Hehe - smanjio broj PCIe lane-ova instant :-)))) Samo sto mislim da je onda karticu ubudzio u PCI slot :-)
Citat:
Otto23
Ne znam da li je isto, ali se secam da se nekad koristila daughter-board ili "piggyback" kartica za CPU-e pa si mogao nove procesore da ubudzis na staru plocu :). To je valjda bilo popularno u pentijum danima. Mislim da sam imao celeron sa takvom konstrukcijom (mada nisam siguran).
Nije bas isto - posto je i tada morala postojati podrska za procesor u chipset-u (tada je chipset radio jos vise stvari nego danas). Ako chipset ne podrzava novi CPU, nista ne vredi sve i da su pinovi isti. Ali tacno je da je Slot-1 omogucavao dosta fleksibilnosti.
Danas chipset radi daleko manje stvari nego ranije (fakticki samo I/O i dostavljanje BIOS/UEFI image-a procesoru pri boot-u), ali je pinout bitniji posto procesor danas komunicira sa memorijom direktno.
Interesantno, Intel-ovi procesori su danas prilicno "standardni" vec nekoliko generacija (Nehalem, Westmere, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell) u smislu da consumer verzije koriste DMI bus za komunikaciju sa chipset-om dok Xeon-i i HEDT desktop verzije koriste QPI. Novi procesori, prakticno, sa stanovista ploce izgledaju manje-vise isto sa dodatkom novih mogucnosti.
Ako je memorijski interfejs isti (recimo DDR3), tehnicki nije nemoguce naterati procesor da radi sa starim chipset-om ako postoji firmware podrska koju Intel mora da napise, samo sto se obicno to ne radi posto je market za takve "frankenstajn" ploce verovatno nikakav. Promena tipa memorije danas obicno zahteva velike promene koje nije moguce "nadomestiti" pukom zamenom pinova.
ASUS-u je, cak, poslo za rukom da zbudzi LGA2011 i LGA1366 procesore na istu plocu (Danshui-bay) ali je to bio samo PR-stunt, posto takva ploca mozda ima ciljano trziste od par stotina ljudi sirom sveta :-)
Naravno, takav zahtev zahteva vrlo specificne promene i rutiranje pinova te custom BIOS kod za inicijalizaciju procesora, i zbog toga je prakticno nemoguce nekom hobisti da to izvede. Doduse, procureo je komplet izvorni kod za AMI Aptio UEFI BIOS, pa bi bar teoretski to neko ko nije OEM mogao da izvede.