Temu otvaram po ugledu na jednu drugu sa drugog domaceg foruma :)
U temi bih obuhvatio:
- hocu da kupim sta mislite?
- koji je bolji?
- sta za x.xxx para sa xyz potrebama?
- i slicno...
Ako ima dodatnih misljenja ili se neko od administracije ne slaze neka reaguje :)
[ Branko Santo @ 17.07.2014. 14:31 ] @
Gledam da uzmem neki mali auto za po gradu ili krace ture u blizoj okolini od par stotina kilometara.
Ocekujem godisnju kilometrazu da bude oko 5-6kkm ali sigurno ne vecu od 10kkm
Nisam gadljiv ni na jedan brend niti na tip motora.
Primarni je trosak odrzavanja i eksploatacije.
I posle da sednes da places :) Ne mislim zbog marke, vec zbog cene.
[ bakara @ 17.07.2014. 20:21 ] @
Ne razumem, sta je problem sa cenom?
[ sasa022 @ 17.07.2014. 22:48 ] @
@bakara
Realna cena u EU za ispravan Fiat Bravo 2008-2009.god je oko 5000€
Potrosnja 1.4 16V 90KS je 7-8l
Grande Punto 1.3MJTD je oko 4500€ i trosi 4,5-5l
[ Zarko Silic @ 18.07.2014. 00:06 ] @
Citat:
bakara:
Ja bih definitivno odmah uzeo taj fiat bravo.
Kako znas da je to bolje?
Postoje na desetine parametara koji uticu na opredeljenje pri kupovini polovnjaka. Marka, velicina, boja karoserije, a pogotovo fotografija na oglasu spadaju u one poslednje koji trebaju da prevagnu prilikom odlucivanja.
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 05:15 ] @
Hvala svima na misljenjima.
Moja logika je bila da usled male projektovane kilometraze je najbolje imati sto jednostavniji motor, zato sam u pretrazi i odbacio dizel i turbo posto mi je pretpostavka (mozda i pogresna) da ce fiksni troskovi odrzavanja i popravljanje nedostataka kostati vise.
Namera mi je svakako da onaj za koji se odlucim (a ova dva predstavljaju dobar primer onoga sto ciljam) da odvezem na nezavisnu tehnicku proveru da ocene koliko ce da kosta da se dovede u vrlo dobro stanje.
Za mantru iskusnih forumasa znam "Pitanje je odredjenog automobila u kakvom je stanju a ne generalne izdrzljivosti modela ili brenda" i to i pratim, tako da se ne ogranicavam na jedan brend ili model vec sam u ovom slucaju covek sirokih shvatanja :)
P.S. Nadam se i da bi ova tema bila jedna grupna tema za sve sto bi administraciji pomoglo po pitanju ciscenja i manje pitanja u odvojenim temama a mi entuzijaste sa pitanjima bismo mogli da caskamo ovde :)
[ vladd @ 18.07.2014. 06:45 ] @
Do sada sam nasao jednu dobru "formulu" za kupovinu polovnih vozila.
Kupiti od PRVOG vlasnika, koji je bio bar VRLO DOBAR u srednoj skoli
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 07:02 ] @
@vladd
Uvek u skrivenim porukama ;) Ima tu logike a isto tako neko razmisljanje je i pokusati potrefiti automobil koji vozi zena (ne baka do pijace) tipa Mazda2, VW Beetle prosli i nesto slicno sa pretpostavkom da nije vozen nasilnickim metodama. Opet samo pretpostavke ali mozda ima i logike.
[ Marko83 @ 18.07.2014. 07:23 ] @
Citat:
Branko Santo: ....a isto tako neko razmisljanje je i pokusati potrefiti automobil koji vozi zena (ne baka do pijace) .....
Odakle ti ideja da je ovo bolja kupovina?
Čast izuzecima ali stvarno misliš da žene znaju šta su obrtaji motora, gde se gleda temperatura motora i potrebu da se motor ne tera u visoke obrtaje dok je hladan?
Inače ovaj bravo jeste bolja kupovina ali samo ako nezavisni automehaničar potvrdi dobro stanje. Inače mu je cena prilično niska što odmah povlači mnoga pitanja...
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 08:17 ] @
Cast izuzecima zene koje sam ja upoznao da voze i kako sam video da voze uglavnom nikad ne teraju u visoke obrtaje a kamoli hladnog :) Tj desi im se ako im noga ostane na kvacilu a daju gas i to sve jace dok ne shvate da moraju da puste i kvacilo, ali realno desi se i meni :D
[ Zarko Silic @ 18.07.2014. 08:33 ] @
A ja bih se vodio necim drugim
Prvo bih pogledao iste modele istog godista i kilometraze i one najjeftinije odmah izbacio sa liste.
Zatim bih pogledao najskupljeg i prema njemu odabrao neki primerak koji podseca na ove najskuplje.
Ne bih gatao da li je zena vozila, ili baka na pijacu.
Mislim da se za 3000 eura ne moze kupiti korektan automobil tog godista koje si naveo.
Kod ovog "tvog" Brava trebas ustanoviti zasto je leva strana niza od desne za par santimetara. Da li je u pitanju sverna aberacija mobitela, ili ucestali prelasci preko lezecih organa reda.
[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 18.07.2014. u 10:01 GMT+1]
[ bakara @ 18.07.2014. 09:01 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Citat:
bakara:
Ja bih definitivno odmah uzeo taj fiat bravo.
Kako znas da je to bolje?
Postoje na desetine parametara koji uticu na opredeljenje pri kupovini polovnjaka. Marka, velicina, boja karoserije, a pogotovo fotografija na oglasu spadaju u one poslednje koji trebaju da prevagnu prilikom odlucivanja.
Pa ovde nemamo vise parametara vec samo model, godiste i kilometrazu i cenu.
Ostalo je predpostavljam postavljac teme uzeo u obzir.
Izmedju ta dva bravo je bolji.
Prvo bih pogledao iste modele istog godista i kilometraze i one najjeftinije odmah izbacio sa liste.
Zatim bih pogledao najskupljeg i prema njemu odabrao neki primerak koji podseca na ove najskuplje.
.
Ja radim totalno suprotno...
Zasto odbaciti najjeftinije automobile?
Tacno je, medju njima su najlosiji ali cesto i automobili koje vlasnici zele odmah da prodaju a ne da gube vreme javljajuci se na oglase.
Najskuplji oglasi su oni precenjeni i koji se nikada nece prodati i nisu reper nizasta.
Ja kad prodajem svoj auto uvek stavim u rangu najjeftiniijih i to se proda za par dana.
[ Zarko Silic @ 18.07.2014. 09:04 ] @
A ja sam siguran da ne bih kupio automobil koji ti prodajes.
Ni ti a ni Pisac.
Ljudi se razlikuju, znas.
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 09:13 ] @
Hvala na informaciji Zare ja iako gledam nikako ne mogu da vidim da je niza leva strana, cak mi se cini da je niza desna. :)
Ako baratamo sa 5-6 godina starim automobilom sa 100kkm predjenih i ako moram da platim 5k eura ili vise a nov je 9-10k eura, zar se ne isplati kupiti nov?
[ Lavlja_Jazbina @ 18.07.2014. 09:16 ] @
Branko Santo..Probaj da nadjes neki auto od prijatelja sa takvim parametrima koje si postavio.
Ako prijatelji kazu da im se ne isplati prodavati auto sa tvojim zahtevima,pretpostavi zasto prodavci tih
koje si nasao ,prodaju.
[ bakara @ 18.07.2014. 09:26 ] @
Citat:
Zarko Silic:
A ja sam siguran da ne bih kupio automobil koji ti prodajes.
Ni ti a ni Pisac. :D
Ljudi se razlikuju, znas.
Haha pa @zare to je uzajamno :)
Inace sam prodao par automobila kao prvi vlasnik, a inace sam i vrlo strog kao kupac.
Nego ne rece jel po tebi nije bravo bolja kupovina od ovog pola?
Ako je taj bravo ispravan on sigurno vredi taj novac pa cak i da je kriv kao sto kazes, mada ni ja to ne vidim sa mobilnog telefona....
[ ventura @ 18.07.2014. 09:50 ] @
Citat:
vladd:
Do sada sam nasao jednu dobru "formulu" za kupovinu polovnih vozila.
Kupiti od PRVOG vlasnika, koji je bio bar VRLO DOBAR u srednoj skoli:)
Kupiti od prvog vlasnika, po mogućnosti za manje pare nego što se prodaju auta izvučena iz poplava... San svakog srbina...
[ KrkaCiC @ 18.07.2014. 10:09 ] @
Citat:
ventura: Kupiti od prvog vlasnika, po mogućnosti za manje pare nego što se prodaju auta izvučena iz poplava... San svakog srbina...
Jos da ga prodavac saceka malo za novac
[ Nebojsa Milanovic @ 18.07.2014. 10:26 ] @
Lako je zafrkavati se ali kada se odlučiš da kupiš polovan auto stvarnost deluje otrežnjujuće. Iz mog skromnog iskustva sa polovnim autima nikako se ne bih mogao složiti sa Bakarinim rezonom, štaviše rekao bih da sam blizu Žaretovog.
@bakara, sećaš se da si me pitao za moj auto, rekao da ti se sviđa, pitao kako je moguće da je u takvom stanju, itd...
Takav auto mora biti među najskupljima na tržištu, konkuretno izašao me par desetina procenata skuplje od najskupljeg sličnog koga sam mogao kupiti.
To naravno ne znači da je svaki skup auto dobar, niti da je jeftin loš, samo znači da dobar auto ne može biti jeftin.
I nisam pronašao tu zakonitost koju pominješ oko stroge povezanosti cene i želje da se proda. Naravno da ima i takvih slučajeva, ali to se lako prepoznaje. Takve prodavce svakako treba elininisati, a to nikako ne znači da treba odbaciti skuplje aute zato što za njih obavezno važi da prodavci preteruju sa cenom.
U svakom slučaju, iskustvo u kupovini i uopšte odnosima sa ljudima puno znači, ali dobar auto nikako ne može biti jeftin, realno mora biti makar među skupljima na tržištu.
[ Nemanja @ 18.07.2014. 10:37 ] @
Citat:
KrkaCiC: Jos da ga prodavac saceka malo za novac :) :) :)
... i da mu ostavi registraciju ...
[ bakara @ 18.07.2014. 10:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
To naravno ne znači da je svaki skup auto dobar, niti da je jeftin loš, samo znači da dobar auto ne može biti jeftin.
Pa upravo ovako kako kazesm pravilo je da nema pravila i ne treba biti iskljuciv.
Kupio sam polovan auto ( prvi vlasnik) koji je covek cenio 9000 za 5000 jer mu je tata kupio novi auto, a kljuceve dobija tek kad proda ovaj....
Takodje sam kupio auto od direktora austrijske farmaceutske firme, prvi vlasnik, kupljen ovde, svi papiri i servisi....najjeftiniji u oglasima.
I da ne ponavljam dalje vec sam pisao o tome.
A i sam sam prodavao na slican nacin i uverio se da najjeftinije uvek prvo ode.
[ vladd @ 18.07.2014. 11:03 ] @
Koliko ja vidim, i dalje VAZI, moje pravilo..
CENA se ne spominje, kao relativno vazna. Svi znamo zasto je relativno vazna..niti je bitno da li je jeftin, niti previse da li je skuplji od ostalih, slicnih u ponudi...
Kupis od PISMENOG coveka, makar i ne bio tehnicki pismen(tipa zene..mada je to "problem" za apsolviranje, pa su prakticno irelevantne kao vlasnici), on ce svoj "nedostatak" tehnickog znanja nadoknaditi vecom cenom odrzavanja kod ozbiljnog majstora.
Uzimati vozilo od mutljavine, koji se par meseci bavi sekundarnim sirovinama, drugih par transportom od cementa do krompira, odrzavanjem "ako mora", sipanjem nafte u ulje da se razredi.., ili koriscenjem starog ulja nabavljenog kod "majstor Mute" koji fensi "budalama" menja ulje na 5-10kkm, a ulje je "masno" i "moze da tera" bar tri puta toliko...je na granici mazohizma...
HVALA, takva vozila nemaju cenu..
Kod pismenih je jasna situacija(prvi vlasnik je idealna verzija), niti ce takvi da prodaju nesredjeno "vozilo iz poplave", bila ta poplava u Valjevu ili Parizu..niti ce da zamaskirani krs, ili krs sastavljen iz dva tri krsa, da drze u posedu...
[ Lavlja_Jazbina @ 18.07.2014. 11:09 ] @
Citat:
I da ne ponavljam dalje vec sam pisao o tome.
Bakara,a pisao si i za slucaj kada si prodao krs kumu.;).
[ Zarko Silic @ 18.07.2014. 11:39 ] @
Svaka roba pronadje kupca.
Razlikuju se prodavci, ali se razlikuju i kupci.
Kriterijumi nisu kod svih ljudi isti. Nisu ni svi ljudi isti. Pogresno su nas ucili da jesu.
[ vladd @ 18.07.2014. 11:48 ] @
Ok, sve je to ok, ali, koliko razumem, sa OVOG foruma, ne zele korisnici da kupuju vozila kao da su clanovi Burek foruma
Sto mora da se covek degradira sa pamecu, kupovinom kola.
A to da svaka vreca nadje zakrpu, ili lonac poklopac, to je zivotna istina, nego razmatramo opciju univerzalnijeg karaktera pri kupovini vozila.
Nema svako mogucnosti da gubi mesece i mesece na tehnicku edukaciju(recimo i nepotrebnu) ili sakupljanje tehnickih informacija(sa objasnjenjima), ako se bavi sasvim drugim stvarima...sa kojima ostvaruje prihod...tipa lekar, pravnik...obucar...
Meni bas ovaj 406 deluje sumnjivo zbog te kilometraze. Ja nemam firmu,nisam komercijalista a sojim 25 god starim autom sam za 17 meseci presao oko 22000 km
I onda mi je sumnjivo da neko kupio karavan i presao za 11 punih godina samo 45000
I jos je od preprodavca.
Mada,mozda je stvarno tako i preprodavac uzeo za manje da bi zaradio,ali za 2950 + da preprodavac zaradi nesto,vlasnik je trebao da ga proda za max 2500
Sumnjivo
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 14:11 ] @
Znaci kupovina polovnjaka je ko prolazak kroz minsko polje. Nekad ce i budala da prodje i prezivi ali u vecini slucajeva ce da nagazi na minu.
Strucna osoba (javlja mi se scena minskog polja iz "Kelijevi junaci") ce moci da prodje sasvim solidno ali dok proverava svoju putanju moze biti da ce da ga upucaju svabe tj. da ga to vreme kosta mnogo.
Posao sam od ideje polovnjaka zbog male kolicine kilometara godisnje koje bih prolazio pa u zelji da smanjim "one time" troskove kupovine. Ali iz ove vase price nekako mi se cini da je definitivno manja glavobolja kupovina novog automobila ali i ne mora biti znacajno skuplje kada se pogleda 5 godine eksploatacije a pogotovo u nekom periodu ako bi se auto koristio 10 godina.
Ima li uopste smisla kupovatio polovnjak?
[ Java Beograd @ 18.07.2014. 14:17 ] @
@KrkaCiC
Kako si prešao 22.000 km za 17 meseci ?
Ja koristim auto:
- svaki dan do posla (oko 11 km) što izađe oko 22 km radnim danom, dakle mesečno oko 450 km, godišnje oko 5.500.
- ono: odlazak u nabavku, odlazak u grad, posete, prijatelji, rođaci i slično, nisam merio, ali neka je upola manje od poso-kuća varijante, dakle oko 200 km mesečno, godišnje oko: 2500 km
- jednom godišnje - letovanje - oko 2.500 km
- još nekoliko puta godišnje kraća putovanja + sve do sada ne pomenuto ("pod tačkom razno") - sve ukupno ne preko 2.000
Dakle, godišnje, gruba računica, pređem oko 12.000 km, a može se realno reći "ne izlazim iz kola". Zaista svaki dan sedam u auto, retki su dani kad uopšte ne koristim auto. Možda par puta godišnje.
Stvarno me zanima, kako neko, kome posao nije vezan za auto pređe kilomeražu koju si ti naveo.
[ Java Beograd @ 18.07.2014. 14:20 ] @
Citat:
Branko Santo:Ima li uopste smisla kupovatio polovnjak?
Ima, naravno. Postoje i automobili "kupljen u Srbiji, prvi vlasnik, uredno održavan u zvaničnom servisu". Šta fali ?
E sad, polovan je, naravno ali uopšte ne znači da je loš i da je krajnje izraubovan i da je "mačka u džaku".
Dakle, sušta suprotnost automobilima sa placa, doveženim sa placeva po Zapadnoj Evropi. Mada i za njih ne mora uvek da znači da su "prevara".
[ KrkaCiC @ 18.07.2014. 14:28 ] @
Citat:
Java Beograd:
Stvarno me zanima, kako neko, kome posao nije vezan za auto pređe kilomeražu koju si ti naveo.
Ne radim nigde trenutno,samo nesto honorarno,i tako sam presao 2500 za zadnjih mesec dana. Ostalo,jbm li ga
Zivim u manjem mestu,i cesto se odlazi do veceg grada (23km)+tamo se prave krugovi kroz grad. Do faxa bar jednom mesecno (oba pravca oko 150km),nekad i 2x za mesec. Auto koristi i otac,ali mnogo manje od mene. Uglavnom,prosecno me 100km kosta oko 750 din,tako da je jasno zasto ne izlazim iz auta. Deda zivi u selu (18km daljina) i cesto se ide tamo. Uglavnom auto se bukvalno vozi svaki dan. Nekad se zacudim kad vidim da sam u mom malom gradicu presao 10 km za prepodne
Za 18,5 meseci tacnije
Citat:
Java Beograd:
Dakle, sušta suprotnost automobilima sa placa, doveženim sa placeva po Zapadnoj Evropi. Mada i za njih ne mora uvek da znači da su "prevara".
Bas tako. Komsija je kupio auto na placu,zapalio preko 200 km u jednom pravcu i dovezao auto. Pogledao ga je,probao i to je to,bez nekih zalazenja u neke tehnicke detalje jer se ne razume previse,a majstora nije vodio sa sobom. I evo,auto ga sluzi vec 18,5 meseci
Inace,to od prvog vlasnika ne mora nista da znaci,znam decka koji vozi auto 2-3 godine i bukvalno mu vadi dusu,i posle predjenih 30-40 000 to je jelte auto sa urednom knjizicom,prvi i jedini vlasnik... a on je razgazen zestoko
Dakle,pravilo je da nema pravila
[ Bwe @ 18.07.2014. 16:50 ] @
Citat:
Branko Santo:
Znaci kupovina polovnjaka je ko prolazak kroz minsko polje. Nekad ce i budala da prodje i prezivi ali u vecini slucajeva ce da nagazi na minu.
Strucna osoba (javlja mi se scena minskog polja iz "Kelijevi junaci") ce moci da prodje sasvim solidno ali dok proverava svoju putanju moze biti da ce da ga upucaju svabe tj. da ga to vreme kosta mnogo.
Posao sam od ideje polovnjaka zbog male kolicine kilometara godisnje koje bih prolazio pa u zelji da smanjim "one time" troskove kupovine. Ali iz ove vase price nekako mi se cini da je definitivno manja glavobolja kupovina novog automobila ali i ne mora biti znacajno skuplje kada se pogleda 5 godine eksploatacije a pogotovo u nekom periodu ako bi se auto koristio 10 godina.
Ima li uopste smisla kupovatio polovnjak?
Upravo tako. Ja sam konkretno kupio polovan auto od rođene tetke. Auto je bio udaran (ništa strašno), ali sam zato 100% znao šta mu se dešavalo prethodnih godina, kako je održavan i kako je vožen. Hteo bih da ga zamenim za nešto novije, ali bih bio spreman da ga kupim samo na preporuku - dakle od poznanika i slično. Mada, kao što je i ovde navedeno, imam prijatelje koji su kupili automobil sa placa i odlično ih služi.
Neki preprodavci sa placeva kod nas su nudili i garanciju. Predpostavljam da toga ima i kod tebe, tako da probaj da se raspitaš oko toga.
[ aleksandarzz @ 18.07.2014. 20:01 ] @
Citat:
KrkaCiC:
Meni bas ovaj 406 deluje sumnjivo zbog te kilometraze. Ja nemam firmu,nisam komercijalista a sojim 25 god starim autom sam za 17 meseci presao oko 22000 km
I onda mi je sumnjivo da neko kupio karavan i presao za 11 punih godina samo 45000 :)
I jos je od preprodavca.
Mada,mozda je stvarno tako i preprodavac uzeo za manje da bi zaradio,ali za 2950 + da preprodavac zaradi nesto,vlasnik je trebao da ga proda za max 2500 :)
Sumnjivo :)
Auto je iz uvoza, a od nove godine se primenjuje imbecilni katalog AMSS-a za carinjenje (uz još imbecilnije tumačenje naše carine) po kome za sva vozila starija od 10 godina nisu predvidjena nikakva umanjenja ni uvećanja vrednosti. Tako da je sad sasvim normalno kupiti auto sa 300.000km, srediti ga malo i vratiti kilometražu na 50000km. Dažbine pri uvozu su iste u oba slučaja. Onda se auto još odveze na pregled gde se dobije izveštaj agencije za bezbednost saobraćaja kojim je utvrdjena i "prava" kilometraža - gledanjem na kilometar sat. Ostaje samo da se nadje žrtva kojoj se proda priča "Ma super sam ga našo, vozila baba samo subotom na pijac. Ništa nije muvano, vidi carinsku deklaraciju, znaš kolko me odrali što ima tako malu kilometražu. Pa i AMSS ga pregledao, i agencija za bezbednost potvrdila. Oni ga na kompjuter kačili da provere, evo vidi izveštaj sa pečatom..."
[ ventura @ 18.07.2014. 20:08 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kako si prešao 22.000 km za 17 meseci ?
Pa to je samo 22.000km godišnje, to nije ništa..
Ja prelazim 36.500km zadnjih par godina, i to smatram da nije ništa, jer sam pre toga prelazio po 55-60 hiljada godišnje (dosta sam putovao po regionu)...
Roundtrip do posla i nazad mi je tačno 4.2km, a na šta mi ode onih ostalih 35.5 hiljada, nemam pojma...
Što se tiče polovnih automobila, moja sledeća kupovina će definitivno biti polovan auto, jer prethodna dva sam kupio u salonu, i prosto me duša boli da nakon 3 godine auto moram da prodam za 50% originalne cene novog (iliti 35% od originalne cene ako se računa kataloška vrednost bez popusta na dan kupovine)... A sve to jer u oglasima ima "isti takav", jeste da ima slabiji motor, jeste da je imao bataljon vlasnika, jeste da nema ni 10% opreme, jeste da je par godina matoriji i prešao par stotina hiljada više pre nego što je završio u nekoj poplavi, ali to nema veze... "Isti takav" se prodaje u oglasima, i ja ako uopšte planiram da u dogledno vreme prodam svoj auto kupljen u salonu u Srbiji, održavan u ovlašćenom servisu, moram da ga ponudim po ceni kao što ih prodaju ti iz poplava...
[ SASASTA @ 18.07.2014. 20:17 ] @
kupovina polovnog auta je VELIKA lutrija i sreca ima velikog udela.
mozes kupiti krs i platiti puno a mozes za male pare kupiti solidan autic.
ne mora bas prvi vlasnik ali je preporuka da ga je ta osoba vozila bar 2 godine.pozeljno vise.
treba gledati auto ali i vlasnika.ako je vaspitan fino obucen i nije nervozan verovatno se i lepo ophodio prema autu.
[ ventura @ 18.07.2014. 20:20 ] @
Sve to stoji ali isto tako je razlika da li kupuješ polovnjak star max 1-2-3 godine (kao što npr. ja gledam za sebe) koji je maltene sigurno imao samo jednog vlasnika i koji je još uvek relativno nov automobil ili kupuješ auto star 10+ godina koji je prošao kroz ko zna koliko ruku, i ko zna šta sve može da mu fali...
[ AstralPro @ 18.07.2014. 20:35 ] @
Citat:
Branko Santo:
@vladd
Uvek u skrivenim porukama ;) Ima tu logike a isto tako neko razmisljanje je i pokusati potrefiti automobil koji vozi zena (ne baka do pijace) tipa Mazda2, VW Beetle prosli i nesto slicno sa pretpostavkom da nije vozen nasilnickim metodama. Opet samo pretpostavke ali mozda ima i logike.
Ne, zene nisu dobri vozaci.
[ cika dacha @ 18.07.2014. 20:50 ] @
ventura@ nikad nisam imao ganc nov auto bas iz tih razloga jer za 2-3 god izgubis 50% od cene.
lepo uzmes ato sa 30.000km u garanciji i uzivas! http://www.autoscout24.ch/
[ Flo33 @ 18.07.2014. 21:32 ] @
Definitivno je najbolje uzeti testni, izložbeni auto. Dakle <10.000km, u principu nov, obično dosta jeftiniji od novog, par hiljada evra, puna garancija.
Apropo teme, Branko, nisu li Škode jeftinije tu? Mislim da bi za parametre koje si postavio neka fabija bila super. Dosta pouzdani auti, verovatno jeftini servisi i delovi, a velika ponuda. (☝︎ponuda ☟cena)
[ Branko Santo @ 18.07.2014. 21:50 ] @
@Flo33
Hvala na savetu svakako cu pogledati i te iz salona ima logike.
Ima samo jedan mali problem a to mi je sto Fabia sama po sebi izaziva neku nelagodu u meni :) Zvuci cudno ali eto bas Fabia je tako nezgodna za mene.
[ ventura @ 18.07.2014. 21:52 ] @
Citat:
Flo33: Definitivno je najbolje uzeti testni, izložbeni auto. Dakle <10.000km, u principu nov, obično dosta jeftiniji od novog, par hiljada evra, puna garancija.
U Srbiji se to uopšte ne isplati.
Evo ti npr. Weltauto/Porsche (Audi)
Audi A6 2.0 TDI Multitronic Sport plus, 5000km, 2014. godište, cena 43.990 evra link
Taj auto, nov, košta 41.873 evra bez opreme. S obzirom na to da je najnormalnije da se izboriš za popust u visini od bar 50% cene opreme, ovaj njihov test polovnjak dođe otprilike isto kao da si uzeo potpuno nov auto od njih.
Ja sam pre 3 godine u Poršeu dobio 100% popust na dodatnu opremu, i auto od 47 hiljada sam platio 34 hiljade (33400 osnovna cena + 13500 dodatna oprema), ali to je verovatno bio ekstreman slučaj (kraj godine, loši poslovni rezultati itd.), ali ne sumnjam da bi u svakom trenutku mogao da izboksujem bar 50% popusta na svu dodatnu opremu. Tako da kada se to uzme u obzir, ta njihova testna auta uopšte nisu dobar deal, naprotiv.
[Ovu poruku je menjao ventura dana 18.07.2014. u 23:26 GMT+1]
Evo, za par sekundi pretrage, a sigurno bi našao i povoljnije da se potrudim. Plus na testno bi sigurno još 500-1000e išlo dole.
[ etjen @ 18.07.2014. 22:56 ] @
mislim da testni auto kod nas baš i nije neka prilika za uzimanje, šta više, kada sam uzimao auto, to sam izbegavao.
Prvi razlog jer i nisu nešto jeftiniji od novih, a drugi jer ih je akao skoro svako (ponajmanje ljudi koji dođu da isprobaju auto, a mnogo više zaposleni u salonu-oni se baš
iživljavaju)
Auto od prvog vlasnika star par godina je najbolja varijanta. Ja sam prodao svoj auto kog sam kupio novog nakon 2,5 godina sa 40 i nešto hiljada na satu i
auto je bio kao nov. Imao je par sitnih ogrebotina na parkingu od vrata, a enterijer apsolutno kao iz salona. Apsolutno nikakvi tragovi korišćenja
se nisu videli na enterijeru nakon više od 4okkm
Zato mi je onaj Pežo sa ''šatro'' 50-tak hiljada smešan...
Evo i par slika mog enterijera nakon pomenute km
[ Flo33 @ 18.07.2014. 23:11 ] @
Etjen, ne mogu govoriti o Srbiji, govorim o Sloveniji, i rekao bih da je Branko, odnosno Češka tu negde bliže Slo, nego Srb po stanju poslovanja. Recimo, šanse nema da bilo ko sedne u testni auto bez putnog naloga. Ni zaposleni, ni potencijalni kupci. Kupac potpiše ugovor koji je vremenski ograničen u trajanju probne vožnje o uslovima iste. Verovatno se i izgazi koji put. Ništa strašno, neće mu ništa biti, a i tako si u garanciji bar 4 godine.
E sada pogledaj sa druge strane, kupiš od vlasnika koji prodaje auto posle 30-40kkm. Razlog je možda čisto materijalne prirode, i taj je najbolji. Dakle čovek imao keš, kupio auto, čuvao ga, zaškripalo, prodaje skoro nov auto.
Ali sta ako je to neko ko uzima aute na lizing svake 2 godine. Sigurno ga neće čuvati ne znam kako. Uostalom, ko prodaje skoro nov auto za veliku razliku u novcu, osim očajnog čoveka, ili onoga koga boli ona stvar i za auto i za pare.
Tu nema pravila, ali treba uzeti obe varijanta u obzir, i za tako relativno nove aute se upravljati cenom i opremom. Ili da ti se posreći kao Venturi. Znam da ovde nema firme koja bi ti dala 13.000e opreme na poklon.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.07.2014. 23:14 ] @
Etjen, prošli put sam propustio da kažem da mi je žao što tog Swifta nisi ponudio ovde na ES-u i evo činim to sada.
Ja bih ga kupio momentalno. Za to za šta je on namenjen i koliko košta, nema boljeg auta.
[ Flo33 @ 18.07.2014. 23:24 ] @
Nebojša, pa otvori temu ili tu, ili negde na forumima tipa kupujem-prodajem, ako postoji varijanta da se ograniči na aktivne forumaše.
[ Nemanja @ 19.07.2014. 00:00 ] @
Pa uzme se broj poruka, min 100 i to je to.
[ ventura @ 19.07.2014. 00:11 ] @
Citat:
Flo33:
Ali sta ako je to neko ko uzima aute na lizing svake 2 godine. Sigurno ga neće čuvati ne znam kako. Uostalom, ko prodaje skoro nov auto za veliku razliku u novcu, osim očajnog čoveka, ili onoga koga boli ona stvar i za auto i za pare.
Pa vidi, moj primer je da moj auto "realno" vredi 22-25 hiljada zbog toga što je od prvog vlasnika, kupljen nov u srbiji, redovno održavan, itd. međutim ja za njega ne mogu da dobijem više od 16-17-18 hiljada jer se za toliko prodaju primerci koji su negde u Francuskoj izvučeni iz neke poplave, prešli pola miliona kilometara i promenili petvlasnika... Mislim, mogu ja da oglasim moj auto za "realnu" cenu, i da čekam godinu dana nekoga koga će zanimati da plati to što ja nudim, ali je to besmisleno... Plus što prodaja polovnog automobila vuče neizbežno cimanje na telefon od strane likova koji nemaju ništa drugo u životu osim gomile slobodnog vremena...
[ Lavlja_Jazbina @ 19.07.2014. 06:51 ] @
Sta planiras?Ovaj ostavljas zeni a ti uzimas,sta?Kakvi su tvoji reperi kupovine auta za sebe?
[ etjen @ 19.07.2014. 08:51 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Etjen, prošli put sam propustio da kažem da mi je žao što tog Swifta nisi ponudio ovde na ES-u i evo činim to sada.
Ja bih ga kupio momentalno. Za to za šta je on namenjen i koliko košta, nema boljeg auta.
eh, razmišljao sam ja o tome ali sam mislio da ES ne dozvoljava takvo reklamiranje... Sad je i meni žao, posebno što bi voleo
da ode nekom ko bi ga čuvao.
Ova devojka što ga je uzela ga baš i nešto ne čuiva mnogo Videh ga skoro u gradu... Kod mene tako prljav i zapušten nije bio nikad...
[ etjen @ 19.07.2014. 09:07 ] @
Citat:
Flo33:
Etjen, ne mogu govoriti o Srbiji, govorim o Sloveniji, i rekao bih da je Branko, odnosno Češka tu negde bliže Slo, nego Srb po stanju poslovanja. Recimo, šanse nema da bilo ko sedne u testni auto bez putnog naloga. Ni zaposleni, ni potencijalni kupci. Kupac potpiše ugovor koji je vremenski ograničen u trajanju probne vožnje o uslovima iste. Verovatno se i izgazi koji put. Ništa strašno, neće mu ništa biti, a i tako si u garanciji bar 4 godine.
za drugde ne govorim i vrlo moguće da si u pravu, ali ovde je u većini tako kako rekoh
[ vladd @ 19.07.2014. 09:26 ] @
Pa dobro, mozda se i u Srbiji nesto menja, silom ili milom. Sve vise je korektnih kupovina, sve manje raznih "auto mafija".
Ne kazem da su nestale, ali nece vise ljudi da bacaju sve teze zaradjen novac.
Podrzavam ideju da, ko hoce, ponudi na ES-u korektnog polovnjaka, svog ili poznatog, pa da mozemo da negde bar da olaksamo glavobolje oko kupoprodaje polovnjaka...
To rada specijalizovani auto forumi, i za vozila, delove, alate i usluge, i mogu se uspostaviti kriterijumi da se izbegnu "padobranci" prevaranti, koji bi dobru nameru iskoristili za prevaru.
A i dosta se "znamo".., pa mozemo da preslisamo svakog novajliju ili fals reklamu, mislim neplacenu...
[ djordje1979 @ 19.07.2014. 19:25 ] @
@ventura
Zasto prodajes auto kojie je 3 godine star? To je prilicno nov auto. I pri tome hoces da kupis polovnjaka od 1-2-3 godine starosti jer se ne isplati kupiti novog. WTF.
Sta si dobio?
[ ventura @ 19.07.2014. 20:58 ] @
Citat:
djordje1979: @ventura
Zasto prodajes auto kojie je 3 godine star? To je prilicno nov auto. I pri tome hoces da kupis polovnjaka od 1-2-3 godine starosti jer se ne isplati kupiti novog. WTF.
Sta si dobio?
Pa dosadio mi je :)
A i nakon 2-3-4 godine je totalno pristojno vreme da menjaš auto...
[ BB308 @ 19.07.2014. 21:17 ] @
Nije problem naći auto sa malom km ali jača cena se podrazumava naravno. Prelazim + 100 mkm godisnje sa vozilom od firme , plus sa mojim autom oko 10000. Mozda to nekom zvuci čudno, ali 90% ljudi koje znam prelaze 10-15000km godisnje, uglavnom imaju drugi manji auto za grad.
Sa zadnjim sam presao oko 45000 za 4 godine, kad sam ga prodao imao je oko 230 mkm, pravih, jelte. Meni je bio očuvan i odrzavan, a i većini sto su ga videli. Steta sto imam samo jednu sliku unutra ali...steta i sto ga proda.Pozz.
[ djordje1979 @ 19.07.2014. 21:20 ] @
Ok dosadio ti, legalan argument, ali onda moras da kupis nov auto.
Nema nikakvog smisla da menjas svoj auto (3. star) koji je u "top formi" za macku u dzaku (2-3 g.).
Sem ako nemas coveka od poverenja, pa znas sta kupujes. Inace ja se ne bih igrao...
[ Lavlja_Jazbina @ 19.07.2014. 21:45 ] @
Zasto,ima zdrav razum vozaca koji godisnje prelazi evropsku kilometrazu i takav auto dosadi posle 3-4
godine.Druga je stvar ekonomski ko kako moze da podnese gubitak na ceni,ali je i van pameti voziti jedan auto
koji je kupljen nov,recimo 8 godina.
[ djordje1979 @ 19.07.2014. 21:53 ] @
Nisi me razumeo.
[ ventura @ 19.07.2014. 22:51 ] @
Citat:
djordje1979: Ok dosadio ti, legalan argument, ali onda moras da kupis nov auto.
Nema nikakvog smisla da menjas svoj auto (3. star) koji je u "top formi" za macku u dzaku (2-3 g.).
Sem ako nemas coveka od poverenja, pa znas sta kupujes. Inace ja se ne bih igrao...
Kako nema smisla? Hoću da promenim Audi A4 za BMW 5 godinu dana mlađi.
Kakva tačno mačka u džaku može da bude auto star konkretno 2 godine, prešao 70.000km i koji je još uvek u fabričkoj garanciji? Npr, konkretno ovaj BMW 525d xDrive
Ovaj auto je verovatno imao samo jednog vlasnika, imao je jedan servis na 30.000 km koji je verujem odrađen (sigurno ga nije vozio neki socijalni slučaj), i kad bi ga uzeo sasvim sigurno da bi ga odvezao na servis na detaljnu kontrolu i zamenu svih potrošnih delova koji se inače menjaju, osim ako očigledno nisu u dobrom stanju, čisto da ne razmišljam...
Sa druge strane, ako kupim polovan auto za 35-40 hiljada, za 3 godine ću na njemu izgubiti manje novca nego na novom, što znači da mogu da vozim auto više klase, za 30-40% manje novca.. Prethodna dva auta sam kupio nova u salonu, i ono, nemam taj neki fetiš za tim.. Jeste to lepo da ti znaš da je tvoje dupe prvo i jedino sedelo za tim sedištem, i da ti miriše auto na novo, ali i u ovom drugom slučaju, uopšte nisam gadljiv.
I treći faktor, koji je isto tako interesatan, sada da li je u pitanju urbana legenda ili ne, ali cenim da postoje razlike u kvalitetu auta koji se prodaje u Nemačkoj i u Srbiji.
[ vladd @ 20.07.2014. 00:37 ] @
O "gubljenju" novca za tri godine ne vredi pricati, finansijska kriza jos traje, pa su razna "gubljenje" neizvesna, ali u predvidjanjima velika.
Tako da je prica o gubljenju novca samo psiholoski trik, isprazno opravdnje za losu, a veliku investiciju.
Davanje gomile novca, u jednom trenutku je ozbiljan gubitak, za razliku od kredita, ili cak lizinga, ma kako skup bio
[ Branko Santo @ 20.07.2014. 07:59 ] @
@Ventura
Svidja mi se tvoja logika. Koliki popust u odnosu na nov ocekujes sa tvojim primerom tipa 2 godine i 70kkm?
Pokusao sam da pregledam kod mene na trzistu tako neke primere i oko 30% moze da se "profitira" kod odredjenih brendova.
Sada imam firmin lizing i kolega mi je rekao da posle 3 godine (kad je vreme za zamenu) moze da se otkupi za oko 50-60% originalne cene.
[Ovu poruku je menjao Branko Santo dana 20.07.2014. u 10:00 GMT+1]
[ ventura @ 20.07.2014. 09:41 ] @
Trenutno vozim Audi A4 koji sam platio 34 hiljade, ali to je baš bio ekstreman slučaj da se sve pogodilo pa sam uspeo da izboksujem taj popust, da kažemo da je realnije da sam taj auto platio 38-40 hiljada jer je kataloška vrednost nekih 47 hiljada.
Ja sada nakon 3 godine taj auto mogu realno da prodam za možda 17 hiljada, što znači da me godina vožnje košta 7000-7500 evra u amortizaciji (gubitku vrednosti). Ja sam realno 'izgubio' 5600 evra godišnje na ovom autu, ali to nije relevantno za iduću kupovinu, jer verovatno neću uspeti da izboksujem tako povoljne uslove idući put.
Ako uzmem polovan auto za 35 hiljada (npr. taj gore BMW), za tri godine ću moći da ga prodam za 21-22 hiljade (jer on neće toliko drastično gubiti na vrednosti kao nov) što znači da me vožnja tog auta godišnje košta 4300 evra što je maltene duplo jeftinije negoda kupim nov auto.
[ vladd @ 20.07.2014. 11:40 ] @
Ja ti predlazem da ne razmisljas uopste o "gubicima", posto je sama nabavka vozila ulazak u vrzino kolo troskova...
Ako ces da se zabavljas sa "troskovima", bolje je da kupis stan u Grckoj i da imas 2-3k€ prihoda godisnje, neka je i manje, neka je i "pozitivna nula", to je znacajno veci prihod od minusa 8-10k godisnje("igra" sa cenom plus tekuci troskovi vozila)..
Ili da zamislis racunicu, vozis ga 5 godina, pa te godina koriscenja kosta 7k evra, a sve sto dobijes prodajom je "profit"..
Auto industrija je zamisljena da ONA profitira, na korisnicima je da PLACAJU...
[ ventura @ 20.07.2014. 12:11 ] @
To otprilike i jeste ideja, stim što naravno gledam kako da me nešto košta što manje a da dobijem što više...
A što se tiče ovog drugog dela, tu otprilike imaš razmišljaenje poput moje žene, pa zato i gledam nešto u rangu 35-40k :) Mada generalno to je potpuno ok razmišljanje, da kupim neki auto od 60-70-80 hiljada za par godina bi izgubio solidnu garsonjeru na padu vrednosti..
[ Nebojsa Milanovic @ 20.07.2014. 13:07 ] @
Nemojte da linkujete automobile na raznim autoplacevima i ostalim sličnim mestima na netu.
Takvi postovi nemaju nikakvu vrednost i samo prljaju temu, jer na takvim mestima automobili ostaju samo par dana a zatim nestaju.
Ako želite neki auto da pokažete, uradite print-screen tog oglasa i okačite ovde u temu, na ES-ov server (pomoću opcije "Upload uz poruku"), ne na ko-zna-koje strane servere (jer je i njihova trajnost pod znakom pitanja).
To je najbolji način da to što pokazujete ostane trajno u temi i da služi kao ilustracija onoga šta želite da kažete.
edit: ispuštena reč
[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 20.07.2014. u 22:56 GMT+1]
[ Flo33 @ 20.07.2014. 14:19 ] @
Meni Ventura ne ide tvoj račun u glavu nikako. Dakle imaš A4 od prvog kilometra, dobio si ogroman popust za njega, apsolutno svaki km na njemu je tvoj, pretrpeo si največi gubitak u prve 3 godine, dakle svaka sledeća godina je manji gubitak vrednosti nego do sada, (amortizacija je sve manja) i hoćeš da zameniš taj auto za isto star, ili godinu mlađi, skuplji, (znači još godina dana visokog gubitka na ceni, na kojem nemaš 13000k na popustu za opremu) jer...? Dobiješ pola metra lima? Apsolutno nema benefita preći sa A4 na BMW seriju 5, osim ako je karavanska izvedba. Plus što ćeš teško dobiti više od 20k za 6-7 godina star auto.
Ok, ti si druga grupa ljudi, "dosadio mi, može mi se" i to je ok i apsolutno legitmno, i šta više, lično sam za to, ali čemu onda pravdanje ekonomskog interesa, kada ga apsolutno nemaš tu. Uopšte ne razmišljaj o mogućoj uštedi jer je nema ni u kom slučaju.
[ ventura @ 20.07.2014. 14:45 ] @
Računica je u kontekstu da nakon 3 godine želim da promenim auto, pa da li da kupujem nov auto opet u rangu 35-40k ili da kupim polovan auto u istom rangu cene.
Slažem se da sam u ovom trenutku najviše izgubio na autu, i da ću u naredne tri godine da izgubim možda još sveukupno 7-8 hiljada u poređenju sa 17 hiljada u prve tri godine, ali šta da se radi... Najbolje bi bilo da se venčam za auto pa da ga vozim dok se ne raspadne, tada ću najmanje izgubiti :)
Da li ima razlike između A4 i serije 5, i da li se ta gimnastika 'isplati', to je sada diskutabilno... Generalno serija 5 je sigurno veći, a samim tim i udobniji auto (namerno neću da uzimam M opremu, jer na Audiju imam S-Line opremu/ogibljenje + 18" gume, i to je udobno kao konjska zaprega... ), trebalo bi da je i brži (218ks naspram 170 ks), a možda je i bezbedniji jer je nešto teži...
[ Flo33 @ 20.07.2014. 15:17 ] @
Razumemo se, i žena dosadi nakon 3 godine :)
Imaš dobar ukus, to je definitivno.
[ SASASTA @ 20.07.2014. 15:23 ] @
Citat:
ventura:
Računica je u kontekstu da nakon 3 godine želim da promenim auto, pa da li da kupujem nov auto opet u rangu 35-40k ili da kupim polovan auto u istom rangu cene.
Slažem se da sam u ovom trenutku najviše izgubio na autu, i da ću u naredne tri godine da izgubim možda još sveukupno 7-8 hiljada u poređenju sa 17 hiljada u prve tri godine, ali šta da se radi... Najbolje bi bilo da se venčam za auto pa da ga vozim dok se ne raspadne, tada ću najmanje izgubiti :)
Da li ima razlike između A4 i serije 5, i da li se ta gimnastika 'isplati', to je sada diskutabilno... Generalno serija 5 je sigurno veći, a samim tim i udobniji auto (namerno neću da uzimam M opremu, jer na Audiju imam S-Line opremu/ogibljenje + 18" gume, i to je udobno kao konjska zaprega... ), trebalo bi da je i brži (218ks naspram 170 ks), a možda je i bezbedniji jer je nešto teži...
nemoj da kupujes nego lupi tvom autu cenu i napisi da moze zamena za takav auto kakav hoces .pa vidi sta se nudi ,mozda nesto naidje.
a ako ne onda moras da prodas pa razmisljaj dalje.
ako imas para za bacanje kupi nov a ako nemas polovni od 3-4 god je najbolja kupovina(normalno ne onaj koji je presao preko 300 hilj)
[ ventura @ 20.07.2014. 16:02 ] @
Citat:
SASASTA: nemoj da kupujes nego lupi tvom autu cenu i napisi da moze zamena za takav auto kakav hoces .pa vidi sta se nudi ,mozda nesto naidje.
Isuviše smo mi malo tržište da bi našao ono što me zanima (2012/2013 godište BMW 525d xDrive, sa automatskim menjačem, navigacijom, crnim/braon enterijerom, manje od 80k km, neoštećen, nepoplavljen itd.)
Citat:
SASASTA:
ako imas para za bacanje kupi nov a ako nemas polovni od 3-4 god je najbolja kupovina(normalno ne onaj koji je presao preko 300 hilj)
Suština je u tome što ja ne vidim razlog zašto bi bacao tolike pare na nov auto, kada za 40-50% manje novca od novog mogu da dobijem odličan auto star 2 godine.
[ tdusko @ 20.07.2014. 17:46 ] @
Ja delim Venturino misljenje 100%. Jedino je nejasno kako mu se desila takva greska sa audijem prosli put, ali dobro, kad su zene i kola u pitanju tu i najbolji lako pogrese . Em audi, em nov, ali sada ce sve doci na svoje mesto . Petica je mnogo bolji auto od a4, jedino bih ja xdrive sa aut. menjacem u verziji 525d preskocio i isao na 530d. Izbora ima fala bogu koliko hoces onog trenutka kada kupovina u DE nije problem. Godinu-dve starih sa do 50k Km, premium selection ima dovoljno da svako nadje nesto za sebe.
[ ventura @ 20.07.2014. 19:05 ] @
Ova nova serija BMW-ova od pre par godina su prvi koji mi se sviđaju, pre toga enterijer nisam mogao da smislim, pogotovo onu instrument tablu iz 80-tih :)
Da idem na 3.0 motor onda bi definitivno uzeo neki A6 Avant i to sa onim novim motorom od 300 konja, ali zbog razlike u registraciji hoću ovaj 525, jer je 2.0 motor a ide sasvim pristojno.
U Srbiji je registracija za npr. 525d 300 evra, a za 530d 1120 evra, znači 820 evra više.
Kad u to uračunam kasko koji će u prvoj godini 1680 evra za 525d, a za 530d bi bio par stotina skuplji, to mi je taman jedan novi set guma godišnje...
[ Flo33 @ 20.07.2014. 19:30 ] @
1680e kasko za 525d? Fijuuu
registracija 1120e??😱
[ supermario @ 20.07.2014. 20:02 ] @
Nakon svega racenog cini mi se da je najbolja kupovina automobil koje je star 2 do 3 godine, koji je od prvog vlasnika i koje je presao od 70 do 90 000 km, koji je redovno i pravilno odrzavan, obavezno ima servisnu knjigu, nije udaran, nije poplavljen itd.Taj sigurno i kosta, ali mislim da je to najbolja kupovina uopste gledano i da za takav auto vrijedi platiti i malo vise, jednom sam tako pazario i nisam se pokajao, ako Bog da opet ista logika kad dodje vrijeme za promjenu vozila.
Pogledah i polisu kasko osiguranja: za auto 2008.godiste, ful kasko je 516 km ili oko 260 eur godisnje, vrijednost vozila oko 6000 eur
[ ventura @ 20.07.2014. 20:02 ] @
Ta kasko cifra je sa mojim popustom od nekih 40% (koji verujem da mogu da zadržim).. Ali generalno u Srbiji je kasko za rizičnu grupu Audi/BMW/Mercedes/Porsche nekih 5-7% od osigurane vrednosti.
Registracija je 1120 evra za 3000 kubika, za motor od 2000 kubika je 300 evra.
[ Flo33 @ 20.07.2014. 20:23 ] @
Registracija (letna dajatev) u Slo za 1800cc-2500cc je 153e za 2500cc - 3000cc je 282e. Ja sam plaćao 500e za 4500cc
i kasko je jeftiniji dosta..
[ srdjee @ 20.07.2014. 20:39 ] @
U Srbiji bi za 4500cc platio oko 200000 din tj oko 1700e :D
[ tdusko @ 20.07.2014. 21:24 ] @
@ventura
Smetnuo sam s`uma registraciju totalno tako da 530d nema rezona kupovati u Srbiji jer skidaju kozu sa ledja, ali da je mera mera je :)
[ djordje1979 @ 20.07.2014. 21:57 ] @
Ja sam se vodio logikom da ti nemas pojma kolko je auto presao za 2 god. Mozda je presao i 300k km, a oni ga vratili na 70k. Ne znam koliko ti je to proverljivo.
Zato sam rekao da je macka u dzaku.
Ali ako postoje tako dobre metode procene stanja vozila onda go for it. Sto da ne.
Cak se i meni svidja dizajn BMW 525dx-a.
[ ventura @ 20.07.2014. 22:31 ] @
Pa vidi, da je spavao u njemu, nema šanse da je za 2 godine mogao da pređe više od 150k km... A da je prešao preko 100k pa vraćena kilometraža, to bi se primetilo, osim ako nije menjako kompletan enterijer.
Ako je auto star 2 godine i ima 70k km, to je zdravih 35k godišnje, što je sasvim normalna cifra. Da je auto star 10 godina pa ima samo 70k, to je već sumnjivo, ali za auto od 2 godine mislim da je to potpuno ok.
[ Flo33 @ 20.07.2014. 22:58 ] @
Koliko imas na Audiju?
[ SASASTA @ 20.07.2014. 23:05 ] @
moras imati u vidu da malo vozaca tako razmislja i auto vozi dokle ga lepo sluzi i kad pocne da pravi probleme onda ga menjaju.i retko se auto menja pre 200 hilj.a dnevno ko putuje nis-bg predje 500 km,a godisnje preko 150hilj.
retko ko menja samo zato sto mu dosadi.posebno ako kosta kao stan van beograda.
ovde mozes kupiti stan za 20-ak hiljada.
[ ventura @ 20.07.2014. 23:13 ] @
Citat:
Flo33:
Koliko imas na Audiju?
Danas pogledao, 124 hiljade i nešto sitno.
Citat:
SASASTA:
moras imati u vidu da malo vozaca tako razmislja i auto vozi dokle ga lepo sluzi i kad pocne da pravi probleme onda ga menjaju.i retko se auto menja pre 200 hilj.a dnevno ko putuje nis-bg predje 500 km,a godisnje preko 150hilj.
A ko to dnevno putuje Niš-Beograd? :)
Možda ima neko dnevno putuje Beograd-Oslo, pa taj pređe 700 hiljada godišnje :)
Citat:
SASASTA:
retko ko menja samo zato sto mu dosadi.posebno ako kosta kao stan van beograda.
Retko menja onaj koji vozi auto od 5 hiljada, jer verovatno nije u mogućnosti da ga menja kad mu dosadi, ali onaj koji vozi auto od 50 hiljada sigurno da nema (finansijskih) problema da ga zameni kad mu dosadi.
[ SASASTA @ 20.07.2014. 23:51 ] @
dobro pobedio si zameni auto.
prodaj tvoj i kupi drugi.
[ Flo33 @ 20.07.2014. 23:55 ] @
↑↑Tačno tako.
Samo mi svejedno žao da relativno mlad auto sa kilometražom koja nije još kritična menjati za ajde da kažemo nepoznanicu. U stvari, najviše mi bode oči što se odričeš 13.000e tako lako :)
Tj poklona u vidu opreme, da se razumemo.
Jedan, ajde da ga nazovem komšija, rus, je prodavao A8 4.2 fsi quattro u maksimalnoj opremi za 50.000e prošle godine, auto nije bio ni godinu star, a nije imao ni 5k km.
Sada ga više ne prodaje, od onda nije naredio još 5k km, stoji mi pred prozorom, gledam kako se menaju godišnja doba, a auto u istom mestu :( tako da može da se nađe prilika dobra..
Mada nisam siguran ni da se seća da ga ima uopšte..
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 00:37 ] @
Citat:
etjenva devojka što ga je uzela ga baš i nešto ne čuiva mnogo Videh ga skoro u gradu... Kod mene tako prljav i zapušten nije bio nikad....
A ja sam, izmedju ostalog i zbog toga sto bih bio primoran da ga takvog gledam, odbio da prodam jedan svoj automobil jednoj musteriji samo zato sto mi musterija nije bila simpaticna, mada je nudio vise novca nego sto sam trazio
[ sasa022 @ 21.07.2014. 00:41 ] @
primer 1
mercedes-benz-e-200-cdi
EZ 04/2012 - 319.500 km
primer 2
skoda-superb-combi-2-0-tdi
EZ 05/2012 - 291.000 km
primer 5
mercedes-benz-e-200-cdi
EZ 05/2011 - 378.000 km
[ Drivee @ 21.07.2014. 02:50 ] @
Noramlan auto na zapadu, ako je putnicki, tj recimo Audi A4 i sve jace, Ford Mondeo, Mercedesi ne A klase, prelaze za 4-5 godina oko 500000 km, tada idu na autoplaceve i tada se to transportuje u Srbiju itd. Vraca im se kilometraza na oko 150000 i prodaje. Nemojte da se zaludjujete.
Jel neko moze da obajsni cenu Suzuki Samuraj iz 1987 godine 3800 eura..???
[ Branko Santo @ 21.07.2014. 06:40 ] @
@Drivee
Jedino ako imaju posao putnickog prodavca. Sve i da putuju 100km u jednom smeru do posla to je 48 (nedelja) x 5 (dana) x 200 (km) = 48.000km godisnje, neka je 60kkm opet dosta daleko od tvoje pretpostavke od 100-125kkm. Retko je takve i videti sa 5 godine starosti jer se obicno prodaju posle lizinga koji je 3 godine :)
[ ventura @ 21.07.2014. 08:00 ] @
Citat:
Drivee:
Noramlan auto na zapadu, ako je putnicki, tj recimo Audi A4 i sve jace, Ford Mondeo, Mercedesi ne A klase, prelaze za 4-5 godina oko 500000 km, tada idu na autoplaceve i tada se to transportuje u Srbiju itd. Vraca im se kilometraza na oko 150000 i prodaje. Nemojte da se zaludjujete.
Nisu na zapadu baš svi taksisti :)
100 hiljada godišnje, smanji ribu, pobiću decu :)
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 10:52 ] @
Mnogo se prelazi kilometara na zapadu. I mnogo se lazira kilometraza, ali na ovom spomenutom BMWu je nemoguce lazirati tako da strucnjak to relativno lako i brzo ne otkrije.
[ botr @ 21.07.2014. 11:27 ] @
Takav auto bi morao da ima kompletnu servisnu dokumentaciju sa racunima, i naravno, ta dokumentacja se moze/mora proveriti u servisu, tako da nema lazi i nema prevare. Cak se takvi automobili mogu naci i kod ovlascenih prodavaca (zamena staro za novo).
[ Branko Santo @ 21.07.2014. 13:11 ] @
Pokusavam da zakljucim odnose polovnih i novih automobila i da izvucem matematicku racunicu stoga da probam sa jednim primerom. :)
Kako gledam manje automobile za primer cu uzeti Opel Corsa sa 5oro vrata sa slicnom opremom ili jacom na novom automobilu. Cena polovnjaka je uzeta odbijajuci 20-30% najjeftinijih, izbacujuci one koji su vec imali dva vlasnika i koji nisu originalno kupljeni u zemlji u kojoj se prodaju kao i stariji od 6-7 godina.
Trebala bi mi mala pomoc po pitanju troskova odrzavanja posto sam za to potpuna neznalica. Naravno sve su pretpostavke i treba uzeti kao neki prosek troskova, jasno mi je da se ne moze precizno predvideti.
Nov automobil:
Godiste: 2014
Kilometara: 0kkm
Motor: 1.2 63kW
Cena: ~7.500e
Godisnje odrzavanje (servisi, kvarovi, potrosni materijali):
Bonus u opremi/sistemima: Tempomat, prvi servis besplatan
-------------------------
Razlika u ceni: 3.500e
Razlika u godisnjem odrzavanju:
Godina potrebno da se isplati:
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 13:50 ] @
Vidi Branko,
generalno posmatrano, osim nemanja novca za nov automobil, ne postoji druga racunica koja bi polovnjaka stavila ispred novog automobila. Pogotovo takva racunica ne postoji za one koji godisnje prelaze znacajniju kilometrazu.
Uzaludno je trositi vreme i dokazivati nesto sto Ventura u susednoj temi zeli dokazati.
Nov automobil je uvek najbolja kupovina. Sve ono ostalo je samo skup raznih kompromisa racunajuci tu i igru na srecu.
[ Flo33 @ 21.07.2014. 13:54 ] @
Pa na 3.500e dodaj još 150e najviše za servis u ovlašćenoj kući, naspram 50e za servis bilo gde za polovnjaka, znači 3600e u startu ti je skuplji nov.(odokativno, za 4 godine ćeš 500e manje dati za servise polovnjaka, ali za novoga nećeš plaćati 4 godine tehnički, oduzmi prvi servis koji je besplatan, to je 100e razlike)
A razliku znaš i sam u čemu je bolje uzeti nov. Računaj da ćeš recimo 2018 polovnjaka prodavati za 1000e, a ovog novijeg za 4000e. To je 600e razlike. Misliš da nećeš potrošiti na popravke starog automobila 600e?
Ako imaš sredstva, nov. Mada mi je cena od 7500 previše optimistična?
[ Branko Santo @ 21.07.2014. 14:10 ] @
@Zare
Zato i pokusavam da dodjem do jasnih pokazatelja za tvoju tvrdnju. Mislim da se moze finansijski doci do jednakog ili pribliznog troska za dva takva automobila i tada je jasno da dodatni benefit novog automobila jasno prevagne na stranu kupovine novog.
@Flo33
Upravo takvu neku pretpostavku sam hteo napravim, jer realno 600e ces sigurno u 3-4 godine dati na popravke polovnog automobila + ne znas sta moze da se izdesava na putu.
Cena nije optimisticna vec sa stanja auto salona (uracunat popust koji se dobije lizingom) (oko 27kc = 1e):) U kesu je 230k = 8.500e
[att_img]
[ Flo33 @ 21.07.2014. 14:13 ] @
Onda dileme nema :)
[ etjen @ 21.07.2014. 14:18 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Citat:
etjen:Ova devojka što ga je uzela ga baš i nešto ne čuiva mnogo Videh ga skoro u gradu... Kod mene tako prljav i zapušten nije bio nikad....
A ja sam, izmedju ostalog i zbog toga sto bih bio primoran da ga takvog gledam, odbio da prodam jedan svoj automobil jednoj musteriji samo zato sto mi musterija nije bila simpaticna, mada je nudio vise novca nego sto sam trazio :D
uh, veruj mi i ja sam u pocetku ove prodaje tako razmisljao i bio tvrd na ceni nekim antipaticnim likovima, medjutim, onda je proslo neko vreme
a auto se nije prodavao i onda rekoh sebi-ajd sta ima veze kome ga prodajem, pare su pare :)
@Branko
stvarno su cene tu kod tebe smesne. Ja sam mislio da su u Srbiji jeftini novi automobili...
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 14:41 ] @
Cesi trenutno ubijaju sa cenama. Narocito ubijaju ceski reexporti koji nude Vagene po neverovatnim cenama. Ne znam kako ce se to zavrsiti ali dobar deo istocnog dela Nemacke je pod velikim problemima zbog ovakvih cena.
Na primer G7 sa jakim paketom opreme i sa 20TDI motorom se moze kupiti za 17K eura bruto od cega se odbija stojer ako se iznosi automobil.
[ Branko Santo @ 21.07.2014. 14:59 ] @
@Flo
Kanda nema :D
@Etjen
Izasao novi Swift taman da prebolis staru ljubav :)
@Zare
Hmmmm nisam siguran, gledao sam na stanju i ne moze 2.0TDI da se dobije, 1.6TDI sa Comfortline moze za trunku vise aaaaaali ima neka akcija gde slave 40 godina Golfa ali kao nema detalja nego moras da zoves, tako da moze biti da je to to.
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 15:09 ] @
Na zahtev citalastva , za one koje zanima evo jednog primera
Rec je o modelu bluemotion, a od dodatne opreme lakse je napisati sta nema.
Ako nista drugo, bar ima tapacirung na vratima i diskove pozadi
P.S.
Trenutno nema na oglasima onog na koga sam mislio kada sam spomenuo 20TDI u prethodnom postu.
[ etjen @ 21.07.2014. 16:55 ] @
Citat:
Branko Santo:
@Etjen
Izasao novi Swift taman da prebolis staru ljubav
ma jok, taj je isti ko stari, samo mu ubacili LED svetla. Blagi redizajn...
Inače, već sam ga preboleo
[ vladd @ 21.07.2014. 17:11 ] @
Nema taj golf tapacirung na vratima, vec plastiku.
Inace..inace..koliko puta da pricam..ili pisem..STA bi sa 1.2TSI golacem-zadnja greda(ozbiljni automobili, i koji ne zele premijum epitet, imaju zadnje vesanje, za razliku od golfa7..) za 15000(15600) evra? Bilo skupo?
Od opreme NEMA NISTA specijalno(ABS je dominantan i displej), doticno "plavo kretanje"..ili "tuzno kretanje"..sto je sinonim prevod, podrazumeva ACT, gasenje dva cilindra..i NEMA veze sa opremom, vec sa EKOLOGIJOM...
Istine radi...
[ Flo33 @ 21.07.2014. 17:16 ] @
Vladd, mozda sam propustio, a sta bi ti predlagao u tom rangu cene, u toj klasi, naravno novo?
[ cika dacha @ 21.07.2014. 18:14 ] @
Flo33@ fiat 500l treking :-)
[ tdusko @ 21.07.2014. 19:47 ] @
Meni je najjace kad se prosipaju generalizacije tipa "na zapadu se mnogo prelazi", a samo u DE se godisnje proda ca 2 miliona novih vozila i sad se sva voze u krug 100k godisnje i pritom se nocu ne gase :). Pre svega, ogroman broj se proda na lizing gde je najcesce max kilometraza 10-20k Km. Vec sam ranije pisao da samo firma gde ja radim godisnje uzme na lizing ca 90k vozila. Sva ta vozila se zadrzavaju max 6 meseci ili do 25k Km i nakon toga se sva prodaju na slobodnom trzistu. Takodje, u DE postoji nekoliko miliona ljudi koji su sami svoje firme, takozvani freelanceri i oni imaju pravo da vode troskove prevoza kao trosak firme te im se deo troska za rate za lizing odbija od osnovice za obracun poreza tako da mnogi to obilato koriste i menjaju auto na godinu-dve-tri po istim uslovima-max 10-20k Km godisnje. Opet, svi ti automobili zavrse na slobodnom trzistu. Kucajte u google "bmw gebrauchtwagenboerse", "mercedes junge sterne"... sve to vodi na zvanicne sajtove proizvodjaca gde se mogu naci svi ti automobili. Izbor je ogroman, a mnogi imaju i 2 godine garanciju sa sve mobility garancijom.
Naravno, svi ti automobili se ne mogu kupiti za male pare, ali je to ipak mnogo manje od onoga koliko kosta takav nov.
[ tdusko @ 21.07.2014. 20:06 ] @
I jos da dodam da je trziste polovnih automobila u velikom rastu u DE poslednjih godina tako da i ne cudi sto su se sami proizvodjaci pozicionirali kao jedni od glavnih igraca i vec sada dobar deo profita ostvaruju od prodaje polovnih vozila, a procene su da ce prodaja ici samo gore u buducnosti.
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 21:19 ] @
Citat:
Flo33:
Vladd, mozda sam propustio, a sta bi ti predlagao u tom rangu cene, u toj klasi, naravno novo?
On je vec predlozio par modela za koje se ispostavilo da su skroz tropa, a njihovi proizvodjaci jos jedva da postoje i to zahvaljujuci drzavnom bajpasu
Ne znamo pouzdano da li se tapacirung na vratima dobija u paketu sa diskovima pozadi ili se doplacuje posebno.
[ Flo33 @ 21.07.2014. 21:42 ] @
Citat:
Zarko Silic: On je vec predlozio par modela za koje se ispostavilo da su skroz tropa, a njihovi proizvodjaci jos jedva da postoje i to zahvaljujuci drzavnom bajpasu :D
Ne znamo pouzdano da li se tapacirung na vratima dobija u paketu sa diskovima pozadi ili se doplacuje posebno.
Da pogađam, Fiat? Bravo?
[ Zarko Silic @ 21.07.2014. 23:38 ] @
Vladd nema srece sa "svojim" adutima.
Kako kojeg predlozi, tako taj propadne. Kao zenska linija iz scenarija "Maratonci trce pocasni krug"
Kako koja rodi musko, tako svene i umire.
Milanovic se pokazao kao mnogo bolji prorok.
[ Drivee @ 22.07.2014. 02:25 ] @
Citat:
Branko Santo:
@Drivee
Jedino ako imaju posao putnickog prodavca. Sve i da putuju 100km u jednom smeru do posla to je 48 (nedelja) x 5 (dana) x 200 (km) = 48.000km godisnje, neka je 60kkm opet dosta daleko od tvoje pretpostavke od 100-125kkm. Retko je takve i videti sa 5 godine starosti jer se obicno prodaju posle lizinga koji je 3 godine :)
Kada nemac ima malo do posla on uzima mali auto, svaki veliki je za veca rastojanja. Ljudi putuju po 200km na psaoo u nemackoj ali stignu za 90 minuta jer su tamo putevi....da nepricam. Pogledajete malo auta, limuzine na oglasima ali da je privatno lice u pitanju, koliko predju.
[ djordje1979 @ 22.07.2014. 13:40 ] @
200km do posla je cirka 4h gubljenja svaki radni dan u putu, tamo i nazad. Bolje mu je da se preseli ili trazi drugi posao... ili sta god.
Ne smem ni da racunam kolko para baci na gorivo za predjenih 9000km mesecno. Cirka soma evra. Bruka.
[ vladd @ 22.07.2014. 14:18 ] @
Citat:
Flo33:
Za ljubitelje VW-a sam UVEK predlagao da je BOLJE uzeti opremljenog VW Polo, nego ogoljenog(entry?) golfa.
Inace bih ja posmatrao nekog italijana, fiata, mada mi 500L ne odgovara...Panda je prva, grande punto na drugom mestu...
Ali, nezgodno je pricati o cifri 15k evra, tu se moze naci svasta..a kakav sam balkanac, moram sebe da zaustavljam na "triput"
Odaberem nesto za x cenu, pa ugledam x+5%..i tako triput, doY= x+ 20%...a to je vec cenovni rang sa drugim "mamcima"Krece Y+5%...
Najcesce odustanem ili se vratim na Z=x-30%...
[ Nemanja @ 23.07.2014. 06:03 ] @
Pa i taj ogoljeni Golf ima opremu koju ce neki drugi dobiti tek u 2015 :D jednostavno, u toj klasi se trenutno ostali proizvodjaci bore da sto manje zatvaraju fabrika a ne da racunaju da ce ugroziti poziciju Golfa.
Sto se tice polovnih automobila ima smisla za recimo bmw 5 ili 5 gt, ukoliko bih zeleo da izdvojim 35-40k za vozilo. Za C ili D klasu se ne isplati smarati se, bolje je kupiti novo.
[ SASASTA @ 23.07.2014. 08:12 ] @
Citat:
djordje1979:
200km do posla je cirka 4h gubljenja svaki radni dan u putu, tamo i nazad. Bolje mu je da se preseli ili trazi drugi posao... ili sta god.
Ne smem ni da racunam kolko para baci na gorivo za predjenih 9000km mesecno. Cirka soma evra. Bruka.
i u srbiji ima koji putuju dosta daleko na posao.
konkretno znam tipa koji putuje dnevno 200 km do posla i nazad.firmin auto vozi i njihovi su troskovi goriva i ostali.
a ide cesto i na put tipa austrija, nemacka ili svajcarska
[ Zarko Silic @ 23.07.2014. 12:25 ] @
Citat:
Nemanja:
Pa i taj ogoljeni Golf ima opremu koju ce neki drugi dobiti tek u 2015 :D jednostavno, u toj klasi se trenutno ostali proizvodjaci bore da sto manje zatvaraju fabrika a ne da racunaju da ce ugroziti poziciju Golfa.
Sto se tice polovnih automobila ima smisla za recimo bmw 5 ili 5 gt, ukoliko bih zeleo da izdvojim 35-40k za vozilo. Za C ili D klasu se ne isplati smarati se, bolje je kupiti novo.
Konkurencija nema nikakvih problema u trzisnoj borbi sa Golfom, jer su od te borbe vec odavno odustali. Kost u grlu njima predstavlja Skoda i sa njom ne mugu da izadju na kraj.
[ vladd @ 24.07.2014. 21:58 ] @
Ako se zeli "oprema", onda "germanski" proizvodjaci nisu na tapetu..jednostavno NE znaju i nemaju opremu koja ima smisla..btw, glavna oprema su drzaci za case.
Kada se trazi OPREMA, onda se gleda na ozbiljnije proizvodjace, ne na ozbiljne PRODAVCE vozila.
I to je nepromenjena situacija kroz istoriju. Jedni su u ekonomici, i zakidanju na opremi, materijalima, dok drugi prosto imaju kvalitetniji inzenjering, i nude bazicni kvalitet..ne bajke i lagarije u reklamama...
Pricati o "opremi" automobila koji nema ZADNJI trap, je ..tuga..nije ni smesno...
Citat:
Pa i taj ogoljeni Golf ima opremu koju ce neki drugi dobiti tek u 2015
Ali NIKADA nece imato dobar TRAP...a po svemu sudeci(po upornosti) izgleda ni menjac....drzace za case i prikljucke za telefone ce mozda i razgranati...
[ AstralPro @ 26.07.2014. 20:18 ] @
Citat:
vladd: Ako se zeli "oprema", onda "germanski" proizvodjaci nisu na tapetu..jednostavno NE znaju i nemaju opremu koja ima smisla..btw, glavna oprema su drzaci za case.
Nije tacno. Germanski proizvodjaci imaju apsolutno sve od opreme (i to uglavnom po par godina pre konkurencije) ali se sve doplacuje.
[ Zarko Silic @ 27.07.2014. 10:35 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
djordje1979: Ok dosadio ti, legalan argument, ali onda moras da kupis nov auto.
Kako nema smisla? Hoću da promenim Audi A4 za BMW 5 godinu dana mlađi.
Kakva tačno mačka u džaku može da bude auto star konkretno 2 godine, prešao 70.000km i koji je još uvek u fabričkoj garanciji? Npr, konkretno ovaj BMW 525d xDrive
Ovaj auto je verovatno imao samo jednog vlasnika, imao je jedan servis na 30.000 km koji je verujem odrađen (sigurno ga nije vozio neki socijalni slučaj), i kad bi ga uzeo sasvim sigurno da bi ga odvezao na servis na detaljnu kontrolu i zamenu svih potrošnih delova koji se inače menjaju, osim ako očigledno nisu u dobrom stanju, čisto da ne razmišljam...
Sa druge strane, ako kupim polovan auto za 35-40 hiljada, za 3 godine ću na njemu izgubiti manje novca nego na novom, što znači da mogu da vozim auto više klase, za 30-40% manje novca.. Prethodna dva auta sam kupio nova u salonu, i ono, nemam taj neki fetiš za tim.. Jeste to lepo da ti znaš da je tvoje dupe prvo i jedino sedelo za tim sedištem, i da ti miriše auto na novo, ali i u ovom drugom slučaju, uopšte nisam gadljiv.
I treći faktor, koji je isto tako interesatan, sada da li je u pitanju urbana legenda ili ne, ali cenim da postoje razlike u kvalitetu auta koji se prodaje u Nemačkoj i u Srbiji.
Ne znam koliko je u Srbiji potreban xD, u ovom "nasem" kraju , sigurno nije i sasvim sam siguran da bih pre tog polovnjaka, za isti novcani iznos kupio potpuno NOV, Serija 2 225d Coupe sa 218 KS, ako bih bas cvrsto resio da to bude BMW, i naravno, prethodno proverio koji se vazdusni jastuk isporucuje u ovom modelu
Nema previse mesta za pakovanje, ali nisam zakljucio je Ventura na velikom pakovanju insistirao.
P.S.
Verovatno ni Svaba koji "jeftino" prodaje svog polovnjaka, slicno misli.
[ Braksi @ 27.07.2014. 11:06 ] @
Citat:
tdusko:
Meni je najjace kad se prosipaju generalizacije tipa "na zapadu se mnogo prelazi", a samo u DE se godisnje proda ca 2 miliona novih vozila i sad se sva voze u krug 100k godisnje i pritom se nocu ne gase :). Pre svega, ogroman broj se proda na lizing gde je najcesce max kilometraza 10-20k Km. Vec sam ranije pisao da samo firma gde ja radim godisnje uzme na lizing ca 90k vozila. Sva ta vozila se zadrzavaju max 6 meseci ili do 25k Km i nakon toga se sva prodaju na slobodnom trzistu. Takodje, u DE postoji nekoliko miliona ljudi koji su sami svoje firme, takozvani freelanceri i oni imaju pravo da vode troskove prevoza kao trosak firme te im se deo troska za rate za lizing odbija od osnovice za obracun poreza tako da mnogi to obilato koriste i menjaju auto na godinu-dve-tri po istim uslovima-max 10-20k Km godisnje. Opet, svi ti automobili zavrse na slobodnom trzistu. Kucajte u google "bmw gebrauchtwagenboerse", "mercedes junge sterne"... sve to vodi na zvanicne sajtove proizvodjaca gde se mogu naci svi ti automobili. Izbor je ogroman, a mnogi imaju i 2 godine garanciju sa sve mobility garancijom.
Naravno, svi ti automobili se ne mogu kupiti za male pare, ali je to ipak mnogo manje od onoga koliko kosta takav nov.
otkud znas da se vozila iz operativnog lizinga prodaju posle prekida ugovora ? Valda se dalje daju pod novi ugovor !?
Inace voleo bih da vidim Nemca koji kupuje auto star godinu dana. Moze, ali u pola cene.
[ ventura @ 27.07.2014. 11:12 ] @
Citat:
Zarko Silic:
Ne znam koliko je u Srbiji potreban xD, u ovom "nasem" kraju , sigurno nije i sasvim sam siguran da bih pre tog polovnjaka, za isti novcani iznos kupio potpuno NOV, Serija 2 225d Coupe sa 218 KS, ako bih bas cvrsto resio da to bude BMW, i naravno, prethodno proverio koji se vazdusni jastuk isporucuje u ovom modelu ;)
Da zamenim auto veće klase sa gomilom opreme za klot auto niže klase? :)
Ja bi ipak sa magarca na konja, a ne obrnuto :)
Citat:
Zarko Silic:
Nema previse mesta za pakovanje, ali nisam zakljucio je Ventura na velikom pakovanju insistirao. :D
Udobnost pozadi je jedan od glavnih razloga zašto bi hteo auto veće klase. Žena, sitna deca i tako to :)
[ tdusko @ 27.07.2014. 12:15 ] @
Citat:
Braksi: otkud znas da se vozila iz operativnog lizinga prodaju posle prekida ugovora ? Valda se dalje daju pod novi ugovor !?
Inace voleo bih da vidim Nemca koji kupuje auto star godinu dana. Moze, ali u pola cene.
Kada se auto vrati sa lizinga, odredi se njegova nova vrednost u odnosu na kilometrazu, stanje itd itd i nakon toga ide na trziste gde se prodaje za kesh/kredit ili ide ponovo na lizing. To dokle ces odredjeni auto moci da uzmes pod lizing se razlikuje, ali obicno 2-3 godine starosti i/ili 60-90k Km je neka granica nakon cega mozes da ga kupis samo za kesh/kredit.
Sto se ovog drugog tice, naravno da kupuju godinu-dve-tri stare automobile i to sve vise u poslednje vreme i to je nepovratni trend. Pisao sam vec u prethodnom postu da se ne ponavljam opet. Ostavio sam i linkove za one koji ne veruju. Jednostavno, autoindustrija se promenila kao i ponasanje i potrebe potrosaca. To sto je nekad bio zakon da se kupi NOV auto, vozi 5-10 godina, proda i tako u krug, vise nije. Veci broj modela je stvorio veci izbor koji odgovara potrebama jednog kupca. Samim tim, potreba za promenom je postala veca, ljudi hoce cesce da menjaju, dosade im trenutni ili im se potrebe promene da im neki drugi vise lezi. Zato se proizvodjaci danas vise bave time da se kupcu obezbedi laka kupovina, ali i laka prodaja i upravo zbog toga se i ukljucuju tako agresivno u trziste polovnih automobila.
Ovaj Zaretov BMW 2 kome je list price recimo 35k EUR ce da uzme radnik BMW-a na lizing jer ima popust 20% na list price, vozice ga godinu dana, preci 10k Km i vratice ga nazad. Onda ce BMW da ga baci na prodaju kao Jahreswagen i kupice ga neki @Ivan Dimkovic na kredit za 28k EUR tako sto ce BMW da otkupi njegov stari za 18k Eur koji na trzistu vredi ca 22k EUR, ali ko da se cima za sitne pare i ostatak ce jos 3 god da placa mesecnu ratu. Posle 2 godine ce da se ozeni i dobije dete i bolje ce mu odgovarati Mercedes C klasa karavan pa ce ovu dvojku da da Mercedesu opet za 70% od cene, uzme c klasu 2 godine staru, ostatak na rate 3 godine itd itd. Tu dvojku cu da kupim recimo ja kao 3 godine staru za 20k Eur tako sto cu da dam moj 9 godine star auto za 5k Eur i ostatak na rate i tako u krug u krug u krug...
[ ventura @ 27.07.2014. 12:24 ] @
Nov auto ima smisla kupiti ako planiraš da ga voziš narednih 5-10 godina i da pređeš par stotina hiljada kilometara sa njim... A ako planiraš da auto zadržiš 2-3 godine, da pređeš sa njim 50-100 hiljada, cenim da tu nema nikakvih problema... Ako kupiš auto sa 80 hiljada i pređeš još 100 hiljada sa njim, nema šanse da imaš nekih specijalno velikih problema (kao uostalom da sa novim autom pređeš 200k km od nule).
Mislim da je u našem narodu zent od polovnjaka nastao tako što ljudi kupuju auta stara 10-15 godina a koja volšebno uvek imaju 125-130 hiljada kilometara, pa ga dovezu ispred kuće a on se raspadne jer je ustvari auto prešao 300-400-500 hiljada kilometara više nego što piše na satu...
[ Zarko Silic @ 27.07.2014. 13:00 ] @
Ako trebas u automobil smestiti porodicu sa decom i svim prtljagom, automobil po meri, moze biti samo karavan. Tesko da ces to uspeti sa limuzinom pa makar to bila i klasa vise.
[ ventura @ 27.07.2014. 13:05 ] @
Nije mi toliko stalo do pakovanja koliko do veće udobnosti. Kad mi par puta godišnje zatreba višak prostora, onda imam onaj thule kofer pa se tu dodatno popakujem.
A na kupovinu karavana mi je stavljen veto, iako mi je A6 Avant najlepši automobil ikad :)
[ tdusko @ 27.07.2014. 13:09 ] @
Pa valjda izmedju "nemam decu" i "imam decu" ima nesto izmedju. Recimo, "imam jedno dete" Valjda je majku mu za jedno dete i normalan, udoban transport sa prtljagom dovoljan BMW 5 limuzina. Sutra kad dobije drugo posle 2-3 godine moze ovaj da proda i kupi isto tako skoro nov polovan karavan bez da gubi basnoslovne sume novca zbog gubitka vrednosti novog auta. Meni je upravo ta fleksibilnost najjaci argument ne-kupovine novog auta. U 5 godina coveku moze da se zivot promeni tako da mu po meri bude kupe golf klase, limuzina D segmenta i karavan E segmenta. Kad bi svaki kupovao nov verovatno ne bi preteklo ni za pelene
[ Branko Santo @ 27.07.2014. 17:25 ] @
Zar nema onda smisla decenijsko koriscenje automobila B/C klase za transport bez porodice (do posla, kupovine, kada deca ne idu) i jednog MPV-a kada se za to ukaze potreba?
[ Zarko Silic @ 27.07.2014. 20:02 ] @
Citat:
ventura:
A na kupovinu karavana mi je stavljen veto, iako mi je A6 Avant najlepši automobil ikad :)
Bas taj je za ono sto ti treba najbolje, ujedno i najpovoljnije resenje.
[ vladd @ 28.07.2014. 07:25 ] @
Sta ce vam, da "odete" u Topalovice..
Postoje sada, duznost mi je da obavestim i monovolumeni, dzipovi, kamioneti, po povoljnijim cenama od nekakvih fensi, ali zastarelih karavana.
Jeste sa smo balkan, ali postoje i druga vozila od golfa i avanta
Bacanje par na nepotrebne "zapremine" okruzene limom(i plastikom), je potpuno neracionalno.
[ jnk @ 28.07.2014. 09:01 ] @
Baš je u Nemačkoj najveći mogući broj karavana iz prostog razloga jer su oni praktični ljudi i nije ih blam da voze premium a karavan kao što je prosečnog srbendu. SUV uglavnom izaberu žene a MPV je pokretni bilbord koji kaže da si odustao od života :)
Nema boljeg osećaja nego kad karavan napuniš do vrha ko pravi turčin :)
[ Lavlja_Jazbina @ 28.07.2014. 09:09 ] @
Moram reci da je o golf6 karavan lepog izgleda,za Venturin izbor,no comment.
Sto se tice druge strane medelja,sta cu mu ja kada se ni za karavan ne moze izboriti kod zene.:).
Dodje ovde na forum i q... eeeee.
[ vladd @ 28.07.2014. 12:12 ] @
Nema tu ni trunke racionalnosti, ali je uvrezeni obicaj. Prodaja price o racionalnom "karavanu" sa iracionalnim tockovima, i zeljom za nekom "lepotom"
Mislim da je u pitanju splet kompromisa i iracionalnosti. Sve samo ne racionalno.
Izuzetno su retke situacije za takvim potrebama, postoje, ali su izuzetno mali period ukupnog koriscenja vozila, pa nema spora o eventualnoj "racionalnosti"...
Jos kada se doda "obicaj"(vrlo luksuzni) da se vozilo menja nakon 3-5 godina, iracionalnost je neizmerno uvecana...
[ jnk @ 28.07.2014. 12:46 ] @
Pričaš napamet, to koliko je a6 karavan praktičniji od a6 limuzine će ti reći svako ko je posedovao oba automobila ili barem a6 limuzinu. Nije toliko problem kapacitet gepeka nego sam ugao i prilaz pa se tako može desiti da hatchback C segmenta maltene spakuje stvari bolje od a6 limuzine(recimo probaj da spakuješ CRT televizor). Pa još kad uzmemo da se po defaultu(ako se ne doplati) kod limuzine ni ne obaraju sedišta onda dođeš do toga da sa limuzinom E segmenta ne možeš da ubaciš najobičniji bicikl koji bi verovatno stao u juga. Da ne pominjem koliko samo više lubenica staje u karavan u odnosu na limuzinu :)
[ Zarko Silic @ 28.07.2014. 20:35 ] @
Dobro jutro.
Pa valda je normalno da Vladd prica napamet. Nije mu to sto prvi put.
Jos iz vremena dok jos nije smenjen kao MOD sa AZ, kada se zbog napamet price upetljavao, brisao je postove. Sada mu postovi ostaju neobrisani
(Osim ako ne zamoli Bakaru da obrise)
Sreca pa postoje skrinsotovi.
[ etjen @ 28.07.2014. 21:38 ] @
moram i ja priznati da je karavan majka za bilo koji tip pakovanja ili nošenja nekih npr, lajsni od 2 i više metra.
Mislim, ne moraš da nosiš lubenice i paradajz da bi uvideo ogromnu praktičnost
[ Homer J. Simpson @ 29.07.2014. 00:25 ] @
Kako karavan moze biti bolji od SUVa , crossovera i sl. ?!
A ko ce da nosi CRT televizore i lubenice , nek kupi kombi ...
[ Lavlja_Jazbina @ 29.07.2014. 10:37 ] @
Prvo ti taj odgovor na tvoje pitanje zasto je bolji a u prednosti ubaci i ostale kalkulacije,recimo za pocetak cena guma.
[ jnk @ 29.07.2014. 10:53 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Kako karavan moze biti bolji od SUVa , crossovera i sl. ?!
A ko ce da nosi CRT televizore i lubenice , nek kupi kombi ...
Manje troši, jeftiniji je u startu, proizvodi manje buke od vetra, neuporedivo bolje leži... Jel to dovoljno? Imaju podjednako mesta za putnike, eventualno manji gepek(naravno ako poredimo jednake automobile).
S druge strane prednost SUVa ili crossovera je lakše ulaženje u vozilo(znači ljudima u godinama), klirens, osećaj moći i (lažne)sigurnosti. Automobil za čiji je izbor u 90% slučajeva zaslužna ženska osoba.
To sa lubenicama je naravno banalizovanje al ne mogu bukvalistima baš sve da objašnjavam. Svako pakuje svoje stvari a čak i ti bogataši koji voze luksuzne automobile sigurno imaju potrebu za prenošenjem kabastih stvari, pogotovo ako imaju decu.
[ ventura @ 29.07.2014. 12:12 ] @
Totalno mi je interesantno ovo hardcore prepucavanje na temu oko toga ko je u pravu a ko nije, kao da postoji neko univerzalno pravilo da li je bolji karavan ili SUV ili minivan ili nešto treće :)
[ vladd @ 29.07.2014. 13:03 ] @
Nema prepucavanja
Samo korigovanje zamlacivanja da je nesto neracionalno=racionalno.
Inace svako kupuje sta zeli, ali ne treba se zbog toga penjati na glavu DRUGIMA, ubedjivanjem u neke "optimalnosti" nabavke i "najpametnijeg izbora"...
Postoje licni argumenti, i postoje oni objektivni..o kojima vredi pricati...
Eto, bas me odusevio argument, kako je lakse spakovati CRT...inace svako jutro nosimo CRT sa sobom, i jako je vredna investicija kada se i taj argument uzme u obzir
Nego ide zima, pa treba razmisliti o jutarnjoj nabavci nekih pola tone uglja, pa razmisljam da li je racionalnija kupovina veci SUV ili polukamionet
[ Branko Santo @ 29.07.2014. 21:13 ] @
Sta kazete polovni SUV ili polovni karavan? Ala ste brzo stigli do 100k eura kola pa jos i novih :D
[ mr. ako @ 29.07.2014. 22:05 ] @
Citat:
jnk:
S druge strane prednost SUVa ili crossovera je lakše ulaženje u vozilo(znači ljudima u godinama), klirens, osećaj moći i (lažne)sigurnosti.
Izvinjavam se za off... Interesuje me zasto kazes (lazne)sigurnosti?
[ Flo33 @ 29.07.2014. 22:14 ] @
Ako mogu da odgovorim u moje ime, naime, istina je da dobiješ osećaj lažne sigurnosti u SUV vozilu. Prošle zime sam imao u vlasništvu prvi put SUV-a, i uživao sam u vožnji snegom. Dok se većina mučila da probije namete, ja sam išao preko njih, bez problema, tako sam se opustio da niti sam poštovao uslove zimske vožnje, niti zakone fizike. Dok nisam na prometnoj raskrsnici naleteo na led ispod snega. Jedva sam se izvukao da ne razbjem nekoga, ili sebe, i stim da sam imao 3 koleginice u autu, jer sam ih vozio kući, jer svoje aute nisu mogli iščupati iz snega, to je bio kraj osećaju lažne sigurnosti. Ja sam naučio na lep način, neko na ružan..
I to je osećaj lažne sigurnosti velikih vozila..
[ etjen @ 29.07.2014. 22:30 ] @
Iskreno, meni se SUV i Crossover vozila sviđaju ali, nažalost, nemam para za njihovo pravilno održavanje i stoga mi izbor pre pada na neki
karavan ili monovolumensko polu kombi vozilo tipa Scenic, Picasso i slično.
Sada su karavani često i lepši od njihove berlina ili limuzina braće, tako da zaista ne vidim zašto bi neko bio protiv karavana(čitaj dodatnog prostora) u kolima.
[ Flo33 @ 29.07.2014. 22:44 ] @
Slažem se. Audi A4 i A6 su lepši karavani, BMW 3, 5 takođe. Mercedesi su mi lepi u obe verzije.
GT BMW su možda idealna vozila po mom shvatanju idealnosti :)
[ etjen @ 30.07.2014. 07:54 ] @
u da I ja otkidam na GT BMW
[ ventura @ 30.07.2014. 07:59 ] @
Auu pa meni nema ružnijeg auta od tog GT-a :) Taj je zjbao i A7 :)
[ damic @ 30.07.2014. 08:33 ] @
Citat:
mr. ako:
Citat:
jnk:
S druge strane prednost SUVa ili crossovera je lakše ulaženje u vozilo(znači ljudima u godinama), klirens, osećaj moći i (lažne)sigurnosti.
Izvinjavam se za off... Interesuje me zasto kazes (lazne)sigurnosti?
Visoko teziste - lako se prevrcu, putnici obicno nevezani...
[ jnk @ 30.07.2014. 08:39 ] @
Citat:
ventura:
Auu pa meni nema ružnijeg auta od tog GT-a :) Taj je zjbao i A7 :)
Izašao je sad restyling koji je malo pristojniji. Auto je na platformi stare 7ice pa je znatno udobniji i komforniji od obične 5ice a pritom mu zbog 'specifičnog izgleda' mnogo više pada cena kao polovnjaku što ga čini dobrom kupovinom.
[ Flo33 @ 30.07.2014. 14:43 ] @
Rekoh idealan, ne najlepši :) A lepši je od A7 sa svake strane gledano.
Za "taj kes" je svakako bolje kupiti DVA stana i uzivati u renti, a porodicu vozikati u nekom monovolumenu..za normalne novce..
E kada se promeni ES forum, i SVI budemo direktori poslovnice bar BMW-a, onda cemo podrzati ovakvu diskusiju
Do tada, razumno je procati o polovnjacima koje 99,99% nas osmatra, a to svakako nije nijedno vozilo za preko 10-15k€
Cak i ne preko 8k evra..mislim da je i tu visok procenat zainteresovanih..
Sa ovim ezoterijama, samo trolujete temu...
[ Flo33 @ 30.07.2014. 19:25 ] @
To si se sad setio, posle 5 strana price o polovnjaku od 35-40k€ :D
[ etjen @ 30.07.2014. 20:53 ] @
Citat:
ventura:
Auu pa meni nema ružnijeg auta od tog GT-a Taj je zjbao i A7
ih bre Ventura, meni je i A7 prelep
Definitivno nemamo ni približno isti ukus.
[ jnk @ 30.07.2014. 22:04 ] @
@vladd
I zamisli kupis automobil koji kosta kao dva stana i ne mozes crt televizor u njega da ubacis :)
[ djordje1979 @ 30.07.2014. 22:17 ] @
Citat:
vladd:
Mislim da ste zastranili..:)
Za "taj kes" je svakako bolje kupiti DVA stana i uzivati u renti, a porodicu vozikati u nekom monovolumenu:)..za normalne novce..
E kada se promeni ES forum, i SVI budemo direktori poslovnice bar BMW-a, onda cemo podrzati ovakvu diskusiju:D
Do tada, razumno je procati o polovnjacima koje 99,99% nas osmatra, a to svakako nije nijedno vozilo za preko 10-15k€:)
Cak i ne preko 8k evra..mislim da je i tu visok procenat zainteresovanih..
Sa ovim ezoterijama, samo trolujete temu...
U principu ti si ovde trol.
Kad covek bude postavio temu "gde da investiram XY evra" onda se javi. I btw izabrao si jednu od najlosijih mogucih investicija.
[ ventura @ 30.07.2014. 22:32 ] @
Ko ima da kupi auto od 35-40k sigurno ume da napravi bolju investiciju od rente dva stana ;)
[ vladd @ 30.07.2014. 23:13 ] @
Pa super i bravo. Ali ja SVE koje znam u Srbiji da "mogu" da pazare takav auto, jedina im je komnbinacija da pljacnu drzavu..bilo preko dobijanja posla(biznisa), kredita, nekog monopola, nepotizma...ili neplacanja poreza...pod ili po zakonu...
Ali to je van teme..i glupo je. Ako vec mastamo o nebulozama, da onda raspravljamo o Bentlijima i vozilima od 300k do milion evra..podjednako je nebulozno, a nesto vise je "fensi"
Pa posto tema glasi kako glasi, a na "balkanskom" je jeziku i forumu, mogu samo da iskomentarisem da je predlog BMW-a za ovu temu frustrirajuce neartikulisan.
Mozda me neko gleda kroz prizmu trola, ali ja samo upozoravam, da ovakvi predlozi, izlaze iz nekih "normalnih" ponasanja...vise su "terapeutski"...
A vidim, da i neki koji su uzeli ucesce, spomenuse u nekoj proslosti neke NOVE automobile, visestruko jeftinije od ovog "polovnjaka"..
I zamisli kupis automobil koji kosta kao dva stana i ne mozes crt televizor u njega da ubacis
Uf, to bi bila muka, mada je vaznije da stanu cetiri dzaka kupusa...ipak, racionalni domacin mora da misli i na zimnicu..
I tako TRI puta u "veku vozila"..posto se uvodi obicaj da se NOV auto (red je i valjda su na zapadu racionalni) menja nakon 2-3 godine...uz prosek plate 250 evra...
[ jnk @ 30.07.2014. 23:38 ] @
Realno sa ovakvom argumentacijom i seselj bi se mucio da ti odgovori :)
[ Branko Santo @ 06.10.2014. 16:29 ] @
Kao pokretac teme da je malo i ozivim :)
Neke teme se pojavljuju kod razgovora o polovnjacima pa bih hteo da zajedno proverimo imaju li neke od njih smisla ili ne.
Tema 1: Kvalitet brenda (kolicina kvarova i trosak kvarova)
Uglavnom se spominje kako su odredjeni brendovi kvalitetniji od drugih tu su Nemci i Japanci uvek prednjacili po seoskim pricama.
Da li je prica o kvalitetu uvek podrzana cinjenicama?
Da li postoje modeli u brendu koji odstupaju od pretpostavljenog kvaliteta? Ako se dobro secam prica je bila da su na primer Sharan i Phaeton u VW postavci bili izrazito loseg kvaliteta u poredjenju sa ostatkom modela. Isto tako secam se da je spominjan prosli Peugeot 308 kao znacajno kvalitetniji u poredenju sa tadasnjim uobicajenim kvalitetom brenda.
Ako kazemo da su ova dva primera tacna da li su cene polovnog Peugeot 308 blize generalnoj reputaciji kvaliteta Peugeot firme ili se trziste brzo prilagodi cim namirise dobar "deal"?
Tema 2: Popularnost/Nepopularnost modela
Neki modeli se maltene svima dopadaju, neki se maltene nikom ne dopadaju. Primer koji bih posmatrao bi bio Fiat Multipla sa jedne i VW Golf sa druge. Da li ce u slucaju prodaje polovne Multiple cena biti ispod kvalitetom/stanjem "realne" cene kao i da li ce Golf prilikom prodaje imati vecu prosecnu cenu od "realne" gledajuci njegov kvalitet/stanje?
Ako bi se ispostavilo da postoje nepravilnosti u trzistu u odnosu na realnost u vezi sa obe teme, onda bi kupac koji posmatra stvari iz strogo logickog ugla mogao da prodje znacajno bolje kupujuci nepopularan model koji odskace kvalitetom od prosecnog kvaliteta jednog brenda?
Sta mislite?
[ Java Beograd @ 07.10.2014. 07:41 ] @
Priča o kvalitetu je, generalno uzevši, tačna. Dakle, uporediti 10.000 primeraka VW sa 10.000 primeraka Pežoa - verovatno će se pokazati da je jedan od tih kvalitetniji. To je ono šta se zove reputacija brenda, i to je nešto što dobri proizvođači godinama i decenijama neguju, paze i grade.
E sad: pojave se pojedini modeli automobila, u koji se ugrađuju neka nova i zahtevnija tehnilčka rešenja, ili se pojavi novi dobavljač delova pa tako dođe do odstupanja od nivoa kvaliteta brenda.
I još: statistika je statistika, ali dobra statistika ništa nije pomogla mom kolegi koji je kupio novog VW i posle samo mesec dana od isteka garancije se raspao diferencijal ! Šta reći ? Jedan primerak od neznamnijakoliko hiljada, ali baš njemu.
I za kraj: zađaba tebi i statistika i reputacija ako je polovnjak kojeg si kupio bio u vlasništvu nekog ko nije shvatao važnost redovnog održavanja, ili se prema auto generalno odnosio kao da je službeni.
Što se popularnosti modela tiče, to je univerzalno planetarno. Na primer, u SAD će jedan "stari dobri" Ford Mustang iz osamedesetih i dalje da košta oho-ho više od najbolje savremene Honde.
Ja sam pre puno godina, devedesetih, kad sam kupovao polovnjaka (naravno sa ograničenim bužetom) mogao da biram: ili 10 godina star Golf 2 ili 6 godina star Fiat Tipo. Izabrao sam Tipa, i vozio ga narednih 10 godina bez ijednog kvara ! Veći, udobniji, komforniji, prostraniji, mekši - u svakom pogledu bolji auto, a užasno potcenjen u odnosu na Golfa. Zaključak: svako je kovač svoje sreće. Ko ne razmisli, nego se povede za modnim i trend ludorijama može mnogo lošije da prođe.
[ Branko Santo @ 07.10.2014. 17:39 ] @
@Java Beograd
Hvala na misljenju, tako nekako sam i razmisljao. Nesto je ostalo nedoreceno pa ako mozes iz tvog ugla da rasvetlis razmisljanje.
Koliko se brzo prilagodi trziste po pitanju odredjenog modela koji odostupa (pozitivno ili negativno) od prosecnog kvaliteta jednog proizvodjaca?
Na primer. Izadje Fiat 500X i ljudi nastave svoje razmisljanje kako su Fiatovi modeli jeftini za odrzavanje i izdrzljivih motora (ukoliko je to tacno). Medjutim ispostavi se da, kao sto si naglasio, Fiat 500X koristi delove ranije nepoznate mehanicarima gde ne postoji "after market" rezerva po nizoj ceni. Koliko dugo ako uopste treba trzistu da prepozna tu cinjenicu i da li je uopste prepozna na dovoljnom nivou?
Siguran sam da ce ljudi koji se bave temom (ne amateri kao ja) imati takav neki primer :)
[ vladd @ 09.10.2014. 14:23 ] @
Prilagodjavanje trzista poprilicno nije znacajan problem. Za proizvodjace.
Svaki(ozbiljniji) proizvodjac poprilicno dobro manipulise "trzistem", i samo je problem kada manipulacija dodje u koliziju sa lokalnim zakonskim odredbama. Tada se problem razvejava u javnost i trzizste nosi posledicu.
Ozbiljan problem manipulaciji je i protok informacija, narocito internetom i to preko "slobodnih" korisnika, koji poprilicno javno iznose svoja zapazanja. I pozitivna i negativna.
Tako da oficijelna manipulacija ima poprilicne probleme, i jednom narusen trend na trzistu se relativno brzo kvari, za godinu-dve, ali se jako naporno i sporo popravlja, sto zbog masprodukcije, i konkurencije, sto zbog urusavanja odredjenih uvrezenih verovanja, referenci ili predrasuda.
Ali to se desava samo ako proizvodjac izuzetno zanemari "odziv" tog "nekontrolisanog trzista" i ignorise realne ocene.
Sto se prekticno ne desava, svi reaguju i nude "kompenzaciju" kroz tekucu proizvodnju, da li nekim benefitom, ili sirenjem palete modela, unapredjenjima i razvojem, sve jedno.
Retko koji proizvodjac sebi sme da dozvoli previse kasnjenja sa reakcijom.
[ Java Beograd @ 09.10.2014. 14:48 ] @
Pazi, umeju i proizvođači, zarad zarade da se igraju reputacijom.
Na primer, takozvani Eurovan tj: Citroën Evasion = Fiat Ulysse = Lancia Zeta = Peugeot 806
Dakle potpuno isti auto sa četiri imena i četiri brenda. Ko je kupio zarad reputacije brenda taj se zezn'o jer nije dobio ono šta je mislio da će dobiti.
Fiat, generalno, pre pojave Jtd motora nikad nije imao kvalitetan dizel za auto. Doduše, nikad nije imao ni jakog benzinca, u sferi preko 2.500 cc i jače. Ali zato je imao prepoznatljive i kvalitetne benzinske motore od 1.000 cc - 1.200 cc - 1.400 cc i slične.
I kad se pojavio Jtd, generalno, ljudi su i dalje mislili ha, ha, ha: još jedan fiat dizel krš - beži dalje od toga. Dok nije prošlo nekoliko godina i pokazao svoj kvalitet. Sad, naravno, postoji druga inercija: ako je Jtd 1.9 bio odličan jtdm 1.9 će biti još bolji.
VW je naprotiv imao nekoliko odličnih dizel motora starije generacije (na primer 1.6) pa je TDI bio dočekan sa prevelikim optimizmom i euforijom, a u samom startu nije opravdao poverenje. Naravno VW nije ležao skrštenih ruku, već je aktivno i redovno unapređivao TDI da bi danas bio, naravno, među najrespektabilnijim.
Što se 500X tiče - jedno je sigurno: tržište ima inerciju. Ljudi će se povesti za reputacijom brenda, dok se ne dokaže suprotno. Ako se dokaže.
[ Branko Santo @ 09.10.2014. 15:39 ] @
Hvala obojici super diskusija.
Znaci sa "short list" dobrih kupovina onda automatski treba obrisati po prva tri najprodavanija modela iz klase? Ako su dobri koliko su popularni to je vec u ceni, ako nisu onda preplacujemo kupovinom istih :)
[ vladd @ 09.10.2014. 20:17 ] @
NE verujem da se moze ustanoviti prosto a kvalitetno univerzalno pravilo.
Mera "prema brendu" je labilna. Narocito zbog variranja kvaliteta u okviru brenda.
Bitno je poznavati trziste, i uz to prikupljati informacije o konkretnim vozilima bilo kog brenda.
U svakom brendu postoji nosilac brenda, ali i postoji ekonomski povoljno vozilo, ili vozilo koje zadovoljava neke specificne i neinputirane(marketingom) potrebe korisnika.
Zato korisnik prvo treba da raskrsti SAM sa sobom, da li mu treba ekonomicno vozilo, da li mu treba ulicni trkac, ili mu treba vozilo koje ce imati neke druge osobine, tipa ekstra konfor, veliku snagu, velike gabarite ili prosto vozilo za promociju.
KAda to razjasni, sebi pre svega, bez da mora da se "pravda" ikome, onda moze da krene i da ocenjuje stanje i kvalitet vozila koje je sebi namenio.
Prelista brendove, modele, pa u okviru uzeg izbora, pokrene potregu za ocuvanim polovnjakom. Ocuvanim u smislu odrzavani polovnjak, a ne ulickan i nasminkan za prodaju.
NAravno, detaljno poznavanje periodicnih servisa, detaljno poznavanje osobina i tipicnihkvarova, znacajno omogucava kalkulaciju povoljne cene, odnosno prihvatljive.
Pri tome se mora prihvatiticinjenica, da kupovina vozila nije loto, da se za minimum novca dobija "premija", vec odredjeni kvaliteti vozila, odrzavanje i sklonost vozila prema kvarovima, definisu cenu.
Za neke delove je bitna predjena kilometraza, za neke i godiste. Neki delovi vozila jednostavno moraju da budu zamenjeni nakon odredjenog perioda, bez obzira da li je vozilo stajalo ili se vozilo, od raznih tecnosti, filtera, gumenih delova(manzetni) do nekih plastika, akumulatora...
Uglavnom, vecina automobila odrzava neko pristojno stanje desetak godina, nakon cega krecu "staracke" bolesti. I auto star 8 godina treba da je znacajno jeftiniji od parnjaka starog recimo sest godina.
A ne recimo po uvrezenoj skali 10%/godina.
Automobil u starosti oko 10 god vec gubi znacajne karakteristike brenda, ili ce ih izgubiti u kratkom periodu, uz nezgodne kvarove i korekcije.
A resursi za nabavku delova su sve manji, "zaboravlja" se model u resursu, tendencija je da zavrsi kao reciklirani materijal i da se krene u ciklus nabavke novijeg modela..
Sto se cesto i administrativnim aktima "ohrabruje", uvecanjem taksi, dazbina, ili prosto zabranama koriscenja "prljavog" vozila.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.02.2015. 01:08 ] @
Malo da dignem temu svežim podatkom iz prve ruke:
Moj komšija je kupio Mazdu 3, decembar 2011. tek izašla iz garancije, prešla 80000km, sa lizinga, kupljena kod nas, maksimalno opremljena, 1.6 benzin, 105 KS, za 8000€.
Meni lično takav auto otpada zbog (pre)slabog motora i buke o kojoj sam nedavno pričao, ali da je auto skoro nov a dobijen za tačno 50% sume koja je za taj auto plaćena pre tri godine, u to nema sumnje.
Komentari?
[ ventura @ 22.02.2015. 01:34 ] @
Pa koliko inače bi trebao da košta auto nakon 4 godine?
U suštini metod kojim osiguravajuće kuće računaju vrednost vozila je vrlo realan. Vozilo gubi 18% na vrednosti u prvoj godini i dodatnih 8%, i to je nakon 4 godine otprilike nekih 40% gubitka na vrednosti auta. Kad na to dodamo tržišni fakat da cenu dodatne opreme možeš slobodno da ignorišeš (dodatna oprema ti može pomoći da lakše nađeš kupca, ali teško da ćeš nešto izvući na ceni), ta cena koju si naveo uopšte nije nešto specijalno čudna.
[ Braksi @ 22.02.2015. 17:03 ] @
sudeci po venturinom prilogu, Nebojsin drug je dosta dobro prosao. Sto se cene tice. Mada varijacija cene nije velika.
Naravno, bilo bi dobro i da je 80,000 zaista 80,000. Mada je km prilicno lepa hm hm...
[ Ixtis @ 27.02.2015. 20:25 ] @
Drugari, može savet/preporuka šta kupiti od dole navedenih vozila. Već imam auto veće kubikaže pa bi ovaj bio korišćen samo u gradskoj vožnji!
Isključivi kriterijum mi je "što manja" potrošnja u "isključivo" gradskim uslovima (posao-kuća)! Naravno i održavanje istog je u igri.
U užem izboru su (baš ovim redom):
Pošto gledam autiće stare nekih 12-15 godina (do nekih 2300€), dizele sam izbacio iz razmatranja (zbog mogućih troškova održavanja)
Puntići takođe nisu u razmatranju, jer ih moja nežnija polovina, iz nekog čudnog razloga, očima ne može gledati!
Svaki predlog, savet, sugestija, neki drugi model za razmatranje su dobro došli.
[ bakara @ 27.02.2015. 23:02 ] @
Ako ne punto, onda clio, p206
[ HoT_Steppa @ 28.02.2015. 05:59 ] @
Fiesta 1.25 75KS
[ etjen @ 28.02.2015. 09:09 ] @
Twingo (ima ih baš lepih za te pare a troše malo i jeftini su za održavanje)
Onaj sa 8ventila nema ni filter za gorivo ni filter klime. Gde ćeš jeftinije
[ kamicak @ 28.02.2015. 10:45 ] @
Ja sam imao P106 i P206, isti motor 1.1 benzin a 106 je trošio 1l manje, i torzija najverovatnije mora da se menja, što je 200 eur,
Punto je najekonomičniji, ali njemu crkava servo, što je 150 eur.
[ vaske2 @ 28.02.2015. 12:17 ] @
Uzmi Tvinga.Ja sam pre pola godine bio u potpuno istoj dilemi kada sam za suprugu uzimao auto i poslušao sam @etjen uzeo Tvinga i nisam se pokajao.
Mislim da za te novce ne postoji bolji mali gradski auto,a uz to je i izuzetno mali potrošač.Moj je 1.2 16v i takođe nema ništa od ovih filtera koji su nabrojani.
Ja sam za 2000e pronašao dosta dobrog iz 2003 godine,uvežen iz Nemačke sa maksimalnom opremom,a izgleda ovako:
Sem oznake Sport( naš nije spušten i ima fabrički izduv).
[ etjen @ 28.02.2015. 15:17 ] @
drago mi je što sam pomogao :)
još ako si uzeo sa panorama krovom, milina :)
[ vaske2 @ 28.02.2015. 15:56 ] @
Da,sa staklenim panorama krovom iz dva dela od kojih je prva polovina elektro pokretljiva:),kao kod ovoga na snimku,čak je i boja ista.
[ AstralPro @ 28.02.2015. 18:15 ] @
Od ta tri jedino sam imao saxo. Presao sam s njim 0 (NULA) km zato sto kad sam seo u njega i video koliko je jadan to vece sam ga dao u oglase.
Cestitam na izboru :) mnogi kazu da je twingo super autic
[ Ixtis @ 01.03.2015. 10:33 ] @
Hvala svima na savetima.
Twingo mi je u najužem izboru, ali ovde u Nišu i okolini ih slabo ima "kasvetnih".
Ako neko zna negde neki dobar primerak neka javlja. Nije bitno gde se auto nalazi.
[ Branko Santo @ 28.10.2015. 21:31 ] @
Cao drustvo :)
Malo da dignem temu iz mrtvih posto moram da se uzdam u ES trust mozgova. Naime dolazim u situaciju da moram da vratim firmin auto pa cu trebati da uzmem nesto tako da htedoh da zavirim u opciju onih sertifikovanih polovnjaka i diskusiju sa predjasnjih strana malo podrzim.
Donji screenshot je mislim sa svim informacijama. Oprema ukljucuje sve moguce cak i fabricku navigaciju i jedno sto nema je adaptivni tempomat (kojeg sam ljubitelj) vec samo "obican". Cena po sadasnjem kursu je 16.000e dok je kataloska navodno bila 49.000e. Ima Das Welt Auto garanciju sta god to znacilo :)
Meni se cini kao solidna ponuda?
[att_img]
[ Bwe @ 29.10.2015. 18:16 ] @
Evo jos jedan post o Audiju. U pitanju je Audi TT oko 2000-tog godista. Vozio bih ga kao drugi auto. U prilogu imate 7 ponuda koje su mi interesantne. Odabrao sam upravo TT-a jer mi se jako svidjao kad se pojavio kad sam bio "mlad" :)
Sta vi mislite o svemu ovome? Prelazio bih nekih 3000 km godisnje, uglavnom po gradu. Potrosnja mi nije bitna, kao ni TNG instalacija ali je dobrodosla svakako.
ako ćeš prelaziti 3000km godišnje, kupovina auta gubi svaki smisao, pa makar i treći auto bio, a ne drugi.
Drugim rečima, šta god uzmeš nećeš pogrešiti, ako se i pokvari za to malo, uvek možeš taxijem
[ vladd @ 30.10.2015. 06:29 ] @
TT je "big bojs tojs", fensi bacanje para, pa prema tome, svaki razuman savet je apsolutno nepotreban.
[ Bwe @ 30.10.2015. 10:45 ] @
@ etjen
Imam Grande Punto kojeg sestra najcesce vozi, ali bih voleo da imam svoj auto i da ne moram da "planiram" kada ce mi auto biti slobodan. Bitno mi je da je prosecno pouzdan kao i sva vozila tog godista. Kao sto si rekao, ako se pokvari tu mi je taksi za 200 dinara.
@ vladd
Vozio bih ga godinu-dve, svestan sam da bih izgubio para, ali ionako trosim pare na mnogo gluplje stvari :) Samo mi je bitno da ovaj model nije rupa bez dna sto se tice odrzavanja.
[ Java Beograd @ 30.10.2015. 11:22 ] @
Citat:
Bwe: Samo mi je bitno da ovaj model nije rupa bez dna sto se tice odrzavanja.
Nije da jeste, jeste da nije, al' nije da nije.
Odmah se ograđujem, jer ne znam kako stoje konkretne cifre, ali ovaj moj post shvati generalno: "Jeftina kupovina nekad skupog auta".
Pazi, Audi TT je, na neki način prestižan auto. Napravljen da bude skup, da bi oni koji ga imaju mogli drugima da pokažu kako imaju pare. Klasika. Ti ga kupuješ jeftino za samo 5.000€, ali ne zaboravi: jeftino kupuješ nešto što je u startu bilo ne samo skupo, nego prestižno skupo. Šta misliš zašto drugi radije za 5.000 kupe polovnog Pasata ili Fiata Stila ? Ili bar Audi A4 ?
Možda ti se potrefi primerak koji neće tražiti neko posebno održavanje u narednih par godina. Ali verovatno i obično održavanje (ulje, filteri) za TT košta oho-ho više od običnog porodičnog automobila.
A ako ti se potrefi da moraš da menjaš (samo kao primer) diskove i pločice - odoše tebi pare koliko košta polovan Puntić. A moraš da promeniš, inače ni kao polovnog nećeš moći da ga prodaš. (ako nije u "voznom stanju", računaj da mu je cena 500 €) Da ne pominjem druge troškove održavanja van najosnovnijeg (zimske gume, veliki servis, potrošni delovi trapa, amortizeri, ovoono ...)
Mislim da mu je i registracija "na nivou". Možda i potrošnja.
Imao sam prilike da vidim kako to izgleda, kad je jedan moj poznanik tako kupio velikog BMW-a. Na kraju, računica ispala: kupljen za 5.000, za održavanje i kvarove još 5.000 za tri godine, četvrtu godinu celu trunuo na parkingu, i na kraju prodat "nije u voznom stanju" za 500€
[ djordje1979 @ 31.10.2015. 03:25 ] @
Registracija mu je na nivou ispod 300e jer je to 1.8 motor. Nema razloga da bude veca. Potrosnja bi trebala da je normalna za normalan stil voznje.