|
[ Mali_Milojica @ 18.10.2013. 16:46 ] @
| Istraživanje iz 2010. godine na 1,2 miliona ljudi otkrilo je da nema značajne veze između kardiovaksularnih bolesti i dijabetesa sa crvenim mesom
Bojite se da jedete jaja, slaninu, kobasice, masnu hranu? Pune su vam uši kalorija, holesterola, straha od gojenja? Kada pročitate 10 nutricionističkih laži, biće vam puno lakše. Verovatno ćete uveče odmah otvoriti frižider i napuniti tanjir onim što ste do sada izbegavali.
Laž br. 1 + Jaja su nezdrava
Jaja su neverovatno zdrava! Činjenica je da su sastojci u jajetu toliko hranjivi da iz jedne-jedine ćelije izraste pile. Jaja su na loš glas došla zbog velike količine holesterola, ali ona ne povećavaju količinu tzv. lošeg holesterola u krvi. Naime, povećavaju količinu dobrog holesterola. Jaja su savršena hrana za ljude - puna su vitamina, minerala i jedinstvenih antioksidanta koja štite oči i odličan je izvor kolina, nutrijenta koji je vrlo važan za rad mozga.
Laž br. 2 - Svaka kalorija je ista
Smatra se da je za gubitak težine najvažnija stvar potrošnja i unos kalorija. Međutim, nije svejedno iz koje hrane kalorije dolaze. Naime, različite vrste hrane kroz telo prolaze kroz različite metaboličke procese. Primer, fruktoza vam može podstaći apetit, a glukoza ga smanjiti.
Laž br. 3 - Životinjske masti su nezdrave
Dugo se verovalo da su zasićene masne kiseline, koje nalazimo u životinjskim mastima, nezdrave. Istraživanja pokazuju da su one u potpunosti bezopasne i ne povećavaju rizik od bolesti srca i krvnog sistema. One povećavaju dobar holesterol, a loš holesterol preoblikuju u bezopasni podtip holesterola.
Laž br. 4 - Puno proteina je nezdravo
Povećan unos proteina dugoročno osnažuje kosti i smanjuje mogućnost lomljenja kostiju u starosti. Neistina je i da previše proteina šteti bubrezima, iako bi bubrežni bolesnici trebalo da izbegavaju njihov prevelik unos. Naime, proteini smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.
Laž br. 5 - Svi treba da jedu hleb od celih zrna ječma
Sve je više dokaza da ječam uzrokuje razne zdravstvene probleme. Naime, ječam je najveći izbor glutena u ishrani, a mnogi ljudi su na njega osetljivi zbog čega može doći do probavnih problema, problema s mozgom (šizofrenija, autizam…). Naučnici čak preporučaju da se ječam uopšte ne jede.
Laž br. 6 - Kafa je nezdrava
Istina je da kafa može malo da poveća krvni pritisak. Ali istraživanja pokazuju da oni koji piju kafu imaju 67 odsto manji rizik oboljenja od dijabetesa tip II, manji rizik oboljenja od Alchajmerove i Parkinsonove i 80 odsto niži rizik od bolesti jetre. Osim toga, kofein pomaže u mobilizaciji masnih kiselina, osnažuje metabolizam, a blagotvorno utiče i na funkcije mozga. Kafa je puna i antioksidanta - sadrži ih više i od nekog voća i povrća.
Laž br. 7 - Meso je nezdravo
Istina je da se prerađeno meso povezuje s raznim bolestima, ali neprerađeno crveno meso ne bi trebalo. Istraživanje iz 2010. na 1,2 miliona ljudi otkrilo je da nema značajne veze između kardiovaksularnih bolesti i dijabetesa sa crvenim mesom. Crveno meso je vrlo hranjivo: puno je vitamina, minerala, kvalitetnih proteina, zdravih masti i nutrijenata važnih za telo i mozak.
Laž br. 8 - Najzdravija ishrana je niskomasna i visokokarbonska
Istraživanje dugo 7,5 godina pokazalo je da je grupa žena koja se hranila niskomasnom hranom težila u proseku samo 0,4 kg manje od grupe koja se hranila "normalno", a nije bilo porasta kardiovaskularnih bolesni ili raka.
Laž br. 9 - Bilja i ulja od rafiniranog semenja su zdrava
Sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje navodno su zdravi. Ali ona sadrže omega-6 masne kiseline čije preterano uzimanje može da uzrokuje bolesti. Osim toga, povezuju se sa povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova.
Laž br. 10 - Od masnoća se gojite
Iako zvuči logično da se od masnoća gojite, to nije baš tako jednostavno. Iako masti imaju više kalorija nego proteini ili ugljeni hidrati, masna ishrana vas neće udebljati. Naime, u poslednje vreme postale su popularne dijete u kojima se jede masna hrana, a izbegavaju ugljeni hidrati.
Izvor teksta
|
[ Emil Ranc @ 18.10.2013. 17:32 ] @
Mislim da ne postoji ni jedan jedini ozbiljni nutricionista koji (još uvek) iznosi ove tvrdnje kao "čiste i jedine istine".
Gomila ovih "činjenica" su mitovi iz 80ih i 90ih godina koji se odavno ne uzimaju za ozbiljno.
[ cika dacha @ 18.10.2013. 18:28 ] @
isto tako mislim da je pogresna metoda utvrdjivanja koliko kalorija ima u namirnici!
[ Mali_Milojica @ 18.10.2013. 18:39 ] @
Na sceni su prevare velikih korporacija. Proglasili su prirodne namirnice štetnim a, recimo, margarin zdravim.
Margarin se na svetskoj sceni pojavio 1869. godine, smišljen kao jeftina zamena za maslac za radničku klasu. Margarin međutim nema ništa zajedničko s maslacem. Otkako je ratarstva na zemlji čovek je koristio maslac koji je jedna prirodna, hranjiva i zdrava namirnica. Margarin je nešto sasvim drugo, jedan potpuno neprirodan, nejestiv i štetan proizvod koji se nikako ne bi trebao nazivati - namirnicom.
[ 3way @ 18.10.2013. 19:19 ] @
Citat: Mali_Milojica:Proglasili su prirodne namirnice štetnim a, recimo, margarin zdravim......Margarin je nešto sasvim drugo, jedan potpuno neprirodan, nejestiv i štetan proizvod....
Onima koji vole da se hrane prirodno, preporucujem kamenje, koje je savrseno prirodno. Nece meni da govori neka tamo korporacija da je kamenje nezdravo.
[ number42 @ 18.10.2013. 19:34 ] @
mozda mi negde promaklo, ali nisam nasao ko je radio istrazivanje?
[ Black_eyed @ 18.10.2013. 19:41 ] @
da nije "Trotters Independent Traders" ?
[ Lazar-I @ 18.10.2013. 19:58 ] @
U okviru teksta na engleskom može se naći 116 referenci do različitih radova.
[ Odin D. @ 18.10.2013. 20:13 ] @
To nije ni priblizno slicno sa:
Citat: Mali_Milojica: Istraživanje iz 2010. godine na 1,2 miliona ljudi
[ number42 @ 18.10.2013. 20:53 ] @
well, lovely-jubbly... pa ko je od njih 116 radio istrazivanje?
[ kaćunčica @ 19.10.2013. 04:45 ] @
Načitala sam se tih nekih raznih teorija, potvrđenih istraživanjima, pa po jednima voće treba ujutro na prazan stomak, po drugima samo popodne oko pet, nikako posle obroka, jer ne može da dođe na red u varenju, po jednima se metabolizam ubrzava tako što se često uzimaju mali obroci, po drugima pauze između obroka treba da su četiri sata, da bi metabolizam prošao kroz neke poželjne faze, jedni se kunu u žitarice, drugi kažu da su one najveći izvor gljivica, koje su kancerogene... Jednom sam, pažljivim iščitavanjem teksta od 50-tak strana, shvatila da autor jedino za bundevu i šergarepu nije utvrdio da su štetne.
Čovek zainteresovan za ovu materiju mora da bira kome će VEROVATI. Mene više ne može da fascinira nijedna nova teorija.
Interesantno, znam osobu koja je išla na ispitivanje intolerancije na hranu (iz krvi) i godinu dana se pridržavala podužeg spiska, tj. izbegavala je sastojke sa podužeg spiska, što joj je dosta zakomplikovalo i poskupelo nabavku namirnica (naravno, tu je pre svega bio gluten, pa onda razni dodaci, konzervansi... ...), da bi posle godinu dana ponovila ispitivanje i dobila sasvim drugačije rezultate, novi spisak.
Na kraju, rekla bih da je umerenost u svemu jedini pravi savet za ishranu. I najteže se sprovodi u životu.
[ Vasastajić @ 19.10.2013. 06:26 ] @
Tjah, samo opušteno, ionako svi umiru isključivo od SMRTA...
A Lali?
Ta hebe mu se...
Otišao Lala kod lekara, žali se da ne vidi ko prolazi sa druge strane
ulice, sve mu mutno u očima.
Kaže doktor, posle urađenih analiza:
-Lalo, loši su ti rezultati, holesterol, šećer, krvna slika...ništa ne valja.
Moraćeš da pripaziš na ishranu, manje slanog, masnog, kobasica, slanine,
slatkog, vina, rakije, piva...
Razmisli Lala pa odluči:
-Znate šta doktore, kad ja malo bolje razmislim, hebe se meni ko prolazi s
druge strane ulice.
[ tune @ 19.10.2013. 07:01 ] @
Gluplji vic skoro nisam procitao.
[ test1234 @ 19.10.2013. 08:03 ] @
Ima nesto sto je uvek isto i prihvatljivo:
1. Potpuno izbaciti alkohol i duvan.
2. Svakodnevno setati ili trckarati oko 5 Km
3. Pet obroka dnevno, tri glavna plus dve uzine i nikako ne jesti posle 18h.
4. Izbaciti sva gazirana i ostala vestacka pica.
Ovo je uvek vazilo i daje dobre rezultate.
[ Wajda.W @ 19.10.2013. 08:33 ] @
Citat: test1234: Ima nesto sto je uvek isto i prihvatljivo:
1. Potpuno izbaciti alkohol i duvan.
2. Svakodnevno setati ili trckarati oko 5 Km
3. Pet obroka dnevno, tri glavna plus dve uzine i nikako ne jesti posle 18h.
4. Izbaciti sva gazirana i ostala vestacka pica.
Ovo je uvek vazilo i daje dobre rezultate.
Slazem se. Bitno je biti umeren u svemu. Jedino se ne slazem za jelo posle 18h.
Ovo iskuljucivo zavisi od bioritma i od toga kada kome pocinje i kade se dan zavrsava.
To sigurno ne moze biti isto za nekog ko ustaje u 5-6 i leze u 21, i nekog ko ustaje u 10 i leze u 24-01.
To opet treba rasporediti po osecaju, kako kome godi.
[ Vasastajić @ 19.10.2013. 08:40 ] @
Citat: , i nekog ko ustaje u 10 i leze u 24-01.
U ovakvom dan-noć režimu, apsolutno je i nebitno šta i koliko taj stavlja sebi u labrnju.
Citat: tune: Gluplji vic skoro nisam procitao.
'Oće to kod plavušana...
[ 3way @ 19.10.2013. 09:50 ] @
Citat: test1234:
Ima nesto sto je uvek isto i prihvatljivo:
1. Potpuno izbaciti alkohol i duvan.
2. Svakodnevno setati ili trckarati oko 5 Km
3. Pet obroka dnevno, tri glavna plus dve uzine i nikako ne jesti posle 18h.
4. Izbaciti sva gazirana i ostala vestacka pica.
Ovo je uvek vazilo i daje dobre rezultate.
Lepo ti je ovo, ali za vecinu tesko izvodljivo.
Trcanje ili hodanje od 5km(ili jos bolje voznja bicikla) oduzima vreme, a neko ko radi ce pre tih sat, sat i po da potrosi odmarajuci se, gledajuci neki film, knjigu il sta ja znam...
Takodje, izmisliti pet obroka, poneti ih na posao (ili 4 ako doruckujes kod kuce), pa izlaziti na pauzu svakih 5 minuta da jedes nesto :)...hm hm hm...a uz to pijes sok koji si prethodno morao sam da napravis, dakle opet da trosis vreme...
[ vladd @ 19.10.2013. 12:41 ] @
Da... i ziveti na visini od 800-1000m nadmorske visine, po mogucnosti u prelepom pejzazu.
Izbaciti duvan(koji i nije toliko stetan, ako je korisnik umeren), a onda trckarati medju nesagorelim ugljovodonicima jedno sat -dva!
Sustine je unormaliti bioritam, hraniti se prema aktivnostima, i fizickim i psihickim, vise puta na dan, ali takodje umereno, u broju koji je idealan prema aktivnostima, ne praviti stres od "obaveza" uzimanja obroka.
Idealno bi bilo da se jede kada se oseti glad, pod uslovom da je organizmu verovati, da nije "vecito" gladan.
Casica alkohola nije stetna, cak je korisna ako sluzi opstem i integralnom stanju radosti i zadovoljstva. Alkohol se ionako formira jedenjem voca, prema tome...analizirati procese koji se odvijaju, a ne slepo verovati pisanijama.
Hraniti i misice i nervni sistem, izbegavati prevelik stres i za misice i nervni sistem, odrzavati tonus, snagu i elasticnost...prakticno oba sastava..
Prilagodjavati ishranu i potrebama i zadovoljstvu.
[ deedee6 @ 19.10.2013. 13:41 ] @
A devojke? Više od dve, pre podne?
[ etjen @ 19.10.2013. 18:30 ] @
devojke isključivo nemasne
[ ventura @ 19.10.2013. 18:41 ] @
Citat: Vasastajić:
Citat: i nekog ko ustaje u 10 i leze u 24-01.
U ovakvom dan-noć režimu, apsolutno je i nebitno šta i koliko taj stavlja sebi u labrnju.
Taj koji može da spava 10h dnevno, taj živi kao bubreg u loju.
[ vladd @ 20.10.2013. 09:31 ] @
Citat: deedee6:
A devojke? Više od dve, pre podne?
Devojke su slozena zivotna situacija. Zahtevaju snagu, kondiciju i pre svega celicne zivce...pa ti vidi, da li si spreman za jednu, dve ili tri..
[ cika dacha @ 20.10.2013. 13:08 ] @
5 obroka na dan je stvarno glupo! dorucak i rucak jedem koliko god mogu i eventualno uvece nesto gricnem tipa vocku itd! broj obroka nije vazan koliko je vazno sta jedes! i ne valja stalno nesto jesti jer time opterecujes svoje organe!
[ deki111 @ 20.10.2013. 14:54 ] @
Citat: cika dacha: 5 obroka na dan je stvarno glupo! dorucak i rucak jedem koliko god mogu i eventualno uvece nesto gricnem tipa vocku itd! broj obroka nije vazan koliko je vazno sta jedes! i ne valja stalno nesto jesti jer time opterecujes svoje organe!
Ovim više opterećuješ organe.
[ Nocni @ 20.10.2013. 16:34 ] @
Nebi se upuštao u površne rasprave o tako važnoj temi kao što je ishrana... samo ću vam preporučiti jedan link ali je potrebno baš dosta vremena da se tome posvetite... ko ima mogućnosti i vremena obavezno bi trebao da pročita...
http://www.istineilaziohrani.blogspot.com/
[ cika dacha @ 20.10.2013. 23:34 ] @
deki111@ bas suprotno! procitaj malo koliko se organi opterecuju kad stalno hrana nova se unosi!
[ deki111 @ 21.10.2013. 07:11 ] @
@cika dacha
Juče sam kasnije doručkovao, ali sasvim umereno da bih pola sata kasnije mogao da sednem na bicikl koji sam vozio oko sat i po i prešao 33km.
Ne znam da li bilo ko može posle obilnog obroka da se bavi bilo kakvim teškim fizičkim poslom, sportom ili da uči?
[ fanfon @ 21.10.2013. 07:21 ] @
Meni deluje logicnije da se organi za varenje rasterecuju ako se jede vise puta po manje. Jer pitanje je da li su oni stvarno optereceni ako se najedes 3 puta dnevno tako da pucas ili 6 puta po malo kada ima dovoljno vremena da apsorbuju pravilno manje kolicine hrane. Organima za varenje je taj posao i svrha. A jos logicnije mi deluje da je bolje za organizam da ima konstantan dotok hranjivih materija nego da ih dobija 2-3 puta dnevno. Tome nek se doda i razlicit period za varenje razlicite hrane i eto problem kad jedes 3 puta dnevno. A totalno mi je nelogicno da jedes u periodu od 10h (npr. od 08 do 18h) u toku dana, a ostalih 14h ne uzimas hranu.
[ fandorin @ 21.10.2013. 08:03 ] @
Citat: etjen:
devojke isključivo nemasne
Devojke isključivo neprskane.
[ cika dacha @ 21.10.2013. 12:30 ] @
deki111@ majstori na gradjevini imaju dorucak uvek oko 9:30h 10h nebitno i uvek se nacepaju bas onako full! cim prodje pauza nazad na posao i eto oni sljakaju po ceo dan te teske poslove! i sigurno ne jedu musli i tako tu laganu hranu!
[ Vasastajić @ 21.10.2013. 12:41 ] @
Primarijus dr Petar Borović o ishrani kao presudnom uzroku dobrog zdravlja
.......................
Niste pristalica sve popularnije terorije o pet manjih oborka dnevno?
- Oko nas je sve više ugojenih ljudi jer dnevno unose previše energije a predanja i nauka govore o dva do tri obroka između kojih postoji višečasovna pauza, dovoljno dugih da se dobro razloži hrana koju smo uneli. Mislim da je to najpravilnije jer češći obroci zbunjuju želudac… Ako ga mi na dva sata ili još češće, grickanjem slatkiša i slaniša, prekidamo, teramo ga da dodatno radi, vari, stvara višak kiseline i da se muči – učinak je isti kao kad bi nas neko kad zaspimo na svaka dva sata gurkao i budio pitajući nas da li spavamo, pa nam onda govorio: „ma spavaj, samo spavaj, to je zdravo“. Mozak bi sa takvim tretmanom tokom noći izludeo a mi bismo se od umora razboleli. Isti je slučaj i sa sistemom za varenja, a posebno sa želucem!
* Kako onda da jedemo a da ne maltretiramo naš želudac i da očuvamo njegovo, i samim tim, i zdravlje celog organizma?
- Sve što nam treba uzima se tri puta dnevno. Doručak je najbolje pojesti ujutru, pola sata posle buđenja i to ovim redom: prvo popijemo čašu vode koja se u stomaku zadrži tek 20-ak sekundi, odmah nastavljamo da jedemo sveže voće, sezonsko ili iz zamrzivača, najbolji je koktel u kojem je bar jedna domaća, neprskana, neugledna jabuka iz naših šuma. U njoj ima 600 puta više pektina, vitamina i minerala nego u velikoj jabuci skupe sorte. Ukupna količina voća koja je organizmu potrebna tokom dana je 600 grama i najbolje je podeliti je na dva do tri dela sa što više raznog sezonskog voća. Koristan je koktel jabuke, narandže i nekog bobičastog voća. To želudac svari za 20 minuta tako da ne moramo praviti nikakvu pauzu, već posle voća odmah nastavljamo da uzimamo druge neophodne namirnice.
...............
(detaljnije klik na link)
[ Shadowed @ 21.10.2013. 12:51 ] @
Citat: Vasastajić: Ako ga mi na dva sata ili još češće, grickanjem slatkiša i slaniša, prekidamo, teramo ga da dodatno radi, vari, stvara višak kiseline i da se muči...
Nesot ne bih rekao da oni koji preporucuju pet obroka dnevno preporucuju da neki od njih budu bazirani na slatkisima i grickalicama :)
[ vladd @ 21.10.2013. 13:35 ] @
Naravno da se grickalice ne racunaju kao obrok, to je prilicno nezgodna "hrana".
Naprave se dva sendvica, ili jedan veci, pa se pola porcije pojede, a druga polovina za dva do tri sata. Stomak nije prepun, dijafragma nije opterecena.
Tako isto za rucak, pola porcije odmah, a pola, ili trecina za par sati..
Za veceru moze voce ili parce kolaca, parce pite..ili sacica cvaraka. Sta god, samo da ne bude kolicina.
Nista od toga ne uznemirava stomak, a kiselina se proizvodi po potrebi, i hrana je sigurnije svarena, nego kada je pretovaren stomak i manjak kiseline.
Naravno da svaki organizam ima svoje potrebe, i svaki covek specificne aktivnossti, ali odvajanje 10-15 minuta za drugu polovinu obroka nije bas dramatican problem.
Druga je prica za obicaje na dvoru...pa gozba, pa hiljadu raznih djakonija....
[ test1234 @ 21.10.2013. 15:05 ] @
...... Patrijarh Pavle bio u poseti Canadi i ovi ga naravno pozovu na rucak. On im se zahvali i iz marame izvadi jednu omanju jabuku koju poeli na pola pa na cetvoro i pojede samo jednu cetvrtinu i ode dalje bez krkanluka.....
[ Vasastajić @ 21.10.2013. 19:01 ] @
Citat: Shadowed: Nesot ne bih rekao da oni koji preporucuju pet obroka dnevno preporucuju da neki od njih budu bazirani na slatkisima i grickalicama :)
Pazi, nadam se da se oko jednoga možemo složiti, a to je da je navika druga priroda čovekova, dakle može nauka i medEcina da priča objektivno koliko god hoće, ali protiv onoga što je od oca/majke ostanulo sinu, teško da ima nekakve šanse.
[ burex @ 21.10.2013. 21:50 ] @
Vezano sa temu, najgore što se desilo jeste ona "low fat" faza. Kao, nemoj jesti nešto masno, ali natrpaj se zato sa gomilu hleba i žitarica koji su kao zdraviji... glupost.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 21.10.2013. u 23:09 GMT+1]
[ Vasastajić @ 21.10.2013. 22:14 ] @
^
Apsolutno se slažem oko toga, e sad ne samo iz razloga što smo obojica na vojvođanskoj dijeti, već što je izvanredno i prilično potkrepljeno o tome pisala na svom blogu Anita Šupe, nutricionista iz Švedske.
Neko je već kačio link ka tom blogu, ali mislim da neće biti na odmet ponovo na to ukazati:
LCHF (Low Carb High Fat) znaci smanjeni unos ugljikohidrata i povecani unos masnoca. To znaci da ne koristimo namirnice bogate secerom i skrobom, kao sto su kruh, tjestenina, zitarice, krumpir, riza i sl. Ovu prehranu sacinjava prava izvorna hrana: riba, meso, jaja, povrce i prirodne masnoce. Koristimo i mljecne proizvode, te orasaste plodove i voce. U Svedskoj se ovaj nacin prehrane naziva jos i njutmetoden sto u prevodu znaci "metoda uzivanja" jer nam dozvoljava da uz ukusnu i dobru hranu i uz osjecaj sitosti reguliramo tjelesnu tezinu i prije svega poboljsamo svoje zdravlje. Ne trebate se bojati zasicenih masnoca zivotinjskog porijekla, jer tvrdnja da su one nezdrave pociva na neutemeljenim mitovima i zabludama.
Lično se već par godina unazad trudim da maksimalno izbegavam sve ugljene hidrate.
Hleb je inače samo deo pogrešno uvreženog folklora i navika, jer se i kajgana i slanina itekako mogu jesti bez mrvice hleba.
Meni je leti zamena za hleb svež kupus i ostalo sezonsko povrće.
Kada se tako nazidam za doručak, oko 8 h, miran sam do 2-3h popodne bez ikakvih problema, pa makar kakav fizički posao da radim.
[ ZaMpA @ 23.10.2013. 08:20 ] @
Ja se već par godina ozbiljnije bavim ishranom i treningom i mogu da vam kažem da ne postoji režim ishrane univerzalno dobar za sve.
Svaki čovek je poseban slučaj - poslovne obaveze, porodica, zdravstveno stanje, novčano stanje, mesto stanovanja, i slično veoma utiču na to šta treba jesti, koliko i kada.
Eto na primer, taj citat doktora Borovića što je @Vasastajić okačio je po mom mišljenju potpuna glupost. Koliko god da je stručnjak, jednostavno ne može on da zna kakav režim ishrane je svakom od nas potreban jer smo svi veoma različiti ljudi.
A pogotovo tvrdnja da je organizmu potreno 600 grama voća. Znači po njemu je isto ako pojedeš 600 grama lubenice (98% voda) i 600 grama avokada (80% mast). Lupetanje.
[ Java Beograd @ 23.10.2013. 09:27 ] @
Meni sam naslov ove teme asocira na "Ženske strane" popularnih info sajtova i / ili neke popularne ženske časopise. Ja o ženama imam najbolje mišljenje, jedino mi ih žao što ih u tim medijima redovno bombarduju ekstrmnim glupostima. Te nezdrava ova obuća a zdrava neka druga, pa onda nezdrava / zdrava odeća, pa nezdrava / zdrava hrana, pa šminkanje, pa, evo danas: "greške kod koriščenja veš mašine" (wtf) i tako redom
Pretpostavljam da su se novinarke / urednice najžešće smorile poslovnim pritiskom da svakodnevno imaju neki novi "prepametni" sadržaj, a kako su "ženske" teme relativno ograničene (ne znam ko je nametnuo ograničenje, ali je tako) onda dolazi do ovakvih, bombastično najavljenih gluposti "Otrkiveno 10 nutricionističkih laži".
Postoji samo jedna istina u ishrani, a to su dve stvari: raznovrsno i umereno.
[ deedee6 @ 24.10.2013. 09:10 ] @
[ karateka @ 24.10.2013. 22:44 ] @
"Naučno je dokazano da svi ljudi koji konzumiraju vodu pre ili kasnije umiru."
[ vladd @ 26.10.2013. 10:01 ] @
I kiseonik je najstetnija supstanca koju konzumiramo
[ visnjic @ 29.10.2013. 13:11 ] @
Nutricionisti, kao i lekari, prave greske. Univerzalni recept jos uvek nije pronadjen.
Dve stvari su sigurne.
Prvo, previse nervoze oko hrane nije dobro, samo suvisan stres.
Drugo, ukoliko je dostupno, pametno je birati sto prirodniju hranu (domacu, seljacku hranu).
Na primer:
http://listverse.com/2009/03/10/top-10-bizarre-food-ingredients/
Broj 3 me je ubedio da se drzim podalje od industrijski proizvedene hrane kolko god je to moguce.
[ Minnie9 @ 07.11.2013. 08:56 ] @
[ Vasastajić @ 07.11.2013. 10:31 ] @
^
Citat: Mi vodimo računa da koristimo biološki vrednu hranu, živu hranu. Posledica toga je dobro zdravlje koje imamo. Na primer, moja ćerka je doživela da joj nastavnica u školi kaže: „Dete, ti si čudo prirode. Godinama te gledam a nikada te nisam videla bolesnom. Ni nazeb“.
To je istina, godinama naša deca nisu imala ni nazeb ni grip, hvala Bogu. Verujemo da uz dobru porodičnu genetiku koju svi imamo, tome doprinose i naše prehrambene navike i sam stil života. Kao i prosvećen dečiji doktor, Dr Pejović, pedijatar iz Doma zdravlja Zvezdara koji je našu decu od malih nogu vodio i savetovao nas da decu ne lečimo antibioticima, da im ne dajemo vakcine koje im ne trebaju i da posmatramo dete u celini, kako ono izgleda i deluje u bolesti, a ne da paničimo jer ima temperaturu. Hvala doktoru Pejoviću na glasu razuma i realnom pristupu dečijim bolestima, mnoge porodice je zadužio.
Dokaz da pojedini, istina retki, postanu i OSTANU LEKARI, iako su medicinu završili.
Dr Pejović, kapa dole!
[ bakara @ 07.11.2013. 11:31 ] @
Boze kakav tekst...po njemu sve sto nije domace nije zdravo, budalastina, a ima i posebnih bisera u tekstu.
[ Minnie9 @ 08.11.2013. 08:20 ] @
^pa ako je to jedino sto si zakljucio iz ovako razumnog i poucnog teksta ja mogu samo da ti kazem, prijatno, uzivaj u mlevenim papcima, pipcima, usima...
[ Vasastajić @ 08.11.2013. 09:45 ] @
Sreća pa nema više testeraša inače bi ostali bez osnovnog sredstva za podmazivanje svojih testera.
Da, nekada su testeraši uzimali od domaćina, zimi kada se kolju svinje, ćune od veprova i njima podmazivali svoje testere, e sada to ide u pašteeeete...pariiiizere i ostale mlevene i guterom obrađene "hranljive" špecije, tako da su u njima vimena od krava najbezazleniji sastojak.
[ Lazar-I @ 08.11.2013. 11:14 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2013. 11:41 ] @
Bilo je vec nekoliko vrlo javnih skandala oko mesa u DE u proteklih par godina. Incidenti obicno ukljucuju laziranje rokova tj. prodaju neispravnog mesa. Obicno su problemi vezani za neku konkretnu prodavnicu, ali se desi i da postoji mnogo visa organizacija tog kriminala na nivou celog lanca. IMHO, mislim da zakon nije dovoljno strog i da bi odgovorni za takva dela trebali da leze vise-decenijske kazne posto njihova kriminalna dela mogu da urnisu zdravlje hiljada ljudi.
Ja uopste ne kupujem te kobasice i ostalo procesirano meso posto tu ima boga pitaj sta unutra. Cak i da je sve bilo 100% "po propisima" (a, kao sto se vidi, to nije garantovano) tu se i dalje nadje gomila stvari koje ne mogu da nazovem nikako drugacije nego kao otpadak.
[ deedee6 @ 08.11.2013. 12:20 ] @
Bilo davno ali nekako bih više voleo kobasice sa papcima nego vino iz Austrije sa antifrizom :)
Wiki
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2013. 12:32 ] @
Sto, ako ti se ne svidja mozes da ga sipas u auto kao antifriz :-)
[ dule_ns @ 08.11.2013. 14:26 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 08.11.2013. 15:07 ] @
Clickbait... Ti clanci sa "N stvari zbog kojih..." su mahom obican clickbait junk upakovan tako da bude procitan od strane populacije sa attention-spanom od par sekundi. Maddox je to lepo opisao: http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=ranker_sucks :-)
Generalno se tim trikovima sluze kojekakvi "internet marketing eksperti", "agregatori" i sl.. - mada i "pravi" novinari nisu izuzeti kad ponestane ideja.
Evo jos lista "N stvari zbog kojih nece moci da vam se digne":
http://www.details.com/health-...01108/five-diet-libido-killers --> Ovo je identican clanak, samo na engleskom
http://healthyliving.msn.com/health-wellness/men/5-libido-killers --> Isto
http://www.mensxp.com/health/l...t-erectile-dysfunction-p1.html
http://news.menshealth.com/4-b...kill-your-erection/2012/05/29/ --> jos kraca lista, 4 stvari, brze se cita :)
http://www.rodalenews.com/low-sex-drive-0 --> 11 komada, mozda je predugacko :-)
http://www.youtube.com/watch?v=sAffb6hV9KQ --> ovaj trazi vas email pre nego sto vam udeli savet, kako bi vas verovatno jos bolje spamovao
Itd... itd...
Mozda tu i tamo ima i neka tacna stvar, ali ti koji to pisu blage veze sa tim nemaju vec ih zanima samo koliko ce klikova da privuku.
[ bakara @ 08.11.2013. 15:32 ] @
Citat: Minnie9:
^pa ako je to jedino sto si zakljucio iz ovako razumnog i poucnog teksta ja mogu samo da ti kazem, prijatno, uzivaj u mlevenim papcima, pipcima, usima...
Kako si ti to zakljucila da ja jedem papke??
Tekst je glupost jer nije sve sto je vestacko stetno, niti sve sto je prirodno zdravo.
Nisu sve pastete od papaka i zila, niti su sve kobasice i salame samo od loseg mesa.
[ Nymeria @ 08.11.2013. 15:34 ] @
Citat: Svaka limenka hrane sadrži određene količine bisfenola A i estrogena koji loše utiču na potenciju. Studije pokazuju da velika izloženost ovim supstancama može da dovede do čak četiri puta više problema s potencijom i čak sedam puta poveća vašu šansu za uspešnom ejakulacijom.
Dakle, ometa potenciju a pospesuje uspesnu ejakulaciju. Pa ti sad misli
Identican, al' samo ako se zanemare greske u prevodu
[ Minnie9 @ 09.11.2013. 01:06 ] @
Citat: bakara:
Citat: Minnie9:
^pa ako je to jedino sto si zakljucio iz ovako razumnog i poucnog teksta ja mogu samo da ti kazem, prijatno, uzivaj u mlevenim papcima, pipcima, usima...
Kako si ti to zakljucila da ja jedem papke??
Tekst je glupost jer nije sve sto je vestacko stetno, niti sve sto je prirodno zdravo.
Nisu sve pastete od papaka i zila, niti su sve kobasice i salame samo od loseg mesa.
Mozda i postoje virsle i pastete koje nisu od djubreta ali su sigurno u manjini i prilicno odskacu od drugih, cenom najpre. Ne znam sto si se nasao uvredjenim ako konzumiras iskljucivo takve.
U tekstu autor i ne tvrdi da je apsolutno sve vestcko stetno, vec navodi konkretne stvari, od cega se zaista prave, a u drugom delu teksta navodi sta je po njemu zdrava ishrana i kako se hrani on njegova porodica, i napominje da nikome ne namece svoj stil vec da samo skrece paznju na losu hranu koja se reklamira kao zdrava.
Mene je iskreno najvise iznenadilo ovo za neskafu, znam toliko ljudi koji su pravi zavisnici od iste. Volela bih cuti jos tih insajderskih informacija.
[ Nemanja @ 09.11.2013. 09:21 ] @
I ja sam pre redovno ujutru pio tursku kafu, pa posle u toku dana popijem ness kafu... Ali sam se jos od pre par godina i ujutru prebacio na ness. Posle ovog teksta razmisljam da se presaltam nazad na tursku jutarnju :) Mada zvuci logicno ... jer to i jesu otpaci kafe, samo sto se onda prodaju sa abnormalnom marzom, jer prestizu cenom i pravu kafu srednjeg-standardnog kvaliteta.
[ Vasastajić @ 09.11.2013. 10:55 ] @
Najžešće manipulacije mega korporacija usmerena su na jedno od najpodložnijih ljudskih čula, a to je čulo UKUSA.
Citat: bakara:
Nisu sve pastete od papaka i zila, niti su sve kobasice i salame samo od loseg mesa.
Ma uopšte nije problem kada ja SVESNO kupujem svinjske papke za pihtije ili za pasulj, ima tu dosta kolagena koji teško da može napraviti neku štetu, ali ne volim kada mi neko potura rog za sveću.
Zato - N I Š T A - mleveno i kroz guter promuljano i ne kupujem, jer uopšte ne živim u iluziji da postoji dobra pašteta.
I to ne zbog papaka.
Da sada ne atakujem one sa slabijim želucem.
Jedna svinja ima oko 5-8 kg OPRANIH creva, jedna ćuna zaklanog vepra teži oko 0,2-0,5 kg, jedno parče gužnjeg creva(sfingtera) isto, pa sada primeni matematiku samo na to i vidi koliko je to materujala za razne paštete i parizere na godišnjem nivou za jednog "Matijevića", recimo.
Konačno nebitan proizvođač.
Oni to bacaju?
Samo sanjaj o tome.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|