[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 12:04 ] @
imam par busilica sa obicnim futerom i to mi za moje potrebe radi posao super ali ma koliko imaju opciju da cekicaju to u ova 2-3 betonska zida/plafona koja imam u kuci ne moze ni da prismrdi .. dakle bukvalno obije 3mm maltera i onda samo pravi buku, nove burgije, kvalitetne, tanke, debele, nema razlike ..

e sad, gledao sam kako coveku einhel busilica cekicara sa sds futerom lomi lakat i tu sam navatao neki strah od tih busilica koje ne umeju da "preskoce" a radio sam sa drugarovom bosch busilicom starom 20+ godina koja je jedva nesto teza od ovih mojih pateticnih busilica, ulazi u ovaj beton ko kroz sir, i ako naletis na armaturu npr umesto da ti slomi ruku samo krene da klikce, nastavi da udara ali ne okrece burgiju .. ta opcija mi se mnogo svidja ..

pitanje je gde da nadjem da kupim busilicu za hobi potrebe, dakle u stanu mi je 99% karton, imam samo na par mesta beton, koja ima tu foru sa preskakanjem, da ne kosta puno .. treba mi danas da izbusim 2 rupe, za 2 meseca jednu, za 6 meseci 3 .. znam da je jeftinije da pozajmim za 5 rupa ali mije to mega komplikacija, dok se ja usaglasim sa nekim, pa onda nas dvoica se usaglasimo sa zena i beba nisu tu pa .. ovako sacekam da zena izadje iz kuce, bam bam 2 rupe i vozi misko .. ne mora planiram 10 dana unapred busenje rupe ..

[ Java Beograd @ 22.07.2014. 12:21 ] @
Woby house.
I ja u kući imam jednu pneumatsku, kinez najobičniji, najjeftiniji. Vrši pos'o samo tako ! Mnogo, mnogo puta bolji od one vibracione, koja kao kobajagi može da buši beton. Ništa ozbiljnije nisam pokušavao s tim, ali za rupe u betonu - ekstra ! I još sam dobio u kompletu nekoliko SDS prihvatnih vidija burgija, nekoliko veličina, i još mi traju.
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 12:26 ] @
cool, to mi je par ljudi spominjalo kao firmu za overiti ... e sad, ima neko ideju za "sta kupiti" ako znamo "gde" ?
[ gti2 @ 22.07.2014. 12:37 ] @
Tebi treba masina sa ugradjenim kvacilom tj sigurnosnom spojnicom.
Nesto ovakvo
http://www.odigledolokomotive..../busilica-sdsplus-1758ad-skil/
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 14:12 ] @
Citat:
gti2: Tebi treba masina sa ugradjenim kvacilom tj sigurnosnom spojnicom.

e to, to, nisam znao kako se zove :)

sad je pitanje samo modela, sta je tu najjeftinije a da nije bas bacanje para..
[ mali genije @ 22.07.2014. 15:22 ] @
Koliko tebi treba posao ti zavrsava i ova kad bude stala lepo je
kantiras bez da ti bude zao:-)
http://www.kupujemprodajem.com...77050-oglas.htm?filter_id=1091
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 15:28 ] @
zato i pitam za model, nije mi frka da ima garnaciju, da je nova, da je marka i slicno, jer ne preterujem kad kazem da ce izbusi desetak rupa, ali mora da bude "masina sa ugradjenim kvacilom tj sigurnosnom spojnicom", ja bez toga necu ... kazem ti gledao sam kako coveku izlece lakat naopacke, ja bez tog kvacila necu pipnem busilicu za beton
[ mali genije @ 22.07.2014. 15:45 ] @
Cisto da znas da i masina sa kvacilom zna da baci sa merdevina i napravi uganuce zgloba ako nevodis racuna
prilikom rada,tako da ti je obavezna paznja prilikom rada.
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 15:52 ] @
ma pazim ja, al jedno je kad pazim i imam kvacilo i kad pazim i nemam
kvacilo :D
[ Lavlja_Jazbina @ 22.07.2014. 18:07 ] @
Pa sta na kraju trazis?SDS,SDS+ (SDS MAX sigurno ne)?
[ bogdan.kecman @ 22.07.2014. 19:15 ] @
koja je razlika?
[ gti2 @ 22.07.2014. 19:35 ] @
U velicini glave/prihvatnog dela burgije.
Koliko sam te razumeo iz prvog posta,ti nemas te burgije nego one za klasicnu stezajucu glavu.
SDS max glava ide za velike burgije tipa fi40 i 55.Tebi za kucne poslove treba SDS+.U tu klasu upadaju uglavnom burgije do fi25.Ja koristim Bosch sa SDS max glavom i imam adapter glavu za SDS+.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.07.2014. 19:58 ] @
Da.Od tipa ti zavisi i cena (ne obavezno) busilice kao i posle kupovina burgija sa slicom kao na slici

samo je razlika u fi burgije. SDS max recimo moze da stavi najmanje fi 13.SDS+ su za rad koji tebi treba.Moze i sds ali su

sa manjom udarnom snagom za beton.
SDS+

SDS

[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 00:10 ] @
evo sad gledam na mojoj kutiji od burgija pise sds+, to mi treba :D

(5,6,8mm je 99.9999% sto mi treba)

"designed by bosch, made in china" .. doduse ova sestica sa slike je izbusila dosta rupa u zemunu u "fabrickom" betonu (to su one zgrade sto je beton liven u fabrici pa donoseni moduli i sklapano tvrd cudo) i burgija i dalje izgleda kao nova, ne bi ocekivao od kineza :D

[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 23.07.2014. u 01:34 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 00:37 ] @
dakle koju busilicu sa
- sds+ futer
- ugradjenim kvacilom tj sigurnosnom spojnicom

?
[ Java Beograd @ 23.07.2014. 07:22 ] @
Ona koju sebi možeš da priuštiš. Jer, kod alata važi "što skuplje - to bolje". Dakle, odredi sebi cifru do koje možeš da potrošiš, pa ideš i kupiš i gotova stvar. Ponuda je zaista velika i raznolika.

Jer ako ova tema krene kao i sve ostale u vezi alata, posle jeftinih kineza no-name brendova, stići će preporuke kineskih brendova kao što je Einhell i slični, pa onda ide preporuka za zeleni bosch i black and decker. Onda će se svakako naći neko ko će da opljuje ova dva brenda i da izjavi kako je samo plavi bosch vredan para i u ponekim slučajevima De Walt. Onda će se naći neko ko će opljuvati i ova dva i ispričati lično iskustvo da se isplati kupovati samo i jedino profi metabo i makita alate. I tako, posle par postova dođosmo do investicije skuplje od polovnog automobila, jer, "kad već kupuješ bolje kupi nešto što vredi nego neko kinesko njesra".

A ti si samo 'teo da probušiš nekoliko rupa u betonu.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.07.2014. 07:31 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
dakle koju busilicu sa
- sds+ futer
- ugradjenim kvacilom tj sigurnosnom spojnicom

?

Da ne zidam kucicu dao bi ti na koriscenje 6 meseci pa busi kada hoces.Mislim da je ovo pristojno i odradice ti posao

i duze nego sto si mislio !

http://www.kupujemprodajem.com...92012-oglas.htm?filter_id=1091
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 11:19 ] @
@java beograd
ma pazi, cela fora ovde je to kvacilo, ocu da budem siguran da ima to .. kapiram da ce i neki najgori kinez da mi odradi posao.. problem je prosli put kad sam kupovao uzeo sam najskuplju einhel, ogromnu, tesku i zamalo mi nije slomila ruku .. to vise nemam a i kapiram da mi 2kW busilica ne treba :D necu stemam beton, samo da izbusim rupu :D

@Lavlja_Jazbina
poslao sam coveku poruku da li ta busilica ima kvacilo pa cemo da vidimo, kao sto rekoh ne treba mi neko ludilo, ne mora bude novo, ali mora ima kvacilo :D tako da ako ova ima to je resenje .. nije mi jasno niko to uopste ne spominje u oglasima (polovnjaka) a meni to ono no1 opcija :D
[ gti2 @ 23.07.2014. 11:22 ] @
Za ovu pise da ima pa ako se nadje po oglasima po nizoj ceni,trebalo bi da je dobra kupovina
http://alatzazanat.com/čekić...lica-einhell-sds-plus-rt-rh-32
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 11:29 ] @
@gti2, to mi je ok cena jedino sto je ovaj einhell povelik koliko vidim
no to i nije neki veliki problem obzirom na kolicinu posla .. videcu
ovih par polovnjaka prvo sto sam poslao pitanja dal imaju sigurnosnu
spojku pa ako ne bice ovako nesto, hvala
[ gti2 @ 23.07.2014. 11:37 ] @
Onaj Skil sa pocetka teme je manji,ali mu je i udarna sila dosta manja.Ovaj ima 3,5J ,a onaj 2J
Kad su u pitanju "siledzijski" poslovi,ne moze da bude viska snage
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 11:41 ] @
onaj skil sa pocetka teme mi po gabaritima (a mislim i po snazi) idealan
ali ne vidim nigde dal ima kvacilo/sig spojku
[ gti2 @ 23.07.2014. 11:44 ] @
Pise u opisu da ima
" Sigurnosna spojnica za zaštitu u slučaju
blokade burgije"
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 11:52 ] @
eeeeeee .. kako nisam video a lepo si napisao treba ti sa kvacilom i stavio ilnk i ja kao dal ima kvacilo :D

to mi je bolje resejne od einhela (a i mislim da mi neko rece da je to bolja firma od einhela :D ) ... videcu ove polovnjake sta mi kazu ljudi (za one pare ako crkne posle 10 rupa nije mi zao da bacim) pa ako ne uzecu taj skil
[ gti2 @ 23.07.2014. 11:55 ] @
Ajd' pa neka je sa srecom :)
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 13:02 ] @
nadjoh zgodnu
http://www.bosch-professional....rs-with-sds-plus/gbh-2-26-dre/

"Overload clutch" - jel to ovaj prekid rotacije koji mene zanima?
[ gti2 @ 23.07.2014. 13:14 ] @
Trebalo bi da je to.
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 13:16 ] @
hvala, mislim da mi je to resenje .. skoro duplo jeftinija od ovih (nije
nova)
[ Java Beograd @ 23.07.2014. 13:25 ] @
Ova mi ne deluje kao da ima pneumatiku. Mislm, pojma nemam, ali po obliku ...
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 14:35 ] @
Citat:
Java Beograd: Ova mi ne deluje kao da ima pneumatiku. Mislm, pojma nemam, ali po obliku ...

2.7J udarna snaga
Drilling diameter in concrete with hammer drill bits 4 – 26 mm
Optimum range of applications in concrete with hammer drill bits 8 – 16 mm

znaci do 16mm peva :D meni deblje ne treba

reklamni film je obecavajuci: http://www.youtube.com/watch?v=Zs3Nyx2JSoU
(ok znam, reklamni..)
[ gti2 @ 23.07.2014. 16:02 ] @
Ima klip,vidi se na reklami
[ Lavlja_Jazbina @ 23.07.2014. 18:12 ] @
Ima klip,ali po meni je preslaba za komunisticki beton.Reklama je po meni smesna.Takva brzina se ne koristi

za beton (u njihov na reklami sumnjam da to i jeste,mozda siporeks).Elektro motor mora biti vertikalan a prenos do udarnog klipa

vece konstrukcije ako se udara u ljut beton,pricam iz iskustva sa bosch gsh5.Isto znacajnu ulogu (30%)busenja igra kvalitetna burgija!

Pogledaj prenos kod takve busilice !

[ botr @ 23.07.2014. 18:19 ] @
Ova Einhell kosta 90 evra, ganc nova.

Ovaj Bosch sto si nasao, pisao sam pre neki mesec o tome, ima kineskih kopija koliko hoces. Nova je skoro 200 evra, kineska kopija nesto monogo malo, 50-80 ako se dobro secam. Pazi da ti ne uvale kineza.
[ gti2 @ 23.07.2014. 18:27 ] @
Ove male busilice imaju udarac od 2-3J. Moja GBH 5-40DE ima 9J.Zbog manje sile udara imaju vise obrtaja da bi kompenzovali manju silu.Vise puta sam se pri montazi klime sretao sa gips majstorima (pri renoviranju stanova) i velika vecina njih koristi te manje busilice za montazu Al profila (plafoni su betonski).
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 18:34 ] @
nekoliko bosch starih sam ja koristio koji isto imaju horizontalni motor
i ulaze u "komunisticki" beton bez problema, ove sa vertikalnim motorom
ulaze brze, mogu da stemaju i slicno ali meni ne treba alatka za biznis
za gradjevinu vec da mogu da izbusim par rupa. da ove moje obicne
cekicare mogu da izbuse rupu u ovom betonu za 20min po rupi sa 6ticom i
da rupa bude 3cm duboka ne bi ni kupovao novu busilicu nego ne moze ni
da prismrdi tuce, dere se, urla, i nista, udje 2mm i kraj :( ... ova ce
odraditi posao .. videcemo, nisu neke pare, uvek mogu da dam 120-150eur
i kupim ovu sa vertikalnim motorom
[ Lavlja_Jazbina @ 23.07.2014. 18:48 ] @
Citat:
e treba alatka za biznis
za gradjevinu vec da mogu da izbusim par rupa.

Radi kako hoces.Bez velikog pritiska ces imati problema i probusiti to malo rupa u plafonu sa tim vodoravnim busilicama a mislices da

si preneo kubik kamena.

Da dodam.Medakovic je zidan sa betoskim plocama (to se vidi na sredini zida u stanu ispod maltera)koje su bez grama vazdusnog dzepa.

Ljuto.
[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 19:04 ] @
javljam u ponedeljak kako je proslo :D
manja od ove bosch horizontalna koju sam koristio nije nikakav problem.
pri tome ovaj bosch je 2.7J udarac, onaj skil sa pocetka teme je 2.0J
sto je skoro za 1/3 slabije a onaj einhel sa vertikalnim motorom 3.5J
sto je opet nesto sitno manje od 30% vise .. pritom einhell ima 10.5kg
koje treba da drzim iznad glave dok ovaj bosch ispod 3 kile .. jbg
razlika je ogromna ..

e sad, ako se pokaze da bosch ne valja, za te pare je dobar i kao obicna
busilica :D posto uz njega dolazi i obican futer i ovaj za sds+
[ gti2 @ 23.07.2014. 19:20 ] @
Tih 10,5kg stvarno zvuci previse.
Moja ima oko 6kg.Moguce je da su merili sa koferom i burgijama :)
[ Lavlja_Jazbina @ 23.07.2014. 21:36 ] @
Da,bas je teska.Cisto za info,pogledaj Bogdane ovu bosovu (oblik) i na 1:31 kako telom pritiska da bi probusio rupu.
Sada to prebaci na plafon i busenje.

[ bogdan.kecman @ 23.07.2014. 22:24 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Da,bas je teska.Cisto za info,pogledaj Bogdane ovu bosovu (oblik) i na 1:31 kako telom pritiska da bi probusio rupu.
Sada to prebaci na plafon i busenje.

nije posteno :D, ovo je 30-40mm burgija ili tako nesto, ja busim 6mm ili 8mm
imao sam ja ovolikog (cak malo veceg) einhela, 2100W ako se dobro secam, jedno 13-14kg ... i sa njim sam busio ovo do sada i onda sam ga spalio (busio sam 30mm burgijom komunisticki beton i naleteo na armaturu, busilica se okrenula jedno 5cm i zakocila na stepenice, tako sam i smeo da je koristim jer sam znao da od stepenica nece moci dalje tako da ne moze da mi slomi ruku, i izgorela u trenutku, vise nije htela da upali, bila je jos godinu ipo pod garancijom ali je ja dao burazu da je odnese u garanciju i da je zadrzi posto ja to vise necu da koristim, em pretesko em oce slomi ruku, i njemu je ukradu iz garaze zajedno sa jedno 3k eura drugog alata) .. i sa tom busilicom uopste ne moras da pritisnes, ti je rukom samo vodis, ona busi sama, njen udarac je bez otpora jedno 3cm ako ne i vise, ti samo priblizis busilicu on kad drkne tamo se sve raspada i ovih 13kila sa ove strane je dovoljno da ti nista ne mora pritiskas (kad busis ravno) .. e sad, kad busis na gore, jbg mora drzis 13kg no njom nisam nikad busio na gore :) ... elem, tu rupu sto sam busio nisam zavrsio jer je jeli crkla busilica, naletela armatura .. i sad dodje drugar sa bosch-om starim jedno 25godina, slicnim kao ovaj sto sam narucio, cak malo manji (no videcu kad ovaj stigne), i sa njegovom burgijom od 35mm (30mm mi je bilo tesno za kablove pa kad je on vec imo 35 uzeli njegovu) koja je od njegovog dede ko zna koliko stara, nikad ostrena, i taj bosch je izbusio uz minimalan pritisak tu rupu cca 20% sporije od one svinje od einhela od 2k2W .. tako da sto se ovog bosch-a tice jedino sto moze da bude je da je kineska kopija a ne bosch (sto lako moze da bude po ceni) ali realno za te pare nije frka cak i da bude samo obicna busilica (posto se ova moja stara skoro raspala), a ako uspe lepo da busi beton - extra ... za koliko meni treba .. a ko zna, mozda je original :D
[ Lavlja_Jazbina @ 23.07.2014. 22:53 ] @
Pa dobro.Stoji sve sto kazes.Koristio sam i bos 7cu.To je tek mrcina ali nisam se sladje nabusio nego sa T72 HILTIjem.
[ bogdan.kecman @ 24.07.2014. 01:29 ] @
vec je dovoljno sumanuto sto zbog deset rupa za godinu dana kupujem
busilicu sad jos da kupim i T72 bilo bi malo mnogo :D
[ SaleSk @ 24.07.2014. 07:57 ] @
Ja sam sebi nabavio pre 5 ili 6 godine ovu busilicu Einhell BBH 1500:

Busilicu sam kupio oko 80 eura i koristio sam ga za rusenje zida od stare kuce, busenje betona i krsenje da bi postavio stope i stubove za novu kuci, krsenje betonske staze i tako dalje...Busilicu sam isplatio 100% samo sto sam izbusio beton za postavljanje stopa. Redovno odrzavanje, podmazivanje klipa, i futera, i normalno odmor tokom rada. Ipak je ovo Hobi buslilica koja ne trpi preveliko zagrevanje i opterecenje. Radi kao prvog dana bez ikakvog problema. Alat ne pozajmljujem nikom!!! Ako nesto treba, odem pa ja mu probusim. Ljutio ne ljutio, to je.

Drugu manju koju sam kupio pre dve godine je BOSCH PBH 2000RE, cena oko 90 eura.

Nju koristim kada radim sitnije poslove. Kupio sam je kada sam mestio brodski pod, jer sam imao da izbusim oko 1000 rupa i da zasrafim oko 1000 srafova. Rupe su bile busene sa 6,5mm burgijom, ali kako god, srafovi je opterecuju. Nakon toga je koriscena za postavljanje tipli na izolaciju, burgija 10mm i probusene su preko 500 rupa... I za sta god ne...
Koristi se cesto jer je mnogo manja u poredjenju sa prethodne.
Zadovoljan do sada sa redovnim odrzavanjem i ne preopterecivanjem.

Alat sluzi onako kako se koristi i odrzava.
Od Einhella imam jos i ubodnu testeru i cirkular koj koristim nekoliko godina. Nisu nesto spektakularno, ali rade bez problema. Sa njim sam sekao table OSB, iverice, daske....
[ botr @ 24.07.2014. 09:17 ] @
Daj oglas za tog Boscha, pa da razresimo dilemu :)
[ bogdan.kecman @ 24.07.2014. 10:43 ] @
@salesk, imam ja svasta od einhela i prezadovoljan sam (cirkular, ubodnu, ugaonu, busilicu, smirglalicu, blanjalicu, nekoliko srafilica, nekoliko mini busilica...) radi godinama za hobi super, doduse primecujem da im kvalitet opada godinama

@botr http://www.kupujemprodajem.com...fi-u-koferu-11999679-oglas.htm
[ gti2 @ 24.07.2014. 12:34 ] @
Vrlo bogata ponuda tog modela na KP :)
Verovatno imitacija,a mozda je "ispalo iz kamiona" :)
Za profi alat,kad sam kupovao Bosch-a pre 6 godina,u radnji se dobijala garancija,ALI je serijski broj aparata morao da se unese na Bosch-ovom sajtu.Tad je garancija punovazna i Bosch salje sertifikat na e-mail kupca.
Verujem da je ovo jos uvek aktuelno pa ako je neko u dilemi oko kupovine,moze da zatrazi serijski broj od prodavca i proveri da li je u pitanju original ili kopija.
[ botr @ 24.07.2014. 14:14 ] @
Kineski plagijat. Dolaze sa Kosova. Ista je situacija i sa Makitom i De waltom. Kako radi, nemam pojma, ali sam na nekom forumu procitao da je vecina delova plasticna, pa nije za neko forsiranje. Za slicne pare si mogao da uzmes neki polovan, manji Hilti.
[ bogdan.kecman @ 24.07.2014. 14:29 ] @
cim stigne pada otvaranje tako da ce da padnu slike :D
[ botr @ 24.07.2014. 17:50 ] @
Mislim da ce ti zavrsiti posao, ali nisam siguran da ispunjava deklaraciju po pitanju snage udarca, broja obrtaja, itd.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.07.2014. 17:55 ] @
I Palestinci znaju sta valja za kopanje tunela..Kao moj bosch samo je ovo 9ka.

[ bogdan.kecman @ 26.07.2014. 18:56 ] @
original ovaj bosch je sigurno do jaja busilica ali ovo nije original :D nego "kvarna" kopija.
sta je fora kinezi obicno napisu made in prc i slicno, ovo je ono najkvarnije, made in germany, ima seriski broj i slicno, jedino se vidi da je kvalitet nalepnice smesan, da su beli natpisi na busilici sa loseg sita (lose upasovano, losa boja), da je kutija radjena na jeftinom alatu ima onaj livni cvor na vidljivom mestu, to na originalnim bosch kutijami nikad nije vidljivo, unutra u kutiji su pregrade tanane pa su se iskrivile, na originalu nikad nisam video da je tako (ne na ovom modelu ali na mnogo drugih bosch modela) i tako dalje i tako dalje .. e sad, sve spolja je iskopirano 1/1 sve funkcije etc etc .. tu je dodatni futer koji deluje da je na zavidnom kvalitetu, sds+ futer isto deluje skroz ok ... sam kvalitet busilice, kuciste busilice deluje (osim sto se vidi da nisu upasovani natpisi lepo) je super kvalitet, ne znam kakav je original ali ovo je onako cvrsto i ok ... e sad sta je unura nemam pojma, za sada ovoliko ne mogu sad ni da je upalim da probam ni da je otvaram .. za sada deluje kao vrlo kvalitetna kopija i mislim da ovo nije kina, ovo je neka rumunija, albanija, srbija... neka ilegalna manufaktura
[ SaleSk @ 26.07.2014. 20:46 ] @
Radi ce to Ne brini...
Probusi nekoliko rupe, sa 18-ticom, pa ces podeliti utiske
[ bogdan.kecman @ 26.07.2014. 20:52 ] @
ne buse mi se rupe bas bez razloga a i nemam nista vece od 8, 18tica je
povelika za moje potrebe, sutra cu da busnem 2 rupe osmicom u mega
zeznuto tvrdom betonu pa javljam kako se ponasa
[ SaleSk @ 27.07.2014. 06:29 ] @
8-cu mozes i rucno srafcigerom u beton da probusis. Zato sam predlozio 18-ticu, da vidis dali ta busilica udara kako treba, da je malo opteretis i vidis dali zadovoljava potrebe. Na 8-cu neces imati nikakvih problema, 100%
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 06:44 ] @
hehe moja dosadasnja busilica ni sa 6ticom ne moze da udje u ovaj beton
(mislim da sam probao i sa 4mm ali ne secam se nesto ne vidim tu burgiju
ovde u kutiji), probije malter 2mm i to je to, mozes cekicas do
prekosutra :D ... zato se nisam ja ni brinuo dal je ovo original ili ne,
posto mi velike rupe ne trebaju .. e sad videcemo kojom brzinom prolazi
osmica ... a za 18 cu morati prvi da dobavim vecu burgiju :D
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 08:14 ] @
zavrteh je sad na prazno, ne mogu sad da busim em je previse rano u nedelju (da neko sad busi a da ja spavam isao bi da mu se ...%$@%$@@#) al sam na brzaka zavrteo busilicu na prazno .. hm lepo radi vrtenje bez cekica, vrtenje sa cekicem i samo cekic, hod cekica je ogroman, mislim da je veci na onom 2k2 einhell-u, buska se lepo cuje etc etc ... dakle to je sve super .. ima ovaj quick release mehanizam za zamenu futera, isto odlicna fora .. to je sve cool, ali me brine sigurnosna spojnica :( ... gurnuh burgiju, stisno je klestima, oce klesta da mi iscupa iz ruke ali nece da preskoci :(, onaj bosch koji sam ja koristio je preskakao kada smo kruzno testerom sekli sper plocu a to je mnogo manja sila od ovoga sad sa klestima .. videcemo kako ce se ponasati pri busenju rupa u betonu ali moguce da ova kopija uopste nema kvacilo/sigurnosnu spojnicu :(
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 14:45 ] @
ok .. 4 rupe u mega betonu

1. cm uslo ko kroz sir, i onda stalo, nece dalje, posle 10sec pritiskanja ko konj skontam da je mozda armatura, izvadim napolje vrh burgije prekaljen :D ok, armatura
2. 2cm po dijagonali, uslo 4cm u beton lakse nego sto ostra burgija ulazi u meko drvo, toliko lako da sam izvadio staru burgiju da probam da busim odma pored da vidim da nije mozda ovo parce betona mekano, ma jok ni da primirise, ova ga razbuca ko sir
3. 1cm uslo i opet stalo, ovaj put nposle 2-3 sec izvadim napolje i opet vidim poplaveo vrh, opet armatura (ne znam kako su ih stavljali ovo je direkt ravno sa onom rupom gde je malopre usao ok)
4. 1cm u stranu od armature, opet 4cm u beton ko kroz sir mozda 5sec busenje za 4cm betona

kad sam zavrsio ove dve rupe (toliko mi sad treba) izduvao sam ih kompresorom (nije neka frka posto su u "plafonu" tako da je sve vec izaslo pri busenju) i pogledao lampom, ove dve sto su zaglavile, lepo se vidi armatura, cisto reko da proverim da je stvarno gvozdje da me nije zaustavio neki kamen

tako da - za sada ja sam prezadovoljan

da, busio sam sesticom
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 15:43 ] @
ok, nisam mogao da izdrzim, nasao sam neke fancy nosace za sajlu koje traze desetku tipl (potpuni overshoot da mi drzi parce alu profila sa 10x10w ledicama ali nema veze) i probusio jednu novu rupu i razbusio jednu ovu od 6. prvo sam razbusio ovu od 6 posto iz iskustva znam da trza busilica do jaja kada razbusujem rupu u betonu i spremio se da poletim sa merdevina .. definitivno nisam uspeo da "preskoci" sa klestima ali je ovde preskocio jedno 4-5 puta, samo se osetio blagi trzaj u ruci i to je to - savrseno ustelovana sigurnosna spojka :D ... druga rupa, cista desetka od pocetka do kraja 6 cm dubine, ma ovo su bre strasne stvari, prvo uopste nisam vrsio pritisak na zid, jednom rukom sam drzao busilicu i to je to i to pod uglom gde sam jedva uspevao da drzim ove 3 kile dodatni pritisak je nepostojeci, usla je burgija u beton ko da ga nema a smrvljeni beton je picio iz rupe kao pod pritiskom bukvalno kao masina za peskiranje .. ludnica .. ko dete u poslasticarnici sam sad bi iso da busim po kuci :D

tako da .. dal je original ili kopija nemam pojma, radi ko original sto se mene tice :D
[ SaleSk @ 27.07.2014. 16:20 ] @
Onda u zdravlje da te sluzi duge godine
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 16:27 ] @
btw sta se ovde "odrzava" ? futer ovaj se cisti? maze necim? sad skidoh
uputstvo da procitam nego ako neko zna unapred .. imam mast koju sam
dobio uz onu ogromnu cekicaru einhell, imam isto tako shell EP(LF)2 koju
koristim za cnc masine .. imam neko ulje sa teflonom .
[ SaleSk @ 27.07.2014. 18:43 ] @
Nista...Nemoras nista da stavljas kako je ti koristis, za dve tri rupe mesecno...
Mozes kad kad da namazes burgiju sa grafitnom mascu, ja sa tim je mazem ponekad, ali malo...Ne previse...
Drugo odrzavanje nisam radio...
Kod one Einhell cekicare stavljam mast u klip, kako je predvidjeno...I pazim da je ne pregrejem kad radim...Zato me sluzi vec nekoliko godina
[ gti2 @ 27.07.2014. 18:56 ] @
Nemoj da dozvolis da su zljebovi na burgiji suvi jer onda pocinju da se trose oni klinovi u u glavi.
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 20:21 ] @
@salesk, super hvala, znaci dupe burgije malo sa grafitnom (znaci
nijedna od ovih masti koje imam ne valja ili mogu neku od? imam tu za
klip od einhell-a i ovu za cnc i ulje neko sa teflonom)

@gti2, pricas o zlebovima u dupetu burgije? ono sto je poenta sds
prihvata? to da ne bude suvo? to je ovo sto kaze salesk za grafitnu mast?
[ Lavlja_Jazbina @ 27.07.2014. 20:37 ] @
Ne grafitna (nije za tu namenu zbog temperature) nego litijum mast.Taj deo koji ulazi u futer (d burgije).

Kako nisi dobio u koferu kutijicu kao za tinol pastu?
[ SaleSk @ 27.07.2014. 20:45 ] @
Kako nije grafitna zbog temperature?
Pa grafitna se stavlja u homokinetickim zglobovima u kojim znamo koliki je broj obrtaja u minutu, a o temperaturi i da ne pricam
Verovatno si mislio na neku drugu mast, ali si pomesao
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 20:45 ] @
nisam dobio, dobio sam samo onu sipku za "dubinu" i drugi futer (za
obicne burgije ) i to je to
ma kupicu ja mast kao da je to problem nego reko da ne kupujem ako moze
neka koju vec imam
ova shell ep(lf)2 sto imam je "thickener: lithium" znaci to je
litiumska? -20 do +120C ?
http://www.epc.shell.com/Docs/...4855_key_140002280762_1669.pdf
time znaci mogu da mazem dupe od burgije? mislim tu vec imam i to j
eimam dosta ako to radi posao super ako ne kupicu ja kakvu treba :D
[ gti2 @ 27.07.2014. 20:47 ] @
@Bogdan
Da,taj deo burgije koji ide u glavu.
[ Lavlja_Jazbina @ 27.07.2014. 20:53 ] @
Citat:
Pa grafitna se stavlja u homokinetickim zglobovima u kojim znamo koliki je broj obrtaja u minutu, a o temperaturi i da ne pricam
Verovatno si mislio na neku drugu mast, ali si pomesao

Ti si pomesao kao i namenu masti.Homo zglob se vrti sa tockom a funkcija masti je za kuglice koje imaju funkciju za levo i destno

kada okreces volan.Litijumova mast ide u lager tocka ( koji sada ima funkciju,kako kazes obrtaja).Zato ti curi is burgije kao voda kada se

zagreje od trenja.
[ bogdan.kecman @ 27.07.2014. 21:05 ] @
grafitna mast, primer
http://www.oilcenter.com/ProductInformationSheets/0-2/171.PDF

dropping poing 199C

litium mast, primer
http://www.epc.shell.com/Docs/...4855_key_140002280762_1669.pdf

dropping point 180C

tako da sigurno postoji grafitna koja trpi vise temperature od
litijumske .. e sad neke najnadrkanije litijumske vs najnadrkanije
grafitne - who gives a darn ..

bitno da ja znam da to treba se podmaze da ne bude suvo, ne bi mi nikad
palo na pamet
[ Lavlja_Jazbina @ 27.07.2014. 21:20 ] @
Citat:
It is especially suitable for moderate
loads and speeds at normal
or high temperature
service.

Do ove grafitne koja nije za kuglicaste i konusno valjkaste lagere koji se koriste kod automobila tesko ces doci

u obicnoj prodaji.Ti probaj ako si siguran u teoriju.Ja u svoju praksu jesam,veoma.
[ SaleSk @ 28.07.2014. 07:58 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ti si pomesao kao i namenu masti.Homo zglob se vrti sa tockom a funkcija masti je za kuglice koje imaju funkciju za levo i destno

kada okreces volan.Litijumova mast ide u lager tocka ( koji sada ima funkciju,kako kazes obrtaja).Zato ti curi is burgije kao voda kada se

zagreje od trenja.

Da u pravu si, izvinjavam ja sam ih pomesao :-)
Mislio jedno napisao drugo...
Samo sto meni nikad nije procurela mast iz busilice kako si opisao... A uvek je mazem grafitnom...
[ Lavlja_Jazbina @ 28.07.2014. 08:03 ] @
Citat:
Samo sto meni nikad nije procurela mast iz busilice kako si opisao... A uvek je mazem grafitnom...

E tu ja gresim sto licno vidjenje stvari namecem drugome,u ovom slucaju kada krenem da nesto stemam nema pauze 2 sata,sto nije slucaj

za par rupa.
[ bogdan.kecman @ 28.07.2014. 23:55 ] @
kod mene kad ima posla za 2h stemanja ja zovnem majstore :D ne ocekujem da imam alat/znanje/vestinu za takav posao.

elem, cisto da zavrsim temu sa "evo su te dve vajne rupe" i cemu sluze :D

hvala svima na pomoci, sad samo jos da iscimam gde se prodaju dodatni delovi za bosch (imam vec par ideja) pa da idem da kupim onaj dodatak za crevo za skupljanje prasine posto ovo prasi je* maj*

[ SaleSk @ 29.07.2014. 08:39 ] @
Ma sta ce ti crevo, ukljuci usisivac i pici...
[ bogdan.kecman @ 29.07.2014. 09:27 ] @
pa to crevo valjda ide u usisivac? ako sam ja dobro skontao to je ono
"treca ruka" - drzac koji drzi crevo pri rupi, ja ne mogu nikako jednom
rukom da drzim busilicu i tucem po betonu, drugom rukom da drzim
usisivac i da balansiram na merdevinama dok to sve radim ... a u
99.9999% slucajeva nemam nekog da mi pridrzi usisisvac do kradim ... kad
je zid u pitanju nije problem (kesa, selotejp..) ali ovde ce u 99%
slucajeva rupe biti u plafonu (tu se nalazi to malo betona sto imam)
[ Lavlja_Jazbina @ 29.07.2014. 09:38 ] @
Citat:
ako sam ja dobro skontao to je ono
99.9999% slucajeva nemam nekog da mi pridrzi usisisvac do kradim ..

Za to treba majstor !
Inace ovo si mogao izmedju 2 zida da stavis UD pofil i prodjes bez busenja.;).
[ hobbista @ 29.07.2014. 10:14 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
...sad samo jos da iscimam gde se prodaju dodatni delovi za bosch (imam vec par ideja) ...[/url]

Pre 6-7 godina sam uzeo neke delove za Bosch vibracionu brusilicu u D.Tucovica. Mislim da su njihov (ovlasceni) servis, pa su im i cene takve.
[ bogdan.kecman @ 29.07.2014. 10:19 ] @
@hobbista, hvala, to mi je i bila prva ideja, ne verujem da je to
plasticno cudo skupo :D

@lavlja_jazbina, da sam ovo stavljao na profil izmedju dva zida (karton
sa leve, beton ili siporex sa desne strane tu nisam jos busio) ne bi
mogao lako da menjam visinu svetla sto mi je za taj tu sto vrlo bitno. a
ici ce tu jos mnogo svetla na tom stolu je mali strug i 3d printer i tu
se realno radi skoro sva mehanika u kuci tako da ce biti jos jedno 200W
u neonkama (ovo sada je 100W led) i jos jedno 500W u zaruljama pa ce se
po potrebi paliti razlicite grupe, no to nije mnogo bitno za ovu temu
ovo samo reko eto da pokazem sta sam izbusio :D kad sam vec smorio ljude
na 3-4 strane foruma oko buske :D
[ Lavlja_Jazbina @ 29.07.2014. 10:26 ] @
Nisam znao da ces nivelisati svetlo.
[ mali genije @ 29.07.2014. 16:41 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
pa to crevo valjda ide u usisivac? ako sam ja dobro skontao to je ono
99.9999% slucajeva nemam nekog da mi pridrzi usisisvac do kradim ... kad
je zid u pitanju nije problem (kesa, selotejp..) ali ovde ce u 99%
slucajeva rupe biti u plafonu (tu se nalazi to malo betona sto imam)

http://www.bosch-professional.com/rs/sr/gde-16-plus-34796-ocs-p/
jesi mislio na ovo?
[ bogdan.kecman @ 29.07.2014. 17:28 ] @
yup bas to, nisam jos stigao da obidjem nijednu radnju, znas mozda
okvirno cenu?
[ mali genije @ 30.07.2014. 00:56 ] @
Neznam posto je nov al ih je bilo na bubnju po 200kinti kao dodatak za usisivac:-)
[ bogdan.kecman @ 30.07.2014. 01:00 ] @
extra :D
[ botr @ 05.08.2014. 12:58 ] @
Ja nasao busilicu za sebe, cekam da stigne. Udarac 5J, 3900 udaraca u minutu. To bi trebalo da radi veoma dobro.
[ botr @ 21.08.2014. 11:45 ] @
Kupio i ja i isprobao, ostacu duzan sto se tice slika. Uzeo sam Parkside, Lidlovu robnu marku. Proizvedena u Nemackoj, 5j, 1500w, 3900 udaraca u minutu.
Uz nju je dosao i adapter sa obicnom glavom, pa se mogu staviti obicne burgije, korisna stvarcica.

Burgije i dleta, nista posebno, verovatno neki kineski krs, nisam ni ocekivao nesto posebno za te pare (50evra). 3 godine garancije, povremeno idem za Nemacku, pa ako se nesto desi, mogu da reklamiram. U sustini solidan hobi alat.

Odmah sam uzeo najvecu burgiju 12 mm, i krenuo da busim neki betonski poklopac za saht. Prilicno brzo je prosla cela burgija. Verujem da sa obicnom busilicom ne bih mogao ni 2cm da izbusim, tako da je opsti utisak, da je ova busilica vise nego odlicna za taj novac.
[ Java Beograd @ 21.08.2014. 12:14 ] @
Jel ovo: http://lidl.dofollow.be/?id=40790
[ botr @ 21.08.2014. 13:13 ] @
Ne, drugacija je.

Evo je:

http://www.lidl.de/de/parkside...sselhammer-pbh-1500-a1/p180563
[ 7.scena @ 21.08.2014. 14:02 ] @
^Fina lidl busilica za fine pare. Moze li kod nas negde da se kupi ?

Pre dve nedelje sam svratio do woby u zagrebackoj da kupim busilicu u cenovnom rangu oko 50 evra, za obim upotrebe kao sto se trazi u ovoj temi. Znaci amaterski desetak rupa godisnje, ali da moze raznovrsne stvari da radi, blok, beton, malo da stemuje, bas kao ova Lidlova. Da mogu da je ostavim na placu, a da ne tugujem ako je ukradu lopovi.
Ono sto sam video nije mi se dopalo.

Imaju desetak noname kineza koji izgledaju kao igracke, cak je i prodavac prokomentarisao da su bezveze. Onda za malo vece pare krecu Bosh busilice, ali male, slabe, nisu za beton. Nesto brandname, a sto moze proci kroz beton vec kosta preko 120e.

Nisam kupio nista. Poneo sam na plac moju staru Budget (tako se zove brand) klasicnu udarnu vibracionu busilicu 1400w koja je kostala pre 5-6 godina oko 70e. Cetri rupe u betonu burgijom 14, uvek prokrcim put sa uzom pa debljom, busi bez problema. Ne vidim nacin da vas busilica povredi pri busenju betona ako je pravilno i cvrsto drzite sa obe ruke.

Dobra tema, ali mi nije jasno kako ti Bogdane od picajzla planiranja kupovine amaterske busilice sa posebnim akcentom na bezbednost i sigurnosno kvacilo, zavrsis tako sto si kupio kinesku kopiju bosch-a sa kojom ne znas na cemu si dok ne probas ?

[ botr @ 21.08.2014. 15:56 ] @
Na zalost, nemoguce je kupiti ovako nesto kod nas. Ono sto mogu da ti preporucim je da pogledas Villager alat. Nije bog zna sta, ali ce posluziti.
[ bogdan.kecman @ 21.08.2014. 17:44 ] @
Citat:
7.scena:
Dobra tema, ali mi nije jasno kako ti Bogdane od picajzla planiranja kupovine amaterske busilice sa posebnim akcentom na bezbednost i sigurnosno kvacilo, zavrsis tako sto si kupio kinesku kopiju bosch-a sa kojom ne znas na cemu si dok ne probas ?

pa meni je bilo bitno da cujem sta drugi misle, daleko od toga da sam ja picajzla za bilo koju kupovinu, 90% stvari kupujem impulsivno.. u temi je bilo jasno da originali kostaju vise nego sto ja zelim da platim, neke odlicne polovne sam zvao i nema nijedna kvacilo/sigurnosnu spojku (da vidis samo kako me napljuvase ljudi sa "sta ce ti to, to imaju samo masine od 5000eur..") i onda naletela ova "mozda kopija" .. i dalje nisam 100% siguran da je kopija, radi odlicno, ima spojku, poredio sa nekim originalima i izgleda isto .. video neke te kineske kopije one su mnogo plasticnije od ovoga sto sam ja kupio .. bem li ga ... u svakom slucaju uvek mogu da je tapnem posto sam je kupio :D no ispostavilo se da radi posao ..

realno pametan sam ja od uvek bio da kupim za velike pare da valja, ovde je fora bila da kupim za male pare da valja a da ima 2 opcije koje su meni bitne .. zato sam trazio savet .. nije tesko otici i kupiti makitu, metabo, original bosch.. i generalno to izgleda moze da se dobije samo od kineza fora je bila naci dobrog kineza
[ botr @ 21.08.2014. 18:53 ] @
Takav Bos, original, nije ispod 300 evra, tako da nema dileme sta si kupio :)
[ bogdan.kecman @ 21.08.2014. 19:10 ] @
znam sta pricas :D nego kazem ti videh tu od 31k din i u ruci deluje potpuno isto a videh kineza i deluje skroz drugacije .. zato mi cudno .. no ne gajim iluzije
[ 7.scena @ 22.08.2014. 11:28 ] @
Nemam zamerke, ako radi posao, onda super:), nego mi je neobicno kako si se odlucio na macku u dzaku. Jesi li probao, tj. uzivo video busilicu pre nego sto si je kupio ili si samo narucio sa kupujemprodajem, pa sta bog da ?

Da li si probao da stemujes nesto sa tom busilicom ?
[ bogdan.kecman @ 22.08.2014. 11:52 ] @
Citat:
7.scena: Nemam zamerke, ako radi posao, onda super:), nego mi je neobicno kako si se odlucio na macku u dzaku.

sta je fora, za moje potrebe "svaka" realno radi posao .. vise je pitanje dal ima tu spojnicu ili ne (to sto nisam znao ni kako se zove)...

posle par postova bilo je jasno
- u mom cenovnom rangu mogu da gledam samo kineze (nisam hteo da dam preko 100eur nikako, vec sam jednom dao preko 100eur za einhell stemalicu ogromnu i skoro mi je slomila ruku)
- nikakav direktan odnos prema nekom posebnom kinezu niko nije imao, vise je fora - evo ovo ima po oglasima i to se uklapa u to sto hoces (te iste oglase sam ja gledao i pre nego sam postavio temu)
- svi koji imaju pozitivna iskustva imaju ih sa spravama koje ja necu da platim (originali, ozbiljan alat) sto je i logicno jer profesionalci nemaju vremena da se zezaju sa amaterskim alatom

tako da je zakljucak bio - moracu da rizikujem pa sta bude

imao sam varijantu da kupim brandiranog kineza ili lazova, sa brendiranim kinezima sam imao lose iskustvo, sa lazovima sam u proslosti imao odlicna iskustva... lazovi su obicno pravljeni u ovim krajevima (srbija, rumunija, bugarska, albanija) i vrlo su kvalitetni a potpune su kopije sa malo losijim materijalom ... pri tome evropljani nemaju tehnologiju uopste za onaj penasti materijal koji kinezi prodaju kao metal tako da ili je metal ili je plastika, nema tih polu varijanti ..

kada neko prodaje bosch - to je ili original ili lazov, nije kinez.. znaci realno to mi je delovalo kao resenje ..

Citat:
7.scena: Jesi li probao, tj. uzivo video busilicu pre nego sto si je kupio ili si samo narucio sa kupujemprodajem, pa sta bog da ?

jok. video sam slike .. ovih lazova bosch kao sto sam ja kupio ima dosta po oglasima e sad ima i jeftinijih nego sam ja platio no

- svi kazu novo, neotvoreno blah blah blah .. i slike
- ovaj lik je rekao "dobio sam kao kompenzaciju, nemam pojma sta je i kako je"

vrlo verovatno lik zna da prodaje lazova no za razliku od ostalih likova ako se pogledaju njegove prodaje on covek prodaje kafu, nema veze sa alatom, oni ostali svi valjaju neke alate, tako da - sve je moguce
drugo, ima par slika lazova i kada se uporede sa slikom koju je stavio ovaj lik na net, njegova buska izgleda (na slici) kvalitetnije .. to naravno nista ne znaci al ..
i ja reko 'bes 7k aj rizikujem, posto cu ili da za 7k dobijem nesto sto radi skroz ili cu za 7k da dobijem nesto sto ce bar da mi zameni ovu prastaru busku za raspadnutim futerom za metal i drvo..
ovo sto je stiglo skroz zadovoljava sve moje potrebe (bar tako za sada deluje), izrada deluje odlicna a vidi se da nije kineska proizvodnja recimo po kvalitetu kabla i konektora, po tome lako prepoznati kineze :D
sa druge strane bio sam 100% siguran da nije original (ne zbog cene i toga gde sam kupio) nego se vidi da je stampa losijeg kvaliteta ... no neki dan sam gledao "originale" u merkuru i metrou i nije bio taj model ali isto je bila ovakva sito stampa - istog "losijeg" kvaliteta .. tako da sad vise nisam 100% siguran dok ne uzmem u ruku isti model koji je sigurno original ... i dalje smatram da imam lazova no nisam vise 100% siguran a i nesto me ne tangira preterano posto radi :D

Citat:
7.scena:
Da li si probao da stemujes nesto sa tom busilicom ?

da sam hteo stemalicu kupio bi stemalicu, dakle sa vertikalno psotavljenim motorom etc ... takvu sam vec imao .. no meni to ne treba .. skoro svi zidovi u stanu su mi od kartona, plafoni takodje ... imam jedan zid od nekih blokova i par delova izmedju gornjeg i donjeg sprata koji su neka strasna betoncina .. u tome mi trebaju povremeno rupe, stemanje - jok .. ako budem hteo da stemam pozvacu majstora da dodje da stema, pa on neka ponese kojom god masinom to radi :D .. do duse mislim da je vreme stemanja proslo, sada ove nove masine lepo seku kanale sirine i dubine koja ti treba sve sa skupljanjem prasine vodom .. iseku vrata, prozor, naprave kanal .. sve milion puta brze, bez prasine i bez strasne buke .. tako da .. ne verujem da ce mi stemalica ikad trebati .. a ako mi bas bas zatreba uvek moze za sitne pare da se uzme neka gromada na kp :D .. video si i sam ogromne masine sa mnogo dzula snage za 30eur
[ Java Beograd @ 22.08.2014. 11:53 ] @
Citat:
7.scena:Pre dve nedelje sam svratio do woby u zagrebackoj da kupim busilicu u cenovnom rangu oko 50 evra, za obim upotrebe kao sto se trazi u ovoj temi. Znaci amaterski desetak rupa godisnje, ali da moze raznovrsne stvari da radi, blok, beton, malo da stemuje, bas kao ova Lidlova. Da mogu da je ostavim na placu, a da ne tugujem ako je ukradu lopovi.
Ono sto sam video nije mi se dopalo. Imaju desetak noname kineza koji izgledaju kao igracke, cak je i prodavac prokomentarisao da su bezveze.

Zaista je tako. Ali nije bilo tako. Ranije je bilo je sasvim pristojnih no-name pneumatskih bušilica za iznos do 50 €. Naravno, za već pomenute amaterske potrebe. "Pristojnost" ocenjujem deklarisanom snagom, robusnošću, težinom i slično.

Kao da se nešto desilo na tržištu pneumatskih alata, jer ja sam moju kupio pre nekoliko godina za pomenuti iznos. Istovremeno, običnih bušilica, i malih ugaonih brusilica i sličnog (ono šta ja "trošim") ima kao i ranije za 25 € - 35 €