[ mugi junuzovic @ 25.12.2013. 13:30 ] @
Radi se o tom da mašina ne uzbacuje vodu ili vrlo slabo. Prijatelj je promjenio pumpu na dotičnoj mašini i kaže da mašina ne cetrifugira, veš mokar itd.. Kada sam je pogledao vidio sam da pumpa ne izbacuje vodu ili sasvim slabo pa ostaje mokar veš a nekad i nema centrifuge je voda ne izađe imašine pa presostet ne odradi funciju da daljnje napredovanje. Sva su crijeva ispravna i čista, filter čist, voda ulazi u filter. Odvodno crijevo je prikačeno na kadu. Mislio sam da nije do pumpe mada mi je i ova ozgledala dobro, kupimo novu i ono isto. Pumpa je Askol 40W , originalna je bila 35W. Pumpe isprobam na drugoj mašini i rade uredno. Znači do pumpi nije. Vadio sam i onu lopticu iz rebrastog crijeva ne bi li dotok vode bio bolji do pumpe i opet isto. Kada spustim odvodno crijevo malo niže pumpa počinje izbacivati čim ga podignem u visini kade mlaz se zaustavlja
[ Shoyo LM @ 25.12.2013. 15:00 ] @
Probaj da pumpu nakačiš direktno na napon sa nekim kablom i vidi da li onda izbacuje. Moguće je da ne dobija pun napon (dobija preko ventila ili sl.)
[ test1234 @ 25.12.2013. 15:27 ] @
Zameni crno crevo od kazana do filtera, deformisalo se i dobilo "sifon" pazato nece.
[ mugi junuzovic @ 25.12.2013. 19:34 ] @
Probao sam i direktno sa kablom pumpa radi ali ne izbacuje vodu, a ovo u vezi sifona nema ga na crijevu ide ravno sa kade na kučište pumpe fino ukoso .
Još nešto napon iz mašine na pumpu ide kako treba 220V ispitan instrumentom i sijalicom. Riješio sam problem na jedan drugi način jer sam iscrpio sve moguće nisam više pametan. Ugradio sam pregradu između dva otvora (dolaznog i odlaznog). Ubacio sam jedan čep i ojačo ga sa komadom plastike (frontalno) i zalijepio ga sekundarnim ljepilom, jer znam da imaju neke mašine takva riješenja , pogotovo stari modeli veš mašina. Mislio sam možda pumpa dio vode vraća prema kadi i ispostavilo se dobro. Evo fotke da se vidi možda nekom zatreba, ja nisam imao ovakav slučaj tj. problem. Evo fotke crno kućište (modificirano) i bijelo za primjer (Beko mašina).

[ test1234 @ 25.12.2013. 20:04 ] @
Moguce je da si ugradio pumpu sa kracim "vratom" umesto stare koja je imala duzi vrat/propeler. Mozda si joj promenio i ugao naleganja i to hoce da zeza.
[ mugi junuzovic @ 25.12.2013. 22:21 ] @
Pumpe su tako reći identične što se tog tiče i kut postavljanja je isti. Bojim se da je ova mašina oduvijek imala problem po tom pitanju. Uglavnom sada radi sa ovom inovacijom kako bi i trebala. Stvarno začuđujuće....
Ova crna stara 34W , Askoll nova 40W

[ Shoyo LM @ 26.12.2013. 10:01 ] @
Da nije takav deo bio na poklopcu pumpe (filtera), pa je slomljen?
[ mugi junuzovic @ 26.12.2013. 18:17 ] @
Znam na šta misliš, našto kao ovo zaokruženo. Ne nije sve čisto ništa odvaljeno i bez tog dijela...