Evo da i ja nešto napišem na ovu temu, pošto sam ugradio prikazani kotao „Vitolig 150“ i pratio njegov rad pet sezona. Vlasnik objekta nije ovdje, već dolazi iz inostranstva samo za novogodišnje praznike, tako da sam bukvalno imao mogućnost „eksperimentisati“ sa cijelim sistemom grijanja i napraviti neke usporedbe sa mojim klasičnim etažnim grijanjem na drva. Sa grijanjem na pelete nemam nikakvo iskustvo, tako da tu ne mogu dati nikakve usporedbe.
U uputstvima za ove kotlove mogu se naći podaci da je njihova iskoristivost preko 90%, za razliku od klasičnih kotlova kod kojih se iskoristivost kreće u prosjeku oko 70%. Mislim da su ti podaci realni i tu se vidi približna ušteda drva kod pirolitičkih kotlova naspram klasičnih. Taj gubitak odlazi najvećim dijelom na zagrijavanje dimnjaka, što pospješuje promaju i omogućava bolje sagorijevanje drveta. Kao što se vidi, kod pirolitičkih kotlova gubitak je vrlo mali. Samim tim dimnjak mora biti perfektno dimenzionisan, kvalitetno sazidan i izolovan. (dimnjak na slici je limeni „Schiedel“ za koji mislim da nije baš najbolje riješenje, ali u datim okolnostima odlučili smo se za ovu varijantu).
Drva za nalaganje moraju biti perfektno osušena, a da bi se shvatilo zašto je to tako, treba poznavati osnove funkcionisanja pirolitičkog kotla.
Drva u gornjoj komori, za razliku od klasičnih kotlova, sagorijevaju bez prisustva vatre. Samo prilikom prvog nalaganja drva normalno gore, sve dok se na dnu komore ne stvori dovoljna količina žara. Nakon toga se zatvara klapna preko koje se dim odvodi direktno u dimnjak i time je gornja komora praktično potpuno zatvorena. Jedino na dnu komore postoji mala rupa (sapnica) i dva mala bočna kanala, kroz koje se u komoru uz pomoć ventilatora upumpava vazduh. Taj vazduh izlazi kroz sapnicu i pri tome raspiruje žar na dnu, dok se gornji slojevi drveta ugljenišu.
Pri tome se stvara vrlo visoka temperatura žara i u donjoj komori dolazi do samozapaljenja gasa, koji se u ovom procesu stvara iz drveta.
Sapnica se tako ponaša kao svaki gorionik kod kojeg je potrebna određena smjesa gasa i kiseonika da bi plamen bio optimalan. To se postiže odgovarajućim štelovanjem protoka vazduha preko ventilatora, kao i još nekim mehaničkim elementima unutar peći.
Smola se u gornjoj komori ne može izbjeći, upravo zbog ovakvog načina rada. Međutim, količina smole se može značajno smanjiti, korištenjem drveta koje je sušeno barem dvije sezone ( npr. nabavljanje drveta u proljeće za zimu slijedeće godine). Veličina drva nije bitna, važno je samo da nisu previše sitna, da ne propadaju kroz sapnicu.
Zbog ovakvog načina rada, bilo kakva vlaga u drvetu je nepoželjna. Vlaga koja se u osušenom drvetu stvara zbog rose, kiše ili stajanja na vlažnoj podlozi, kod klasičnih kotlova bez problema izađe kroz dimnjak u obliku vodene pare. Međutim, kod ovih kotlova ta vodena para izlazi kroz sapnicu i miješa se sa smjesom gasa i vazduha. Pri tome dolazi do nepravilnog rada kotla uz manje ili veće detonacije, pa i do gašenja. Nešto slično kao kada imate vode u automobilskom rezervoaru za gorivo.
To se najbolje vidi na dimnjaku u toku rada. Ako sve radi pravilno, na izlazu dimnjaka ne bi smjeo da se vidi dim ( evn. nešto malo kada je veća vlažnost vazduha).
Često se govori da je uz pirolitički kotao neophodan toplotni spremnik, što apsolutno nije tačno. Prikazani kotao je ugrađen u jedan jednostavan klasični sistem koji se pravio i prije pedeset godina, bez ikakvog spremnika, mešnog ventila i slično. Sve funkcioniše vrlo pouzdano ukoliko se kotao pravilno opslužuje i našteluje.
Toplotni spremnik je po meni potrebniji klasičnim kotlovima nego u ovom slučaju. Ugrađena elektronika sasvim solidno reguliše sagorijevanje i temperaturu vode u sistemu. Kotao je potrebno puniti 2-4 puta dnevno, zavisno od vanjske temperature. (proračun toplotnih gubitaka objekta oko 15,5 kW, kotao 18 kW). U ovom slučaju bi toplotni spremnik mogao da se koristi samo u prelaznom periodu, a tokom hladnih dana ne bi imao svrhe. Da bi se u ovom slučaju toplotni spremnik optimalno mogao koristiti, trebalo bi uzeti kotao za „broj“ veći (25 kW).
Zbog toga bih radije preporučio investiciju u jedan dobar drvljanik, gdje bi se drva mogla propisno sušiti i čuvati, nego ugradnju toplotnog spremnika. Ili ko ima para neka nabavlja oboje.