[ Lazar-I @ 25.11.2013. 12:15 ] @
Da ne bi bilo samo loših vesti u Svakodnevici, jedna dobra vest. Juče je početo sa izgradnjom dela gasovoda Južni tok koji ide kroz Srbiju.
[ Dexic @ 25.11.2013. 13:05 ] @
I.... tu se zavrsavaju lepe vesti? :D
[ Lazar-I @ 25.11.2013. 13:49 ] @
Za sada da. Sledeća lepa vest u vezi sa Južnim tokom treba da bude 2016. Koliko je energija bitna za državu i njene građane i sam znaš. Čini mi se da imaš nekih problema sa skupim daljinskim grejanjem.
[ Dexic @ 25.11.2013. 13:50 ] @
Imam - ne zelim ga uopste :D
Ovo GARANTOVANO nece smanjiti cene daljinskog!
[ Java Beograd @ 25.11.2013. 13:57 ] @
Polako, pa nismo mi od juče. Samo totalni naivac može pomisliti da je to neka bog zna koliko lepa vest. Nagledali smo se mi u Srbiji desetine i stotine "kamena temeljaca" i još tri puta više toliko slikanja za medije, presecanja vrpce i ostalih gluposti.
Zašto se počinje krajem novembra ? Da bi se radovi prekinuli već koliko za desetak dana, jer, eto, iznenadio nas prekid građevinske sezone. Nastavićemo malo sutra.
Živi bili pa videli.
[ Vasastajić @ 25.11.2013. 15:24 ] @
Citat:
Lazar-I:  Sledeća lepa vest u vezi sa Južnim tokom treba da bude 2016.

Ne lipši magare do zelene trave...
...nego s čime konzumiraš te žvake za seljake...
...DAJ MALO, nemo' si se stis'o...
...ko dve banke u šupljem džepu....
...i ja bi da osetim malo tog poleta, euforije, ružičastih slonova, zmajeva...

He,he...zavarene ČAK dve cevi!?!

Koli će sada da pobere odlikovanja, varioci, jagnjeća brigada ili sakupljači-sekundarci?

Ozbiljan si čovek Lazare, cenim tvoja razmišljanja, ALI, daj, brate, "posoli" ovo malo.
[ cika dacha @ 25.11.2013. 15:26 ] @
Java Beograd@ posto je gasovod u interesu EU i RUS on ce sigurno biti izgradjen pa cak i kroz SRB! vest je lepa!
[ Lazar-I @ 25.11.2013. 15:32 ] @
Citat:
Nagledali smo se mi u Srbiji desetine i stotine "kamena temeljaca" i još tri puta više toliko slikanja za medije, presecanja vrpce i ostalih gluposti.

Slikali su se ovde i neki ozbiljni ljudi, a toga se baš i nismo nagledali do sada.
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2013. 15:51 ] @
Rusi su prilicno ozbiljna sila sto se prodaje fosilnih goriva tice. Cisto sumnjam da bi se oni zahebavali sa svim tim samo da bi se neki srpski politicari slikali za foto album.

U pitanju su ozbiljne medjunarodne firme (Gazprom, EDF, Eni, ...) koje su tu zbog love. Tako da je to dobra motivacija da se projekat i zavrsi.
[ Vasastajić @ 25.11.2013. 16:51 ] @
Sve je to samo žvaka za lokalnu upotrebu sa potencijalnim mnogo širim implikacijama.
Tzv."južni tok" u praksi će biti SAMO još jedan ventil na već postojećem "severnom toku" i čiča Mića-gotova priča.
Rusi, JEDNOSTAVNO, ovime provociraju NATO intervenciju u Srbiji/Vojvodini, protiv koje će biti "žestoko" protiv, ali kao i uvek do sada, bez mrdanja qrcem, da bi time dobili otvoren prostor za intervencije na kriznim žarištima "kod kuće", Siriji ili centralnoj Aziji.
Inače, eto, čista koincidencija da je BAŠ u tom "veeelikom" građevinskom trenutku, u čisto "kurtoaznu" posetu Novom Sadu došao šef Delegacije Misije Evropske unije u Srbiji, ambasador UK Majkl Davenport.
Hebiga, dosadno čoveku...
[ Mali_Milojica @ 25.11.2013. 16:58 ] @
Pljuvao si ti i prodaju NIS-a Gaspromu! Ništa čudno ako se zna da je najkrupniji i najopasniji lobi protiv te prodaje bio povezan sa dve velike naftne kompanije (mađarski MOL i austrijski OMV). Koja slučajnost?
Zašto je za Srbiju (ipak) dobro što je Gasprom kupio NIS?
Sada su sve OMV pumpe u Republici Srpskoj u vlasništvi NIS-a kao i u Bugarskoj šest benzinskih stanica, u Rumuniji 10, a u Bosni i Hercegovini – 28. Do kraja 2013. godine, mreža GAZPROM imaće oko 120 benzinskih stanica na Balkanu.
NIS operativno upravlja mrežom benzinskih pumpi GAZPROM na teritoriji balkanskog regiona.
A sada o mađarskom MOL-u:
Citat:
MOL kupio Inu da bi je uništio?

Citat:
Suđenje Sanaderu: Da li je MOL kupio Inu da bi je uništio?

Rusofobima smeta:
Citat:
Putin: Južni tok će pretvoriti Srbiju u energetski centar Evrope

Gospodo rusofobi, ako vi imate alternativu za gas iznesite je?
Koliko znam, NABUKO je puko!
Citat:
Nabuko izdahnuo
Glavni konkurent projekta "Južni tok", gasovod "Nabuko" neće se graditi, odlučio energetski gigant "Britiš petroleum". To povećava važnost gasovoda "Južni tok", smatraju stručnjaci.
[ Dexic @ 25.11.2013. 17:19 ] @
Da, odlicna stvar dati Rusima sto vise vlasnistva neceg kljucnog kao sto je nafta i pumpe, a jos im dati sva prava na monopol.
[ Mali_Milojica @ 25.11.2013. 17:25 ] @
Argumentuj!
[ Vasastajić @ 25.11.2013. 17:39 ] @
^
Pitaj Davenporta da li mu je prijao sladoled u Novome Sadu, šta će ti bolji argumenAt od odgovora na to pitanje.
Citat:
Dexic: Da, odlicna stvar dati Rusima sto vise vlasnistva neceg kljucnog kao sto je nafta i pumpe, a jos im dati sva prava na monopol.

Da i rudna renta na nivou 3% je inače iznad svetskog proseka, jel tako RUSOFILI?
[ dejanet @ 25.11.2013. 17:46 ] @
Meni su Rusi simpa, ali mi se ne svidja sto drze ono 'krme' Bajatovica, koji je napucao vec milijardu+ evra minusa.

Jbg, banana drzava..
[ Dexic @ 25.11.2013. 17:50 ] @
Citat:
Mali_Milojica:
Argumentuj!

http://en.wikipedia.org/wiki/Monopoly
Da uprostim.
[ Mali_Milojica @ 25.11.2013. 18:14 ] @
Nisam ti tražio definiciju reči monopol nego da mi argumentuješ to što tvrdiš.
Imaj u vidu šta je bio NIS do prodaje a šta je danas i koliko novca iz poslovanja NIS-a sad ide u budžet Srbije.
[ yolja624 @ 25.11.2013. 18:15 ] @
^ onih 3% (ispod svake prosjecne sume u svijetu) - bolje da su nas okupirali bar bi davali vise para za izdrzavanje. Ovako, pljacka!

@ dexic
eh, pa kvaris im zabavu... :D
Jos kad dodju racuni za gas koji ide kroz juzni tok, pa shvate da su prevareni... koliko ce onda biti jeda :)
[ cika dacha @ 25.11.2013. 18:22 ] @
Vasastajić@ vlasnici juznog toga su 50% Ruje, 20% Italijani, 15% Francuzi i 15% Nemačka.
tako da je ovo ZAJEDNICKI projekat EU 50% i Rusije 50% !!!
I te drzave iz e.unije su clanice nato-a!
tako da tvoja tvrdnja da Rusija time provocira nato je totalno lupetanje!!!

NIS danas mnogo vise para uplacuje u budzet Srbije neko kad je bio 100% nas!!! u prevodu manje se krade! tako da procenat rudne rente nema veze sa tim!

a cena goriva je berzanska i ona je kod nas na PUMPI visoka zbog AKCIZA a ne zbog Rusa!
[ Lazar-I @ 25.11.2013. 18:29 ] @
Citat:
Vasastajić: Tzv."južni tok" u praksi će biti SAMO još jedan ventil na već postojećem "severnom toku" i čiča Mića-gotova priča.

Od ružičastih zmajeva dođosmo do još jednog ventila. Možda je samo još jedan ventil za Ruse, ali šta to nas briga. Bitno je da će gas iz tog ventila da prolazi kroz Srbiju. Osim ekonomske koristi, koja se bez pozivanja na ružičaste zmajeve ne može osporiti, veoma je važno što gasovod može zaustaviti razbijanje Srbije.

Citat:
Vasastajić: Rusi, JEDNOSTAVNO, ovime provociraju NATO intervenciju u Srbiji/Vojvodini

Šablon po kojem NATO izvodi intervencije je poznat. Sve zavisi od nas. Sve što treba da uradimo je da prestanemo da se delimo na rusofile, anglofile, partizane, četnike, Vojvođane... Bez lokalne podrške NATO ne može ništa.

@cika dacha

Mislim da NATO ipak na prvom mestu zastupa interese USA.

[ vladd @ 25.11.2013. 19:22 ] @
Tuzno je kada nezaokruzena logika pukne.

Vazno je da Srbija bude u necemu vaznom, a to je, bar za sledecih 100 godina, energetska sigurnost.

Hranu i vodu ce potrovati, ali cemo se snaci, dok nedostatak energije vraca drzavu u srednji vek.

Jos da tupsoni dozvole par nuklearki, a ne ovo djubre od termolelektrana, gde profit prave lokalni mangasi, a tehnologija ipak zaposljava strucan kadar i odrzava drzavu na nekom tehnoloskom nivou.
Dok su nam reaktori u Vinci radili, bili smo drzava...

A ne da cekamo "livce" silicijuma i "protocni bojler" tehnologije..
[ Vasastajić @ 25.11.2013. 19:31 ] @
Citat:
Lazar-I: Ponekad je bolje ne napisati ništa.

Pa i nisam, samo sam ostavio vremenu da kaže svoje.
A kad si me već povuk'o za jezik, evo, dumam, dumam, pa nikako da nadumam, zašto Vojvodina MORA svoj gas da dá rujama, pa posle da ga od njih uvozi?!?
[ plus_minus @ 25.11.2013. 19:42 ] @
Ja u ovome vidim još nešto dobro. A to je da će ove domaće splačine od političara ređe preletati okean po porciju "new taskova" i "nadrvljenu kosku" ispod stola, prevsučenu u dolare.
[ Mali_Milojica @ 25.11.2013. 20:04 ] @
Citat:
yolja624: ^ onih 3% (ispod svake prosjecne sume u svijetu) - bolje da su nas okupirali bar bi davali vise para za izdrzavanje. Ovako, pljacka!

NIS nije izuzetak po pitanju plaćanja rudne rente
„Zamrzavanje“ rudne rente opravdana u vreme kapitalnih investicija. Samo striktna primena važeće zakonske regulative na sve korisnike mineralnih sirovina, jer ne plaćaju svi rudnu rentu, a pogotovo je ne računaju po berzanskim cenama, bila bi moralno opravdanje za to da se NIS-u ova naknada poveća sa tri na sedam odsto, smatra Lajoš Seke, pomoćnik za mineralne sirovine u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine.
I Mađari "usvojili" Južni tok
Hrvatska bi mogla izbaciti Mađarsku iz projekta Južni tok
Britance najviše zanima ko će i kada graditi Južni tok

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 26.11.2013. u 14:16 GMT+1]
[ Braksi @ 25.11.2013. 20:22 ] @
Citat:
Vasastajić:

Rusi, JEDNOSTAVNO, ovime provociraju NATO intervenciju u Srbiji/Vojvodini, protiv koje će biti "žestoko" protiv, ali kao i uvek do sada, bez mrdanja qrcem, da bi time dobili otvoren prostor za intervencije na kriznim žarištima "kod kuće", Siriji ili centralnoj Aziji.

a cev ulazi u Srbiju iz Bugarske (NATO) i napusta Srbiju u pravcu Ugarske (NATO).

Ne znam da li si bio na konf u Budimpesti gde je izuzetno hvaljen juzni tok i gde su Madjari presrecni sto ide kroz Madjarsku pa za zapad, a mogao je i kroz Hrvatsku npr.

"Posle Sofije, Beograda, Milana i Ljubljane i Budimpešta je bila domaćin konferencije o "Južnom toku". Ministarka nacionalnog razvoja ove zemlje, Žuža Nemet, kaže da su Mađari na svojoj koži iskusili šta znače problemi u snabvdevanju gasom 2009. godine. Zato "Južni tok" ima punu političku podršku, jer će taj gasovod povećati energetsku bezbednost ove zemlje. Mađarska je kao i Srbija "Južni tok" proglasila nacionalnim projektom."

dvostruki sulc sa prcom ala Milka Babovic.
[ Lazar-I @ 25.11.2013. 20:28 ] @
Citat:
Vasastajić A kad si me već povuk'o za jezik, evo, dumam, dumam, pa nikako da nadumam, zašto Vojvodina MORA svoj gas da dá rujama, pa posle da ga od njih uvozi?!?

Možda zato što Srbija nema novac, tehnologiju i na kraju nema ni gas, tj. nema ga dovoljno.
[ cika dacha @ 25.11.2013. 20:58 ] @
Vasastajić@ hajde da cujemo koliko TO ''vosha'' imate nafte i gasa? ja kao novosadjanin da cujem od tebe te podatke !?!

lepo daj linkove itd pa da lepo proucimo!

[ MyWay @ 25.11.2013. 22:41 ] @
Citat:
cika dacha: Vasastajić@ hajde da cujemo koliko TO ''vosha'' imate nafte i gasa? ja kao novosadjanin da cujem od tebe te podatke !?!

lepo daj linkove itd pa da lepo proucimo!
Nisu bitne samo količine, već i kvalitet istih - neka napiše i taj podatak, kao i podatak kako sada koristimo to bogatsvo, i kako smo koristili dok je bilo samo naše a ne 'njino'...
[ yolja624 @ 26.11.2013. 05:17 ] @
@ rusofili
Nije bitno koliko i kakvog gasa i nafte ima ispod zemlje, vec zasto i to sto ima dajemo drugima umjesto da to ostane nama za nasu korist, pa nek je 1 EUR?
Ne kapiram vasu bolesnu logiku da je pljacka od strane ruskih kompanija u necemu bolja nego pljacka od strane zapadnih kompanija? Ovako kako ukazujem da je los posao sa NIS i rusima isto tako bi pricao da je NIS kupljen od strane MOL ili OMV. Problem u vasim glavama je nedostatak objektivnosti. Previse se vodite emocijama, vrijedjate sagovornike koji ne misle isto. Meni ne smeta sto mislite drugacije ali mi smeta sto vrijedjate.

I gatara vam kaze da je pljacka u toku. Ako vama to ne znaci nista, onda ok sto se mene tice. Ocigledno niste tolike patriJote koliko se prikazujete?
[ Mali_Milojica @ 26.11.2013. 06:57 ] @
Bitno je da si ti u tvom pljuvačkom maniru napisao komentar a da pri tome ne znaš ni šta je tema!
Još nisam sreo lika koji nije sposoban da napiše prosto proširenu rečenicu a da u njoj nekoga nije prozvao, napao i uvredio.
Ne kapiraš elementarne stvari i....nema tebi pomoći?
Toliko mrziš Rusiju da je bezpredmetno bilo šta pisati a da ti možeš to prihvatiti.
Mržnja je toliko jaka da ti zatvara oči i uši a blokira um!
[ yolja624 @ 26.11.2013. 07:12 ] @
ti si bas neko ko prati temu...?
I ja tebe nisam prozvao nicim, ako si se nasao u necemu, tvoj problem.

A ti je toliko volis da je mozak davno napustio uzaludnu glavu. Ae sad odleti dalje.
[ Braksi @ 26.11.2013. 08:02 ] @
Rusi kradu al i nama dadu
zapad krade nama nis ne dade.
[ Vasastajić @ 26.11.2013. 08:04 ] @
Citat:
Toliko mrziš Rusiju da je bezpredmetno bilo šta pisati a da ti možeš to prihvatiti.
Mržnja je toliko jaka da ti zatvara oči i uši a blokira um!

A pretpostavljam da si stanovišta da ti tvoje ružičaste emocije prema rujama obezbeđuju apsolutnu objektivnost i drže ti oči razrogačenim.
Pošto ovo iz posta u post sam dokazuješ i pokazuješ, um je izlišno komentarisati.
Citat:
MyWay:  kao i podatak kako sada koristimo to bogatsvo, i kako smo koristili dok je bilo samo naše a ne 'njino'...

Pitaj ruje otkud tolika žurba u njih za ispumpavanjem te "bede" iz vojvođanskog tla, pa su umesto cevi od samo nekoliko cola u zadnje vreme, brže-bolje montirali cevi od 15''.
Dakle, MI smo ga za naše potrebe eksploatisali UMERENO, a ruje zabole tuki šta će se desiti sa vojvođanskim tlom kad mu ispumpaš oslonac!
Citat:
U Mokrinu, protivzakonito, bušilice ruske kompanije ruiniraju kuće, dvorišta, privatne njive, a od strane predsednika mesne zajednice upućeno je bezbroj žalbi inspekcijama, koje, naravno ostaju bez odgovora. Država Srbija ne brani svoje građane, pogotovo građane Vojvodine, nego rusku kompaniju i interese gubernatora. Bilo je dva pokušaja da se ekipe televizije Vojvodine pozabave ”mokrinskim” slučajem, u dirljivoj epopeji o tzv. ”istraživačkom” novinarstvu u Vojvodini: oba puta su prilozi zaustavljeni sa vrha ”Karingtonke”. Usput, sama televizija Vojvodine smeštena je u zgradi koja pripada NIS-u, odnosno Rusima. A oni, tridesetogodišnji omladinski aktivisti obaveštajne službe ruske države vladaju NIS-om jednostavno: otpuštaju zaposlene, ne samo visokokvalifikovane, nego i i radnike na bušotinama, pumpama, one koji su zaštićeni zakonom o radu, vezano sa posebne poslove i prijavljuju profit u 2012. godini, onoliki koliko je plaćena cela kompanija i svi zemni resursi Vojvodine. Ostaje, dakle, samo još nekih četvrt veka da eksploatišu, praktično bez naknade vojvođanski gas i naftu - sa odlivom profita od oko milijardu evra godišnje. Da ponovim: 1000 miliona evra svake godine isisa se iz Vojvodine u Rusiju, što kroz regularni, prikazani profit, što kroz krađe u obećanim, a neispunjenim investicijama, što neplaćanjem rudne rente. Koliko to mostova, radnih mesta, škola, puteva, bolnica može da se napravi za milijarnu evra?

Malo istorije...samo ukratko...tek da bi smo znali o čemu pričamo...jer pojedini OČIGLEDNO ne znaju:
Citat:
Preduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa osnovano odlukom Vlade FNRJ 1949. godine, a 1953. postaje "Naftagas" sa sedištem u Zrenjaninu. 1991. godine, Milošević istom brzinom kojom donosi prvi secesionistički ustav na teritoriji SFRJ, otima "Naftagas" i formira tzv. "Naftnu industriju Srbije" (NIS), kao jedan od nacionalnih projekata, koji će obezbediti gorivo i profit za buduće ratove.

...dalje
Citat:
Preskačući sve razvojne i statistički suvisle i nesuvisle detalje, tek, skori energetski sporazum sa Rusijom, čija je glavna moneta bio baš NIS, potpisan od strane Tadićeve “klike” 2008. važiće još SAMO nekih 30 godiona - do 2038. godine! Tim sporazumom nekadašnje vojvođansko preduzeće, velika centralna zgrada, dve rafinerije (Novi Sad i Pančevo), ali i kompletne rezerve nafte i gasa pod zemljom Vojvodine - postaje većinsko vlasništvo Gaspromnjefta (51%), u stvari ruske države, a 49% vlasništva ostaje državi Srbiji.

Citat:
Takva prodaja, jednom već ukradenog monopolskog preduzeća, iz Vojvodine, kao i njenih resursa, čak i od ekstremnih desničara biva protumačeno kao - veleizdaja.

Jel tako bilo Milojice???

...neko tražio ovde i šta, koliko, kako...
Citat:
Proizvodnja nafte i gasa obavlja se u Vojvodini sa 53 naftnih i gasnih polja, uključujući i izvore iz koncesije u Angoli. Trenutno je u eksploataciji 597 naftnih i 98 gasnih bušotina. Najznačajnija naftna polja: Velebit, Kikinda, Kikinda-polje, Mokrin-zapad, Rusanda, Elemir, Kikinda-gornje, Kelebija, Kikinda-varoš, Turija. Najznačajnija gasna polja: Mokrin, Međa, Martonoš, Itebej, Velebit, Melenci duboko, Torda plitko. Kada kopa bilo gde u Rusiji, taj isti Gaspromnjeft plaća lokalnoj samoupravi rudnu rentu od 22%. Predsednik jedne vojvođanske opštine nedavno se drznuo da zatraži dobro skrivene i automatskim puškama branjene podatke o ukupnoj količini izvađene nafte iz Turije, ne bi li izračunao koliklo je tih famoznih 3 %, a ruski ga je menadžer zapitao u ”Šojgu” stilu: “Zar Vi nama ne verujete?” Država Srbija se pokazala kao buva na krznu velikog ruskog medveda.

Citat:
Sporazum, dakle podrazumeva da 30 godina u prvoj polovini 21. veka, ruska država ima pravo da vadi naftu i gas ispod Vojvodine, preciznije rečeno ispod Banata i Bačke, sa tzv. rudnom rentom od samo 3%, što spada u red najnižih rudnih renti na svetu.

E ,sad bih voleo da neko ovde okači definiciju KOLONIJALIZMA, da to ne radim ja, jer mi nećete verovati.

Pažnji onih kojima su bitni i trenutno nevidljivi detalji, preporučujem:
SECURITY ASPECTS OF THE SOUTH STREAM PROJECT
This briefing paper was requested by the European Parliament's Committee on Foreign Affairs.

Pa odatle...nešto izvoda:
Citat:
- Rusija je svoj uticaj na tržište i politiku Evrope već donekle i obezbedila ugovorom sa Austrijskom OMV; na račun ''Nabuka'', naravno. Čime je praktično napravila stratešku ''potkovicu'' nad Jugoistočnom Evropom. Sa uticajem, i na tržište, Mir i Bezbednost - ali ČITAVE EVROPE.

- Rusija nipošto ne ide u pravcu razvoja Zapadne Demokratije (što je demonstrirala i u sukobu u Gruziji). Kremlj se vraća ''sovjetskoj'' politici blokovskom i hladno-ratovskom poretku. Zbog čega EU mora pažljivo da razmotri svaki ruski strateški projekat - i posledice, koje ovi sobom nose po Evropu; njene granice, politiku, ekonomiju - i Bezbednost.

U tom smislu, EU mora sa posebnom pažnjom da prostudira gasovod ''Južni tok''.
Neka od pitanja koja se nameću pri razmatranju:

- Da li će ''Južni tok'' zaista povećati energetsku sigurnost Evrope? Ako ne, i ako on ugrožava projekat ''Nabuko'', da li EU treba da ga podrži?

- Odakle će ''Južni tok'' crpeti gas? I šta će biti ako se pokažu opravdane sumnje, da Rusija NEMA dovoljno gasnih rezervi da podmiri potrebe evropskog tržišta. Da li je moguće da će ''Južni tok'' sprovoditii gas, koji trenutno tranzituje kroz Ukrajinu i Belorusiju?

- Da li će ''Južni tok'' dozvoliti uvoz drugih energenata u zemljama kroz koje bude prolazio? I kakve će političke i druge posledice proizvoditi u zemljama, kroz koje gasovod bude prolazio? Da li to znači da će Rusija određivati istim - o priključenju u EU ili NATO? (* Srbija i Ukrajina 2013, prim. aut.)

- Da li postoje druge energetske opcije? I šta će biti sa njima (obnovljivi izvori energije, konzervacija itd)? I šta će biti, ako proizvođači gasa iz Centralne Azije - većinu gasa budu preusmerili u Kinu ili Indiju - umesto prema Evropi?

- Da li postoje mehanizmi kontrole i transparentnosti - odgovornosti - za gasovod; koji će kontrolisati Rusija - koja nije članica EU? A koja ima svoju ''ćud''? Da li se znaju svi ugovori, koje zemlje potpisuju - šta oni sadrže; i kakve sve posledice mogu nositi sobom?

- Budući da ''Gazprom'' već duguje - kao i estimacije izgradnje ''Južnog toka'' od 12.8 milijardi evra (2008) - pitanje je: ODAKLE će se finansirati ovaj - i zvanično - ''nekomercijalni projekat''?''

Dakle...tik-tak-tika-taka-tik-tak-tika-taka...

Po pitanju Srbije, izveštaj jasno govori koliko je, i u kojoj meri, Rusija iskoristila (zloupotrebila, izmanipulisala); naročito po pitanju Kosova (što je i sam Medvedev potvrdio) i nezadovoljstva politikom Zapada.

E , sad, gde se u celoj priči krije Sava Savanović sa svojim gatarama, NE BI' ZNAO KASTI.

Inače prvi citati bez linka su sa ekspozea prof.dr.Miroslava D. Ilića datog u Vojvođanskom Klubu.
[ Lazar-I @ 26.11.2013. 08:33 ] @
Citat:
i prijavljuju profit u 2012. godini, onoliki koliko je plaćena cela kompanija i svi zemni resursi Vojvodine

Kada bi pravili gubitke u tom iznosu, da li bi ti tada bio zadovoljan? Meni je na primer drago kada Fiat pravi dobre rezultate u Srbiji, ne zanima me da li je firma Italijanska, Ruska ili iz neke treće zemlje. Žao mi je što i US Steal nije nastavio sa početnim uspesima, bez obzira što je to US kompanija. Ne bi mi smetalo ni da su vlasnici sa Marsa ako kompanija dobro posluje.

Dobra je bila ona analiza (SECURITY ASPECTS OF THE SOUTH STREAM PROJECT), samo što je stara više od pet godina, pa je deo o Nabuko projektu zastareo. S obzirom da nema Nabuka, verovatno je sada zastareo i onaj deo o demokratiji u Rusiji u kontekstu izgradnje gasovoda. Zastarela je i procena o vrednosti investicije. Sve u svemu, veliki napredak za tebe jer nisi okačio dokument iz vremena Hazburške monarhije.
[ Vasastajić @ 26.11.2013. 09:54 ] @
Citat:
samo što je stara više od pet godina

He,he....dooobar pokušaj diskvalifikacije činjenica...
... u međuvremenu, KADA ONO, zavarene ČAK dve cevke!
Od celog projekta.
A u toku "varenja" pojedeno, popijeno...pitaj Bajatog koliko.
I suštinu si promašio...
Al', ajde, nagradno pitanje za tebe...ne bi li ugajgulio suštinu:

kome pripadaju naftni i gasni resursi Vojvodine:
a) pripadaju državi Rusiji;
b) pripadaju državi Srbiji; i
c) pripadaju Vojvodini i njenim građanima?

Na ovom pitanju možeš proveriti svoj nacionalni i "lokal" patriotizam.

Citat:
Najnovije vesti, prema svedočenjima ono nekoliko inžinjera, što su ostali posle masovnog otpuštanja u NIS-u, umesto tankih cevi od nekoliko ”coli”, za dosadašnju, umerenu eksploataciju nafte iz vojvođanske zemlje, ovih dana su postavljene široke cevi od 15 ”cola”. Iako naviknuti na bezobzirnost ruske kompanije u eksploataciji naše nafte, ova odluka i debljina cevi zaprepastila je sve. Izgleda da se Rusima žuri da posisaju što pre vojvođansku naftu i gas. Zašto?

Citat:
Događanja u vezi sa ”neophodnošću” transformacije ”Srbijagasa” i ”ugoržavanja” gasovoda ”Južni tok”, politička uzburkanost posle emisije ”Insajder”, koja tobož raspravlja o bolu države Srbije, a ne uočava problem uništavanja Vojvodine, ukazuje da ”evropska” orjentacija sadašnje republičke vlade nagoveštava korekciju politički potpuno neodrživog stava o neutralnosti srbijanske pozicije (”i istok i zapad”), odnosno elementarnu geostratešku činjenicu da se Evropa brani na Dunavu. Ne možeš želeti da postaneš Evropa, a da se njen sastavni deo - panonska ravnica i u njoj Vojvodina, odnosno njeni resursi, prava ljudi, prirodna bogatstva na kojima žive, uključujući prava lokalnih samouprava - tretiraju kao devetanestovekovna kolonija države Rusije i države Srbije. Otvaranja "evropskih" poglavlja i uvođenja evropskih standarda je neminovnost. Vidi to, izgleda, Rusija, pa joj se žuri.

Citat:
Dok u dubini zgrade na Bulevaru oslobođenja ulaze sve bolja kola sa ruskim registracijama, dotle zaduženi beogradski i novosadski proruski špijuni, tzv. "biznismeni" i "menadžeri" na bogatim sinekurama, ogrnuti u srpsku-kosovsku nošnju daju izjave po televizijama i "najuticajnijim" beogradskim nedeljnicima da moramo biti zahvalni Rusiji, jer, tobož, obezbeđuje ruski gas za privredu koja ne postoji, ali ga zato prodaje "srpsko-ruska"" firma domaćinstvima u Vojvodini po najskupljim cenama, ili što uplaćuje mrvice u poresku kasu Srbije, od koje ponovo najveću korist ima Beograd. Vojvodina je zato nerazvijena.

Ovi dopunski citati sa definicijom KOLONIJALIZMA će ti, NADAM SE ,otvoriti oči.
Definiciju kolonijalizma nađi ti.

[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 26.11.2013. u 11:04 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 26.11.2013. 10:29 ] @
Kako ti ne dosadi više?! U svakoj temi ista priča!
[ Lazar-I @ 26.11.2013. 11:06 ] @
Citat:
Vasastajić He,he....dooobar pokušaj diskvalifikacije činjenica...

Kojih činjenica? Da Nabuko ne postoji? Da i kad bi bio realizovan ne bi prolazio kroz Srbiju? Da se dokument bavi interesima EU, a ne Srbije? Da sada nije 2008. godina?

Citat:
Vasastajić ... u međuvremenu, KADA ONO, zavarene ČAK dve cevke!

Zavarene su najmanje 4 cevke!

Citat:

Vasastajić
kome pripadaju naftni i gasni resursi Vojvodine:
a) pripadaju državi Rusiji;
b) pripadaju državi Srbiji; i
c) pripadaju Vojvodini i njenim građanima?

Pripada državi Srbiji. Država Srbija pripada svim njenim građanima, uključujući i one koji žive u Vojvodini. Država Srbija je prodala većinski deo naftne kompanije NIS ruskoj firmi Gasprom. NIS eksploatiše resurse i plaća rudnu rentu, porez i dividendu državi Srbiji. Imaš dovoljno podataka, pa zaokruži sam.
[ da.li.sam.to.ja @ 26.11.2013. 11:07 ] @
Vaso@ kao lalos-srbin iz NS u kom zivim od rodjenja 33god kod skole na novom naselju Prva vojvodjanska briga, zelim ti reci da mnogo gresis u ovakvim stavovima jer pored toliko godina koje imas gde je zivotna mudrost?! Jer obojica znamo sta se desavalo sa nisom koji je bio 100% nas da su od njega samo politicari I pojedinci koji su radili u nisu imali privilegiju da uvek imaju najvece plate u ns I da se dele stanovi istim ljudima po 3 puta. Arcili su ga na sve strane pojedinci dok mi gradjani vojvodine I srbije nismo imali nikakvu korist. Isto tako znamo da je zastarela tehnologija trovala I ubijala stanovnike šangaja jer je rafinerija svakodnevno radila. A danas nema ni smrada koji se 40god sirio tim naseljem. Tad ste cutali jer ste imali licnu korist!!! Naši vojvodjani u nisu su ulagali u Karingtonku 70miliona a u rafineriju nista...
Naravno da sad kad tih povlastica nema ONI sire losu kampanju a realnost je da nema vise stare tehnologije, nema vise čerupanja u firmi, a uplacuju u budzet drzavni mnogo vise I plus dele dividende a eto ga I juzni tok.
To gasa I nafte sto ima vojvodina je 6% od dnevnih potreba za naftu vojvodine a gasa je oko 10%.
Svaki tvoj stav treba podacima proverljivim da nam argumentujes I onda mozemo reci da si ozbiljan forumas a ne emocijom da se sluzis u tim mudrim godinama.
Tako da daj podatke!!!

[ Braksi @ 26.11.2013. 11:08 ] @
Sedište NIS-a je u Novom Sadu prema tome i što se tiče lokalpatriotizma nema se šta prigovoriti Rusima. A tu će u našem prelepom gradu biti i centar za ceo region. Da li si svestan svoje nesvesti i znaš li ti šta to znači za trokiranu orivredu NS ?

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.11.2013. u 15:20 GMT+1]
[ Vasastajić @ 26.11.2013. 11:53 ] @
Citat:
Lazar-I:Kojih činjenica? Da Nabuko ne postoji? Da i kad bi bio realizovan ne bi prolazio kroz Srbiju?  

Dokument, koji sam okačio, se bavi mnooogo ozbiljnijim aspektima i činjenicama od ovih koje si ti iz konteksta izvukao.
Da ne ponavljam, vrati se samo na onaj prevedeni izvod, ako misliš da se racionalno baviš ovom temom.
Citat:
Da se dokument bavi interesima EU, a ne Srbije?

Citat:
Po pitanju Srbije, izveštaj jasno govori koliko je, i u kojoj meri, Rusija iskoristila (zloupotrebila, izmanipulisala); naročito po pitanju Kosova (što je i sam Medvedev potvrdio) i nezadovoljstva politikom Zapada.

E, sad po tvom rezonu koja bi to prava mera bavljenja interesima Srbije bila nužna u tom dokumentu, da bi ti bio zadovoljan.
Jel Medvedev otvoreno rekao zašto je Srbija tada bila PRINUĐENA na tako loše uslove prilikom predaje NIS-a?
I šta se desilo sa Kosovom?!?

Gde nestade ruska intervencija po pitanju sprečavanja razvoja događaja na Kosovu?
A TA OBEĆANA USLUGA PLAĆENA VOJVOĐANSKOM "NAFTOM"!?

Znaš kako, davno je svet rekao da se pametan uči na tuđim greškama, a budala na svojim, međutim mi u ovom slučaju imamo "uznapredovali" varijetet te mudrosti, gde se naše budale ni na svojim greškama neće nikada i ničemu naučiti.

Uostalom niti sam ja pop, a i da jesam bio bi' svestan da je krštenje jarića zaludan pos'o.
Uživajte!

Dao sam vam dosta elemenata za potpuni užitak.
[ Lazar-I @ 26.11.2013. 12:29 ] @
Citat:
- Rusija je svoj uticaj na tržište i politiku Evrope već donekle i obezbedila ugovorom sa Austrijskom OMV; na račun ''Nabuka'', naravno. Čime je praktično napravila stratešku ''potkovicu'' nad Jugoistočnom Evropom. Sa uticajem, i na tržište, Mir i Bezbednost - ali ČITAVE EVROPE.

Ako donosi mir i bezbednost Srbiji, briga me za ostatak Evrope, isto onoliko koliko je ostatak Evrope briga za Srbiju. Za Nabuko, koji zaobilazi Srbiju mi je drago da je propao.

Citat:
- Rusija nipošto ne ide u pravcu razvoja Zapadne Demokratije (što je demonstrirala i u sukobu u Gruziji). Kremlj se vraća ''sovjetskoj'' politici blokovskom i hladno-ratovskom poretku. Zbog čega EU mora pažljivo da razmotri svaki ruski strateški projekat - i posledice, koje ovi sobom nose po Evropu; njene granice, politiku, ekonomiju - i Bezbednost.

U Gruziji je demonstrirala vojnu silu. Sad ne znam da li je za zapadnu demokratiju neophodna druga vrsta oružja, na primer projektili sa osiromašenim uranijumom, napalm, kasetne bombe... Verujem da nešto slično imaju i Rusi, u svakom slučaju bilo im je dovoljno za pobedu u ratu. Najbolja stvar je što taj rat nije bio protiv Srbije. Gruzija je već stara vest, pokušaj da nađeš neki noviji dokument koji se bavi Arapskim prolećem i Srijiom.

Citat:
- Da li će ''Južni tok'' zaista povećati energetsku sigurnost Evrope? Ako ne, i ako on ugrožava projekat ''Nabuko'', da li EU treba da ga podrži?

Izgleda da Nabuko više nije ugrožen, pošto se odustalo od njega. Novo pitanje je da li EU treba da podrži Južni tok, ako JT nema alternativu?

Citat:
- Odakle će ''Južni tok'' crpeti gas? I šta će biti ako se pokažu opravdane sumnje, da Rusija NEMA dovoljno gasnih rezervi da podmiri potrebe evropskog tržišta. Da li je moguće da će ''Južni tok'' sprovoditii gas, koji trenutno tranzituje kroz Ukrajinu i Belorusiju?

Očigledno da Rusi smatraju da će im se investicija isplatiti. Da nije tako sigurno ne bi gradili gasovod. Da li će količine biti dovoljne za evropsko tržište, baš me je briga. Bitno je da Srbija ima koristi od toga. Opet, da li će Ukrajina i Belorusija pretrpeti štetu mene ni malo zanima.

Citat:
- Da li će ''Južni tok'' dozvoliti uvoz drugih energenata u zemljama kroz koje bude prolazio? I kakve će političke i druge posledice proizvoditi u zemljama, kroz koje gasovod bude prolazio? Da li to znači da će Rusija određivati istim - o priključenju u EU ili NATO? (* Srbija i Ukrajina 2013, prim. aut.)

Ovo je definitivno loše za EU i NATO, ali zato je dobro za države kroz koje prolazi gasovod. Ako im gasovod omogućuje bolju alternativu od EU/NATO zašto da je ne iskoriste? Zbog ljubavi prema NATU/EU?

Citat:
- Da li postoje druge energetske opcije? I šta će biti sa njima (obnovljivi izvori energije, konzervacija itd)? I šta će biti, ako proizvođači gasa iz Centralne Azije - većinu gasa budu preusmerili u Kinu ili Indiju - umesto prema Evropi?

Druge enegretske opcije će biti dostupne i dalje kao i ranije i koristiće se pod uslovom da su isplative. Prozivođači iz Centralne Azije će prodavati gas tamo gde im se najviše isplati i tamo gde postoje tehnički uslovi. Najbolje je ne raditi ništa, a gas će sam da dođe u Evropu :)

Citat:
- Da li postoje mehanizmi kontrole i transparentnosti - odgovornosti - za gasovod; koji će kontrolisati Rusija - koja nije članica EU? A koja ima svoju ''ćud''? Da li se znaju svi ugovori, koje zemlje potpisuju - šta oni sadrže; i kakve sve posledice mogu nositi sobom?

EU se brine jer ne može sve ona da kontroliše. Meni je sve jedno da li će nešto da kontroliše EU ili Rusija, sve dok od toga imamo koristi.

Citat:
- Budući da ''Gazprom'' već duguje - kao i estimacije izgradnje ''Južnog toka'' od 12.8 milijardi evra (2008) - pitanje je: ODAKLE će se finansirati ovaj - i zvanično - ''nekomercijalni projekat''?''

Nije više 12.8 nego 16. Nemam pojma, izgleda da su skupili nekako, možda od nafte i gasa koji je izvađen u Vojvodini :)

Citat:

I sada bi po tebi verovatno bilo najpametnije da odustanemo od izgradnje gasovoda? Je l imaš neki pametan predlog šta da se radi dalje?
[ vladd @ 26.11.2013. 13:39 ] @
Ne znam zasto svaka bajka mora da dobije svoje "vatrene" pobornike.

Eto pravimo(i pravili smo) automobile, pa smo se nekako, jedva i nepovoljno, vezali za Fijata..a mogli smo sami..strug i presu u sake i da vidis model...

Kada odes uu kafanu, platis turu...nekako se uvek prebrojavas da nisi platio vise od drugih, odnosno da ne piju Dzek Danijels kada je tvoj red, a pivkanu kada je njihov?

Patolosko navodjenje cinjenica koje su izvucene iz konteksta i nemaju dodira sa (surovom) realnoscu j cudan primer kritizerstva.

Sta bi to "vojvodina" sa "svojim" gasom? Bila energetski faktor na planeti i uzdrmala Ameriku i ili Emirate?

Ili sa silnom naftom, koju kada Rusi ispumpaju, vratice se Panonsko more?

Za energetske poslove evropskog nivoa, ne moze se biti siromasna sitna budala, koja misli da se jede sve sto leti, vec ozbiljan partner.

A "vojvodina", da ne kazem i cela Srbija, nije ozbiljan partner ni u proizvodnji hrane, sto joj je ocigledna prednost, ali bi rado olako zinula da bude "energetski" faktor.
A za taj "poslic" mora da ima "velikog brata".

Pa sto je NIS godinama bio u dubiozama po nekoliko stotina miliona dolara, kod silne nafte, gasa i rudne rente?

Kada se konstatuje razlog, onda postane i jasnije zasto se PROFIT i poslovni novac drzi VAN domasaja "gladnih maca"...da ne bi gladne mace zaposljavale svastike, kupovale jahte, a pri tome imale 0 doprinos, odnosno proizvodile stetu...
[ payge @ 26.11.2013. 13:51 ] @
Citat:
Vasastajić: dacho, smanji doživljaj i skokni do Kijeva, pa nam prenesi sveže informacije iz prve ruke.
Može?

kad nece dacha, ja cu ti kazem:

U Kijevu je +2°C, rujke im ne daju gas i na sikter bre su ih otkacili iz carinske unije.
Dakle, nema unije nema posla, 'ladno je i nema gasa,
sta je drugo preostalo šalabajzerima osim da se skupljeni na trgu zagreju, telima.

*Sto se tebe tice VasoStajicu,nema da brines, ti samo kupi par metara bakarne pletenice, moze od 25mm2 i bice ti super.
[ yolja624 @ 26.11.2013. 14:10 ] @
Zato ce Srbija dobiti free gas zbog juznog toka? Hoce, ali u panjevima.
A ovo sa "bakarnom pletenicom" me bas zanima sta si zelio da kazes? Mora da je nesto smjesno pa bio volio da se nasmijem...
[ Mali_Milojica @ 26.11.2013. 14:11 ] @
KUDA IDE UKRAJINA
Citat:
Lajtmotiv vekovnih kritičara Rusije i iznenadnih prijatelja Ukrajine je star koliko i Kijev. Moskvu okrivljuju čas za težnju da obnovi kontrolu Ukrajine „a la SSSR“, čas za nameru da hoće da joj oduzme Krim, čas za pokušaje da u toj zemlji zavadi zapad, koji govori ukrajinski, sa istokom, koji govori ruski. Reklo bi se da je vrhunac ovakve strategije postala pozicija koju je zauzeo niz političara Poljske, skandinavskih zemalja i još nekih zemalja Evropske unije, a sve zbog projekta izgradnje gasovoda Severni tok. Umesto da se obraduju mogućnostima da pri isporuci energenata ubuduće ne zavise od nepredvidivih ukrajinskih prevoznika tranzitera, na Zapadu pričaju o nekakvom „energetskom imperijalizmu“, čas Gazproma, čas Rusije, a čas Putina lično.
[ Dexic @ 26.11.2013. 14:20 ] @
Citat:
yolja624:

Mi uzimamo kredit da bi pravili ovu deonicu, sada, po ne nimalo dobrim kamatnim stopama (4.25% na dolare je MNOGO), i da bi tek 2025. videli dobit od toga? (a jos cemo isplacivati kredit tek)

Da je gas free isplatili bi ga za <2 godine ;)
[ Lazar-I @ 26.11.2013. 14:29 ] @
Citat:

Citat:
Mi uzimamo kredit da bi pravili ovu deonicu, sada, po ne nimalo dobrim kamatnim stopama (4.25% na dolare je MNOGO), i da bi tek 2025. videli dobit od toga? (a jos cemo isplacivati kredit tek)

Da je gas free isplatili bi ga za <2 godine ;)

Vazduh je besplatan. Svi koji žele free gas mogu odmah da počnu da zarađuju. Šta je sa vama ljudi? Može se govoriti o ceni i dostupnosti neke robe, ali ovo o čemu vi pričate nema veze ni sa čim.
[ Mali_Milojica @ 26.11.2013. 14:34 ] @
Energetski (ne)sporazum po volji protivnika Južnog toka
Citat:
Ruska strana je platila relativno nisku cenu — 400 miliona evra, ali je zato neuporedivo više uložila u NIS. Ne samo da je vratila dugove kompanije koja je u tom trenutku bila veliki gubitaš (ti dugovi su po rečima njenog sadašnjeg direktora Kirila Kravčenka premašivali milijardu dolara), nego se obavezala da u NIS investira 547 miliona evra.

Za poslednjih nekoliko godina sredstva uložena u NIS iznose milijardu i po evra. Tu brojku je u maju ove godine naveo Vladimir Putin u susretu sa Tomislavom Nikolićem, obećavši da će u narednih nekoliko godina u NIS biti uloženo još milijardu i po evra. Dva meseca ranije Moskva i Beograd su sklopili dugoročni ugovor na 10 godina, koji za Srbiju predviđa sniženje cena isporuke ruskog gasa sa 399 na 370 dolara za 1000 kubnih metara.

Ekspert za strana ulaganja Milan R. Kovačević slaže se sa ocenom da generalno gledano aranžman Srbije sa Rusijom o izgradnji Južnog toka zemlji donosi benefite.- S obzirom na to da ćemo dobijati veće količine gasa nego što je to sada slučaj i da nećemo zavisiti od samo jednog pravca, građani Srbije će imati koristi od izgradnje gasovoda. Naravno, to važi samo u slučaju da sve bude onako kako je i najavljeno da će biti. Drugim rečima, Srbija će imati koristi od tog posla u onoj meri u kojoj naša domaća preduzeća budu uključena u njegovo izvođenje. Sa druge strane, neke stvari vezane za dva potpisana ugovora o ruskoj pozajmici i tranzitnim pravima još uvek nisu dovoljno poznata. Zbog toga je bitno da Vlada što pre upozna javnost sa sadržinom tih ugovora - kaže naš sagovornik.
http://www.danas.rs/danasrs/ek...id=271796#sthash.7jYOPsD7.dpuf
[ Java Beograd @ 26.11.2013. 15:15 ] @
Naravno da je, generalno uzevši, dobro da Srbija ima veliki tranzitni gasovod na svojoj teritoriji. Dobro je da zemni gas do Srbije stiže iz dva magistralna pravca. Mislim, niko ovde nije lud, svi znamo šta je dobro.

Ali:
- Kako je ugovorena ta "firma"
- U čijem je vlasništvu
- Ko ima kakva prava (osnivačka, upravljačka)
- Ko je koliko platio
- Ko će koliko da profitira
- i td. i td.

Sve to toliko dismr da je to čudo jedno.
[ Mali_Milojica @ 26.11.2013. 15:21 ] @
Citat:
Java Beograd:Sve to toliko dismr da je to čudo jedno.

Smrde naši političari od količine novca koje su uzeli prodajući narodu šećerleme.
Što se tiče gasovoda, Srbija je energetski zavisna zemlja i gasovod koji nam može doneti nešto i dobro ne treba pljuvati u korenu.
Daće Bog da ispliva na površinu ko je sve i koliko mešetario.
Evo samo primera sa Bajatovićem. Poluobrazovani partijski kadar u firmi sa gubitcima od xy miliona ima platu od xy hiljada eura?!
[ Lazar-I @ 26.11.2013. 15:25 ] @
Citat:
Java Beograd Mislim, niko ovde nije lud, svi znamo šta je dobro.

U ovo se ne bih kladio. Naravno, to se ne odnosi na tebe.

Citat:

- Kako je ugovorena ta "firma"
- U čijem je vlasništvu
- Ko ima kakva prava (osnivačka, upravljačka)
- Ko je koliko platio
- Ko će koliko da profitira

Bitno je samo ovo poslednje podebljano. Što se tiče vlasništva i upravljanja, koliko ja znam Rusi su većinski vlasnici, a mi naš deo finansiramo iz ruskog kredita.
[ Mali_Milojica @ 26.11.2013. 15:34 ] @
Korist od „Južnog toka“ stiže sa svih strana
Izgradnja gasovoda ubedljivo je jedan od najisplativijih energetskih i razvojnih projekata u našoj zemlji. Godišnje od tranzita 300 miliona, a od poreza još 25 miliona evra.
ČIM u Srbiju stigne gas iz Rusije, koji se očekuje 2016. naša zemlja može da se nada ekonomskom boljitku. Tako tvrde stručnjaci, naglašavajući da je „Južni tok“ jedan od malobrojnih projekata koji će nesumnjivo Srbiji doneti veliku korist. Godišnje će se u zajedničku kasu samo od tranzita sliti više od 300 miliona evra, od poreza na svim nivoima do 25 miliona evra, a direktne investicije u privredu iznosiće oko 1,7 milijardi evra. Za građane je možda najvažnije što će izgradnja i eksploatacija otvoriti minimum nekoliko hiljada radnih mesta.
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2013. 15:44 ] @
Mislim da je najbolje sacekati da se vidi koliko ce tacno cela stvar kostati Srbiju i koliki ce profit biti od toga.

Svi tekstovi koji se pisu danas su garantovano izpolitizirani i dolaze ili iz "za" ili "protiv" tabora.

Jedno je sigurno, South Stream gasovod je projekat izmedju Rusije i EU. Rusi ne bi ulazili u posao sa izgradjnom gasovoda da nemaju obezbedjene kupce za velike kolicine gasa (daleko vece nego sto male balkanske ekonomije potrazuju). Zbog toga je to poprilicno siguran projekat i sasvim sigurno nije radjen da bi se "provocirala" EU posto je upravo ta EU i najveci kupac ruskog gasa. To, jednostavno, nema nikakvog smisla. EU, takodje, dobija jos jedan krak koji je, prakticno, "backup" ako Rusija i Ukrajina imaju probleme oko racuna u buducnosti.

Sto se Srbije tice, kaze se posle bitke svako general - da li je bilo moguce izvuci bolji dil ili ne je pitanje na koje je verovatno jako tesko dati odgovor. Tacno je da Bugarska verovatno izboksovala bolji dil, ali ne treba gubiti iz vida da je Bugarska prakticno nezaobilazna drzava za projekat za razliku od Srbije. Rusi su verovatno mogli Srbiju da zaobidju bez problema (bas kao sto je Nabucco projekat zaobilazio Srbiju), tako da je Srbija u startu verovatno imala losiju pregovaracku poziciju od, recimo, Bugarske.

Treba sacekati sa ocenama - projekat je potpisan davno, nema nazad a da li ce biti dobar ili ne, to ce samo vreme reci.
[ MyWay @ 26.11.2013. 23:01 ] @
Citat:
Vasastajić:
Inače prvi citati bez linka su sa ekspozea prof.dr.Miroslava D. Ilića datog u Vojvođanskom Klubu.

Vidi, ubih se tražeći šta je po struci uvaženi gos'n profesor, gde predaje i slično, ali ne mogu ništa naći.
Obzirom da si ga citirao, odnosno prenosio njegove podatke i informacije, bilo bi lepo i da nas upoznaš sa likom i delom Miroslava doktor Ilića, jerbo Google nije baš od pomoći po tom pitanju.
[ adzo_ @ 27.11.2013. 12:34 ] @
Ja najblize sto sam nasao je ova osoba:
Odeljenje za interventne procedure, dijagnostiku i laparaskopsku hirurgiju
Načelnik Odeljenja: Prof. dr sc. med. Miroslav D. Ilić

Institut Sremska Kamenica je u pitanju

Ovo je interesantno: link
E sad je pitanje ko koga kopira, prof.dr. Vasu ili Vasa kopira prof.dr.

Nije lepo koristiti tudje reci a ne navesti izvor
(Ova poruka)

Lakse je ostaviti link nego prekucavati tudji tekst
[ vladd @ 27.11.2013. 14:30 ] @
Citat:
yolja624:
A ovo sa "bakarnom pletenicom" me bas zanima sta si zelio da kazes? Mora da je nesto smjesno pa bio volio da se nasmijem...

U stvari, jako mi se svidja tvoja logika, evo odmah idem u Rajfajzen banku da uzmem "free" nekih par hiljada evra za dnevne troskove
Mislim, strana banka, na nasem terenu, nasa zgrada, nasi klijenti... njihovi evrici, logika je...red je...
Recicu im i da dosta njih ima istu zelju

Od toka necemo imati besplatan gas, nemaju ga ni oni odakle se vadi, ali cemo imati odredjen znacaj(koji se kupuje, to valjda znamo), imacemo energetsku sigurnost(a i to kosta, a dobijamo bespplatno), i imacemo 200 miliona nekih deviza, kada otplatimo kredit. Prolazna taksa se koristi inace za otplatu doticnog kredita...to je valjda jasno...
[ yolja624 @ 27.11.2013. 16:22 ] @
Citat:
vladd: U stvari, jako mi se svidja tvoja logika, evo odmah idem u Rajfajzen banku da uzmem "free" nekih par hiljada evra za dnevne troskove:)
Mislim, strana banka, na nasem terenu, nasa zgrada, nasi klijenti... njihovi evrici, logika je...red je...
Recicu im i da dosta njih ima istu zelju:)

Od toka necemo imati besplatan gas, nemaju ga ni oni odakle se vadi, ali cemo imati odredjen znacaj(koji se kupuje, to valjda znamo), imacemo energetsku sigurnost(a i to kosta, a dobijamo bespplatno), i imacemo 200 miliona nekih deviza, kada otplatimo kredit. Prolazna taksa se koristi inace za otplatu doticnog kredita...to je valjda jasno...

Taj Juzni tok nije banka! Ne bi ni postojao da neko ne dozvoli da se preko nase teritorije gradi put za prevoz robe (u ovom slucaju gasa) iz tacke A (u Rusiji) do tacke B (u EU). Za prelaz preko tvoje teritorije, onaj ko ima korist od prodaje robe placa za tranzit robe preko nase teritorije. Moze u EUR / USD ili u robi, stvar dogovora. Jos ako sami ucestvujemo u gradnji, onda to jos podize vrijednost koju Rusija treba da plati Srbiji, tj, jeftinijim ili besplatnim gasom. To je tebi smjesno, meni je recimo zalosno, sto mi kao gradjani necemo imati koristi od svega toga. Meni nista ne smeta Juzni tok, ali mi smeta sto placamo nesto sto ne bi trebali da placamo. Pljacka!

A tu tvoju "energetsku sigurnost" je imala i Ukrajina, ali kad se pocela da priblizava EU, ta "sigurnost" je postala "nesigurna" I znamo da i Srbija ide ka EU, pa ce vjerovatno tim putem krenuti i kaobajagi "energetska sigurnost". Jedino ako si toliko ubjedjen da ce "braca rusi" imati "posebno razumijevanje" za interese Srbije, pa nece reagovati kako put ka EU bude napredovao.

Korist za gradjane - nas male ljude, ja ne vidim.
[ Lazar-I @ 27.11.2013. 16:36 ] @
Citat:
Meni nista ne smeta Juzni tok, ali mi smeta sto placamo nesto sto ne bi trebali da placamo. Pljacka!

A šta to plaćamo?
[ yolja624 @ 27.11.2013. 17:12 ] @
Citat:
Lazar-I: A šta to plaćamo?

Trenutno placamo ono sto placamo. Problem sto cemo i dalje placati isto, a imamo "srecu" zvanu juzni tok. Nema potrebe da mi odgovaras...
[ MyWay @ 27.11.2013. 17:18 ] @
Citat:
yolja624:
A tu tvoju "energetsku sigurnost" je imala i Ukrajina, ali kad se pocela da priblizava EU, ta "sigurnost" je postala "nesigurna" I znamo da i Srbija ide ka EU, pa ce vjerovatno tim putem krenuti i kaobajagi "energetska sigurnost".
Ukrajina ima energetsku sigurnost a to znači da ne zavisi ni od koga, sve dok izmiruje svoje obaveze prema dobavljaču.
A tu nastaje problem, pogotovo u sredinama koje su sklone da sa jedne strane potkradaju sami sebe a sa druge ne žele ništa da rade. Takve sredine/pojedinci pre ili kasnije potpadnu u dužničko ropstvo, prema bankama, klubovima poverilaca, isporučiocima energenata i sirovina..
Osim prirodne i nacionalne povezanosti, Ukrajinu za Rusiju vežu i silna dugovanja, no sve bi se to moglo i prevazići kad bi ima Zapad davao nešto više od moralne podrške na putu ka EU. Što reče njihov premijer:
Citat:
The last straw that broke the camel’s back was the IMF’s position,” Azarov said. “They offered to provide us with a loan equal to what we have to repay them. At the same time they demanded to double utility prices, freeze salaries, and cut budget spending.”

:-)
[ Lazar-I @ 27.11.2013. 18:51 ] @
Citat:
yolja624 Trenutno placamo ono sto placamo. Problem sto cemo i dalje placati isto, a imamo "srecu" zvanu juzni tok.

Plaćaćemo isto! Pa to znači da je pljačka već u toku!

Citat:
yolja624 Nema potrebe da mi odgovaras...

Hvala ti što si me oslobodio ove obaveze :)
[ yolja624 @ 28.11.2013. 06:53 ] @
Citat:
Lazar-I: Plaćaćemo isto! Pa to znači da je pljačka već u toku!

Pa dobro, genijalci, u cemu je onda benefit od juznog toka?
Ako sad placam putarinu 1000 dinara, uzmemo kredit i napravimo put (za koji dodatno placam i dio rate kredita), a i DALJE placam 1000 dinara putarinu, sta ja imam od puta koji se pravi i od mojih para? Cak sta vise, placam 1000 + ratu kredita? Ova rata kredita je fakticki PLJACKA!
http://www.vesti-online.com/Ve...i-nam-daju-kredit-za-Juzni-tok
jos kad se vidi da je kamata mizernih 4,25% ... racunica vise nego jasna...
A pogledaj ovo "projektno finansiranje" do iznosa od 1.9 milijardi EUR? Te pare ce da uzmu od banaka a kamate cemo placati mi!

Hocete da vam spojim tackice?
[ Lazar-I @ 28.11.2013. 07:56 ] @
Citat:
yolja624 Ako sad placam putarinu 1000 dinara, uzmemo kredit i napravimo put (za koji dodatno placam i dio rate kredita), a i DALJE placam 1000 dinara putarinu, sta ja imam od puta koji se pravi i od mojih para?

Praviš put zajedno sa komšijom. Komšija ti pozajmi novac, a ti njemu daješ prolaz kroz njivu. Komšija prevozi drva tim putem i plaća ti deo putarine, a ti njemu od tog novca vraćaš dug u ratama. Nakon toga ti i dalje kupuješ drva od njega, isto kao i ranije. Šta imaš od toga? Kada mu budeš vratio novac koji ti je pozajmio imaćeš čistu zaradu od putarine, ali to nije sve! Za izgradnju puta platiš svojim ukućanima. Deo novca koji treba da vratiš komšiji ostaje kod tebe. Ako ste ti i tvoji ukućani pametni, onda od tog novca platite nekome da vam izore njivu kroz koju prolazi put, kupite seme i posejete. Ako ste manje pametni, onda zarađeni novac potrošite na muziku. Na kraju, ako nemate ni malo pameti, onda možete celog leta da se smejete onom komšiji koji je dozvolio da bude opljačkan, a kada dođe zima onda idete kod njega da kupite drva i to ako mu je ostalo nešto i po daleko nepovoljnijoj ceni.

Citat:
yolja624 Hocete da vam spojim tackice?

Pokušaj, samo nemoj da koristiš flomaster:) . .
[ Java Beograd @ 28.11.2013. 08:26 ] @
Citat:
yolja624:Pa dobro, genijalci, u cemu je onda benefit od juznog toka?
Ako sad placam putarinu 1000 dinara, uzmemo kredit i napravimo put (za koji dodatno placam i dio rate kredita), a i DALJE placam 1000 dinara putarinu, sta ja imam od puta koji se pravi i od mojih para? Cak sta vise, placam 1000 + ratu kredita? Ova rata kredita je fakticki PLJACKA!

Imaš put.
[ plus_minus @ 28.11.2013. 08:39 ] @
A nešto baš i nema više mesta a ni pogodnosti za "cepkanje", severnog dela.
Pu bre. I to je isto muka, nečija.
[ dule_ns @ 28.11.2013. 10:04 ] @
Citat:
yolja624:
Citat:
Lazar-I: Plaćaćemo isto! Pa to znači da je pljačka već u toku!

Pa dobro, genijalci, u cemu je onda benefit od juznog toka?
http://www.vesti-online.com/Ve...i-nam-daju-kredit-za-Juzni-tok
jos kad se vidi da je kamata mizernih 4,25% ... racunica vise nego jasna...
A pogledaj ovo "projektno finansiranje" do iznosa od 1.9 milijardi EUR? Te pare ce da uzmu od banaka a kamate cemo placati mi!

Hocete da vam spojim tackice?

Brkaš pojmove - sad plaćaš putarinu Mađarskoj i Ukrajini, a naplaćuješ je Hrvatskoj. Kad se napravi JT plaćaćeš putarinu Bugarskoj, a naplaćivaćeš je Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

Inače, putarina je manje važna od sigurnosti - ti verovatno smatraš da su Rusi nesigurni ali mi nemamo odakle drugde da dobijemo gas - Severna Afrika nas zaobilazi, podkavkaske države nisu opcija jer nemaju kako da ti isporuče (Nabuko je otkazan) i ostaju ti samo Rusi. E sad, na znam da li se sećaš kako je bilo pre par godina kad su se Rusi i Ukrajinci zakačili oko gasa, ali ja se sećam i mogu ti reći da je bila velika frka u Srbiji, barem kod ljudi koji su bili upućeni - sva privreda koja je koristila gas je stala i sve je bilo preusmereno na domaćinstva, da je sukob potrajao nestalo bi i domaćinstvima i svi bi se grejali na struju - kolko dugo možeš i sam da proceniš.
[ plus_minus @ 28.11.2013. 20:25 ] @
Ma, ova što ide nagore i ove dve kratke ulevo, e te žute linije su, reklo bi se, jako veliki problem. :D
Obvious.
[ Mali_Milojica @ 01.12.2013. 07:50 ] @
Citat:
Nove maršrute Južnog toka

Aktualne vlasti u Srbiji u velikoj meri su podložne uticaju Zapada, koji omet i energetske inicijative Moskve i jačanje njenog uticaja na Balkanu u celini, objašnjava profesor MGIMO Jelena Ponomarjova. Jer Južni tok je više nego gasovod.

Naravno, to pruža mogućnost ruskog prisustva ne samo u energetskoj sferi, već i u ekonomiji u celini, u informacionoj politici, u raznim humanitarnim i društvenim inicijativama, u sferi javne diplomatije. To je stvaranje pozitivnog imidža zemlje i slično. Tačnije to je ogorman kompleks faktora koji povlači za sobom energetski sporazum. I ne mislim da će se protivnici ruskog prisustva u regionu smiriti posle potpisivanja ovih sporazuma.

Izvor
[ vladd @ 01.12.2013. 16:20 ] @
Normalno je da se placa sta treba da se placa.

A to sto "obican mali gradjanin" ne vidi neke "koristi", koliko ja razumem te "sitne", ne kaplje mu nista u dzepic, to je druga prica.
Ne vidim ja doticne "koristi" ni od ambasada, ni od Djokovicevih pobeda..pa se eto desava sta se desava..

Dobro, evo necu da idem u banku i uzmem "free" evrice, ali sam krenuo da pregovaram sa TENT-om, da "sitnim gradjanima isporucuju "free" struju...mislim po predlozenoj "logici"..nas ugalj, nase postrojenje, nasi ljudi rade, na nasoj teritoriji, energent je u pitanju.... red je da "mali covek" dobije nesto dzabe

Ukrajina je postala sta je postala upravo zahvaljujuci energetskom cvoristu i robnoj razmeni, sa velikom i sve bogatijom drzavom.

Pa i Nemacka ima zajednicki gasovod sa Rusima, i obezbedjuje se maksimalno..i to ne "free",,vec se duboko privredno upetljala u najvece evropsko trziste, gladno robe, a sa sve vise novca...

A mi kao "sila", treba da ignorisemo ozbiljne drzavne elemente znacaja, i da se bavimo kreveljenjem i prenemaganjem o nekakvim ljubavima, pravdi i pravu?

I da propustamo "vozove koji prolaze"(vec smo zabrljali Koridor 10), da se iskljucujemo iz evropskih(i svetskih) zbivanja, da bi se umilili..valjda...a KOME?
[ Mali_Milojica @ 04.12.2013. 22:26 ] @
Citat:
EK: Južni tok nije po zakonu
RUSI: Ne zanimaju nas pravila EU

BRISEL - Bilateralni sporazumi o izgradnji gasovoda "Južni tok“, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona Evropske unije i o njima mora da se pregovara iz početka, saopštila je u sredu Evropska komisija.

Direktor za tržišta energije pri Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhert rekao je, obraćajući se u Evropskom parlamentu, da su sporazumi kršenje zakona EU.

"Komisija je pogledala te sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije u saglasnosti sa zakonima Unije", objasnio je Borhert i dodao da je time državama rečeno da su pod obavezom, jer su članice EU ili članice Evropske energetske zajednice i da moraju zatražiti ponovno pregovaranje sporazuma sa Rusijom, kako bi ti međudržavni sporazumi bili u skladi sa zakonima EU.

Borhert je istakao da, ukoliko ti pregovori ne budu vođeni uspešno, onda države treba da ponište sporazum sa Rusijom.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku kako bi mu objasnio situaciju. Borhert je naglasio da postoje tri velika pitanja o sporazumima. Prvo, moraju se posmatrati pravila razdvajanja vlasništva mreže, a to znači da "Gasprom“, koji je i proizvođač i snabdevač gasa, ne može u isto vreme biti i proizvođač i vlasnik mreže za transport.

Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane gasovodu mora biti obezbeđen, i ne može biti ekskluzivno pravo "Gasproma“ da bude jedini snabdevač. Treće, tarifna struktura se mora rešiti.

"Da li je moguće usaglasiti izgradnju gasovoda i operativni deo „Južnog toka“ sa tim pravilima? Ne znam, ne znam još", rekao je Borhert.

Moskva je saopštila da ne prihvata ovakva pravila EU. Naime, zamenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski rekao je da Rusija ne prihvata da se pravila EU odnose na prekogranične projekte, kao što su gasovodi, koji nisu stacionirani samo na teritoriji EU.

Čitam ovo i nije mi jasno šta EK hoće?
Pa, valjda je vlasnik onaj ko ima najveći udeo u izgradnji i to ne određuje zakon nego interes?
Ko brani bilo kojoj zemlji, ako ima novca, da izgradi svoj gasovod do nekog izvora ili isporučioca?
Šta su tek mislili pod ono, jedini snabdevač?
Ne vidim da su im rusi krivi što im je Nabuko puko?
Jel to rusi treba da im obezbede alternativu ili sam pogrešno shvatio?

[ dule_ns @ 05.12.2013. 09:12 ] @
U principu firma koja je vlasnik gasovoda ne sme da prodaje gas - nego da renta taj gasovod drugim firmama (više njih, ne jednoj) koje će prodavati gas. Jedino mi nije jasno da li ovih problema ima i sa severnim tokom.
[ Mali_Milojica @ 05.12.2013. 09:38 ] @
Citat:
dule_ns: U principu firma koja je vlasnik gasovoda ne sme da prodaje gas - nego da renta taj gasovod drugim firmama (više njih, ne jednoj) koje će prodavati gas. Jedino mi nije jasno da li ovih problema ima i sa severnim tokom.

Ne znam tačno strukturu učešća ali, koliko sam video, Bugarska je na svom delu vlasnik gasovoda sa 51% a u Srbiji Gasprom sa 51%. Za države, koje još učestvuju u izgradnji, ne znam u opšte strukturu učešća.
Kako sad primeniti zakon?
Pošto je u Bugarskoj, Bugarska vlasnik gasovoda onda oni mogu kupovati od Gasproma a mi od....?
Ne kapiram? Prodavac je ruski Gasprom a dileri....ne vidim šta krajnji potrošač dobija od silnih dilera ako je Gasprom tata?
Cena?
Cenu određuje ponuda i tražnja a ne EK!
[ dule_ns @ 05.12.2013. 10:26 ] @
Pa ako je Gazprom jedini prodavac onda je odnos ponuda/potražnja malo pomeren - ponuda je prilično monolična :)
[ Vasastajić @ 05.12.2013. 11:04 ] @
Ovime se nedvosmisleno daje do znanja neostaljinističkom Bonaparti, da je iscrpena svaka doza evropske tolerancije i u političkom, i u ekonomskom smislu.
Evropska Komisija je tim povodom odredila svojim državama članicama da moraju revidirati ugovore o izgradnji gasovoda ''Južnog toka'' sa Rusijom - koji se moraju uskladiti sa EU zakonima, inače od implementacije nema ništa!
Prvo i osnovno: EU broji nekih 500 i nešto miliona stanovnika (Rusija, oko 140 miliona); ekonomije i ekonomske snage su nemerljive - a Rusija praktično zavisi od izvoza energenata i ruda.
Šta će biti ako se umanji zahtev i zavisnost od ruskog gasa?

A svi su izgledi da EU aktivno traži alternativna rešenja - shvatajući da Vladimir Putin igra na kartu ucena i nametanja dominacije, da njihovi odnosi od samog početka nisu bili shvaćeni kao partnerski - jer Kremlj teži stvaranju novog Staljinističkog bloka, a vojno , ekonomski -,politički ,direktno suprotstavljenog i EU i njihovim partnerima, SAD.
Pitanje je samo hoće li u ovim novim okolnostima po pitanju “južnog toka” Srbija I dalje izigravati francusku sobaricu.
[ dule_ns @ 05.12.2013. 11:06 ] @
A možda samo znači da se javila birokratija sa očiglednim zahtevom - oćemo i mi svoj deo.
[ Rosental @ 05.12.2013. 11:42 ] @
EU je Cetvrti Rajh pod vodjstvom Nemacke.

Severni tok im ne pada na pamet da sabotiraju, ali su zato resili da cede nas na juznom toku. To su obicni neofasisti hiljadu puta gori od Staljina. Ako nastave da se igraju sa Rusijom, ceka ih opet ovo:

[ MyWay @ 05.12.2013. 12:01 ] @
Citat:
Vasastajić:
Evropska Komisija je tim povodom odredila svojim državama članicama da moraju revidirati ugovore o izgradnji gasovoda ''Južnog toka'' sa Rusijom - koji se moraju uskladiti sa EU zakonima, inače od implementacije nema ništa!

Evropska komisija brani EU od, ne samo Rusije, nego i Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Grčke i Bugarske. Pošto oni sami ne znaju šta je dobro a šta loše po njih, mora Komisija da se umeša. To se zove nadnacionalni interes :-)
[ Java Beograd @ 05.12.2013. 13:04 ] @
Ne znam otkud ovolika halabuka kad su primede EK sasvim na mestu ?! Otkud vam takvo crno-belo razmišljanje ? Ili Staljin ili Hitler. Alo bre ?! Niko iz Evropske Komisije nije rekao da Evropi ne treba ruski gas, ili da Južni tok kao važan gasovod nije potreban.

Zapravo, kad se sublimira, rekli su: ovakvim ugovorm Rusija dolazi u nedozvoljenu monopolsku poziciju. To u EU nije dozvoljeno. Kažnjeno je tušta i tma i Nemačkih i Francuskih i drugih firmi i banaka, zbog monopola, pa što bi sad Rusima dozolili takvo nešto ?! I naravno zaključak je da sa formalne strane ugovor mora da se izmeni.

Samo lude i usijane balkanske glave prizivaju Hitlera i Staljina.
[ Java Beograd @ 05.12.2013. 13:16 ] @
Citat:
Mali_Milojica:Čitam ovo i nije mi jasno šta EK hoće?
Evo otrpilike:

Kao što je u železnici odvojena firma "vlasnik pruge" (bez obzira kakva je struktura vlasništva) i firma "prevoznik" tako i ovde mora da se odvoji vlasnik gasovoda i snabdevač gasa.
"Sutra" (ili za deceniju ili za pet decenija) pojaviće se novi snabdevač gasa koji će želeti da koristi gasovod, naravno uz plaćene nadoknade vlasniku gasovoda. Time će se omogućiti kupcu da kupi gas ili od snabdevača 1 ili od snabdevača 2. (3, 4, ...)

Način razmišljanja "ja imam para i može mi se" nema prođu u razvijenim zemljama. Uglavnom pali samo u zatucanim državama. Zapadnjaci su još pre sto godina sagledali šta je loše u ekonomiji i tokom dugogo niza godina uveli mnoge precizne zakonske regulative da se monopol spreči, jer kao takav, kad-tad obavezno negativno utiče.

Seti se samo koliko je Microsofot kazni platio upravo zbog antimonopoloskih zakona.

Edit:

lepo piše u dnašnjem Blicu

Prvo, mora se posmatrati pravila razdvajanja vlasništva mreže, a to znači da Gasprom, koji je i proizvođač i snabdevač gasa, ne može u isto vreme biti i proizvođač i vlasnik mreže za transport.
Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane gasovodu mora biti obezbeđen, odnosno ne može biti ekskluzivno pravo Gasproma da bude jedini snabdevač gasom.
Treće, tarifna struktura se mora rešiti.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 05.12.2013. u 15:01 GMT+1]
[ payge @ 05.12.2013. 14:24 ] @
U tom slucaju ako im bas bas treba gas neka sami o svom trosku naprave gasovod sve do ruske granice, u cemu je problem?

Europejci su 50 godina verovali da ce Rambo upucati sve kagebešnjike i oteti Rusima i Sibir i sever (citaj:gas, nafta...almaz etc..).
Kad ono medjutim, nije ispalo kako je to Holivud govorio.
Nisu izdrzali ni deceniju odkako su ih siloviki odhebali od ruskih resursa te proglasise svetsku krizacu 2008 a imali su pocetkom 90-ih tako "lep" plan.

Razocarani u Holivud i bez pametnog resenja za istrosene resurse,
Europejci se sad pokusavaju sa svojim starim trikovima tipa ljute birokratije iz vremena Habzburgovaca,
ubedjeni da ce sa tonama naskrabanog papira da uplase i prevaspitaju "divlje" Slovene koji su eto onako, naivno iz zezanja nastancovali tone Megatona i gle cuda:
Ne daju ni gas ni almaz za dz.

Dovoljan je samo jedan pogled na Google Earth da se skonta buducnost tih 500 miliona Europejaca nabijenih u mali istroseni cosak kontinenta.
Alternativna resenja, vetrenjace i ostali zrakomlati su jos uvek daleko, a sta ce biti kad se umanji zahtev i zavisnost od ruskog gasa?

Pa bice zavisnost i zahtev hranu a papir Made in EU ma sta da pise na njemu nije jestiv.

Mislim da na kraju ipak sve ispadne crno - belo a na zapadu nista novo, jos davne 1919 also sprach Mackinder:

"Who rules East Europe commands the Heartland;
who rules the Heartland commands the World-Island;
who rules the World-Island controls the world."

(Mackinder, Democratic Ideals and Reality, p. 106)

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History

[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 14:32 ] @
Nema nicega cudnog u toj odluci - kao sto Java rece, postoji gomila slucajeva gde je EU intervenisala u slucaju nacionalnih monopola njenih clanica.

To uopste nije tako retko - svake godine ima bar po jedan visoko-profilni slucaj gde je Brisel intervenisao.

Samo usijanim glavama to zvuci lose zato sto su emotivno investirani u neku od "strana".

Ima to lepo i katalogizirano: http://ec.europa.eu/competition/antitrust/cases/

Tako funkcionise svaka uredjena razvijena ekonomija. Monopolski polozaji su losi za trziste i zbog toga je sasvim normalno da se zakonski pokusava umanjiti broj takvih situacija.

Potpuno je irelevantno da li je monopolista neki Gazprom, E-On, Deutsche Telekom ili neko 50-ti. takve situacije su lose za trziste i ko ima 2 grama mozga ce raditi na tome da ni jedna firma ne dobije mogucnost da drzi celo trziste u saci.
[ dule_ns @ 05.12.2013. 14:42 ] @
Ti ugovori su potpisani pre 5-6 godina. Bogme im je trebalo vremena da reaguju.
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 14:48 ] @
Na zalost, anti-monopolske stvari ne idu bas super brzo.

Ali bolje je da ih ima nego da ih nema uopste.

EU je do sada bar demonstrirala da imaju neke zube sto se tice globalnih monopolista. Situacija nije savrsena, bilo bi bolje da su jos brzi - ali je i to sto trenutno postoji eonima bolje nego da ne postoji telo koje moze da reaguje.
[ Java Beograd @ 05.12.2013. 14:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Samo usijanim glavama to zvuci lose zato sto su emotivno investirani u neku od "strana".
Ne samo to, nego, ima ovde i većih katolika od pape, tj, većih rusofila i od Rusa. Već bi da bombarduju Berlin, ne bi li ikako pomogli "braći" Rusima.
Istina je zapravo, da nisu ni Rusi pali sa Marsa. Dobro su oni znali i šta je monopol i kakvi su zakoni EU. I bar, prema prvim reakcijama, primili su sve to znatno hladnije i trezvenije od nekih forumaša.
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 14:51 ] @
Pa naravno - Rusi su tu zbog biznisa, pokusali su nesto sto bi bilo previse dobro za njih, verovatno ce morati to malo da adaptiraju zato sto ni u EU nisu sisali vesla - i ide se dalje. Ceo taj juzni tok ce upravo postojati zato sto EU i Rusi posluju i hoce da povecaju obim poslovanja.

A te price o Hitlerima, Staljinima i 3.14zdama materinama su za budale.
[ payge @ 05.12.2013. 15:02 ] @
^

Zaboravio si da pomenes i Bonaparte.
Pocelo je od njih na prethodnoj strani ili oni mozda imaju discount ovde.
[ Rosental @ 05.12.2013. 15:18 ] @
Rusija uskoro zavrsava krak prema Kini i onda gutte nacht dojcland !

Ustvari, Nemci su jos mogli i da se izvuku ali su nasrnuli na Ukrajinu.

Usijane glave, ne vredi im objasnjavati sta se moze a sta ne sme i eto vec treci put.
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 15:37 ] @
Rusi, kao i svaka normalna nacija, primaju evre, dolare i funte od svakog ko je voljan da plati njihovu robu.

Jedine usijane glave su kojekakvi rusofili, rusofobi, eurofili i eurofobi na ovom forumu.

Da Rusi nemaju nameru da posluju sa EU ne bi ulagali enormne resurse u juzni i severni tok. Naravno, odbijanje prodaje gasa EU ne bi imalo apsolutno nikakvog poslovnog smisla, i zato se naravno nece desiti.

Osim u vlaznim snovima usijanih glavica.

Ne budite smesni - broj gasovoda izmedju Rusije i EU se povecava. Sta mislite zasto?
[ Java Beograd @ 05.12.2013. 15:55 ] @
Citat:
Rosental:Rusija uskoro zavrsava krak prema Kini i onda gutte nacht dojcland !
Aha, evo sa'će, tu neki dan od nedelje A sve ida se to sutra završi, taj gas ne ide sa onih naftnih / gasnih polja sa kojih se prirodni gas isporučuje Evropi. Naopako bi bilo da Rusi grade gasovod preko cele Azije.

Nije samo Evropi poteban ruski gas, već jednaki tako i Rusima trebaju evropski kupci.
[ Rosental @ 05.12.2013. 16:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Aha, evo sa'će, tu neki dan od nedelje A sve ida se to sutra završi, taj gas ne ide sa onih naftnih / gasnih polja sa kojih se prirodni gas isporučuje Evropi. Naopako bi bilo da Rusi grade gasovod preko cele Azije.

HA HA.
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 16:56 ] @
Hoce to tako, Rusi su ulozili milijarde EUR u severni i buduci juzni tok, samo da bi odlucili da ne prodaju gas Evropi vec Kini.

Aha, skroz logicno - sad ce to, samo sto nije :)

A da - trenutno rade i na udvostrucivanju kapaciteta severnog toka (treci i cetvrti gasovod) - verovatno zato sto se spremaju da zavrnu slavinu. Sve ce da ih zahebu, k'o Srbin u kafani ceo svet! :-)
[ Rosental @ 05.12.2013. 17:15 ] @
iz koje price si ti iskocio ?

Rusija bas i hoce da prodaje gas svima i svakome, ali se nasla nemacka da je sabotira i to ne juznom toku, gde njoj nije bitno ! Zato vam i ponavljam, ne sabotirate Ruse pogotovo rusko srpske veze jer cemo vas pojesti KAO KEKS !
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 17:21 ] @
Ista ona Nemacka sto se utalila sa njima oko Severnog toka?

Totalni saboteri :)
[ Rosental @ 05.12.2013. 17:23 ] @
da, o tome ti i govorim.

Znaci severni tok moze jer treba Dojclandu, a sad ce nas da cede na juzni i terali su Ukrajinu da ide frontalno na Ruse sve dok im nisu digli cenu sa 107 na 460 po kubiku. Sad kazu i to vam je Rusija kriva.

Taj film kod nas nece gledati ! A mi i nismo u EU pa ne znam sta nas briga za njihove regulative.
[ Ivan Dimkovic @ 05.12.2013. 17:31 ] @
Err, to nema puno logike posto svabama odgovara sto vise gasovoda ka EU iz vrlo jednostavnih geostrateskih razloga.
[ Rosental @ 05.12.2013. 17:37 ] @
po meni ima. I to itekako ima.

Cilj je sabotaza ekonomske ekspanzije Rusije. Nemci su dobili sta su hteli i sad zezaju druge. Sto je najveci cinizam i ironija sama kompanija Nordstream je registrovana ne u Rusiji ne u Nemackoj vec u Svajcarskoj bas da bi izbegli EU regulative.
[ Java Beograd @ 05.12.2013. 19:36 ] @
^ Nisu to samo Nemci. Ako malo bolje potražiš po internetu, videćeš koliko tu udela ima naftni lobi, a pre svega masoni i američki jevrejski lobi.
[ Odin D. @ 05.12.2013. 19:46 ] @
^ Gresis brajko. Sve je to Hitlerovo maslo koji je jos ziv i zdrav i nalazi se u Argentini, i svime time on upravlja preko ovoga nesretnog pape koga je on i poslao ovamo iz Argentine kao svoju produzenu ruku.
[ cika dacha @ 05.12.2013. 19:52 ] @
Rusija i Nemacka su upravo trenutno najveci ekonomski prijatelji u ovom delu sveta! tako da mani te se praznih prica i poslusajte sta Putin na perfektnom nemackom uostalom kaze!
[ MyWay @ 05.12.2013. 19:56 ] @
Sad kad je Odin tu, sad ste kompletni .... :-)
Sve (vidno) je započeto odustajanjem Ukrajine od EU, pa su demonstracije pa i ova, malko zakasnela odluka EK, odgovor Rusiji. Sve će se to naravno rešiti, biće i Južnog i ostalih faza Severno toka, samo će se malko igrati igrice...
[ Rosental @ 05.12.2013. 20:30 ] @
Citat:
cika dacha:
Rusija i Nemacka su upravo trenutno najveci ekonomski prijatelji u ovom delu sveta!

nisu oni nikakvi prijatelji vec partneri. Ja nemam nista protiv da budemo partneri sa sto vise zemalja. Problem je Nemacka koja zeli pod svoju sapu da stavi sve ostale zemlje Evrope pa cak i Ukrajinu. I onda kad to uradi onda ce ona da odredjuje ko sta sme i ko s kim moze.

Ja vam kazem, to se nece desiti. I to se nece desiti ne zato sto Srbija nece vec zato sto to Rusija nece dozvoliti.

Srbija ce biti u savezu sa Rusijom, bas kao sto je i Austrija sa Nemackom ili Engleska sa Amerikom - potpuno prirodno.
[ HeYoo @ 06.12.2013. 00:30 ] @
Nevezano za konkretan slucaj ali kako se prakticno kontrolise da li neko monopolski raspolaze nad infrastrukturom?
Sta ako recimo firma A koja je vlasnik, a istovremeno korisnik infrastrukure podigne cenu koriscenja kako bi oterala konkurenciju?
Ako za takve stvari ne postoje neki merljivi parametri (u slucaju specificnih usluga kao sto je ovaj gasovod) pa o tome odlucuju odbori i komisije, sve lako moze da skilzne u politiku i korupciju.
[ Java Beograd @ 06.12.2013. 07:41 ] @
Citat:
Rosental:Ja vam kazem, to se nece desiti.
E sad mi je malo lakše ! Već sam se bio uplašio. Nas i Rusa 200 miliona.
[ Java Beograd @ 06.12.2013. 07:48 ] @
Citat:
HeYoo:Ako za takve stvari ne postoje neki merljivi parametri (u slucaju specificnih usluga kao sto je ovaj gasovod) pa o tome odlucuju odbori i komisije, sve lako moze da skilzne u politiku i korupciju.

Može, teoretski. Ali, merljivi parametri postoje. A to je cena. Dakle, ako je prošle odine cena bila 100 $, a ove godine vlasnik gasovoda traži 200 $ onda se postavlja realno pitanje opravdanja te cene ? Šta je toliko poskupelo od "inputa" da bi cena krajnjem kosriniku bila podignuta 100 %. Kazne za monopolsko ponašanje su rigorozne.

Što se politike i korupcije tiče, mi sa Balkana sve te procese gledamo kroz prizmu lokalne politike i lokalnih dešavanja. A mi smo bar oko 200 godina iza zapadnih društava u smislu kontrole vlasti. Dakle, ti "odbori i komisije" koji odlučuju, daleko su od vlasti. To su nezavisne privredne komisije.
[ Vasastajić @ 06.12.2013. 08:04 ] @
Citat:
Rosental: Srbija ce biti u savezu sa Rusijom,

Biće jaaako interesantno posmatrati realizaciju tog crtanog filma:
Susedne zemlje Srbije, članice NATO:

Albanija (2009)
Grčka (1952)
Bugarska (2004)
Rumunija (2004)
Mađarska (1999)
Hrvatska (2009)

...no, dobro, Srbija ne želi u NATO...

...a da se nečega primi, moraće...

Jer savez sa jednom državom čiji autokrata zahteva bespogovornu poslušnost, čiji "car" majku dvoje dece šalje u Sibirski kazamat, samo zato što je otvoreno ukazala na činjenicu da je "car" go, ko od majke rođen,(ustvari, teško da tako nešto majke i rađaju), je upravo realizacija poruke sa druge slike.
I neka se niko ne zavarava da je ova igranka oko ovog famoznog "južnog toka" započeta radi zadovoljstva, blagodeti i opšte sreće nas, malih ljudi, jer takav film još niko na svetu nije gledao.
Ruski narod pogotovu.
Priča o Nadeždi Tolokonikovoj je samo jedna od bezbroj iz savremene ruske istorije, dok su ostale sa još tragičnijim krajem...
...Galina Starovoitova,ubijena novembra 1998...
...Sergei Yushenkov, ubijen aprila 2003...
...Yuri Shchekochikhin, otrovan jula 2003...
...Nikolai Girenko, ubijen jula 2004....
...Paul Klebnikov, ubijen jula 2004...
...Viktor Yushchenko, otrovan septembra 2004...
...Andrei Kozlov , ubijen septembra 2006...
...Anna Politkovskaya, ubijena oktobra 2006...
...Alexander Litvinenko, otrovan polonijumom novembra 2006...
...Stanislav Markelov, ubijen januara 2009...
...Natalia Estemirova , ubijena jula 2009...

...treba li posebno napominajti da se ovde ne radi o nekakvim ruskim anonimusima, već upravo o ruskoj intelektualnoj eliti?
Surfujte sami, pa se uverite, kako bivši kgb-ovac rešava nesporazume sa svojim neistomišljenicima.
I sada TO MENI NEKO OVDE ŽELI DA PROMOVIŠE?!?
Ruskoj ekonomskoj čizmi ne da ne treba dozvoliti bilo kakvu ekspanziju, već je treba vratiti u pelenke, ne bi li ikako štogod na vreme naučila o ljudskim pravima!
[ SlobaBgd @ 06.12.2013. 08:29 ] @
Citat:
Dakle, ako je prošle odine cena bila 100 $, a ove godine vlasnik gasovoda traži 200 $ onda se postavlja realno pitanje opravdanja te cene ? Šta je toliko poskupelo od "inputa" da bi cena krajnjem kosriniku bila podignuta 100 %.

O.o
Je l' to važi i za cenu 'leba, struje, interneta, sira?
Ili tržište reguliše sve cene, pa su oni koji se bune zbog poskupljenja i visokih cena - budale i zatucane komunjare koje ne razumeju tržišnu privredu?
Mislim, šta koga bole uvo što će Rusi podići cene transporta gasa? Kome ne valja, neka izabere drugog distributera ili transportera. Ako nema alternative, neka prave svoj južni tok. Ionako slična mantra vlada ovde već odavno: tržište i kapitalizam rešavaju sve nedoumice!
[ plus_minus @ 06.12.2013. 08:59 ] @
Citat:
Vasastajić:
...
Ruskoj ekonomskoj čizmi ne da ne treba dozvoliti bilo kakvu ekspanziju, već je treba vratiti u pelenke, ne bi li ikako štogod na vreme naučila o ljudskim pravima!

O kakvim pravima?
Ovakvim?

Koja sve prava sada ovaj ćalac sa video klipa ima .. ?

Zašto ne prosvetliš korisnike es-a još malo?
[ Vasastajić @ 06.12.2013. 09:33 ] @
^
Banalizuješ stvari do bola, mešajući babe i žabe, pa nema svrhe da ti šire repliciram, posebno ne da te ja nešto specijalno ubeđujem nakon onog spiska mučki UBIJENIH Rusa što sam gore okačio.
Očigledno da je Džulijan Li,analitičar iz Londona, dobrano u pravu u svojoj proceni:
Citat:
“Južni tok je od samog početka politički projekat i smišljen je u Kremlju a ne u Gaspromu. To nikada nije bila ekonomski privlačna investicija za Gasprom. S obzirom da je politički motivisan projekat, imun je na ekonomske turbulencije kao što je pad tražnje ili cena u EU. Mislim da ovaj projekat neće biti realizovan u dogledno vreme. Može mu se desiti sudbina gasovoda ‘Plavi tok’ od Rusije do Turske, koji je najavljen kao grandiozni projekat, ali je realizovan skromnije, tako da se umesto četiri velika gasovoda ispod Crnog mora, sva ova priča može završi samo sa jednim”

Taj mali iskompleksirani bivši kgb-ovac lisičjeg pogleda, se grdno vara ako misli da Evropu vode veverice.
[ plus_minus @ 06.12.2013. 09:55 ] @
Ne vode je veverice nego zastupnici četvrtog rajha, na neki način, ako baš nećeš da banalizuješ.
A moj post se odnosi baš na to, da se ne radi o pravima koje P O M I NJ E Š - prvi, već o nečemu drugom.
Toliko o banalizaciji.

To što tebi nikako ne godi što naši političari MORAJU da krenu malo da slušaju i drugu stranu, napokon, a ne samo ove zbog čijih postupaka NEMAŠ argument niti objašnjenje (recimo da zaista jesi propratio video materijal do kraja), ne mora tebe da stavlja u poziciju onoga ko žestoko negoduje suprotan pristup onom istom za koje u sebi znaš da nije dobar, te da na taj način lepo prezentuješ samog sebe ostalim učesnicima, što gostima, što reg. es korisnicima, koliko si zaluđen, te u nekakvom obliku straha .. uz sve to.

Mimi "oRO" i takvi kao ti, najveće face danas, majke mi.
[ Vasastajić @ 06.12.2013. 10:12 ] @
Rekao sam ti već gore da SNS botovima nema svrhe replicirati racionalno, a ti pričaj sam sa sobom i dalje.
Ionako suštinu nikada nećeš pohvatati, koliko god se na nju pretenciozno pozivao.

OVI SU - U B I J E N I - MUČKI

... za razliku od onih iz tvog primera koji pristup pravu imaju isti ko i mali Perica...

...OTAC - s m a t r a - da je u pravu, pa se zato nije odazvao sudskom pozivu?!?

Mis'im...koju ti to paralelu hoćeš da povučeš sa ovomo nevešto komponovanom nebulozom?
[ Java Beograd @ 06.12.2013. 10:15 ] @
Citat:
plus_minus: Ne vode je veverice nego zastupnici četvrtog rajha, na neki način, ako baš nećeš da banalizuješ.
Ne bih ja tek tako olako odbacio uticaj američkog jevrejskog lobija i masona. Jesi li čuo za Bildeberg grupu ? Ako nisi, potraži na netu, pa će ti biti jasnije ko upravlja Nemačkom i ko radi o glavi voljenoj majčici Rusiji.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 10:15 ] @
Citat:
plus_minus
Ne vode je veverice nego zastupnici četvrtog rajha,

Nope, EU nije niti ih vodi nikakav cetvrti rajh vec su svetli primer prosperiteta i zajednickog zivota 28 drzava.

Dvadeset i osam drzava, sa 24 zvanicna jezika i boga pitaj koliko narecja, dijalekata itd..

Istorija koja ukljucuje vekove ratovanja i prolivanja krvi, pomore, gladi i bolesti - koje su danas pobedjene.

Danas zivi u uniji bez granica, u miru, sa jedinstvenim trzistem i prosecnim zivotnim standardom koji je na samom vrhu na zemaljskoj kugli.

507 miliona ljudi.

--

EU je najbolji moguci dokaz da je uz pomoc pametne politike moguce odrzati dugorocan mir i omoguciti prosperitet.

Kojekakvi feudalci i autokrate mogu da im pljunu pod prozor - i svako protivljenje civilizaciji je samo i iskljucivo na njihovu sopstvenu stetu.

Na zalost, u nekim zemljama, poput jedne nesrecne balkanske zemlje, su ocigledno uspeli da isperu dovoljno mozak masi koja misli da im je civilizacija neprijatelj, a ne klike kriminalaca i mafijasa koji jeftinim i potpuno bezvrednim nacionalistickim poklicima i sistematskim zatupljivanjem drze te ljude u dugorocnoj bedi i blatu.

Steta je samo njihova. EU nece nigde - bice samo sve veca i jaca.

Dovoljno je samo pogledati mapu Evrope.

1989:

2013:

[ plus_minus @ 06.12.2013. 10:20 ] @
@Vasastajić

Oro familija, 100%. Na osnovu čega naslućuješ da sam član bilo koje stranke? :D Domet ti je koliko i neodržavana AB2, ako je i toliki.
A sad, ćuti malo i pusti druge da pričaju o detaljima projekta o temi uopšte,
dok za srbomrzlje i rusofoblje, fobije raznorazne, uopšte - imaš ove ćirlične forume, ove verske, pa tamo saspi.

@Java Beograd
Ima li nekoga ko nije čuo i za bilderberg i skulls and bones i trilateral commision i ko zna "čega još"?
Nema. Svi koji su duže od 5 godina intezivno na internetu, garant su čuli i imaju privid o tome.
Za početak - Henri Kisindžer.

@Ivan Dimković

Primer prosperiteta... Grčka.
Prosperirali skroz. I koje beše još države?
Ma, znaš bolje nego ja. :D
[ Vasastajić @ 06.12.2013. 10:26 ] @
^
'Oće to, 'oće, kad se ostane bez argumenata...ako, ako, nisi ti kriv...
[ MyWay @ 06.12.2013. 10:41 ] @
Citat:
Vasastajić:

Pa 'de si Vaso, rusofobe stari... :-)
Opet citiraš neke čudne izvore - odakle si to kopirao, vidi se po transkripciji ruskih imena da radiš copy&paste.

Nego, kad smo već kod tvojih izvora, ostade nam dužan za kompetencije prethodnog tvog izvora, uvaženog prof. Ilić dr. Miroslava?!

Citat:
Ivan Dimkovic:
Nope, EU nije niti ih vodi nikakav cetvrti rajh vec su svetli primer prosperiteta i zajednickog zivota 28 drzava.

Dvadeset i osam drzava, sa 24 zvanicna jezika i boga pitaj koliko narecja, dijalekata itd..

Istorija koja ukljucuje vekove ratovanja i prolivanja krvi, pomore, gladi i bolesti - koje su danas pobedjene.

Danas zivi u uniji bez granica, u miru, sa jedinstvenim trzistem i prosecnim zivotnim standardom koji je na samom vrhu na zemaljskoj kugli.

507 miliona ljudi.

Pa ti si postao (nezvanični) portparol EU :-)
Kao osoba koja je makar i delić svog života provela baš u jednoj takvoj uniji naroda/jezika/kultura i koja je 'pobedila' vekove ratovanja, i koja je prošla kako je prošla, kako možeš da izbacuješ takve parole?!?!
To što su neke zemlje 10/20 godina zajedno to znači da je pobeđena istorija sukoba/podela/ratova? To ti je garant večnog mira (ili makar vekovnog) i zajedništva?

[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 10:47 ] @
@MyWay,

Nisam ja nikakav portparol vec imam oci u glavi a i mogucnost da vidim kako se zivi.

28 drzava sa razlicitim kulturama i istorijama, ekonomijama, tradicijama - integrisati to je enorman poduhvat.

A mir izmedju tih drzava traje vec skoro 70 godina, tokom kojih je vredno radjeno na sve vecoj integraciji i saradnji.

Kapiram da ni posle 170 godina nekima nece biti dovoljno da se uvere da neke stvari, ocigledno, funkcionisu.

Kao sto rekoh, to je samo na njihovu stetu. EU nece nigde, vec ce samo biti veca i jaca, kao sto se i vidi iz prilozenog gore.

Citat:
plus_minus
Primer prosperiteta... Grčka.
Prosperirali skroz. I koje beše još države?
Ma, znaš bolje nego ja. :D

Ma nema frke, da vidimo da li je neko bolje uspeo da uredi suzivot 28 drzava koje pricaju 24 jezika i koje su vodile N ratova u protekla 2 veka.

Uvek ce postojati neka "Grcka" bilo gde - ali to uopste ne menja veliku sliku.

Grcka ce se izvuci iz fekalija (koje su pritom nista u poredjenju sa gladima iz proslih vremena) - umesto da zapocnu gradjanski rat, pobiju 10-20% svog stanovnistva u nacionalizacijama i osvetama i oteraju svakog ko vredi iz svoje zemlje i sl. tipicne stvari koje su bile normalne u nekim drugim vremenima.

Malo li je.

A, da, kapiram, sve dok svaki stanovnik EU nema vilu sa bazenom i ne kusa kavijar iz zlatnog posudja nekima nece biti dovoljno.

To je onaj sindrom sto je Odin D. pominjao, posle operacije slobotomije balvani u sopstvenim ocima postaju transparentni dok truncice u tudjim pocinju da sevaju kao strob.

Elem, videti dve mape gore. Time je sve receno.
[ HeYoo @ 06.12.2013. 10:55 ] @
@Vasa feljton
Ajd kad vec citiras osenci malo te komentare. Ne moraju uvek da budu tako crno-beli. Te slobodarke, majke dvoje dece nisu bas andjeli ciju kozu Putin razapinje za primer. Napravile su prilican broj ekcesa pre nego sto su se nasle tu gde jesu.
Posto vec umes da se koristis internetom i pronalazis raznorazne citate, pronadji video gde majka dvoje dece gura smrznuto pile u vaginu u sred marketa ( gde se na snimku vidi neko dete kako sve to posmatra). Ili gde slobodari prave grupnjak u muzeju.
Ako i dalje mislis da je to normalno i legitimno, probaj da zamislis da li bi bilo ok da te uhapse kada bi recimo na sred ulice ispred recimo ustavnog suda otisao i u znak protesta pred prolaznicima poceo da guras patlidzan u anus.
[ HeYoo @ 06.12.2013. 11:08 ] @
Citat:
Može, teoretski. Ali, merljivi parametri postoje. A to je cena. Dakle, ako je prošle odine cena bila 100 $, a ove godine vlasnik gasovoda traži 200 $ onda se postavlja realno pitanje opravdanja te cene ? Šta je toliko poskupelo od "inputa" da bi cena krajnjem kosriniku bila podignuta 100 %. Kazne za monopolsko ponašanje su rigorozne.

Pa nije izgradnja gasovoda == proizvodnja pereca pa da je to bas tako lako dokazivo ili uopste prakticno regulisati. Bojim se da se ovde ipak radi o igrama velikih.
[ plus_minus @ 06.12.2013. 11:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @MyWay,

...
Uvek ce postojati neka "Grcka" bilo gde - ali to uopste ne menja veliku sliku.

Velika slika jeste ta da švabe nikada neće doživeti grčki scenario.
I još jedna sitnica. Ne postoji samo jedna članica kao što je grčka.
Koliko sam ja upućen, ima ih nekoliko. A prvi uspešan projekat jeste sssr.
Pa se onda prešlo sa monopola na sharks. I najverovatnije, jedna te ista ekipa.

Citat:

A, da, kapiram, sve dok svaki stanovnik EU nema vilu sa bazenom i ne kusa kavijar iz zlatnog posudja nekima nece biti dovoljno.

To je onaj sindrom sto je Odin D. pominjao, posle operacije slobotomije balvani u sopstvenim ocima postaju transparentni dok truncice u tudjim pocinju da sevaju kao strob.

Jadan takav koji to očekuje. Čak ni filmofili (tinejdžeri) nisu toliko utupljeni.
[ Marko83 @ 06.12.2013. 11:16 ] @
Citat:
Vasastajić:Ruskoj ekonomskoj čizmi ne da ne treba dozvoliti bilo kakvu ekspanziju, već je treba vratiti u pelenke, ne bi li ikako štogod na vreme naučila o ljudskim pravima!

haahahahahahahahahahah
Cuj pa američka ekonomska čizma je mnogostruko bolja od ove naivne Ruske. Sami smo na svojoj koži osetili dobrobiti NATO i Američke ekonomske čizme(bar ovi čija je država Srbija a ne austrougarska)

Nego ako imaš ti kakve dokaze za ove nebuloze o nekim ubistvima intelektualaca(?!?!?!) pa lepo sa dokazima kod mentora pa njemu kukaj a nas poštedi ovih teorija zavere
Čuj Putin ubio 8 intelektualaca zato što...pa...hmmm....ček..

Svašta se toleriše ovde na ES - nekima je baš baš mnogo dozvoljeno

P.S. Jooooj šta mi je trebalo da pominjem AMERIKA....sad će i Yolja da se uključi....on ima skriptu kako se pomene ova reč tako upada u raspravu....

[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 11:42 ] @
Citat:
plus_minus
Velika slika jeste ta da švabe nikada neće doživeti grčki scenario.
I još jedna sitnica. Ne postoji samo jedna članica kao što je grčka.
Koliko sam ja upućen, ima ih nekoliko. A prvi uspešan projekat jeste sssr.
Pa se onda prešlo sa monopola na sharks. I najverovatnije, jedna te ista ekipa.

Cuj, mozemo mi ovde da filozofiramo do prekosutra.

Ako hoces da budes iskren prema sebi, a to je uvek dobra stvar, uzmi lepo stavi na papir relevantne cinjenice oko EU:

- 28 zemalja
- 24 zvanicna jezika
- 500+ miliona stanovnika

Plus gomila dodatnih otezavajucih okolnosti kao sto su razlicite kulture, istorijat izuzetno krvavih sukoba, razlicite religije itd..

A onda na to dodamo skoro 70 godina mira (i to ne samo bez ratova vec konstruktivnog mira gde se konstantno radi na produbljivanju integracija i saradnje izmedju drzava), $34000 prosecni GDP po glavi stanovnika, visok indeks razvijenosti (HDI) (http://en.wikipedia.org/wiki/F...velopment_Report_Quartiles.svg), razvijena infrastruktura, intenzivan rad na smanjivanju korupcije i monopola sa konkretnim rezultatima.

Doci ces samo do jednog zakljucka: EU je impresivno uspesan projekat.

Ne postoji nista savrseno na ovom svetu, ali je EU definitivno pri vrhu sto se tice uspeha u pogledu izgradnje stabilne zajednicke ekonomske sfere izmedju ne 100% "srodnih" drzava.

Po njima drugi mogu samo da se ravnaju.

Tacno je da i u EU ima zemalja "na dnu" skale, kao sto su Grcka, Spanija i sl... ali i te zemlje su enormno napredovale u svakom pogledu za vreme njihovog bivstvovanja u EU (i radu na istom pre toga). I jedna i druga zemlja su imale militantne diktature, gradjanske ratove - a danas zive u miru i svoje probleme resavaju na civilizovan nacin.

Malo li je.
[ Rosental @ 06.12.2013. 11:45 ] @
Sto se tice EU tu je stvar potpuno jasna. EU (dalje4R) je tako koncipirana da bogati postanu jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji. Jedina razlika u odnosu na nista manje surovu Ameriku je suptilnost. Upornom i doslednom propagandom 4R je uspeo da ubedi vecinu zemalja u skoro nemoguce, a to je da ako otvore svoje granice stranom kapitalu i prodaju im svoje fabrike da ce ziveti bolje ! Rezultat takve politike je strahovit pad industrijske proizvodnje u svim zemljama istoka 4R i strahovit rast duga. Duga koji ce kad tad doci na naplatu.

I tako pokorivsi i vrativsi u svoju sferu zemlje i narode koji su i inace navikli kroz istoriju da sluze Nemackoj i Nemcima, preziruci sopstvenu slobodu i nezavisnost, bez vere u sopstvene snage i samog sebe 4R dosao je i na granice i zemlje koje su takvu sudbinu uvek odbijale, bar do sada, sa gnusanjem. Tu se malo uzmigoljio 4R. Ne samo sto mu kroz glavu prolaze slike stravicnih poraza 1918 i 1945 vec vise ne moze da nastupa "principijelno" vec konacno mora da skine rukavice i masku.

Tako su npr na cudjenje i istoka i zapada RO i BG na insistiranje Nemacke primljene ekspres u EU. Naravno Nemacku tu nisu brinuli nikakvi kriterijumi iz Mastrihta, Kopenhagena, Lisabona vec ju je brinulo sopstveno nastupanje prema Srbiji i Rusiji. Jedna HR koja je puno razvijenija, uredjenija, pa i bliza duhovno zapadu ostavljena je da ceka celih 6 godina na clanstvo ! Jednostavno Nemackoj se zuri na istok, a posle ce se baviti ovima sto je preskocila. Mi to vidimo i na primeru Srbije i bas Ukrajine.

Sve do juce niko normalan nije verovao da Ukrajina ima sanse za EU, a sada Berlin besni na NE Kijeva, a istovremeno ceo zapadni Balkan ceka zeljno na prijem, Nemacku to sada ne interesuje.

[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 11:49 ] @
Citat:
Rosental
EU (dalje4R) je tako koncipirana da bogati postanu jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji. Jedina razlika u odnosu na nista manje surovu Ameriku je suptilnost.

Da je tako, gledali bi revolucije gde ljudi ustaju protiv EU.

A znas zasto ih nema?

Zato sto se revolucije ne dizu sa punim stomacima.

Ostavljam ti da zakljucis kako su to stomaci puni ako su "bogati jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji".

Realnost je da eventualno tu i tamo vidis revoluciju gde ljudi hoce u EU a ne obrnuto. A to je zato sto ljudi imaju oci u glavi i vide kako izgleda zivot u EU zemljama, a kako izgleda zivot u anti-EU zemljama.

Nezgodna stvar ta realnost - jos nezgodnija je kada moze lako da se proveri, posto nema vise gvozdenih zavesa pa ljude ne mozes praviti budalama (a ni tada to nije funkcionisalo, kao sto je istorija pokazala).

Tako ti mozes po forumima pisati te teorije o bogatima i siromasnima po toj virtuelnoj EU, a onda neko ode u Budimpestu, Prag, Rigu, itd... pa onda vidi poljske i slovenacke transport firme po autobahn-u, automobile proizvedene u Ceskoj, Slovackoj itd. po salonima, pa vidi kako stvari zaista jesu.

Tako je, sve beze ljudi iz EU - kao sto su bezali od varsavskog pakta, enormni redovi ispred ambasada i na granicama EU i Rusije/Belorusije... Minsk pun gastarbajtera iz EU, naravno, u virtuelnoj EU na ES-u :-)

Mozete ovde da nastavite tu pricu: http://althistory.wikia.com/wiki/Main_Page ima potencijal :-)
[ Rosental @ 06.12.2013. 12:11 ] @
U Minsku se zivi puno bolje nego u svim okolnim zemljama.

Kakvo je stanje na istoku 4R vidimo po zadovoljnom stanovnistvu u Madjarskoj, Bugarskoj i Sloveniji. Sloveniji koja je nekada bila perjanica nezavisne Jugoslavije, a danas je jedna ekonomska rupcaga bez ikakve nade da to popravi. Ogroman dug, preduzeca raspordata strancima, roba ne konkurenta, uvoz ogroman.

Cak i da je ceo 4R svajcarska, a nije niti ce ikad biti, to za nas nista ne znaci jer Nemacka nikad nama i Rusima nece nameniti propsperitet vec ce se uvek truditi da nas porobi i unisti na sve moguce nacine. Nekad u rukavicama nekad gvozdenom pesnicom, ali uvek istim ciljem.
[ cika dacha @ 06.12.2013. 12:11 ] @
VASO@ gde su informacije ko je ovaj tvoj miljenik prof. Ilić dr. Miroslava?!

Ivan Dimkovic@ slazem se da je brisanje granica super itd ali jednu stvar zaboravljas da prikljucivanjem u EU malih i slabih ekonomija poput CRO oni veoma gube a nemacka ili austrija veoma dobijaju u ekonomskim benifitima! ne mogu se pod istim pravilima takmiciti drzave koja jedna ima 25% industrije a druga 2,5%! ta borba pod istim pravilima je unapred osudjena na gubitak ove slabije! u boksu neces nikad videti teskasa od 115kg da tuce onog od 60kg i to da se nazove fer igra!

[ plus_minus @ 06.12.2013. 12:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Cuj, mozemo mi ovde da filozofiramo do prekosutra.

Ako hoces da budes iskren prema sebi, a to je uvek dobra stvar, uzmi lepo stavi na papir relevantne cinjenice oko EU:

- 28 zemalja
- 24 zvanicna jezika
- 500+ miliona stanovnika

Plus gomila dodatnih otezavajucih okolnosti kao sto su razlicite kulture, istorijat izuzetno krvavih sukoba, razlicite religije itd..

A onda na to dodamo skoro 70 godina mira (i to ne samo bez ratova vec konstruktivnog mira gde se konstantno radi na produbljivanju integracija i saradnje izmedju drzava), $34000 prosecni GDP po glavi stanovnika, visok indeks razvijenosti (HDI) (http://en.wikipedia.org/wiki/F...velopment_Report_Quartiles.svg), razvijena infrastruktura, intenzivan rad na smanjivanju korupcije i monopola sa konkretnim rezultatima.

Doci ces samo do jednog zakljucka: EU je impresivno uspesan projekat.

Ne postoji nista savrseno na ovom svetu, ali je EU definitivno pri vrhu sto se tice uspeha u pogledu izgradnje stabilne zajednicke ekonomske sfere izmedju ne 100% "srodnih" drzava.

Po njima drugi mogu samo da se ravnaju.

Tacno je da i u EU ima zemalja "na dnu" skale, kao sto su Grcka, Spanija i sl... ali i te zemlje su enormno napredovale u svakom pogledu za vreme njihovog bivstvovanja u EU (i radu na istom pre toga). I jedna i druga zemlja su imale militantne diktature, gradjanske ratove - a danas zive u miru i svoje probleme resavaju na civilizovan nacin.

Malo li je.

Da, hoću. Biću iskren prema sebi. To mi je inače i prioritet.

Od svih tih zemalja, koliko nije bombardovalo moju?
Od svih tih jezika, jel' i jedan pre toga bio nedostupan za učenje?
Od svih tih 500 miliona EVROPLJANA, mnogi nisu udahnuli malo svežeg, osiromašenog.
Ja jesam. Znam o čemu pričam.

I isto tako se može doći do zaključka da je i Jugoslavija bila jedan od uspešnih projekata, ali tom projektu - došao kraj.

I taj civilizovani način jeste - onako kako baba merkelova na kraju kaže.
Inače, sledi obavezni dodatni pozdrav i ćaskanje sa "svetskom bankom" zarad upumpavaja mira i blagostanja, tamo gde ga nema.

A o srpskom reljefu na većoj skali i kako srpski reljef "po uniji" treba da izgleda, tek tu možemo samo da "pohvalimo" sve iz "non-4thR" ekipe.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 12:19 ] @
Citat:
Rosental:
U Minsku se zivi puno bolje nego u svim okolnim zemljama.

Kakvo je stanje na istoku 4R vidimo po zadovoljnom stanovnistvu u Madjarskoj, Bugarskoj i Sloveniji. Sloveniji koja je nekada bila perjanica nezavisne Jugoslavije, a danas je jedna ekonomska rupcaga bez ikakve nade da to popravi. Ogroman dug, preduzeca raspordata strancima, roba ne konkurenta, uvoz ogroman.

Zvuci zanimljivo, jedini problem sa fantazijama je sto ne odgovaraju realnosti.

Eto, recimo, ta prica oko Slovenije kao rupcage - jedno je kada neki anonimus na ES-u napise tako nesto, a drugo je kada bi stanovnistvo Slovenije izaslo na ulice i trazilo da izadju iz EU zato sto su postali "rupcaga".

Naravno, to drugo se ne desava, pa mozemo samo da zakljucimo da anonimus na ES-u troluje, tj. pise ono sto bi voleo da bude, a da Slovencima ocigledno ne ide lose.

Kako izgleda nezadovoljno stanovnistvo i bivanje pravom rupom u ekonomskom smislu se jako lepo videlo 80-tih.

Iz nekih naucno-fantasticnih razloga ne vidimo to ponasanje danas (masovne proteste, emigracije, slomove politickih sistema, redove za hleb i mleko, nestasice svega) - ali, eto, verovacemo N.N. osobi koja kaze da su te zemlje postale ekonomske rupcage.

Aha.

Citat:

Cak i da je ceo 4R svajcarska, a nije niti ce ikad biti, to za nas nista ne znaci jer Nemacka nikad nama i Rusima nece nameniti propsperitet vec ce se uvek truditi da nas porobi i unisti na sve moguce nacine. Nekad u rukavicama nekad gvozdenom pesnicom, ali uvek istim ciljem.

U EU niko nikome nista ne "namenjuje", vec EU omogucava prostor gde je moguce prosperirati kroz slobodnu trgovinu, harmonizovane zakone i vladavinu prava. Zbog toga ljudi zele da budu u tom prostoru, zato sto im otvara mogucnosti koje ranije nisu imali.

Nemacka, bas kao i svaka druga EU zemlja, radi za svoju guzicu ali kao deo sistema koji omogucava (omogucava, ne garantuje) mir i prosperitet svim akterima.

Naravno, svako pametan se trudi da sa tom Nemackom dobro posluje i saradjuje, posto imaju preko 80 miliona ljudi sa visokim zivotnim standardom. Oni koji ne mogu da se pomere iz 40-tih i 50-tih godina proslog veka, obicno tu i ostaju dok se ne probude i uvide da zive u 21-vom veku.
[ Rosental @ 06.12.2013. 12:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Eto, recimo, ta prica oko Slovenije kao rupcage - jedno je kada neki anonimus na ES-u napise tako nesto, a drugo je kada bi stanovnistvo Slovenije izaslo na ulice i trazilo da izadju iz EU zato sto su postali "rupcaga".

Naravno, to drugo se ne desava, pa mozemo samo da zakljucimo da anonimus na ES-u troluje, tj. pise ono sto bi voleo da bude, a da Slovencima ocigledno ne ide lose.

pa Slovenci i jesu izasli na ulice. Naravno, oni za sada ne traze izlazak iz EU jer realno gde bi oni ? I kome oni sada trebaju ? Sa dugovima ???

Naravno njima bi sad super bilo da ih primi Rusija i da im da trziste pa da okrenu jos jedan krug kao nekad sa Jugoslavijom. Ali to se nece desiti. Ostace oni pod 4R sledecih milion godina.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 12:29 ] @
Aha, sve se raspada Slovenija danas, ljudi gladuju, rafovi prazni a ulice pune masovnih protesta.

Nisam nasao gde tacno ovde http://althistory.wikia.com/wiki/Category:Slovenia ?

...

Hoce to tako kada ti je godisnji PPP nekih 20 hiljada EUR po glavi stanovnika. Totalni raspad i haos. Bice da ce zbog toga da ostanu u tzv. "4-tom rajhu" jos milion godina. Ko ne bi :)

Sto se dugova tice, mislim da ti nisu bas najjasnije stvari oko toga:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

Prvo, Srbija ima veci dug po glavi stanovika od Slovenije - a nije u "cetvrtom rajhu".

Drugo, slovenacki dug je 53% GDP-a, sto uopste nije velika cifra (isti kao Svajcarska koju si pomenuo kao nekakav superlativ koji tzv 4-ti Rajh nece nikad dostici). Dug nije nikakav problem ako si sposoban da ga servisiras (a Slovenija je ocigledno vise nego sposobna). Gomila razvijenih zemalja od Slovenije (USA, Japan, Kanada, Singapur, Holandija, Francuska, Austrija, ...) imaju veci dug u odnosu na GDP od Slovenije.

Slovenci svoj dug mogu da otplate, da hoce, posto imaju razvijenu ekonomiju sa visokim GDP-om - samo zasto bi to radili ako su u stanju da ga redovno servisiraju pa svoj GDP mogu da trose na pametnije stvari (recimo, razvoj), to je sasvim drugo pitanje.

Kada si bedan, nista ti ne vredi sto nemas dug - posto je 2 puta nista, nista.

[ ZaMpA @ 06.12.2013. 12:40 ] @
Ako je EU tolika ekonomska katastrofa, otkud im pare za gas? Mislim, zbog toga se gradi gasovod zar ne?

Inače taj gasovod je super za nas, nebitno koliko nas košta ili koliko su ovi dobili nešto ispod cene. Gad krene gas da prolazi, svetske glavonje će morati malo više da razmišljaju pre nego što oduče da nas bombarduju ili nešto slično.
[ Rosental @ 06.12.2013. 12:55 ] @
Slovenija ima visestruko veci dug od Srbije. Takodje ima i spoljnotrgovinski deficit. Isto vazi i za Hrvatsku.
[ MyWay @ 06.12.2013. 12:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@MyWay,

Nisam ja nikakav portparol vec imam oci u glavi a i mogucnost da vidim kako se zivi.

28 drzava sa razlicitim kulturama i istorijama, ekonomijama, tradicijama - integrisati to je enorman poduhvat.

A mir izmedju tih drzava traje vec skoro 70 godina, tokom kojih je vredno radjeno na sve vecoj integraciji i saradnji.
vidi, nije dovoljno u glavi imati samo oči...
Ti bi mogao pre 30-40 godina da sa jednakim entuzijazmom pričaš o tome kako su u jednoj drugoj zajednici naroda pobeđene razlike i trvenja i kako se živi. I jednako bi bio u pravu. U tom trenutku. Misli o tome.

P.S: Nemoj brkati stvari - EU, ovakva kakvom je znamo, postoji praktično od Mastrihta, tj 20-tak godina a mir traje 70-tak. Ne samo da za to nije potpuno zaslužna EU nego je taj mir među članicama trajao i u vreme blokovskih podela i hladnog rata tako da je besmisleno vezivati jedno za drugo.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 12:59 ] @
Err.. Ne, Slovenacki dug je 53% njihovog GDP-a.

Dug Srbije je 61% GDP-a.

Apsolutna vrednost duga je irelevantna - ono sto je bitno je koliki je taj dug u odnosu na ekonomiju zemlje.

Kao kada bi poredio 2 coveka - jednog koji prima 100 EUR mesecno, sa dugom od 1000 EUR, i drugog koji prima 500 EUR mesecno i dugom od 2000 EUR.

Iako je apsolutna vrednost duga druge osobe veca, on je manje zaduzen zato sto je njegov dug manji u odnosu na primanja, sto znaci da bi dug mogao brze da isplati ako bi za tim uopste bilo potrebe.

A sve to, na kraju krajeva, nema veze sa vezom.

Kao sto rekoh, zemlje kao sto su USA, Japan, Kanada, Singapur, Holandija, Nemacka, Francuska i Austrija imaju veci dug u odnosu na GDP u poredjenju sa Slovenijom. Mislim, ako te zemlje* nemaju problem sa tim, ne vidim zasto bi se neko uzbudjivao oko manjeg relativnog duga.

--

(*) Ne znam za tebe, ali meni je sasvim logicno da ove gore zemlje koristim kao dobre ekonomske primere (sto znaci da su im i makroekonomski parametri ocigledno OK) - posto su to zemlje koje su visoko razvijene i iz kojih dolaze globalne uspesne firme i proizvodi koji su poznati u celom svetu (Cisco, Mercedes, Microsoft, Google, Airbus/EADS, Alcatel, Siemens, Philips, TomTom, SAP, Porsche, BMW, VW, Intel, NVIDIA, Toyota, DENSO, Sony, Toshiba, Panasonic, Boeing, Dell, HP, Apple, Hitachi, ... )

Mislim, njih bih radije uzimao za dobar ekonomski primer nego zemlje koje su globalno poznate manje-vise samo po kompanijama koje vade naftu i gas iz zemlje (dakle, stvari koje su tu milijrdama godina bez veze sa konkretnom zemljom) i dobrim puskama.

Ako je njima dug koji je veci od 50% GDP-a OK, ne vidim zasto bi se to uzimalo kao nekakav specijalni problem samo po sebi.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 06.12.2013. u 14:12 GMT+1]
[ Vasastajić @ 06.12.2013. 13:10 ] @
Citat:
MyWay:
Citat:
Vasastajić:

Pa 'de si Vaso, rusofobe stari... :-)
Opet citiraš neke čudne izvore - odakle si to kopirao, vidi se po transkripciji ruskih imena da radiš copy&paste.

Nego, kad smo već kod tvojih izvora, ostade nam dužan za kompetencije prethodnog tvog izvora, uvaženog prof. Ilić dr. Miroslava?!

Čudno, a ja bio ubeđen da ovde imam za posla sa stvorenjima koja barataju barem osnovama IT pismenosti...
...kad, ono, MEĐUTIM!?

Al' ajde, nikada mi nije manjkalo empatije prema nepismenima, pa da vidimo šta daje jednostavan google upit sa Galina Starovoitova:

https://www.google.rs/#q=galina+starovoitova

Ecola!

...i tako redom...
...za sve pobijene Ruse od kada je SAMO ovaj kgb-ovac na vlasti...
...normalno, nisam hteo ovaj server da opterećujem i imenima onih koji su i dan danas po raznoraznim gulazima, ali ipak još živi.

Sad da vidim sledeći tvoj pokušaj bagatelisanja zverstava ovog mafijaša i ubice lisičjeg pogleda.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 13:23 ] @
Citat:
MyWay:
Citat:
Ivan Dimkovic:
@MyWay,

vidi, nije dovoljno u glavi imati samo oči...
Ti bi mogao pre 30-40 godina da sa jednakim entuzijazmom pričaš o tome kako su u jednoj drugoj zajednici naroda pobeđene razlike i trvenja i kako se živi. I jednako bi bio u pravu. U tom trenutku. Misli o tome.

Pa ne znam - SFRJ je imala strukturne probleme i nestabilnosti koje su bile vidljive i ocigledne (mozda ne svim ljudima unutra zbog cenzure) i, jos gore, za razliku od EU, koja aktivno radi na resavanju svojih problema kompromisima, SFRJ je svoje probleme gurala pod tepih uz pomoc represije.

Prilicno razlicite stvari.

Citat:

P.S: Nemoj brkati stvari - EU, ovakva kakvom je znamo, postoji praktično od Mastrihta, tj 20-tak godina a mir traje 70-tak. Ne samo da za to nije potpuno zaslužna EU nego je taj mir među članicama trajao i u vreme blokovskih podela i hladnog rata tako da je besmisleno vezivati jedno za drugo.

EU je direktna posledica intenzivnog rada koji je poceo odmah posle WWII.

Zemlje koje su osnivaci EU su to kao cilj imale odavno i svoje konflikte i nesuglasice resavaju na malo konstruktivniji nacin od Golog otoka.
[ Rosental @ 06.12.2013. 13:32 ] @
Jedan narod, jedna drzava, ne moze da se razvija kada je porobljena i okupirana. Cak i kada je okupator veoma jak i razvijen on ce i onda ostaviti porobljenima da se razvijaju samo u onoj meri u kojoj to njemu odgovara i dokle mu odgovara. Jugoslavija je tu ogledni primer, udzbenicki.

Nemacka je precizno planirala unistenje Jugoslavije. Jugoslavija je bila najveci trn u oku Nemacke. Ne samo zato sto ju je podsecala na dva poraza, vec i zato sto je pokazala da Sloveni mogu da se razvijaju, a da je glavna pretpostavka toga ne zivljenje pod nemackim skutima i upravom vec upravo OSLOBODJENJE OD TUDJINSKE VLASTI.

Zato je Nemacka sve ucinila da se obori Srbija koja joj je kao i uvek pruzala najveci otpor, otpor po svaku cenu. Posle dolaska nemacke marionete Djindjica na vlast pocinje ubrzano propadanje naseg naroda, drzave i ekonomije, vojske, diplomatije i sluzbi bezbednosti, zdravstva i skolstva, poljoprivrede. Zanimljivo je da su sluge okupatora videvsi da Nemacka koja ih je dovela na vlast nema u planu nikakav oporavak Srbije, kako su oni obecali narodu, vec upravo jos vece drobljenje i komadanje zemlje, nasa elita se i sama okrenula pljacki. To je jedan zacarani krug slican onome u Madjarskoj. Vlast ima katastrofalne rezultate, korupcija i pljacka odvijaju se pred ocima naroda, narod bira toboze druge i sve se opet nastavlja istim ritmom. Pri tom svaka vlast neverovatno drsko laze da je uzrok naseg stanja u 90tim, a nikako da kaze sta je njima smetalo, posto sada nema protagonista 90tih, da uspostve pravnu drzavu, smanje korpuciju, pokrenu industriju i izvoz ?

Istovremeno Nemacka vrsi propagandu da je uzrok tome sto smo mi inace narod lenj, narod lopova, a nikako da nam kaze zasto ona uvek podrzava bas takve ? Svakog ko je ikad sluzio interesima naseg naroda 4R je ili oborio sa vlasti ili diskretitovao, uhapsio pa i likvidirao ako hocete. Nasi mediji su u rukama Nemaca i svako ko prozbori u interesu naroda nece biti na njima ! Ali ako velicate 4R, pljujete Srbiju i Rusiju, moci cete da nastupate non stop cak i ako ne predjete cenzus.

[ 3way @ 06.12.2013. 13:40 ] @
Citat:
Rosental:Jugoslavija je bila najveci trn u oku Nemacke. Ne samo zato sto ju je podsecala na dva poraza,...

Mora da su im suzile oci od tog trna pa ih Britanci, USA i Rusija nisu podsecali na poraz...
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 13:41 ] @
Citat:
Rosental
Zato je Nemacka sve ucinila da se obori Srbija koja joj je kao i uvek pruzala najveci otpor, otpor po svaku cenu. Posle dolaska nemacke marionete Djindjica na vlast pocinje ubrzano propadanje naseg naroda, drzave i ekonomije, vojske, diplomatije i sluzbi bezbednosti,

U nekom alternativnom univerzumu, da. U ovom univerzumu u kome mi zivimo nema puno ljudi koji danas sumnjaju u to sta se tacno Srbiji desilo i kako se zivelo pre tog tzv. "ubrzanog propadanja".

Nezgodna stvar ta realnost, lakse je islo kada si imao jednu TV stanicu, cenzurisane novine, pa su ti poklici izgledali ozbiljno.

A ovako danas, ostaje samo sum po forumima. A oko Srbije, EU.

Valjda ce jednog dana i to biti proslost u EU Srbiji i na ove stvari ce se gledati sa cudjenjem bas kao sto danas suludo izgledaju poklici sa TV bastilje.
[ Rosental @ 06.12.2013. 13:54 ] @
Citat:
3way:
Citat:
Rosental:Jugoslavija je bila najveci trn u oku Nemacke. Ne samo zato sto ju je podsecala na dva poraza,...

Mora da su im suzile oci od tog trna pa ih Britanci, USA i Rusija nisu podsecali na poraz...

Jesu, ali njima na njihovu veliku žalost ne mogu ama baš ništa.

Citat:
Ivan Dimkovic: U nekom alternativnom univerzumu, da. U ovom univerzumu u kome mi zivimo nema puno ljudi koji danas sumnjaju u to sta se tacno Srbiji desilo i kako se zivelo pre tog tzv. "ubrzanog propadanja".

Nezgodna stvar ta realnost, lakse je islo kada si imao jednu TV stanicu, cenzurisane novine, pa su ti poklici izgledali ozbiljno.

A ovako danas, ostaje samo sum po forumima. A oko Srbije, EU.

Valjda ce jednog dana i to biti proslost u EU Srbiji i na ove stvari ce se gledati sa cudjenjem bas kao sto danas suludo izgledaju poklici sa TV bastilje.

Mislim da će se to upravo desiti tvojim rečima i idejama.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 14:05 ] @
Citat:
Rosental
Jesu, ali njima na njihovu veliku žalost ne mogu ama baš ništa.

Britanci, Rusija i USA su ociglendo pametni pa sa svabama prave biznis umesto da pljuju u prazno i zive u proslosti.

Samo se zaludni jos drze WWII.

Citat:

Mislim da će se to upravo desiti tvojim rečima i idejama.

Znas kako se kaze, misljenje je kao guzica, svako ima svoje. I ti, i ja i svi ovde.

Ali sudeci po onim mapama - 1989 i 2013, EU postaje sve veca i veca. To su cinjenice.

Evo bas pre neki dan su Moldavija i Gruzija potpisali sporazumima o asocijaciji i pridruzivanju sa EU.

Sa druge strane, ne cujemo bas puno vesti da se zemlje otimaju da udju u uniju sa Rusijom i Belorusijom.

Pravo cudo sto skoro sve evropske zemlje iz ex-varsavskog pakta odose na drugu stranu a ne u taj tim snova.

Ja bih se ipak zapitao da li je moguce da su svi oni budale, sluge, bez zelje za slobodom i sl. ili tu ima neceg drugog.
[ MyWay @ 06.12.2013. 14:10 ] @
Citat:
Vasastajić:

Čudno, a ja bio ubeđen da ovde imam za posla sa stvorenjima koja barataju barem osnovama IT pismenosti...
...kad, ono, MEĐUTIM!?

Al' ajde, nikada mi nije manjkalo empatije prema nepismenima, pa da vidimo šta daje jednostavan google upit sa Galina Starovoitova:

https://www.google.rs/#q=galina+starovoitova

Ecola!

...i tako redom...
...za sve pobijene Ruse od kada je SAMO ovaj kgb-ovac na vlasti...

CrniVaso... pa ne nedostaje meni (IT) pismenost, nego povezanost i relevantnost podataka koje ti ovde plasiraš :-)
Btw, kliknuh na link koji si postavio za Galinu i videh da je ubijena skoro godinu dana pre nego što je Putin došao na vlast u Rusiji?!? Možda ne mislimo na istu osobu?

P.S: I dalje nema ništa o tvom profesoru Ilić dr. Miroslavu koji zna sve o Južnomu toku?
[ Rosental @ 06.12.2013. 14:16 ] @
Ivane,

Nemačka ne može pobediti. Privremeno da kao i uvek, a na kraju uvek gubi.

Pobedu Nemacke i njenu dominaciju nece dozvoliti:

1. Rusija na istoku
2. Engleska na zapadu
3. Jevrejski i grcki lobi u SAD
4. SAD
[ DaliborP @ 06.12.2013. 14:24 ] @
5. Sundjer Bob
6. Car Hirohito
7. Tarzan
8. Travolta iz Borce Grede
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 14:26 ] @
Citat:
Rosental: Ivane,

Nemačka ne može pobediti. Privremeno da kao i uvek, a na kraju uvek gubi.

Pobedu Nemacke i njenu dominaciju nece dozvoliti:

1. Rusija na istoku
2. Engleska na zapadu
3. Jevrejski i grcki lobi u SAD
4. SAD

O kakvoj ti pobedi i dominaciji Nemacke pricas?

EU je unija 28 zemalja, od kojih su najjace ekonomije UK, Nemacka i Francuska. EU je upravo napravljena da ne bi neka od te 3 zemlje "dominirala" vec kako bi svi mogli da prosperiraju u miru i civilizaciji.

[ Rosental @ 06.12.2013. 14:46 ] @
...prozori su od cokolade...
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 14:52 ] @
Ne znam od cega su prozori ali balans sila je implementiran u osnove EU.

Samo treba da se procita, nece samo u glavu.
[ dlalic @ 06.12.2013. 15:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Sa druge strane, ne cujemo bas puno vesti da se zemlje otimaju da udju u uniju sa Rusijom i Belorusijom.

Sto mene bas cudi.
Rusi su poznati kroz istoriju po tome sto su donosili blagostanje i dobrobit svima koje su pomilovali pogledom il' cizmom
BTW... Vodeci IT forum u regionu... I niko da pita za Minsk, a rece Rosental da se tamo super zivi.

[Ovu poruku je menjao dlalic dana 06.12.2013. u 17:58 GMT+1]
[ Otto23 @ 06.12.2013. 16:24 ] @
Citat:
Istovremeno Nemacka vrsi propagandu da je uzrok tome sto smo mi inace narod lenj, narod lopova, a nikako da nam kaze zasto ona uvek podrzava bas takve ? Svakog ko je ikad sluzio interesima naseg naroda 4R je ili oborio sa vlasti ili diskretitovao, uhapsio pa i likvidirao ako hocete. Nasi mediji su u rukama Nemaca i svako ko prozbori u interesu naroda nece biti na njima ! Ali ako velicate 4R, pljujete Srbiju i Rusiju, moci cete da nastupate non stop cak i ako ne predjete cenzus.

Ne znam da li je 4R ili nesto trece u pitanju, ali sledeci tekst definitivno treba procitati:

Citat:
Rodoljublje postalo izdaja evropejstva
V. Crnjanski Spasojević | 02. decembar 2013. 21:23

Ko i zašto ubija patriotizam u Srbiji i može li se to ikako zaustaviti (1): U Istočnoj Evropi svi patriotizmi bili su poželjni zbog rušenja SSSR, izuzev srpskog i ruskog. Trpimo posledice razgradnje države, nacije, vere

Za evropejce, nacionalisti i patriote su šovinisti, retrogradne snage, sile mraka... Za rodoljube, evropejci su strani plaćenici, izdajnici, zapadni špijuni... Sukob između „tradicionalista“ i „modernista“ vuče korene još iz 19. veka, i, uz minimalne predahe, intenzivno traje, povremeno se rasplamsavajući do usijanja.

Kada jedan Francuz kaže: „Ponosan sam što sam Francuz i pripadam naciji koja je dala Napoleona, Lujeve, Voltera, Molijera, najpoznatije slikare“, on je šarmantni patriota koji neguje evropske vrednosti. Uprkos tome što je Napoleon svojevremeno pokorio pola Evrope. Kada Srbin kaže: „Ponosan sam što sam Srbin, što je srpska država jedna od najstarijih nezavisnih zemalja u regionu, što je car Dušan još u ono vreme doneo moderan zakonik, što su Srbi bili na pobedničkoj strani u oba rata, a tokom Drugog svetkog rata imali dva antifašistička pokreta“, on je antievropejac zagledan u prošlost, zvecka oružjem i vraća naciju u mračne devedesete.

http://www.novosti.rs/vesti/na...lje-postalo-izdaja-evropejstva

Podela se cak vidi i na ovom furumu, i to vrlo lako.

...
Nevezano, raspadanje na sitnije (manje mocne, zavisne, bezalternativne i poltronske) drzavice, zna se kome ide na ruku... ko to ne kapira, taj verovatno veruje i u deda mraza, bozic batu, besplatni rucak i tkz. "evropsku porodicu" :)
Jednostavno, rec je o interesu odredjene ekipe koja sprovodi isti 100 godisnji plan... o tome govore i posteri iz WW2 sa istim "evropskim parolama i idejama" - samo sto je tada metodika nabijanja tih istih ideja bila vidno drugacija, i u mnogome ociglednija. Ipak se evoluiralo do odredjene mere :)

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 06.12.2013. u 17:35 GMT+1]
[ Rosental @ 06.12.2013. 17:32 ] @
Kad pricamo o gasovodu pogledajte sta je 4R uradio u Ukrajini. Prvo su inscenirali narandzastu revoluciju. Rusija je na sve to kao i na nezavisnost Ukrajine gledala sasvim mirno. Zatim su iz cista mira poceli da raspiruju mrznju prema Rusima. Slicno kao i ovi nasi tvrdili su da je Ukrajini tesko zbog terora Rusije, a zatim su tvrdili i da je to zbog SSSR iako se u Ukrajini sada zivi losije nego u SSSR. Ne samo to, vec je Ukrajina pod evrofanaticnom vladom potpuno upropastila ekonomiju da ju je uveliko pretekla Belorusija koja je bas za vreme SSSR bila slabija od Ukrajine !

Ovako izgleda Ukrajina po prihodu

http://en.wikipedia.org/wiki/L...asts_and_territories_by_salary

Dakle najbogatiji delovi su opet oni proruski koje nije obuzela antiruska histerija i ludilo i besnilo vec su nastavili da rade sa svojim prirodnim partnerom Rusijom. Ovima na zapadu u napadima nemocnog besa Rusija je kriva i za to.

Istovremeno proevropske snage su zapocele sabotazu ruskog gasovoda. U tom momentu imali su cenu od samo 107 dolara po kubiku sto nije imala ni Belorusija. Najpre pocinju po nagovoru 4R da ne placaju. Rusija je i preko toga prelazila, a zatim traze dodatne takse sve dakako po nagovoru 4R. Cilj je bio svakako isprovocirati rusku reakciju i posvadjati Ukrajinu sa Rusijom.

Paralelno, posto su Ukrajinu pretvorili u front za borbu protiv Rusije i samim tim je ucinili nestabilnom, a da bi sebi obezbedili nesmetano snabdevanje grade Severni Tok. Zamislite vi samo kakvi su to pokvarenjaci !

Naravno ukrajinski narod je kaznio ovu politiku i za reizbor Janukovica da mu 2-3% glasova sto je rekord svetski i ekspresno vratio Janukovica.

Sto se tice ovih sada demonstracija koje nemaju nikakvu prodju u narodu to je takodje obicna provokacija jer Rusija ne brani Ukrajini da ide u EU, vec naprotiv EU i ne zeli da primi Ukrajinu vec samo da je natera i da sabotira njene ekonomske veze sa Rusijom.

[ vilil1 @ 06.12.2013. 17:46 ] @
Citat:
Otto23:

Podela se cak vidi i na ovom furumu, i to vrlo lako.

...
Nevezano, raspadanje na sitnije (manje mocne, zavisne, bezalternativne i poltronske) drzavice, zna se kome ide na ruku... ko to ne kapira, taj verovatno veruje i u deda mraza, bozic batu, besplatni rucak i tkz. "evropsku porodicu" :)
Jednostavno, rec je o interesu odredjene ekipe koja sprovodi isti 100 godisnji plan... o tome govore i posteri iz WW2 sa istim "evropskim parolama i idejama" - samo sto je tada metodika nabijanja tih istih ideja bila vidno drugacija, i u mnogome ociglednija. Ipak se evoluiralo do odredjene mere :)

Hm, kod nas se ide iz krajnosti u krajnost. Ja sam Srbin, nacionalista, i mogu bez ikakvog razmisljanja da kazem da u EU moramo uci na bilo koji nacin. Sto pre. Ne zato sto volim EU, niti se lozim na njihov nacin zivota, niti bilo sta drugo. Vec samo i iskljucivo zbog interesa. Ako nista drugo, makar ce nas naterati na postovanje zakona, naterace nas da hapsimo pojedine "tajkune", odnosno obicne lopurde, bilo da su u vlasti, bilo da su u opoziciji...ako nas dovedu u red, pocece i sa investicijama, odnosno zaposljavanjem naseg zivlja, a to je ono sto nama najvise treba. Red u zemlji i posao za obicne ljude. A to sigurno necemo dobiti od brace Rusa.

Da, kao Srbinu, nacionalisti, drago mi je sto je ono cudoviste - sfrj, rastureno u komade i sto je svaki narod mogao da bira svoj put. Nazalost, kod nas se izabralo pogresno.

Jugonostalgicari, oni koji nikada nisu bili za Srbiju, vec za jugoslaviju, kolo vode i sto je najgore, predstavljaju se kao neki Srbi. A masa im veruje. :( Ne moze da se zivi od njih. Naucili od onog zlikovca sto je manjkao i sahranjen je ispod duda.

Najvece zlo, Srbiji i Srbima su naneli i nanose upravo takvi, jugonostalgicari, (oni koji zale za bivsom drzavom, za hrvatskim morem, za slovenackim Alpima...) sa svojim ljudima u vlasti i opoziciji. Ratovi, glad, nemastina, pljacke na veliko i malo...Sve su to postignuca ondasnjih srpskih komunista - jugoslovena, a danas njihovih potomaka koji i dalje drmaju zemljom. Bilo "svojim" novcem, bilo stranacki.

Dok Srbi ne shvate da nema ljubavi vec samo interesa, da treba da stvaraju svoju drzavu, modernu, evropsku, pa i bogatu ukoliko je moguce, nema nama spasa.
[ Rosental @ 06.12.2013. 18:03 ] @
Citat:
vilil1: Hm, kod nas se ide iz krajnosti u krajnost. Ja sam Srbin, nacionalista, i mogu bez ikakvog razmisljanja da kazem da u EU moramo uci na bilo koji nacin. Sto pre. Ne zato sto volim EU, niti se lozim na njihov nacin zivota, niti bilo sta drugo. Vec samo i iskljucivo zbog interesa. Ako nista drugo, makar ce nas naterati na postovanje zakona, naterace nas da hapsimo pojedine "tajkune", odnosno obicne lopurde, bilo da su u vlasti, bilo da su u opoziciji...ako nas dovedu u red, pocece i sa investicijama, odnosno zaposljavanjem naseg zivlja, a to je ono sto nama najvise treba. Red u zemlji i posao za obicne ljude. A to sigurno necemo dobiti od brace Rusa.

Cuj on bi da udje u EU i to sto pre ? Pa sto ne udjete, ko vas sprecava ? Da vas ne sprecavamo mozda mi rusofili kojima ste oduzeli medije i bacili na marginu ? Gde je sad ta vasa Nemacka da vas tako pokorne i evropejske primi ?

I kako to da mafija, pljackaska privatizacija, svako odsustvo vladavine prava je naraslo i nabujalo bas pod pulenima Nemacke ? Sve stranke koje su na vlasti su PROEU, nema ni jedne proruske.

I jos imas obraza da pricas sta cemo dobiti od Rusije ?
[ Superheroj Toni @ 06.12.2013. 18:20 ] @

He he ... četnik-europejac, i sad kad mu je i predsednik države proeuropejski četnički vojvoda, i dalje se osvrće preko ramena na ulici a noću sanja Jugoslovene i komunjare.

Kuku si ga lele kako li mu je bilo pre 50 godina kad je bio na reversu kod kožnih mantila.

[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 18:23 ] @
Citat:
dlalic:
Citat:
Ivan Dimkovic:

Sto mene bas cudi.
Rusi su poznati kroz istoriju po tome sto su donosili blagostanje i dobrobit svima koje su pomilovali pogledom il' cizmom
BTW... Vodeci IT forum u regionu... I niko da pita za Minsk, a rece Rosental da se tamo super zivi.

[Ovu poruku je menjao dlalic dana 06.12.2013. u 17:58 GMT+1]

Hahaha najbolja slika do sad.

Sto bi se reklo, slika govori vise nego 1000 reci.

Sad ce da te cuju trolovi pa ce da zapocnu temu "Emigracija u Minsk, kako?" ili "Zelim da gastarbajtisem u Sociju", "Alma-ata trazi strucnjake", "Zivot u Novosibirsku", "Brak sa beloruskim drzavljaninom - pravo na rad" itd. hahahahahahahaha :)
[ Rosental @ 06.12.2013. 18:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hahaha najbolja slika do sad.

Sad ce da te cuju trolovi pa ce da zapocnu temu "Emigracija u Minsk, kako?" ili "Zelim da gastarbajtisem u Sociju", "Alma-ata trazi strucnjake", "Zivot u Novosibirsku", "Brak sa beloruskim drzavljaninom - pravo na rad" itd. hahahahahahahaha :)

Ne znam cemu ovaj histerican smeh ?

Ja sam rekao da se u Minsku zivi bolje nego u okolnim zemljama ciljajuci prvenstveno na Balticke drzave i Ukrajinu.
[ HeYoo @ 06.12.2013. 20:07 ] @
Citat:

Oni cekaju da im neko donese blagostanje ceka ista sudbina bez obzira pred kim skidaju gace.
[ MyWay @ 06.12.2013. 20:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Hahaha najbolja slika do sad.

O čemu to govori ova slika?? Da se u mnogim država živi bolje nego u Srbiji?! Ma nije moguće!
Osim što su na istoj slici po tri puta podvučene iste teme (?!), navedene su su 2 zemlje koje iz EU i 2 koje nisu članice EU?! Pošto pored tema o poslu u Minsku nema baš puno ni o nalaženju posla kod balkanske EU braće, reklo bi se da je blagostanje tamo gde se radi i ne krade, a ne tamo gde se vijori ili ne vijori neka zastava..

A kakve to ima veze sa temom o Južnom toku i nedavnim pokušajem EU da opstruira izgradnju istog?
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 20:29 ] @
Ne znam MyWay, ti nama reci posto vec nekoliko strana prica vec nema veze sa vezom.

Mislim ubi me ako imam pojma kakve veze zivotni standard u Minsku, WWII, Tihi i Prle i sl. imaju sa juznim tokom - ali kad se vec pominju te teme iz standardnog balkanskog kafanskog kurikuluma, nije lose ukazati na sitne probleme tj. fikciju.

Sto se opstrukcije tice, da EU opstruira monopole - bas kao sto su opstruirali Microsoft, Citigroup/Societe Generale/RBS/JPMorgan, proizvodjace LCD panela, Deutsche Telekom, i mali milion drugih opstrukcija koje se mogu videti ovde:

http://ec.europa.eu/competition/cartels/what_is_new/news.html

To se inace ne zove opstrukcija, vec vladavina prava gde su zakoni takvi da ne odgovaraju samo sacici monopolista.

Zeznut koncept, za feudalce i autokrate.

Evo malo primera "opstrukcija" EU:

- 1.7 milijarda EUR kazne za Societe Generale/Citigroup/RBS/JPMorgan: http://uk.reuters.com/article/...ank-fine-idUKBRE9B309W20131204
- 1.47 milijarde EUR kazne za Philips/LG/Panasonic (TV kartel): http://www.reuters.com/article...rtel-crt-idUSBRE8B40EK20121205
- 1.4 milijarde $ kazne za Intel: http://www.nytimes.com/2009/05...e.html?pagewanted=all&_r=0
- 1.1 milijarde EUR kazne za E.ON AG i GDF Suez GA: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-09-1099_en.htm
- 880 miliona EUR kazne za Sant Gobain: http://www.bloomberg.com/news/...-billion-to-correct-error.html
- 561 miliona EUR kazne za Microsoft: http://www.bbc.co.uk/news/technology-21684329
- 400 miliona EUR kazne za Siemens: http://www.spiegel.de/internat...400-million-fine-a-462199.html
- 112 miliona USD za Audi/Volkswagen: http://www.apnewsarchive.com/1998/EU-Fines-Volkswagen-Audi-$112M/id-589506c4db7d0edce96f5222e311ca89
- 28 miliona EUR kazne za distributere skampa iz severnog mora: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1175_en.htm
- 12.6 miliona EUR kazne za Deutsche Telekom: http://www.eubusiness.com/topics/eulaw/deutsche-telekom.02/

EU je danas svetli primer organizacije koja, ipak, ima m00da da kaznjava kartele umesto da podvija rep i titra korporacijama.

Jok, nego ce "biznismeni" iz Rusije i slicnih zemalja koje su na nivou feudalizma sto se ekonomije tice da ih uce kako se regulise trziste i kakva pravila trebaju / ne trebaju da postoje u trzisnoj utakmici.

Hoce to tako, kao iz one pesme iz '90-tih: Samo u snu.

A najjace je kada feudalci krenu da kukaju kako ih kaznjavaju zato sto su XYZ nacionalnosti. Takav kvazi-nacionalizam je poslednje utociste hulja.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 06.12.2013. u 22:01 GMT+1]
[ Rosental @ 06.12.2013. 22:06 ] @
jel mogu samo da te pitam:

Rusija i Srbija, kakve veze imaju sa EU regulativom ?
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 22:44 ] @
Rusija i Srbija nemaju, ali Bugarska, Madjarska, Italija i Slovenija i te kako imaju.

Ako nisi jos uspeo da procitas mapu - juzni tok prolazi kroz zemlje EU, i na njihovoj teritoriji vaze zakoni EU a ne Rusije.

Btw, EU je vec pre vise od godinu dana (Sep. 2012) pokrenula postupak protiv Gazproma vezano za druge gasovode tako da prica kako je ovo nesto novo i vezano za dnevnu politiku oko Ukrajine nema veze sa vezom.

http://www.nytimes.com/2012/09...o-gazprom-trade-practices.html

[ Rosental @ 06.12.2013. 22:50 ] @
pa to nek oni vide sa EU.

Ponavljam Rusija i Srbija sa tim nemaju nista.
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2013. 22:54 ] @
Rusija ima, posto je kompanija koja je pod istragom u vlasnistvu te drzave.

Srbija sa tim blage veze nema, naravno. Osim geografskog fakta da juzni tok prvo mora proci kroz EU (Bugarska) pre nego sto udje u Srbiju, sto znaci da bi neka eventualna kasnjenja uticala i na Srbiju indirektno.

U svakom slucaju, EU anti-monopolski organi ocigledno rade svoj posao, sto se vidi iz svega prilozenog.
[ Rosental @ 06.12.2013. 23:03 ] @
Nista se ti ne boj, Rusija ce lepo popricati sa EU, a mi cemo posle toga upraviti svoje ponasanje.

Neko ce se onda naravno prisetiti i Nordstreama i prosetati do one kompanije u Zugu/CH. No kao sto rekoh Nemci kad naidju na Srbe i Ruse uvek izgube glavu, napusti ih njihov besprekorni germanski raciju i pocnu da rade cesto i protiv sebe. Imali smo mi vec posla sa njima i oba puta smo ih smirili.
[ Otto23 @ 07.12.2013. 04:22 ] @
Citat:
Da, kao Srbinu, nacionalisti, drago mi je sto je ono cudoviste - sfrj, rastureno u komade i sto je svaki narod mogao da bira svoj put. Nazalost, kod nas se izabralo pogresno.

Jugonostalgicari, oni koji nikada nisu bili za Srbiju, vec za jugoslaviju, kolo vode i sto je najgore, predstavljaju se kao neki Srbi. A masa im veruje. :( Ne moze da se zivi od njih. Naucili od onog zlikovca sto je manjkao i sahranjen je ispod duda.

Ja mislim da je SFRJ bila loshe koncipirana, zato sto su od pocetka povucene granice republika i "autonomnih pokraina" - tj. unapred je pripremljeno njeno rasturanje (umesto da je to bila monolitna drzava sa reonima - opstinama, od kojih svako ima svoju lokalnu nadleznost, a za bitna pitanja postoji samo jedno mesto). Posebno sto su te granice povucene bez osvrta na demografsko stanje na terenu, pa se dogodilo (sasvim slucajno) da bas Srbi imaju najvishe svojih ljudi van maticne republike. Ali to je druga prica, ono sto sam ja rekao, je da je SFRJ, ma kakava bila, opet bila Drzava (sa velikim D) za ovo sto imamo danas - kako god se okrene (u ekonomskom, vojnom, politicko-medjunarodnom smislu).

I ne verujem da se izabralo pogresno, vec je nama neko u napred odredio kako treba da igramo, predao ultimatum kao mnogo puta do sada kroz istoriju. Ta igra se nije svidela tadasnjem rukovodstvu (a realno ni vecini ljudi u Srbiji, ma sta se sad pricalo), promenio se odnos snaga velikih sila (SSSR je puk'o) i ostali smo na milost i nemilost EU koja je potpalila fitilj i nastavila sa ucenjivanjima i pritiscima (vidjeno nekoliko puta kroz istoriju).

Dakle, ako je losa odluka da ne pristanes na necije ucene i pritisak, i zbog toga popijes "kaznu", onda je to na prvom mestu bila izgubljena borba za sopstvenu nezavisnost, a ne pogresna procena. Ovo danas bi se moglo nazvati prikriveni kolonijalizam sa elementima vojne okupacije, nikako nezavisnost. Jer ako pokazemo prst Briselu, i probamo da mislimo svojom glavom, da vagamo u sopstvenom interesu (kao sto to npr. radi Ukrajina) - garantujem da bi izbio neki novi rat u Srbiji, sponzorisan od strane nashih zapadnih "partnera i prijatelja" (kao sto je to jedan od bivsih ambasadora Nemacke u Srbiji rekao pri odlasku, ako ne priznamo Kosovo i budemo zracili po pitanjima bitnim za Brisel i DE, otvorice se pitanje Vojvodine i muslimana u Raskoj (Sandzaku) - da ne govorimo da bi bankrotirali, jer je stanje privrede gore nego kad je DOS doshao na vlast - tj. privrede gotovo da nema, a dugovi nikad veci).

E upravo zbog toga, moj stav ce uvek biti protiv EU. Jedina sansa, je uspostavljanje tesnijih odnosa sa Kinom i Rusijom, mada je i to upitno jer one trenutno nemaju interesa da se kace sa EU oko nas - imaju svoje lokalne i vaznije probleme direktno na ganicama (Ukraina i Gruzija, npr.). Tako da smo prepusteni na milost i nemilost Briselu - ovo ustvari i nije zemlja u pravom smislu reci, vec delimicno okupirana teritorija, sa kojom Briselska ekipa bukvalno sprda.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 07.12.2013. u 05:36 GMT+1]
[ Odin D. @ 07.12.2013. 06:33 ] @
McDonald nece zagristi tu udicu!
Bernstorf - to je glava! I O'Brian je glava! A jeste li culi da ce Cernomorsk ponovo biti slobodna carinska zona?
[ Vasastajić @ 07.12.2013. 07:15 ] @
Citat:
Rosental: Nista se ti ne boj, Rusija ce lepo popricati sa EU, a mi cemo posle toga upraviti svoje ponasanje.

Ne "će", nego Rusija UPRAVO "popričava" sa EU, pa zato valjda i ova diskusija ovde, tako da ti je taj futur ustvari ne lipši magare do zelene trave.

Nego glasan si ovde ko auspuh juga iz prošlog veka, pa bi to trebalo valjda da naduva ovu "a MI ćemo" opciju do neslućenih razmera, koliko god da situacija na terenu govori da ste vi "MI" u mnogo beznačajnijem broju prisutni nego što to svojom arogantnom galamom pokušavate da nacrtate.
Konačno pa, jasno je i dživdžanima zašto vama koji zastupate rusofilsku ideju ne odgovara uređena pravna država i svi njeni prateći atributi kakve EU nudi.
Feudalizam i autokratija su pelenke iz kojih vi još niste izrasli.
Na sreću u manjini ste.
A u okruženju u kakvom ste, ne ostaje vam ništa drugo nego da konačno u$rane pelenke odbacite i počnete da živite životom odraslih i odgovornih ljudi.

Ivane, KAPA DOLE!
Mislim, ne znam otkud ti snage da neprestano i smireno objašnjavaš da kora od banane nije za jelo.
[ vilil1 @ 07.12.2013. 10:10 ] @
Citat:
Otto23: Ja mislim da je SFRJ bila loshe koncipirana, zato sto su od pocetka povucene granice republika i "autonomnih pokraina" - tj. unapred je pripremljeno njeno rasturanje (umesto da je to bila monolitna drzava sa reonima - opstinama, od kojih svako ima svoju lokalnu nadleznost, a za bitna pitanja postoji samo jedno mesto). Posebno sto su te granice povucene bez osvrta na demografsko stanje na terenu, pa se dogodilo (sasvim slucajno) da bas Srbi imaju najvishe svojih ljudi van maticne republike. Ali to je druga prica, ono sto sam ja rekao, je da je SFRJ, ma kakava bila, opet bila Drzava (sa velikim D) za ovo sto imamo danas - kako god se okrene (u ekonomskom, vojnom, politicko-medjunarodnom smislu).

To zlo - jugoslovenstvo, se toliko zapatilo iskljucivo u srpskom narodu i ta drzava, bilo kraljevina, bilo sfrj, nikako nije mogla da opstane na duze staze. Opstajala je na ustrb srpskih interesa. Nijedan narod nije toliko pljunuo sebi u lice, svojim zrtvama, kao srpski. Posle strahovitih zrtava u WWI, nenormalni Srbi prelaze preko svega i...'ajmo jugoslaviju da pravimo.Resio nosati Aca da bude kralj na vecoj teritoriji, a za narod koji je toliko krvario ga bas zabole. Da ne sirim pricu...

Kasnije, covek koji je ratovao protiv Srbije, koji je pobio ko zna koliko Srba, sa svojom bandom stvara novu drzavu, a Srbi cine sve vise ustupaka. Naravno na svoju stetu. Ne zaboravi da je ta sfrj, iskljucivo od Srba stvorila nove nacije, Makedonce, Crnogorce, pa i Muslimane. A, kakva je drzava bila, videlo se na samom kraju. ;)

Citat:
Otto23
I ne verujem da se izabralo pogresno, vec je nama neko u napred odredio kako treba da igramo, predao ultimatum kao mnogo puta do sada kroz istoriju. Ta igra se nije svidela tadasnjem rukovodstvu (a realno ni vecini ljudi u Srbiji, ma sta se sad pricalo), promenio se odnos snaga velikih sila (SSSR je puk'o) i ostali smo na milost i nemilost EU koja je potpalila fitilj i nastavila sa ucenjivanjima i pritiscima (vidjeno nekoliko puta kroz istoriju).

Dakle, ako je losa odluka da ne pristanes na necije ucene i pritisak, i zbog toga popijes "kaznu", onda je to na prvom mestu bila izgubljena borba za sopstvenu nezavisnost, a ne pogresna procena. Ovo danas bi se moglo nazvati prikriveni kolonijalizam sa elementima vojne okupacije, nikako nezavisnost. Jer ako pokazemo prst Briselu, i probamo da mislimo svojom glavom, da vagamo u sopstvenom interesu (kao sto to npr. radi Ukrajina) - garantujem da bi izbio neki novi rat u Srbiji, sponzorisan od strane nashih zapadnih "partnera i prijatelja" (kao sto je to jedan od bivsih ambasadora Nemacke u Srbiji rekao pri odlasku, ako ne priznamo Kosovo i budemo zracili po pitanjima bitnim za Brisel i DE, otvorice se pitanje Vojvodine i muslimana u Raskoj (Sandzaku) - da ne govorimo da bi bankrotirali, jer je stanje privrede gore nego kad je DOS doshao na vlast - tj. privrede gotovo da nema, a dugovi nikad veci).

Da, izabralo se pogresno. Niko ondasnjem rukovodstvu nije nista nametao, a kamoli postavljao nekakve ultimatume ili pretio. Nego je, kada je vec doslo do raspada sistema, ovaj nas, hteo da bude kalif umesto kalifa, da zadrzi status quo, pa nije prihvatio ono sto su nudili janezi i ujaci, reformu onog sistema, pa i mirno razilazenje, (kao Cesi i Slovaci) vec je izabrao ratove, (bez ikakvih saveznika) a koji su nas i doveli tu gde jesmo.

Kad si mali i slab, od kurcenja mozes samo batine da dobijes. A mi ne samo da smo dobili batine, vec smo i obelezeni kao genocidni.

Citat:
Otto23
E upravo zbog toga, moj stav ce uvek biti protiv EU. Jedina sansa, je uspostavljanje tesnijih odnosa sa Kinom i Rusijom, mada je i to upitno jer one trenutno nemaju interesa da se kace sa EU oko nas - imaju svoje lokalne i vaznije probleme direktno na ganicama (Ukraina i Gruzija, npr.). Tako da smo prepusteni na milost i nemilost Briselu - ovo ustvari i nije zemlja u pravom smislu reci, vec delimicno okupirana teritorija, sa kojom Briselska ekipa bukvalno sprda.

Mi jesmo prepusteni na milost i nemilost. Ne samo Briselu, vec i Rusima. I svi oni gledaju da izvuku maksimum. I to je normalno. Nije normalno sto mi to ne shvatamo. Da smo mali, bedni i da nas samo koriste za medjusobna prepucavanja. U situaciji u kakvoj smo danas, nama nije potreban Karadjordje, koji ce nas uvesti u stradanja od kojih nema vajde, vec Milos, igrac koji ce pametno da radi i da pokusa da izvuce ono najvise sto moze od suprotstavljenih strana. U ovom slucaju USA i EU sa jedne, i Rusije sa druge strane. S' tim sto nam je EU tu, u komsiluku a Rusija nije bas blizu. EU je postavila neke svoje uslove, bas kao i Rusija. S' tim sto je EU davala raznu pomoc, dosta vrednu, bespovratno, a od Rusa smo par puta dobili obecanja o milijardu dolara kredita. He, obecanje ludom radovanje. :)
[ payge @ 07.12.2013. 10:25 ] @
A sto se tice gasa moze i ovako:
http://www.vz.ru/economy/2013/12/5/662913.html
Ovde je dosta toga prilicno jasno receno,
Rusi tvrde da medjudrzavni sporazumi imaju vecu pravnu tezinu od EK normi i da rade na spremanju kontra-tuzbe ako to bude potrebno.

Ili da stvar bude jos prostija:

„Medjutim jos uvek postoji velika verovatnoca da ce Gasprom ostati vlasnik gasovodne mreze, prenosenjem prava upravljanja na nezavisnog operatere ili na cerka firme (subsidiary company)“, -rekao je za novine Pregled ko-direktor analitickog odeljenja InvestKafe Grigori Birg.

@ vasastajicu, ruznim etiketiranjem svh koji ovde pisu drugacije nego sto ti mislis ti defintvno zasluzujes titulu:
Dezurni ES pillow biter.

... da ti srce bude na mestu imaj u vidu da list Pregled, http://www.vz.ru/, nisu provladine novine.
[ Vasastajić @ 07.12.2013. 11:35 ] @
Citat:
@ vasastajicu, ruznim etiketiranjem svh koji ovde pisu drugacije nego sto ti mislis ti defintvno zasluzujes titulu:

Mani se ti "Vase", jer je on APSOLUTNO NEBITAN, a da ti iskreno kažem niti doplomatski nastrojen, e sad što se tebi ne sviđa ono što "Vasa" kaže, to je osnovni tvoj problem i sa time treba u koštac da se uhvatiš.
Ranoraznim etiketiranjem "Vase" nećeš promeniti činjenice koje je naveo i koje navodi, pa je onda jasno da vam je ad hominem jedini preostali argument.
Dakle, providno....skroz...
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 11:56 ] @
Citat:
payge
Rusi tvrde da medjudrzavni sporazumi imaju vecu pravnu tezinu od EK normi i da rade na spremanju kontra-tuzbe ako to bude potrebno.

Kada bi to tako moglo da funkcionise, svako bi moglao da zaobidje EU propise tako sto ce sklopiti "medjudrzavni sporazum" sa ne-EU zemljom.

Da ne pricamo o tome da su EU norme, upravo, medjudrzavni sporazumi, a validni su (za razliku od drugih pokusaja) zato sto su sve drzave clanice EU usvojile zakone koji delegiraju odgovornosti u specificnim oblastima na nivo EU. Upravo su ta delegiranja najvaznija stavka u sporazumima o asocijaciji i pridruzivanju tj. garantuju da u momentu ulaska nove zemlje u EU ne postoji pravna nesigurnost u pogledu nadleznosti.

Upravo zbog tog delegiranja je moguce sprovoditi, recimo, kazne za zloupotrebu monopola na nivou EU, jedinstvenu carinsku politiku, jedinstven (kompatibilan) sistem poreza na dodatnu vrednost, slobodan protok robe i EU drzavljana itd... Da nije ta nadleznost delegirana, svako bi mogao da izbegne odgovornost tvrdeci da su neki drugi propisi "jaci".

To tako ne funkcionise i EU je i te kako u mogucnosti da propise visoke kazne, sto se i desava.

--

Btw, Rusi naravno imaju pravo da tuze pojedinacne zemlje ako misle da je doslo do prekrsaja ugovora. Najgora stvar koja moze da se desi je da, recimo, neka Bugarska plati kaznu na medjunarodnoj arbitrazi ako nisu ispunili deo svog ugovora sa Rusima. To se verovatno nece desiti na kraju tj. EU i Rusija ce naci resenje koje je OK za obe strane.
[ Vasastajić @ 07.12.2013. 12:20 ] @
Citat:
payge
... da ti srce bude na mestu imaj u vidu da list Pregled, http://www.vz.ru/, nisu provladine novine.

Da, sada mi je srce stvarno na mestu!
Uspeo si da me ubediš da država koja se zasnovala na mučkim ubistvima sopstvene intelektualne elite može da ima novine koje su suprotstavljene njihovom "Šćepanu Malom"!!?!?
I u kojima je aktuelni silnik imao aktivnog učešća:

Citat:
The Putin Murders A Brief History of Putintime

March 1997

45-year-old former KGB agent Vladimir Putin (pictured, left) is plucked from obscurity out of the St. Petersburg local government apparatus by President Boris Yeltsin and named Deputy Chief of Staff. In June, he defends his PhD dissertation in “strategic planning” at St. Petersburg’s Mining Institute. Later, this document proves to have been plagiarized from a KGB translation of work by U.S. professors published many years earlier (as if nobody would notice, and in fact for quite a while nobody did).

July 1998

In a second inexplicable move, Yeltsin names Putin head of the KGB (now called the FSB).

E, sad pošto se neko čudio kako je nekoga Putin ubio ili imao učešća u tome, pre nego je došao na vlast, eno vam linka, pa uživajte!

Čak imate i primer odakle i kako se i kod naših primio pelcer i na koga su se ugledali za sticanje raznih master-doktor zvanja preko noći.

Država i njene glave za ugled i poverenje?
Da, za veverice.
[ payge @ 07.12.2013. 12:48 ] @
^
Halo, halo

tema gas, gas i samo gas.

To sto ti i samo ti, znas ko je koga i na koji nacin ubio,
slobodno startuj novu Temu na UMZ-u ili gde vec hoces / mozes i samo raspali po njima,
Satrapi jedni, vidim, zivot su ti upropastili ccc :( nepravda pa to ti je.

@Ivan,

Naravno da ce naci resenje, rec je o 63 milijarde kubnih metara gasa godisnje.
[ vladd @ 07.12.2013. 13:01 ] @
Naravno, tema je gas, ali mi mali ne shvatamo da nismo veliki, a jako zelimo da vodimo visoku politiku, po mogucstvu politiku velikih sila...

Da smo bahati, besni, mocni, da donosimo naprecac odluke, da dajemo ocene, da se ludiramo kao zmajevi...

Umesto da budemo srecni misevi koji su (nicim izazvano, sa misje strane)dobili protok mleka za vecu kolicinu sira...i da pazljivo, skruseno i skromno, nekome kazemo hvala
I Eu i Rusiji...bar po dvaput...za ostale... prema zaslugama
[ cika dacha @ 07.12.2013. 13:13 ] @
dok vi ovde vodite praznu pricu Gazprom se oglasio i rekao

ugovori o juznom toku su javnosti dostupni vise godina pa je veoma cudno da se tek sad EK oglasava ali nema veze gradnja ide a ugovore o juznom toku cemo prepraviti da budu 100% isti kao za severni tok je i nama to odgovara!!!

ovom izjavom za medije mislim da su svim anti rusima na usta stavili flaster!!!

[ plus_minus @ 07.12.2013. 13:31 ] @
Treba tu i konca. Nije flaster dovoljan.
Al' i to je nešto. Jedno po jedno.
[ MyWay @ 07.12.2013. 13:40 ] @
Citat:
Vasastajić:
E, sad pošto se neko čudio kako je nekoga Putin ubio ili imao učešća u tome, pre nego je došao na vlast, eno vam linka, pa uživajte!

Čak imate i primer odakle i kako se i kod naših primio pelcer i na koga su se ugledali za sticanje raznih master-doktor zvanja preko noći.
....pa se pelcer proširio i na mađarske i nemačke političare?! (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...i-predsednik-plagirao-doktorat)

Vaso, pogledao sam taj tvoj link za uživanje, i moram priznati da mi je drago što si ti, kao rusofob, naišao na sajl La Russophobe i da najzad imaš da pročitaš ono što se već dešava u tvojoj glavi :-)
Posle tvog čuvenog prof. Ilić dr. Miroslava, i La Russophobe ulazi u hall-of-fame :-)
[ Rosental @ 07.12.2013. 13:47 ] @
obeleli od rusofobije uvek mogu da posete i prosetaju do:

[ R.Branko @ 07.12.2013. 14:05 ] @
Pročitao sam pažljivo temu i, sem par izuzetka, postovi su u okviru teme.
Ne znam kako vam je promakla prosta ali prava činjenica?
EK se oglasila tek sada, i ako su ugovori o gradnji gasovoda "Južni tok" odavno poznati i potpisani! Šta se to promenilo u međuvremenu?
Desilo se ukrajinskog NE EU (iza kojeg stoji Rusija) i ovo je neka vrsta osvete?
Evropa se zavarava ako misli da sa Rusijom može razgovarati kako se njoj sviđa.
Dovoljno je, kada okuje zima, da Rusija zavrne ventile pa neka EK obezbedi gas stanovništvu iz alternativnih izvora ili svojih normativa!
Mogu ih posavetovati da se obavezno konsultuju sa uvažnim gospodinom Vasom Stajićem, ali obavezno.

[ Vasastajić @ 07.12.2013. 14:42 ] @
Citat:
vladd

Umesto da budemo srecni misevi koji su (nicim izazvano, sa misje strane)dobili protok mleka za vecu kolicinu sira...i da pazljivo, skruseno i skromno, nekome kazemo hvala
I Eu i Rusiji...bar po dvaput...za ostale... prema zaslugama

Da JE samo to u pitanju, pa ni po jada, ovako biće sam skočio sam se ubio...
...no, o tom po tom.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 15:44 ] @
Citat:
R.Branko:
Pročitao sam pažljivo temu i, sem par izuzetka, postovi su u okviru teme.
Ne znam kako vam je promakla prosta ali prava činjenica?
EK se oglasila tek sada, i ako su ugovori o gradnji gasovoda "Južni tok" odavno poznati i potpisani! Šta se to promenilo u međuvremenu?
Desilo se ukrajinskog NE EU (iza kojeg stoji Rusija) i ovo je neka vrsta osvete?
Dovoljno je, kada okuje zima, da Rusija zavrne ventile pa neka EK obezbedi gas stanovništvu iz alternativnih izvora ili svojih normativa!
Mogu ih posavetovati da se obavezno konsultuju sa uvažnim gospodinom Vasom Stajićem, ali obavezno.

Err, EK se oglasila povodom Gazprom monopola u septembru 2012, da ponovimo:

http://www.nytimes.com/2012/09...o-gazprom-trade-practices.html

Dalje, takodje je naveden spisak kazni koje je EK izrekla do sada kartelima, gde su mnoge kazne sa 10 cifri u EUR i, izmedju ostalog, ukljucuju i firme iz najjacih evropskih zemalja kao sto su Nemacka, UK i Francuska ili iz ekonomskih supersila kao sto je USA (Intel, Microsoft).

Da ponovimo:

Spisak: http://ec.europa.eu/competition/cartels/what_is_new/news.html

- 1.7 milijarda EUR kazne za Societe Generale/Citigroup/RBS/JPMorgan: http://uk.reuters.com/article/...ank-fine-idUKBRE9B309W20131204
- 1.47 milijarde EUR kazne za Philips/LG/Panasonic (TV kartel): http://www.reuters.com/article...rtel-crt-idUSBRE8B40EK20121205
- 1.4 milijarde $ kazne za Intel: http://www.nytimes.com/2009/05...e.html?pagewanted=all&_r=0
- 1.1 milijarde EUR kazne za E.ON AG i GDF Suez GA: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-09-1099_en.htm
- 880 miliona EUR kazne za Sant Gobain: http://www.bloomberg.com/news/...-billion-to-correct-error.html
- 561 miliona EUR kazne za Microsoft: http://www.bbc.co.uk/news/technology-21684329
- 400 miliona EUR kazne za Siemens: http://www.spiegel.de/internat...400-million-fine-a-462199.html
- 112 miliona USD za Audi/Volkswagen: http://www.apnewsarchive.com/1998/EU-Fines-Volkswagen-Audi-$112M/id-589506c4db7d0edce96f5222e311ca89
- 28 miliona EUR kazne za distributere skampa iz severnog mora: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1175_en.htm
- 12.6 miliona EUR kazne za Deutsche Telekom: http://www.eubusiness.com/topics/eulaw/deutsche-telekom.02/

Tako da, tesko da se tu EK ponasa specijalno zbog situacije sa Ukrajinom, posto imaju vrlo lep CV i rezultate rada koji su konzistentni.

Kapiram da to ne zvuci lepo nekima kao fina teorija zavere, ali na zalost - cinjenice ukazuju na nesto sasvim drugo: EU je pravno uredjen prostor gde se zloupotrebe monopola kaznjavaju adekvatno.

Citat:

Iz izrecenih, cesto desetocifrenih, kazni koje ukljucuju najjace svetske banke, korporacije i energetske kompanije se vidi nesto sasvim drugo - da EK ima onu stvar i nema obicaj da titra korporacijama vec sprovodi svoje zakone.

I to je pozitivna stvar, za one koji su zbunjeni oko tih stvari.

Sto se vremena tice, to je sasvim normalna stvar. Normalno je da se dokazni materijal skuplja godinama kako se ne bi desilo da slucaj propadne. Nekima je zanimljivije da se pravi show TV program, vodjenje u lisicama i slicne budalastine, a onda slucaj propadne kroz pod. Tako to ne funkcionise sa EK, a o tome mogu da posvedoce ovi iz firmi gore. Svi ti slucajevi su gradjeni godinama, bas zato da ne bi propali.
[ Rosental @ 07.12.2013. 16:24 ] @
Rusi ce im samo zavrnuti gas.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 16:40 ] @
Hoce, samo sto nisu.

Rusi, za razliku od nekih balkanskih naroda, nisu budale koje seku granu na kojoj sede.

http://online.wsj.com/news/art...702303789604579197421458132490

Citat:

MOSCOW—Russian state natural gas firm OAO Gazprom OGZPY +1.83% Thursday said it was on track to deliver its highest volumes of gas to Europe this year since 2008, as demand for its pipeline gas spiked amid lower supplies of liquefied gas delivered by tanker.

State-controlled Gazprom supplies Europe, its most lucrative market, with about a quarter of its natural gas via a network of pipelines. The company has come under pressure from the government to halt declining sales, as it accounts for more than 10% of Russia's export revenues.

Vlada pritiska Gazprom da poveca izvoz - a to se nece desiti ubijanjem najlukrativnijih 25% trzista.

To jednostavno nema apsolutno nikakve logike.
[ Rosental @ 07.12.2013. 16:57 ] @
ali jos manje logike ima da Nemci odseku granu stanovnistvu i industriji i isprobaju kako izgleda prekid gasa. Bilo vec u Ukrajini.

Tako da odstampaj te EK direktive cisto da imas sta da nalozis.
[ R.Branko @ 07.12.2013. 17:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Iz izrecenih, cesto desetocifrenih, kazni koje ukljucuju najjace svetske banke, korporacije i energetske kompanije se vidi nesto sasvim drugo - da EK ima onu stvar i nema obicaj da titra korporacijama vec sprovodi svoje zakone.

I to je pozitivna stvar, za one koji su zbunjeni oko tih stvari.

Sto se vremena tice, to je sasvim normalna stvar. Normalno je da se dokazni materijal skuplja godinama kako se ne bi desilo da slucaj propadne. Nekima je zanimljivije da se pravi show TV program, vodjenje u lisicama i slicne budalastine, a onda slucaj propadne kroz pod. Tako to ne funkcionise sa EK, a o tome mogu da posvedoce ovi iz firmi gore. Svi ti slucajevi su gradjeni godinama, bas zato da ne bi propali.
Citat:
Ivan Dimkovic: Hoce, samo sto nisu.

Rusi, za razliku od nekih balkanskih naroda, nisu budale koje seku granu na kojoj sede.

http://online.wsj.com/news/art...702303789604579197421458132490

Vlada pritiska Gazprom da poveca izvoz - a to se nece desiti ubijanjem najlukrativnijih 25% trzista.

To jednostavno nema apsolutno nikakve logike.

Da, samo što tu nešto ne štima?
Na trasi JT, jedino Srbija nije u EU.
Citat:
Planovi za Južni tok su zvanično objavljeni 23. jula 2007., kada su direktori italijanskog Eni-a Paolo Scaroni i potpredsednik Gazprom-a Aleksander Medvedev potpisali memorandum u Rimu o izgradnji Južnog toka[8]. Gazprom i Eni su 22. novembra 2007. u Moskvi potpisali sporazum o studiji izvodljivosti tj. sporazum o osnivanju kompanije koja je trebala da izvede marketinšku i tehničku studiju izvodljivosti projekta

Prema prvobitnom dogovoru Gasovod se finansira zajedničkim kapitalom iz Rusije i Italije, kasnije su se priključile firme iz Nemačke i Francuske.[6] Vlasnik gasovoda će biti firma "Saut strim transport" u kojoj ruskom "Gaspromu" pripada 50%, italijanskoj energetskoj kompaniji "Eni" 20% dok nemačkom "Vinteršalu" i francuskom "EDF" pripada po 15%. Maksimalni kapacitet gasovoda je projektovan na 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrednost investicije je procenjena na 16 milijardi evra.

i gel čuda, baš sad, posle toliko godina i situacije sa Ukrajinom, pravno uređena EU nije uspela da pravno uredi "papire" sa četiri zemlje koje su osnivači te iste unije.
Malo tu nešto ne štima.
Spisak kažnjenih kompanija, koji ti je argument pada u vodu.
Da Rusija može zavrnuti gas, već se desilo i kao posledica toga je već izgrađen ST a sada i JT.
Pošto EU nema alternative, i neće je imati dok je ne izgradi, šta će biti ako se ponovi situacija od pre 5-6 godina?
Sećam se kako je Merkelova otrčala u Rusiju i molila da se situacija reši pod hitno jer se narod smrzavao.
Koliko je situacija tačna, govori i to što se vrše pregovori između SAD i zapadnoevropskih naftnih kompanija sa Iranom.
Nemojte se začuditi ako sutra SAD sa EU kaže da je Iran demokratska i zemlja poželjna za prijatelja?
http://www.regnum.ru/news/polit/1738681.html

U ostalom, već je rečeno, JT će biti kao i ST.
Koga interesuju detalji, može da progugla.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 17:13 ] @
Citat:
Rosental:
ali jos manje logike ima da Nemci odseku granu stanovnistvu i industriji i isprobaju kako izgleda prekid gasa. Bilo vec u Ukrajini.

Tako da odstampaj te EK direktive cisto da imas sta da nalozis.

Cuj, da EK tako razmislja niko nikad ne bi bio kaznjen za zloupotrebu monopola.

Ali to se ocigledno ne desava, lista kaznica to jako lepo pokazuje.

To su cinjenice.

Taj nacin na koji vi razmisljate ne funkcionise. To bi bilo kao kada je EU kaznila Intel da USA odluci da zabrani izvoz u EU, ili kada su sad kaznili Societe General da Francuska odsece sebi onu stvar i zabrani poslovanje u ostatku EU.

EU uvozi 31% gasa iz Rusije (inace od 2003 do 2010 je taj procenat pao sa 45% na 31%), dok EU predstavlja najlukrativnijih 25% trzista Rusiji. Ta situacija je takva da niko nikome nece nista seci tu.

Citat:
R.Branko
Koliko je situacija tačna, govori i to što se vrše pregovori između SAD i zapadnoevropskih naftnih kompanija sa Iranom.
Nemojte se začuditi ako sutra SAD sa EU kaže da je Iran demokratska i zemlja poželjna za prijatelja?

Sto ne bi saradjivali sa Iranom. Zapravo najveca steta za EU sto su se uvukli u besmislenu kampanju protiv Irana.

Dobro je da to prolazi polako.

Citat:

Sećam se kako je Merkelova otrčala u Rusiju i molila da se situacija reši pod hitno jer se narod smrzavao.

Narod se smrzavao u DE? Mozda 1945-te, u skorijoj proslosti - tesko. Mozda u nekom alternativnom univerzumu.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.12.2013. u 18:23 GMT+1]
[ Superheroj Toni @ 07.12.2013. 17:30 ] @
Citat:
Rosental: Rusi ce im samo zavrnuti gas.

Bolje ti je kad ti Rus i zavrne gas, nego kad ti ga Nemac pusti.
[ R.Branko @ 07.12.2013. 17:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto ne bi saradjivali sa Iranom. Zapravo najveca steta za EU sto su se uvukli u besmislenu kampanju protiv Irana.

Dobro je da to prolazi polako.

Naravno, zašto ne bi?
To je isto ta, pravno uređena, EU koja se debelo meša u unutrašnje stvari suverenih država. Koliko znam, Iran je još pod sankcijama ali pošto EU traži alternativu za grejanje goozica, sve se da zaboraviti.
Samo što do te alternative ima da prođe još mnogo vremena i do tada moraće da prihvate i ono što nije po njihovom ukusu, isto onako kao što to oni rade drugima.
A Ukrajina je u ovom slučaju objašnjenje za sve jer je sa njom i započela priča i gradnja ST-a i JT-a a sad i dodatni "problemi" jer EU neće moći da veliku Ukrajinu stavi pod svoju kontrolu (čitaj nemačku).
Sve se menja sem nemačkih apetita, stvaranja novog nemačkog životnog prostora na istoku!

[ R.Branko @ 07.12.2013. 18:26 ] @
Ima ovde još nešto što je problem.
Prema Forbsovoj listi najvećih naftnih kompanija za 2013. Gazprom je zauzeo drugo mesto, odmah iza Saudi Aramco. Na listi su još Rosnjeft na petom mestu i Lukoil na šesnaestom mestu.
Pošto Gasprom ide krupnim koracima, uskoro će biti prvi, jača njihov uticaj i u drugim segmentima. Zapadu ne odgovara da ih Rusija polako stiže i prestiže.
Mogu da se ljute, negoduju ali ne mogu da ih zaustave!

[ R.Branko @ 07.12.2013. 18:44 ] @
Gospodine Stajiću, ne znam da li vam je neko skrenuo pažnju, tema je "Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju".
Verovatno ste pogrešili temu ili u svakoj temi pišete jedno te isto.
To se zove trolovanje:
Citat:
Trolovanje se može definisati kao namerno pokušavanje ometanja normalnog funkcionisanja pravila koja postoje u internet zajednicama i obično se preduzima s ciljem da se stvore novi sukobi ili da se rasplamte već postojeći. Obično sadrži komentar jednog korisnika na račun kvaliteta izmene drugog korisnika.

Bilo bi dobro da pre pisanja pročitate naslov teme.
Hvala Vam na razumevanju.
[ Rosental @ 07.12.2013. 18:49 ] @
Citat:
R.Branko:
Ima ovde još nešto što je problem.
Prema Forbsovoj listi najvećih naftnih kompanija za 2013. Gazprom je zauzeo drugo mesto, odmah iza Saudi Aramco. Na listi su još Rosnjeft na petom mestu i Lukoil na šesnaestom mestu.
Pošto Gasprom ide krupnim koracima, uskoro će biti prvi, jača njihov uticaj i u drugim segmentima. Zapadu ne odgovara da ih Rusija polako stiže i prestiže.
Mogu da se ljute, negoduju ali ne mogu da ih zaustave!

Ovo nije dobar pristup. Mnogi srpski nacionalisti gaje pomalo i nerealne slike o Rusiji, preuvelicane. Onda dodju nasi neprijatelji pa nas ismevaju.

Narodu treba reci istinu da se Rusija popravlja i jaca, ali isto tako i da ona nije tako uredjena kao najrazvijenije zemlje i da nista preko noci ne moze da se popravii. Glavni razlog zasto mi zelimo da idemo sa Rusijom nije toliko materijalne prirode vec bezbednosne. Ne radi se tu samo o tome sto 4R zeli i fakticki da nas unisti vec se radi o necem drugom, a to je ujedinjenje sa Rusijom i slicnim zemljama koje ce nam omoguciti da mnogo brze napredujemo. Da li cemo mi na tom putu stici ili preteci zapad to sada uopste nije prioritet.

Da bi uopste krenuli napred moramo biti najpre slobodni !
[ R.Branko @ 07.12.2013. 19:28 ] @
Spiegel: Snouden, Sirija i Ukrajina - "Tri pobede Putina nad Zapadom"

Više: http://www.regnum.ru/news/polit/1737653.html#ixzz2mopZY300

Nadam se da nije off, čisto da "potvrdim" navode iz jednog iz prethodnih postova da je cela ujdurma zbog "šamara" EU od Rusije za Ukrajinu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 19:39 ] @
Dobro je da si stavio rec potvrditi pod znake navoda.

To znaci da je i tebi jasna razlika izmedju verovanja u nesto i cinjenice.

Problem sa teorijama zavere je klasicno podizanje subjektivnih utisaka na nivo objektivnih fakata. Ali to funkcionise samo u mozgu onih koji u nesto zele da veruju. Nebitno o cemu se radi.

EK je jos ranije javno objavila da planira da pokrene postupak protiv Gazproma, pre vise od godinu dana. To je javno dostupna cinjenica. Tako da ta prica sa Ukrajinom jednostavno ne upada u tajming.

Drugo, na osnovu uspesno okoncanih, vec navedenih, postupaka je jasno da presude nisu potrazivale politicki motiv posto su kaznjavane i najvece firme najmocnijih clanica EK.

I, konacno, nekakva opstrukcija juznog toka upravo ide na ruku Ukrajini i smanjuje stabilnost EU snadbevanja. To je prilicno nelogican nacin "kaznjavanja" Ukrajine. A Rusija prodaje pa prodaje gas EU.
[ R.Branko @ 07.12.2013. 19:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
EK je jos ranije javno objavila da planira da pokrene postupak protiv Gazproma, pre vise od godinu dana. To je javno dostupna cinjenica. Tako da ta prica sa Ukrajinom jednostavno ne upada u tajming.

Šta to znači, da planira?
Ima saznanja o svemu odavno i pored svega, njene članice potpisuju ugovor i kreće se sa realizacijom projekta.
Zašto su ugovori potpisani od članica EU ako su u suprotnosti sa zakonom EU?
Naravno, svako ima pravo da veruje u ono što veruje i što je po njegovom ukusu.
Meni je ovo previše "slučajna" podudarnost ako se ima u vidu da je Gvido Vestervele dao podršku Ukrajinskim demonstrantima a Merkelova upozorava Rusiju da se previše meša u unutrašnje stvari Ukrajine?
Znači, Nemačka može da radi ono što je u njenom interesu a Rusija ne može.
Izgleda da će se istorija ponoviti?
[ Vasastajić @ 07.12.2013. 20:58 ] @
Citat:
R.Branko:  Ne znam zašto bi to smeštali u kategoriju bilo kakve vizure?

Pa moramo je smestiti ili u političku ili u ekonomsku vizuru.
Obzirom da je i dživdžanima jasno da bi lakše kamilu kroz iglene uši progurali nego "južni tok" kroz ekonomsku vizuru, onda ostaje samo politička, a ja na nju sve vreme ukazujem, pa čak i Vi, jedino mi u tom slučaju nije jasno šta Vam smeta u sasvim legitimnim reakcijama Vestervelea i Merkelove.
Citat:
MyWay: Vaso, bojim se za tebe - ako Putin sazna da sve ovo znaš, i za tvoj beskompromisni stav, bojim se da ćemo uskoro posle onih tvojih dodati još jedan link:
12.Wikipedia-Vasa Stayic
:-)

Reko' ti već, "Vasa" je nebitan, nego aj' koju na temu, koliko god da te jaaako žulja ono što je "Vasa" naveo, pa makar pokušaj sa dematijem navoda, ne bi li uspeo da postaviš "južni tok" na zdravije temelje od onih na kojima je sada.
[ Ivan Dimkovic @ 07.12.2013. 20:59 ] @
Citat:
R.Branko:
Citat:
Ivan Dimkovic

Šta to znači, da planira?

Vrlo jednostavno - anti-kartelski slucajevi su izuzetno kompleksni i pripremaju se godinama.

Ako ne verujes, uzmi lepo pa prelistaj istorijat svakog od uspesno okoncanih slucajeva protiv velike korporacije u EU i primetices da je trajao vise godina od pocetka istrage do okoncanja, a na to mozes dodati jos vremena pre pocetka same istrage.

Citat:

Ima saznanja o svemu odavno i pored svega, njene članice potpisuju ugovor i kreće se sa realizacijom projekta.
Zašto su ugovori potpisani od članica EU ako su u suprotnosti sa zakonom EU?

Ne znam sta ti je tu cudno - da svi postuju propise, ne bi bilo potreba za sudovima.

Nije nista cudno da neke pojedine EU zemlje ili kompanije krse EU propise - zbog toga upravo i postoje sudovi koji se time bave.

Naravno, ako se to ispostavi da je tako, Rusija ima sva prava na ovom svetu da te zemlje tuzi za odstetu ili da primeni druge mere koje su predvidjene sporazumima.

Citat:

Naravno, svako ima pravo da veruje u ono što veruje i što je po njegovom ukusu.

Nesumnjivo da svako moze da veruje u sta hoce.

Medjutim, verovanja su jedno a cinjenice su drugo.

Citat:

Meni je ovo previše "slučajna" podudarnost ako se ima u vidu da je Gvido Vestervele dao podršku Ukrajinskim demonstrantima a Merkelova upozorava Rusiju da se previše meša u unutrašnje stvari Ukrajine?
Znači, Nemačka može da radi ono što je u njenom interesu a Rusija ne može.
Izgleda da će se istorija ponoviti?

Tja, i Rusija i EU su "upozorili" jedni druge da se "ne mesaju" - to su besmislice i price za malu decu (politicki poeni za domace upotrebe), posto je jasno da se i jedni i drugi i te kako mesaju u posla Ukrajine.

To je standardni diplomatski recnik rezervisan za slucajeve kada 2 sile imaju sukob interesa u nekoj trecoj zemlji. Mukice se jako brinu za tu trecu zemlju pa toboz nece da se drugi mesaju.
[ Rosental @ 07.12.2013. 21:06 ] @
Rusija se ne mesa u stvari Ukrajine. Ukrajina je Rusija ! Sama rec Ukrajina znaci Krajina. Krajina cija ? Ruska naravno.

Naravno nekad je prostor Ukrajine bio kolevka Rusije, ali je pod najezdom Tatara drzavni centar premesten na sever u Moskvu.
[ R.Branko @ 07.12.2013. 21:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Vrlo jednostavno - anti-kartelski slucajevi su izuzetno kompleksni i pripremaju se godinama.

Citat:
BRISEL - Bilateralni sporazumi o izgradnji gasovoda "Južni tok“, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona Evropske unije i o njima mora da se pregovara iz početka, saopštila je u sredu Evropska komisija.

Direktor za tržišta energije pri Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhert rekao je, obraćajući se u Evropskom parlamentu, da su sporazumi kršenje zakona EU.

"Komisija je pogledala te sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije u saglasnosti sa zakonima Unije", objasnio je Borhert i dodao da je time državama rečeno da su pod obavezom, jer su članice EU ili članice Evropske energetske zajednice i da moraju zatražiti ponovno pregovaranje sporazuma sa Rusijom, kako bi ti međudržavni sporazumi bili u skladi sa zakonima EU.

Borhert je istakao da, ukoliko ti pregovori ne budu vođeni uspešno, onda države treba da ponište sporazum sa Rusijom.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku kako bi mu objasnio situaciju. Borhert je naglasio da postoje tri velika pitanja o sporazumima. Prvo, moraju se posmatrati pravila razdvajanja vlasništva mreže, a to znači da "Gasprom“, koji je i proizvođač i snabdevač gasa, ne može u isto vreme biti i proizvođač i vlasnik mreže za transport.

Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane gasovodu mora biti obezbeđen, i ne može biti ekskluzivno pravo "Gasproma“ da bude jedini snabdevač. Treće, tarifna struktura se mora rešiti.

"Da li je moguće usaglasiti izgradnju gasovoda i operativni deo „Južnog toka“ sa tim pravilima? Ne znam, ne znam još", rekao je Borhert.

Moskva je saopštila da ne prihvata ovakva pravila EU. Naime, zamenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski rekao je da Rusija ne prihvata da se pravila EU odnose na prekogranične projekte, kao što su gasovodi, koji nisu stacionirani samo na teritoriji EU.

Gledam saopštenje Brisela pa te pitam (Ivan Dimković), ko je još snabdevač ST-a pored Gazproma i ko je vlasnik ST-a?
Da li su pravila, koja se "nameću" za JT primenjena i za ST?
Ne znam u čemu je problem ili halabuka ako je Rusija rekla da će biti primenjena ista pravila ili praksa kao i za ST!

@Vasa Stajić:
Ne znam samo zašto niste sva Vaša saznanja uputili nemačkom Bundestagu i lično Merkelovoj prilikom gradnje ST-a? Takođe, očekujem da pod HITNO uputite upozorenje Austrijskoj i Mađarskoj vladi (inače, koliko sam uspeo da primetim to su dve suze u Vašim očima) da NIKAKO ne ulaze u projekat JT-a sa jednom kriminalnom i nazadnom zemljom ni po cenu života!
Nadam se da će bar oni razumeti Vaš trud ako ga ne razumeju članovi na es-u.

[ R.Branko @ 07.12.2013. 22:57 ] @
Na žalost opet ste promašili temu?
Omiljenu muziku možete podeliti sa članovima es-a u ovim temama:
http://www.elitemadzone.org/p3372395
http://www.elitemadzone.org/p3247487
[ da.li.sam.to.ja @ 08.12.2013. 00:53 ] @
Vaso gde su informacije o tvom omiljenom profi kog cesto citiras?!? Budi ozbiljan I pruzi nam info jer forum I sluzi za to!
[ R.Branko @ 08.12.2013. 08:25 ] @
Citat:
Vasastajić: Jedino ako ovime niste mislili da je jedan, na kraju ipak, kurtoazni čin upućen Vama, ustvari promašaj.
Moguće, moguće, sve je moguće u mozgovima ispranim votkom.

Kvalitet komunikacije

Osnova kvalitetne komunikacije jeste utemeljeno odgovaranje u kontekstu tematike koja je na “dnevnom redu”, a u zavisnosti od broja relevantnih odgovora na datu temu, može se reći koliko je diskusija relevantna. Zašto relevantna, zato što takva diskusija ima nekog (saznajnog-konkretnog) smisla, tj. saznaje se autentično mišljenje individue (učesnika), koje u sebi ne sadrži paušalne, nedokazive kvalifikacije, koje obično postoje da bi se neko jednostvno vređao.

Na kraju, evo jedne poslovice – “Poštuj druge na isti način kako bi želeo da drugi poštuju tebe“.

[ payge @ 08.12.2013. 09:15 ] @
^

To ce tesko ici sa njim.

Citajuci njegov lik i delo na ovom forumu dolazimo do zakljucka da:

Oba youtube-ta koje je okacio za laku noc asociraju na hor obezmudjenih beckih decaka.

Vasica S. u svojoj, jeftinom madjarskom lamperijom optocenoj sobici u potkrovlju ima:
par iznosenih srpskih opanaka,
ganc nove ruske cizme i
na sva cetiri zida ogromne postere polugolog Putina.

Vasica S. se uredno roka u mozak sa gore nevedenim fetišima, iz opanaka udise smrad ko zna cijih stopala, duva ruske cizme i onanise na Putina.

Tako naduvan sanja da je becki decko sa andjeoskim glasom.

Sad je u strahu da ako slucajno udahne malo LNG-a moze da izgubi glas pa dolazi ovde u nadi da ce naci pomoc.

[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 12:10 ] @
Mozete vredjati no vasa i ivan su upravu. EU je projekat koji pokusava da ukljuci sve narode sveta u jednu srecnu porodicu naroda. Prvi put u istoriji covencanstva se desava nesto ovako impozantno. Pogledajte samo koliko su prosprerirale bivse istocnoevropske zemlje posle uslaska u EU. Rusija je ekonomski daleko slabija od svih ovih zemalja i hoce da povuce i druge sa sobom. Jedina stvar koja odrzava ruse je taj gas i nafta samo to nece moci dugo tako jer niko nece da trpi monopol i korupciju.
[ Manager @ 08.12.2013. 12:32 ] @
Hebem mu misa,

a kad Vasa offtopiči i vredja to ne vidite,

jel to imate neki proxy u podsvesti ili sta vec?
[ R.Branko @ 08.12.2013. 12:45 ] @
Citat:
FireFoxRomel: Mozete vredjati no vasa i ivan su upravu. EU je projekat koji pokusava da ukljuci sve narode sveta u jednu srecnu porodicu naroda. Prvi put u istoriji covencanstva se desava nesto ovako impozantno. Pogledajte samo koliko su prosprerirale bivse istocnoevropske zemlje posle uslaska u EU. Rusija je ekonomski daleko slabija od svih ovih zemalja i hoce da povuce i druge sa sobom. Jedina stvar koja odrzava ruse je taj gas i nafta samo to nece moci dugo tako jer niko nece da trpi monopol i korupciju.

Gospodine Stajiću....
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 12:48 ] @
Nije u pitanju potsvest nego jednostavna logika. Kazi ti meni da li je posteno da 150 miliona rusa drzi onoliko prostranstvo i prirodna bogatstva i da ucenjuje 500 miliona ljudi? Sutradan ako bi rusi razvili industriju da li bi nastavili da prodaju gas EU. Nesme se zavisiti od rusa i nesme im se placati visoka cena za nesto sto nisu oni ni stvorili vec su se sticajem slucaja nasli u tu gde jesu. Kad bi im se dozvolio monopol oni bi onda mogli od zarade da razvijaju svoju industriju i onda bi istocna evropa ponovo bila njihova i nebi bilo demokratije.
[ Rosental @ 08.12.2013. 12:49 ] @
Citat:
FireFoxRomel:
Mozete vredjati no vasa i ivan su upravu. EU je projekat koji pokusava da ukljuci sve narode sveta u jednu srecnu porodicu naroda. Prvi put u istoriji covencanstva se desava nesto ovako impozantno. Pogledajte samo koliko su prosprerirale bivse istocnoevropske zemlje posle uslaska u EU. Rusija je ekonomski daleko slabija od svih ovih zemalja i hoce da povuce i druge sa sobom. Jedina stvar koja odrzava ruse je taj gas i nafta samo to nece moci dugo tako jer niko nece da trpi monopol i korupciju.

Istocno evropske zemlje su strasno profitirale, do te mere da im se svima prepolovila industrijska proizvodnja, dugovi udesetostrucili, doziveli su demografski pad. Jedini ko je profitirao je korumpirana elita koja je prodala zemlju zapadu i oni koji su uzeli pasos pa emigrirali i pornoindustrija.

Sad su ih pustili da laju do mile volje i da sede po stanovima izgradjenim za vreme groznog komunizma, voze se po prelakiran komunistickom metrou, pa sad je lako tamburati sa 100 evra mesecno. Videcemo kad to sve dodje na naplatu.

Rusija se cesto kritikuje u zapadnoj kuhinji pa se kaze da oni izvoze sirovine kao zemlja treceg sveta. Pa sta da se radi sa naftom i gasom osim da se izvozi ? Nije to drvo ili suma pa da kazes sto izvozite drvo umesto namestaja ili papira. Drugo, Rusija ima tehnologiju vojnu i kosmicku kakvu ima malo koja zemlja. Mislite da je to malo i nista haha ?
Rusija se opredelila za to a ostalu robu uvozi. Svaka normalna zemlja tako radi.
[ 3way @ 08.12.2013. 12:55 ] @
Citat:
Rosental: tehnologiju vojnu i kosmicku kakvu ima malo koja zemlja.

Kosmicku tehnologiju ionako ima malo zemalja :)
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 12:56 ] @
Citat:
Istocno evropske zemlje su strasno profitirale, do te mere da im se svima prepolovila industrijska proizvodnja, dugovi udesetostrucili, doziveli su demografski pad.

Nije bitan samo kvantitet no i kvalitet. Sta je proizvodila skoda nekada a sta proizvodi sada. Nekada nije bilo demokratije i ljudi nisu bili slobodni kao sto su danas, a to je najvaznije.

Citat:
Drugo, Rusija ima tehnologiju vojnu i kosmicku kakvu ima malo koja zemlja. Mislite da je to malo i nista haha ?
Rusija se opredelila za to a ostalu robu uvozi. Svaka normalna zemlja tako radi.

Dzabe kosmicka tehnologija kad od toga gradjani nemaju nikakve koristi. NASA ima mnogo bolju kosmicku tehniku i od te tehnike ceo svet ima korist.
[ Rosental @ 08.12.2013. 13:00 ] @
poslednje sto Rusima treba je povratak u centralnu evropu (Poljska Ceska, Slovacka, Madjarska). Mnogo glavobolje za nista. Narod indoktriniran od pamtiveka da ih mrzi, a sam ne mnogo produktivan. neefikasan, nepouzdan saveznik navikao vazda Nemacku da sluzi, gazi, pa i ubija ako treba.

Najpamtnije sto su uradili je bilo sto su te zemlje utrapili Nemackoj i sad sa njima saradjuju cisto na ekonomskoj bazi.
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 13:09 ] @
Nemacka nece dozvoliti rusima da nas vise iskoriscavaju zato ne moze monopol i juzni tok. Nemacka zeli porodicu srecnih naroda ne zeli narode koji zavise od rusa i koji placaju skupe energente. EU treba gas ali jeftin jer ce samo jeftin gas obezbediti dugo i stabilno snabdevanje i rast privrede. Ako rusi nece da prodaju po ceni koja odgovara EU onda ce se preci na alternativne izvore dok oni ne shvate da sa EU nema sale.
[ Rosental @ 08.12.2013. 13:12 ] @
Citat:
FireFoxRomel: Nemacka nece dozvoliti rusima da nas vise iskoriscavaju zato ne moze monopol i juzni tok. Nemacka zeli porodicu srecnih naroda ne zeli narode koji zavise od rusa i koji placaju skupe energente. EU treba gas ali jeftin jer ce samo jeftin gas obezbediti dugo i stabilno snabdevanje i rast privrede. Ako rusi nece da prodaju po ceni koja odgovara EU onda ce se preci na alternativne izvore dok oni ne shvate da sa EU nema sale.

pa da Evropa samo sto nije nasla zamenu za gas.

A drugo ne razumem sta je problem nemac napravi audi i proda ga Rusu, Rus isporuci gas. Zar ne bi to bilo srecno i lepo.
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 13:19 ] @
Kada sam rekao alternativni izvor tu sam na prvom mestu mislio na severni tok. Ne treba zanemariti ni druge izvore energije. Vetrenjace se grade sirom Nemacke siguran sam da ti to moze ivan potvrditi.

Citat:
A drugo ne razumem sta je problem nemac napravi audi i proda ga Rusu, Rus isporuci gas. Zar ne bi to bilo srecno i lepo.

Lepo je dok traje ali sta cemo kada rus zaradi novac od skupog gasa i napravi fabriku i napravi nesto slicno audiju i o onda kaze sto da ja nemcu prodajem gas kad treba meni, pa onda nemac vise ne bude mogao da napravi audi.
[ plus_minus @ 08.12.2013. 13:24 ] @
Citat:
FireFoxRomel: Lepo je dok traje ali sta cemo kada rus zaradi novac od skupog gasa i napravi fabriku i napravi nesto slicno audiju i o onda kaze sto da ja nemcu prodajem gas kad treba meni, pa onda nemac vise ne bude mogao da napravi audi.

Šta ti inače radiš kada neko drugi zaradi novac, a da se ti u startu nisi ni pitao oko izvora sirovine ili materijala koji sa sobom nosi cenu? Ni rus ni nemac nije kriv što je rus na takvom tlu gde izgleda ima tog gasa za bogami jako dobar period u budućnosti. Ovo "ali šta ćemo kada .." .... što šta ćete? Koji to vi?

[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 13:34 ] @
Ne razumem cemu ove svastike. EU je danas porodica srecnih naroda koja nema ama bas nikakve veze sa nekim pogreskama iz daleke proslosti koje su danas gotovo i zaboravljene. Narodi su se pomirili i presli preko toga, niko vise ne zeli da se vraca u cetrdesete godine proslog veka. Ona karta nije ni tacna jer srbija nije odmetnicka zemlja i srbija tezi da se prikljuci porodici srecnih naroda. Kada sam rekao mi mislio sam na narod koji zeli demokratiju i ne zeli da bude opljackan i tu sam mislio i na sve evropljane i na ruse koji zele demokratiju i na vojvodjane.
[ payge @ 08.12.2013. 13:37 ] @
Citat:
FireFoxRomel: Ako rusi nece da prodaju po ceni koja odgovara EU onda ce se preci na alternativne izvore dok oni ne shvate da sa EU nema sale.

Da da hoce, samo sto nisu,
evo poslednja rec teKnike sa proslogodisnjeg Hannover Messe:

[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 13:38 ] @
Vec sam odovorio da sam mislio na severni tok kao alternativni izvor.
[ plus_minus @ 08.12.2013. 13:51 ] @
Citat:
FireFoxRomel: Ne razumem cemu ove svastike. EU je danas porodica srecnih naroda koja nema ama bas nikakve veze sa nekim pogreskama iz daleke proslosti koje su danas gotovo i zaboravljene. Narodi su se pomirili i presli preko toga, niko vise ne zeli da se vraca u cetrdesete godine proslog veka. Ona karta nije ni tacna jer srbija nije odmetnicka zemlja i srbija tezi da se prikljuci porodici srecnih naroda. Kada sam rekao mi mislio sam na narod koji zeli demokratiju i ne zeli da bude opljackan i tu sam mislio i na sve evropljane i na ruse koji zele demokratiju i na vojvodjane.

Ne bih rekao. Realno, narod srbije retko ko jeste pitao bilo šta. I kada bi bilo moguće sprovesti REALNU anketu, te objaviti svima koji se sekiraju, a ne žive u srbiji, već prate putem medija koji se oslanjaju na izjave našeg pragnjeta, picoustog i grobara, zajedno sa hijenama i prascima iz vojvodine, došlo bi do poremećaja. Zapravo sušta suprotnost od onoga što vele-smrdi-nakradi-se-što-više-možeš izdajice brabonjaju za teve i novine i jutjub. Ono što jeste evidentno, to jeste broj "prijateljskih uslova" koji brisel/baba-švaba/nato uporno nagurava na nos javno tim istim iznogudskim domaćim političarima, samo da bi se ušlo u novu dimenziju još "jačeg prijateljstva". E, a kad se poslednja nekretnina sa ovih prostora pripiše nekoj pohlepnoj beštiji, nekom nazi neuspelom-abortusu iz ko zna odakle, na kontu prijateljstva, onda ... onda ide STOP. Ipak taj film neće da se gleda. Ukrajina, takođe, ima .. jako finu arhitekturu .. a još uvek nije pod evropskim standardima, zaštićena i tako to.
[ Rosental @ 08.12.2013. 13:53 ] @
Citat:
FireFoxRomel:

Lepo je dok traje ali sta cemo kada rus zaradi novac od skupog gasa i napravi fabriku i napravi nesto slicno audiju i o onda kaze sto da ja nemcu prodajem gas kad treba meni, pa onda nemac vise ne bude mogao da napravi audi.

jaoj pojescu se ziv sto nemac vise ne bude mogao da napravi audi. Bolje gledaj sta mi mozemo da napravimo.
[ payge @ 08.12.2013. 14:01 ] @
FireFoxromel:
Citat:
Kazi ti meni da li je posteno da 150 miliona rusa drzi onoliko prostranstvo i prirodna bogatstva i da ucenjuje 500 miliona ljudi?

Posteno je.
Pumpaju gas sa njive koja je 100% njihovo vlasnistvo,jos u vreme WW II njiva je legalno placena sa preko 20 000 000 civila i vojske.

Ili moze biti da ste Vi tu transakciju zaboravili - promenili istoriju?
Ili ce te mi sad reci: "Pa to je bilo pre tri 3.14zde materine"

E pa nece da moze.

Plati pa klati.
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 14:16 ] @
Ginulo se tada na obe strane necemo valjda posle toliko godina da brojimo zrtve. Sta je bilo bilo je i to treba svi sto pre da zaborave ne razumem zasto samo srbi i rusi ne mogu. Trebamo se okrenuti buducnosti. Prirodna bogatstva treba da pripadaju celom covecanstvu i da sluze za opstu korist.
[ plus_minus @ 08.12.2013. 14:23 ] @
Citat:
Prirodna bogatstva treba da pripadaju celom covecanstvu i da sluze za opstu korist.

A isto tako treba i da se plati, onome kome i jeste geografska obaveza da to bezbedno i lepo eksploatiše, po 'propisi', za opštu korist.
Bar dok je ovakvo vreme/etapa ili nezabeležen sklad - novca i pregovora.

Citat:
Sta je bilo bilo je i to treba svi sto pre da zaborave ne razumem zasto samo srbi i rusi ne mogu.

Zato što nisu dileje u duši, pa da tek tako zaborave ili da se prave da jesu. Ti neki rusi i srbi.
Osim toga, evropski naučnici pričaju da je gubitak pamćenja većim delom odgovoran za ubrzano starenje, pa ti sad vidi..
[ payge @ 08.12.2013. 14:26 ] @
Citat:
FireFoxRomel:
Prirodna bogatstva treba da pripadaju celom covecanstvu i da sluze za opstu korist.

Pa dodji da ih uzmes... u cemu je problem?

:D
[ Rosental @ 08.12.2013. 14:29 ] @
Prirodna bogatstva pripadaju celom covecanstvu ?

Pa to je divno, idem odmah da trazim za DZ naftu od Amerikanaca, gas od Norvezana i struju od CH.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2013. 14:35 ] @
Citat:
FireFoxRomel
Kazi ti meni da li je posteno da 150 miliona rusa drzi onoliko prostranstvo i prirodna bogatstva i da ucenjuje 500 miliona ljudi?

Jel bi mogao leba ti da odes malo i do amerikanaca i da im kazes da vise ne porobljavaju zemlje sa tim energentom,a posle idi i do arapa pa nam javi sta si dogovorio.
[ Rosental @ 08.12.2013. 14:36 ] @
za generala Romela:

[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 14:37 ] @
Citat:
Pa dodji da ih uzmes... u cemu je problem?

Problem je u tome sto se na vlasti u rusiji nalazi autokrata putin koji je stopirao demokratske reforme i to ne samo u rusiji vec to radi sirom sveta. Naoruzava se, preti zavodi disciplinu, hapsi. Jednu majku dvoje dece je poslao na robiju samo zato sto se nije molila onako kako to propisuje pravoslavna crkva!

Citat:
Jel bi mogao leba ti da odes malo i do amerikanaca i da im kazes da vise ne porobljavaju zemlje sa tim energentom,a posle idi i do arapa pa nam javi ssta si dogovorio.

Amerikanci nikoga ne porobljavaju oni koriste svoj uticaj na pozitivan nacin i donose slobodu narodima. Da nema amerikanaca danas ne bi bilo ni demokratije jer EU ne bi mogla sama da se odupre rusima.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2013. 14:40 ] @
Citat:
Problem je u tome sto se na vlasti u rusiji nalazi autokrata putin

Tako i treba.Ti bi onog flekavog ili kao sto je bio onaj alkos.
Pricaj,ko ti daje procenat za ovu pricu.
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 14:41 ] @
Ne radim ja ni za kakav procenat nego brinem za buducnost. Pljacka se mora zaustaviti!
[ vilil1 @ 08.12.2013. 14:58 ] @
Cestitke Romelu. Przis maksimalno. I uspevas. :D
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 15:15 ] @
Hvala! Taman sam pomislio da su svi protiv mene ovde.
[ cika dacha @ 08.12.2013. 15:56 ] @
FireFoxRomel >
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 16:34 ] @
Na fotografiji je maloletni R.P. i nije dozvoljeno postavljati fotografije maloletnih lica.
[ cika dacha @ 08.12.2013. 17:11 ] @
mali je javna licnost i po celom netu ga ima!
[ Rosental @ 08.12.2013. 17:46 ] @
dobro, malo smo se zabavili. Treba i to.
[ Vasastajić @ 08.12.2013. 18:21 ] @
Citat:
R.Branko: Ništa se nije desilo...baba roga?
Rekao sam ti, ti si sramota za elementarnu inteligenciju!

Gosn Milojica!
Pa gde si kuko zarđala?!
Samo te treba pustiti niz vodu i krinolina će ti sama spasti.
Nije dugo ni potrajalo.
Eeee, bogami ćete se namučiti ti i tvoji sledbenici da zaradite te vaše sns dnevnice ovde...ccccc....

Veliki pozdrav Vatrenoj Pustinjskoj Lisici !
[ R.Branko @ 08.12.2013. 18:44 ] @
Gospodine Stajiću, ok što ne znate temu. Sada ne znate ni kome "replicirate"?
[ Vasastajić @ 08.12.2013. 19:00 ] @
Mali_Milojica*.adsl-a-3.sezampro.rs.

R.Branko*.adsl-3.sezampro.rs.

Citat:
Gosn Milojica!
Pa gde si kuko zarđala?!

Tuj saaaam...

R.Branko*.tor.leo-unglaub.net.

Ovde si naš'o da se igraš žmurke?!
[ R.Branko @ 08.12.2013. 19:10 ] @
Interesantno:

[ Vasastajić @ 08.12.2013. 19:23 ] @
To i nije bitno, OVO je tvoj(Milojicin) POTPIS:

Citat:
Da li znaš šta je tema ako pišeš takve gluposti?
Sram te bilo da te bude sram, tebi je zabava sprdati se sa nevino poginulim građanima Srbije....baba roga?
Povraća mi se posle takvih komentara.
Da je umesto male Milice poginula tvoja unuka, da li bi isto tako govorio:

Samo je treb'o neko da te žešće mamuzne, a Lisac Romel BAŠ ima dooobre mamuze, i ....ETO tvog(Milojicinog) otiska.
Tako da ti je igranka sa serverima, internet provajderima i slične detinjarije...šta da kažem...suvišno je bilo šta komentarisati.
[ R.Branko @ 08.12.2013. 19:30 ] @
U nedostatku argumenata a sa velikom dozom sujete može i slamka?
Komentari starih "forumaša" o Vama i vašem pisanju govore toliko da bi iole častan čovek otišao odavde.
Na žalost, Vi to ne razumete.
Od Vas se sad, u cilju osvete i hranjenju sujete može očekivati sve samo ne ništa u okviru teme!
Sad slobodno raspalite iz svih raspoloživih oružija.
[ R.Branko @ 08.12.2013. 20:03 ] @
Po tvojoj logici onda si ti:

na forumu pod dva profila, a može i xy (mrzi me da kačim).
[ Vasastajić @ 08.12.2013. 21:52 ] @
Ma opusti se čoveče, strefiće te šlog, nema potrebe da se pravdaš, provaljen si i tačka!

Nego idi upiši kurs za varioce, čujem manjkaju takvi profili gore, kog one dve cevi, a trebaće ih još više kad ih zavrnu na lakat, dva puta...
[ Rosental @ 08.12.2013. 22:04 ] @
Citat:
Vasastajić:
Nego idi upiši kurs za varioce, čujem manjkaju takvi profili gore, kog one dve cevi, a trebaće ih još više kad ih zavrnu na lakat, dva puta...

meni stvarno nije jasno kako neko normalan moze da ima bilo sta protiv ovog gasovoda ? Nasa zemlja ima samo koristi od toga. Ja bih se radovao i da ga gradi Nemacka.
[ SlobaBgd @ 08.12.2013. 22:09 ] @
I Nemačka bi se radovala.
I Vasa bi se radovao!

Ali samo Rusi grade, dok se ostali raduju.
[ Vasastajić @ 08.12.2013. 22:12 ] @
A šta, imaju dosta varioca?
Onda sam verovatno pogrešno informisan...

Nego, otkud ti ideja da sam protiv gasa i gasovoda?!
[ FireFoxRomel @ 08.12.2013. 22:15 ] @
Citat:
Da li znaš šta je tema ako pišeš takve gluposti?
Sram te bilo da te bude sram, tebi je zabava sprdati se sa nevino poginulim građanima Srbije....baba roga?
Povraća mi se posle takvih komentara.
Da je umesto male Milice poginula tvoja unuka, da li bi isto tako govorio:

Ovo stvarno nije za salu. Kada pogledam stvari iz tog ugla sve izgleda drugacije. Moguce je da sam pogresio u vezi sa amerikancima,ali forumi zato i postoje da covek cuje i neko drugo misljenje i koriguje svoje. Izvinjavam se svima.
[ plus_minus @ 08.12.2013. 23:25 ] @
[ R.Branko @ 09.12.2013. 02:06 ] @
@vasastajić:

Ovo je samo par citata iz ove teme. Sa zapušenim nosom pregledao sam još par tema u kojima se do neviđenih granica Vama toleriše sve i svašta, počev od separatizma, prekrajanja istorije, prozivki, omalovažavanja drugih učesnika i na kraju i vređanja.
Iako sam klikom na žuti trougao prijavio Vašu uvredu upućenu meni, vidim da povodom toga ništa nije preduzeto, a nije ni ranije, što potvrđuju stari forumaši. Rado bi Vam nešto rekao ali nije u mom maniru i, pošto ste ovde zaštićeni, mene bi verovatno banovali pa stoga neću sebi to dozvoliti.
Umesto toga dovoljno je ovo što citiram jer mišljenje jednoga je samo mišljenje jednoga a mišljenje više njih je već konstatacija!

Citat:
tune:
Citat:
R.Branko: Gospodine Stajiću, ne znam da li vam je neko skrenuo pažnju, tema je "Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju".
Verovatno ste pogrešili temu ili u svakoj temi pišete jedno te isto.
To se zove trolovanje:

Bilo bi dobro da pre pisanja pročitate naslov teme.
Hvala Vam na razumevanju.

Ne vredi mu se obracati, covek je debil.

Iz ko zna kojih razloga vec duze vreme uziva zastitu i prosto receno divlja na ovom forumu,
gledam, citam i svasta mi pada na pamet o ES-u.

Citat:
payge:
^

To ce tesko ici sa njim.

Citajuci njegov lik i delo na ovom forumu dolazimo do zakljucka da:

Oba youtube-ta koje je okacio za laku noc asociraju na hor obezmudjenih beckih decaka.

Vasica S. u svojoj, jeftinom madjarskom lamperijom optocenoj sobici u potkrovlju ima:
par iznosenih srpskih opanaka,
ganc nove ruske cizme i
na sva cetiri zida ogromne postere polugolog Putina.

Vasica S. se uredno roka u mozak sa gore nevedenim fetišima, iz opanaka udise smrad ko zna cijih stopala, duva ruske cizme i onanise na Putina.

Tako naduvan sanja da je becki decko sa andjeoskim glasom.

Sad je u strahu da ako slucajno udahne malo LNG-a moze da izgubi glas pa dolazi ovde u nadi da ce naci pomoc.

Citat:
MyWay:
Citat:
Vasastajić:

....pa se pelcer proširio i na mađarske i nemačke političare?! (http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...i-predsednik-plagirao-doktorat)

Vaso, pogledao sam taj tvoj link za uživanje, i moram priznati da mi je drago što si ti, kao rusofob, naišao na sajl La Russophobe i da najzad imaš da pročitaš ono što se već dešava u tvojoj glavi :-)
Posle tvog čuvenog prof. Ilić dr. Miroslava, i La Russophobe ulazi u hall-of-fame :-)

Citat:
MyWay:
Citat:
Vasastajić:

Vidi, ubih se tražeći šta je po struci uvaženi gos'n profesor, gde predaje i slično, ali ne mogu ništa naći.
Obzirom da si ga citirao, odnosno prenosio njegove podatke i informacije, bilo bi lepo i da nas upoznaš sa likom i delom Miroslava doktor Ilića, jerbo Google nije baš od pomoći po tom pitanju.

Citat:
adzo_:
Ja najblize sto sam nasao je ova osoba:
Odeljenje za interventne procedure, dijagnostiku i laparaskopsku hirurgiju
Načelnik Odeljenja: Prof. dr sc. med. Miroslav D. Ilić

Institut Sremska Kamenica je u pitanju

Ovo je interesantno: link
E sad je pitanje ko koga kopira, prof.dr. Vasu ili Vasa kopira prof.dr.

Nije lepo koristiti tudje reci a ne navesti izvor
(Ova poruka)

Lakse je ostaviti link nego prekucavati tudji tekst

Citat:
plus_minus:Mimi "oRO" i takvi kao ti, najveće face danas, majke mi. :)

Citat:
MyWay:
CrniVaso... pa ne nedostaje meni (IT) pismenost, nego povezanost i relevantnost podataka koje ti ovde plasiraš :-)
Btw, kliknuh na link koji si postavio za Galinu i videh da je ubijena skoro godinu dana pre nego što je Putin došao na vlast u Rusiji?!? Možda ne mislimo na istu osobu?

P.S: I dalje nema ništa o tvom profesoru Ilić dr. Miroslavu koji zna sve o Južnomu toku?

Citat:
payge:@ vasastajicu, ruznim etiketiranjem svih koji ovde pisu drugacije nego sto ti mislis ti defintvno zasluzujes titulu:
Dezurni ES pillow biter.

Citat:
Manager:
Hebem mu misa,

a kad Vasa offtopiči i vredja to ne vidite,

jel to imate neki proxy u podsvesti ili sta vec?

Moglo je još ali pametnome je i ovo dosta!
[ FireFoxRomel @ 09.12.2013. 08:31 ] @
@plus_minus

Molim vas da postavite titl za onaj jutjub video klip da bude na latinici, jer cu u suprotnom biti primoran da vas prijavim moderatorima. Nije da ja ne znam cirilicu, ucio sam u skoli i jedno vreme sam cak i aktivno koristio, malo mi je neprijatno sto to moram da priznam ali lagao bih kad bih rekao drugacije. Neke stvari pokusavam da zaboravim i kako sam stariji to mi sve lakse ide za rukom. Medjutim s vremena na vreme neko me podseti i sav moj dugogodisnji trud pada u vodu.

Citat:
Vasastajić: Šta?!?
A pitanje finansiranja tog gasovoda VOJVOĐANSKIM NOVCIMA već ti je FireFoxRomel postavio, da ne bude da samo ja insistiram na vojvođanskom pitanju, pa gledaj da nas udostojiš odgovora, pošto taj odgovor zanima MNOGE, čak više nego što pretpostaviti možeš.

Postavio sam pitanje i postavicu jos 1000 puta ako je potrebno dok ne dobijem odgovor. Stvarno vise neka neko kaze odkud vojvodjanima tolki novac i gde je tu moj deo. Sad, sto se tice mog dela, meni je majka iz subotice a otac iz kragujevca. Oca cu se odreknem bez problema, a imam i jednog coveka koji moze da zavrsi papire nego ja zivim trenutno u bosilegradu. Da li mogu uz dva svedoka da dokazem da sam pravi vojvodjanin, na kraju ipak smo mi svi isti narod tako da to i ne bi bila neka prevara?