[ Nabukodonosor @ 25.01.2014. 23:57 ] @
Imam devizni racun u banci Intesi, ali mi traze oko 2000din provizije za uplatu nekih $25 dolara na inostrani racun. Mislim da je ovo stvarno previse. Jel moze neko da mi preporuci banku gde su ove provizije manje?
[ Dexic @ 26.01.2014. 00:12 ] @
Nigde ti se nece previse isplatiti da tako sitnu sumu saljes preko banke (od nasih banaka). Jedino ako je u Nemackoj primalac, pa preko Komercijalne.
[ Nabukodonosor @ 26.01.2014. 01:08 ] @
Pa nemam nesto odredjeno sto se zemlje tice, cesto moram da uplacujem neke iznose preko banke, nista krupnije od 100-tak dolara.
[ Dexic @ 26.01.2014. 02:18 ] @
Jedino da otvoris racun u drugoj zemlji negde. Sve nase banke namerno idu preko korespondentskih banaka, i bez ~1000RSD nema transfera (to je samo za ino-banku provizija, a plus provizija nase banke koja ima neki minimum).

Mada mi se cini da je meni skoro Raiffeisen naplatio 1500RSD za nekih ~400$ slanja... to je valjda bio minimum bas.

Znaci, nacices jeftinije od Intese sigurno - ali ne ocekuj neku razliku gde ce ti biti isplativo da saljes 25$.
[ test1234 @ 26.01.2014. 04:13 ] @
Mozes da ovlastis nekoga da moze sa tvog deviznog racuna da podize pare u inostranstvu i placa u tvoje ime. Ja imam devizni racun u Intezi i moja cerka je ovlascena. Kada ja uplatim na taj račun, ona istog momenta u Americi moze da paca, podiže i sve ostalo bez ikakve provizije.

Naravno i obrnuto.
[ rafiki @ 26.01.2014. 07:22 ] @
A neka varijanta slanja novca preko PayPal-a? Naravno, ako primaoc to podrzava?

Pozdrav
[ anon70939 @ 26.01.2014. 09:41 ] @
ili bitcoin :)

eto primer zasto ta valuta mora da opstane
[ anon115774 @ 26.01.2014. 11:42 ] @
Citat:
Dexic:Sve nase banke namerno idu preko korespondentskih banaka

Zivota ti, jel bi mogao malo da elaboriras ovu izjavu? Vrlo se radujem tvom objasnjenu :)

Preko cega bi, po tvom misljenju, trebalo da salju novac umesto preko druge banke?
[ Dexic @ 26.01.2014. 12:20 ] @
Citat:
Informer: Zivota ti, jel bi mogao malo da elaboriras ovu izjavu? Vrlo se radujem tvom objasnjenu :)

Preko cega bi, po tvom misljenju, trebalo da salju novac umesto preko druge banke?

Mozda direktno kao sto salju vecina banaka u svetu? Pa nema "ino troskova"? (ne znam da li si mislio da trebam reci "intermediary" umesto korespondentske ili nesto drugo?) Stvarno ne znam sta pitas u sustini :)
Ali ja kad saljem iz Nemacke, bilo gde, nema nikakve Intermediary/correspondent banke da mi uzima proviziju, kosta me max. 2EUR slanje - osim kad bi slao ovoj glupoj zemlji, gde ne moze ni da se primi bez takve banke, pa ako ne plati posiljalac, platice primalac, ali neko mora da plati)

Kazem, jedini izuzetak koji znam je Komercijalna, za slanje ka/iz Nemacke.

A ti zivota ti, ako se razumes, reci sta nije tako, a ne smaraj porukama koja odugovlace :)
[ anon115774 @ 26.01.2014. 13:54 ] @
Korespodentska banka postoji u slucaju da banka iz koje se salje nema otvoren racun u banci u koju se salje. To ne vazi samo za Srbiju nego za ceo svet.

To sto ti se desilo da iz Nemacke saljes bez posrednika moze da znaci samo dve stvari:

- radio si transfer u okviru SEPA sistema
- slao si novac van SEPA a u banku u kojoj banka iz koje saljes ima racun pa moze direktno da izvrsi nalog

Ne postoji nikakva sansa da iz Nemacke mozes da posaljes novac bas bilo gde (kao sto ti tvrdis) bez korespodentske banke. Nemoguce je da ta banka ima otvorene racune u svim bankama na svetu. Izmedju ostalih, moguce je poslati iz Nemacke novac u Srbiju direktno bez posrednicke banke. Samo je potrebno da znas iz koje banke u Nemackoj treba da saljes u koju banku u Srbiji. Isto vazi i za vecinu Evrope kao i za neke banke u USA.

A da, postoji i jos jedna mogucnost. Neke banke jednostavno ne opterecuju klijenta informacijom da li treba transfer da ide preko posrednika ili ne vec samo kazu koliko to kosta i to je to.
[ Dexic @ 26.01.2014. 14:15 ] @
Ja sam slao za USA, Japan i Hong Kong, van EU (unutar EU uopste nisam ni uzimao kao primer). Nije to milion transakcija, da mogu da kazem da uvek vazi, ali ipak nijednom me nije kostalo vise od 2EUR, uvek OUR opcija.
Nisam slao u neke Cacanske Banke u Koloradu, ili nesto tako sitno, sve su bile meni poznata imena banaka, tj. velike banke, kod kojih primaoc ima racun.

Mozda je zbog toga, tj. mozda u svim tim slucajevima ima DB racune u tim bankama.

A koja to nasa banka ima racun van, i da ne naplacuje, sem Komercijalne? Intesa mi je naplatila ino troskove i za slanje u Intesa Sao Paolo u Milanu, a tamo sigurno imaju racun. Nesto mi se ne uklapa ta teorija.
[ Nabukodonosor @ 26.01.2014. 14:22 ] @
Da, i meni je Intesa trazila oko 2000din proviziju za slanje u njihovu banku Sao Paolo u Italiji.
[ Dexic @ 26.01.2014. 15:00 ] @
Dakle, Informer:
Citat:
Korespodentska banka postoji u slucaju da banka iz koje se salje nema otvoren racun u banci u koju se salje

Nase iskustvo se ne slaze sa ovim sto si rekao.
[ anon115774 @ 26.01.2014. 15:49 ] @
Citat:
Dexic:
Ja sam slao za USA, Japan i Hong Kong, van EU (unutar EU uopste nisam ni uzimao kao primer). Nije to milion transakcija, da mogu da kazem da uvek vazi, ali ipak nijednom me nije kostalo vise od 2EUR, uvek OUR opcija.
Nisam slao u neke Cacanske Banke u Koloradu, ili nesto tako sitno, sve su bile meni poznata imena banaka, tj. velike banke, kod kojih primaoc ima racun.

Mozda je zbog toga, tj. mozda u svim tim slucajevima ima DB racune u tim bankama.

Heh... :) Nasao si sta ces da poredis. Poredis nase banke koje imaju racune u par banaka u EU i USA i DB koja ima racune u pola sveta :)

Pazi, DB je trenutno cetvrta banka u Evropi i potpuno je realno za ocekivati da ima stravican platni promet sa celom planetom pa samim tim i da ima racune kojekuda.

Citat:
A koja to nasa banka ima racun van, i da ne naplacuje, sem Komercijalne? Intesa mi je naplatila ino troskove i za slanje u Intesa Sao Paolo u Milanu, a tamo sigurno imaju racun. Nesto mi se ne uklapa ta teorija.

Ja sam rekao da ima racune. Nisam rekao da ne naplacuje :) Zasto ti ne bi naplacivala? Pa i u domacem platnom prometu ako uplatis nesto komsiji banka ce da ti naplati proviziju pa mi nije bas jasna ta logika gde se ocekuje besplatno slanje u inostranstvo...

Sto se tice slucaja da Intesa trazi korespodenta za Intesa San Paolo (a ne Sao Paolo kao sto vas dvojica pisete) to jedino moze da bude slucaj neznanja bankarskog sluzbenika.

Koristan dokument na primer: http://www.bankaustria.at/fkpdfs/FlashPayment_E.pdf

Vidi spisak banaka. Mislim da je oko EUR 5 provizija ako saljes odavde bez obzira na iznos ali nisam siguran.
[ Dexic @ 26.01.2014. 16:31 ] @
Citat:
Informer: Ja sam rekao da ima racune. Nisam rekao da ne naplacuje :)

Nije sija, nego vrat :)
Koga boli tuki, bre, ako nam dodje na isto? Ne radimo u banci, bitno je da dodjemo do resenja, a ne da mozemo da napisemo esej na tu temu :D

Citat:
Zasto ti ne bi naplacivala? Pa i u domacem platnom prometu ako uplatis nesto komsiji banka ce da ti naplati proviziju pa mi nije bas jasna ta logika gde se ocekuje besplatno slanje u inostranstvo...

Ocekujem da ne naplati 10EUR za slanje 20EUR, kao sto ne naplati DB.

Citat:
Sto se tice slucaja da Intesa trazi korespodenta za Intesa San Paolo (a ne Sao Paolo kao sto vas dvojica pisete) to jedino moze da bude slucaj neznanja bankarskog sluzbenika.

.... Opet - mnogo nam znaci ;)
[ anon115774 @ 26.01.2014. 16:43 ] @
Ja koliko se secam, ti si od mene trazio da ti obezbedim objasnjenje a ne resenje problema. Prema tome: "Molim, i drugi put".
[ Dexic @ 26.01.2014. 16:44 ] @
BTW
Citat:
Informer:
Heh... :) Nasao si sta ces da poredis. Poredis nase banke koje imaju racune u par banaka u EU i USA i DB koja ima racune u pola sveta :)

Nisam ja poredio, ali ti jesi tvrdio da je nemoguce da imaju racune u toliko banaka :)
[ Dexic @ 26.01.2014. 16:45 ] @
Citat:
Informer:
Ja koliko se secam, ti si od mene trazio da ti obezbedim objasnjenje a ne resenje problema. Prema tome: "Molim, i drugi put".

Nisam ja nista trazio. Ti si upao logikom da nije sija, vec vrat.
[ Dexic @ 26.01.2014. 17:11 ] @
Citat:
Dexic:
Jedino da otvoris racun u drugoj zemlji negde. Sve nase banke namerno idu preko korespondentskih banaka

Citat:
Informer:

Citat:
Dexic:
Intesa mi je naplatila ino troskove i za slanje u Intesa Sao Paolo u Milanu, a tamo sigurno imaju racun. Nesto mi se ne uklapa ta teorija.

Citat:
Informer:
Ja sam rekao da ima racune. Nisam rekao da ne naplacuje :)

Ono... poceo si jednim pitanjem, a otisao negde drugde.
Ali, primeti da ocekujem da objasnis i dalje (tj. da nisam razumeo, i dalje imam poverenja u tebe :D), jer u svim temama sam video da, ne samo da si znao znaje, vec si i bio koristan. Ovde mi se nesto pretvaras u venturu ;) Nemoj.... :)

Nadji coveku da odavde posalje jeftinije preko banke :)
[ anon115774 @ 26.01.2014. 17:35 ] @
Jao bre sto si naporan :)

Nasao sam varijantu da preko UniCredit odavde posalje u Italiju (takodje UniCredit) za EUR 5. Cenim da za manje ne moze da se nadje (ali ne mogu da tvrdim). Nisam ja madjionicar :)

Kao sto rekoh, svrha medjunarodnog platnog prometa nisu transakcije od 10-20 EUR vec mnogo ozbiljnije cifre. Za manje cifre je izmisljen PayPal i slicno :)
[ kalimero 011 @ 26.01.2014. 17:37 ] @
Kako ono reče @Informer - "Glava me zabolela od vas dvojice..." ;)

Elem, on topic:
Citat:
Nabukodonosor:Imam devizni racun u banci Intesi, ali mi traze oko 2000din provizije za uplatu nekih $25 dolara na inostrani racun. Mislim da je ovo stvarno previse. Jel moze neko da mi preporuci banku gde su ove provizije manje?

O kakvoj se uplati radi? Ovih 2.000 dinara je otprilike regularna cena transfera preko banaka, možda negde može malo jeftinije, ali ne značajno. Ukoliko šalješ fizičkom licu na račun ili imaš nekog pouzdanog u zemlji gde treba da uplatiš sredstva, pošalji Western Union-om, to ne bi trebalo da košta više od 1.000 dinara.
[ mmix @ 27.01.2014. 14:19 ] @
Hypo Srbija u Hypo napolje je 2.5e. Naravno prolazis kroz sva ona smaranja koja NBS propisuje za "pranje" 25e, faktura i ostale gluposti.
[ anon115774 @ 27.01.2014. 16:40 ] @
Faktura treba samo ako ide ka pravnom licu (ili ugovor). Za fizicka lica ne treba.
[ Dexic @ 27.01.2014. 16:52 ] @
A po kom osnovu imas pravo da saljes novac fizickom licu, sa kojim nisi u srodstvu? (ili ti, kako objasniti sluzbeniku koji kaze da drugacije ne moze?)
[ Homer J. Simpson @ 27.01.2014. 20:22 ] @
Kad treba nesto da objasnjavas nekom sluzbeniku to je znak da treba da promenis firmu (banku , instituciju , drzavu) ...

A ovo
Citat:
Dexic:
Jedino da otvoris racun u drugoj zemlji negde.

bi mogli da 'razradimo' ili ovde ili u nekoj drugoj temi , posebno one online banke (gde se registrujes i verifikujes , pa ti posalju karticu i papire da potpises) su interesantne.
Znam da ima nesto po Nemackoj , Svajcarskoj , ali sto veci izbor i vise informacija - to bolje
[ Dexic @ 27.01.2014. 20:38 ] @
Sta mislis koliko sluzbenika u celoj Srbiji ima uopste iskustva sa slanjem novca od fizickog lica ka fizickom licu? A preko toga koliko njih ima iskustvo da nije bila faktura u celoj prici. Koliko mislis da uopste ima takvih slanja od 2000. godine uopste? (dakle, fizicko->fizicko lice, bez faktura i bez srodstva i laganja da je u srodstvu)

Ljudi se uce ono sto im treba, sluzbenik koji uci sve sto se moze desiti ne dozivi da pocne da radi.

Dakle, bez teorije, dajte praksu.

Ono sto su mi rekli u banci, i dalje stoji:
http://www.nbs.rs/export/sites...oni/dev_devizno_poslovanje.pdf
Clan 31.
Odluka o blizim uslovima clana 31:
http://www.nbs.rs/export/sites..._prenos_sredstava_placanja.pdf
I dalje samo na osnovu poklona i pomoci u stvari stoji. Cak ni placanja nema?

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 27.01.2014. u 21:58 GMT+1]
[ Dexic @ 27.01.2014. 20:41 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
Dexic:

bi mogli da 'razradimo' ili ovde ili u nekoj drugoj temi , posebno one online banke (gde se registrujes i verifikujes , pa ti posalju karticu i papire da potpises) su interesantne.
Znam da ima nesto po Nemackoj , Svajcarskoj , ali sto veci izbor i vise informacija - to bolje

Ranije je bio problem sto nije moglo lako i jeftino da se putuje, sada moze da se ode u Nemacku/Austriju/Svajcarsku, otvori obican racun, nadje nacin da se na njega uplacuje (bez nasih banaka), i ide sve glatko.

Po stranu sto ovo nije kosher po Zakonu o DP.
[ kalimero 011 @ 27.01.2014. 21:57 ] @
Citat:
Dexic: A po kom osnovu imas pravo da saljes novac fizickom licu, sa kojim nisi u srodstvu? (ili ti, kako objasniti sluzbeniku koji kaze da drugacije ne moze?)

Citat:
Dexic: Sta mislis koliko sluzbenika u celoj Srbiji ima uopste iskustva sa slanjem novca od fizickog lica ka fizickom licu? A preko toga koliko njih ima iskustvo da nije bila faktura u celoj prici....
...I dalje samo na osnovu poklona i pomoci u stvari stoji. Cak ni placanja nema?

@Dexic, u čemu je problem da pošalješ nekom sa kim nisi u srodstvu sredstva preko banke kao poklon, bez fakture?
[ Homer J. Simpson @ 27.01.2014. 21:59 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
Dexic:

Ranije je bio problem sto nije moglo lako i jeftino da se putuje, sada moze da se ode u Nemacku/Austriju/Svajcarsku, otvori obican racun, nadje nacin da se na njega uplacuje (bez nasih banaka), i ide sve glatko.

Po stranu sto ovo nije kosher po Zakonu o DP.

Ma kome je usput naravno da ce otvoriti licno , ali sto neko da ide kad moze i online (a znam da moze , cuo sam za jednu swiss i za jednu n(j)emacku banku , samo sad ne mogu da se setim koje su). A sigurno ima jos takvih
[ Dexic @ 27.01.2014. 22:35 ] @
Citat:
kalimero 011:
Citat:
Dexic: A po kom osnovu imas pravo da saljes novac fizickom licu, sa kojim nisi u srodstvu? (ili ti, kako objasniti sluzbeniku koji kaze da drugacije ne moze?)

Citat:
Dexic: Sta mislis koliko sluzbenika u celoj Srbiji ima uopste iskustva sa slanjem novca od fizickog lica ka fizickom licu? A preko toga koliko njih ima iskustvo da nije bila faktura u celoj prici....
...I dalje samo na osnovu poklona i pomoci u stvari stoji. Cak ni placanja nema?

@Dexic, u čemu je problem da pošalješ nekom sa kim nisi u srodstvu sredstva preko banke kao poklon, bez fakture?

Ugovor o poklonu i porez na poklon?
[ mr. ako @ 28.01.2014. 01:32 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Ma kome je usput naravno da ce otvoriti licno , ali sto neko da ide kad moze i online (a znam da moze , cuo sam za jednu swiss i za jednu n(j)emacku banku , samo sad ne mogu da se setim koje su). A sigurno ima jos takvih

Verovatno si mislio na ovo:
https://www.postfinance.ch/en/priv/prod/acc/eur/offer.html
https://www.postfinance.ch/en/priv/prod/acc/chf/offer.html

@tema
Inace, za slanje ima dosta nacina... raznih vrsta. :)
Jedan od:
http://moneypolo.cz/en/
[ Dexic @ 28.01.2014. 01:35 ] @
Citat:
Other countries
CHF 10 per private account and business account, and per month

Za tu sumu moze i iz nasih banaka da salje :D

Mada, dobro pitanje - zasto ne saljes PayPalom sada?
[ kalimero 011 @ 28.01.2014. 07:04 ] @
Citat:
Dexic: Ugovor o poklonu i porez na poklon?

Za manje iznose ne treba ti ugovor, porez na poklon ne plaćaš ti, a za iznose o kojima pričamo verovatno ni primalac...
[ anon115774 @ 28.01.2014. 11:11 ] @
Covece, ovde samo bacis varnicu i odmah ludilo :)
[ Dexic @ 28.01.2014. 12:06 ] @
Citat:
kalimero 011:
Citat:
Dexic: Ugovor o poklonu i porez na poklon?

Za manje iznose ne treba ti ugovor, porez na poklon ne plaćaš ti, a za iznose o kojima pričamo verovatno ni primalac...

U pravu si, nisam znao da je limit ~1000e sada (ili od ranije mozda).

Ali u svakom slucaju, to nije poklon, znaci lazes u banci :)
Pitanje je dakle, kako u praksi izvesti nesto?
[ kalimero 011 @ 28.01.2014. 12:29 ] @
^
Citat:
U pravu si, nisam znao da je limit ~1000e sada (ili od ranije mozda).

10.000 evra, od poslednje izmene Odluke koju si linkovao, tj. od 17. marta 2009. godine, do tada je moglo do 3.000 evra po Ugovoru o poklonu, odnosno do 500 evra na osnovu Izjave o slanju pomoći (+ nasledstvo, iseljenje/useljenje).
Citat:

Pazi, ako ćeš da teraš mak na konac (i ja svašta pišem, naravno da hoćeš ;)), ti šalješ nekom 100 evra na poklon, a on tebi knjigu, takođe na poklon.
Citat:

A šta konkretno, dao sam i varijantu za sitne sume (WU)?
[ Dexic @ 28.01.2014. 12:45 ] @
Citat:
kalimero 011: ^
10.000 evra, od poslednje izmene Odluke koju si linkovao, tj. od 17. marta 2009. godine, do tada je moglo do 3.000 evra po Ugovoru o poklonu, odnosno do 500 evra na osnovu Izjave o slanju pomoći (+ nasledstvo, iseljenje/useljenje).

BEZ poreza 10.000e?:) Ne limit koliko moze po ugovoru o poklonu, nego koliko moze bez poreza sam mislio?

Citat:
Pazi, ako ćeš da teraš mak na konac (i ja svašta pišem, naravno da hoćeš ;)), ti šalješ nekom 100 evra na poklon, a on tebi knjigu, takođe na poklon.

Ako je tako, ti imas fakturu za knjigu (napravi je sam, ionako je stvarna kupovina).
U stvari sta pa i ja pricam... ako nemas fakturu, napravi je, za ovakve sume je glupo gubiti vreme na nesto drugo ;)
[ kalimero 011 @ 28.01.2014. 12:55 ] @
^
Citat:
BEZ poreza 10.000e?:) Ne limit koliko moze po ugovoru o poklonu, nego koliko moze bez poreza sam mislio?

Po ugovoru o poklonu možeš da pošalješ i više od 10.000 evra, a porez plaća primalac u zavisnosti od propisa države u koju šalješ.
Citat:
...ako nemas fakturu, napravi je, za ovakve sume je glupo gubiti vreme na nesto drugo ;)

A o čemu mi uopšte pričamo, o slanju sredstava fizičkom licu? Ko će ti u tom slučaju uopšte tražiti fakturu? Inicijalno pitanje je bilo samo oko visine provizije i na to je odavno odgovoreno.
[ Dexic @ 28.01.2014. 13:34 ] @
Bankari ce ti traziti fakturu - pitanje je po kom zakonskom osnovu im reci da meni ne treba faktura, i da mogu slobodno da saljem i da ne moram da im donosim ugovor o poklonu, overen u sudu?
[ kalimero 011 @ 28.01.2014. 13:44 ] @
^
Pa odštampaš zakon i odluku koje si gore linkovao i pokloniš im. ;) OK, jasno mi je da ćeš negde naići na nekog ko će ti praviti problem za slanje npr. 9.000 evra, ali mislim da ne razmatramo slanje tih iznosa, niti to znači da je taj u pravu.
[ Dexic @ 28.01.2014. 14:20 ] @
Ne razmatramo, niti me zanima sta on misli - shvatas li ti razliku da u ovoj drzavi nije bitno sta je tacno, i ko je u pravu, vec ko se snadje?
S' tim u vezi, sta znaci konkretno dati sluzbeniku da ga ubedi u suprotno?
[ kalimero 011 @ 28.01.2014. 14:30 ] @
^
Ama, rekao sam ti:
Citat:
kalimero 011:Pa odštampaš zakon i odluku koje si gore linkovao i pokloniš im.

Šta bi ti konkretnije od ovoga?
[ Homer J. Simpson @ 28.01.2014. 17:58 ] @
Citat:
mr. ako:
Citat:
Homer J. Simpson:

Verovatno si mislio na ovo:
https://www.postfinance.ch/en/priv/prod/acc/eur/offer.html
https://www.postfinance.ch/en/priv/prod/acc/chf/offer.html

@tema
Inace, za slanje ima dosta nacina... raznih vrsta. :)
Jedan od:
http://moneypolo.cz/en/

Bas tako nesto. Otvorio sam temu pa ako hoces post-uj tamo
[ mr. ako @ 29.01.2014. 01:44 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Other countries
CHF 10 per private account and business account, and per month

Za tu sumu moze i iz nasih banaka da salje :D

Pa videli smo da bas i ne moze u svakoj, a 10CHF je manje od 10eur. No, sve i da moze, nekome je bitnije da ne dize b00lju za tako nesto i reskira 10necega mesecno. :)
Konacno, ako salje nekoliko uplata mesecno, odrzavanje racuna je daleko ispod troskova slanja iz nasih banaka.
[ mr. ako @ 29.01.2014. 01:47 ] @
Citat:
Dexic:

Sam si sebi odgovorio. :)
U praksi, lazes u banci, i to je to. XD

(nemoj samo molim te ko ventura da kazes da to nije po zakonu i da ti trebaju papiri... i da ko laze taj i krade, ko krade taj ide u zatvor.)
[ Dexic @ 29.01.2014. 11:25 ] @
Ma jok... ja odavno kazem da u tom slucaju sam napravis fakturu, jer ionako stvarno placas nesto (a primalac je i duzan da ti napravi fakturu za tako nesto). Znaci, tu i ne lazes nesto.

Nego, neki se bune da moze bez fakture, pa rekoh, ajde to tacno kako bez papira :)
[ kamicak @ 07.04.2014. 11:14 ] @
Jutros sam dobio obaveštenje iz AIK banke gde imam otvoren račun,
kada sam pročitao obaveštenje setio sam se dve stvar,
da je Bata Kole ne davno preuzeo većinski paket AIK banke i nečije pametne misli da " ne postoje gladni ljudi u svetu zato što ne možemo nahraniti siromašne , nego zato što ne možemo nahraniti bogate",
možda sam pogrešno povezao ove dve stvari, a možda i nisam,
oni koji imaju račun kod AIK banke verovatno znaju o čemu pričam.
[ Dexic @ 07.04.2014. 12:53 ] @
Uvodi se odrzavanje racuna od 16.04. :(
Kalimero, jbg... bilo je lepo dok je bilo besplatno :)
[ kalimero 011 @ 07.04.2014. 13:15 ] @
^
;) Čekaj, polako... Može li detaljan info šta tamo piše? Ja sam dobio neke još uvek nezvanične informacije po kojima ima više modela, a neki od njih su i dalje besplatni (na sajtu nema još uvek ništa).
[ kamicak @ 07.04.2014. 13:48 ] @
Nema više ništa za dž, osim SMS i izvoda, jbg nije ni Bata Kole tolika stipsa....
[ Dexic @ 07.04.2014. 18:16 ] @
Citat:
kalimero 011:
^
;) Čekaj, polako... Može li detaljan info šta tamo piše? Ja sam dobio neke još uvek nezvanične informacije po kojima ima više modela, a neki od njih su i dalje besplatni (na sajtu nema još uvek ništa).

Kako nema? Novi tarifnik od 16.04. kaze 100DIN racun pa navise (najobicniji 100, pa plus placanja)
http://www.aikbanka.rs/downloa...20primena%20od%2016.04.14..pdf

30RSD najjeftinije placanje, i to u okviru banke - cak skuplje od Raiffeisena.
[ ironman @ 07.04.2014. 18:23 ] @
Od 08.05. se primenjuje novi tarifnik, taman imam fore da nađem novu banku, najverovatnije Kombank.

Znam da se kolega svojevremeno žalio i mahao ugovorom kada je Pireus banka uvela naknadu za TR, i i dalje ne plaća. Kod Koleta sumnjam da to mož da prođe.
[ kamicak @ 07.04.2014. 18:55 ] @
I ja ću izgleda da napustim alave tajkune,
može ovde razmena informacija o najpovoljnijim bankama, bar ono osnovno, održavanje računa i e-banking,
ja sam malo danas bunario, i ne zna se koja gora, ovako na prvi pogled na tarife, koje su po običaju uvek zaturene negde u ćošku sajta i ispisana najsitnijim mogućim slovima uz brdo ne potrebnih informacija, a mnoge banke i nemaju tarife na sajtu.
[ kalimero 011 @ 07.04.2014. 20:42 ] @
^
Citat:
...može ovde razmena informacija o najpovoljnijim bankama...

Bolje ovde.
[ kamicak @ 07.04.2014. 23:03 ] @
E da, tu temu sam i tražio da tamo postujem, ali je nisam našao,
molio bih moderatore da prebace zadnjih 8 postova u onu temu a zadnja 2 posta da obriše, ako može.