[ Atos @ 18.08.2014. 10:45 ] @
Ceo grad izlepljen reklamama da u outlet centru van grada ima nuklearni popust od 1000000%, ludilo, traje do kraja avgusta...balblabla.
Natera me devojka, upalim auto i odemo do tamo.
Kad tamo ne da cene ne izgledaju kao da je popust nego su stvari skuplje nego sto su bile prosle godine u regularnoj prodaji.
Udjem u replay shop i bermude koje sam prosle godine regularno u radnji platio 5400din sad su na popustu (a nije samo jedan popust, nego je to outlet centar+ 3-4 neka popusta pred kraj sezone) 5700din. Znaci skuplje nego sto su bile prosle godine.
I to je slucaj sa 90% robe koja se nalazi tamo.
Ono, zar ne postoji neki zakon, neko telo , neka inspekcija, neki bus plus koji to regulise?
Mislim ja sam bar siguran za sebe da nikada necu vise otici tamo, ali sta je sa ostalim ljudima koji ce bespotrebno trositi gorivo i otici u onu nedodjiju?
Nedaj Boze da neki stranac ode povucen onom reklamom, pa smejace nam se i prepricavace vecno.
[ dusans @ 18.08.2014. 10:54 ] @
Pa napiši o kom centru/radnjama se konkretno radi, da ne trošimo ni mi gorivo.
[ anon70939 @ 18.08.2014. 11:27 ] @
Po zakonu valjda smeju da pisu AKCIJA, SUPER ponuda i sl. ali kada pise snizenje onda mora da se naglasi i stara cena.
Ako pise da je snizenja, ne pise koja je stara cena, mozes da zoves inspekciju.

Ne znam da nadjem gde o ovome pise po zakonu, ali znam sta je u firmi gde radim obavezno ukoliko isticemo sa natpisom "snizenje"
[ madcama @ 18.08.2014. 11:28 ] @
Isti slučaj je sa Outlet prodavnicom obuće u Valjevu. Ako mali Perica dobro kapira u Outlet prodavnici se nalaze artikli kojih je ostalo svega nekoliko komada i izašli su iz mode.
U toj prodavnici su modeli dubokih patika (samo takve gledam i samo takve nosim) od pre 5-6 godine u rangu sa cenom najnovijih modela košarkaških patika kojima su NBA zvezde zaštitna lica.

Ja sam ušao tu dva ili tri puta, video da se ništa ne menja i od tada ne gledam ni prema izlogu.
[ dukanizi @ 18.08.2014. 11:29 ] @
Mozda misli na Indjiju
[ Shadowed @ 18.08.2014. 12:24 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Po zakonu valjda smeju da pisu AKCIJA, SUPER ponuda i sl. ali kada pise snizenje onda mora da se naglasi i stara cena.

Ne znam da nadjem gde o ovome pise po zakonu, ali znam sta je u firmi gde radim obavezno ukoliko isticemo sa natpisom "snizenje"

Trebalo bi da je zakon o zastiti potrosaca. Doduse, nista ih ne sprecava da prvo povecaju cenu pa onda stave snizenje :)
[ Atos @ 18.08.2014. 12:42 ] @
Citat:
dukanizi:
Mozda misli na Indjiju

Bas taj.
[ vladd @ 18.08.2014. 12:52 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
CoyoteKG:

Trebalo bi da je zakon o zastiti potrosaca. Doduse, nista ih ne sprecava da prvo povecaju cenu pa onda stave snizenje

Pa to i RADE. Dopisu iznad vecu cenu i nju precrtaju
[ madcama @ 18.08.2014. 13:08 ] @
I to bi trebalo da bude proverljivo. Da ako su povećali cenu moralo bi da u knjigovodstvu ima i neki trag u vidu nivelacije.
[ SlobaBgd @ 18.08.2014. 13:10 ] @
Pa ne broji se to što napišu. Moraju da imaju "tu" cenu negde zavedenu u knjigama, da su prodavali robu po ceni od 1000 dinara a sad daju popust i prodaju za 800 dinara.
[ Homer J. Simpson @ 18.08.2014. 13:13 ] @
Tesko im da promene cenu na visu pa onda spuste na tu 's popustom' ...
[ anon70939 @ 18.08.2014. 13:27 ] @
I to je zabranjeno.
I za to mozes da prijavis
[ Shadowed @ 18.08.2014. 13:33 ] @
Cek, kako zabranjeno?
Imaju li pravo da promene cenu navise? Imaju.
Imaju li pravo da daju popust? Imaju.

Dakle, urade jednu stvar na koju imaju pravo a zatim urade drugu stvar na koju imaju pravo.

Mada.. i seks i trgovina su legalni al' seks za pare nije, cudni su putevi zakonski...
[ Java Beograd @ 18.08.2014. 15:18 ] @
Imali smo posebnu temu o outlet centru Inđija. Ko nije pazio na času ili se kasnije priključio forumu - on se oseća ošišanim. Atos je trebao prvo da pregleda stare teme sa foruma, a onda da razmisli da li devojci da ispuni želju.

[ tahuti @ 18.08.2014. 15:37 ] @
Nekad se prodavalo po punoj ceni i onda snizenje.

Tokom 70 i 80tih godina doslo je do formule prodavac kupi po $14.50, sa MSRP (manufacturer suggested retail price) $50, malo se proda, onda se snizi na $44.99 sto poveca prodaju i finalno snizenje $21.99, prosecna cena - $28.00

Sada rade high-low pricing, gde se retko prodaje po punoj ceni, u stvari snizenje je prava cena.
[ commissar @ 18.08.2014. 17:33 ] @
Nije samo sa garderobom taj slucaj,
ista stvar je i sa prehranom i farmaceutskim
prozivodima. Kad vidis slucaj da za cenu jedne
kutije preparata sad na "akciji" dobijes dve, to
ti kaze kolika je zapravo cena realna......
[ hotchimney @ 18.08.2014. 18:34 ] @
Ima li kakve razlike u kvallitetu robe koja se prodaje po tim "outletima" i robe koja se valja kod Kineza? Osim u ceni koja je u "outletima" za dranje.

Što se tiče inspekcije mislim da vam neće pomoći jer se oni sada samo bave time da izigraju potrošače. Pre 10-tak godina inspekcije su obavljale svoj posao naročito u Beogradu. Ali u poslednjih nekoliko godina inspekcijiski rad se pretvorio samo u otresanje.
[ BluesRocker @ 18.08.2014. 19:06 ] @
Citat:
commissar:

Ne mora da znači. Češći je slučaj da drugom primerku, koji dobijaš na poklon, za koji dan ističe rok trajanja.
[ Java Beograd @ 19.08.2014. 07:52 ] @
Citat:
hotchimney:Ima li kakve razlike u kvallitetu robe koja se prodaje po tim "outletima" i robe koja se valja kod Kineza? Osim u ceni koja je u "outletima" za dranje.
Ima. Sva brendirana roba u Srbiji je pravog porekla. Mislim, ne može nikad da bude 100% naravno, ali u velikom procentu jeste. Naravno, to je pre svega zasluga onih koji zastupaju brendove (uglavnom Mišković), jer je njima pre svega važno da jedino oni u Srbiji prodaju (na primer) Nike, Adidas i ostale.
Naravno, ko traži - taj nađe, pa tako, nije neki podvig naći u Srbiji falš robu. Ali u Outlet centru Inđija (koji je zapravo potpuno preslikan Dela Šiti) sva roba je originalna.

Mada, dobro se sećam afere sa Levis butikom u Knez Mihailovoj. Sve originalno, sve u fulu, dok se sam šef maloprodajnog objekta nije dosetio da valja Novopazarski džins koji je bio 100% istovetan originalu. I to je tako šljakalo nekoliko godina dok ga sam Levis nije provalio i zatvotrio dućan.
[ bachi @ 19.08.2014. 15:32 ] @
Bermude 5700 dinara? Svašta... Ja kupio na buvljaku za 1000 dinara, mnogo su moćne i kvalitetne.
[ ekof9 @ 19.08.2014. 23:03 ] @
^ Kom, na NBg?
[ KrkaCiC @ 20.08.2014. 00:46 ] @
Ja uglavnom kupujem garderobu i obucu domacih proizvodjaca,sem kad dobijem nesto skupo brendirano na poklon-naravno strani brend

Garderobu uglavnom kupujem Monto Bene,firma iz Nisa. Vrlo je kvalitetna roba a na snizenju sam skoro kupio 3 majice za 4000 din,2 polo fazon i jedna klasika. Za taj novac samo kod kineza mogu naci majice,a ove su vrlo kvalitetne. I sto bih se onda cimao po nekim outletovima da nahvatam snizenje za neki skuplji brend koji je kvalitetan isto kao i ovaj iz Nisa?
Ovo je moje vidjenje svari,i ne bih nikom da solim pamet. Svako kupuje ono sto mu odgovara

I,da,outletovi su uglavnom glupost,navlakusa. Pravi outlet je kad je nesto po 30% normalne cene,a ne 80% a reklamira se kao extra popust.

A dok kod ima ovaca imace i ko da ih sisa
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2014. 12:01 ] @
IMHO, ja sam jedina ozbiljna snizenja u "outletima" po Evropi vidjao po Italiji - tipa 75% popust na njihovu brendiranu robu pa zaista covek moze da kupi nesto, npr, za 50-60 EUR sto inace kosta 150-200.

Ostalo iz mog iskustva (koje moze biti drugacije od vaseg), obicno ako ima nesto zesce snizeno to je neko zesce n*esra koje niko nije hteo da kupi, ili je ono sto me zanima razgrabljeno odmah.

USA je sasvim druga prica, tacno se vidi da je cut-throat trziste gde konkurencija gazi i covek jako cesto moze da pazari stvari preko 2x jeftinije nego po Evropi (Evropi: as in "bilo gde"). Tipa 5 pari nekih brendiranih pantalona za $100 koje po komadu po Evropi kostaju 50-60 EUR. Najjace je kad doneses sve to, vec na dubokom popustu, pa ti onda na kraju jos dodaju 30% zato sto si kupio 5 komada. USA rulz kada je kupovina u pitanju :-)
[ Java Beograd @ 20.08.2014. 12:14 ] @
Upravo došao iz Italije. Sniženja - onako. Ono što je zaista sniženo su majice, bermude i slična baš letnja garderoba, ali kad poželiš da kupiš, skapiraš da su ostali brojevi S i XXXL. Sniženi su i oni modeli ostale garderobe koje zbog dizajna ili boje niko ni nije htao da kupi. Ono šta valja, sniženo možda oko 20% - 30%. Ono šta je dobro, kvalitetno i koliko-toliko nevezano za godišnja doba nije ni sniženo.
[ stex @ 20.08.2014. 12:14 ] @
U outlet Indjiji u jednoj radnji sam video nosene patike koje se prodaju kao nove. Znaci sve sa etikatama i puna cena (bile su oko 10000 din). A tacno se vidi da je djon malo izlizan i da ima ostatka zemlje. Toliko o nasim outletima.
[ vujo032 @ 21.08.2014. 19:22 ] @
Kako je ova vest prošle godine bila "SUROVA" a ove godine je DOBRA VEST ?

07.2013 g. Vest iz Kurira:

08.2014 g. takođe vest iz Kurira:

???????
[ vladd @ 21.08.2014. 19:35 ] @
To spada u lupetanje medija(narocito nalik doticnima, bez sidra i korena), koje smo (valjda) elaborirali u sluzbi manipulacije sa (izuzetno glupavom) javnoscu.

Meni licno nij problem sto takvi i slicni tabloidi rigaju nebuloze, vec sto navodni "intelektualci" Srbije musavo cute. Jbga, tako gazda naredio, a gazda deli pare, i gazta moze sve da radi, pobuna i kritika slede kada zavrne slavinicu...ne odobri sredstva za neki projekat mlacenja slame...
[ mihojla @ 21.08.2014. 20:30 ] @
Citat:
Nedaj Boze da neki stranac ode povucen onom reklamom, pa smejace nam se i prepricavace vecno.
Koliko znam, i loša reklama je ipak reklama.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2014. 20:41 ] @
@Java,

Ja sam 75% vidjao u Februaru, ne znam da li u ovom momentu mozes da dobijes takve popuste.
[ commissar @ 21.08.2014. 21:40 ] @
Citat:
BluesRocker:
Citat:
commissar:

Ne mora da znači. Češći je slučaj da drugom primerku, koji dobijaš na poklon, za koji dan ističe rok trajanja.

Znam i za to, ali na pameti mi je bio konkretan slucaj, kada si za cenu
jedne dobijao dve kutije Imunactiv-a, i osim "duple mere", kutije su bile u jos jednoj ambalazi sastavljene,
dakle, direktno od proizvodjaca tako. Nisam obracao paznju na datum, da budem iskren.
To kad apoteka resi da te casti, to znam o cemu je rec.