Svaki Srbin u proseku popije čak 11 litara alkohola godišnje - duplo više od svetskog proseka
Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkohola s prosekom od 11 litara čistog alkohola godišnje po glavi stanovnika, dok je svetski prosek šest litara, rečeno je u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti.
Dr Aleksandar Vujošević, direktor bolnice, ističe da je alkoholizam ozbiljna bolest, koja se po obolevanju i smrtnosti nalazi na trećem mestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
- Najveći stepen konzumiranja alkohola po glavi stanovnika je upravo u Evropi, u kojoj se Srbija nalazi na četvrtom mestu po potrošnji alkohola s prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek šest litara. Podaci pokazuju i da u Srbiji šest odsto porodičnog budžeta ide na alkoholna pića, dok u SAD to iznosi tri odsto - naglasio je doktor Vujošević.
Lekari Specijalne bolnice istakli su da je osnovni problem vezan za alkoholizam visok procenat nelečenja. Naime, samo osam odsto zavisnika od alkoholizma se leči, pa tako dolazimo do užasavajućih podataka po kojima je 50 odsto ubica bilo pijano u trenutku izvršenja dela, kao i da 20 odsto samoubica čine alkoholičari.
- Pacijenti u najvećem broju slučajeva dolaze na lečenje jer ih uslovljava porodica ili kolege. Kod starijih ljudi to najčešće bude supružnik, a kod mlađih roditelji, pre svega majka - kažu stručnjaci, napominjući da alkoholičari motivaciju stiču tek tokom lečenja jer oni veoma dugo alkoholizam doživljavaju kao deo sebe.
- Zamišljeno je da lečenje traje dve godine i da obuhvata pre svega bolničko lečenje, a zatim i rehabilitacione grupe. Gotovo 80 odsto njih bude uspešno izlečeno - naglašavaju u ovoj bolnici.
[ 3way @ 07.11.2013. 07:39 ] @
Ima se, moze se. Jos se kupi cigara, pa da vidis kada krene rasprava zasto, citiram: "nemam leba da jedem"....
[ deki111 @ 07.11.2013. 07:45 ] @
Citat:
Mali_Milojica: Svaki Srbin u proseku popije čak 11 litara alkohola godišnje - duplo više od svetskog proseka
Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkohola s prosekom od 11 litara čistog alkohola godišnje po glavi stanovnika, dok je svetski prosek šest litara, rečeno je u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti.
Zašto nisu napisali ko je ispred nas? Ovako ne znamo ko nam je konkurencija u borbi da u tome budemo prvi u Evropi.
[ Mali_Milojica @ 07.11.2013. 08:03 ] @
Citat:
3way:
Ima se, moze se. Jos se kupi cigara, pa da vidis kada krene rasprava zasto, citiram: "nemam leba da jedem"....
Da, na žalost tačno je?!
Moj komšija je ostao bez posla kao i njegova žena i prijavljeni su na biro. Prijavom na biro ostvarili su 50% popusta na račune od infostana (što je nekih 3500-3700 dinara) i još kukaju a da pri tome puše oboje i + sin. Neka svako puši dnevno po kutiju najjeftinijih, oko 120 din (sin puši Marlboro), pa to pomnožite sa 90 paklica i dobijate 10.800 dinara?!
Kako ovo tretirati?
Kao slobodu da svako radi sta hoce, ako ne ugrozava drugog.
[ deerbeer @ 07.11.2013. 08:29 ] @
Citat:
IUOP_1: Kao slobodu da svako radi sta hoce, ako ne ugrozava drugog.
Jeste , samo sto taj popust od infostana i komunalija koje njima odu na cigare i alkohol placaju ostali koji nemaju popust :)
[ 3way @ 07.11.2013. 08:37 ] @
Citat:
IUOP_1:
Kao slobodu da svako radi sta hoce, ako ne ugrozava drugog.
Neka radi sta hoce, samo nek ne kukumače na drzavu kako nema leba da jede...
[ anon142305 @ 07.11.2013. 09:05 ] @
Citat:
deerbeer:
Jeste , samo sto taj popust od infostana i komunalija koje njima odu na cigare i alkohol placaju ostali koji nemaju popust :)
Verovatno je onda resenje da korisnici tog popusta budu samo nepusaci ;)
Citat:
3way:
Neka radi sta hoce, samo nek ne kukumače na drzavu kako nema leba da jede...
Svako ko tesko zivi ili smatra da zivi nedovoljno dobro, ima poriv da se zali.
A ako to nije opravdano, treba ignorisati i gotova prica.
[ mmix @ 07.11.2013. 09:32 ] @
Resenje je licni bankrot.
Nema popusta na racune pre bankrota. I onda neka biraju ljudi, dal ce sami da se rese poroka i vode svoje finansije kao odgovorne odrasle osobe ili ce to za njih da uradi finansijski nadzornik tako sto im pare dati tek kad se namire racuni.
[ deedee6 @ 07.11.2013. 10:15 ] @
Za godinu - dve će verovatno biti ovakva tema o mleku :)
[ Vasastajić @ 07.11.2013. 10:16 ] @
Citat:
mmix
Resenje je licni bankrot.
Ali u ozbiljnoj državi.
A u iole ozbiljnijim državama, kao što statistika kaže, alkoholizam i nije alarmantno problematičan.
[ boccio @ 07.11.2013. 11:10 ] @
ja otvorio excel sheet pre neki mesec, da vidim nasta mi idu pare - i mogu da vam kazem da je stavka "alcohol&beverages" zauzela vise od ovih 6% :P Sunce ti zarko... vadim prosek zemlji...
[ component @ 07.11.2013. 11:17 ] @
Citat:
Mali_Milojica:
Svaki Srbin u proseku popije čak 11 litara alkohola godišnje
Neko pije moj deo onda
Prosek mi je 2 piva nedeljno (od 0,5l). Pivo je oko 5% alkohola. Dakle oko 2,5 litara godišnje... Ko pije mojih 8,5 litara?!? Oću moje pivo nazad!
Hmmm... pa 11 litara mi sad ne deluje puno... to je tek nešto preko jednog piva svaki dan.
Svejedno! Hoću moje pivo nazad!
[ Burgos @ 07.11.2013. 11:22 ] @
Dakle, oko 8 piva petkom, ili po 4 piva subotom i nedeljom
[ cika dacha @ 07.11.2013. 11:32 ] @
Mali_Milojica@ ''Svaki Srbin popije 11l godisnje"
kako svaki??? evo ja npr ne popijem mozda 1l godisnje!!!
kako svaki??? evo ja npr ne popijem mozda 1l godisnje!!!
Tako je. Ja popijem 0l godišnje Ali zato znam više njih koji 11l (piva) mogu da popiju za dan-dva
[ VlaK @ 07.11.2013. 12:40 ] @
Ja popijem ta vaša piva. I da znate, nema nazad. :)
[ Sceka @ 07.11.2013. 12:48 ] @
Ja sam medju onima koji popiju 0 komada ili procenata ili flasa ili casica... godisnje, odnosno visegodisnje. Sve sto meni pripada a ne koristim svih ovih godina dajem zainteresovanima dosta povoljno. Cena, prava sitnica. :)
Pozdrav!
[ Branko Santo @ 07.11.2013. 12:50 ] @
A bre ste neki, sednes zarakijas se sa ekipom i to je jedno 3-4dl pica od 40% sto je 1.2-1.6dl alkohola. 20 puta tako godisnje i eto 3 litre alkohola, kada se zna distribucija iznad i ispod proseka onda je lako shvatiti da vecina pije u tom rangu a onih nekoliko malo sto su alkoholicari piju verovatno 100 litara alkohola godisnje.
[ deki111 @ 07.11.2013. 14:39 ] @
Da je u taj prosek ušla i popijena rakija koju ispeku naši domaćini, bili bismo prvi u Evropi.
[ Mefisto_soad @ 07.11.2013. 14:48 ] @
"Svaki Srbin u proseku popije čak 11 litara alkohola godišnje"
Sta 11 litara je kao puno?
Poz.
[ Pirossi @ 07.11.2013. 15:51 ] @
malo je to.
ja popijem pola litra-litar za vece. vec kako sam raspolozen.
Bem li ga, znam da sam u stanju da stucem flasu vina rutinski, ako pocnem negde za rucak, ili cak i uvece ako se otegne do kasno. A popijem sigurno 3-4 flase nedeljno, sto ako uzmemo 13.5% alkohola na prosek mu dodje na litar alkohola za dve nedelje, iliti 26l alkohola godisnje.
Fuuuuuck :((
[ VlaK @ 07.11.2013. 18:34 ] @
Pa a(l)ko popiješ jednu malu rakiju (.05) dnevno, što za organizam nije ništa, na godišnjem nivou to izađe oko 18 litara rakije. Ako rakija ima oko 40% alkohola to mu ispadne 7 i nešto litara alkohola. I to sve za jednu malu rakiju dnevno. Ako popiješ dve rakije dnevno (recimo jedna ujutro i jedna uveče), što opet nije ništa, cifra lepo skače. A ako popiješ jedno pivo dnevno koje ima oko 5% alkohola ispadne da godšnje uneseš oko 9 litara alkohola. Bolje piti rakiju nego pivo... :)
Pa što onda ja pijem pivo pitam se...
[ Vasastajić @ 07.11.2013. 18:34 ] @
^
Ne beri brigu!
Ko pije umreće,
Ko ne pije pre će!
[ Binary Mind @ 07.11.2013. 18:45 ] @
Ja bogami procitam po jednu knjigu svako jutro pre dorucka... Pre rucka takodje
Ne preterujem, ali daleko od toga da apstiniram. Takodje popijem u proseku po 5-6 piva nedeljno. Tu ne racunam izlaske, sedeljke, slave, svadbe itd... To je vec vanredno konzumiranje alkohola
[ VlaK @ 07.11.2013. 18:49 ] @
Ma šalu na stranu, mislin da je problem u tome što veliki procenat ljudi puuuno pije i onda takvi vole da se svađaju, da se potuku, da sednu za volan i eto ih u crnoj hronici. I kako to obično biva stradaju nevini. Nikada nisam voleo ljude koji su neprijatni kada popiju tj. oće da se svađaju i da se pobiju. I nije im bitno sa kime. Nikada u životu nisam seo za volan ako popijem, nikada se nisam posvađao sa nekim ako popijem. I na žalost to smatram kao uspeh u ovoj pustari od države.