Citat:
Java Beograd:
Tako, ako uzmemo da su vinarije jednako dobre, naše vino ne može biti bolje od vina sa pomenutih regiona.
:)
Recimo da je Bordeaux na istoj geografskoj širini kao npr. Fruška Gora :)
Dakle klimatski uslovi su vrlo slični, i Srbija ima sasvim solidan potencijal da proizvede dobro vino.
Citat:
Java Beograd:
A ako uzmemo da vinarije nisu jednako dobre, onda su naša dobra vina daleko od dobrih vina Španije, Italije, Francuske ...
Sve je to subjektivno.
Mi imamo vina koja mogu da stanu rame uz rame sa bilo kojim kvalitetnim vinom iz zemalja koje si nabrojao. Recimo tu imaš Rodoslov iz 2008 i Crveni Zapis 2008 (a tek šta će da bude 2011) koji su apsolutne babaroge, i ne bi se osramotio da ih prezentuješ nekom strancu koji je pri tome dobar poznavaoc vina, naprotiv.
Sa druge strane belih vina baš i nemamo mnogo... Svi prave neki šardone i varijacije na temu i tu više rade po principu da se zadovolji forma, eto da imaju i belo vino u ponudi... Recimo Ivanović Tamjanika tu malo odskače i to je u principu jedino domaće belo koje lično meni onako odskače od proseka, i jedino domaće belo koje redovno konzumiram (tu ipak favorizujem malvaziju i severni jadran: Roxanich, Dario Prinčić, Marina Cvetić, Kozlović...).
Na kraju krajeva kada vino pređe određeni stepen (da nije baš teška brlja), u pitanju su nijanse, a na kraju krajeva ukus je vrlo subjektivna stvar... Recimo imaš na YouTube-u blind tasting gde je Reignac od 15 evra rasturio legendarni Petrus koji košta 1500 evra i osvojio 1. mesto dok je Petrus završio na 8. mestu... Ili tasting gde je Petrus od 4500 evra bio rame uz rame sa Balthusom od 55 evra. I to je tako kada se radi blind tasting. A da se slučajno radi tasting gde se vide etikete, siguran sam da bi Petrus bio stavljen na prvo mesto, pa jedno dve hiljade praznih mesta pa tek onda ovaj Reignac od 15 evra...
Citat:
Java Beograd:
Naravno, ako poredimo vina najboljih srpskih vinarija sa najjeftinijim (najlošijim) vinima bilo kojih regiona, tu je jasno ko je bolji.
Najpraktičnije je da vina porediš po ceni. Ako kod nas uzmeš nekog Francuza za 10 evra, dobićeš najobičniju brlju. Ako uzmeš nešto domaće, ne samo da može da bude dobro već može da bude i babaroga.
[Ovu poruku je menjao ventura dana 21.06.2013. u 15:30 GMT+1]