|
[ Lavlja_Jazbina @ 04.08.2013. 10:43 ] @
| Jedem vec drugu nedelju lubenice od ulicnog prodavca i svaki komad (9 komada )mu je isti.Slatka i crvenim jezgrom kao da je toniran u fotosopu.
Da li je neko probao da sadi i da li ove kostice koje bi sacuvao iz njegove lubenice bi garantovao i da ja imam isti kvalitet ili zavisi od neceh drugog ?
Kako se sadi i koliko semenki ide u zemlju ?...Ma sta vam objasnjavam,pisite. |
[ ventura @ 04.08.2013. 11:14 ] @
Ovo mi izgleda kao ok uputstvo za hobi uslove
http://www.wikihow.com/Grow-Watermelons
Po ovom uputstvu suša poboljšava slatkoću lubenice, tako da je izgleda to razlog tome što si naveo :)
[ Lavlja_Jazbina @ 04.08.2013. 12:03 ] @
Znaci 3-4 semenke u rupu.Ovde mi je interesantno kao i za ostalo,recimo krompir.Svuda se prekriva,a najcesce slamom.
Ispasce da cu svaku njivu dati seljaku ako treba po pola pa da dobijem ili sasu ili slamu, kako budem sejao koju kulturu.
Za sledecu godinu se spremam za univerzalnog vojnika ( seljaka ).Necu moliti za nista. Vec sam gledao 558 za 2k€,i ostale prikljucne masine sto meni treba
su po 200€. Mislim da je nesavladivi bedem ta tvrdoglavost god seljaka koji teraju po svome a to je 50 godina unazad.
[ Lazar-I @ 04.08.2013. 12:06 ] @
Ostavljeno seme ne bi garantovalo isti kvaletit jer se najverovatnije radi o nekom hibridu. Čak i da se radi o sorti ne možeš da budeš siguran da nije došlo do oprašivanja sa nekom drugom sortom. Izbor sorte utiče mnogo na kvalitet, ali su podjednako bitni i uslovi gajenja. To da suša utiče na visok procenat šećera u lubenici je delimično tačno. Bostanu odgovaraju svetlost i toplota, ali treba mu i puno vode, tako da je neophodno zalivanje u sušnom periodu. Bitni su i sastav zemljišta i đubrenje. Ukoliko zemljište sadrži previše azota dobijaš ogromne lubenice sa debelom korom, žilicama i bledim mesom, bez obzira na sortu. U fazi pred zrenje, da bi lubenica dobila crvenu boju i sintetisala šećer poželjna je prihrana đubrivima koje sadrže veći procenat kalijuma. Jedan od popularnijih hibrida kod nas je Top Gun F1.
P.S.
Mnogo je bolje da umesto pravljanja rupa i direktne setve semenki prvo proizvedeš rasad, pa onda presadiš na stalno mesto. Gotov rasad možeš kupiti i na pijaci. Umesto nastiranja slamom praktičnije je, mada nije ekološki, da koristiš plastičnu foliju, a pre razvlačenja folije ispod postaviš crevo za zalivanje kap-po-kap.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.08.2013. 12:18 ] @
Hvala.Ja bi to za sebe i prijatelje.Luk mi je prioritet za proizvodnju.
Samo da razvijem ovde posao u vezi nekog programa i od marta bata je vikendom u gradu,a ne obrnuto.
[ polke @ 13.08.2013. 14:11 ] @
Svaka čast i od srca ti želim uspeh u tome što si naumio. Da li si možda proveo neko duže vreme kod familije na selu koja se bavi sličnim poslom i video iz prve ruke kako to izgleda?
I sam sam bio u iskušenju da batalim sve ovo u gradu i odem na zemlju u potpunosti, imam vrlo dobre uslove, 20 km od grada, bunar i mehanizaciju, ali nikako da se konačno odlučim na taj korak.
[Ovu poruku je menjao polke dana 13.08.2013. u 15:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao polke dana 13.08.2013. u 15:28 GMT+1]
[ Vasastajić @ 14.08.2013. 06:36 ] @
Nisam neki stručnjak, ne neki nego nikakav, za proizvodnju lubenica, ali ću vam preneti nešto što sam saznao od nekog ženinog rođaka koji se bavi proizvodnjom i KALEMLJENOG rasada lubenica, a i proizvodnjom samoh lubenica.
Da, poenta je na kalemljenju i on to radi na podlogu, e sad, nisam siguran, da li na podlogu od bundeve, one jestive, narandžastog "mesa" ili na podlogu od obične, stočne tikve.
Ako ima interesovanja za tu tehnologiju raspitaću se kod rođaka, pa javljam.
[ Lavlja_Jazbina @ 14.08.2013. 08:18 ] @
@polke...Idem cesto,sada i 3 x nedeljno skoknem i pripremim materijal jer ima da se radi stosta.
Ti ako si 20 km od bg,pa ti si u predgradju,kao recimo padinska skela. :-).Ja gulim 110 km.
@vaso...kao sto rece onomad.Sledece godine zdravlje Boze cu se opremiti sa mehanizacijom da od nikog ne zavisim,a posto sam to uradio i pre 26godina
pa zenu za ruku i otisao sa roditeljskih jasla,ovo ce biti ka hor beckih decaka.Meni recimo kada pricam drugarima a oni se valjaju od smeha na konstataciju da mi
balega u stali mirise a ne smrdi.Iscepase se od smeha,ali.....
Sto se tice lubenice,ja bih bez ikakvih dodataka sto se tice hemije,neka bude i mala,samo da se nesto desava u okolini kuce.
[ Lazar-I @ 14.08.2013. 14:11 ] @
Citat: Da, poenta je na kalemljenju i on to radi na podlogu, e sad, nisam siguran, da li na podlogu od bundeve, one jestive, narandžastog "mesa" ili na podlogu od obične, stočne tikve.
Ne koristi se to kao podloga, koristi se vrg (u nekim krajevima poznat i kao lejka ili ajduk).
[ Vasastajić @ 14.08.2013. 19:36 ] @
^
Da, u pravu si, reče mi još rođak da njih ima stotinu varijeteta, a da kod odabira semena treba voditi računa koje će dati dobru podlogu a koje ne.
E, sad su to već detalji u koje ja ne mogu da zalazim.
[ stewuss je @ 21.08.2013. 06:03 ] @
Za podlogu za kalemljenje se koriste varijeteti tikve (vrg...) ili hibridi namenjeni iskljucivo da budu podloga. Ako bi proizvodio samo za sebe i izgled ti nije bitan, nego ukus i slatkost, probaj neki hibrid crne lubenice, npr. Nostalgiju ili neku besemenu lubenicu, ali znaj da kod besemene moras imati prisutan i "obican" hibrid kao oprasivac. Svakako ces imati bolji rod ako budes pravio rasad nego ako budes sejao u kucice (ono sto se ti opisao, 3-4 semenke, slama...). Takodje bi ti preporucio da rasad rasadjujes pod foliju (crnu) umesto slame i sa kap po kap sistemom navodnjavanja i fertirigacije.
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|