[ kaćunčica @ 24.03.2014. 21:24 ] @
Zna li neko kakva su iskustva u slučaju kad je nekretnina na površini od javnog interesa, tj. površini gde u budućnosti nije predviđena gradnja objekata za individualno ili kolektivno stanovanje? Dakle, ako sam vlasnik takve uknjižene nekretnine, u kakvoj sam poziciji kad dođe do toga da grad ili već taj neko, za koga je planirana gradnja, namerava da počne sa radovima? Jasno mi je u slučaju kad to radi neki investitor stambenog objekta kako idu pregovori, ali šta se ovde dešava - obezbeđuju mi drugi stan ili me obeštećuju novčano (po nekoj "kataloškoj" vrednosti ili se o ceni pregovara?), ja postavljam uslove ili sam prinuđena da nešto prihvatim? Interesuje me ako neko zna konkretno za Novi Sad kako to ide i na papiru, a i u stvarnosti.
[ Java Beograd @ 25.03.2014. 07:18 ] @
Kad država gradi nešto od državnog značaja, to se zove ekproprijacija. Dobiješ fer cenu, i moraš da prodaš.
[ Dexic @ 25.03.2014. 07:18 ] @
Sta je "fer" cena?
[ Java Beograd @ 25.03.2014. 07:40 ] @
Pa ne znam.
Ako otvoriš oglasnike i vidiš da se u tom-i-tom naselju stanovi prodaju za oko 1.200 €/m2, onda je 1.300 €/m2 fer cena.
[ kaćunčica @ 25.03.2014. 07:41 ] @
U štampi sam našla samo primere za eksproprijaciju prilikom izgradnje saobraćajnica. U NS je situacija bila da su neki vlasnici prihvatili ponudu, neki nisu, pa se sa onima koji nisu ZIG sudi, a oni koji jesu, čekaju pare. Ali, to je slučaj sa poljoprivrednim zemljištem. Ovaj "moj" slučaj je stambeni objekat i proširenje javne ustanove.
[ Java Beograd @ 25.03.2014. 08:33 ] @
Koliko ja znam, (a ne znam 100%), ekproprijacija se radi upravo za infrastrukturne projekte od velikog značaja. Dakle, kad se gradila pruga Beograd-Bar, ne može jedan seljak iz okoline Užica da kaže "ja svoju njivu ne želim da prodam". Proširenje ustanove nije veliki infrastrukturni projekat. Ustanova može i ne mora da se proširi. Može da se sagradi novi objekat iste utanove u drugom delu grada. A svakako ne mora da se širi baš na štetu tvoje nekretnine.

Mada, evo, ima i toga na webu: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_eksproprijaciji.html

Čitajući malo, uviđam da mnogo toga može da se proglasi da jeste od javnog značaja.
[ kaćunčica @ 25.03.2014. 08:48 ] @
Radi se o tome da je za tu nekretninu zainteresovan neko moj da je kupi. Dopada mu se lokacija, stan je prihvatljiv za neko vreme, a idealno bi bilo kada bi posle mogao da se zameni za stan u zgradi. Odem juče u Zavod za urbanizam da proverim šta tu može da se gradi i kažu mi da je to površina od javnog interesa na kojoj nije planirana izgradnja, nego probijanje nekog prolaza-puta i proširenje institucije koja se nalazi pored. Ostaje pitanje, ako bi on ipak kupio stan, da li bi posle nepoznatog broja godina opet bio u situaciji da sa nedovoljno para traži stan ili bi bio adekvatno obeštećen, da sa sigurnošću može da se skući.
[ Java Beograd @ 25.03.2014. 09:02 ] @
Taj "nepoznati broj godina" može biti i 20 i 30 i preko 50.
[ anon70939 @ 25.03.2014. 09:13 ] @
i sigurno bi dobio sumu mnogo vecu od samo vrednosti te nekretnine.

Nisam cuo do sada da je neko dobio manje nego sto nekretnina vredi.
[ Dexic @ 25.03.2014. 09:39 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pa ne znam.
Ako otvoriš oglasnike i vidiš da se u tom-i-tom naselju stanovi prodaju za oko 1.200 €/m2, onda je 1.300 €/m2 fer cena.

Super to zvuci, ali toliko sam i ja mogao da nagadjam, njoj je ipak potrebno nesto konkretno i potkrepljeno.
Tj. da li negde ima pravilo napisano kako se procenjuje vrednost necega u tim slucajevima?
[ Java Beograd @ 25.03.2014. 09:53 ] @
Daleko je to od eksproprijacije.
[ fanfon @ 25.03.2014. 13:36 ] @
Ko hoće da dobije dobru cenu treba da uradi konverziju građevinskog zemljišta u katastru ako već nije. Iz prava korišćenja u pravo svojine naravno.
[ kaćunčica @ 25.03.2014. 15:02 ] @
Citat:
fanfon: Ko hoće da dobije dobru cenu treba da uradi konverziju građevinskog zemljišta u katastru ako već nije. Iz prava korišćenja u pravo svojine naravno.

Ne verujem da to može:

vrsta zemljišta: gradsko građevinsko zemljište
vrsta prava: pravo korišćenja
oblik svojine: državna RS
obim prava: zajednički

a za stan:

vrsta prava: svojina
oblik svojine: privatna
obim prava: celo pravo
[ Trick Fix @ 25.03.2014. 19:39 ] @
Kad se "Obvračunaš sa Državom" ____dobičeš jedno veliko NIŠTA !
nije vredno za pominjati,
[ fanfon @ 26.03.2014. 15:41 ] @
Mislio sam na one koji zive u kuci, a ne u stanu.