[ milomirp @ 29.04.2014. 21:17 ] @
Da li je zakonski potrebno imati vezan sigurnosni pojas u toku voznje ili kada vas je zaustavio saobracajni policajac vec imate pojas pravilno vezan?
[ vladd @ 29.04.2014. 21:36 ] @
Zakonodavac je imao na umu "tokom voznje", zbog bezbednosnih razloga, a sto se kazne tice, bitno je da policija primeti stanje, ali i kamere...
[ milomirp @ 29.04.2014. 21:48 ] @
Razumem ja zakonsku obavezu ali mi je bitno da li po novom zakonu vozac moze biti u pravu ako je imao vezan pojas kada je policajac dosao do njega.Predpostvaka policajca da ja nisam imao vezan pojas pre zaustavljanja tesko je dokaziva!
[ pajapop @ 29.04.2014. 22:07 ] @

Predpostavka je i da policajac ne laze. Kolko tvoje jeste...toliko je i njegovo da nije. Na nekom sudjenju i suocavanju sudija ce pre njemu da veruje. Ti Milomire, bas nemas "srece" sa tim pandurima. Mal` mal`, pa neka zackolica...neka dilema...
[ boban779 @ 29.04.2014. 22:19 ] @
Za 500 do 1000 dinara bi policajac promenio misljenje. Ovako ce ubedjivanje da kosta 5000.
[ Lavlja_Jazbina @ 29.04.2014. 22:31 ] @
Kada budes imao naviku da pojas bude vezan pre startovanja ili ukljucivanja vozila u saobracaj,takvih nedoumica neses imati.
[ bakara @ 29.04.2014. 22:36 ] @
Citat:
pajapop: Ti Milomire, bas nemas "srece" sa tim pandurima. Mal` mal`, pa neka zackolica...neka dilema...:)

Milomir ce na kraju da napravi "sabrana dela" iskustva sa policijom.
[ Zarko Silic @ 29.04.2014. 22:42 ] @
Nije dovoljno da je pojas vezan (bilo kako). Potrebno je da pojas bude pravilno postavljen i vezan.

Po tom pitanju vrsene su ispravke u ZOBSu.

Isto vazi i za zastitne kacige za motocikliste.
[ Lavlja_Jazbina @ 30.04.2014. 06:08 ] @
[ milomirp @ 30.04.2014. 20:45 ] @
Svakako da imam problema sa zandarima, malo zbog moje nepaznje malo zbog njihovih ,,hirova,, ali tako je.Problem je resen sa uplatom 50% od cene kazne a to je 2500 dinara u roku od 8 dana od ucinjenog prekrsaja.Da malo pojasnim situaciju koja je bila.U vozilu je bilo jos jedno lice koje nije upisano u zapisnik iako je na to skrenuta paznja ,,organu,,Kako onda validno da ga iskoristim kao svedoka????Na sebi sam imao crni duks i preko crnu jaknu pa me jako zanima kako je ,,organ,,uocio da nisam imao pojas u toku voznje a kada je dosao do vozila pojas je bio na svom mestu pravilno vezan!Eto to su neke vazne sitnice koje ja tesko kod sudije mogu da prezentiram a sudija po obicaju da ipak uvazi zapisnik ,,ovlascenog organa,, i ja umesto 2500 dinara da platim 5000 dinara.
Iz iskustva znam da je vrlo tesko ubediti sudiju da promeni misljenje u odnosu na zapisnik!
[ pajapop @ 01.05.2014. 09:05 ] @

Po pravilu, cim se udje u vozilo, pre nego sto se startuje motor, mora se vezati pojas. Vezivanje pojasa u toku voznje, dok se isparkiravas, prilazis semaforu, raskrsnici, u nekom delu puta ili kad ugledas patrolu nije dozvoljeno. Ako "organ" ima "oko sokolovo" pa primeti da se komesas u kabini i tvoje nespretne pokrete namestanja pojasa, on ce to smatrati nevezivanjem. E sad...sta si ti od svega toga stvarno uradio? Da li si celim putem bio propisno vezan, ili si pokusao da nesto smuvas kad si ugledao patrolu?
[ Java Beograd @ 01.05.2014. 13:16 ] @
Citat:
milomirp:Na sebi sam imao crni duks i preko crnu jaknu pa me jako zanima kako je ,,organ,,uocio da nisam imao pojas u toku voznje a kada je dosao do vozila pojas je bio na svom mestu pravilno vezan!

Ček' malo sad mi nije jasno: (ispravi me ako nešto grešim)

1. Ti nisi imao vezan pojas, ali si imao crni duks i jaknu
2. Vezao si pojas tek kad je policajac prišao
3. Ne kapiraš kako je policajac video da nisi vezao pojas
4. Hteo si da tvoj suvozač lažno svedoči na sudu da si zapravo imao sve vreme pojas ?

I sad otvaraš temu na forumu da pojasniš kakva ti je nepravda učinjena ?!

[ milomirp @ 01.05.2014. 16:42 ] @
Tema je otvorena da bi se razjasnila situacija:1.Kako je mogao ,,organ,, da vidi da li je meni vezan pojas ili ne ako ja imam crni duks i crnu jaknu.Da li ja nesto ,,petljam,, u vozilu dok se njima priblizavam ili jednostavno hvatam muvu koja me nervira a ,,ovlascenom organu,, se ucini da ja to vezujem pojas pa to napise u zapisniku koga posalje sudiji a sudija po istom sudi i samo te belo gleda dok ti se ubijas objasnjavajuci da si ipak imao vezan pojas i nema nameru da ti poveruje iako imas svedoka iz vozila koji namerno nije hteo ,,ovlasceni organ,, da upise u zapisnik pa ga zato i ne zove na saslusanje.Bolje ti je da platis pola kazne u roku od 8 dana nego da ides kod sudije to je dobronameran savet ,,organa,,I sta sad?Predpostavljam da svako od Vas ima svoje misljenje.
[ pajapop @ 01.05.2014. 17:06 ] @
Moje misljenje je da po kolima u voznji ne treba da se love muve i komarci po sofersajbni, a tu kaznu shvati kao tvoj doprinos i prilog punjenju budzeta u cilju stabilizacije i opsteg prosperiteta svih nas koji smo na drzavnim jaslama...i videces, bice ti lakse
[ milomirp @ 01.05.2014. 17:29 ] @
Da,da vec vidjeno!
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.05.2014. 18:13 ] @
Citat:
milomirp:
Tema je otvorena da bi se razjasnila situacija:1.Kako je mogao ,,organ,, da vidi da li je meni vezan pojas ili ne ako ja imam crni duks i crnu jaknu.Da li ja nesto ,,petljam,, u vozilu dok se njima priblizavam ili jednostavno hvatam muvu koja me nervira a ,,ovlascenom organu,, se ucini da ja to vezujem pojas pa to napise u zapisniku koga posalje sudiji a sudija po istom sudi i samo te belo gleda dok ti se ubijas objasnjavajuci da si ipak imao vezan pojas i nema nameru da ti poveruje iako imas svedoka iz vozila koji namerno nije hteo ,,ovlasceni organ,, da upise u zapisnik pa ga zato i ne zove na saslusanje.Bolje ti je da platis pola kazne u roku od 8 dana nego da ides kod sudije to je dobronameran savet ,,organa,,I sta sad?Predpostavljam da svako od Vas ima svoje misljenje.

Najlakse je uociti ako je tacno ispred ili tacno iza vozila, jer ako nije vezan pojas ne vidi se deo pojasa od B stuba (odakle pojas 'izlazi') ka sedistu. Za to nije bitna boja garderobe koju nosis :)

A cisto onako, zanima me - zasto se ne vezujes?
[ BB308 @ 01.05.2014. 18:22 ] @
Cisto onako za svedoka u vozilu. U Fr vam auto osiguranje ne priznaje svedoka iz vozila, ako je u pitanju saobracajka.Ima slucajeva da vam pisu kaznu ako jedete sendvic i vozite.Pozz.
[ Homer J. Simpson @ 01.05.2014. 18:44 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:

Ja iz ovoga ne vidim da treba imati pojas.
Da ne pricamo o onima koji sede na zadnjem sedistu , posto se niko nazad ne vezuje niti je iko kaznjen sto nije vezan (bar ja nisam cuo).
Vezivanje pojasa mora da bude dobrovoljno a ne obavezno
[ Java Beograd @ 01.05.2014. 19:23 ] @
Citat:
Homer J. SimpsonJa iz ovoga ne vidim da treba imati pojas.
Naravno. Ovaj lik, na mestu suvozača, koji je imao vezan pojas najžešće se smorio, i vidi se da je pao u apatiju od dosade. Nasuprot njemu, lik bez pojasa super se provodi, živi život pun iznenađenja i uzbuđenja. Voli da skakuće u kabini, đuska i udara glavom u šoferku. Ustvari, glavom malo u volan malo u šoferku. Lepo se oblači i živi za fajt. Da je uživancija potpuna, vidi se na 00:40 - 00:45 gde u desnoj ruci i dalje drži mobilni, jer nije stigao da završi SMS.
Naravoučenije je sasvim jasno: veselije je bez pojasa !
[ milomirp @ 01.05.2014. 20:36 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Citat:
milomirp:

Najlakse je uociti ako je tacno ispred ili tacno iza vozila, jer ako nije vezan pojas ne vidi se deo pojasa od B stuba (odakle pojas 'izlazi') ka sedistu. Za to nije bitna boja garderobe koju nosis :)

A cisto onako, zanima me - zasto se ne vezujes?

Ko kaze da se ne vezujem?Ja samo navodim primer kako se zbio jedan dogadjaj.
[ bakara @ 01.05.2014. 20:45 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Da ne pricamo o onima koji sede na zadnjem ....

Nisi ti onda nista video....
Ispred moje kuce se redovno lupaju, i toliko polupanih glava, noseva zuba i ostalog sam video da mi se vise smucilo.
Po pravilu su to ovi sto nisu vezani, ovi sto su vezani obicno budu samo pod stresom, ali citavi!
[ KrkaCiC @ 01.05.2014. 21:49 ] @
Komsija,klinac,skoro je po onoj velikoj kisi pri malo vecoj brzini proklizao i udario u auto iz susedne trake. Uglavnom,on i suvozac su se malo ugruvali,na par mesta su ih usivali,a treci clan koji je bio pozadi je nekako zavrsio van auta,kroz staklo. Slomljena ruka,noga i dobro popunjen modricama i savovima. Ovi napred imali su pojas a ovaj pozadi NE. Golf 3 je u pitanju!
[ 3way @ 01.05.2014. 21:55 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:

Nisi video, samo zato sto je ovaj bez pojasa skakao ko loptica skocica po kabini imao srece :)
[ milomirp @ 02.05.2014. 11:50 ] @
Tema je otisla u sasvim drugom pravcu ali nista ne menja osnovu pitanja!
[ cika dacha @ 02.05.2014. 12:02 ] @
milomirp@ pocni ti da postujes zakon pa ce i milicija postovati tebe! nemoj da se vadis na njihove hirove koje izmisljas!!!

meni je uvek lakse bilo da vezem pojas i da postujem brzinu u naseljenom mestu nego da stalno cvikam i mislim jel tamo na drumu ima pandura i ako me oni zaustave da moram da molim oprostaj ili da dovodim sebe u situaciju da placam il kaznu ili mito...
jer cu radije taj novac potrositi na nesto sto ce mi doneti radost i veselje!

ako mozemo normalno da se ponasamo u saobracaju kad odemo u EU sto to ne radimo i u nasoj drzavi?! imam osecaj da EU postujemo a nasu drzavu ponizavamo... ali se busamo u grudi da je nasa!

[ milomirp @ 02.05.2014. 16:32 ] @
Postovani ,,cika Dacho,, ne znam da li ti je bio rodjak ,,ovlasceni organ,, ali takav zakljucak sam stekao.Prvo da te pitam odkud znas da nisam (a ja tvrdim da jesam) bio vezan.Ko meni moze propisati da li cu u sopstvenom automobilu sedeti kao mumija ili mogu da samovoljno pravim pokrete koji nekog asociraju na pojma nemam sta.Ako bi bio tako ljubazan da mi odgovoris!
[ cika dacha @ 02.05.2014. 16:38 ] @
milomirp@ ne nemam nikog u blizoj familiji a i u mom okruzenju pripadnice Mupa ali u svom okruzenju imam savesne vozace za razliku od tebe kao vozaca koji stalno trazi neka opravdanja za svoje decje nestasluke koje smo bili u prilici da vise puta ovde procitamo!
[ milomirp @ 02.05.2014. 16:44 ] @
Ipak mi nisi u potpunosti odgovorio na moja postavljena pitanja.Svako ima sopstveni stil ponasanja i misli da je u pravu!
[ AstralPro @ 02.05.2014. 19:28 ] @
Citat:
milomirp: Postovani ,,cika Dacho,, ne znam da li ti je bio rodjak ,,ovlasceni organ,, ali takav zakljucak sam stekao.Prvo da te pitam odkud znas da nisam (a ja tvrdim da jesam) bio vezan.Ko meni moze propisati da li cu u sopstvenom automobilu sedeti kao mumija ili mogu da samovoljno pravim pokrete koji nekog asociraju na pojma nemam sta.Ako bi bio tako ljubazan da mi odgovoris!

Imas za 50,100 evra kamere za kola koje resavaju apsolutno svako dokazivanje krivice,prepiranje sa policajcima, i ostale "probleme".
[ milomirp @ 02.05.2014. 20:37 ] @
Za sud je jedino merilo zapisnik ,,ovlascenog organa,,.Dzaba ti sve ostalo!
[ cika dacha @ 04.05.2014. 10:09 ] @
milomirp@ e nije tacno! Itekako sudije gledaju video zapise i uzimaju ih kao dokaze za spor!!!!!!
[ KrkaCiC @ 04.05.2014. 12:31 ] @
Sudija 99% uzima zapisnik kao merodavan i veruje panduru. Otac je to dobro naucio,kad mu je pandur pisao nepostojecu kaznu. Napisao je kaznu da otac vozi neregistrovano zaprezno vozilo (ona prikljucna kola za traktor). Inace tablica stoji,zapekla je vremenom jer je stavljena pre 30 i vise godina. Sudiji je otac nosio fotografije,i odbijen je,zalio se sudu u Kraljevu i tamo je odbijen u roku od 2 dana. Dakle,nema veze sto tablica postoji,pandur je napisao da je nema i njemu se veruje i tacka
[ cika dacha @ 04.05.2014. 14:12 ] @
KrkaCiC@ jel tvoj otac doneo sliku sa lica mesta iz tog momenta kad je policajac pisao zapisni ?! video zapis da je u tom momentu napravljem gde se na zapisu vidi policajac, cuje njegov glas i vidi da na prikolici postoji reg.tablica sudija bi itekako uzeo video kao dokaz! pa koliko je samo ljudi osudjeno samo na osnovu video zapisa!!! sta vi pricate...

[ Odin D. @ 04.05.2014. 15:46 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: Vezivanje pojasa mora da bude dobrovoljno a ne obavezno

Kad finansiranje lijecenja nevezanog nastradalog u saobracaju bude dobrovoljno, a ne obavezno od strane drzave i osiguravajuceg zavoda - onda ces moci da se vozis nevezan i na haubi ili na krovu.
Nikog nece biti briga.

Da se uvede zakon da ce oni koji se ne vezu u saobracaju sami da snose troskove lijecenja uslijed povreda u saobracaju (i to unapred), ili ce u protivnom biti prepusteni sami sebi - vezivao bi se ti dobrovoljno ne sa jednim pojasom nego sa tri.
Lako je zaejbavati se o tudjem trosku.
[ KrkaCiC @ 04.05.2014. 16:08 ] @
Citat:
cika dacha:
KrkaCiC@ jel tvoj otac doneo sliku sa lica mesta iz tog momenta kad je policajac pisao zapisni ?! video zapis da je u tom momentu napravljem gde se na zapisu vidi policajac, cuje njegov glas i vidi da na prikolici postoji reg.tablica sudija bi itekako uzeo video kao dokaz! pa koliko je samo ljudi osudjeno samo na osnovu video zapisa!!! sta vi pricate...

Naravno da nije imao sliku u vreme pisanja kazne,ne znam kako mislis da se to moze izvesti?
Inace,ta tablica je "srasla" sa limovima i drvetom,stara je 30+ godina,cak je i nadjen papir o registraciji zapreznog vozila iz vremena registrovanja ali OSL kaze da u tom tenutku nije stajala na kolima a posle smo je dodali

Ni sud u Kraljevu to nije uvazio i amin. Dozvolili su na 3 rate da bude uplata

Tako da,veruje se OSL i tacka.
[ botr @ 04.05.2014. 17:20 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
Lavlja_Jazbina:

Da ne pricamo o onima koji sede na zadnjem sedistu , posto se niko nazad ne vezuje niti je iko kaznjen sto nije vezan (bar ja nisam cuo).
Vezivanje pojasa mora da bude dobrovoljno a ne obavezno

Tvoj problem, kad budes izleteo kroz soferku videces da ipak treba biti vezan. Ja ne krecem dok se putnici ne vezu, pa sedeli oni napred ili nazad. Ne zelim da imam bilo kakve neprijatnosti zbog necijeg hira. Ako pise da pojas treba biti vezan, mora biti vezan.

Vezivanje pojaseva moze da bude dobrovoljno, ali bi onda logicno bilo da osiguranje u slucaju da pojas nije vezan, ne snosi nikakve troskove, a lecenje da platis sam.

Primera radi, u Nemackoj je dozvoljeno ne vezati pojas, ali samo u zoni gde se automobili krecu brzinom hoda.

Citat:
milomirp:
Postovani ,,cika Dacho,, ne znam da li ti je bio rodjak ,,ovlasceni organ,, ali takav zakljucak sam stekao.Prvo da te pitam odkud znas da nisam (a ja tvrdim da jesam) bio vezan.Ko meni moze propisati da li cu u sopstvenom automobilu sedeti kao mumija ili mogu da samovoljno pravim pokrete koji nekog asociraju na pojma nemam sta.Ako bi bio tako ljubazan da mi odgovoris!

Jesi li bio vezan ili nisi? Nisam "organ" pa mozes da odgovoris iskreno.

@Cika daca

Kad treba da osude onda je snimak validan, a kad treba da oslobode, onda nije. Tako je u 99% slucajeva.
[ pajapop @ 04.05.2014. 19:45 ] @
Citat:

Inace,ta tablica je "srasla" sa limovima i drvetom,stara je 30+ godina,cak je i nadjen papir o registraciji zapreznog vozila iz vremena registrovanja ali OSL kaze da u tom tenutku nije stajala na kolima a posle smo je dodali

Ja mislim da ste vi jos dobro i prosli. Kakvo je to zaprezno vozilo kojem se ni tablica "ne razaznaje".... U kakvom li je stanju??? Slabo sam citirao Krkacic - a

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 04.05.2014. u 21:02 GMT+1]
[ milomirp @ 04.05.2014. 21:34 ] @
Bilo kako bilo ja platih 2500 dinara i molim Boga da ponovo ne sretnem se sa istim ,,ovlascenim organom,,Neznam samo kako da priazem snimak koga nemam a i kako bih ga imao kaka cena kompleta za snimanje visestruko prelazi cenu automobila!
[ 3way @ 04.05.2014. 21:37 ] @
Imas auto koji je jeftiniji od 100 evra?
Gde se to kupuje, ocu i ja jedan.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.05.2014. 21:42 ] @
Da si gledao Mileta tranzijiju i ti bi doskocio miliciji.Ventura sa telefonom je isto prosao kao i ti,samo drzao.:).

https://www.youtube.com/watch?...ilpage&v=Wf5I9Ip-NOQ#t=530

[ Homer J. Simpson @ 04.05.2014. 22:04 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Homer J. Simpson: Vezivanje pojasa mora da bude dobrovoljno a ne obavezno

Kad finansiranje lijecenja nevezanog nastradalog u saobracaju bude dobrovoljno, a ne obavezno od strane drzave i osiguravajuceg zavoda - onda ces moci da se vozis nevezan i na haubi ili na krovu.
Nikog nece biti briga.

Da se uvede zakon da ce oni koji se ne vezu u saobracaju sami da snose troskove lijecenja uslijed povreda u saobracaju (i to unapred), ili ce u protivnom biti prepusteni sami sebi - vezivao bi se ti dobrovoljno ne sa jednim pojasom nego sa tri.
Lako je zaejbavati se o tudjem trosku.

Kako mislis unapred , pre lecenja a nakon nesrece ? Moze , nema problema.
Vezivanje ima smisla po gradu vikendom nocu i po nekim magistralnim putevima kojima se vozi brze i divlja. Ovako svakodnevno po gradu ili na autoputu (ako se postuje ogranicenje) nema potrebe.

Citat:
botr:Tvoj problem, kad budes izleteo kroz soferku videces da ipak treba biti vezan. Ja ne krecem dok se putnici ne vezu, pa sedeli oni napred ili nazad. Ne zelim da imam bilo kakve neprijatnosti zbog necijeg hira. Ako pise da pojas treba biti vezan, mora biti vezan.

Vezivanje pojaseva moze da bude dobrovoljno, ali bi onda logicno bilo da osiguranje u slucaju da pojas nije vezan, ne snosi nikakve troskove, a lecenje da platis sam.

Primera radi, u Nemackoj je dozvoljeno ne vezati pojas, ali samo u zoni gde se automobili krecu brzinom hoda.

Slazem se da bi trebalo biti dobrovoljno , i da lecenje placas sam.
A ovo 'ako pise da pojas treba biti vezan, mora biti vezan' je glupo.
Sta da napisu da treba nositi kacigu tokom voznje , jel bi i to postovao ?
[ 3way @ 04.05.2014. 22:08 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: ......(ako se postuje ogranicenje).....

Ako bi se postovala sva pravila ne bi bilo potrebni ni pojasevi ni airbagovi ni ostali qrci....

Citat:
Homer J. Simpson:
Sta da napisu da treba nositi kacigu tokom voznje , jel bi i to postovao ?

A sta da ne napisu?

Tako mozes da izmisljas do sutra, a sta ako ovo, a sta oko ono...Ili je tako ili nije, to kako moze biti u necijoj masti je irelevantno...
[ Lavlja_Jazbina @ 04.05.2014. 22:14 ] @
Citat:
Ovako svakodnevno po gradu ili na autoputu (ako se postuje ogranicenje) nema potrebe.

Da li si ti odgledao klip ili si samo,onako.A sta mislis da se on zakucao u auto,ovo je bilo da su njega tresnuli otpozadi.
Isto to vazi za opusteno stajanje na semaforu,u gradu ovo sto sam te citirao.Sta je to po tebi i kada to ima smila da se vezujes?
[ ventura @ 04.05.2014. 22:16 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Vezivanje ima smisla po gradu vikendom nocu i po nekim magistralnim putevima kojima se vozi brze i divlja. Ovako svakodnevno po gradu ili na autoputu (ako se postuje ogranicenje) nema potrebe.

Prijavi se dok je vreme, možda osvojiš glavnu nagradu:

http://www.darwinawards.com/
[ Homer J. Simpson @ 04.05.2014. 23:59 ] @
Za sta da se prijavim , voznju bez pojasa ? Ne vredi , bar 50% ljudi tako vozi pa bih imao preveliku konkurenciju ...
Citat:
3way:
A sta da ne napisu?

Tako mozes da izmisljas do sutra, a sta ako ovo, a sta oko ono...Ili je tako ili nije, to kako moze biti u necijoj masti je irelevantno...

Zato sto slepo postovanje raznih pravila ne vodi nigde
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Da li si ti odgledao klip ili si samo,onako.A sta mislis da se on zakucao u auto,ovo je bilo da su njega tresnuli otpozadi.
Isto to vazi za opusteno stajanje na semaforu,u gradu ovo sto sam te citirao.Sta je to po tebi i kada to ima smila da se vezujes?

A zasto bi se on zakucao negde ako je normalan , nije pijan ili drogiran i ima koliko toliko ispravan auto ?
Sta ima da se vezuje svakodnevno po gradu kad svi vise stoje nego sto voze a i kad voze idu 50-60 km/h ?
[ 3way @ 05.05.2014. 00:08 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Zato sto slepo postovanje raznih pravila ne vodi nigde

I te kako vodi.
Stav "Pravila postoje da bi se krsila" je klinacki i potpuno besmislen....

Citat:
Homer J. Simpson:
A zasto bi se on zakucao negde ako je normalan , nije pijan ili drogiran i ima koliko toliko ispravan auto ?
Sta ima da se vezuje svakodnevno po gradu kad svi vise stoje nego sto voze a i kad voze idu 50-60 km/h ?

Hahah :):)
Jebte, jel si ti nekad seo u auto ili prosetao gradom? Bilo kao vozac, suvozac, pesak ili korisnik gradskog prevoza?
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 00:39 ] @
Postoje korisna , beskorisna i stetna pravila.
Neka treba da se postuju , neka da se ignorisu a neka i da se krse.
Slepo verovanje zakonodavcima i postovanje pravila tesko da moze da izadje na dobro ...

Ni kao vozac ni kao suvozac se ne vezujem (osim u par prilika , vikendom nocu i na par rizicnijih putnih pravaca) , na biciklu i skuteru ne koristim kacigu i nista mi ne fali. U gradski ne ulazim
[ 3way @ 05.05.2014. 00:46 ] @
E vidis, upravo to slobodno tumacenje pravila vodi do nesrece.

Znam ja da si ti super vozac. Znam i da bolje vozis pijan nego trezan. Znam i da kroz zamagljeno staklo vidis odlicno. Znam i je ABS imperijalisticka glupost. Znam i da kada vozis bicikl ne planiras da padnes. Znam i da je sasvim normalno proci kroz crveno u 4 ujutro....

A znam i da cu ja da ti platim deo lecenja kada ti pukne lobanja o soferku ili kada se skrsis sa bicikla ili kad prodjes kroz crveno "jer ionako nema zive duse, a i ko bi normalan..."
[ mr. ako @ 05.05.2014. 01:44 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: na biciklu i skuteru ne koristim kacigu i nista mi ne fali.

Pao si sa skutera bez kacige i nista ti ne fali ili jos nisi pao i nista ti ne fali?

Da li mozes da napregnes sivu masu i zamislis kako bi prosao da padnes sa skutera? (nebitan je razlog zasto si pao, nebitno je da li si ti pogresio ili te pocistio neki tako samouveren sto je mislio da ne mora da ceka zeleno jer mu se cini da nema nikoga na raskrsnici, a i to crveno svetlo mu je glupo pravilo - ako vec nema nikoga na raskrsnici sto bi on morao da ceka kad moze brzo da prodje)
[ Odin D. @ 05.05.2014. 01:45 ] @
Nemojte ga nagovarati da se vezuje u autu i nosi kacigu na skuteru, ometate evoluciju.
[ gilopile @ 05.05.2014. 02:53 ] @
@Homer J. Simpson, druze, ma idi begaj. Dovoljno je sa 25km/h da se zakucas negde, drmnes glavom i da ostanes na mestu mrtav ako nemas kacigu, kakvu god. Pa samo da proklizes i udaris glavom od ivicnjak ima da te nema....

Ja se secam jedne scene kada sam ko klinac isao na Grobnicke trke, tamo negde `86-`87...Vozio sam tada elektronik 90ccm i obavezno sam nosio kacigu. Pogotovo kada sam jednom prilikom video jednog svabu kako se frontalno zakucao u kamion. Nije bila Bog zna koja brznina, ali je postojala bar mikronska sansa da pezivi da je je imao kacigu na glavi, a ne ispo ruke. Tu scenu cu pamtiti ceo zivot, morali smo da se zaustavimo zbog uvidjaja, policija, vamo - tamo...i svo vreme gledao kako mu skupljaju ostatke lobanje po cesti....Uzas!! Samo da napomenem, tada nije bilo interneta i svih ovih brutalnih video klipova na koje smo navikli gledajuci ih svakodnevno...Jednostavno krv u zilama ti se sledi...
[ peromalosutra @ 05.05.2014. 07:20 ] @
@Homer J. Simpson

Vidi se da nikad nisi imao saobracajnu nesrecu. Mozes ti voziti 100% oprezno i po propisu, pa da likusa izgubi kontrolu i iz suprotne trake preleti u tvoju i pokupi te direkt, kao sto se meni desilo. Tu jednostavno nemas vremensku marginu za reagovanje, jedan trenutak vidis da nesto nije ok i sledeci - bum, vec si u oblaku isparenja iz auta i ne mozes izaci jer su se vrata izdeformisala. Sreca imao sam pojas kao i uvijek i osim istegnutog vrata nisam imao nikakvih povreda. Likusa koja me udarila je glavom razbila soferku i onesvjestila se nakon toga.

A sto se tice gradskih brzina, evo ti mala ilustracija. Zatrci se najbrze sto mozes u zid, to ti je mozda 20-ak km/h. Probaj da udaris prvo glavom, pa vidi kakve ces povrede imati. Mozes slobodno pokusati da se prije udara u zid zadrzis rukama, nece biti nikakve razlike. E sad, zamisli da to radis sa 50, 80, 120 km/h.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2014. 08:14 ] @
Citat:
nemas vremensku marginu za reagovanje, jedan trenutak vidis da nesto nije ok i sledeci - bum,

I taj trenutak je dovoljan da se bezbedonosni uredjaji aktiviraju (air bag,eks.kapsula za pojas) i spasi se glava,a ako je to po neklma
nedovljno,BUM ali u vugla.
[ Java Beograd @ 05.05.2014. 09:34 ] @
Aman, ljudi, šta se primate. Lik troluje, i veseli se gledajući kako penite !
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 11:07 ] @
Smarate.
Juce sam video klinju kako se sa 40-50 km/h na skuteru zakucava u auto , prelece i docekuje se na sve 4 (ruke i kolena). Seo malo odmorio , ustao i idemo dalje.
Ja nisam nikad pao sa skutera (ili nekog motora) , sa bicikla sam padao bar 100 puta i sve pri vecim brzinama i nista (osim par modrica , poderotina , naprslina i sl.).
A imao sam i saobracajne nesrece par puta (kao suvozac i putnik) i leteo sam po kolima kao taj na snimku i svaki put prosao potpuno nepovredjen.
Pre cu rizikovati da jednom u 10 godina dozivim nesrecu pa se cak i povredim nego da svaki dan vezujem pojas

@ peromalosutra:
Itekako moze da se odreaguje kad neko iz suprotne trake predje u tvoju i to pri ne tako maloj brzini od 80-90 km/h (bio , video , doziveo , preziveo) , ali mora da se vozi koncentrisan na put a ne da se drema , kucaju poruke , prica na telefon , razmislja o necemu desetom itd.
[ jnk @ 05.05.2014. 11:17 ] @
Ovo je pravi lik za onu sliku... Don't know if trolling - or just stupid
[ 3way @ 05.05.2014. 11:53 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: ...sa bicikla sam padao bar 100 puta...
...A imao sam i saobracajne nesrece par puta (kao suvozac i putnik) i leteo sam po kolima kao taj na snimku...

Pa sad...ja bih proverio svoje vozacke sposobnosti :)
[ KrkaCiC @ 05.05.2014. 12:13 ] @
Citat:
pajapop:
Citat:

Ja mislim da ste vi jos dobro i prosli. Kakvo je to zaprezno vozilo kojem se ni tablica "ne razaznaje".... U kakvom li je stanju??? Slabo sam citirao Krkacic - a

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 04.05.2014. u 21:02 GMT+1]

Tablica se odlicno vidi i raspoznaje,pod "srasla je" sam hteo reci da je em ukucana,srafljena za drvo,i vreme ucinilo svoje da se tesko moze skinuti. Prakticno mislim da bi bilo nemoguce skinuti je bez da se osteti. Ali sudiju to ne interesuje,bitno je platiti 5000

Inace,pre par dana zamalo da dobijem sa strane novi hardver jer iako vozim savesno,sa vezanim pojasem,ima onih koji to ne rade. Meni zeleno i skrecem levo,normalno,a sa leve strane stoji na semaforu veliki sleper,i taman sam se pojavio ispred slepera na pola metra od mene budala prozuji jedva da me video,sa nekim starim eskortom,naravno na crveno preticao sleper koji ceka semafor
Znaci da sam malo brze skrenuo na*ebao bi samo tako,jer bi me udario sa moje strane zestoko,isao je oko 40 km/h. I sta mi vredi sto ja vozim Ok,kad ima budala. Zato uvek kad vozim vodim racuna i pratim ostale
[ Hank @ 05.05.2014. 13:58 ] @
Citat:
milomirp:
Tema je otisla u sasvim drugom pravcu ali nista ne menja osnovu pitanja!

Iz razloga što je osnova pitanja pomalo besmislena.

Lako se može uočiti da li neko ima vezan pojas bez obzira što nosi crni duks. Nemaš ti 8 godina, pa je diskusija ovde da li je učiteljica u pravu što je pomislila da su ti roditelji ili stariji brat/sestra uradili domaći zadatak, nego te je policajac uočio da činiš prekršaj u skladu sa čim je intervenisao. Postoji određeni mizerni % šansi da policajac nije dobro video ili da je dobro video, ali je lagao što ti daje apsolutno pravo da uz bolni izdah prokomentarišeš "strašne stvari se događaju".

Bilo kako bilo tvoje opcije su jasne:

- platiš 2500 dinara i zaboraviš ceo slučaj;
- ne platiš ništa, angažuješ advokata, braniš se pred sudijom, a pošto iscrpiš sva pravna sredstva u Srbiji obratiš se sudu u Strazburu;
- ne platiš ništa, ne angažuješ advokata, preseliš se negde ili ne otvaraš vrata patroli policije i čekaš da slučaj zastari;
- emigracija - pokušaj ovaj slučaj da iskoristiš kao temelj svoje molbe za azil.

Citat:
Homer J. Simpson:

Citat:

Citat:
Slazem se da bi trebalo biti dobrovoljno , i da lecenje placas sam.
A ovo 'ako pise da pojas treba biti vezan, mora biti vezan' je glupo.

Apsolutno je nebitno šta po tebi, kao pojedincu, ima smisla, a šta nema smisla, šta treba da je dobrovoljno, a šta obavezno, sa čim se slažeš, sa čim ne, kako misliš da bi valjalo da se plaća lečenje... Pošto si ušao u automobil, autobus, voz, traktor, avion ili seo na bicikl, motor, tricikl, odnosno pošto si izašao iz svog stana ili, na primer, uzeo u ruke vatreno oružje i u okviru svog stana i za masu drugih situacija, od tog trenutka, u svim uređenim državama i velikom broju neuređenih država, na tebe se odnose zakoni koji propisuju tvoja prava, obaveze i potencijalne sankcije.

Verovatno nekom iskreno nije jasno zašto muzika ne može svake noći da trešti iz njegovog stana, drugom nije jasno zašto je ubistvo krivično delo, trećem nije jasno zašto ne može da puši vutru legalno, četvrtom nije jasno zašto je ostanak bez goriva na nemačkom autoputu prekršaj, peti uporno ne shvata zašto se uzeti kredit mora vratiti, nekom šestom Indusu tek pristiglom iz Indije je nejasno zašto sa mrtvim čovekom ne sahranjujemo i živu udovicu, tako se to radi vekovima u njegovom selu i šta im fali?, tebi nije jasno zašto se pojas mora vezivati... zamisli samo da na sat vremena građanima bilo koje zemlje bude omogućeno da se ponašaju u skladu sa svojim shvatanjima, verovanjima, jasnoćama i nejasnoćama bez ograničenja od strane zakona?

Pošto je tvoja zakonska obaveza da budeš vezan, onda ćeš da se vežeš. Ako promene zakon i definišu da je tvoja obaveza kao vozača da glavom (na kojoj moraš da imaš kacigu) sve vreme dodiruješ patos auta dok obe noge moraš da izbaciš kroz šiber (koji je takođe obavezan da bi se auto mogao registrovati) - tako ćeš voziti, (ne) plaćati kazne i biti privođen i isključivan iz saobraćaja ili nećeš voziti auto. Vrlo prosto.

Meni lično je simpatično to "glumljenje ludila" mnogih likova u Srbiji, a još mi je simpatičnije to kada se trude da dokažu da ne kapiraju 1+1=2 na srpskom jeziku, a već prekosutra kapiraju najtananije tajne kvantne fizike na nemačkom, ruskom, francuskom, engleskom, arapskom ili kineskom jeziku i to ne samo da kapiraju - nego rasturaju. Još jedan dokaz da su hapšenja i privođenja u Srbiji potrebna samo u ekstremnijim situacijama, stanovništvo bi se odmah disciplinovalo kaznenom politikom baziranom na straobalnom udaranju po džepu.

Pozdrav.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 15:27 ] @
Meni je jos vise simpaticno licemerje.
Bar 50% vozaca se ne vezuje , vecina suvozaca a oni koji se vezuju na zadnjem sedistu su statisticka greska.
Putnici u kombijima , minibusima , autobusima i vozovima se ne vezuju , ma ni vozaci autobusa (a ni kamiona) se ne vezuju.
Biciklisti , skuterasi , bajkeri se ne vezuju (niti mogu).
Vecina starijih samo 'prebaci pojas' zbog policije i kazni , efekat nikakav.
I onda kao to obavezno i mora se ...

Zakon ima smisla ako je koristan i ako ce ljudi da ga postuju , u suprotnom je mrtvo slovo na papiru i sredstvo za lecenje kompleksa nadleznih organa.

Citat:
3way: Pa sad...ja bih proverio svoje vozacke sposobnosti :)

E jbg ja mislim da za par decenija voznje 100ak padova nije mnogo ...
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2014. 15:38 ] @
Cekaj,mislis sto je ovo podforum madzone pa se glupiras,ili stvarno ne kapiras.
Procenat nevezanih sa smrtim ishodom je veci pa samim tim prihvati da to tako treba.
A to sto si 100x pao je signal da naucis da vozis,jer je to bar lako.Evo primer kako moze svako.

[ Hank @ 05.05.2014. 15:43 ] @
@Homer

Stoji sve što kažeš. Ne sviđa ti se šampon koji si kupio, reklamu koja te je motivisala da kupiš taj proizvod smatraš licemernom - i ti promeniš šampon. I država je proizvod. Nisi zadovoljan državom - preseli se u drugu državu. To je uradilo ne može se izračunati koliko miliona tvojih sunarodnika u proteklih 100 godina. Ukoliko si se pak odlučio da ostaneš da živiš u Srbiji iz bilo kog razloga, onda to selektivno biranje zakona koje ćeš poštovati po principu ovo mi se sviđa, ovo mi se ne sviđa, ovo je istinski, a ovo je licemerno ne vodi bilo kuda. Smaraćeš i sistem u kom živiš i svoju okolinu i samog sebe... a kada većina ljudi počne tako da se ponaša u nekoj sredini, onda dobijaš celokupnu situaciju kakvu trenutno imaš.

Pozdrav.
[ 3way @ 05.05.2014. 15:54 ] @
Citat:
Homer J. Simpson

Neki voze par decenija, pa osim cukanja i par padova nemaju letova po kabini, naprsnuca i ne znam kakvih jos povreda...

A nije mi jasno ni kako si uspeo da dozivis i jedan udes kada je dovoljno paziti :)
[ Odin D. @ 05.05.2014. 16:31 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: sa bicikla sam padao bar 100 puta i sve pri vecim brzinama i nista (osim par modrica , poderotina , naprslina i sl.).
A imao sam i saobracajne nesrece par puta (kao suvozac i putnik) i leteo sam po kolima kao taj na snimku i svaki put prosao potpuno nepovredjen.

Tvoji postovi ukazuju na mogucnost da si ipak pretrpio neke posljedice sa trajnim ostecenjima, iako ih ti u principu ne moras biti svjestan.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 05.05.2014. 16:54 ] @
@Homer, a za koga mislis da su pravili i dan danas unapredjuju bezbedonosne sisteme u prevoznim sredstvima?
Licno - uvek se vezujem, kao vozac, suvozac ili sedeo na zadnjoj klupi. Cak se i u autobusima (turistickim, ne gradskim) vezujem.

Ne vidim niti jedan jedini razlog zasto se *ne* bi vezao? Da trckaram po kolima, pa da me pojas sprecava ne mogu. Sve sto mi treba mi je na dohvat ruke i sve to vezan. Dobro priznajem, jednom u x slucajeva mi zatreba nesto iz kasete suvozacevih vrata, pa jednom rukom moram da 'rastegnem' pojas da bi mogao da se ispruzim.

Kao klinac (18 godina) sam uleteo u makazice izmedju dva kamiona. Jedva izvukoh zivu glavu, neki andjeo je to vece bio samnom u kolima. Ne kazem da me je to navelo da sada strogo uvek stavljam pojas, ali sam eto kao mlad iskusio koliko malo treba pa da te nema. A potvrdjujem i sve sto su drugi rekli - nikada ne znas odakle i ko moze da te pocisti.

Prema tome, koji su tvoji razlozi - sa time da se 'ma to je glupost' ne racuna kao racionalni razlog?
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 16:56 ] @
Moji razlozi su to sto mi pojas smeta (nervira me) , ne mogu nista da dohvatim (ni iz kaseta ni iz susednih vrata ni sa zadnjeg sedista) , ne mogu normalno da se okrenem kad idem u rikverc i to sto nema nikakvu funkciju na malim i velikim brzinama (samo na nekim srednjim).
A i lakse mi je da budem uvek koncentrisan na saobracaj ispred , iza i oko mene nego da se vezem i opustim.

Citat:
3way:
Citat:
Homer J. Simpson

Neki voze par decenija, pa osim cukanja i par padova nemaju letova po kabini, naprsnuca i ne znam kakvih jos povreda...

A nije mi jasno ni kako si uspeo da dozivis i jedan udes kada je dovoljno paziti :)

Ja pricam o padovima s bicikla , ne znam nikoga ko aktivno vozi a da nije pao i vise od 100 puta.
Mozda moze onako penzionerski , stipaljka na nogavicu pa polakice biciklistickom , takvi padnu samo kad im istrce neki pesaci i sl. Ja tako da vozim ne mogu , i pesice idem brze.

A sto se tice saobracajki , nisam ja vozio ali su bile neizbezne , ili bezanje od ludaka iz suprotne trake ili izbegavanje ludaka u sopstvenoj.
Bolje poostriti kriterijume za dobijanje i oduzimanje dozvola nego forsirati pojas i sl. gluposti.
Treba se koncentrisati na uzroke a ne na posledice.
[ bojan_bozovic @ 05.05.2014. 17:00 ] @
Pojas nije glupost. Svako može da pogreši, ma koliko iskusan vozač bio.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 17:11 ] @
Kad bi se uklonilo jedno 70% 'vozaca' iz saobracaja (anti-talenata za voznju , ludaka , narkomana , alkosa , onih koji imaju reflekse ko mrtav konj , onih koji na svaku iole opasnu situaciju znaju samo kocnicu da zabodu , onih koje ne drzi paznja ili su na autopilotu a u glavi ko zna sta) ne bi bilo potrebe ni za pojasevima ni za air-bagovima.

Posto to nema sanse da se desi onda treba biti maksimalno skoncentrisan na voznju i sve oko sebe a pojas nositi samo tamo gde je povecana frekvencija takvih budala i gde mogu da naprave vecu stetu (gde su vece brzine a losiji putevi).
Bar cu ja tako a vi ako hocete mozete se vezivati i dok se parkirate u garazu ...
[ bojan_bozovic @ 05.05.2014. 17:23 ] @
E tu grešiš, već rekoh, svako može da pogreši. I ne možeš očekivati od čoveka od pedeset reflekse kao u dvadeset, ja ne znam odakle ti ta nebuloza?!
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 17:29 ] @
Pa onda ne treba da vozi ako nema dovoljno dobre reflekse. Nek ide pesice , biciklom , gradskim ...
To ko oni testovi kod psihologa: cuk po nozi , koliko je 2+2 i tako neka glupost i cao , kao normalan si.
Da se uvedu neki ozbiljniji testovi i kriterijumi , vise od pola nacije bi bilo proglaseno za nenormalne i nesposobne.
Al ebiga onda nista od glasova na izborima
[ bojan_bozovic @ 05.05.2014. 17:33 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: Pa onda ne treba da vozi ako nema dovoljno dobre reflekse. Nek ide pesice , biciklom , gradskim ...
To ko oni testovi kod psihologa: cuk po nozi , koliko je 2+2 i tako neka glupost i cao , kao normalan si.
Da se uvedu neki ozbiljniji testovi i kriterijumi , vise od pola nacije bi bilo proglaseno za nenormalne i nesposobne.
Al ebiga onda nista od glasova na izborima

Ma koliko bio brz, možeš pogrešiti, i onda je dobro da te ne ubije sopstveni volan, a ti ovde prosipaj mudrost koliko želiš, ja se isključujem.
[ peromalosutra @ 05.05.2014. 18:02 ] @
@Homer J. Simpson

Citat:
Itekako moze da se odreaguje kad neko iz suprotne trake predje u tvoju i to pri ne tako maloj brzini od 80-90 km/h (bio , video , doziveo , preziveo) , ali mora da se vozi koncentrisan na put a ne da se drema , kucaju poruke , prica na telefon , razmislja o necemu desetom itd.

Citat:
A sto se tice saobracajki , nisam ja vozio ali su bile neizbezne , ili bezanje od ludaka iz suprotne trake ili izbegavanje ludaka u sopstvenoj.

Ajd se dogovori prvo sam sa sobom pa onda nama pricaj pricu.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 20:05 ] @
Podrzavam! :D
Iako ne verujem ni da Toma vezuje pojas

@ Hank:
Ma ja bih se dobrovoljno odrekao i dozvole i voznje i isao bih pesice do kraja zivota samo kad bih video da se broj 'vozaca' drasticno redukuje ...

Citat:
peromalosutra: @Homer J. Simpson

Ajd se dogovori prvo sam sa sobom pa onda nama pricaj pricu.

Ne znam sta ti nije jasno. Izbegavanje direktnog sudara nije isto sto i potpuno izbegavanje.
Ali je velika razlika izmedju direktnog sudara pri 80-90 km/h i udarca u zadnje levo krilo pri toj brzini ...
A sve sto je bilo potrebno je cimanje volana u delicu sekunde , a ne pojas i zabijanje kocnice (reakcija vecine)
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2014. 20:16 ] @
Citat:
A sve sto je bilo potrebno je cimanje volana u delicu sekunde , a ne pojas i zabijanje kocnice (reakcija vecine)

Ti nemas auto,to je sigurno.A i mogao bi da smanjis igrice,lose uticu na tebe.
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 20:37 ] @
Citat:
Homer J. Simpson
Bolje poostriti kriterijume za dobijanje i oduzimanje dozvola nego forsirati pojas i sl. gluposti.

Sigurnosni pojas je jedno od najvecih doprinosa bezbednosti u saobracaju u XX veku.

To je visestruko naucno dokazan fakat. Zbog toga je u svakoj civilizovanoj zemlji pojas obavezan zakonom i oko toga nema nikakvih ozbiljnih rasprava.

Tvoje razmisljanje je potpuno pogresno i moze stetiti ne samo tebi, vec i tvojoj familiji koja moze ostati bez muza, oca, sina ili sa potpuno paralisanim muzem/ocom/sinom koji ce ostatak zivota provesti u kolicima, sa kesom na stomaku i ishranom na slamku. Ili kao biljka na aparatima (moze da se desi i da budes biljka spolja ali da unutra budes svestan svega i da sledecih par decenija provedes fiksiran u jednu tacku).

Ako prelazis bar nekoliko kilometara dnevno kroz normalan gradski saobracaj (znaci 40-50 km/h), ti svaki dan stavljas glavu u torbu voznjom bez pojasa. U "najobicnijoj" gradskoj voznji gde ides 50 km/h moze da se desi bezbroj situacija gde kao posledica mozes da zavrsis glavom kroz sofersajbnu ili olupanu o volan bez pojasa.

Te price o "cimanju volana" te nece spasti ako ti se desi nesreca na koju ne mozes da utices (ne ti licno, vec bilo ko - i Sumaher licno).

Sto se tog "cimanja volana" tice - vidi, ja sam tako jednom pre par godina na autoputu koji prelazim svaki radni dan "cimnuo volan" i uspeo da izbegnem lika koji se uputio u moju traku i sledecih 4-5 sekundi sam se borio sa autom da izbegnem prevrtanje. Imao sam srece, da je situacija bila malo drugacija mozda ne bih imao srece - mozda bi lik brze ulazio u moju traku, mozda bih reagovao 0.5s kasnije (ako mislis da je vreme reakcije pod tvojom svesnom kontrolom, razmisli ponovo), mozda ne bih imao dovoljno "lufta" izmedju zida i drugog auta, mozda bi bio vlazniji kolovoz, mozda bi se moj auto prevrnuo posle toga i sve otislo u 3lpm... Apsolutno nista od toga nije pod mojom kontrolom i svaka od tih stvari bi pojedinacno mogla da me ubije.

Ali pojas jeste pod tvojom kontrolom. I taj pojas bi mozda cinio razliku izmedju zivota i smrti kada se nekontrolisano s*anje desi.

Tu kontrolu imas. Za ostale stvari - nemas. Zato pamet u glavu i vezi pojas. Mnogi od onih koji su danas 2m ispod zemlje su isto tako mislili da "imaju stvar pod kontrolom".

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 05.05.2014. u 21:48 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 20:46 ] @
Nisam ni rekao da rizik ne postoji vec da je u gradu (pa i na autoputu) jako mali.
Radije cu da prihvatim takav mali rizik nego da sam stalno vezan,
Citat:
Ivan Dimkovic
Sto se "cimanja volana" tice - vidi, ja sam tako jednom pre par godina na auto-putu "cimnuo volan" i uspeo da izbegnem lika koji se uputio u moju traku i sledecih 4-5 sekundi sam se borio sa autom da izbegnem prevrtanje. Imao sam srece, da je situacija bila malo drugacija mozda ne bih imao srece - mozda bi lik brze ulazio u moju traku, mozda bih reagovao 0.5s kasnije, mozda ne bih imao dovoljno "lufta" izmedju zida i drugog auta, mozda bi se moj auto prevrnuo posle toga i sve otislo u 3lpm... Apsolutno nista od toga nije pod mojom kontrolom.

Isti slucaj , samo sto nije bio autoput vec magistralni i sto nije bilo opasnosti od prevrtanja ali je bilo okretanja. Sto je opet daleko bolje od direktnog sudara.
Eto ako ti nije tesko , objasni Lavljoj_Jazbini , on misli da to ima samo u igricama ...
Sreca da nije imao takve bliske susrete ali opet treba biti oprezan a ne sprdati se
[ gilopile @ 05.05.2014. 20:47 ] @
@Homer. S.
Ne razumem kako ne razumes da je dovoljan samo delic sekunde ( bukvalno ) nepaznje da se izazove saobracajka. Ne drzis ti sve konce u rukama, pobogu. Da ne nabrajam kako sve moze da dodje do najgoreg...

Koliko puta si uletio u situaciju da si se jedva izvukao? Da si u tom trenutku samo trepnuo ili skrenuo pogled na stotinjuku, procackao nos, namestao cvikere...? Nikad se ne zna sta te moze zadesiti u voznji... Na nama je da budemo sto vise skoncentrisani, a ostalo je visa sila.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 20:53 ] @
Ja licno mozda jednom. Sa drugima (kao suvozac ili putnik) mozda 5-6 puta , mada bi se za 2 puta moglo reci da su kriticni.
Na biciklu i skuteru bar 10ak puta i tu uvek spasava reakcija (gas ili bezanija) , pojasa i ostalog nema pa nema ni oslanjanja na nesto drugo osim paznje i refleksa
[ 3way @ 05.05.2014. 20:54 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Ali je velika razlika izmedju direktnog sudara pri 80-90 km/h i udarca u zadnje levo krilo pri toj brzini ...

Nije ni cudo da si 100 puta pao sa bicikla i imao gomilu saobracajki...
[ mozdasamjaamozdainisam @ 05.05.2014. 20:56 ] @
Homere, deder leba ti javi onima u raznim formulama, relijima i ostalim auto sportovima da maknu one pojase u sest tacaka. Mislim, ti ljudi ozbiljno i najskontrijsanije voze - a ladno nisu provalili da onda nema potrebe vezivati se...

qq tebi, da nije smesno bilo bi zalosno...
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 20:57 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Nisam ni rekao da rizik ne postoji vec da je u gradu (pa i na autoputu) jako mali.
Radije cu da prihvatim takav mali rizik nego da sam stalno vezan,

Rizik nije mali, zato nemas civilizovane zemlje na ovom svetu gde je pojas nije zakonska obaveza i u gradskoj voznji.

Sto se tebe tice, tvoj zivot, tvoja procena rizika, pa tako ako ti hoces da se kockas sa njim, to ti nece biti zabranjeno u smislu da ce neko da posalje SWAT ili helikoptere u kucu da ti objasne.

Sa druge strane, kako taj konkretan rizik placa i drustvo svaki put kada se neko skuca i zahteva stotine hiljada EUR za lecenje ili porodicnu penziju za decu, moraces da se pomiris sa tim da ce to isto drustvo raditi na tome da budes uhvacen i kaznjen za takvo ponasanje, zato sto je vec odavno procenjeno da je daleko pametnije i jeftinije za celo drustvo da pojas postane zakonska obaveza.

Citat:

Citat:
Ivan Dimkovic
Sto se "cimanja volana" tice - vidi, ja sam tako jednom pre par godina na auto-putu "cimnuo volan" i uspeo da izbegnem lika koji se uputio u moju traku i sledecih 4-5 sekundi sam se borio sa autom da izbegnem prevrtanje. Imao sam srece, da je situacija bila malo drugacija mozda ne bih imao srece - mozda bi lik brze ulazio u moju traku, mozda bih reagovao 0.5s kasnije, mozda ne bih imao dovoljno "lufta" izmedju zida i drugog auta, mozda bi se moj auto prevrnuo posle toga i sve otislo u 3lpm... Apsolutno nista od toga nije pod mojom kontrolom.

Isti slucaj , samo sto nije bio autoput vec magistralni i sto nije bilo opasnosti od prevrtanja ali je bilo okretanja. Sto je opet daleko bolje od direktnog sudara.
Eto ako ti nije tesko , objasni Lavljoj_Jazbini , on misli da to ima samo u igricama ...

Nemam ja sta Jazbini da objasnjavam posto nismo uopste u sukobu misljenja. Cimanje pomaze garantovano samo u video igricama.

To sto je meni "cimanje volana" u toj situaciji uspelo je:

a) Element ciste srece (zbog gomile drugih faktora koje sam napisao)
c) Samo jedan od mnostva faktora koji su doprineli konretnom epilogu - ne nuzno i bitan
b) Samo po sebi moze biti opasno u drugoj situaciji i kako se radi o refleksnoj reakciji besmisleno je pricati o nekakvoj "proceni"

Drugim recima, ukratko: cimanje je refleksna reakcija, nesto nad cim nemas 100% svesnu kontrolu i nesto sto te em ne bi uvek spasilo, em sto bi u nekom drugom slucaju napravilo vecu stetu mozda.

Tako da je potpuno besmisleno uopste uzimati to u obzir taman koliko i da ti auto udari grom i to te spase od necega drugog. Zato i Sumaher* vezuje pojas kada se vozi u gradu a ne misli kako on ume da "cimne" kad treba i sacuva svoju glavu.

*

[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 20:58 ] @
Nema bas mnogo vozaca kojima je 'cimanje' (ili davanje gasa u odredjenim situacijama) refleksna reakcija. Vecini je to zabijanje kocnice.
Kao sto vecina zivotinja blokira kad vidi farove , tako i ljudi.

Citat:
3way: Nije ni cudo da si 100 puta pao sa bicikla i imao gomilu saobracajki...

Ako je par gomila onda jesam.
Sto se bicikla tice , vec sam ti rekao , ako aktivno vozis (ne penzionerski po biciklistickim ili do prodavnice po pivo) onda moras padati , ne moze drugacije.
A 100 padova na 20 godina je smesno (to je 5 godisnje , a bilo je i dana sa vise od 5 padova)

Citat:
mozdasamjaamozdainisam: Homere, deder leba ti javi onima u raznim formulama, relijima i ostalim auto sportovima da maknu one pojase u sest tacaka. Mislim, ti ljudi ozbiljno i najskontrijsanije voze - a ladno nisu provalili da onda nema potrebe vezivati se...

qq tebi, da nije smesno bilo bi zalosno...

Trolu , ti u formulama ne voze kreni-stani 40 km/h ni 110-120 km/h u kolonama ...
[ mozdasamjaamozdainisam @ 05.05.2014. 21:01 ] @
Nista ja ne trolujem, samo pratim tvoju logiku - voziti oprezno i pratiti tok saobracaja.

Elem, necemo se sloziti, cak sta vise sumnjam da ce iko stati na 'tvoju stranu', tako da napustam aktivnu diskusiju.

Svako dobro.

edit: samo da dodam, pre malo jace od tri godine; auto put, nova kola... preticem kamion sa 100 km/h. Posto ta radnja traje, vidim ja da kamion sve vise 'bezi' u zaustavnu traku. Malo pratim put, malo njega. Kada sam mu prisao u visini njegove kabine, covek sa svim tockovima sa desne strane slete sa puta, vidim dize prasinu. Kad je majstor odjednom namotao pun levi sine, zaleteo se ka meni oba fara su me bljesnula. Ja pun gas, ali nema sanse ne moze auto tako da reaguje (5 brzina 100 km/h). Masio me je za _dlaku_! Ispratim ga u retrovizoru, krenuo ceo kamion da leluja levo desno i baci ga na njegovu levu stranu i prepreci kamion sve trake (i zaustvanu) auto puta. Kako je prevozio ogromne (drvene) kolutove za navoj zive / sajli, tako je to odletelo sa prikolice (otvorena prikolica) i 'pretrcalo' na suprotnu traku auto puta. Mogu misliti kako su se tamo tek sokirali.

Stanem ja odmah, sav saobracaj ostao iza kamiona, jedini ja ispred. Dotrcasmo nas 3-4 do kabine, jedan se pope i otvori vrata i izvukosmo krvavog vozaca. Nemac, u kasnim 20-tim godina vidno u soku. Sede on na asfalt, zakrpismo smo ga gazom i sta smo imali da zaustavimo krverenje (glavom udario o staklo / asfalt posto se na vozacevu stranu prevrnuo). Brzo dosli i policija, hitna, vatrogasci... Morao sam da dam izjavu i u jednom trenutku sam cuo od pandura da je decko pio mleko (tetrapak) i da je pokusavao poslednje kapi da izvuce, te zabacio glavu u nazad i nije primetio da je silazio sa puta. Kada je shvatio sta se desava, bilo je kasno i reagovao je u panici...

Eto, ni kriv ni duzan, sve vezan i po svim PS-ovima, da sam samo 2 sekunde (ne vise od toga) bio na istom mestu - tako bi me zabo kabinom u zastitnu ogradu da ne bi ni srafovi vise od mog vozila ostali...
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 21:04 ] @
@Homer,

Mozes biti prilicno siguran da ti koji voze posle relija nastave da vezuju pojas i u regularnom saobracaju, zato sto je njima svakako jasno sta su sudari i pri malim brzinama, i koliko se energije oslobodi.

Sreca tvoja da nisi imao nesrecu da na svojoj glavi osetis volan pri 40 km/h sudaru, i "daj boze" da ostane tako. Samo sto bi vezivanjem pojasa tu sansu prakticno eliminisao za gradsku voznju a ovako ti ostaje samo da se nadas i da se uzdas da ces uspeti da "cimnes" i da se izvuces ili da, jos jednostavnije, to nije dovoljno veliki rizik.

Sa druge strane, tvoj stav je najbolji dokaz da edukacija u auto skolama nije dovoljna i da su neophodne ozbiljne kazne, kako bi sto manji broj ljudi igrao poker sa sopstvenim zivotima.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 21:06 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Nista ja ne trolujem, samo pratim tvoju logiku - voziti oprezno i pratiti tok saobracaja.

Elem, necemo se sloziti, cak sta vise sumnjam da ce iko stati na 'tvoju stranu', tako da napustam aktivnu diskusiju.

Svako dobro.

Ma uopste ne trolujes , da , pratis logiku. A ja jos na pocetku napisao u kojim situacijama ne nosim pojas ...
Bas me briga da li ce iko stati na moju stranu , svako treba da radi onako kako misli da je najbolje za njega (i najmanje lose za druge)
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2014. 21:07 ] @
Citat:
Sreca da nije imao takve bliske susrete ali opet treba biti oprezan a ne sprdati se

Sreca da sam ostao ziv,sam dragi Bog zna zasto.Nisam bio vezan,pa ti pukne baza lobanje,malo curi krv iz uveta,malo kome.
Gasi se prvo svetlo,pa onda zvuk.Nisam bio kriv,mislili ode,daj da pakujemo suv kolovoz,pregledno a ono nista od toga.Na kraju odustali od gonjenja
po sluzbenoj duznosti.Da ne trazim fotke,mozda ih i nadjem.Jetta2 pa imala srecom jaku prednju gredu.To je bilo 91.
Sada ako dozvolis o tvojoj tvrdoglavosti.Najsvezije,opale mi cuske tri clana (Ivan,3way i mr.ako) u temi o pronadjenoj novoj planeti.
Imam svoje ubedjenje da je sve to fake (i sada sam ubedjen)ali Ivan kaze da si hteo da procitas,video bi da te nisam nazvao idiotom,
3way i mr,ako kao i Ivan proveri izvore i novinarska lupetanja.Sagledam situaciju i poslusam.Ipak po pitanju ucestvovanja u temi nisam spreman.

Sta hocu da kazem.Ubedjen sam da je fake ti marsovi i ostale NASA pretpostavke,ali sam poslusao jer nisam dokumentovao suprotno.
Ti si ubedjen da pojas ne treba ali ga IPAK STAVI.:).Vecina kaze tako.
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 21:08 ] @
Citat:
Homer J. Simpson
svako treba da radi onako kako misli da je najbolje za njega

Tacno. Zato i drustvo treba da radi najbolje za isto i one koji voze bez pojasa adekvatno kaznjava.

A to je zato sto voznja bez pojasa nije samo tvoj problem, kao pojedinca. Vec i celog drustva koje mora da placa nesto sto je moguce potpuno spreciti.

Spreciti sta? Pa sve nepotrebne lekarske troskove, izdrzavanja, dozivotne invalidnosti i ostale posledice udesa u gradskom saobracaju koji bi bili izbegnuti vezivanjem pojaseva.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 21:10 ] @
I zato je drustvo odavno smislilo elegantno resenje za izbegavanje kazni a ne nosenje pojaseva , zove se 'prebacivanje pojasa'.
Meni licno i to smeta ali vidim da je popularno , pogotovo medju starijim generacijama ...

Jedva cekam neko privatno zdravstveno ili neko osiguranje gde mozes da navedes hocu-necu pojas pa da ne budes na teretu drustvu , to mi se iovako gadi
[ 3way @ 05.05.2014. 21:11 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Sto se bicikla tice , vec sam ti rekao , ako aktivno vozis (ne penzionerski po biciklistickim ili do prodavnice po pivo) onda moras padati , ne moze drugacije.
A 100 padova na 20 godina je smesno (to je 5 godisnje , a bilo je i dana sa vise od 5 padova)

Da, moras ali ne 100 puta. Znam mnogo mladih i starih biciklista i znas sta sam primetio? Da najvise padaju oni koji se glupiraju na biciklu, a igrom slucaja ti isti ljudi prave gluposti i u saobracaju.
Samo se ti tesi da si pao milion puta zbog toga sto "aktivno vozis"...
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 21:12 ] @
Citat:
Homer J. Simpson
I zato je drustvo odavno smislilo elegantno resenje za izbegavanje kazni a ne nosenje pojaseva , zove se 'prebacivanje pojasa'.
Meni licno i to smeta ali vidim da je popularno , pogotovo medju starijim generacijama ...

Smislilo je drustvo jos nesto za takve sto "prebacuju pojas" - Darvinove nagrade, jbg :(

Citat:

Jedva cekam neko privatno zdravstveno ili neko osiguranje gde mozes da navedes hocu-necu pojas pa da ne budes na teretu drustvu , to mi se iovako gadi

To se nece desiti, zato sto zdravstveno osiguranje ne moze ljude motivisati da krse zakon.

Realnost je takva da ce vezivanje pojaseva ostati zakonska obaveza a nesrece sa smrtnim ishodima onih koji su 'doakali' ZOBS-u materijal za Darvinove nagrade i drustveni teret.

Sa druge strane, bolja edukacija sa video klipovima kao sto je ovaj (vezan za jedan drugi problem u saobracaju): https://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E ce svakako pomoci, bar za nove generacije.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 21:16 ] @
Jeste. Ali nije bas efikasno , posto drustvo mora i za njih da placa kao i za onu manjinu koja se regularno vezuje ...

@ 3way:
Jeste , a ko se napije pa ide pesice taj ce sutra pijan i da vozi.
I ko laze taj i krade a ko krade taj i ubija ....
[ 3way @ 05.05.2014. 21:19 ] @
Pa, to ti je tako....Ti sto su flasterima i modricama svakih 2-3 meseca ionako ne znaju da voze bickl...
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2014. 21:22 ] @
Citat:
Homer J. Simpson
Jeste. Ali nije bas efikasno , posto drustvo mora i za njih da placa kao i za onu manjinu koja se regularno vezuje ...

Prakticno, to je ozbiljan problem samo u drustvima gde je veliki procenat onih koji se ne vezuju - a to obicno nisu drustva gde imas uopste izbor sta ces konkretno da placas u zdravstvenom pa je cela ta rasprava cisto teorijska gimnastika. Prakticno drustva gde imas veliki % ljudi koji ne vezuju pojas obicno i nemaju infrastrukturu koja bi ucinila individualne zdravstvene planove na tom nivou "konfigurisanja" isplativim ili mogucim uopste.

Hronicno inacenje i masovno zastupljen stav da individua zna bolje nego citave profesije u medicini i bezbednosti saobracaja obicno nestaju kada se neke druge stvari dovedu u red u drustvu, pa obicno kada drustvo dodje do stadijuma da zdravstvena nega bude na tom nivou da se mogu implementirati individualni paketi problem onih koji ne vezuju pojas je vec obicno regulisan adekvatno zakonom i takvi predstavljaju manjinu a ne obrnuto.
[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 21:22 ] @
Citat:
3way:
Pa, to ti je tako....Ti sto su flasterima i modricama svakih 2-3 meseca ionako ne znaju da voze bickl...

Ma i ja kazem , bolje stipaljka na caksire pa lagano , nece pivo pobeci
[ 3way @ 05.05.2014. 21:28 ] @
Da, da :)
[ Lavlja_Jazbina @ 05.05.2014. 21:30 ] @
Homere,za tebe je amerikanac.Udjes,zatvoris vrata a on ti navuce pojas.Jedino tako.

A ako hoces,budi dosledan i u rolokoster sedi bez pojasa.:).

[ Homer J. Simpson @ 05.05.2014. 21:34 ] @
Uzas. To bih pokidao pre nego sto i udjem.
A rolerkoster bez pojasa moze jedino ako se ne okrece naglavacke
[ Zarko Silic @ 05.05.2014. 22:57 ] @
Nije stvar samo u posebnom zdravstvenom osiguranju ili dodatnim dazbinama prilikom registracije vozila. To bi se jos nekako i moglo resiti.

Veci i neresiv provlem predstavljhala bi sama krivica kod nesreca sa tezim telesnim povredama, ili smrtnim ishodom sto se ne moze materijalno nadoknaditi ma koliko to neko zeleo platiti.

Zbog toga drzava treba i mora da odgovori adekvatnim merama poput na primer ove vezane za nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Osim toga, vezivanje pojasa nije samo prevencija zbog eventualnog udesa. Vezivanje pojasaje predstavlja jedan od elemenata kulture voznje.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 06.05.2014. u 01:01 GMT+1]
[ gilopile @ 05.05.2014. 23:13 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Uzas. To bih pokidao pre nego sto i udjem.

Rolerkoster nece ni da krene ako jedan od pojaseva nije spusten, tako da za tebe nema voznje, jbg :D
[ Lavlja_Jazbina @ 06.05.2014. 07:30 ] @
Citat:

Onda je ovaj za tebe.:).

Priznaj da si promenio misljenje o vezivanju pojasa.Vidis da ni jedan sagovornik nije podrzao tvoju teoriju,znaci,klik pa kljuc u bravu.
[ gilopile @ 06.05.2014. 07:36 ] @
Taj za golace je skroz ok :D Ovaj lik, prvi levo ce tesko da ispadne i da nije vezan, usao je knap :D

Ili taj ili ovaj vozic za njega. Ne treba da se veze, bar mislim.

[ veselinovic @ 06.05.2014. 07:36 ] @
Homere,
ti si moj idol.
Pojaseve su izmislili trgovci da uzimaju pare sirotinji.
No, prevarama trgovaca nije kraj sa pojasevima.
Izmislili oni i eir bagove i slicne gluposti.
Pazi, ni zmigavci ti nisu potrebni uopste.
Sad, ne znam jesu li njih izmislili trgovci ili dizajneri.
Ali su cist visak.
Samo ako imas reflekse i umjes da cimnes volanom ne trebaju.
Pored toga, naucno je dokazano da se nesrece desavaju iako kola imaju ispravne kocnice.
Dakle, i kocnice su izmisljena potreba.
A tek ABS.
Mozda ni volan ne treba. Medjutim, onda nemas cim da cimnes.
Ne, on je neophodan.
Ima jos poduzi spisak gluposti koje su bez veze dodane i sluze samo za ekstra profit trgovaca,
a u stvari nisu ni potrebne pravom vozacu.
[ deki111 @ 06.05.2014. 08:36 ] @
Ni ovaj vozač autobusa nije bio vezan:

[ jnk @ 06.05.2014. 10:28 ] @
Pa realno nije mu trebao.

A ni meni za ovih preko 250k km nikad nije zatrebao pojas. Fora je što je dovoljno da ti jednom zatreba i da se isplati što si ga ceo život vezivao džabe.
[ deki111 @ 06.05.2014. 11:22 ] @
Jedna je stvar kada je neko neodgovoran prema svom životu pa nije vezan, a sasvim druga kada se svojim nepromišljenim postupkom katapultira iz sedišta i izgubi kontrolu nad autobusom. Mogao je da ugrozi putnike i sve one koji mu se nađu na putu.
[ Homer J. Simpson @ 06.05.2014. 14:40 ] @
Taj je izgubio kontrolu davno pre nego sto je ispao iz sedista

@Lavlja_Jazbina:
Nisam promenio misljenje

@veselinovic:
Airbagovi su korisni a i ne smetaju.
Steta sto ih nema vise i sto nisu veci ...
A zmigavci su vecini izgleda nepotrebni , ja sam budala pa ih koristim
[ Lavlja_Jazbina @ 06.05.2014. 20:16 ] @
Citat:
@Lavlja_Jazbina:
Nisam promenio misljenje

JESI,JESI nego nes da priznas:).Pomenuo si da te pojas steze kada hoces nesto da uzmes iz kasete.Mozda ti je pojas neispravan ili
vozis zastavu 101 koja ima funkciju pantljike.

Da iskusamo tvoje ubedjenje.Da li si isto tako protiv vezivanja dece sigurnosnim pojasom?

[ jnk @ 07.05.2014. 08:07 ] @
Pa tek ta sedišta za decu su izmislili trgovci da sirotinji uzmu pare!! Mi smo se vozili u jugerima sa 0 ncap zvezdica i šetali se na zadnjoj klupi i šta nam je falilo??

Dobro sad, možda ima onih koji sad nisu tu da potvrde da mu ništa ne fali al šta ima veze.
[ Hank @ 08.05.2014. 07:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Prakticno, to je ozbiljan problem samo u drustvima gde je veliki procenat onih koji se ne vezuju - a to obicno nisu drustva gde imas uopste izbor sta ces konkretno da placas u zdravstvenom pa je cela ta rasprava cisto teorijska gimnastika. Prakticno drustva gde imas veliki % ljudi koji ne vezuju pojas obicno i nemaju infrastrukturu koja bi ucinila individualne zdravstvene planove na tom nivou "konfigurisanja" isplativim ili mogucim uopste.

Daleko od toga da branim Homerove stavove, mišljenja sam da je vezivanje pojasa vrhunski jednostavna, a primarno važna stvar, ali ovde imamo dve teme koje nužno ne moraju da imaju mnogo dodirnih tačaka: vezivanje pojasa u nekoj uređenoj državi i vezivanje pojasa u Srbiji. To što si ti ispričao na ovoj temi ima veze sa prvom situacijom, ali što se druge situacije tiče: masa ljudi u Srbiji ne vezuje pojas i izbegava kazne drskošću i eskiviranjem, korupcijom ili uz pomoć poznanstava. Dalje, mnogo je onih u Srbiji koji "prebacuju pojas", stave štipaljku ili zaglave pojas nekim sistemom tako da ih "ne smara" što samim tim vezivanje pojasa čini nesvrsishodnim - po meni bi ovo trebalo kažnjavati i mnogo oštrije nego nevezivanje pojasa: ako nemaš vezan pojas, možda si zaboravio tog puta, a inače ga vezuješ, za to sledi kazna, ali ako namerno onesposobljavaš pojas i koristiš ga samo u svrhu ispunjenja forme, za to bi trebalo da sledi mnogo teža kazna, pogotovo što je sva prilika da to svakodnevno radiš. Zdravstveni sistem u Srbiji i osiguranja ne daju preterano na težini, ispravite me ako grešim, podatku da li je vozač koji (ni)je preživeo saobraćajnu nesreću imao ili nije imao vezan pojas. Konačno, nije vezivanje pojasa jedina stvar na kojoj se bazira bezbednost u saobraćaju... ako imaš varijante: 1000 dinara je tehnički pregled za registraciju, ako hoćeš da se pojaviš i 2000 dinara je "tehnički pregled", ako nećeš da se pojaviš, lakše je postati vlasnik vozačke dozvole B i C kategorije u Srbiji nego postati dobrovoljni davalac krvi u nekim evropskim državama, neverovatan broj spornih tačaka u saobraćaju - deonice i čitavi putevi, neobezbeđeni pružni prelazi, saobraćajna policija koja ispada iz nekih žbunova pored puta umesto da budu na vidnom mestu, upadljivo nekorišćenje "novih" tehnologija za kontrolu saobraćaja poput video-nadzora koji je nikad jeftiniji itd. onda je sasvim normalno što veliki % stanovništva reaguje na način na koji i Homer, objektivni osvrt na situaciju ih puca na inat i bes, ja to ne podržavam, ali delimično razumem rezultirajući stav "je*ite se svi".

Da ljudi imaju utisak da se nešto pozitivno radi na saobraćajnoj infrastrukturi, da se svakog meseca skida bar 10 crnih tačaka u saobraćaju, da vesti isprate slučajeve kada je celokupno lečenje posledica saobraćajnog udesa naplaćeno čoveku koji nije vezao pojas, da je deo kursa u autoškoli i dan tokom kog će kandidati 8 sati gledati snimke saobraćajnih udesa i testova - sa i bez vezanog pojasa, da je situacija u društvu takva da te bude sramota da zoveš prijatelja u policiji/sudu da ti skine kaznu za nevezan pojas, a situacija u državi takva da ovakvi pozivi budu krivično delo, da je onaj ko je izvršio tehnički pregled vozila pred registraciju direktno praktično i pravno odgovoran za puštanje tog vozila u saobraćaj, da snimci sa postavljenih sistema video-nadzora budu u sudskom procesu upotrebljeni kao dokaz bar za one ekstremne slučajeve poput igrača "srpskog ruleta" - da se ti ljudi pošalju u ludnicu ili zatvor... druga pesma bi se pevala i u Srbiji: svi bi se vezivali, a taj minoran % stanovništva koji se i dalje ne vezuje bi pre ili kasnije završio na pregledu kod psihologa koji bi dalje odlučio da li su takvi ljudi sposobni ne samo da upravljaju motornim vozilima, nego i da li su sposobni da hodaju ulicom.

Dok god se ovo ne ispuni, Srbija će i u saobraćaju, kao i u mnogim drugim stvarima, samo da ispunjava EU forme nikako se i nikada ne približavajući suštini, a možemo mi ovde do nakosutra da palamudimo o značaju vezivanja pojasa - temi za koju je lepo rečeno da se u većini zemalja uopšte i ne diže na nivo rasprave. Zato insistiram na tome da ne mora svako od nas da ima mišljenje o nečemu i svačemu: postoje zakoni i propisi prema kojima moraš da se upravljaš pre ulaska u neku priču. Tu su stručnjaci koji se profesionalno time bave, oni istražuju i donose zaključke na osnovu kojih ozbiljne i organizovane države konstatujući statistike i druge stvari donose zakone i propise obavezujuće za sve. Uspešne države imaju logične i napredne zakone i propise koji se efikasno sprovode, dok neuspešne države imaju birokratiju potpuno odvojenu od realnog života koja je sama sebi cilj što pojedinca direktno gura u to da donosi odluke u svoje ime i o stvarima o kojima nema ni elementarno znanje, a sve na bazi ličnih afiniteta, frustracija, neuroza i ograničenja - što je vrlo često uvod u katastrofu.

Ako ćemo mi sada ovde u odsustvu funkcionalne države pojedinačno da istražujemo ama baš svaku stvar na ovoj planeti, počevši od toga da li je korisno ili nije korisno i koliko je (bes)korisno vezivanje pojasa u automobilu, da li je bolje voziti trezan ili pijan, da li vrela voda može da opeče ili su to samo glasine, onda definitivno nema ništa od nas.

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Hank dana 08.05.2014. u 11:21 GMT+1]
[ dr0id @ 18.01.2015. 23:21 ] @
Imam slicnu situaciju kao pokretac teme - nakon zaustavljanja vozila i uzimanja podataka od vozaca, saobracajac uocava da ja (suvozac) ne nosim pojas pa mi uzima LK i odlazi da napise kaznu iako sam mu rekao da sam u toku voznje imao pojas, koji sam skinuo nakon sto nas je zaustavio. Putnike na zadnjoj klupi (isto bez pojasa) ni ne konstatuje. Pise nesto 5 minuta i vraca licnu uz "dovidjenja, srecan put". Da li ce mi kazna mozda stici postom? Svi kazu da je trebao da mi da uplatnice i jedan primerak prijave/kazne odmah na licu mesta...
Ako stigne kazna, da li da platim s tim popustom od 50% ili da se pravim lud i cekam da zastari? Neko kaze da ti manji prekrsaji zastarevaju za godinu, neko za dve, a neko da uopste ne zastarevaju vec ostaju u nekoj bazi pa ne mogu da se izvade/produze dokumenta dokle god se kazna ne plati. Ako je tako, da li u tom slucaju postoji i neka kamata ili visina kazne ostaje ista?
[ anon115774 @ 19.01.2015. 11:42 ] @
Citat:
dr0id: u toku voznje imao pojas, koji sam skinuo nakon sto nas je zaustavio.

Realno, ni ja ti ne bih verovao. Koji je razlog za skidanje pojasa nakon zaustavljanja vozila iz kog ne planiras da izadjes vec da voznju nastavis?
[ djyova @ 19.01.2015. 12:04 ] @
Nadam se da nije off-topic...

Nagrađivana family friendly reklama za vezivanje pojasa:

Serijal reklama o bezbednosti u saobraćaju:

Vezivanje pojasa na 1:01
[ dr0id @ 19.01.2015. 16:09 ] @
Citat:
Informer:
Citat:

Realno, ni ja ti ne bih verovao. Koji je razlog za skidanje pojasa nakon zaustavljanja vozila iz kog ne planiras da izadjes vec da voznju nastavis?

Pa vozilo ne ucestvuje vise u saobracaju pa nema ni potrebe za pojasom, a bez pojasa se lakse i okrenuti i popricati sa saputnicima, necemo valjda svi sedeti mirno u tisini dok se ne zavrsi kontrola i kaznjavanje? Nebitno sad to, kazite vi meni zasto mi nije odmah dao kaznu, da li ce je poslati postom ili kako?
Da li i u tom slucaju imam pravo na "popust" ili ne i sta biva ako se odlucim da ne platim, za koliko zastareva i da li se dospeva na neku "crnu listu" koja onemogucava izdavanje/produzavanje dokumenata, ulazak/izlazak iz zemlje ili ne? Danas sam cuo novu varijantu, da zastareva za 2 godine ali se ostaje na toj listi 4 godine... A to tek nema smisla, ako je zastario prekrsaj/kazna onda je zastario, kako moze biti "polu-zastarelo"?!
[ bakara @ 19.01.2015. 16:40 ] @
Citat:
dr0id: Pa vozilo ne ucestvuje vise u saobracaju pa nema ni potrebe za pojasom...

Smatra se da vozilo ucestvuje u saobracaju cim je na kolovozu i vozac u autu.

Nije mi jasno zasto bi neko otkacio vezan pojas...cak i kad vozilo stoji.

Inace meni se desila slicna situacija da sam povezao dvojicu komsija (matorih fosila) do doma zdravlja, i oni naravno nisu hteli da se vezu.
Prva patrola nas je naravno zaustavila, u autu jedino ja i moje dete vezani...matorci na brzinu pokusase da se bezuspesno vezu, i jos kada smo stali hoce da izadju napolje praveci se da su stigli na odrediste

Pandur pita gde je njima pojas?
Ja odgovaram da ne mogu da ih nateram... i napisa covek kaznu meni (5000din)!
[ dr0id @ 19.01.2015. 16:52 ] @
Pa nije bas na kolovozu vec pored ali dobro, nebitno. Jesi odmah dobio kaznu (primerak zapisnika i uplatnice) ili ti je stiglo kasnije? I kako je uopste tebi pisao kad su ti komsije, nisi im staratelj?!
[ bakara @ 19.01.2015. 18:31 ] @
Uf...davno je bilo, ali kaznu sam dobio putem poste, ne mogu da se setim da li mi je dat zapisnik na licu mesta.
Secam se da je zalba bila oko 1000din i da se podnosi mupu pa sam zakljucio da se to ne isplati.
[ anon115774 @ 19.01.2015. 19:28 ] @
Citat:
dr0id:
Citat:
Informer:
Citat:

Pa vozilo ne ucestvuje vise u saobracaju pa nema ni potrebe za pojasom, a bez pojasa se lakse i okrenuti i popricati sa saputnicima, necemo valjda svi sedeti mirno u tisini dok se ne zavrsi kontrola i kaznjavanje?

Ne nego cemo odmah svi da se uhvatimo za pojas da ga otkacimo. Ja se pojasa ne bih ni setio sve dok ne bih pokusao da izadjem. To je kao da kad stanes na semaforu skines pojas :)

Nego, ja sam te pitao da kazes "realno" a ti pricas price za malu decu i pandure. Znaci, nisi ni imao pojas vezan i plati kaznu i ne zamlacuj se glupostima.
[ dr0id @ 19.01.2015. 19:35 ] @
Pa meni je normalno da otkacim pojas ako cu sedeti 5-10min u autu koji je parkiran, posebno zimi onako u jakni gde ne mogu da mrdnem dok sam vezan. I vozac je odmah otkopcao pojas ali je ostao prebacen, moj se odmah uvukao. Ne znam zasto si nervozan i kakve su to price za malu decu, ako znas odgovore na pitanja pomozi, ako ne onda se ne moras ni javljati, nije obavezno odgovarati... A kaznu ne mogu da platim posto je nisam ni dobio. Naravno da ne planiram zalbu i odlaske kod sudije pa smaranje svedoka itd. vec cu ili platiti (kad dobijem kaznu) ili se praviti da se nista nije ni desilo, ako potencijalne posledice nisu ozbiljne.

Evo jos jedno pitanje - s obzirom da novcana kazna moze da se zameni drustveno korisnim radom ili zatvorskom (po formuli 1 dan = 1000 din), da li i "nanogica" dolazi u obzir?
[ Homer J. Simpson @ 29.01.2015. 02:33 ] @
Ne verujem , da to moze svi bi to trazili
[ dr0id @ 04.03.2015. 22:10 ] @
Ovo je cirkus a ne drzava. Posle mesec i po dana mi umesto kazne stiglo resenje da se novcana kazna (koju nikad nisam ni dobio jer mi nisu ni poslali ni dali na licu mesta) zamenjuje zatvorskom. :) Sutra cu da zovem sud da pitam da nije neka greska...
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 22:13 ] @
Citat:
vo jos jedno pitanje - s obzirom da novcana kazna moze da se zameni drustveno korisnim radom ili zatvorskom (po formuli 1 dan = 1000 din), da li i "nanogica" dolazi u obzir?

Sam si sebe izmalerisao.Jbg,stisni zube..
[ dr0id @ 04.03.2015. 22:20 ] @
Ha ha ha, super, na to sam zaboravio, tacno cu ih pitati i za nanogicu. Ne mogu da verujem da su toliko nestrucni (ili nezainteresovani), pitam se da li su zaboravili da prvo posalju kaznu pa onda ovo ili su ubacili pogresan template u word (posto je npr. datum rukom prepravljan sa odstampanog 12.05.2014. na 20.02.2015.) ili pokusavaju da naplate pun iznos, bez popusta?
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 22:33 ] @
Moguti samo reci,nista nije naivno.Ovi su izgubili kompas.Nista ne mozes dokazati,jos ce sa sve krevetom da te odvezu sa izgovorom

da nemaju namestaj.Ovo,to vise ne lici na nista.Jos malo pa ce ljude hapsiti kao slucajni uzorak na ulici.
[ dr0id @ 04.03.2015. 22:39 ] @
Napisacu sutra sta kaze sudija (ili sekretari, referenti), ako se uopste udostoje javljanja na telefon.
[ dr0id @ 05.03.2015. 13:37 ] @
U sudu kazu da su oni svoj posao odradili i da na ovo resenje mogu da se zalim ali time nista necu dobiti posto iovako i dalje imam mogucnost da platim. Dobili su predlog za izvrsenje od SUP-a, doneli resenje i poslali, kazu da sve pre toga salje SUP a ne oni. A saobracajac je u zapisniku (i moj primerak je u sudu) napisao da sam ja odbio da primim zapisnik (!) te stoga nisu imali obavezu ni da mi kaznu salju postom (tako bar tumace u sudu). Ja sam odbio da potpisem zapisnik, ne i da primim, to mi nije ni ponudjeno (i ne, prijem i potpis zapisnika nisu isto, proverio sam i u sudu i sa drugim saobracajcem).
Ali to bas i nema smisla posto znam da su ljudima stizala resenja/kazne sa uplatnicama postom na kucnu adresu a i kako bih platio kaznu kad uopste nemam podatke (nisam dobio ni zapisnik ni resenje/kaznu a ni u ovom resenju o zameni novcane u kaznu zatvora nema potrebnih podataka)?!

P.S. Za nanogicu kazu da to nije praksa u ovim slucajevima.

P.P.S. Nasao sam ovo http://www.politika.rs/rubrike...h-za-upola-manju-kaznu.lt.html. Znaci ako ne znate da morate dobiti zapisnik (nalog) na licu mesta, policajac moze da vas prevari i uskrati vam pravo na popust i zalbu!

[Ovu poruku je menjao dr0id dana 05.03.2015. u 15:05 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 05.03.2015. 17:55 ] @
Znaci uveli su popuste i pogodnosti kod zalbi ali u stvari nisu
Genijalno
[ botr @ 05.03.2015. 20:50 ] @
Mislim da u svakom slucaju moraju da ti posalju kaznu, jer i da si dobio/uzeo zapisnik, u njemu nema podataka za uplatu kazne. Naravno, oni ce naci nacin da opravdaju svoj propust i svoju aljkavost.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.03.2015. 21:30 ] @
Citat:
Ja sam odbio da potpisem zapisnik, ne i da primim, to mi nije ni ponudjeno

Zapisnik si morao da dobijes a sa njim da si otisao do stanice policije ide ta uplata pola iznosa.

Pojuri ti to da ne bi bilo,ding dong u 5 am.
[ dr0id @ 05.03.2015. 23:01 ] @
Pa nisam dobio nista osim svoje LK i "dovidjenja, srecan put". Jako je sve ovo konfuzno, u tom tekstu iz Politike pise isto ono sto su mi danas rekli u sudu, ovde http://www.propisi.com/novi-za...njujete-kaznu-za-polovinu.html pise da se urucuje licno na licu mesta a opet sam nalog http://sup.rs/wp-content/uploa...BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3.pdf ima predvidjeno i licno i urucenje putem poste.

To sto vi pricate (da bih trebao svakako da dobijem kaznu tj. resenje sa uplatnicama) sam cuo i od svih ostalih, ukljucujuci i neke policajce, pravobranioce, redovne prekrsioce, itd. ali izgleda da vise nije tako. Mozda bih mogao da se zalim na propust u postupku (ako to postoji u prekrsajnom pravu) ali ne znam kome, posto je to do pre 10 dana bilo u SUP-u a onda prebaceno u sud da se novcana zameni zatvorskom (iako i dalje postoji mogucnost placanja, tako da je to neko dvostruko resenje). Mogu da se zalim i na tog saobracajca posto je lagao u zapisniku da sam odbio prijem (osim ako odbijanje potpisa nije tom izmenom zakona postalo i odbijanje prijema, a to vec nije njegova krivica) ali to nista ne menja cinjenicu da sam sad duzan 5000 ili 5 dana.

Tema (ili bolje receno "sema") je ocigledno prilicno zanimljiva cim su je i u SAT-u obradjivali http://www.satplus.rs/kakva-pr...vozaci-kada-zalba-duplo-kosta/!