Ne zavisi toliko od banke koliko od proizvodjaca ATMa, pa banka to linijom manjeg otpora preuzme. Uz isporuku bankomata, radi se skinovanje i dizajniranje procesa, ili od strane banke ili od strane isporucioca po instrukcijama i materijalu koji im banka da i tu su vec spremni za neek osnovne operacije (statement, withdrawal). Eventualno ako banke imaju neke specificne protokole/procese (bill payment, deposits, prepaid fill, itd), onda se to radi kao dodatni moduli, opet ili od strane dev odeljenja banke po SDK/API proizvodjaca ili od samog proizvodjaca ATMa.
Imho, po onome sto sam ja video, 80% ih se vrti pod XPom. Problem sa upgradeovanjem je i payment card industry (PCI) sertifikacija, posebno Data Security (DSS) deo. Problem je sto sertifikacije ne ukljucuje samo front/backend softver za ATM vec i obaveznu upotrebu sertifikovanog OSa u sertifikovanim setovima konfiguracija. Nisam vec godinu i nesto u toj igri, ali zadnje sto sam bio cuo je da Win7 jos nije na listi, Vista je bila, ali retko sam vidjao ATMove sa Vistom. Sa druge strane, vidim da NCR nudi upgrade za svoje ATMove na Windows 7, sto verovatno znaci da su uspeli da odrade PCI DSS. U svakom slucaju, nijedna banka koja drzi do sebe nece dozvoliti da ostane WinXP ATMovima posle Aprila 2014 kad istice end-of-life za WinXP.
Brzina transakcije zavisi od mnogo stvari, ali sporoca GUIa je cist rezultat hardverski zastarelog ATMa na koji se nabaci "nexgen" GUI
To ja kao da uzmes 486u i na njoj poteras 1080p film. Ne ide
Ali to ne zaustavlja banke, na kraju krajeva, trose tvoje vreme, ne svoje.