[ deedee6 @ 03.10.2013. 17:46 ] @
Jel ima na forumu neko ko se razume u gljive? Jestive ili ne?

Citat:

Da li su jestive ili su samo za prodaju :lol:
Predeo oko banje Junaković, Apatin...
Jel može neko nešto od ovoga da prepozna?



















Broj 6 je puhara i ona je jestiva. Broj 3 su navodno divlji šampinjoni a za ove ostale komšo kaže da valjaju :lol:
[ Vasastajić @ 03.10.2013. 19:30 ] @
Nisam siguran da li se ove pod 1a , 1b i 1c zovu ovčare, ali ja sam ih jeo jer mi je bašta bila puna toga, odlične su.
Ova pod 2a i 2b, hmmm, ajde vidi ovde. U svakom slučaju oprez.
Mogu ti još samo reći za puharu da je fenomenalna za pohovanje.
[ deedee6 @ 03.10.2013. 20:58 ] @
Hvala Vaso!
Ova pod 4 je izgleda Sunčanica a pod 3 verovatno nisu Šampinjoni, nešto su kockasti :)
Pod 2a i 2b nema ili je u nekom drugom stadijumu. Možda sutra malo odem u šetnju ako nema kiše :)
[ dava @ 04.10.2013. 10:20 ] @
Pod 4. jeste sunčanica - jestiva gljiva, nju jedino berem kad je sretnem hodajući kroz šumu na proljeće i jesen. Kod nje je karakterističan prsten koji se ne vidi na slici zbog ugla slikanja, a nalazi na stabljici. Taj prsten može slobodno da šeta gore-dole kad se lagano povuče. Na našim prostorima ne postoji slična a nejestiva ili otrovna gljiva tako da je nije moguće zamijeniti sa nekom.
[ deedee6 @ 04.10.2013. 11:15 ] @
Citat:
juzba - vuk sa dunava:
broj dva bi mogla biti pečurka, 3 bi trebale biti mlade pečurke, 4 bi trebala biti turkinja, podvrsta sunčanica, 5 je velika gnojištarka, jako ukusna gljiva, sve nabrojane su jestive


Broj 5 - gnojištarka:
Citat:
Čupava gnojištarka - lat. Coprinus comatus, gljiva je koja se često susreće na travnjacima, uz makadamske puteve, te na smetištima. Klobuk gljive je bijel, izduženo jajastog oblika, visine do 10 cm, promjera do 6 cm. Listići s unutarnje strane su kod mladih gljiva bijeli, kod malo starijih ružičasti, dok kod starih postaju crni i izlučuju crnu tekućinu ispunjenu sporama. Mladi primjerci s bijelim listićima izvrsni su za jelo, no treba ih pripremiti što prije, 4 - 6 sati po branju.

Negde sam naleteo da se ne konzumira sa alkoholom :)


Broj 2 - kada se preseče za 20/30 sekundi dobije neku narandžasto-crvenu boju, kao da oksidira, rdja :)
[ deedee6 @ 04.10.2013. 11:19 ] @
Citat:
dava:
Pod 4. jeste sunčanica - jestiva gljiva, nju jedino berem kad je sretnem hodajući kroz šumu na proljeće i jesen. Kod nje je karakterističan prsten koji se ne vidi na slici zbog ugla slikanja, a nalazi na stabljici. Taj prsten može slobodno da šeta gore-dole kad se lagano povuče. Na našim prostorima ne postoji slična a nejestiva ili otrovna gljiva tako da je nije moguće zamijeniti sa nekom.


To je ovakav prsten ili?



Kako se gljive beru? Jel treba da se ostavi nešto u zemlji zbog daljne reprodukcije?

Izgleda veoma lepo :)




[ dava @ 10.10.2013. 08:06 ] @
Jeste, takav prsten. Ja ih samo uberem, nisam čuo da treba na neki poseban način, jedino što otkinem i bacim donji dio stabljike jedno 4-5 cm.