[ bogdan.kecman @ 29.06.2013. 23:00 ] @
rece mi jedan drugar da je video skelu koju mozes da montiras "kroz prozor", tj. imas 2 prozora sa strane zgrade, skela ima "sapu" kojom se uvati za zid kroz prozor i tako montiras 2 parceta na nekom rasotojanju i dodas nesto sa spoljne strane sto se oslanja na te dve sape koje si turio kroz prozor i imas skelu na 253 cpratu bez da visi sa krova i bez da ide od prizemlja po celoj zgradi.

ja sam hteo da radim neku izolaciju sa spoljne strane ali je 5. sprat .. imam 3 prozora sa jedne strane i 4-5 prozora sa druge strane i 2 prozora sa trece strane, dakle definitivno dovoljno prozora da se takva skela montira, ali osim od tog drugara (keramicara, koji nema pojma ko to kod nas iznajmljuje) niko koga sam pitao nije ni cuo za tako nesto. varijanta sa tim skelama mi je dosta bolja po mom misljenju posto je druga varijanta konopci sa krova ali onda je tu problem oluk (koji bi se verovatno upropastio konopcima) + je problem sto je ivica krova metar+ udaljena od zida tako da im posao svakako ne bi ni malo bio jednostavan...

ideje?

p.s.
http://elco.crsndoo.com/files/IMG_9957.JPG

ako pogledate zgradu u gornjem desnom cosku, vidi se da ispod prozora celom sirinom zgrade ima kao taj betonski zub, ja bi u taj "zarez" ispod prozora stavio nekih 10cm stiropora (mislim da staje bez problema u zub), tj zalepio taj stiropor cime se vec lepi, dodatno utiplovo i onda preko tog stiropora sta vec ide - mrezica + malter + fasadna boja ili samo fasadna boja, sta god je neophodno da se zastiti stiropor od truljenja - sama vizualija je abitna
[ Lavlja_Jazbina @ 30.06.2013. 08:07 ] @
Cuvaj zivot i batali te vratolomije.KNAUF ima fasadu odradjeno sa kamenom vunom.Imam reklamne panele pa cu ti slikati i to je po meni zakon.
I jos da te pitam,kako mislis da te opstina zaobice za to individualnu izmenu spoljasnosti zgrade.
[ Goran Mijailovic @ 30.06.2013. 08:16 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
I jos da te pitam,kako mislis da te opstina zaobice za to individualnu izmenu spoljasnosti zgrade.

Lako, oboji se u boju pozadine, još ako nije strana do ulice...
[ bakara @ 30.06.2013. 13:13 ] @
Citat:
bogdan.kecman: rja bi u taj "zarez" ispod prozora stavio nekih 10cm stiropora (mislim da staje bez problema u zub), tj zalepio taj stiropor cime se vec lepi, dodatno utiplovo i onda preko tog stiropora sta vec ide - mrezica + malter + fasadna boja ili samo fasadna boja, sta god je neophodno da se zastiti stiropor od truljenja - sama vizualija je abitna

Pitaj nekog strucnjaka (a ne majstora koga si planirao) za termiku za misljenje, ali mislim da to sto si planirao nece imati efekta.

Ti ces popuniti tu supljinu izolacijom a i dalje ces gubiti toplotu kroz pod (onaj ogromni zub), tako da je po meni bacanje para, radjenje izolacije samo na delu zida, mada se to cesto vidja na stambenim zgradama kada se toplota gubi i na gornjem i na donjem neizolovanom delu.

Ne znam da li ti je izvodjnivo da iznutra izolujes unutrasnji zid?
Efekat izolacije je mnogo jaci i jednostavnije je izvodjenje.

Inace ovo ti mogu napraviti oni spajdermeni ili kako se vec zovu oni sto rade sa konopca, nema tu puno posla.
[ bogdan.kecman @ 30.06.2013. 13:46 ] @
za promenu spoljnog izgleda, da li ti vidis na sta to lici sada, u sta god da se promeni moze da bude samo bolje nego sto jeste

vezano za zub, nivo zuba je ispod parketa tako da se kroz taj zub hladi medjuspratna ploca (ako se to tako zove) ali tu postoji izolacija sa unutrasnje strane (parket i sta je vec izmedju parketa i te betoncine), greje se iz stana ispod etc etc, iznat te rupe je takodje odlicna izolacija, samo je ta rupa problem, to je tanak beton bez ikakve izolacije, sa unutrasnje strane malterisan i okrecen, sa spoljne tako go kao sto se vidi na slici... tako da sam siguran da bi popunjavanje te rupe odradilo posao.... inace pricao sam sa majstorom za izolaciju (ne sa keramicarom, on je rekao za skelu da je video van juge, te zato pitam za skelu) i on je rekao da bi on tu stavio izolaciju u tu rupu + bi radio i preko zuba i ispod prozora ali ne zna kako bi to radio bez skele (a on nije video tu skelu sto se montira na prozore).... sto se samog tipa izolacije ostavio bih ja "koju i kako" majstoru, ali jos nisam navatao majstora koji zna da radi izolaciju i zna kako to da uradi ispod krova na petom spratu

izolacija sa unutrasnje strane je nesto sto bih gledao da izbegnem
[ bogdan.kecman @ 30.06.2013. 13:53 ] @
@lavlja, sto se "cuvaj zivot" tice, ne pada mi na pamet da ja bilo sta od toga radim, samo pokusavam da nadjem validnog majstora, u izolaciju se razumem koliko i u strikanje a sa mojih 150kg i svim zdravstvenim problemima koji me muce bilo kakvo majstorisanje sa sprata petog bi se pretvorilo u tuznu pricu jako brzo (tj tuznu po mene, za nekoga bi mozda bio i sretan zavrsetak)
[ botr @ 30.06.2013. 16:18 ] @
Cekaj, a ti bi i plafon da izolujes ili? Rigips i kamena vuna su dobro resenje.
[ bogdan.kecman @ 30.06.2013. 20:15 ] @
plafon je izolovan, cime ce izolovati odlucice majstor... kapiram da je demit sistem spoljne izolacije najjednostavniji za montazu .. no cekam da nadjem majstora koji ume to da radi pa da vidim .. za sada jedino znam par firmi koje rade sa konopcima i rade izolaciju, oluke etc .. pa bi za sobom umeli da poprave oluke (taman i ubace grejace..) no sav taj rad umem da odradim i mimo foruma, google pokaze 4-5 firmi koje kod nas rade tu vrstu radova i to je to .. mene vise zanima ova prica oko tih cvrstih skela koje se kace na prozor, da li to neko kod nas radi, dal je neko to video ..
[ Lavlja_Jazbina @ 30.06.2013. 21:05 ] @
Nisam sa cuvaj zivot mislio na tu jacinu saveta,ali nema veze.Nisi glup covek,pa ces i sam zakljuciti da tu nikakvog kacenja nema.
To bi se moralo na neki nacin ankerisati,znaci steta sa unutrasnje strane.Nije to saksija da se kaci na nesto.Tu je mnogo veci pritisak od samog
coveka koji ce raditi na toj skeli.Nisam stigao da odem do magacina i slikam panele kamene vune sa finalni delom izolacije.
Mislim da od stiropora odustanes,a @bakara je odlicno predlozio ove spajdermene.Peraci prozora i fasada.
[ bogdan.kecman @ 30.06.2013. 21:22 ] @
> To bi se moralo na neki nacin ankerisati,znaci steta sa unutrasnje strane.Nije to saksija da se kaci na nesto.Tu je mnogo veci pritisak od samog

znam vrlo dobro kakve tu sile budu, zato mi je i cudno bilo, al reko da pitam - modelrni materijali, sta ti ga ja znam .. sto bi me covek baronisao da je video to .. ja da sam video - nisam, pa reko, aj pitam, mozda neko jeste ... cudnije stvari od toga su se ispostavile tacne :)

> Mislim da od stiropora odustanes

pazi, ja rekoh "stiropor", to ce neko ko se razume u tu tehnologiju izolacije da odluce, te vake brane, naki prelazi, pregibi, lelemudi i kalakurcije, da je na struju pa i da razmisljam ovako nema svrhe, cak i ono sto je meni zvucalo "logicno" su mi rekli da je glupost a ono sto sam ja mislio da ne moze da radi je "normalno resenje koje radi super" tako da se ja u gradjevinske radove ne mesam, znam samo da tu mora se odradi ta izolacija i da mi je extremno veliki problem iznutra te zato hocu spolja ... a sad, kad, kako i cime, to cemo videti ... vec sam ja kontaktirao nekoliko firmi koje se bave tim radovima sa konopaca (jedna cak nije ni iz beograda ali vidim da su radili svasta po bgd-u, ko zna mozda oce da odrade i ovo) posto treba da odradim i te grejace u oluku i jos po nesto .. pa cemo videti sta ce da kazu (kako bi radili, za koliko $$$, kojim materijalom, koji su rokovi i slicno) te, ko zna, mozda ta egzibicija saceka neku godinu (jos nisam pronasao ono drvo gde rastu suske) a mozda to odradimo sad odma ..

btw kad smo kod "nemoj stiropor" - sta fali demit fasadi u ovoj kombinaciji, nesto ne vidim da je varijanta sa vunom uopste moguca u ovoj varijanti (vise sa konopaca i bore se sa balom kamene vune :D - to mi deluje vise kao tragikomicni komad nego kao realnost)

u svakom slucaju, sto se tice te "prozorske skele" ja sam zakljucio da to niko od posetilaca foruma nije video pa na to necu dalje da gubim vreme, idam sa klasicnim momcima na konopcima :)
[ Lavlja_Jazbina @ 30.06.2013. 21:37 ] @
Kamena vuna je u kockastim balama,nije staklena.Kada budem sutra slikao,dopasce ti se.

[ bogdan.kecman @ 30.06.2013. 21:43 ] @
vidjao sam to ... sta znam, kapiram da je bolje da ko bude radio odluci sta mu je lakse (ili da ponudu za obe verzije :D) .. kapiram da bi bilo extra gurnuti kamenu u rupu pa preko svega (gornjeg i donjeg ispusta) neki stiropor pa reko svega toga neki zavrsni materijal ... no, rekoh, ne razumem se u gradjevinu ic tako da :D ... kapiram da cu da sacekam ponude, da uproscenu verziju ponuda okacim na es pa da se konsultujem sa forumasima o razlikama, prednostima i manama pre nego pristanem na bilo koju varijantu
[ whitie2004 @ 01.07.2013. 08:58 ] @
U vezi skela ... Sve profi skele su konstruisane tako da opterecenje primaju odozgo i prenose ga na konstrukciju ispod. Samo tako se elementi zakljucavaju i stezu bez mnogo vijaka ili varenja. Na dnu ima nesto sto prima svo to opterecenje - najcesce zemlja. Tebi treba nesto sto ce da se spusti ispod nivoa prozora, a to je dosta tesko izvesti bez da saradjuje komsija ispod. U svakom slucaju pravljenje neke od konzolnih skela podrazumeva rad licenciranog staticara - citaj dosta kosta. Bez toga moras zavrsiti posao u roku britva dok se inspekcija ne konsoliduje i moli boga da se nesto ne desi ...

Na slici ispod vidis kako je to izvedeno na interkontu. Celicna kutija 200 x 200 x 5 je vezana za medjuspratnu konstrukciju ispod i podbocena za onu iznad. ne smes koristiti spoljasnji zid. Posle na to ide skela 9 spratova uvis. Staticar potpisao da je sve u redu do brzine vetra ... blabla.

Moze biti da je neka firma napravila tu konstrukciju koju je tvoj prijatelj video i za to ima potrebne papire, ali serijski se tako nesto ne pravi.

O skelama pogledaj naprimer layher, nas ili nemacki sajt.
[ botr @ 01.07.2013. 10:09 ] @
Koliko kosta kamena vuna po kvadratu, i koliko je bolja od stiropora?
[ Lavlja_Jazbina @ 01.07.2013. 21:10 ] @
Evo kako kod knaufa izgleda komplet za izolaciju spoljnjeg zida.

[ bogdan.kecman @ 01.07.2013. 21:23 ] @
prepoznajem vunu, prepoznajem mrezicu, i prepoznajem pp foliju u koju je zapakovano ... sta je ovo sivo? stiropor? izgleda ko beton
[ mali genije @ 01.07.2013. 22:18 ] @
Treba ti ovo ali ja ih u Srbiji nisam vidjao
http://www.youtube.com/watch?v=amh2aDkwJZs
[ bogdan.kecman @ 01.07.2013. 22:21 ] @
izgleda super, vidjao ja napolju cesto, no ako ce da se spustaju konopci onda "spajdermeni" fora radi posao brze i znatno jeftinije ... fora je sto sam ja cimno mail u 3 firme do sada i jos nisam dobio ni jedan odgovor :(
[ Lavlja_Jazbina @ 02.07.2013. 03:30 ] @
Sivo ti je lepak,nego je prevucen sa nazub;jenom gletericom.Ov sa skelama ce im vise vremena oduzeti da montiraju,nego

odrade zastitu fasade.Po meni spajdermeni su najblizi da bi to realizovao,nego oni samo peru a o izolaciji su izgleda samo gledali.

Dogovor u zgradi da svi odradite izolaciju je nemoguc,ili nisi ni pitao?
[ bogdan.kecman @ 02.07.2013. 04:10 ] @
hahahahaha dogovor hahahahahha ... moze ako cu ja da platim fasadu za celu zgradu oni ce da pristanu, ali da se ne lupa o 2 do 5 i da nista ne kaplje i da .... hahahaha e moj prijatelju ... dobra fora ... bas si me lepo nasmejao
[ veselinovic @ 02.07.2013. 06:28 ] @
Nisam radio statiku 20 tak godina, ali da probam da se prisjetim.

∑x : F1 = F3
∑y : F2 = G
∑Mo : G∙L1 + F2∙(h-L3) – F2∙L2 =0

F3∙L2=L1∙G + F2∙(h-L3)

F3=G∙(L1+H-L3)∖(L2)

primjer
L1=1m
L2=0.3m
h=2m
L3=0.8m
G=300 kg

Vjerovatno ima neka greska.
[ Odin D. @ 02.07.2013. 14:01 ] @
Ako je u pitanju izolacija samo onog pojasa od betonskog zuba pa do onog "zelenog" onda bi to vjerovatno moglo i bez skele, mozda cak i bez kacenja konopaca sa krova, neko malo snalazljiviji bi to vjerovatno mogao i da izvede kroz prozore.

Ima jedan moj skolski drug sto se bavi tim tarzanskim radovima, uvijek je bio avanturisticki raspolozen, no nisam se odavno sa njim cuo, ali mislim da bi vredilo probati. Cini mi se da mu se firma zove nesto kao atlas-rope, iz Vrsca je pa zaguglaj i pitaj.
[ zica49 @ 04.07.2013. 21:33 ] @
Koliko sam vidio sa slike koju je Bogdan nabacio...pokrivena je zgrada sa tegolom ili sindrom (na bazi fiksiranog bitumena) znaci stiropor generalno otpada kao verzija za izolaciju.
Pravilo je da stiropor ne ide ni u kom slucaju u nivoe ispod bitumena ili katrana(bitumen otapa stiropor) osim u nekim posebnim slucajevima ali u nasem okruzenju se to ne moze izvesti.
Mada ce majstori postaviti stiropor zabole njih..
[ bogdan.kecman @ 04.07.2013. 23:15 ] @
treba da se uradi samo beton ispod prozora, kakve veze ima sto je iznad tegola?
[ Horvat I @ 05.07.2013. 06:18 ] @
Izparenja naftnih derivata otapaju "jedu" stiropor