[ optimizator @ 30.01.2014. 14:26 ] @
Pod pretpostavkom da se ima neki mikroskop - ima li neki nacin da se meso (i svjeze i suseno) pouzdano provjeri kod kuce? |
[ optimizator @ 30.01.2014. 14:26 ] @
[ Odin D. @ 30.01.2014. 14:29 ] @
^ Ovo sam postavio ja, nisam ni primjetio da nisam ulogovan, pa ispadoh neki 'gost' :)
[ Miroslav Jeftić @ 30.01.2014. 14:33 ] @
Pouzdano ne bih rekao, bolje se nemoj zezati s tim
[ Odin D. @ 30.01.2014. 14:43 ] @
Ma ne zezam se, nego povremeno do mene, a jos cesce do mojih, stizu nekakvi komadi mesa sto svjezi sto suseni od raznih prijatelja, komsija, cak i lovaca... pa se to uglavnom baca ako nismo sigurni da su darodavci bili savjesni u svinjokolju/lovu/kobasicarstvu....
Pa mi zao da se baca... [ Miroslav Jeftić @ 30.01.2014. 14:45 ] @
Bolje baciti nego da ti posle bude žao, al' stvarno Ovo je mator članak, ali pretpostavljam i dalje aktuelan:
Citat: Prema važećim propisima, dijagnozu da je meso zaraženo trihinelom može da da samo doktor veterinarske medicine, dok veterinarski tehničari ili neko drugo osposobljeno lice sme samo da priprema meso za analizu. http://www.vojvodina.com/drustvo/arhiva2/020123.html [ gilopile @ 30.01.2014. 14:48 ] @
Neka baci kod mene u avliju :D Salim se... Ili odnesi kod veterinara, ili odes kod jednog pa da te malo poduci kako se gleda, gde....Nije se igrati s tim.
[ ac1bd4 @ 30.01.2014. 21:28 ] @
Problem je u tome što ti dobiješ ko zna koje delove mesa, a na analizu (recimo svinjskog mesa) se nosi tačno određeni deo mišićnog tkiva. Ne znam mu ime ali nalazi se oko kičme. Inače gledao sam kako veterinar pregleda meso i u principu to nije ne znam baš kakva nauka ali treba znanja i iskustva. Od tog mesa koje mu doneseš makazicama (slične onim za seckanje noktiju, zakrivljenim ) iseče parčiće mesa uglavnom iz unutrašnjosti tog "cepsa" mišića i stegne ih između dve debele staklene ploče da se dobro rašire i postanu skoro providne. Mislim da ima oko 20 parčića na tom staklu. Onda ih stavi na svetlosni mikroskop i pregleda. Video sam jednom prilikom da radi i sa nekim projektujućim mikroskopom, mnogo brže ide sa njim jer se vidi veća oblast. Uglavnom pored ima i mikroskop sa većim uvećanjem pa ukoliko pronađe nešto sumnjivo na osnovnom pregledu pogleda malo bolje. No opet ostaje problem što se trihineloza verovatno mnogo teže vidi na drugim delovima mesa, a verujem da na sušenom mesu nema šanse iko normalan da prepozna čaurice na mikroskopu. Što se tiče lovaca raspitaj se kod nekog dobrog veterinara šta sme da se jede, npr koliko ja znam fazani (i ostale ptice) se ne pregledaju ali raspitaj se ipak.
[ Horvat I @ 31.01.2014. 11:56 ] @
Dok se ne javi naš veterinar.
U dijafragmi se 1. pojave i nanveća je koncentracija parazita [ superbaka @ 31.01.2014. 14:15 ] @
ako iskljucimo metodu vestacke digestije kao pouzdaniju (radi se na uzorku od 100 svinja pa nije primenjiva za pojedinacne preglede), za metodu kompresije ti je potreban mikroskop i kompresiona plocica... uzorak koji se posmatra je misicni deo dijafragme koji se pripaja na kicmu... od njega se seku 14-28 uzoraka velicine zrna psenice, koji se postavljaju na podeoke plocice... to se dobro zavije da se 'spljeska', i posmatra pod najmanjim uvecanjem... ukoliko se na bilo kom podeoku uoci caura trihinele, meso se smatra pozitivnim i treba ga unistiti u skladu sa pravilnikom... u praksi su te larve veoma tesko uocljive i za veterinare koji se bave tim poslom (npr. ovako), tako da ti ne bih savetovao da to radis...
[ Odin D. @ 31.01.2014. 17:42 ] @
Znaci, ako nije dijafragma - sanse za otkrivanje su minimalne, a ako je u pitanju suvo meso, kobasice... sansa je prakticno nikakva?
[ kaćunčica @ 31.01.2014. 18:03 ] @
A što onda ne biste lepo te sumnjive komade mesa dobro skuvali, umesto da ih bacite?
[ Odin D. @ 31.01.2014. 20:39 ] @
Nije svaka vrsta kobasica za kuvanje.
A i da jeste, dzaba je, je se ugodjaj prilikom jedenja kompletno pokvari razmisljanjem o nekakvim zaguljenim crvima, bilo zivim bilo skuvanim. Ne zelim da mi se takve misli, makar i negdje u pozadini, pojavljuju u glavi dok jedem. [ superbaka @ 31.01.2014. 20:52 ] @
Citat: Odin D.: Znaci, ako nije dijafragma - sanse za otkrivanje su minimalne, a ako je u pitanju suvo meso, kobasice... sansa je prakticno nikakva? tako nesto... jednostavno, pregleda se tako kako se pregleda, a kakve su sanse za otkrivanje je pitanje vestacenja, a ne metodologije rada... mozda se i nadju larve, ali ako se ne nadju, to uopste ne znaci da meso nije pozitivno na trihinelu (govorim o uzorcima koje ti spominjes)... [ ŽIKI @ 31.01.2014. 22:30 ] @
Zar se te larve ne unište termičkom obradom?
Par slučajeva zaraze što sam čuo, to je sve bilo od kobasica, sušenog mesa... Pečenje bi trebalo da je bezbedno [ superbaka @ 31.01.2014. 23:37 ] @
unistavaju se u odredjenoj meri, koja je u praksi najcesce dovoljna da ne dodje do infestacije kod coveka, ali........ ne bih se ja zezao sa tim, narocito jer sam cuo za slucajeve oboljevanja i kod konzumiranja przenog mesa...
[ Alexxandar @ 01.02.2014. 01:15 ] @
Evo kako je to moja majka rešila pre nekoliko godina, ali rešenje nije primenjivo u svakoj situaciji :)
Dakle dobili smo meso od dobrih prijatelja koji odgaje po dve svinje godišnje i sami zakolju, pripreme sve. Ali ne nose uvek na analizu, poklonu se u zube ne gleda pa ne može da ih pita jesu li ga proverili. A nismo dobili deo dijafragme da možemo sami... zato ga je ona stavila u zamrzivač i čekala. Da su se oni razboleli mi bi za to saznali od njih samih... Prođe par nedelja, možda meseca dana ne znam ni sam tačno koliko. A njima nije ništa, znači dobro je... može da se jede. Dakle rešenje... zamorci :) [ Odin D. @ 01.02.2014. 03:05 ] @
Bolest se ne ispoljava jednako kod svakog.
Kod nekih zarazenih simptomi mogu biti vrlo blagi ili neprimjetni, pa dok to dodje (ako dodje) do faze kad on primjeti da mu je nesto moze proci i pola godine, pa dok se on odluci da bi trebao da ode do bolnice da provjeri sta je... [ optimizator @ 01.02.2014. 06:47 ] @
Citat: ŽIKI: Zar se te larve ne unište termičkom obradom? Par slučajeva zaraze što sam čuo, to je sve bilo od kobasica, sušenog mesa... Pečenje bi trebalo da je bezbedno :) Iz knjige o tehnologiji mesa: Larve trihinele se uništavaju dubokim zamrzavanjem za 24 časa na -18,znači kad se meso smrzlo skroz,pričekati sigurnosti radi još 24 časa i gotovo. Ako je temperatura u zamrzivaču nešto viša,onda treba pričekati i do dve nedelje. Pečenje je sigurno samo ako je svaki delić pečen, što bi se reklo....,,da se kosti odvajaju" međutim ako je ostalo bilo gde unutra crvenkasto do kostiju,tj nedopečeno to je već rizično. [ anon70939 @ 02.02.2014. 17:21 ] @
sad ste i mene uplasili
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|