Citat:
mib357:
Interesuje me da li neko ima iskustva sa pravljenjem klima uređaja koji se hladi na podzemnu vodu.
Uređaj sam zamislio na sledeći način:
Iskoristio bih hladnjak od automobila na koji bih doveo podzemnu vodu koja je na najvećim ljetnim vrelinama oko 12 stepeni celzijusa. Vodu bih izbacivao iz bunara koji ima neograničenu količinu vode odnosno ogroman kapacitet sa potapajućom pumpom i koja bi kružila kroz saće hladnjaka i hladila ga a zatim bih je izbacivao u sasvim drugi bunar koji je udaljen od ovog prvog nekih dvadesetak metara. Dakle voda iz prvog bunara se na taj način ne bi nikad mogla ugrijati. Pumpa koja bi izbacivala vodu je nekih stotinjak vati a to bi pored propelera bio jedini električni potrošač i to bi značilo da bi potrošnja električne energije bila veoma mala što je i razlog pravljenja ovog ‚‚klima uređaja‚‚
Interesuje me šta mislite u kojoj bi mjeri ovaj uređaj bio efikasan po pitanju rashlađivanja obzirom da bi se hladnjak mogao rashladiti na 12 stepeni i onda bi ventilator preko njega usbacivao hladan vazduh u prostoriju.
Ovo je samo teorija i molim vas da mi kažete svoje mišljenje o ovome. Hvala
Mogu da ti potvrdim da ova inprovizovana klima itekako radi svoj posao. Jedini uslov je da voda bude "besplatna" (u tvom slucaju je to tako, sto vise voda ide nazad u zemlju sto je savrseno prihvatljivo), jer hladjenje vodom je OGROMNI potrosac vode. Vidim i da je ulazna T=12 C vode vise nego dobra. Naime ja sam se hladio na ovaj nacin dva ljeta pre 10-tak godina na prihvatljivom nivou u prostoriji koju otad hladim klimom od 12000BTU (3.5KW). Radi se prostoriji sa manjom kvadraturom oko 18kvm ali visokog plafona od 3.5 m, nikakve izolacije ( trgovacki centar, ravan krov pokriven bitumenom, ceo juzni zid staklen, uzas jedan), jedva ga i prava klima ohladi......
Meni je voda ulazila sa isto T=11/12 C, a izlazila sa T=17/18 C. Isto sam koristio hladjak od auta i ventilator 20-30W na 220V, stime sto sam lepo napravio korpus (telo od lima u obliku levka da moze lepo da se pritegne ventilator za telo hladjaka i da omoguci prihvat cele povrsine celija hladnjaka). Jedini trik je da se hladna voda dovodi sa donje strane hladnjaka, a topla odvodi sa gornje. Ovim se postize lepo punjenje celija hladnjaka punim kapacitetom radi razlike u pritiscima.
Utrosak vode je strasan, sigurno je negde 5-6 l/sek ili 300-400 l/min.....ali ako je voda bunarska nije problem. Mislim da prosecnim hladnjakom mozes sasvim dobro da hladis prostoriju od 25-30 kvm na pristojnu temperaturu od 26-27 C kod spolnih 35-37 C .
Sigurno da unutarnja jedinica od klime uredjaja jos bolji izbor i istetski i funkcionalno (veca povrsina lamela za hladjenje, radijalni ventilator po celoj duzini, kanali za umeravanje hladnog vazduha itd).
Pozdrav.