|
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 09:26 ] @
| dal je ovde ili u elektriku ili ... al ajde da probamo ovde ...
imam 30-60V izmedju radijatora i plocica u kupatilu (tj, na ivici plocica imam onu alu lajsnu koja dodiruje jeli sa jedne strane lepak, sa druge plocicu i sa trece mermer, nikakve zice u blizini) ... ako su mi mokre ruke roka razbija .. i to ne samo izmedju radijatora i poda vec i izmedju cesme i poda .. ne kontam odakle, kao da mi je radijator+vodovod negde zaboden na neko napajanje (ili otpalo uzemljenje sa vodovoda/radijatora a nekome probija bojler npr) ?!
neka merenja
- izmedju cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju druge cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju dve cesme ~0.5V
- izmedju cesme i ventila za vodokotlic ~0.5V
- izmedju cesme i uzemljenja (suko uticnica) ~0.1V
- izmedju faze i nule 229V
- izmedju faze i plocice 235V
- izmedju cesme i alu lajsne 30-60V
- izmedju cesme i mokre plocice 30-40V
dakle malo pokvasim plocicu, butnem jedan kraj unimera u vodu, drugi zakacim na cesmu i bang 40V na unimeru
glimerica obicna
- gurnem u fazu svetli
- gurnem u nulu ne svetli
- pipnem uzemljenje ne svetli
- pipnem cesmu ne svetli
- pipnem pod/lajsnu ne svetli
glimerica na baterije koja detektuje mrezu "na daljinu"
- svetli faza, ostalo ne svetli (kao normalna glimerica)
glimerica cudna kineska koja detektuje od 12V do 220V ac/dc
- pipnem fazu kaze 220
- pipnem nulu, upali znak za "postoji nesto"
- pipnem zemlju, upali znak za "postoji nesto"
- pipnem plocice/lajsnu upali 12V pa ugasi i na dalje nema nista
vlaznom rukom pipnem radijator a suvom nogom dotaknem lajsnu, pecne onako dobro po nozi (kao kad liznes 9V bateriju), to naravno nisam ponavljao :D to sam slucajno provalio da pecka pa kreno da gledam dalje sta se desava
dakle, deluje da mi je pod na 30-60V ispod uzemljenja, odnosno da mi je pod lepo uzemljen a da je uzemljenje na 30V umesto na nuli ... da ga .. %$#_&(@^@#_$&@#%$@%^#^_)%*^#
imal ko ideju kako to sanirati?
p.s. razbili smo staru mermernu podlogu, zamenili cevi za odvod (bile plasticne, stavili nove plasticne), lepak, nove plocice .. tu ispod nije bilo nigde nikakvih zica, dakle nema sta da podize/spusta potencijal poda osim to sto je spojen sa ostalim zidovima i podom ispod
p.p.s radi se o petom spratu, nabacivanje uzemljenja u zemlju odavde nije jednostavno mada mi je padalo na pamet :D, sva instalacija u stanu deluje prilicno dobro, kvalitetne, ne propale, zice ... ima sitnih nelogicnosti (tipa protocni bojleri su vezani direktno na spratnu tablu a ne na tablu sa osiguracima u stanu)
|
[ botr @ 09.06.2013. 09:40 ] @
Prekinuto je uzmeljenje. Ranije su "majstori" da ne bi vukli kabl kroz celu zgradu uzemljenje vezivali na cevi za vodu/kanalizaciju ili grejanje, i npr. neko promeni metalne cevi plasticnim, i nema vise uzemljenja.
Imas neispravan potrosac u kuci ili neko u komsiluku.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 09:51 ] @
dakle ono sto sam i mislio, uzemljenje je dovidjenja ... reko ja kapiram da nekome u komsiluku probija bojler ili tako nesto
sta je resenje? vucenje novog uzemljenja? Ono da cimnem kabl kroz prozor pa ukopavam ili ? Ko radi te stvari? Da je kuca u pitanju snasao bih se ali .. el ima neka "sluzba" koja je duzna (kada se podmaze) da to odradi?
[ botr @ 09.06.2013. 09:56 ] @
Stanari su odgovorni za instalaciju u zgradi. Distribucija, ptt, vodovod i kanalizacija, itd. u obavezi imaju samo da dovedu instalaciju do zgrade, ostalo je briga stanara. Moj ti je savet da proveris stanje kod tebe, pa da vidis sa komsijama da provere svoje uredjaje, a u krajnjem slucaju skupsitna stanara bi morala to da resi.
U svakom slucaju najbolje je novo uzmeljenje, jer i ukoliko nadjete sta je neispravno i pravi problem, opet postoji mogucnost da se javi isti problem.
PS
Nisam video u prvom citanju, da spominjes komsijski bojler, a bilo mi je dovoljno da vidim naslov pa da znam o cemu se radi i tako sam odgovorio.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 10:15 ] @
Citat: botr: Stanari su odgovorni za instalaciju u zgradi. Distribucija, ptt, vodovod i kanalizacija, itd. u obavezi imaju samo da dovedu instalaciju do zgrade, ostalo je briga stanara. Moj ti je savet da proveris stanje kod tebe, pa da vidis sa komsijama da provere svoje uredjaje, a u krajnjem slucaju skupsitna stanara bi morala to da resi.
kod mene je ok, neko negde na spratu ili ispod ima nesto neispravno ali ima previse stanova po spratu plus je prosek godina stanovnistva 80+ tako da nista nije jednostavno .. znam da niko externi nije odgovoran za od limitera pa na dalje ali kapiram da su limiteri na svakom spratu tamo pored satova, tj satovi su vlasnistvo edb-a, zar ne bi oni morali tu da budu odgovorni i za uzemljenje da postoji u ormaru?
u svakom slucaju, ima li institucija koja to opravlja? ono kucni savet naplasi ove silne bakutanere da ce da pocrkaju kad ucu u kadu, ili ce da odluce da se vise ne kupaju il ce da pristanu da se opravi to, ali to onda mora ide preko infostana (nema teoretske drugacije da se pokupe pare) dakle mora neka institucija, ne moze pera lozac sto je iskusan za elektriku :D
ja se razmisljam da za pocetak zabacim jedan kabl kroz prozor i uzemljim se tako
inace ne kapiram, dok je bio mermer nije udaralo, valjda je bolji izolator od obicnih plocica
[ Vasastajić @ 09.06.2013. 11:31 ] @
Citat: bogdan.kecman:
neka merenja
- izmedju cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju druge cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju dve cesme ~0.5V
- izmedju cesme i ventila za vodokotlic ~0.5V
- izmedju cesme i uzemljenja (suko uticnica) ~0.1V
- izmedju faze i nule 229V
- izmedju faze i plocice 235V
- izmedju cesme i alu lajsne 30-60V
- izmedju cesme i mokre plocice 30-40V
Gde ti je merenje između faze i uzemljenja?
Odnosno bolje bi bilo da proveriš ispravnost uzemljenja običnom sijalicom koju ćeš vezati na fazu i umesto na nulu, drugi kraj na uzemljenje.
Ako uzemljenje nije u redu sijalica neće sijati istim sjajem kao na nuli ili uopšte, sve u zavisnosti od stanja voda za uzemljenje.
Ovo za sijalicu ti predlažem zato što ne znam kakav instrument imaš, jer analogni će pokazati pun napon, a lažan normalno, dok digitalni neće.
Drugo, jesi li ukucavao neke lajsne sa onim čeličnim ekserićima bez glave negde na zidove i to blizu pretpostavljenog puta instalacije, konačno ubacivao neke šrafove i tsl.?
Godinama me je njokao jedan problemčić sa instalacijom, a da nisam nikako mogao da uklavirim razlog.
Na jaču grmljavinu iskakala mi je po pravilu Fi sklopka i to sam pripisivao osetljivosti sklopke, dok nije počela da iskače kada se na određenoj fazi uključi neki jači potrošač.
E onda sam već počeo da lupam glavu o čemu se radi, jer proboja na masu u tom potrošaču nije bilo, što sam prvo ustanovio.
Ostalo mi je da raspetljam instalaciju iza osiguračke kutije i da ispitam ispravnost vodova ka tom potrošaču, normalno bez priključivanja bilo kakvog potrošača na sumnjivi vod.
Merenja su mi pokazala kratak spoj između nule i uzemljenja iza osiguračke kutije na pravcu voda upravo ka tom potrošaču.
Nulovanje uzemljenja kod instalirane Fi sklopke su isključena, tako da sam odmah zaključio o čemu se radi, jedino je još ostala dilema GDE i ZAŠTO, odnosno šta je prouzrokovalo proboj između nule i uzemljenja.
Da kopam zidove na pemet mi nije padalo,a blagi popizditis me je već dobrano 'vatao, legnem na krevet da malo odmorim.
Kako sam legao prolete mi fleš kroz glavu, DRVENA LAJSNA/štrafta na završetku tapeta, standardno ukucavana čeličnim ekserićima!
Nema da omane!
Skinem lajsnu, pažljivo da neki od ekserića ne pukne, s druge strane, u mom vidnom polju vezan instrument na nulu i uzemljenje koji sve vreme pokazuje kratak spoj.
Kako sam zadnji ekserić izvukao iz zida kazaljka na US6A pada!
I problem rešen, stim što sam primetio da je ekserić bio malo zagaravljen, što će reći da su tragovi gareži verovatno još ostali unutar oštećenih kablova i hoće još uvek, ali stvarno retko da iskoči "Fida" kad se BAŠ ta ringla na špretu uključi, koja je i ranije pravila problem, a to je vezano i sa količinom vlage u vazduhu, pa neki put ta garež napravi "bajpas" između vodova i fida odreaguje.
Kod sledećeg renoviranja/krečenja moraću to parče zida da otvorim.
Malo duže objašnjenje, ali od glave višak ne boli.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 12:03 ] @
Citat: Vasastajić: Gde ti je merenje između faze i uzemljenja?
229.87V - 230.20V seta, identicno izmedju nule i faze kao i izmedju zemlje i faze
Citat: Vasastajić:
Odnosno bolje bi bilo da proveriš ispravnost uzemljenja običnom sijalicom koju ćeš vezati na fazu i umesto na nulu, drugi kraj na uzemljenje.
evo sekund
sad imam zutu fleku usred oka :( .. elem, svetli identicno, ako se dobro secam nula i zemlja su ovde kratko spojeni u ormarima ali nemo me drzis za rec
Citat: Vasastajić:Ovo za sijalicu ti predlažem zato što ne znam kakav instrument imaš, jer analogni će pokazati pun napon, a lažan normalno, dok digitalni neće.
SANWA PC5000A, TrueRMS digitalac
Citat: Vasastajić:Drugo, jesi li ukucavao neke lajsne sa onim čeličnim ekserićima bez glave negde na zidove i to blizu pretpostavljenog puta instalacije, konačno ubacivao neke šrafove i tsl.?
NE. osteman pod, nikakve zice, cist beton, preko toga lepak pa plocice. Ove lajsne se nalaze delom izmedju poda i plocice i onda vide po ivici plocice, nikakvi ekseri nisu koristeni. niti osim tih alu lajsni ima ista metalno u podu. Dalje ja dobijam 30V od "plocice na kojoj ima malo vode" dakle ne verujem da su neki ekseri u pitanju :(
Citat: Vasastajić:Kako sam legao prolete mi fleš kroz glavu, DRVENA LAJSNA/štrafta na završetku tapeta, standardno ukucavana čeličnim ekserićima!
FID sklopke nema, zemlja i nula su na oko 10tak oma kada probam da premerim mada tesko premeriti posto ima neki napon tu, izmedju njih oko ~0.5V, ja kapiram da su spojeni u ormaru
u svakom slucaju, zar nije cesta instalacija gde je nula i zemlja spojena na ormaru na svakom spratu ? ne vidim kako bi to napravilo 30-60V izmedju betona i uzemljenja osim u kombinaciji da je beton "uzemljen" a da uzemljenje lebdi 60V iznad zato sto je otpalo negde, recimo na trecem neko presekao zemlju koja ide na gore .. pa do treceg imaju a preko nemamo uzemljenje
evo gledam, mislim da bi iz kuhinje mogao da spustim kabl sa petog dole do zemlje pa da tamo ukopam sipku .. ne znam samo dal bi to radilo posao (da spojim direktno tu na zemlju na suko stekeru pa da mi to pokrije valjda ceo stan + komsiluk), koliko bi trebala da bude debela ta zicka, dal mozda mora bude traka metalna .. bem li ga 5ti sprat + VP + .. to je bar 20m do dole .. islo bi napolje, dakle atmosfera - kisa, led, sunce ...
[ Braksi @ 09.06.2013. 12:07 ] @
Isuse sta vi radite.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 12:16 ] @
Citat: Braksi: Isuse sta vi radite.
?!
[ botr @ 09.06.2013. 12:55 ] @
Nadjete elektricara koji ima registrovanu firmu i trebalo bi da moze preko skupstine stanara da se sredi.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 13:02 ] @
vec krenuo u trazenje ... imam relativno brz nacin da resim samo meni, otkacim svoje uzemljenje sa ormara i vezem za kucicu od lifta i puf, nema vise problema :D ... no ipak cu da idem na sistemsko resenje .... na zalost to ce sad da traje :(
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 13:18 ] @
Nesto ovde nije kako treba !!!!!
Ja imam ovde 40V DC a ne AC, sada sam zabo mali osciloskop na baterije da proverim da budem siguran da imam AC 50Hz posto sam kapirao puklo uzemljenje, ili eventualno posto je uzemljenje i nula zajedno na spratu a onda dalje ide samo nula (tako je na starim zgradama, mozda je tako i ovde) pa onda ako je velika potrosnja a ja na vrhu zgrade moze da bude pad napona dovoljno velik da imam taj offset od 40V etc etc ... elem, kita lastina, nije, ja zabodem oscilokop - cist DC signal, stavim AC coupled ulaz on kaze 0V, cesma je + plocice su -.
Aj sad ko moze da kaze do kog #$^$&_#%^$ se ovde i sta desava ?!?!?!
btw, zabodem ampermetar, potekne 5mA i odma padne na 0.5mA
?!?!?!??!?!?!
sad mi kaze drugar, mozda je neko okacio ono g. sto cuva kao cevi sa negativnom elektrolizom ? ... nesto za isusivanje zidova? ja se nesto bojim da klasican elektricar ovo moze samo tuzno da gleda?!
[ Braksi @ 09.06.2013. 13:24 ] @
sve sto vam treba je ispravna diferencijalna sklopka na razvodnoj kutiji sa osiguracima. Ne znam kako se to zove u Srbiji - zemlji snalazljivih kamikaza.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 13:35 ] @
Citat: Braksi: sve sto vam treba je ispravna diferencijalna sklopka na razvodnoj kutiji sa osiguracima. Ne znam kako se to zove u Srbiji - zemlji snalazljivih kamikaza.
nemoj pogresno da me shvatis nemam nameru nista sam da resavam no moram da znam sta je problem da bi mogao da znam kog majstora da zovem i na koji nacin...
differencijalna sklopka bi trebalo da je FID sklopka (ako je razlika koliko ode kroz fazu i vrati se kroz nulu veca od X onda prekine fazu posto je ta razlika otisla kroz nekoga/nesto u zemlju)?
Ne vidim kako ce mi FID sklopka resiti problem? Meni nista ne probija na zemlju, znao bi da je nesto rsnulo u stanu, a za nekih pola sata kada mi prodje smena pa mogu da rizikujem nestanak interneta cu i da proverim jos jednom tako sto cu da pogasim sve osigurace i premerim dal je taj DC ofset izmedju cesme i plocica i dalje tu. U svakom slucaju ne vidim sta to moze da probije kod mene da napravi izmedju plocica (koje nisu vezane ni na sta osim beton za beton) i cesme (koja bi trebalo da je uzemljena) negatvni ofset od 40V DC
[ Braksi @ 09.06.2013. 14:09 ] @
javi nam sta je otkrio elektricar, zivo me zanima.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 14:14 ] @
evo sad sam otkacio sve osigurace i 49V DC od poda do cesme :(
ne vidim sta FID tu moze da pomogne
elektricara mi ne vredi da zovem ovako napamet, 90% elektricara ne zna da istestira ni sve ovo sto sam ja probao :( moram da izdetektujem sta je problem da bi zvao dal nekoga da dodje ovde ili nekoga da resava problem na nivou zgrade
[ Braksi @ 09.06.2013. 14:18 ] @
OMG !
Vidi braco, ja sam ti rekao za tu kako kazes fid sklopku vise sam te pitao da li imate, ali ja ne dajem ovde savete po forumima u vezi struje. Dzizs pa nije rad sa strujom programiranje. Nema restarta !
ZOVI KVALIFIKOVANOG ELEKTRICARA.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 14:37 ] @
Citat: Braksi: OMG !
ZOVI KVALIFIKOVANOG ELEKTRICARA.
Zvao vec dva drugara koji su kvalifikovali elektricari i nemaju pojma sta moze da bude niti uopste imaju ideju sta da gledaju posto DC napon ne moze da se pojavi od bilo kakvih problema sa otpalim uzemljenjem, probijanjem nekog uredjaja na masu ili slicno. Ja se zezam svakodnevno sa mnogo zeznutijim stvarima od 230VAC tako da nije to problem, no ovde je problem nesto drugaciji od klasicnih elektricarskih problema, ovo mora da provali neko sa iskustvom... za sada mi je najverovatnije da je neko prikacio onu masinu za isusivanje zidova ili tako nesto posto nema teorije da "probija" negde 40V DC u minus na zid..
pogledaj ovo: http://youtu.be/OvB2zJwsF28 (ignorisi matori lavabo, to tek treba da dodje majstor da menja ali smo zaustavili radove na kupatilu dok se ovo ne resi) svetli ledara kroz plocicu..
[ HeYoo @ 09.06.2013. 14:53 ] @
Mozes napraviti besplatno LED osvetljenje :D
Telefonske centrale bese daju neki DC napon??
[ Braksi @ 09.06.2013. 14:57 ] @
48V DC
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 16:37 ] @
teoretski moze da bude telefon, interfon, alarm .. idem sad okolo da
kopam, sve je moguce, uspeo sam da vidim da u kuhinji nemam taj problem
a ni gore u kupatilu, sad za gore ne mogu da budem siguran posto je
podna obloga 2cm debeo mermer pa ne mogu bas da dodjem do betona ispod
(u ovom donjem ove alu lajsne imaju direkt dodir sa betonom ispod i to
velikom povrsinom) da proverim kako se ponasa, ovako samo mokar mermer
nema nikakav napon ali u kujni sam digao lajsnu pa izmedju zida i
mermera mogu da zabodem zicu do betona ... odo kopam oko kupatila mozda
ima nesto sto nisam video posto je izgleda lokalizovan problem samo tamo
i verovatno "pojacan" posto se lepak verovatno nije skroz osusio (tek je
30tak sati od kada je zavrsena zamena podne obloge)
[ Vasastajić @ 09.06.2013. 17:18 ] @
Da nisi ti kojim slučajem i nekim savremenim materijalom od tog tvog stana napravio kondenzator?
Koga puni neko statičko naelektrisanje.
A uzemljenje ti je tropa,na šta sam u bezbroj slučajeva u Beogradu naišao.
Mis'im...DC...
...čit'o ranije, ali sam zaboravio sa kakvim naponom radi ta skalamerija za isušivanje zidova, a ako koristi DC, moguće je da se kod tebe kumuliše neka koliučina statičkog naelektrisanja.
Konačno izvor statičkog naelektrisanja može biti bilo šta.
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 17:29 ] @
RESENO!!!!
majku, oca, spisak .... majstore koji su radili na ovom stanu bih voleo da upoznam pa jednog po jednog da preslisavam jedno nedelju dana ... ispod praga je gurno telefonski kabl koji je naravno strulio vremenom i negde se ogolio, nije se videlo posto je to islo jos u prosli lepak pa kada smo mi razbili mermer te zice se nisu videle i dang .. 60V sa telefonske linije ladno kroz lepak dostupno po celom podu kupatila, posebno na alu lajsnama koje imaju lepo dodir sa tim materijalom ... odsekao kabl i puf, nema vise napona na podu :D :D :D ... ne znam ni koji mi je bio broj tog fixnog tako da nije neka steta, a kad se iskuliram malo idem da kopam dalje da vidim odakle uopste dolazi ta zica (mora dizem one cokle sa parketa a to je smor, srafljene su u zid)
hvala svima za hintove
[ Braksi @ 09.06.2013. 17:42 ] @
nadam se samo da nisi pozvao tacno vreme u Australiji :-D
[ botr @ 09.06.2013. 18:23 ] @
Kako debilan kvar!
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 19:00 ] @
Citat: Braksi:
nadam se samo da nisi pozvao tacno vreme u Australiji :-D
:D samo sam ga odsekao, ne znam ni broj fiksnih ovde, ja komuniciram sa ljudima elektronski... ti telefoni zvone samo za neki telemarketing tako da, jednom cu da ih ponovo prikacim ali za sada me ne tangiraju
[ Braksi @ 09.06.2013. 19:06 ] @
sacekajmo ipak sledeci racun. :eek
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 19:18 ] @
Citat: botr:
Kako debilan kvar!
pazi sta sam sve dobio od mogucnosi i resenja ... sve se vrtelo ok AC-a, nema teorije da se pojavi normalno DC tu, a i ja zapeo nema zica pa nema ... onda mi pade na pamet da gurnem osciloskop da vidim 50Hz i ono prc, DC ... i tu mi je bilo jasno da mora trazim zicu .. zakopali su je ispod cokle od parketa, pa ide ispod parketa pa skroz dole ispod .. ma ..
[ Horvat I @ 09.06.2013. 19:53 ] @
Čudi me kako ne primeti na telefonu, pogotovo adsl-u
Čitajući svo vreme sam sacovao na kablovsku.
Imao sam sličan slučaj tad me baš kinezki šrafciger-indikator uputio da je DC.
Otad u torbi obavezno imam kond da eliminišem/potvrdim DC.
Čestitam!
[ bogdan.kecman @ 09.06.2013. 22:06 ] @
net je kablovski a kabl za njega je usao nov skoro i ja sam nadgledao kuda prolazi :)
telefon se u kuci slabo/ne koristi (ni zena ni ja ne znamo ni koji su brojevi fiksnih telefona), zvoni realno samo za telemarketing tako da nije bilo sanse da se provali tako da nesto ne valja, no, kada sam provalio sta je, prikacio sam aparat na liniju i nisu se cule nikakve smetnje!!
vrlo bi bilo zanimljivo da sam usao da se okupam i da je pozvonio neki telemarketer
za DC, iskreno ja sam bio znatizeljan da vidim kako izgleda taj AC signal (bio siguran da je AC) i ocekivao 50Hz distortovan neki signal, kad ja tamo a ono medjutim ... kada je detektovano da je DC tu je vec bilo jasno da mora neka zica da postoji posto indukovanje DC napona nesto tesko da moze tako lako u podu (eh da je tako lako) a ono za isusivanje zidova mi je bilo sumnjivo, nekako, kapiram da bi i ostale komsije imale isti problem ... dodatno mi drugar rekao da proverim kuhinju i drugo kupatilo pa kada tamo nisam naisao na isti problem...
sve u svemu resen problem ... a majstore ... uh .. $#_%$&#@_(#&_%^&#
[ Horvat I @ 10.06.2013. 18:36 ] @
Sine 100V 25Hz 2"
Kupanje je rokenrol! XEXE
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|