[ cvele1948 @ 18.04.2014. 11:52 ] @
Postovani formasi
Da li mi neko moze pomoci proracunom zategnutosti celicnog uzeta odnosno sajle za sledece karakteristike:
Kupio sam pocinkovanu sajlu duzine 35m debljine fi 8mm od firme RUMENKA SAJLE. Rekli su mi da je atestirana na 800kg i da je faktor sigurnosti sigurno puta 2-3.
Ona je zategnuta izmedju stuba/koji je jako fiksiran/ i kuce gde se nalazi zatezac sajle.Taj zatezac sajle je visestruko predimenzioniran i ja se plasim da ne zategnem sajlu toliko da ona pukne.
Konkretno pitanje je :KAKO IZRACUNATI SILU ZATEZANJA SAJLE /po njoj idu kolica ili macka na kojoj visi teret/ za teret od 200kg ODNOSNO KOLIKO JE POTREBNO ZA TAJ TERET I TU SAJLU DA SE NAPRAVI /trbuh /ULEGNUCE KAKO ONA NE BI PUKLA.
Zatezac je toliko jak da ja mogu ili da izazovem pucanje sajle ili lomljenje stuba ili cu da odvalim kucu.Zato mi je potreban neko koji ce mi reci npr:kad okacis 200kg sajla mora da napravi stomak od 50cm,60cm,metar ili,ili itd
Sebi sam bio jasan a da li sam vama -to mi vi recite
Pozdrav cvele1948
[ bakara @ 18.04.2014. 12:35 ] @
A da napravis neki automatski zatezac?

Znaci kotur / sajla i teg na drugoj strani...
[ vladd @ 18.04.2014. 13:31 ] @
Treba pogledati statiku.

Ugib mora da postoji, i on u ovom slucaju nije bitan, odnosno potpuno je nevazan.

Teoretski, da bi ugib bio nula, potrebna je beskonacna sila zatezanja, u osloncima..cak i da se koristi sina, a ne sajla.

Postoji nosivost sajle, sto znaci da moze da trpi 800kg, postoji procenat istezanja sajle, koji ce formirati sopstveni ugib.

Elem, da li je sajla prednapregnuta, pa fiksirana, ili je jedan kraj na zatezacu?

Ako je na zatezacu, onda se zateze silom nosenja kabla, ili nesto vecom, a manjom od sile pucanja kabla.

Ako je fiksiran, dovoljno je predzatezanje stotinak kg, i nakon nekog vremena dodatno zategnuti istegnutu sajlu.

Konstantno zatezanje, kao sto rece bakara mora se uraditi tegom znatno vecim od tereta.

Velicina ugiba se ne moze izracunati bez podatka o samoj sajli i njenih "licnih" koeficijenata, materijala i nacina uplitanja..
[ cvele1948 @ 18.04.2014. 14:49 ] @
ta konbinacija mi je nezgodna jer bi mi citava skalamerija bila na terasi.U svakom slucaju hvala na ucescu
[ cvele1948 @ 18.04.2014. 14:58 ] @
sajla je jednim krajem na zatezacu koji je predimenzioniran.Ne znam sta znaci sila nosenja kabla ili nesto veca.Da li je to po mojoj proceni zategnutost kabla /skoro do nule/ bez tereta/ pa kad okacim teret to je to.Neznam koji podatak da trazim od proizvodjaca /koeficijenat istezanja /ili jos nesto da mogu da je zategnem /sa teretom/ dovoljno da mi se teret ne vuce po zemlji odnosno da luk /trbuh/ ne bude preveliki
cvele1948
[ veselinovic @ 18.04.2014. 15:14 ] @
Ako se uvede uproscenje da provjes sajle pravi jednaokraki trougao,
onda je sila zatezanja sajle G/sinus a,
gdje je a ugao izmedju horizontale i sajle.
Kako je kod tebe G=800 kg, a nosivost sjle 800 kg
ispada da je sinus (a) minimalno 0.25, odnosno minimalno 15 stepeni.
Naravno ovo je kad je teret zakacen na sredinu sajle.
[ cvele1948 @ 18.04.2014. 19:26 ] @
ako sam dobro razumeo na duzini sajle od 35m kada se okaci 200kg na sredinu 15 stepeni izadje 5.25m.Tu mi nesto nije logicno .odnosno u mom slucaju neizvodljivo jer je sajla iznad tla/kako gde/izmedju 1.5 i 3m.Dali je to tako?
[ bakara @ 18.04.2014. 20:37 ] @
Citat:
cvele1948:Ne znam sta znaci sila nosenja kabla ili nesto veca.Da li je to po mojoj proceni zategnutost kabla /skoro do nule/ bez tereta/ pa kad okacim teret to je to.Neznam koji podatak da trazim od proizvodjaca /koeficijenat istezanja /ili jos nesto da mogu da je zategnem /sa teretom/ dovoljno da mi se teret ne vuce po zemlji odnosno da luk /trbuh/ ne bude preveliki
cvele1948

Ja bih rekao da je nosivost te sajle data za vertikalno opterecenje, a mislim da su horizonatalna opterecenja ipak drugacija i veca... osim ako ta sajla nije namenjena bas za zicaru.
[ veselinovic @ 19.04.2014. 09:31 ] @
Tesko ce onda ta sajla da zadovolji.
Moras traziti mnogo jacu sajlu, za 3 metra progiba ugao je oko 9.5 stepeni.
Sila u sajli pri teretu od 200 kg iznosi oko 1200 kg .
Pazi sad, ta sajla, dok je nova i ako su vezovi korektno izvedeni, ce vjerovatno izdrzati to opterecenje, ali....
Ja se ne bih igrao, ako kojim slucajem pukne sajla od 35 metara nategnuta sa 1200 kg moze biti svasta.

Bakara, sila kod sajle se uvijek razlaze na dvije sile u pravcu dva kraja sajle, tako da je ista uvijek opterecena na istezanje.
Samo intenzitet sile umnogome zavisi od provjesa.
[ cvele1948 @ 19.04.2014. 11:45 ] @
trazio sam od isporucioca sajle/sajle Rumenka/da mi da odgovor na to pitanje/Nadam se da cu ga dobiti posle praznika.Obzirom da su prilikom isporuke rekli da je atestirana verovatno rade i druge testove/koeficijente/ tako da tu znacajnu dilemu razresim
[ veljkoE @ 21.04.2014. 12:00 ] @
imas jedan problem u startu koji si previdio
nosivost sajle od 800 kg je kad nesto zavezes na jedan kraj, a dizes sa drugim krajem
ovo sto ti radis je nesto sasvim drugo, jer ako je nosivost 800 kg, tada bi ona mogla da nosi 800 kg, ali isto si zaboravio "cimanje" . stani na vagu i poskoci na njoj, doci ces do kraja skale ocas posla.
mozda sam nestrucno pojasnio svoje misljenje, ali za tvoj posao mislim da si uzeo tanku sajlu. a to je u datoj situaciji izuzetno opasna rabota...
[ cvele1948 @ 21.04.2014. 15:25 ] @
Hvala na komentaru.Sigurno cu debljinu i kvalitet sajle promeniti.Inace na njoj nece biti nikakvog cimanja.Radi se o tome da se 200kg seta od jednog do drugog kraja brzinom od 6-8m/min.
Ocekujem od proizvodjaca da mi da koristan odgovor o velicini amplitude kad se na sajlu okaci 200kg na sredini kao extremni slucaj.Inace u mojim razmisljanjima se pojavljuje kombinacija DVE sajle po 10mm paralelne koje vuku /vrabac/ne na dva tockica vec na 4 /dve sajle/.Takodje razmisljam da umesto gradjevinske dizalice sa jednom sajlom stavim trofazni motor sa reduktorom i dva bubnja tako da gondolu vucem i spustam ne sa jednom vec sa dve sajle.
Treba mi necije razmisljanje o ovome/dve ili vise glava je pametnije od jedne
[ Odin D. @ 21.04.2014. 15:55 ] @
Nemoj da se nadas nicemu od proizvodjaca posto nisi rekao kolika je sila/tezina tog zatezaca, a bez tog podatka tvoje pitanje nema smisla.

Ekstreman slucaj bi ti bio da ti je zatezac od 800kg; u tom slucaju amplituda potonuca na sredini uzeta koje je razapeto izmedju tacaka udaljenih 25m bi bila ~14m.
Medjutim, suludo je voziti se na gornjoj granici opterecenja uzeta.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 21.04.2014. u 17:12 GMT+1]
[ cvele1948 @ 21.04.2014. 16:27 ] @
Proizvodjacu sam rekao da je zatezac predimenzioniran da mi se cini da bi njime mogao da odvalim deo kuce ili noseci stub i zato mi trba njihov proracun /jer znaju sta su mi prodali/da bih znao do koje mere da zatezem a da ne pokidam sajlu
[ Odin D. @ 21.04.2014. 16:51 ] @
Pa rekli su da sajlu ne treba da zatezes sa vise od 800kg i to je sve sto oni mogu da kazu i to je sve sto treba da znas sto se sajle tice.

Nista drugo oni ne mogu da proracunavaju, posto oni ne mogu znati pri kojoj sili tacno ce se tebi izvaliti zid ili stub kuce, kao sto ni ti to ne znas tacno nego ti se samo "cini".
[ cvele1948 @ 21.04.2014. 17:20 ] @
Ne znam videcu sta cu dobiti kao odgovor od njih.Ako se bave testiranjima svojih prizvoda /kao sto tvrde/ocekujem da mi mogu pomoci
[ Odin D. @ 21.04.2014. 19:08 ] @
Ako tamo ima nekog ko se razumije u osnove fizike, moze ti pomoci - ako hoce, i ako mu dostavis potrebne brojcane vrednosti.
Maksimalni zatezac koji mozes da stavis za tu sajlu je 800kg.
U tom smislu, mislim da ces bolje i preciznije odgovore dobiti ako svoj problem izlozis u podforumu 'Fizika' nego da trazis od proizvodjaca sajli da ti nesto proracunava.

BTW, cini mi se da ti je ta konzola van balansa - naginjace se unapred kad neko sjedne na nju.
[ cvele1948 @ 21.04.2014. 19:58 ] @
hvala na sugestiji za podforum.Sto se tice balansa gondole -to je ok samo sto nisam dobro predstavio na slikama
[ vladd @ 22.04.2014. 09:32 ] @
Mislim da tu fizika ne moze pomoci, a ni inzenjering.

Jednostavno su neke realizacije izvan DIY mogucnosti.

Princip DIY je da se licnim radom uradi sistem koji je po kvalitetu bar priblizan fabrickom(ekonomsko -konstruktivno), ili, da se u DIY izradi pribegne predimenzionisanju, ali je tada "ekonomski" faktor vrlo kompromitovan..najcesce zalazi u priolicno visoke investicije.

Napraviti nesto JEFTINO, a pouzdano ili pouzdanije od industrijskog..je NEMOGUCE...

Jedno je "vucni vagon", a sasvim drugo je "zicara"...
[ cvele1948 @ 23.04.2014. 07:35 ] @
kako da ja znam da nisam zategao sajlu vise od 800kg/?ili kako da znam kojom sam silom zategao a imam podatak da je testirana na 800kg
[ veselinovic @ 23.04.2014. 17:08 ] @
Dzaba smo krecili.
I sta ce biti kad je zategnes sa 800 kg?
Kad sleti komarac na sajlu remasices dozvoljenu ( atestiranu) silu.
Ne ide to tako.
[ bakara @ 23.04.2014. 17:31 ] @
Citat:
veselinovic:
Bakara, sila kod sajle se uvijek razlaze na dvije sile u pravcu dva kraja sajle, tako da je ista uvijek opterecena na istezanje.
Samo intenzitet sile umnogome zavisi od provjesa.

Nisam neki strucnjak za fiziku, al znam da recimo kanap za ves nema sanse da pokidas kada ga vuces...al kad je cvrsto razapet puca kao od sale.

Sto se tice te sajle nosivosti 800kg i izgleda same konzole, mozda je najbolje da tockicima rasporedis opterecenje na napred i nazad (time izbegavas i klackanje) i recimo postavis 4 sajle zategnute sa jedne strane tegom od 1T, sa druge strane fiksno.
Tako bi dobio sajlu dovoljne nosivosti koja moze "da radi" na toplo-hladno, istrpi trenutne udare i opterecenja i ima dovoljno sigurnosti da ne dodje do pada u slucaju pucanje neke od sajli.

Ovo je neko moje teorijsko vidjenje tvoje problematike, u zicare se ne razumem tako da sve uzmi sa rezervom.

[ vladd @ 23.04.2014. 20:18 ] @
http://www.google.rs/url?sa=t&...=bv.65177938,d.Yms&cad=rja

Npr..
[ bakara @ 23.04.2014. 21:32 ] @
^^^ kakva disertacija

Jel ovo znaci da sam bio u pravu i ako nemam pojma o ovome?
[ vladd @ 25.04.2014. 10:46 ] @
Yup
Na "osecaj"!

Proracuni i analize se rade da se sistem ne bi preterano i nepotrebno predimenzionisao, sto bi pravilo posebne probleme.

Uglavnom, sto se na net-u moze tesko naci, cak i iz statike(obradjuju krute nosace), je da sile u osloncu, koje su u pravcu kabla, i zatezu ga, treba da budu beskonacne da bi ugib kabla bio nula.

Zato se racuna sa realnim ugibom, koji osim same tezine kabla, uracunava i opterecenje(koje je promenljivo i izaziva promene ugiba) i istezanje kabla. Odnosno, sam ugib nije direktno operativna velicina, vec nagib kabla, ugao kabla na mestu opterecenja, ili oslonca, posto od tog ugla zavise konstruktivni(transportni) detalji na gondoli i na osloncima.
[ cvele1948 @ 25.04.2014. 14:34 ] @
dobio sam odgovor od proizvodjaca i on se potpuno poklapa sa tobom.Znaci amplituda bi bila oko 5.25m.Obzirom da sam njemu trazio proracun za dve/2/ paralelne sajle debljine 10mm sa faktorom sigurnosti 10 /liftovske sajle/ rekao mi je da bi u tom slucaju amplituda bila oko pola metra stim sto mogu da ih zatezem koliko mi je potrebno .Bitno je da je ankerisanje sigurno
Pozdrav cvele
[ bakara @ 25.04.2014. 20:08 ] @
Citat:
cvele1948: Bitno je da je ankerisanje sigurno.

Mislim da je ankerisanje nepozeljno za zicaru.
[ cvele1948 @ 26.04.2014. 05:25 ] @
zawto tako mislis.Ima li podlogu takvo razmisljanje.Da li je to podsvesni strah ili iskustvo ili ili
cvele
[ HoT_Steppa @ 26.04.2014. 12:29 ] @
Evo malo pomoci, nedostaje jedan gradjevinac u ovoj temi:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Granica_razvla%C4%8Denja

svi gradjevinski materijali se koriste u zoni 1-2 na dijagramu gde je elasticno ponasanje materijala (nema trajnih deformacija, koliko se rastegne pri naprezanju, toliko se skupi pri rasterecenju).
[ cvele1948 @ 26.04.2014. 14:22 ] @
Dragi prijatelju,star sam ja da bih sada studirao gradjevinu.Pomoziti meni ako mozes ,da li su ovi napred izneti parametri u redu ili nisu.Da li ce dve sajle po 10mm
izdrzati 200kg a da amplituda bude max 50cm i smem li ja dotezati jos
pozdrav cvele
[ HoT_Steppa @ 26.04.2014. 15:19 ] @
Trazi od proizvodjaca karakteristike sajle.
[ bakara @ 26.04.2014. 18:35 ] @
Citat:
cvele1948:
zawto tako mislis.Ima li podlogu takvo razmisljanje.Da li je to podsvesni strah ili iskustvo ili ili
cvele

Upravo je to objasnjeno nekoliko postova iznad, valjda si procitao.
[ veselinovic @ 26.04.2014. 22:43 ] @
Nesto preko 7200 kg.
Vidio si viseci most.
Sajle debele metar, a provjes 100 metara.
Nije slucajno.
[ Ulfsaar @ 27.04.2014. 03:49 ] @
Citat:
veselinovic:
Ako se uvede uproscenje da provjes sajle pravi jednaokraki trougao,
onda je sila zatezanja sajle G/sinus a,
gdje je a ugao izmedju horizontale i sajle.
Kako je kod tebe G=800 kg, a nosivost sjle 800 kg
ispada da je sinus (a) minimalno 0.25, odnosno minimalno 15 stepeni.
Naravno ovo je kad je teret zakacen na sredinu sajle.

Da li je sila zatezanja sajle u stvari G/(2sinus a)? To bi dalo ugao od oko 7,2 stepena.
Ima logike jer bi, za slucaj da su nosaci sasvim blizu jedan drugog (a=90 stepeni), sila zatezanja u svakom uzetu bila jednaka polovini tezine tereta.
[ cvele1948 @ 27.04.2014. 08:54 ] @
SAD mi nista nije jasno.Da LI NEKO0 MOZE POUZDANO DA MI KAZE DA JE PRORACUN PROIZVODJACA SAJLE TACAN ILI NIJE? Parametri su DVE paralelne sajle /rastojanje 35mm izmedju sajli/Obe posebno ankerisane sa posebnim zatezacima/ raspon od tacke A do tacke B je 35m.UGAO KOJI PRAVE SAJLE U ODNOSU NA TLO JE izmedju 20 i 30 stepeni.
odgovor proizvodjaca ste procitali-i da li to neko moze potvrditi
[ HoT_Steppa @ 27.04.2014. 11:21 ] @
Rekoh ti, pitaj prozvodjaca koji celik koriste za sajle, kad znas vrstu celika znas i dozvoljeni napon u njoj, imas na onom linku.
[ bakara @ 27.04.2014. 11:45 ] @
Citat:
cvele1948: SAD mi nista nije jasno.Da LI NEKO0 MOZE POUZDANO DA MI KAZE DA JE PRORACUN PROIZVODJACA SAJLE TACAN ILI NIJE? Parametri su DVE paralelne sajle /rastojanje 35mm izmedju sajli/Obe posebno ankerisane sa posebnim zatezacima/ raspon od tacke A do tacke B je 35m.UGAO KOJI PRAVE SAJLE U ODNOSU NA TLO JE izmedju 20 i 30 stepeni.
odgovor proizvodjaca ste procitali-i da li to neko moze potvrditi

Ne moze ti to niko potvrditi niti garantovati...
najvise sto si mogao da dobijes je garancija da sajla nece puci kada sa njom "vuces" teret od 800Kg.
Ali niko ovde ne moze znati kako, i koliko kvalitetno ces ti izvesti radove, kakvu ces gondolu napraviti, i kakve vremenske uslove ta sajla treba izdravati.
Svakako ce ta sajla trpeti i mnogo sta vise od prostog tezinskog opterecenja, narocito kada uzmes neke ekstremno niske zimske temperature i ekstremne letnje primere, plus habanje, starenje, tezinske udare...ko da kaze bilo sta konkretno, mozemo samo logicki da analiziramo, diskutujemo i skrecemo paznju na neke stvari koje treba da uzmes u obzir.
[ cvele1948 @ 27.04.2014. 15:53 ] @
hvala na korektnosti i zelji da ukazes na moguce probleme.Ne znam da li ti je promaklo ali se ne radi o 800kg koje cu vuci vec max 200kg sve zajedno sa gondolom koja ce se raditi od prohroma fi 25mm debljine zida 1.5mm.Rekli su mi da je ta debljina zida sasvim dovoljna jer oni nekako tu cvrstinu racunaju kao puta 2 u odnosu na gvozdje.Potpuno sam svestan da tacke ucvrscenja sajli moraju biti IZUZETNO pouzdane.
Projekat/za sada idejni /predvidja da ne bude jedna vucna sajla vec dve sa dva dobosa.Pored toga radim na projektovanju mehanicke inercione kocnice koje ce zaustaviti gondolu u slucaju da se nesto desi na motoru odnosno na dobosima vucnih sajli.
pozdrav cvele
[ cvele1948 @ 27.04.2014. 16:00 ] @
Pa zar nije dovoljno od proizvodjaca /inace masinski inzenjer/koji je upoznat sa namenom upotrebe sajli,kad mi kaze da ce sajle koje predlaze sigurno sluziti nameni
Ja sad da trazim koji celik koristi ,pa da ja to uporedjujem sa tabelom koju si postavio na linku-mislim da bi sa moje strane bilo neozbiljno.Ja sam samo zamolio vas koji ste u toj bransi /na osnovu iznetih parametara/potvrdite ili izrazite sumnju u njegove tvrdnje
pozdrav
[ HoT_Steppa @ 27.04.2014. 17:38 ] @
Hoces inzenjerski ili balavanderski odgovor? Daj mi ulazne podatke da bih ti dao izlazne.
[ veselinovic @ 27.04.2014. 18:11 ] @
Citat:
Ulfsaar: Da li je sila zatezanja sajle u stvari G/(2sinus a)? To bi dalo ugao od oko 7,2 stepena.
Ima logike jer bi, za slucaj da su nosaci sasvim blizu jedan drugog (a=90 stepeni), sila zatezanja u svakom uzetu bila jednaka polovini tezine tereta.

Da, i meni se sada cini da je tako.
[ zica49 @ 27.04.2014. 18:25 ] @
Koliko sam vidio kod svojih prijatelja dok su se aktivno bavili sjecom sume,mobilni sustav na kamionu koji se montira ili demontira za nekoliko sati.

Noseca sajla za ta kolica je debljine 12mm.Kolica imaju najmaje 400kg i bez po muke izmose trupce i do 3 kubna metra.
Tri kubna metra sirovog bukovog ili hrastovog drveta su skoro 3 tone. A vecinu puta je trupac odvojen od tla.
A da prilikom transporta to ne zakaci,otkaci trzne i ko zna kakavih pulseva sile ima toga stvarno ima.
Sajle su strasno snazne zbog tehnike izrade i kao takve sve pulsne sile ili udarce apsorbiraju i prenose na pricvrscenje iste.Lomili su kran na kamionu nekoliko puta,cupali kompletna debla za koja je bivao pricvrcen jedan kraj sajle ali nisu je bas cesto prekidali.Uglavnom se to desavalo iz neadekvatnog podmazivanja iste pa je ostetila korozija ili jednostavno zamor materijala.
Kolega Odin ti rece mozda je bitniji problem,ankerisanje ili fiksiranje iste,hoces li otkinuti dio kuce a ta gondola sa dvije osobe nece biti problem.To sajlu nece ni poskakljat.

[Ovu poruku je menjao bakara dana 27.04.2014. u 20:39 GMT+1]
[ cvele1948 @ 23.05.2014. 03:33 ] @
Da li neko moze da mi protumaci sta znace oznake za celicnu uzad

GČU F10 8x19S+VJ-1570-SZ-
PČU F5 6x19+VJ-1770-SZ-

cvele
[ vladd @ 23.05.2014. 17:35 ] @
PČU F5 6x19+VJ-1770-SZ

Pocinkovano Celicno Uze
F(i) 5(mm, maksimalni precnik, NE onaj meren u "dolini" struka), a nekada moze da oznacava teksturu poprecnog preseka.

6 strukova po 19 zica

1770 je N/mm2, cvrstoca zice, tabelarno se dobija sila kidanja uzeta, za 5mm je min sila oko 13-14kN

Vlaknasto Jezgro, od verovatno poliuretana

Nacin pletenja(zica i strukova)
SZ je ukrsteno desno
ZS ukrsteno levo
ZZ uzduzno desno
SS uzduzno levo
[ cvele1948 @ 24.05.2014. 04:53 ] @
Hvala na odgovoru ,GCU JE VEROVATNO gvozeno celicno uze 10mm itd kako si objasnio
cvele
[ vladd @ 24.05.2014. 10:10 ] @
Celik je legura gvozdja sa procentom ugljenika manje od 2.14%..

Posto je ova druga zicka pocinkovana, ova prva je Gola
[ cvele1948 @ 25.05.2014. 17:04 ] @
Izvini,nisam dobro razumeo,da li je sajla fi 10mm pocinkovana ili nije,jer kazes da je ova prva pocinkovana a druga je gola
cvele
[ vladd @ 27.05.2014. 20:23 ] @

Golo Celicno Uze F10

Pocinkovano Celicno Uze F5