[ MilanMihailović @ 01.02.2014. 18:00 ] @
Zna li neko kolika je frekvencija i intezitet zračenja elektronike tablet računara, same po sebi dakle, sa isključenim wifijem, 3g-om? Guglao sam ali je nemoguće bilo gde naći podatke o nivoima zračenja ovog uredjaja. Planiram da na njemu čitam e knjige, dakle da ga koristim više časova u kontinuitetu ali me brine da li bi bilo opasno držati ga toliko dugo u rukama. Mislim već nakon 15 minuta, oseća se neko peckanje u prstima.
[ Sceka @ 01.02.2014. 18:48 ] @
Ti to ozbiljno?

Velika je verovatnoca da taj uredjaj i nije predvidjen za drzanje u rukama. Bar ja nisam cuo da ga neko tako upotrebljava, taj tablet racunar. Djavolja sprava, u svakom slucaju nije na odmet da se poškropi svetom vodicom s' vremena na vreme a bar jednom nedeljno odnese u Crkvu. A kod doktora, nekog dobrog radiologa, idi odmah u ponedeljak, nadam se da nije vec kasno. I tako...

Pozdrav!
[ MilanMihailović @ 01.02.2014. 19:00 ] @
Šalu na stranu, uredjaj verovatno emituje visokofrekventno elektromagnetno zračenje, pitanje je samo koliki je njegov intezitet, a taj podatak je nažalost nemoguće naći bilo gde? Ima na netu za lap top i telefon ali nema podataka o tabletu
[ Pirossi @ 01.02.2014. 19:32 ] @
par godina ga koristim za citanje stripova i na zidu pored koga stalno sedim dok citam pocinje da se ocrtava moj skelet.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.02.2014. 20:16 ] @
Verovatno je mislio na ovo.
[ Sceka @ 01.02.2014. 20:18 ] @
Citat:
MilanMihailović: Šalu na stranu,...

Pa kako da se razume ovo...:
Citat:
MilanMihailović: ... Planiram da na njemu čitam e knjige, dakle da ga koristim više časova u kontinuitetu ali me brine da li bi bilo opasno držati ga toliko dugo u rukama. Mislim već nakon 15 minuta, oseća se neko peckanje u prstima.

...osim da je sala?! Pretpostavka je da imas vise od 9 godina zivota pa samim tim nije jasna tvoja zabrinutost u vezi koriscenja tablet racunara drzeci ga u rukama vise sati u kontinuitetu.

Pa kazem, to peckanje u prstima vec nakon 15 minuta... to ne sluti na dobro...

Pozdrav!

P.S. Osim ako te to ne zanima sa cisto strucno tehnicke strane - mada, cemu onda navodjenje straha od koriscenja?!

[ Lavlja_Jazbina @ 01.02.2014. 21:22 ] @
Sve je opasno ;).

Stari mobilni telefoni,recimo nokia 337 je dizala snop kljuceva sa magnetom slusalice.Isto u to vreme (93) je A.D. dok je bio u Atini suzilo levo oko zbog preteranog koriscenja telefona.
[ Burgos @ 01.02.2014. 21:48 ] @
Najjače je kada kaže: I vidite - cela kuća mi je pokrivena RF zračenjem!!!

A i ovo "You can see that reading is a little bit down on the meter..." - a ono sa 6 na 0.03 i sa 10000 na 5

Citat:
. If you would like to purchase the Acoustimeter RF Meter as shown in the video here is the link to my eBay store: http://stores.ebay.com/*******... In addition, I sell on Amazon under the business name: **************

[ Lavlja_Jazbina @ 01.02.2014. 21:53 ] @
.Dobar si..
[ hotchimney @ 02.02.2014. 00:55 ] @
Citat:
Pa kazem, to peckanje u prstima vec nakon 15 minuta... to ne sluti na dobro...

Kažu da je to zbog "kapacitativnog ekrana". Ranije su bili na otpor pa su manje nadraživali. Ali su kapacitativni jeftiniji. Šta da se radi, progres se ne može zaustaviti - "Kina napred ostali stoj!".
[ Trick Fix @ 02.02.2014. 03:09 ] @
Citat:
hotchimney:"Kina napred ostali stoj!".

OvaTi je dobra!
nasmeja me,totale
[ Backy @ 02.02.2014. 04:39 ] @
Citat:
hotchimney:
Kažu da je to zbog "kapacitativnog ekrana". Ranije su bili na otpor pa su manje nadraživali. Ali su kapacitativni jeftiniji

obrnuto... rezistivni su jeftiniji ali su zastareli i lako se ostecuju jer zahtevaju foliju. kapacitativni su moderni i furaju se jer podrzavaju multitouch

moguce je da coveka pecka nesto, meni se to desavalo sa nekim touchpadovima na starijim laptopovima... otprilike kao da utrne jagodica
[ Ivan Dimkovic @ 02.02.2014. 09:18 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
Stari mobilni telefoni,recimo nokia 337 je dizala snop kljuceva sa magnetom slusalice.Isto u to vreme (93) je A.D. dok je bio u Atini suzilo levo oko zbog preteranog koriscenja telefona.

Da bi ti suzilo oko od korscenja elektricnog uredjaja mora doci do stimulacije perifernog nervnog sistema.

Znam da je ekipa sa UCLA pri dizajniranju unapredjene 3T MRI masine specijalizovane za vrlo specificne snimke koji zahtevaju izuzetno jako polje morala da "tweakuje" protokol kako bi izbegli stimulaciju perifernog nervnog sistema u odredjenim fazama snimka (stimulacija se manifestovala "blescima" u vidnom polju i sl.).

Samo... taj njihov MRI uredjaj tokom snimanja ima snagu od 24 MW (megavata) i generise polje sa kojim zaista ne bi zeleo da zaboravis kljuceve u dzepu, tako da ne znam kako neki mobilni telefon moze sa svim sto generise da izazove stimulaciju PNS-a.
[ joojant200 @ 02.02.2014. 10:36 ] @
Ja sam isto hteo da kupim nesto za citanje knjiga.

Prvo sam mislio Kindle, pa Kindle sa backlite, pa Nook sa backlite i dosao do 'investicije' od preko 100e za uredjaj, koji ne moze da cita magazine sa slikama, niti stripove. Lcd verzije mogu, ali su jos skuplje, navodno vise umaraju oko i imaju kratko trajanje baterije.
I setim se da imam stari Psion 5MX (5.6", 640 × 240, 16 greyscale LCD) sa backlite traje preko 10 sati i posle samo zamenim baterije sa drugim parom. Calibre->convert book to tcr, i radi suuper u sobi, za napolju videcu, za zimu mi ne treba za napolje :)

btw: peckanje...dugotrajno zadržavanje istog ili neprirodnog polozaja ruku jer je cirkulacija poremecena?

[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 02.02.2014. u 11:47 GMT+1]
[ mrkii @ 02.02.2014. 12:05 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Sve je opasno ;).

Na moj telefon (huawei smartfon) zalepe se kovanice kad se nadju zajedno u dzepu (ne na ekranu vec na drugu strani) :)
[ Sceka @ 02.02.2014. 12:29 ] @
Citat:
joojant200: Ja sam isto hteo da kupim nesto za citanje knjiga.

...

Mozda nije vezano za sam naslov teme ali me ovo asociralo na jednu emisiju gde jedan naucnik (ne secam se imena) u jednom trenutku kaze, parafraziram, "...za citanje knjiga?! Pa najbolje je kupiti knjigu, pravu knjigu."! :) I potpuno se slazem sa takvim nacinom razmisljanja. Inace je emisija bila o gadzetima nekada (vokmen...) sada i u buducnosti.

Pozdrav!
[ Lavlja_Jazbina @ 02.02.2014. 12:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic

To slobodno mozes da proveris ako pozoves Andriju Draskovica :).Sto bi neko lagao! Evo da te direktno pitam.Ja taj 337 sam imao 93 pre krckave motorole.
[ Nocni @ 02.02.2014. 13:08 ] @
I ja sam imao 337 neke 1995g ali to je bio erikson a ne nokia... Eriksoni su bili 337 i kasnije 388 a nokie su imale drugacije oznake...
Prve nokie su imale one velike ekrane na kojima su slova za oznaku mreze "YU 01" bila po 2-3 santimetra velika... sve je to zracilo nenormalno mnogo i pravilo smetnje na elektronskim uredjajima cak i na 5-6 metara...

edit... sto se tice teme... normalni proizvođači tome posvećuju sve veću pažnju pa se u specifikacijama uređaja uvijek nađu i podaci kako je zračenje minimalno etc... Najgore su no name kineske kopije dobrih marki telefona ili tableta koje se proizvode bez ikakvog nadzora i prodaju "na kilo"...
To nebi uzeo ni da mi poklone...

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 02.02.2014. u 14:23 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 02.02.2014. 15:14 ] @
Nikad nisam video te podatke o zracenju a da se ne odnose na 2G/3G i WLAN
[ 3way @ 02.02.2014. 15:17 ] @
Citat:
Sceka:

Mozda nije vezano za sam naslov teme ali me ovo asociralo na jednu emisiju gde jedan naucnik (ne secam se imena) u jednom trenutku kaze, parafraziram, "...za citanje knjiga?! Pa najbolje je kupiti knjigu, pravu knjigu."! :) I potpuno se slazem sa takvim nacinom razmisljanja. Inace je emisija bila o gadzetima nekada (vokmen...) sada i u buducnosti.

Osim ako ne volis listanje knjiga (ja na primer volim), zasto bi to radio? Ja podjednako zadovoljstvo nalazim u citanju na tabletu, kao i u citanju "pravih" knjiga....Osim sto papirna knjiga mirise na papir i tako malo doprinosi totalnom ugodjaju...Osim toga, ne vidim ama bas nikakvu razliku...
[ joojant200 @ 02.02.2014. 15:36 ] @
Citat:
Sceka:
Citat:
joojant200: Ja sam isto hteo da kupim nesto za citanje knjiga.
...

Pozdrav!

I ja sam dosao do slicnog zakljucka :)
To je jos u razvoju i trenutno ne vredi ulagati novac.
Mada bi vrlo rado kupio nesto sa e-ink ekranom ALI velicine A4 ili eventualno A5, i da mogu da otvorim pdf tehnicke knjige, npr., lupicu, elektronika za neupucene i da mogu da podvucem ono sto me interesuje i da on to zapamti i da baterija traje xx sati... :)

Sa druge strane, kad udjem u knjizaru (a ne ulazim cesto), retko koja knjiga je ispod 1000 din. Cak i one koje su iz opste kulutre, prvi put izdate pre pola veka, npr. hteo sam da kupim xxx od yyyy prvi put izdata 1978, papir nije nesto, korice meke, slog i slova nisu nesto i to vredi 1000 din??? Tako da je ekonomski efekat (trenutno me ne kosta nista) na strani citanja u elektronskom formatu, kao i brzina dobavljivosti.
[ Nabukodonosor @ 02.02.2014. 16:11 ] @
Citat:
Backy: obrnuto... rezistivni su jeftiniji ali su zastareli i lako se ostecuju jer zahtevaju foliju. kapacitativni su moderni i furaju se jer podrzavaju multitouch

moguce je da coveka pecka nesto, meni se to desavalo sa nekim touchpadovima na starijim laptopovima... otprilike kao da utrne jagodica

I meni se ovo desava stalno na nekim laptopovima. Da li od trenja ili cega vec..
[ anon70939 @ 02.02.2014. 16:29 ] @
Citat:
joojant200:
hteo sam da kupim xxx od yyyy prvi put izdata 1978, papir nije nesto, korice meke, slog i slova nisu nesto i to vredi 1000 din???

Jbg to je oldtimer medju knjigama :). Više se ne proizvodi. Kao i što su automobili danas mnogo kvalitetnije pravljeni, često znaju da budu mnogo jeftiniji od perfektno očuvanih oldtajmera
[ Lavlja_Jazbina @ 02.02.2014. 16:39 ] @
Citat:
I ja sam imao 337 neke 1995g ali to je bio erikson a ne nokia... Eriksoni su bili 337

Tako je Nocni.Permutovao sam.Bilo je davno,posebno pamtim duplu bateriju i to je onda po izgledu bila cigla.Bio je dodatak da se otsrafi
fabricka antena i doda magnetna za krov.Bile i ukrasne,ali da je bio magnet,bio je.Posebno u avionu je bilo zabranjeno,a tada valjda opravdano.

http://www.gsmarena.com/ericsson_gh_337-100.php
[ joojant200 @ 02.02.2014. 18:23 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Citat:
joojant200:
hteo sam da kupim xxx od yyyy prvi put izdata 1978, papir nije nesto, korice meke, slog i slova nisu nesto i to vredi 1000 din???

Jbg to je oldtimer medju knjigama :). Više se ne proizvodi.

Prvo izdanje je 1978, a u medjuvremenu je bilo jos X izdanja. Ovo konkretno je 2012.g, kvalitet izrade mozda malo bolji od knjiga sto poklanjaju u blicu ;) Htedoh reci da nema razloga za vecu cenu zbog aktulenosti.
Uglavnom nasao sam epub format, prebacio na Psion preko Calibre, procitao/podsetio se i ustedeo 1000 din.
[ Sceka @ 02.02.2014. 18:48 ] @
U principu je omasovljenje dobra stvar, u smislu dostupnosti jer se moze "nabaviti" skoro sve sto postoji u papirnom obliku vrlo lako. Imati mogucnost da se procita neko knjizevno delo bilo gde da se covek nalazi a pri tom je manje "kabasto" od knjige i jos kad se tome doda mogucnost da se u istom trenutku ima veliki broj knjiga, na istom malom prostoru, je bilo u vreme moje mladosti i intenzivne kupovine i citanja knjiga potpuna naucna fantastika.

Medjutim, primeceno je, nije to moje primecivanje nego na nekom svetskom nivou istrazivanja, da je u poslednjih dvadesetak godina cinjenica da se sve manje citaju knjige kao takve a enorman porast citanja svega sto moze da se podvede pod "brosura", "skripta" i slicne forme, kratke! Kao i drasticno smanjenje interesovanja za osvedocena knjizevna dela, kako klasika tako i novijih autora.

A sam "čin" citanja knjige - pa za mene nema lepseg dozivljaja i ni na koji nacin ne moze da se uporedi sa citanjem pomocu bilo kog e citaca, ma koje velicine bio. Doduse, najvise/najduze sam imao Kindle i neke 10" tablete pa mi je iskustvo citanja samim tim malo ograniceno ali nesto i nemam zelju da experimentisem sa nekim vecim ekranima jer to podrazumeva vecu tezinu, kabasto, nezgrapno, cesto "neudobno"...

A sto se tice teme i uticaja 'zracenja', ja licno sam toliko dugo profesionalno svakodnevno okruzen tolikom kolicinom elektricnih sprava i naprava a od nastanka kompjutera i sa tim sokoćalima da ako ja nemam ama bas nikakvih manifestacija u tom smislu (zdravstvenom) mislim da je potpuno besmislena bojazan po tom i takvim pitanjima.

Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 02.02.2014. 18:57 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: To slobodno mozes da proveris ako pozoves Andriju Draskovica .Sto bi neko lagao! Evo da te direktno pitam.Ja taj 337 sam imao 93 pre krckave motorole.

Možda je telefonirao na promaji
[ MilanMihailović @ 02.02.2014. 19:06 ] @
Po meni klasične papirne knjige su ugodnije za čitanje i uvek kada bi mogao da biram svaku knjigu bi čitao (po mogućstvu i posedovao u kućnoj biblioteci) u papirnoj verziji. Nema ekrana koji može da postigne kontrast koji ima mastilo na papiru. Ali sa druge strane e knjige imaju brojna preimućstva, na hard disku je moguće smestiti na hiljade knjiga, za takvu biblioteku papirne knjige bi zauzele celu zgradu, zatim sa interneta je moguće skinuti skoro svaku knjigu, od skeniranih starih knjiga pa do najnovijih izdanja. Neke knjige koje postoje u elektronskom obliku je nemoguće nabaviti ili su preskupe u papirnom obliku. Mislim da budućnost leži u E bibliotekama.
[ vujo032 @ 02.02.2014. 22:00 ] @
Meni trne jagodice od miša, mislim da je statički elektricitet :)
[ mr. ako @ 03.02.2014. 21:48 ] @
Meni se smrznu malinice, al' to mislim da je od frizidera. :)