Citat:
osmania:
Ja i mislim da cu to ovde da uradim u Austrij, ali Austrija nije preko bijela svijeta. Mislim to sto se u Austriji koristi sigurno ima i u Srbiji.
Garant ces imati vise izbora i garant bolji i jeftiniji izbor a da ne pominjem kvalitetnu i strucnu snagu da ti kaze sta treba.
Takodje, bitnija stvar je da gradnja nije ista kod nas i u Austriji, niti smeju iste stvari da se rade (ne smeju ni kod nas, ali niko nista ne uradi), tipa ne smes da rusis sigurno u austriji plocu ispod tebe ako si najnizi sprat, vec mozes samo da dodas preko nje. To nije sitna stvar. Ne mozes sigurno da menjas spoljnu izolaciju kako ti se cefne, to mora cela zgrada da se slozi (mora i kod nas, ali opet niko to ne kontrolise).
Sve ces to morati da uzmes u obzir kad si u Austriji. Video si i sam neke predloge ovde, pogotovu ovo za izolaciju spoljnog zida, koje moras videti da li uopste mozes da uradis. Ako nije tvoj stan, pitanje je da li smes i sa unutrasnje strane ista da uradis.
Citat:
Znaci ukljuciti u novembru i u aprilu iskuljuciti tako nekako !!!
Tako nesto ne bi bas bilo predstavljeno kao prihvatljivo u EU, gde gledaju da pricaju da se greje kada treba :) Niti je efikasno da imas podno grejanje koje se sporo ohladi ili sporo zagreje.
Ovo jeste nesto sto ide u Srbiji - jos jedna stvar koju ne mozes da uzmes kao predlog nekoga ko zivi na ovim prostorima, mi mozemo da akumuliramo toplotu nocu po jeftinoj struji a koristimo je danju onda. Toga (u tom rangu barem) nema u Austriji.
Da ne bude da pricam samo oko birokratije, evo i neceg konkretnog.
Beton ili bilo sta sto se sporije greje ili hladi je ne samo manje efikasno, vec je i neprijatno za bosa stopala, kao i za spavanje - moras da tempiras uvek gasenje/smanjenje grejanja sa spavanjem.
Sa druge strane, obican laminat uz grejanje koji moze da dovede pod do temperatura od 20-30*C (moze i vise nego kad moze da odrzava ove temperature) pravi odlican osecaj, jer i za bosu nogu i za papuce je prijatno. A brzo se ohladi, da ne zraci posle za spavanje toplotu. Bilo je ovako u Danskoj kad sam bio jedne laganije zime, znaci pod koji se za minut ugreje, brzo ohladi. Podesivo na temperaturu sobe ili na temperaturu poda (odlicna stvar je po meni da se drzi temperatura poda na nekih 20-25*C, posto tako nece soba da se pregreje, ali je pod jako prijatan).
I na kraju, ako si od onih koji vani odu u sorcu a dugackim rukavima pri hladnijem vremenu, verovatno ti nece prijati podno! Takvim ljudima obicno treba veca temperatura sobe, ali je onda pod cesto topliji toliko da je nepodnosljivo na nogama.
Citat:
tihi2:
U Austriji su cene energenata veće, pa je ova računica drugačija. Verovatno se 25cm isplati za 10 godina jer su tako postavljeni standardi (kod nas je standard 8cm jer se to isplatilo za oko 8 godina pre koju godinu kada je standard postavljen).
Sad ce ventura da ti objasni kako su energneti kod nas subvencionsani da ce prekjuce da poskupe na "ekonomsku" cenu :)