[ Stefan Markic @ 12.08.2013. 19:29 ] @
Hteo bih da nakon ovakvog ljuštenja i dalje bude upotrebljiv za pravljenje pomfrita. S tim na umu, je l' bi moglo da se pretera ako bi se predugo kuvao? |
[ Stefan Markic @ 12.08.2013. 19:29 ] @
[ bakara @ 12.08.2013. 19:42 ] @
Zasto bi sa barenim krompirom pravio pomfrit?
Ovde je valjda poenta u kuvanju krompira u ljusci. [ Stefan Markic @ 12.08.2013. 20:23 ] @
[ cika dacha @ 12.08.2013. 20:24 ] @
bakara@ za pravi pomfri se prvo malo bari krompir pa tek onda przi!
[ Vasastajić @ 12.08.2013. 20:25 ] @
Od takvog krompira mo'š da praviš samo krompir-salatu, eventualno šufnudle, a pošto je testo isto ko i za knedle sa šljivama, mož' i to.
Ja se ne bi' bunio ni za jedno ni za drugo. [ deedee6 @ 12.08.2013. 20:29 ] @
Citat: cika dacha: bakara@ za pravi pomfri se prvo malo bari krompir pa tek onda przi! Ali se izmedju ta dva procesa malo zamrzne :) Moja keva ima običaj da krompir malo obari pa onda peče, meni je to dupli posao i puno sudja, pravac friteza... :) [ Sceka @ 13.08.2013. 20:30 ] @
Koliko ja kapiram nije rec o kuvanju krompira nego o blansiranju. Kao sto se radi sa paradajzom da bi se lako/jednostavno skinula kozica. Krompir ostaje potpuno sirov jer se u kipucoj vodi drzi kratko vreme i odmah zatim uranja u ledenu vodu tako da se eliminise kuvanje...
Pozdrav! [ Stefan Markic @ 13.08.2013. 22:25 ] @
Citat: Sceka: Krompir ostaje potpuno sirov jer se u kipucoj vodi drzi kratko vreme Znaš li možda koliko dugo je to kratko? [ Sceka @ 13.08.2013. 22:54 ] @
Pa pazi, nisam to radio sa krompirom ali paradajz samo petnaestak sekundi i direktno u ledenu vodu. Ljuska/kozica (ili vec kako se to zove?!) se skida strasno lako i ostaje paradajz citav i "ziv" za dalju upotrebu, obicno za kuvanje nekih sosova za spagete... gde ljuske od paradajza samo smetaju...
Evo nasao sam link za pradajz - http://www.kuhar.ba/kuhinja/me...anja/kako-blansirati-paradajz/ Inace sam termin "blanširanje" podrazumeva razlicita vremena a u zavisnosti od vrste namirnice i dalje upotrebe, uglavnom povrce ali moze i meso. Povrce se blansira od nekoliko minuta do vise od pola sata, zavisi. Probaj da nadjes vise na Net-u (mene mrzi pravo da ti kazem) u vezi tog postupka sa krompirom. Ili probaj, pocni sa nekom malom vremenskom cifrom pa povecavaj dok ne dodjes do rezultata koji su ti ok, da se skine ljuska a da se ne kuva dalje. Napomena - nije ni svaki paradjaz isti, za neki treba deset sekundi a za neki petnaest, mada vise od petnaestak sekundi mislim da nikad nisam drzao u kipucoj vodi. Bitno je da voda vri/kljuca svo vreme! Znaci da se ne stavi mnogo namirnica odjednom pa da se voda ohladi jer onda pocinje kuvanje... Pozdrav! [ vladd @ 24.08.2013. 10:20 ] @
Krompir je povrcka sa "samokontrolom". Onoliko koliko ti nije dosadno da ga oljustis, toliko je zdravo da ga pojedes.
Ako je neko alav, nece mu biti tesko da oljusti i dve kile krompira.:) Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|