u pravu:
http://sheldonbrown.com/brakturn.html#overthebars
a meni iskustvo govori suprotno :)
ima jedan spust gde idu 2 kontra krivine od kojih je zadnja lakat i posle toga relativno pravo i ne mogu da navucem 70kmh na spustu sve sa spustanjem paralelno sa ramom i uvlacenjem ruku - obicno sam oko 66,6kmh, mozda ako koristim samo prednju kocnicu u krivini uspem? :D
[ pri3rak @ 13.09.2013. 08:59 ] @
Citat:
jablan: Nemam dovoljno iskustva da bih mogao da polemišem, ali se Sheldon ne slaže sa tim:

http://sheldonbrown.com/tires.html#hydroplaning

Nije u poziciji ni da se slaze niti da se ne slaze.

Salu na stranu, nije problem da to iskustvo steknes. Pazari Schwalbe Kojak i Marathon pa uporedi :)
[ joojant200 @ 15.09.2013. 21:12 ] @
Citat:
joojant200:
Kao sto je mozda i ovde bio u pravu:
http://sheldonbrown.com/brakturn.html#overthebars
a meni iskustvo govori suprotno :)

Probao sam danas - u sumi - da stavim akcenat na prednje kocnice i nije lose, deluje mi da bolje kocim.
Samo treba vezbati jednom umalo nisam sleteo preko kormana :)
[ pisac @ 16.09.2013. 20:25 ] @
Ja kočim sa obe kočnice. Prvo pritisnem zadnju pa zatim prednju, i obično istom silom, ali pri većim brzinama (odnosno potrebi za jačim kočenjem) više stiskam prednju nego zadnju (obično zadnju i popuštam kada jako stiskam prednju, baš da mi zadnji točak ne bi proklizao).

Par puta sam se podigao na prednji točak u trenutku zaustavljanja, ali za sad nijednom (ove sezone) nisam preleteo preko volana
[ bakara @ 16.09.2013. 20:33 ] @
Citat:
bakara:
@pisac

jel porastao prosek?

[ joojant200 @ 17.09.2013. 00:01 ] @
Nisam pazio kad sam zadnji put kupovao rezervnu unutrasnju gumu i kupio sam sa presta ventilom. Sto se tice pumpanja to je ok imam pumpu sa oba konektora ali su rupe na felni sire - za autoventil.

Danas mi se probusila guma, pa sam eksperimentisao...

Prva slika je od preste - ne leze 'to' sto pricvrscuje ventil bas dobro, upada delimicno u rupu.
Druga slika - probao sam prvo staviti 'to' od autoventila, pa preko toga od preste isti efekat.
Treca slika - stavio 'ono' sto se kupuje u gvozdjarama, ali je suvise siroko pa dosta viri, gadno izgleda i ne leze dobro posto felna nije ravna vec u spic.
Uglavnom, zakrpio staru gumu i vratio...

A pitanje je da li je bezbedno voziti kad bi ostavio kao na prvoj ili drugoj slici?

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 17.09.2013. u 01:32 GMT+1]
[ pisac @ 17.09.2013. 00:58 ] @
Citat:
bakara: jel porastao prosek? 

Nije.

Koleno mi je ne baš ljubazno reklo da je za mene sezona završena ako nastavim za poboljšanjem proseka, pa od tada vozim samo ~10 do max 20km, i to ne previše često. Ali sam nabio mišiće na nogama gde ih nikada do sada nisam ni video (recimo preko cevanice) pa u tih 10 i kusur km bar mogu da se (intervalno) iživljavam na uzbrdicama. Izgleda da to kolenu ne smeta, a i srce se takođe ne buni za sada, jedino nesvestica zna malo da zeza
[ jablan @ 17.09.2013. 19:49 ] @
joojant: Problem je sa donje strane rupe. Nabavi tanku podlošku odgovarajućeg spoljnog i unutrašnjeg prečnika pa podmesti sa unutrašnje strane felne, da ti pritisak kad napumpaš ne bi izbio spoljašnju gumu kroz tu šupljinu (praktično dobiješ "kilu"). Ta navrtka sa gornje strane nema ne znam kakav značaj i uglavnom služi da ti ventil ne bi upao unutra kad ti je ispumpana guma. Ventil nemaš potrebe da fiksiraš za felnu jer ga sam pritisak drži u fiksnom položaju. Naravno, kad montiraš gumu, blago napumpaj unutrašnju pre montaže da ti se ne bi upredala posle.
[ joojant200 @ 22.09.2013. 23:01 ] @
Citat:
pisac:
I ja sam protiv spuštenog položaja.

Inače, na jednoj nizbrdici, kada se sagnem u stilu tur-d-fransa, bez pedaliranja pičim 60km/h. A kada se uspravim u stilu dedice na biciklu, pičim oko 53km/h.

Pa eto, ako neko stalno vozi oko 50-60km/h, i želi da ide 10% brže/lakše, onda neka razmišlja o položaju na bicikli. A ako ne, onda što uspravnije to bolje/udobnije.

Meni je dosadno kad idem blago nizbrdo i nista ne radim - recimo: tunel i most slobode u ns - , pa se sagnem u TDF stilu na MTB-u i usput dobro vrtim pedale i drzim kadencu, barem do znaka snimanja brzine, tu malo usporim da me ne uvati radar ;) (crknem ne mogu vise)
[ joojant200 @ 13.10.2013. 21:29 ] @
Citat:
jablan:
joojant: Problem je sa donje strane rupe. Nabavi tanku podlošku odgovarajućeg spoljnog i unutrašnjeg prečnika pa podmesti sa unutrašnje strane felne, da ti pritisak kad napumpaš ne bi izbio spoljašnju gumu kroz tu šupljinu (praktično dobiješ "kilu").

Poslusao sam te i radi :)
Cak mi sad ventil deluje bolji u odnosu na standardne biciklisticke i automobilske jer se lakse pumpa visok pritisak u gumu.
[ jablan @ 14.10.2013. 11:12 ] @
Kad smo kod različitih ventila, dosta ljudi ne zna da većina ručnih pumpi podržava sva tri tipa ventila, samo treba da se okrene uložak:

[ bakara @ 14.10.2013. 11:40 ] @
^^ interesantno, ali nesto nisam siguran da moja pumpa to isto moze.
Bas idem da probam.
[ Drakensanger @ 13.12.2013. 15:41 ] @
Nema padavina, a i temparature su podnošljive za sada. Vozi li iko?
[ joojant200 @ 13.12.2013. 17:00 ] @
Rukavice, trenerka i jaknica i nema zime - na krace relacije.
Za duze nemam vremena...
[ Drakensanger @ 13.12.2013. 17:16 ] @
I kod mene tako. Kuća-posao-kuća relacija od ukupno 20 km, u proseku svaki drugi dan.
[ anon142305 @ 13.12.2013. 17:22 ] @
Svaka vam cast!

Ja nisam iznajmio bajs duze od mesec dana i osecam se... shame on me.
[ bachi @ 13.12.2013. 19:19 ] @
Ne. Do 5 stepeni vozim, ispod toga jok...

Mada uskoro ću da nabavim sobni bajs. Znam da nije to to, ali makar da održavam kondiciju do početka proleća, a u međuvremenu šetam 5 - 10 km par dana u nedelji.
[ bakara @ 13.12.2013. 21:38 ] @
Ja vozim, svakog vikenda, oko 70-80km.

Nije bas hladno, mozda malo na ruke dok se ne zagrejes.

[ deki111 @ 13.12.2013. 22:51 ] @
U nedelju sam prešao 33km, a prekosutra najverovatnije isto.
[ bachi @ 14.12.2013. 11:49 ] @
Nije problem što je ladno, problem je što se preznojim uzbdro, a onda vozim po ravnom, a onda kreće nizbrdo i tu se smrznem ko p...inosava i prošle godine sam se tako razboleo kada sam vozio na 2 stepena. Da mi je sve ravno, druga priča bi bila...

Da, znam, postoje aktivni veš i ostala čuda, ali ne i u mojoj veličini, :) a i ne daju mi se silne pare zbog 3 - 4 meseca koja ne vozim.

Sledeći vikend je dnevna temperatura oko 5°, pa ću se sigurno tada provozati.
[ jablan @ 14.12.2013. 21:48 ] @
Citat:
Drakensanger:
Nema padavina, a i temparature su podnošljive za sada. Vozi li iko?

Da, do posla i nazad, par puta nedeljno. Sad mi je prijatnije da vozim nego leti jer se gotovo i ne oznojim. Loša strana je što se rano smrkava pa se vraćam po mraku. :)
[ Drakensanger @ 14.12.2013. 22:38 ] @
Meni problem prave osetljivi sinusi. Ako ne pazim, glavobolja me par dana nakon vožnje razbija. Pre nego što krenem, zabundam glavu u kapu i kapuljaču i pičim relativno polako, oko 18-20 km/h.
[ bakara @ 14.12.2013. 23:00 ] @
Danas sam presao skoro 70km temperatura 0-1 stepen izmereno u voznji. Video sam i dosta drugih biciklista.
Voznja prija ne prija stajanje.
[ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 18:31 ] @
Prvi klip je malo smesan,kada je pao pa ono iskreno,joj.A drugi,svaka mu cast.NEGDE IDE I 70KM/H.

[ Nymeria @ 30.12.2013. 19:10 ] @
Nije to iskreno joj nego je ubacen audio iz video klipa "Bobo, smrade"
[ Lavlja_Jazbina @ 30.12.2013. 19:48 ] @
Ja ne nosim gace.
[ joojant200 @ 03.03.2014. 00:28 ] @
"2 Mar 2014 Michał Kwiatkowski ‏@michalkwiatek
Quick summary! This year 4,978 km of training and 1,292 km of racing. 9 race days"

To je prosecno 104km dnevno :D
[ joojant200 @ 03.03.2014. 00:59 ] @

Vrlo dobra pouka.
[ jablan @ 03.03.2014. 12:22 ] @
^ Pa i ne baš, u pitanju je zajebancija likova iz top gear. Semafori su uvedeni zbog automobila, biciklisti su tu kolateralna šteta. To postepeno uviđaju i neke zapadne zemlje, pa je npr. u Holandiji, Belgiji i delovima Francuske zakonom dozvoljeno da biciklisti u nekim slučajevima prođu kroz crveno za automobile.

http://bicycledutch.wordpress....-its-legal-in-the-netherlands/
[ joojant200 @ 03.03.2014. 14:26 ] @
Jeste za*ebancija, ali ima jako smisla i upecatljiva je.
Kod nas je vecina u fazonu da prolazimo kroz crveno -i to ne na saobracajnicama kakve si postavio u linku - to se sve podrazumeva kao uslovno desno ;)

I onaj drugi spot sa Martinu Luter Kingom, Dzonom Lenonom i isusom mi se svideo.
Dzabe mi je sto sam u pravu, ali kad naleti kamion - ja se sklonim.