[ djyova @ 10.09.2014. 14:26 ] @
Bliži se datum refrenduma pa me zanima šta vi mislite da će Škoti odlučiti? Škotski referendum o nezavisnosti 2014. |
[ djyova @ 10.09.2014. 14:26 ] @
[ anon142305 @ 10.09.2014. 15:02 ] @
Nemam pojma, al evo sta vele kladionice:
[ Java Beograd @ 10.09.2014. 15:07 ] @
Biće veselo.
[ djyova @ 10.09.2014. 15:07 ] @
Ne razumem se u ove kladioničarske brojke, da li je veća kvota za DA ili za NE?
[ WinstonSmith84 @ 10.09.2014. 15:10 ] @
Nadajmo se samo da izbori neće biti namešteni.
[ Java Beograd @ 10.09.2014. 15:12 ] @
Brate, koja patetika:
Škoti, ne lomite mi srce, ostanite Edinburg -- Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva. [ Java Beograd @ 10.09.2014. 15:13 ] @
Mislim da Škoti nisu sisali vesla, niti su jajarska nacija da bi dozvolili da im Englezi nameste izbore.
[ anon142305 @ 10.09.2014. 15:22 ] @
Citat: Veca je za NE: http://www.sportinglife.com/bettingzone/converter A na B92 kazu: Citat: Najnovije ankete pokazuju da će rezultat biti vrlo tesan, jer je prema posledenjem ispitivanju javnog mnenja 51 procenat Škota za "DA" to jest za nezavisnost i otcepljenje od Velike Britanije, dok je 49 procenata protiv toga. http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=897486 [ MustaphaMond @ 10.09.2014. 15:23 ] @
Dozvoliće im da se otcepe onda kada to budu dozvolili i Ircima, znači nikad.
[ DaliborP @ 10.09.2014. 15:28 ] @
Citat: MustaphaMond: Dozvoliće im da se otcepe onda kada to budu dozvolili i Ircima, znači nikad. http://en.wikipedia.org/wiki/N...day_Agreement_referendum,_1998 [ MustaphaMond @ 10.09.2014. 15:34 ] @
Hoćeš da kažeš da su imali izbor da budu nezavisni ili da se priključe R. Irskoj? Ne bih rekao! Mogli su da glasaju za ili protiv ovoga: http://peacemaker.un.org/sites/peacemaker.un.org/files/IE%20GB_980410_Northern%20Ireland%20Agreement.pdf
[ DaliborP @ 10.09.2014. 15:39 ] @
Da, i glasali su vecinom "za".
[ djyova @ 10.09.2014. 15:49 ] @
Citat: Java Beograd: Brate, koja patetika: Škoti, ne lomite mi srce, ostanite Edinburg -- Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva. Ja mislim da takvim komentarima mogu samo da povećaju broj onih koji će se odcepiti, ali ko zna. Nije svuda mentalitet kao ovde. [ DaliborP @ 10.09.2014. 16:06 ] @
Sporazum je potvrdio da NI ostaje u UK, pored svega ostalog. I Severna Irska i Republika Irska su vecinom glasali za. Uostalom sporazum i referendum je dosao kao potvrda primirja, koje je bilo prioritet u odnosu na nezavisnost. Nezavisnost NI vise nije toliki problem, da vecina hoce, sigurno bi doslo do referenduma, ali mislim da to vise nije slucaj.
[ DaliborP @ 10.09.2014. 16:15 ] @
Jel ovo napad botova?
[ Emil Ranc @ 10.09.2014. 16:32 ] @
Čoveče, ako se Škotska odvoji, ovaj što je registrovao deset naloga za sat vremena ima da se slavi duplo više nego kad su srušili kule bliznakinje ili kad je Sendi poplavila Njujork :D
[ bin.sys @ 10.09.2014. 17:42 ] @
Ova tema mi zvuči kao da svako priča sam sa sobom, a Škoti će se otcepiti, garant.
[ djyova @ 10.09.2014. 17:54 ] @
Citat: bin.sys: Ova tema mi zvuči kao da svako priča sam sa sobom, a Škoti će se otcepiti, garant. Verovatno zato jer je bilo trolovanja pa su poruke pobrisane... [ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:11 ] @
Citat: Java Beograd: Brate, koja patetika: Škoti, ne lomite mi srce, ostanite Edinburg -- Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva. Stvarno sramota. Bolje da je izjavio 'Britanija ce svim silama braniti suverenitet i teritorijalni integritet' i poslao vojsku i policiju da malo prevaspita Skote Citat: Koliko vidim , veca je za DA [ djyova @ 10.09.2014. 18:16 ] @
A u slučaju da se odvoje, da li bi i neke druge teritorije mogle da se tako odvoje? Mislim, ono kao, kad mogu oni što ne i mi?
Inače ja mislim da im je sad to istorijska šansa, a da druge neće imati u skorije vreme, tako da ipak mislim da će se odvojiti. [ pero 996 @ 10.09.2014. 18:17 ] @
Škoti, ne lomite mi bagrenje.
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:17 ] @
Obrisite ovo , greskom je otislo kao novi post a nema opcije za brisanje
[ pero 996 @ 10.09.2014. 18:20 ] @
Napiši da podržavaš osamostaljenje Škotske i neko će ti već obrisati post..
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:23 ] @
Pa ja i jesam za osamostaljenje Skotske , ako misle da ce im tako biti bolje (iako mislim da je to cepkanje glupost i da vec ima previse drzava na planeti).
Cude me patriJote , koje su (bile) protiv osamostaljenja Kosova a sad su za Skotsku. [ pero 996 @ 10.09.2014. 18:37 ] @
Ko će ga znati... Možda zato što je Engleska bombardovala Srbiju, obučavala OVK, podržavala raspad SFRJ, saveznički bombardovala Beograd, sabotirala u Velikom Ratu.
A možda je i nešto deseto u pitanju. [ Andrej013 @ 10.09.2014. 18:37 ] @
Citat: DaliborP: Jel ovo napad botova? Lol, gle stvarno: WinstonSmith84 Član broj: 325053 MustaphaMond Član broj: 325055 bin.sys Član broj: 325059 Hahaha neki moroni se baaaas raduju nezavisnosti skotske :)) Nego, nisam u toku aj me updateujte, zasto je plebs u srbiji snazno za nezavisnost skotske? Meni se cini da nama ni iz dzepa ni u dzep, mooozda euro pojaca procenat-dva u odnosu na funtu I to je to. Takodje mi se cini da bi to ekonomski bilo negativno za skotsku I uk, ali u svakom slucaju ne znatno.. mozda skine nesto tipa 0.2% od rasta ove godine. Ne znam zasto je ishod referenduma za nas bitniji od npr vremenske prognoze ovog vikenda... Jel ima nesto sto propustam? [ anon142305 @ 10.09.2014. 18:41 ] @
Citat: Andrej013: Nego, nisam u toku aj me updateujte, zasto je plebs u srbiji snazno za nezavisnost skotske? Mozda nesto u smislu - kad nam oni cepaju drzavu, nek se to desi i njima (UK)...? [ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:43 ] @
To je u najboljem slucaju infantilno ...
Podrzavanjem nezavisne Skotske podrzavate nezavisno Kosovo [ anon142305 @ 10.09.2014. 18:45 ] @
Hm... Onda bih dodao da moze da bude i - eto, posto ste odvojili Kosovo, evo sta se sve desava sirom sveta, niste trebali da otvarate Pandorinu kutiju, tako nesto.
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:47 ] @
Pa ni tako nesto ne umanjuje cinjenicu da vi u stvari podrzavate nezavisno Kosovo
[ anon142305 @ 10.09.2014. 18:48 ] @
Koji "vi"?
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 18:51 ] @
Vi - oni koji su bili protiv nezavisnosti Kosova , a sad su za nezavisnost Skotske , zbog neke 'pravde' , 'kosmicke ravnoteze' , 'sve se vraca' Bozije kazne , inata , licemerja itd.
[ bin.sys @ 10.09.2014. 18:54 ] @
Ja sam za nezavisno Kosovo i nezavisnu Škotsku i smatram da NATO treba prvo da bombarduje Englesku, pa onda da otvori svoje baze u nezavisnoj Škotskoj. U stvari ne mora ni da ih otvara, već ih ima tamo, onda samo neka bombarduje Englesku i ja više neću da otvaram nove naloge na EMZ.
[ Andrej013 @ 10.09.2014. 18:55 ] @
S tim sto nezavisnost skotske nema nikakve veze sa.kim, desava se regularno, legalno, bez rata, na referendumu, dogovorno... To ce imati nula efekata na nas. Otprilike kao otcepljivanje juznog sudana - nit mu se treba radovati nit se nesto nervirati oko toga. Narocito je iluzorna ideja da ce sad uk da propadne ili slicno :)
Btw ovaj pacenik sa nalozima je takva moroncina :D hahaha lupa sebi pluseve. [ bin.sys @ 10.09.2014. 18:55 ] @
Ma oni su propali još posle WWII, samo neće javno da priznaju.
[ anon142305 @ 10.09.2014. 18:56 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Vi - oni koji su bili protiv nezavisnosti Kosova , a sad su za nezavisnost Skotske , zbog neke 'pravde' , 'kosmicke ravnoteze' , 'sve se vraca' Bozije kazne , inata , licemerja itd. I tako podrzavamo nezavisno Kosovo?!? Nema ti ovo bas neke logike... Licno jesam protiv nezavisnog Kosova, a situaciju u Skotskoj ne poznajem dobro, da bih imao stav, pa ne vidim zasto bi me neko okarakterisao kao licemernog. Ne volim uvrede. No da ne kvarimo temu. [ bin.sys @ 10.09.2014. 18:59 ] @
Ako može Krim da se otcepi na demokratskom referendumu, zašto ne bi mogla i Škotska?
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 19:05 ] @
Podrzis jedne separatiste (koji su vecina u odr. delu zemlje) - podrzao si sve.
Nema posle 'nije to isto' , 'nisam za one a za ove jesam' , 'ovo je posledica onog pa neka im bas da vide kako je to' , itd. Nego , kvota pada na NE , izgleda da to postaje public bet pa cu ja da uzmem DA za stotku , bice to fin profit ako prodje [ bin.sys @ 10.09.2014. 19:07 ] @
Potpuno si u pravu Homere. Imaš + od mene. V. Britanija je podržala separatiste na Kosovu, sad bi trebalo da podrži i Škote, Irce, Baskijce, Katalonce, Lombardijce, Ruse sa Krima...
[ Homer J. Simpson @ 10.09.2014. 19:14 ] @
Pa drugacije ne ide.
Isto vazi i za nas - podrzavamo Krim i Skotsku , onda moramo i Kosovo [ bin.sys @ 10.09.2014. 19:19 ] @
Na koje nas misliš. Na nas sa foruma? Moraću da te razočaram, nikoga nije briga za mišljenje sa EMZ foruma :) Srbija zvanično ne podržava Krim, a za Škotsku je verovatno niko nije ni pitao za mišljenje.
[ bachi @ 10.09.2014. 20:20 ] @
Ne volim ljigave engleze, gotivim irce (irkinje posebno) i škote. :D
[ Miroslav Jeftić @ 10.09.2014. 21:19 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Podrzis jedne separatiste (koji su vecina u odr. delu zemlje) - podrzao si sve. Nema posle 'nije to isto' , 'nisam za one a za ove jesam' , 'ovo je posledica onog pa neka im bas da vide kako je to' , itd. Nego , kvota pada na NE , izgleda da to postaje public bet pa cu ja da uzmem DA za stotku , bice to fin profit ako prodje Nisu Škoti nikakvi separatisti. Česi i Slovaci su se onomad razdvojili i sigurno da ni jedni ni drugi nisu bili "separatisti". [ bin.sys @ 10.09.2014. 21:55 ] @
Naprotiv, bili su i jedni i drugi separatisti, pa su se zato lako dogovorili. Separatisti su oni koji žele da se odvoje od veće zajednice. Ako bi sutra Španija odlučila da se odvoji od Baskije, da li bi baskijski separatisti bili i dalje separatisti? Naravno da bi i dalje bili! Jedina razlika bi bila u tome što bi imali podršku drugih separatista.
[ Miroslav Jeftić @ 10.09.2014. 22:01 ] @
Citat: bin.sys: Naprotiv, bili su i jedni i drugi separatisti, pa su se zato lako dogovorili. Separatisti su oni koji žele da se odvoje od veće zajednice. Ako bi sutra Španija odlučila da se odvoji od Baskije, da li bi baskijski separatisti bili i dalje separatisti? Naravno da bi i dalje bili! Jedina razlika bi bila u tome što bi imali podršku drugih separatista. Naravno, ali više sam mislio u tome da se 'separatizam' ovde obično pominje kao nešto najcrnje, samo još fali da neko Škote proglasi za teroriste. [ bin.sys @ 10.09.2014. 22:02 ] @
Britanci su teroristi, nisu Škoti. Škoti bi mogli samo da postanu borci za slobodu :)
[ djyova @ 11.09.2014. 02:31 ] @
Citat: bin.sys: Naprotiv, bili su i jedni i drugi separatisti, pa su se zato lako dogovorili. Separatisti su oni koji žele da se odvoje od veće zajednice. Ako bi sutra Španija odlučila da se odvoji od Baskije, da li bi baskijski separatisti bili i dalje separatisti? Naravno da bi i dalje bili! Jedina razlika bi bila u tome što bi imali podršku drugih separatista. By Wikipedia: "Separatizam (fr. separatisme) označava sklopnost otcepljenju, težnju za otcepljenjem, pokret za otcepljenje iz neke državne, verske ili slične zajednice." Dakle onaj ko ostaje nije separatista. Nebitno da li je manji ili veći. A ako niko ne ostaje onda je to sporazum ili sporazumno razdruživanje. [ jericho1405 @ 11.09.2014. 12:51 ] @
Citat: Homer J. Simpson: To je u najboljem slucaju infantilno ... Podrzavanjem nezavisne Skotske podrzavate nezavisno Kosovo Isto kao sto je podrzavanje nezavisnosti Kosova podrzavanje nezavisnosti Skotske. Ne znam zasto sad arlaucu kad im je onomad nezavisnost AP na celu sa teroristickom organizacijom bez bilo kakvog pravnog osnova(referenduma) bila sasvim ispravna i legitimna. Ako je to bilo ispravno i legitimno onda ovaj skotski slucaj postavlja neke nove norme i standardne. A nije tako vec ce prije biti da prica sa Kosovom nije bila ispravna i legitimna vec krsenje svakog moguceg drzavnog i medjunarodnog prava. [ Homer J. Simpson @ 11.09.2014. 13:03 ] @
Gde ti vidis da arlaucu ?
Njihov odnos prema Skotskoj i nas prema Kosovu je neuporediv , kao da smo s 2 razlicite planete [ pctel @ 11.09.2014. 13:27 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Gde ti vidis da arlaucu ? Njihov odnos prema Skotskoj i nas prema Kosovu je neuporediv , kao da smo s 2 razlicite planete Kada bi stav Skotske prema nacionalnim manjinama bio takav da im prisilno vade bubrege, pale objekte, penju se na crkve da lome krst i slicno, sumnjam da bi njihov odnos prema Skotskoj bio ista drugaciji od naseg prema Kosovu. Mada sad ako cemo bas da poredimo, kad je ono USA proglasila nezavisnost od Engleske, poginulo je 50.000 ljudi, a kad je Kosovo proglasilo nezavisnost poginuo je ako se dobro secam jedan covek koji je nepaznjom zapaljen u nekoj zgradi. [ pctel @ 11.09.2014. 13:36 ] @
Nego, mene tu zanimaju 2 pitanja:
1) Englezi kazu da Skotska ako se otcepi nece vise moci da koristi funtu kao sredstvo placanja. Koliko znam, u istoriji jos nije zabelezen slucaj da neko nekom uspe da zabrani koriscenje valute, pa se to u novijoj istoriji i ne pokusava (Crna Goru bez ikakvih problema koristi evro kao valutu, a nikad za to nije dobila saglasnost EU). Zasto su Englezi tako sigurni da Skotska nece moci da koristi funtu na isti nacin? 2) Ako od drzave koja je usla u EU nastanu 2 drzave, da li ce obe biti deo EU, ili ce obe biti van EU pa svaka pojedinacno mora uci, ili ce samo Skotska ispasti iz EU? [ pctel @ 11.09.2014. 13:45 ] @
Citat: Pa drugacije ne ide. Isto vazi i za nas - podrzavamo Krim i Skotsku , onda moramo i Kosovo Pa naravno da podrzavamo i nezavisno Kosovo. U skupstini neko rece nema ni jednog poslanika koji ne podrzava ulazak Srbije u EU, a pritom je svima jasno da pre toga Srbija jasno mora da se saglasi sa cinjenicom gde se ona zavrsava i pocinje Kosovo. To sto smo mi u fazonu "izvinite, jel mozete da nas pustite da se jos malo kurcimo, pa cemo posle da podrzimo nezavisno kosovo", to je samo po sebi slucaj za psihologa, ali posto je u pitanju kompletna drzava onda nista. Ono sto je interesantno je kontra primer - kako to da smo mi cudnu situaciju da u se u sustini zalazemo za nezavisnost Kosova, a protiv smo nezavisnosti Skotske i Krima? [ bojan_bozovic @ 11.09.2014. 13:46 ] @
Škotska ispada iz EU jer je nova država.
[ pctel @ 11.09.2014. 13:59 ] @
Citat: Škotska ispada iz EU jer je nova država. Aha... i onda u trenutku izlaska mora u roku od sutra da sagradi granicne prelaze, uposli carinike, deportuje sve one EU studente koji tamo besplatno studiraju i gastarbajtere iz zemalja EU koji tamo rade... ili bi tu trebalo da postoji neko vreme postepenog prilagodjavanja novim okolnostima? Ili cak moze da se odmah potpise sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, a da se pogranicna policija, carinici, granicni prelazi i deportacija EU drzavljana obustavi do ponovnog ulaska u EU? Koja sreca sto se nije rec o odcepljenju Severne Irske, jer odna Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ne bi moglo da zadrzi naziv, vec bi se formirale 2 nove drzave koje bi ispale iz EU [ Homer J. Simpson @ 11.09.2014. 14:01 ] @
Citat: pctel: Citat: Homer J. Simpson: Gde ti vidis da arlaucu ? Njihov odnos prema Skotskoj i nas prema Kosovu je neuporediv , kao da smo s 2 razlicite planete Kada bi stav Skotske prema nacionalnim manjinama bio takav da im prisilno vade bubrege, pale objekte, penju se na crkve da lome krst i slicno, sumnjam da bi njihov odnos prema Skotskoj bio ista drugaciji od naseg prema Kosovu. Mada sad ako cemo bas da poredimo, kad je ono USA proglasila nezavisnost od Engleske, poginulo je 50.000 ljudi, a kad je Kosovo proglasilo nezavisnost poginuo je ako se dobro secam jedan covek koji je nepaznjom zapaljen u nekoj zgradi. Koliko ja znam , Kosovo je trazilo nezavisnost decenijama a ne od 1998/1999. Bez vadjenja bubrega , lomljenja krstova (mada ne vidim gde je tu problem , ionako su pre 50 godina zajedno lomili krstove) USA je proglasila nezavisnost pre 250 godina , valjda smo napredovali od tada ? Ili nismo ? U stvari mozda jos nismo dostigli ni taj nivo ... Citat: pctel: Ono sto je interesantno je kontra primer - kako to da smo mi cudnu situaciju da u se u sustini zalazemo za nezavisnost Kosova, a protiv smo nezavisnosti Skotske i Krima? :-) Isti su uzroci - sedenje na 2 stolice , licemerje , ludilo , ... [ DaliborP @ 11.09.2014. 14:06 ] @
Citat: pctel: Kada bi stav Skotske prema nacionalnim manjinama bio takav da im prisilno vade bubrege, pale objekte, penju se na crkve da lome krst i slicno, sumnjam da bi njihov odnos prema Skotskoj bio ista drugaciji od naseg prema Kosovu. Pa bio je i na Kosovu referendum za nezavisnost 1991 godine, pa smo ga ignorisali u potpunosti...posle smo se mnogo lakse razisli. Zasto nije Srbija tad imala stav kao Engleska danas? [ bojan_bozovic @ 11.09.2014. 14:09 ] @
Da li se ti DaliboreP sećaš ko je bio na vlasti tada i zašto nije uvažavao referendum?
[ pctel @ 11.09.2014. 14:14 ] @
Citat: USA je proglasila nezavisnost pre 250 godina , valjda smo napredovali od tada ? Ili nismo ? Citat: Zasto nije Srbija tad imala stav kao Engleska danas? Do pre par godina su se i Englezi medjusobno ubijali sa Ircima oko iste stvari, otprilike u isto vreme kada i mi sa Albancima... nego su oni svoje dotukli, a mi svoje nismo, nema druge razlike. Sada sa ove tacke gledista deluje da je bilo bolje prihvatiti rezultate tog referenduma iz 1991... Ali evo, ni Ukrajinci i Spanci nikako da napreduju i prihvate separatizam kao normalnu pojavu u 21. veku. Valjda ce Britanci biti svetli primer ostalima, nisam protiv. [ djyova @ 11.09.2014. 14:27 ] @
Srbija može da uđe u EU, ako se to ikad desi, samo u dva slučaja. Ako prizna činenjično stanje (aka Nezavisno Kosovo), ili ako uđe u EU u istoj turi sa Kosovom. EU sigurno neće da nam da mogućnost da kasnije eventualno blokiramo ulazak Kosova u EU.
[ pctel @ 11.09.2014. 14:29 ] @
Citat: bojan_bozovic: Da li se ti DaliboreP sećaš ko je bio na vlasti tada i zašto nije uvažavao referendum? Posle bitke svi generali... cinjenica je da je tada od svih drzava na svetu jedino Albanija priznala rezultate referenduma, a da je nakon promene vlasti cak i ona naknadno povukla priznanje... Koliko je vizionar neko tada morao da bude pa da kaze celom svetu "ne, nasuprot vasoj podrsci, ja ipak zelim da podrzim separatiste" Cak i ako je nesto takvo danas moguce zamisliti, te davne 1991-e godine nije bilo. [ Miroslav Jeftić @ 11.09.2014. 14:36 ] @
Citat: pctel: Nego, mene tu zanimaju 2 pitanja: 1) Englezi kazu da Skotska ako se otcepi nece vise moci da koristi funtu kao sredstvo placanja. Koliko znam, u istoriji jos nije zabelezen slucaj da neko nekom uspe da zabrani koriscenje valute, pa se to u novijoj istoriji i ne pokusava (Crna Goru bez ikakvih problema koristi evro kao valutu, a nikad za to nije dobila saglasnost EU). Zasto su Englezi tako sigurni da Skotska nece moci da koristi funtu na isti nacin? Pa nije Škotska isto što i Crna Gora, koja ima stanovnika kao osrednji grad u Engleskoj. Englesku funtu verovatno kontroliše Bank of England i verovatno može nastaviti korišćenje jedino uz njihovu dozvolu. [ anon142305 @ 11.09.2014. 14:45 ] @
Sto se tice saglasnosti gradjana na odredjenoj oblasti, dolazimo do problema (sever Kosova i Republika Srpska).
Sto se tice valute, ne secam se kako su CG i Kosovo presli na evro, pretpostavljam da je u pitanju precutna saglasnost. Naravno, to ne znaci da su automatski i deo EMU, a i bilo bi glupo kad bi bilo tako. [ gazda Živan @ 11.09.2014. 14:48 ] @
Citat: MustaphaMond: Dozvoliće im da se otcepe onda kada to budu dozvolili i Ircima, znači nikad. Dali su Ircima da se otcepe. Cela Irska je bila deo Ujedinjenog Kraljevstva do 1922. godine (pogledaj u kojim granicama je Ujedinjeno Kraljevstvo ušlo u Prvi svetski rat). Ono što se gubi iz vida jeste da Ujedinjeno Kraljevstvo i Velika Britanija nisu isto. Ujedinjeno Kraljevstvo = Velika Britanija + Severna Irska Velika Britanija = Škotska + Engleska + Vels Otcepljenje Škotske ne mora da znači i raspad Ujedinjenog Kraljevstva ili Velike Britanije (ukoliko Vels neće da se odvoji od Velike Britanije, a Severna Irska neće da se odvoji od Ujedinjenog Kraljevstva). Meni se čini da će mnogo lakše i brže Englezi da se prilagode na Ujedinjeno Kraljevstvo = Britanija (Engleska + Vels) + Severna Irska nego što će Škotska da se izgradi kao nezavisna država (član EU). Kako god bilo, Škotsku ne možemo upoređivati po bilo kom osnovu sa Kosovom ili Krimom (ako ništa drugo Engleska, Vels, Severna Irska i sve članice UN priznaju Škotsku u sadašnjim granicama i prihvataju rezultat referenduma kakav god on bio što će reći da nema sporne situacije, Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i Ukrajina ne priznaje Krim kao deo Rusije što će reći da ima sporne situacije). Ono što poštujem kod Engleza jeste da nisu zahtevali referendum na čitavoj teritoriji Velike Britanije (ili Ujedinjenog Kraljevstva) nego priznaju referendum na teritoriji Škotske. [ pctel @ 11.09.2014. 14:53 ] @
Naravno, broj stanovnika jeste otezavajuca okolnost, ali sa druge strane, novac je vec tu, dok je Crna Gora morala da nadje nacina da novac u svim potrebnim apoenima dopremi u drzavu... Sklon sam misljenju da Skotska ne bi naisla ni na kakav problem da jednostavno nastavi sa koriscenjem funte, ne obaziruci se na negodovanje Londona. Plus sto smatram da Londonu mnogo vise odgovara da to ostane kako jeste, nego da im iz Skotske stignu sleperi funti, a oni treba da spreme, natovare i posalju nazad slepere zlata, evra i dolara.
[ pctel @ 11.09.2014. 15:06 ] @
Citat: IUOP_1: Sto se tice valute, ne secam se kako su CG i Kosovo presli na evro, pretpostavljam da je u pitanju precutna saglasnost. da, u novijoj istoriji se u takvim situacijama primenjuje precutna saglasnost. Ranije je bila praksa da se nesto kao "zabranjuje", ali je zabrana imala efekat tacno kakav i precutna saglasnost, pa onda jelte, kad vec nesto ne mozes da zabranis bolje je da precutis nego da ispadnes smesan. Medjutim, ovoga puta je drugacije, gde se moze cuti da britanci izjave kako Skotska nece moci da koristi funtu. Sto se mene tice - Skotska nece moci da koristi funtu taman onoliko koliko i Crna Gora ne moze da koristi evro. [ gazda Živan @ 11.09.2014. 15:19 ] @
Citat: pctel: Sklon sam misljenju da Skotska ne bi naisla ni na kakav problem da jednostavno nastavi sa koriscenjem funte, ne obaziruci se na negodovanje Londona. Ukoliko je tačno to da će nezavisna Škotska po okončanju razdruživanja startovati kao UN member i ništa preko toga (EU, članstvo u ostalim organizacijama i tome slično) onda ne stoji da Škotska neće naići ni na kakav problem bez obaziranja na negodovanje Londona i što se tiče mnogo manje bitnih pitanja od valute (pošto će London biti u poziciji da ucenjuje Škotsku kao kandidata za članstvo u bilo kojoj organizaciji na mnogo načina, a Edinburg nema mnogo čime da ucenjuje Ujedinjeno Kraljevstvo). [ jericho1405 @ 11.09.2014. 17:50 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Koliko ja znam , Kosovo je trazilo nezavisnost decenijama a ne od 1998/1999. Pa sta ako je trazilo? Trazim i ja milion maraka pa nema. Kad bi se tako samostalnost dijelila svakoj grupici kojoj se tog jutra digne da bude nezavisna gdje bi nam kraj bio? Citat: DaliborP: Pa bio je i na Kosovu referendum za nezavisnost 1991 godine, pa smo ga ignorisali u potpunosti...posle smo se mnogo lakse razisli. Zasto nije Srbija tad imala stav kao Engleska danas? Kosovo je AP i kao takvo nije imalo pravo na samoopredjeljenje pa samim tim ni na taj referendum o kojem pricas. Skotska je drzava. Potpuno drugacija prava i ingerencije. Poredis neuporedivo. Kosovo nema nikakve pravne osnove za samostalnost, Skotska ima. [ Ivan Dimkovic @ 11.09.2014. 17:58 ] @
Insistiranje na nekakvim "pravnim osnovama" za samostalnost su potpuna besmislica.
Kada bi to tako bilo, svet bi izgledao isto stotinama godina, a ocigledno nije tako. UN ne predvidja menjanje granica drzava, a one se ipak menjaju. Gde postoji spor oko nezavisnosti (jedna strana hoce, druga strana nece), nezavisnost dobija onaj ko je (a) uporan i (b) ko uspe da nadjaca onoga ko mu tu nezavisnost brani, na ovaj ili onaj nacin (direktno svojom vojnom/ekonomskom silom ili indirektno, uz pomoc saveznika i njihove vojne/ekonomske sile). Isto tako, kada je strana koja trazi nezavisnost slabija, i nema saveznike - sve i da imaju "pravo", to "pravo" im moze biti osujeceno od druge strane ako je ta druga strana jaca i to zeli da forsira. U ovom konkretnom slucaju je situacija potpuno drugacija, posto neka eventualna nezavisnost Skotske nije sporna uopste. Ukoliko Skoti vecinom odluce da hoce da idu iz UK sledece nedelje, Englezi im to svakako nece zabraniti, niti bi to prakticno mogli da urade. Englezi bi svakako mogli da ucine izlazak Skotske iz UK skupim, ali ni Skoti nisu sisali veslo i imaju mogucnosti da odgovore na to jednakom merom (Skotska ima isto par "argumenata" u rukavu). Bas zbog toga sto se radi o relativno 2 uporedive strane, najracionalniji i najverovatniji epilog je civilizovano razdvajanje, ako do toga dodje. [ pctel @ 11.09.2014. 18:08 ] @
Citat: gazda Živan: pošto će London biti u poziciji da ucenjuje Škotsku kao kandidata za članstvo u bilo kojoj organizaciji na mnogo načina, a Edinburg nema mnogo čime da ucenjuje Ujedinjeno Kraljevstvo Pa generalno moguca je trgovina - vi prestanete da koristite funtu, a mi vama omogucimo to i to. Sa druge strane, da li London zaista ima interes da im posalju slepere funti, a da oni natovare i posalju dolare, evre i zlato? Ne bih rekao, cak sam sklon misljenju da London cak i ako kaze nesto u smislu da Skotska nema pravo da koristi funtu cini to moleci Boga da se skotska ne predomisli i ne prestane da je koristi. Dijalog bi mogao ici ovako: - ne mozete da koristite nasu funtu! - e, bas hocemo iz inata! - e, pa dobro onda ako bas insistirate, ali da znate da niste fer - ura pobedili smo! - (sapatom: ura, pobedili smo) A jos bolje bi bilo ako moze: mi vama dozvolimo da koristite nasu funtu, a vi nama to i to (sankcije rusiji ili bilo sta). [ Homer J. Simpson @ 11.09.2014. 19:03 ] @
Citat: jericho1405: Citat: Homer J. Simpson: Koliko ja znam , Kosovo je trazilo nezavisnost decenijama a ne od 1998/1999. Pa sta ako je trazilo? Trazim i ja milion maraka pa nema. Pa to. Kad im nismo dali milom , morali su silom. I tako smo mi izvukli deblji kraj , a oni svakako dobili ono sto su hteli (tj. i vise od toga) Citat: Kad bi se tako samostalnost dijelila svakoj grupici kojoj se tog jutra digne da bude nezavisna gdje bi nam kraj bio? A sto se ne bi delila ? Sta ima od zadrzavanja na silu i odlaganja delenja ? Raspad sistema , mrtvi i ranjeni ? Ovako lepo ko hoce da se otcepi - srecan put , sve najbolje (pa kako kome bude , i ovima sto idu i ovima sto ostaju) [ Java Beograd @ 11.09.2014. 20:03 ] @
Nije mi samo jasno odkud pojedinci iznađoše desetine i desetine pravila: ko ostaje u EU, a ko ispada, ko koristi a ko ne koristi valutu i slično. Kao da to negde pipe u nekom pravilniku ...
[ jericho1405 @ 11.09.2014. 22:09 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Pa to. Kad im nismo dali milom , morali su silom. I tako smo mi izvukli deblji kraj , a oni svakako dobili ono sto su hteli (tj. i vise od toga) Tacno, ali to i dalje ne znaci da smo im odmah na njihov zahtjev trebali dati nezavisnost. Citat: Homer J. Simpson: A sto se ne bi delila ? Sta ima od zadrzavanja na silu i odlaganja delenja ? Raspad sistema , mrtvi i ranjeni ? Ovako lepo ko hoce da se otcepi - srecan put , sve najbolje (pa kako kome bude , i ovima sto idu i ovima sto ostaju) Moze i tako meni ne smeta. Smeta mi selektivno separatisanje koje diktiraju velike sile(cak i u situacijama koje ih se realno ne ticu). Ja bih rado nezavisnu RS ali eto ne moze. Rekose Jugoslavija ne moze opstati poslije 50 godina mira jer se narodi mrze a onda nas strpase sve djuture da zivimo u Bosni poslije 4 godine krvavog ratovanja? Je li tebi tu nesto cudno i nelogicno? To je, recimo, problem. [ Homer J. Simpson @ 11.09.2014. 22:28 ] @
Naravno da znaci , cim neko trazi , treba mu dati da se izjasni.
Ako ima vecinu , to je to , dovidjenja , nema potrebe za cekanjem i odugovlacenjem. Jugoslaviju su (domaci , ne stranci) planirali da podele i pre nego sto je Tito umro a posle su samo pojacali tempo ... Ti sto 'rekose' su samo konstatovali stanje (i odlozili do 90-ih). Nije mi cudno iako ne mislim da je dobro tj. samo odlaganje resenja problema. Ali ljude koji nece da zive zajedno ili mozes pustiti da se razidju ili ih moras naterati da ostanu zajedno. Konkretno sto se tice SFRJ , trebali su ili da dozvole svima da se razidju (ko god hoce , od republika do mesnih zajednica) bez rata ili da kazu 'ko krene da se otcepi bice istrebljen' i kraj price. Preseci jednom a ne odlagati i komplikovati [ jericho1405 @ 11.09.2014. 22:44 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Konkretno sto se tice SFRJ , trebali su ili da dozvole svima da se razidju (ko god hoce , od republika do mesnih zajednica) bez rata ili da kazu 'ko krene da se otcepi bice istrebljen' i kraj price. Preseci jednom a ne odlagati i komplikovati To ti i govorim. Sve je uradjeno potpuno pogresno i naopako. Bosna je potpuno nefunkcionalna drzava sa 3 konstitutivna naroda koji imaju 3 potpuno razlicite politike. Dogovor je apsolutno nemoguc jer jedni zele samostalnost, drugi unitarnost, treci, za pocetak, svoj entitet. Hrvatska je dobila etnicki cistu teritoriju. Srbija je okrnjena i bombardovana sa ozbiljnom tendencijom da se i dalje parca itd itd. Ovdje nista nije rijeseno, a moglo je dosta drugacije da se sve to uradi i da svi imaju svoju relativno cistu teritoriju sto manje-vise svi i zele i na taj nacin da se jednom za svagda stavi tacka na tu pricu i okrene pametnijim stvarima. Citat: Homer J. Simpson: Naravno da znaci , cim neko trazi , treba mu dati da se izjasni. Ako ima vecinu , to je to , dovidjenja , nema potrebe za cekanjem i odugovlacenjem. Trazili su Srbi iz Krajine pa dobili etnicko cisnjenje koje zapad podrzava. Trazimo mi iz RS pa na sam pomen dobijes "samarcinu" od zapadnjaka. Ako mislis da bi se proslavio tako sto ti svoju teritoriju dajes sakom i kapom svima koji zele svoju drzavu zato sto su 50+% vecinsko stanovnistvo u nekoj oblasti a za to vrijeme druge boli kit* za iste zahtjeve tvog naroda u tim drzavama onda si vrlo naivan. Kad svaka drzava bude na takav nacin kako ti to zamisljas davala nezavisnost pojedinim oblastima onda ce to meni izgledati kao fer inicijativa. [ vilil1 @ 11.09.2014. 23:36 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Ovako lepo ko hoce da se otcepi - srecan put , sve najbolje (pa kako kome bude , i ovima sto idu i ovima sto ostaju) He, to je najveca glupost koju sam ovde procitao. Al' stvarno. Mislim, to o davanju prava svakome ko pozeli da se otcepi od neke drzave. Pa do cega bi to dovelo?! Skupi se neko drustvo i raspise referendum na nekoj teritoriji. (kao sto je uradjeno na Kosmetu '91. zato je to i bio nelegitiman i nepriznat referendum) Za mesec dana bi imali hiljade novih drzava. Onda bi od tih drzava istim sistemom nastajale nove. Na kraju bi imali drzave od dva i po stanovnika. Jedan predsednik, jedan premijer i onda nastaje problem. Treba naci nekoga da radi i izdrzava njih dvojicu. :D [ Homer J. Simpson @ 12.09.2014. 02:02 ] @
Ko ne moze da se izdrzava moze da crkne od gladi ili da se vrati u maticnu drzavu (ili pripoji nekoj drugoj).
Logicno bi bilo da se broj drzava smanjuje , ali ljudi ocigledno nisu evoluirali do tog nivoa , pa sto ne dozvoliti podele. Ionako je vecina drzava 90% kompatibilno , ekonomije su povezane , trzista , komunikacije , saobracaj , pravni sistemi , nije uopste bitno jel postoji 200 ili 2000 drzava [ mr. ako @ 12.09.2014. 06:14 ] @
OK, Skotska sada verovatno odlazi, da li ce im London "odobriti" da koriste funtu ili ce je ovi bez "odobrenja" koristiti, totalno je nebinto, jer je to jos jedan od marketinskih poteza Londona, kao i one zalopojke Kameruna o "slomljenom srcu" ("I would be heartbroken if this family of nations that we've put together was torn apart") i ostala patetika... :D
Nego, ko je sledeci? Koje su vase prognoze? :) Ili 'ajde da zacinim malo, koje su vase prognoze za Kaliforniju (8. najjacu ekonomiju na svetu)? :) Za pocetak, koje godine ce se Kalifornija rasparcati (na 6 drzava najverovatnije)? Ili ce mozda postati prvo nezavisna?? [ Java Beograd @ 12.09.2014. 07:18 ] @
Ma ne odlazi Škotska nigde.
[ Sale_123 @ 12.09.2014. 07:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Insistiranje na nekakvim "pravnim osnovama" za samostalnost su potpuna besmislica. Kada bi to tako bilo, svet bi izgledao isto stotinama godina, a ocigledno nije tako. UN ne predvidja menjanje granica drzava, a one se ipak menjaju. Gde postoji spor oko nezavisnosti (jedna strana hoce, druga strana nece), nezavisnost dobija onaj ko je (a) uporan i (b) ko uspe da nadjaca onoga ko mu tu nezavisnost brani, na ovaj ili onaj nacin (direktno svojom vojnom/ekonomskom silom ili indirektno, uz pomoc saveznika i njihove vojne/ekonomske sile). Isto tako, kada je strana koja trazi nezavisnost slabija, i nema saveznike - sve i da imaju "pravo", to "pravo" im moze biti osujeceno od druge strane ako je ta druga strana jaca i to zeli da forsira. Ukratko, sila boga ne moli. [ Shadowed @ 12.09.2014. 07:36 ] @
Citat: mr. ako:Za pocetak, koje godine ce se Kalifornija rasparcati (na 6 drzava najverovatnije)? Ili ce mozda postati prvo nezavisna?? Zavisi od seizmickih aktivnosti. S obzirom kakve su tamo, ne bi bilo tako neobicno da do toga dodje. [ milivoje t @ 12.09.2014. 12:27 ] @
cepanje britanije je suprotno politici i volji engleske, suprotno volji eu, suprotno volji nato saveza. tajming je los, obzirom da nato i rusija ratuju preko svojih krpenih lutki u ukrajni, a rusi koriste referendume za legalizaciju osvojenih teritorija. tajming je los jer u evropi ima nekoliko teritorija koje zele nezavisnost po skotskom modelu. pa je pitanje da li bi spanija, belgija, bosna ili italija priznale skotsku i aminovale ulazak skotske u eu.
u ovom istorijskom trenutku skotski referendum i skotska nezavisnost ne treba zapadu. istorija nas uci da se nezavisnost ne dobija mirnim putem, sem u slucaju da je u interesu vladajuce velike sile. skoti nece izglasati nezavisnost. [ mr. ako @ 13.09.2014. 04:57 ] @
Citat: Shadowed: Zavisi od seizmickih aktivnosti. S obzirom kakve su tamo, ne bi bilo tako neobicno da do toga dodje. Verovatno nisi upoznat sa inicijativom, pa ti je lakse da izlucis nebuloze umesto upotrebe, ako ne mozga, onda bar Google-a. Map of the Six Californias: • Jefferson • North California • Silicon Valley • Central California • West California • South California Plan To Split California Into Six States Closer To Reality Citat: Thanks to the signatures of more than 807,000 concerned Californians, an ambitious idea has moved that much closer to becoming a reality. The “Six Californias” Initiative, sponsored by Silicon Valley venture capitalist... ... ...the initiative would achieve the triumvirate goal of proportionately distributing California’s debts based on population, ending all tax collections and spending by the existing State of California, and creating new, more representative governments with the ability to enact public policies that make the most sense for the new state. http://www.forbes.com/sites/travisbrown/2014/07/17/six-californias-initiative/ [ Shadowed @ 13.09.2014. 09:50 ] @
Mozda je trebalo da ti upotrebis mozak (google ne bi pomogao) (ako cemo vec takvo obracanje) pa da dodjes do zakljucka da je ono mozda trebalo da znaci i da ne mislim da je velika sansa da skoro dodje do toga za sta se Six Californias zalazu.
[ bin.sys @ 13.09.2014. 10:40 ] @
^Ma problem je u stvari što je broj država paran, a ti si mislio da je neparan... Moš mislit... :) A možda je problem samo u tvom stavu.
[ gazda Živan @ 13.09.2014. 12:11 ] @
Citat: mr. ako: kao i one zalopojke Kameruna o "slomljenom srcu" ("I would be heartbroken if this family of nations that we've put together was torn apart") i ostala patetika... :D Vrlo je naivno oceniti ovakvo delovanje Kamerona patetičnim. Kameron se upravo ponaša onako kako političar i treba da se ponaša, proaktivno i "emotivno" (što vrlo lako može da donese odlučujuće procente unionistima na referendumu). Patetičnim bi, po mom skromnom mišljenju, pre moglo da se proglasi ponašanje predsednika Vlade Srbije i većeg broja zvaničnika tadašnje SCG 2006. pre, za vreme i posle referenduma u Crnoj Gori. [ Ivan Dimkovic @ 13.09.2014. 12:12 ] @
Citat: milivoje t: cepanje britanije je suprotno politici i volji engleske, suprotno volji eu, suprotno volji nato saveza. tajming je los, obzirom da nato i rusija ratuju preko svojih krpenih lutki u ukrajni, a rusi koriste referendume za legalizaciju osvojenih teritorija. tajming je los jer u evropi ima nekoliko teritorija koje zele nezavisnost po skotskom modelu. pa je pitanje da li bi spanija, belgija, bosna ili italija priznale skotsku i aminovale ulazak skotske u eu. u ovom istorijskom trenutku skotski referendum i skotska nezavisnost ne treba zapadu. istorija nas uci da se nezavisnost ne dobija mirnim putem, sem u slucaju da je u interesu vladajuce velike sile. skoti nece izglasati nezavisnost. Ili, daleko verovatnije, "velike sile" nemaju beskonacne resurse koji bi bili neophodni da se bave svakim bogovetnim problemom na njihovoj teritoriji do mere da skrecu neku volju miliona gradjana ako su ti isti gradjani visoko motivisani da idu protiv toga. To bi mozda funkcionisalo sa nekim bananama, ali Skotska nije banana. Ako insistiraju da budu nezavisni i po cenu sve stete po njih koja bi mogla biti pricinjena, nista drugo osim neke vojne intervencije ih ne bi sprecilo u tome. A vojno resenje bi bilo potpuno neisplativo i van proporcija uzevsi u obzir da nezavisnost Skotske nije neki bog zna kakav problem. Nezavisnost Skotske nije neki bog zna kako velik problem ni za koga van UK, iz prostog razloga sto je u pitanju civilizovana i razvijena zemlja koja i ovako i onako nema nikakvu drugu alternativu nego da bude integrisana u geopoliticke strukture evropskog kontinenta. Skotska bi odmah posle proglasenja eventualne nezavisnosti morala odmah da trazi integraciju u strukture kojima su imali pristup kao deo UK, zato sto je alternativa potpuno neprihvatljiva za same Skote (sumnjam da bilo ko u Skotskoj planira buduci izvoz u EU sa carinama, ili iskljucenje iz EU institucija, ili prekidanje duboke saradnje sa ostatkom kontinenta, koja zahteva prihvatanje i obaveza). A i unutar same UK, jeste komplikacija (kao sto bi svako menjanje granica bilo komplikacija) ali sa tom komplikacijom se da izaci na kraj. Kostace love, ali ce kostati i Engleze i Skote. Sve u svemu, da li ce Skoti biti nezavisni ili ne sledece nedelje, to sada iskljucivo zavisi od rezultata referenduma a ti rezultati su prilicno blizu 50:50 da bi se o tome moglo sada spekulisati. Da EU/NATO/Englezi imaju neki nepemostivi problem sa nezavisnoscu Skotske, vrlo verovatno bi radili sve u njihovoj moci da tog referenduma nikad ne dodje, sto ocigledno nije bio slucaj. [ bin.sys @ 13.09.2014. 13:20 ] @
Ukoliko Škotska izbugi članstvo u EU, vrata Carinske unije su joj otvorena.
Citat: It can be inferred that if Scotland is threatened with losing its European Union membership status, it can pursue a “plan B” by joining the Customs Union. The Russian-led project of economic integration is often wrongly described as an attempt to revive the USSR. Actually, it is a project that bands together the countries that feel that Bruxelles' vision of economic integration is unfair and gives certain European countries unjustified economic privileges ... If independent Scotland is willing to refocus its economy on growth, get away from overcrowded European markets where Bruxelles' bureaucrats reign supreme and get preferential access to the world's untapped emerging markets, Putin's invitation may be the best solution. If Scotland gains independence, its government should take a long, hard look at the country's economy and take the plunge. History rewards the bold. Scotland may be invited to join the Customs Union [ milivoje t @ 13.09.2014. 14:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Citat: milivoje t: cepanje britanije je suprotno politici i volji engleske, suprotno volji eu, suprotno volji nato saveza. tajming je los, obzirom da nato i rusija ratuju preko svojih krpenih lutki u ukrajni, a rusi koriste referendume za legalizaciju osvojenih teritorija. tajming je los jer u evropi ima nekoliko teritorija koje zele nezavisnost po skotskom modelu. pa je pitanje da li bi spanija, belgija, bosna ili italija priznale skotsku i aminovale ulazak skotske u eu. u ovom istorijskom trenutku skotski referendum i skotska nezavisnost ne treba zapadu. istorija nas uci da se nezavisnost ne dobija mirnim putem, sem u slucaju da je u interesu vladajuce velike sile. skoti nece izglasati nezavisnost. Ili, daleko verovatnije, "velike sile" nemaju beskonacne resurse koji bi bili neophodni da se bave svakim bogovetnim problemom na njihovoj teritoriji do mere da skrecu neku volju miliona gradjana ako su ti isti gradjani visoko motivisani da idu protiv toga. To bi mozda funkcionisalo sa nekim bananama, ali Skotska nije banana. Ako insistiraju da budu nezavisni i po cenu sve stete po njih koja bi mogla biti pricinjena, nista drugo osim neke vojne intervencije ih ne bi sprecilo u tome. A vojno resenje bi bilo potpuno neisplativo i van proporcija uzevsi u obzir da nezavisnost Skotske nije neki bog zna kakav problem. daleko bilo da mora vojno da se intervenise. u arsenalu politickih alata postoje finija oruzja od puske. pocnimo od finanskijske i institucionalne podrske unitaristima, intenzivne marketinske kamapanje, pritiska na separatiste, pa manje vidljivih mirnodopskih alata legalnih i nelegalnih. primer crne gore pokazuje da tesan referendum o nezavisnosti moze obilovati morem neregularnosti, od krsenja ustava, diskriminacije gradjana na nacionalnoj osnovi - ukidanja prava glasa, do direktne kupovine glasova; a biti prihvacen kao regularan od strane zapadnih autoriteta kao sto su oebs, eu i stejt dep. primer sjedinjenih drzava, u kojima imamo niz dubioznih predsednickih izbora i to u nedavnoj istoriji. sve sto ja kazem je da je iluzorno, anivno i utopisticki ocekivati ferplej u ovakvim situacijama gde je ishod glasanja neizvestan, a jedan ishod je protiv volje celog ekosistema u kome postoji skotska. istorija ne poznaje ferplej u borbi za nezavisnost, ma kakva ta broba bila. nezavisnost skotske je dugorocan proces, ali ovaj finis njihovog projekta o nezavisnosti je dosao u zao cas po njih. evropskoj uniji niti amerci niti engleskoj ne treba ovo tumbanje u ovom casu. zasto mislis da ce skotska lako uci u EU, da bi postao deo unije, moras da imas "da" od svakog clana. budi siguran da spanija nece reci da. svakako da ce skotska biti integrisana u eu, ali na papiru nece. svakako da ce skotska imati engleske nuklearke na svojoj teritoriji kao do sada, ali videcemo kako ce ici papirno primanje u nato. ne tvrdim da vidim budacnost, ali slobodno mogu da stavim pare na to da skotska nece dobiti nezavisnost. ne kladim se inace, ali dajte mi link za kladjenje jer ovo je izi mani. [ mr. ako @ 14.09.2014. 03:41 ] @
Citat: Shadowed: Mozda je trebalo da ti upotrebis mozak (google ne bi pomogao) (ako cemo vec takvo obracanje) pa da dodjes do zakljucka da je ono mozda trebalo da znaci i da ne mislim da je velika sansa da skoro dodje do toga za sta se Six Californias zalazu. Izvinjavam se za nacin obracanja, ali bio sam iziritiran potpuno neumesnim komentarom - da li iz neznanja ili jednostavno iz malicioznosti, ne znam, ali takva tvoja izjava nije dostojna cak ni teme ovakvog tipa (ili bar teme ovakvog tipa koja ima potencijal da postane slicna bljuvotina kao nedavne teme sa Ukrajinom - koje su bile teme sa ogavnom retorikom i vredjanjem sagovornika (ne nisam ucestvovao u tim bljuvotinama i sramoti foruma)). U svakom slucaju, izvinjavam ti se, ali poruka na koju sam odgovorio nije bolja - jer kao sto rekoh, porukom pretpostavljas ili da sam ja retos ili da si ti retos ili je poruka jednostavno teska nebuloza i kao takva nije ni zasluzila neki prefinjen odgovor (svakako ne ni onaj nacin obracanja). [ 7.scena @ 14.09.2014. 22:27 ] @
:) [ djyova @ 15.09.2014. 02:30 ] @
^ ni ovako nisam bas najbolji sa Engleskim, jos ovaj akcenat... O cemu u sustini radi u klipu? Neki kraci prevod?
[ djordjeno @ 18.09.2014. 11:24 ] @
Kvote na kladionicama su: 5.90 i 1.20.
1.20 da ostanu 5.90 da se odvoje. [ mr. ako @ 19.09.2014. 06:08 ] @
I Onion je primetilo patetiku :)
David Cameron To Scottish People: ‘I’ll Kill Myself If You Leave’ http://www.theonion.com/articl...eople-ill-kill-myself-i,36941/ Dok ovo vec nije sala, vec ozbiljnan tweet. :) Obama Tweets To Scotland: Stay United With U.K. The UK is an extraordinary partner for America and a force for good in an unstable world. I hope it remains strong, robust and united. -bo http://www.huffingtonpost.com/...sh-independence_n_5838142.html [ Java Beograd @ 19.09.2014. 07:10 ] @
Ostadoše.
Svi imigranti su glasali za ostanak u UK. Jer, taman sad kad imaju i boravišnu vizu, i radnu dozvolu i posao - zar da glasaju da se sve to ispočetka traži. Svi zaposleni na "običnim poslovima", stariji od oko 40 godina su glasali za ostanak. Svi penzioneri su glasali za ostanak. [ MyWay @ 19.09.2014. 07:52 ] @
Peh, propade prilika da princ Čarls (što se Škota tiče: Duke of Rothesay) u ovom životu postane kralj :-)
[ espresso @ 19.09.2014. 08:22 ] @
Koliko je snimak autentičan, ne znam. Ali već su se pojavile određene tvrdnje da je namešteno u odsustvu stranih posmatrača.
Ja, iskreno, nisam ni sumnjao. [ Andrej013 @ 19.09.2014. 14:43 ] @
Kad nije po srpskoj volji, onda je definitivno namesteno, a kad jeste onda nikom nista, cak I ako je dokazano da je namesteno.
Nisam ni sumnjao. Interesantno je kako su se nasi ljudi smejali pateticnim izjavama engleza, a velike su sanse da su te izjave dosta uticale na glasove naivnih kojih je uvek mnogo. Jon Oliver je napravio odlican show na temu: youtube.com/watch?v=-YkLPxQp_y0 [ Tyler Durden @ 19.09.2014. 14:48 ] @
I na kraju se popišmanili. E moji Škoti...
[ Miroslav Jeftić @ 19.09.2014. 14:52 ] @
Citat: Tyler Durden: I na kraju se popišmanili. E moji Škoti... Još će se oni ćerati: Citat: Voters aged 16-17: YES: 71%; NO: 29% Voters aged 65+: YES: 27%; NO: 73% [ Dzoni_m @ 19.09.2014. 18:09 ] @
Hoce al' za malo. Ta "mladez" kada malo oseti prave probleme zivota (posao, krediti, deca i njihove potrebe) itekako promene misljenje. Pihtije idu sa godinama.
[ Ivan Dimkovic @ 19.09.2014. 18:20 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Citat: Tyler Durden: I na kraju se popišmanili. E moji Škoti... Još će se oni ćerati: Citat: Voters aged 16-17: YES: 71%; NO: 29% Voters aged 65+: YES: 27%; NO: 73% Vec rece Dzoni_m, tesko da ce tu biti nesto, od tih mladih ce vecina odustati od tih ideja kada odrastu. Kada su stomaci puni, oni koji propagiraju nezavisnost imaju daleko tezi posao zato sto nezavisnost znaci bar trenutne komplikacije. Tu se onda postavlja pitanje zasto i cene svega toga. Na primeru Skotske, bas kao i na primeru Kvebeka se sada vidi da argumenti onih koji su za nezavisnost nisu dovoljno jaki. Sasvim druga prica je u situacijama gde postoje pravi konflikti, mada u tim situacijama nije uvek za (u vecini slucajeva) ocekivati da bi obe strane pristale na civilizovan razlaz. [ Vole Domu @ 19.09.2014. 19:19 ] @
pa mozda bi postigli nesto da su dali i 14ogodisnjacima da glasaju, a mozda ce i ovi koji imaju 16-17 kad budu imali 50 da glasaju isto kao i ovi koji sad imaju 50
[ Miroslav Jeftić @ 19.09.2014. 19:20 ] @
Pa sad, a ovi od 45-54, da li su oni dovoljno odrasli?
http://www.mirror.co.uk/news/a...ferendum-who-voted-yes-4286743 [ Dzoni_m @ 19.09.2014. 19:54 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Pa sad, a ovi od 45-54, da li su oni dovoljno odrasli? ;) A oni su u klimaksu :LOL Ti su ti najgori :) Gori od tinejdzera. To su godine kada mozak pocne da se ku*ci a ku*ac pametuje. Uh al' ce sad clanovi u "rizicnoj grupi" da raspale :) [ Sale_123 @ 19.09.2014. 21:04 ] @
Izgleda da je Lazanski bio u pravu: http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/Skotska-ne-odlazi.sr.html:
[ vladd @ 19.09.2014. 22:16 ] @
Citat: Dzoni_m: Citat: Miroslav Jeftić: Pa sad, a ovi od 45-54, da li su oni dovoljno odrasli? A oni su u klimaksu :LOL Ti su ti najgori Gori od tinejdzera. To su godine kada mozak pocne da se ku*ci a ku*ac pametuje. Uh al' ce sad clanovi u "rizicnoj grupi" da raspale NJet, mozak omekne ... [ bin.sys @ 19.09.2014. 22:34 ] @
Ma pokrali su Englezi glasove!
[ Miroslav Jeftić @ 19.09.2014. 22:50 ] @
Btw, izlaznost na referendum je bila oko 85%, kod nas kad izađe 60% na nešto smatra se velika izlaznost.
[ SlobaBgd @ 19.09.2014. 23:23 ] @
Jbg, i tih 85% se dešava jednom u istoriji, i to ne samo u Škotskoj, kažu Škoti.
[ mr. ako @ 20.09.2014. 06:01 ] @
Citat: Andrej013: Interesantno je kako su se nasi ljudi smejali pateticnim izjavama engleza, a velike su sanse da su te izjave dosta uticale na glasove naivnih kojih je uvek mnogo. Ne bi ni davali takve izjave da nisu hteli da "izvuku" neki procenat na tu patetiku. :D A to svakako ne menja cinjenicu da je Kamerun sirio patetiku i da je to smesno. :) Mozda uspesno, ali je i dalje smesno. :) OK, ne toliko smesno kao onaj tvoj video sa Johnom Oliverom, jer on je car. :D Neizbezni Willie: I jedna sa TL;DR Wiki: [ 7.scena @ 20.09.2014. 12:32 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Btw, izlaznost na referendum je bila oko 85%, kod nas kad izađe 60% na nešto smatra se velika izlaznost. Pa mi nikada nismo izlazili na referendum o secesiji. 24. septembra smo izasli na obicne predsednicke izbore, bi tada ako se dobro secam preko 70% glasaca. Kasnije osipanje glasaca u Srbiji je odraz letargije, beznadja i pomirenja sa sudbinom da nema razlike izmedju ponudjenih opcija i njihovog uticaja na ekonomski i statusni progres Srbije. Skotski referendum je pokazao kako su penzioneri jaka glasacka sila, posebno kada ih preplasite penzijom :). [ Ivan Dimkovic @ 20.09.2014. 12:48 ] @
Izlaznost za ovakve stvari je neuporediva sa "obicnim" izborima.
Najbliza stvar u Srbiji je bilo onaj referendum o stranom ucestvovanju oko konflikta na Kosovu koji je sproveden 1998-me godine. Tu je izlaznost bila 73% (nisam siguran da li je 73% bilo u odnosu na sve registrovane birace, sto bi ukljucivalo i kosovske Albance koji su bojkotovali referendum, u kom sluacaju bi zapravo izlaznost samo etnickih Srba bila drasticno veca), sto je isto visoka izlaznost (tipicno mnogo veca nego na izborima). @7.scena, nije u pitanju letargija / beznadje. Izlaznost na "obicnim" izborima (regularnim) je cesto niska iz prostog razloga sto ne tako mali % glasaca uopste nije zainteresovan. To nije nuzno zbog "beznadja" vec zbog najobicnije nezainteresovanosti. Mogu od sebe da podjem, ja licno obicno ne izlazim na izbore, ne zato sto "nemam nade" vec zato sto me to ne zanima preterano. [ bin.sys @ 20.09.2014. 13:23 ] @
Nezainteresovanost je posledica beznađa. Zašto bih bio zainteresovan ako se ne nadam da će se nakon izbora bilo šta promeniti? Ne nadati se == beznađe.
[ 7.scena @ 20.09.2014. 13:42 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Izlaznost za ovakve stvari je neuporediva sa "obicnim" izborima. Najbliza stvar u Srbiji je bilo onaj referendum o stranom ucestvovanju oko konflikta na Kosovu koji je sproveden 1998-me godine. Tu je izlaznost bila 73% (nisam siguran da li je 73% bilo u odnosu na sve registrovane birace, sto bi ukljucivalo i kosovske Albance koji su bojkotovali referendum, u kom sluacaju bi zapravo izlaznost samo etnickih Srba bila drasticno veca), sto je isto visoka izlaznost (tipicno mnogo veca nego na izborima). @7.scena, nije u pitanju letargija / beznadje. Izlaznost na "obicnim" izborima (regularnim) je cesto niska iz prostog razloga sto ne tako mali % glasaca uopste nije zainteresovan. To nije nuzno zbog "beznadja" vec zbog najobicnije nezainteresovanosti. Mogu od sebe da podjem, ja licno obicno ne izlazim na izbore, ne zato sto "nemam nade" vec zato sto me to ne zanima preterano. Da, ja sam zaboravio na taj uzaludni referendum, ali moze biti da su predsednicki izbori 24. sept, mislim na one 2000. godine, izveli jos vise glasaca na biracka mesta. Sto se tice izlaznosti, slozio bih se sa tobom da je Srbija obicna zemlja, ali nije. Ovde su ljudi natprosecno upleteni i optereceni politikom, a politika je bila vezana za dramaticne dogadjaje kao sto je prekrajanje granica, rat, gubitak teritorije, ekonomski krah, pridruzivanje EU i NATO, itd. 24. septembar 2000. predsednicki izbori i 70% izaslih je pokazao koliko su mnogo ljudi ocekivali od promene politike i kursa ove zemlje. Cilj je bio zakopavanje ratnih sekira sa zapadom, brz ulazak u EU, ekonomski prosperitet, obracun sa raspalim drzavnim institucijama, itd. Malo je reci da su nade i ocekivanja srpskog glasaca izneverene po svim pitanjima. [ Ivan Dimkovic @ 20.09.2014. 14:05 ] @
Hmm, mislim da je nezainteresovanost nezainteresovanost, nije nuzno posledica "necega".
Mene, recimo, politika apsolutno ne zanima i mrzi me da se cimam i glasam. Ne zbog nekog dubokog razloga ili nedostatka "nade" vec jednostavno, ne zanima me. Sigurno postoji neki % ljudi koji ne glasaju zbog beznadja / nezadovoljstva, ali to nije jedini razlog - daleko od toga. Primera radi, na izbore za EU parlament je prosecna izlaznost po nekim regijama je vrlo mala. Tesko da je zbog "beznadja" posto su ekonomski standard i kvalitet zivota visoki, vec ljude to jednostavno ne zanima. [ bin.sys @ 20.09.2014. 14:13 ] @
Vidi se po tvojim postovima na EMZ da te politika ni malo ne zanima.
[ SlobaBgd @ 20.09.2014. 14:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic Mene, recimo, politika apsolutno ne zanima... Sunce ti, šta bi tek bilo da te zanima!? [ 7.scena @ 20.09.2014. 14:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Primera radi, na izbore za EU parlament je prosecna izlaznost po nekim regijama je vrlo mala. Tesko da je zbog "beznadja" posto su ekonomski standard i kvalitet zivota visoki, vec ljude to jednostavno ne zanima. Apsolutno se slazem, u konkretnom slucaju, posebno za EU parlament. Samo je kod nas situacija obrnuta, ekonomski standard i kvalitet zivota vec 7-8 godina opada. Broj nezaposlenih je astronomski, realni troskovi zivota rastu, plate stagniraju ili idu na dole, a dinar slabi u odnosu na evro. Broj ljudi koji izlazi na izbore je sve manji. Vecina ljudi ne veruje da njihov glas moze doneti promenu, ne veruje da postoji razlika medju ponudjenim politickim opcijama i ne veruju da nasa vlada ima autonomiju u donosenju bitnih odluka. Tako ja to vidim. On topic. Pratio sam vesti i vidim nasi ljudi se radovali skotskoj nezavisnosti. Kao bice okidac za neke nove procese u Evropi koji u konacnici mogu dovesti do toga da mi profitiramo. A niko ne vidi da je ova situacija dobra za nas, jer bi skotska nezavisnost bila samo nova prilika da dobijemo po tamburi. Pisu ljudi na news sajtovima prvo Republika Skotska pa onda Republika Srpska, pa sever Kosova, LOL. Srbi i Srbija u situaciji gde nemaju ekonomiju, vojsku, vojni savez gde im ko god hoce udara dandare, samo bi doziveli da Skotska bude okidac za neki referendum u Sandzaku, Presevu ili Backoj, a od interesa srpskog naroda ne bi se ostvarilo bas nista. [ 3way @ 20.09.2014. 14:40 ] @
Citat: 7.scena: Pratio sam vesti i vidim nasi ljudi se radovali skotskoj nezavisnosti Ljudi se raduju i kad neka pevaljka ima koncert, kad nekoj starleti ispadne sisa ili kad se nekom vide gace... [ Aleksandar Đokić @ 20.09.2014. 15:47 ] @
Citat: SlobaBgd: Citat: Ivan Dimkovic Mene, recimo, politika apsolutno ne zanima... Sunce ti, šta bi tek bilo da te zanima!? :D Pravio bi programe za simulaciju raznih drzavnih sistema i politika :). [ 7.scena @ 20.09.2014. 15:58 ] @
Citat: 3way: Citat: 7.scena: Pratio sam vesti i vidim nasi ljudi se radovali skotskoj nezavisnosti Ljudi se raduju i kad neka pevaljka ima koncert, kad nekoj starleti ispadne sisa ili kad se nekom vide gace... Kada starleti ispadne silikon iz amabalaze to nema druge posledice sem radosti starlete i posmatraca. A kada se radujes secesionistickim pokretima u EU kao prosesu u kome ce se Srbi ovajditi, onda pored ociju ne vidis da ti procesi mogu dovesti samo do toga da opet ostanemo bez delova teritorije. [ Ivan Dimkovic @ 20.09.2014. 18:39 ] @
Citat: SlobaBgd: Citat: Ivan Dimkovic Mene, recimo, politika apsolutno ne zanima... Sunce ti, šta bi tek bilo da te zanima!? :D Ne zanima me dnevna politika. Neke opste price o ekonomiji ili geopolitici sl. u kojima ucestvujem su mi zanimljive, ali to ko je na vlasti ili ko treba / ne treba da bude mi je potpuno nezanimljivo. Zbog toga ne izlazim na izbore. Stavise mislim da su politicari generalno isti i da su srecni oni koji zive tamo gde su sistemi takvi da je potrebno puno napora da ih politicari s*ebu. [ 3way @ 20.09.2014. 19:11 ] @
Citat: 7.scena: Kada starleti ispadne silikon iz amabalaze to nema druge posledice sem radosti starlete i posmatraca. A kada se radujes secesionistickim pokretima u EU kao prosesu u kome ce se Srbi ovajditi, onda pored ociju ne vidis da ti procesi mogu dovesti samo do toga da opet ostanemo bez delova teritorije. Poenta je bila otprilike u tome - nema mnogo razmisljanja dok god se cuje neki dobos ili zveket...a sto se tice nas, vec smo videli da to ovde bas i ne vazi i da delovi teritorije mogu da se gube bez obzira na bilo sta sta se desava sirom sveta... [ Java Beograd @ 20.09.2014. 19:30 ] @
A zapravo nikom nije jasno šta bi to Škoti dobili, ako se otcepe i napuste UK - jedne od najbogatijih i najmoćnijih država na planeti. Šta, bili bi još moćniji i još bogatiji ?
Realno, 99% Škotske je neplodno vresište, industrije takoreći nema. Od viskija ne može da živi cela država. [ deerbeer @ 20.09.2014. 20:27 ] @
[ prstic @ 20.09.2014. 21:13 ] @
Hajde da pogledamo kako drugi(Rusi) vide ovaj referendum
http://fakti.org/rossiya/medij...i-lakse-razbijali-druge-drzave [ cika dacha @ 20.09.2014. 21:20 ] @
e nek se uskoro za referendum spremi R. Srpska !!!
[ anon70939 @ 20.09.2014. 21:55 ] @
onda jednog dana mozemo da ocekujemo i Vojvodinu
[ deerbeer @ 20.09.2014. 22:13 ] @
Hehe, ceo svet uveliko zahvatila globalizacija a ono sad opste pomodarstvo napraviti neke nove mini drzavice koje bi da sanjaju san o "nezavisnosti".
[ Shadowed @ 21.09.2014. 13:47 ] @
[ gazda Živan @ 21.09.2014. 15:50 ] @
Citat: Andrej013: Interesantno je kako su se nasi ljudi smejali pateticnim izjavama engleza, a velike su sanse da su te izjave dosta uticale na glasove naivnih kojih je uvek mnogo. Meni je interesantnije kako ova tema nestaje baš u periodu kada treba da dobije svoj epilog (sada pošto imamo rezultate referenduma). Kameronovu izjavu da bi mu otcepljenje Škotske slomilo srce ne možemo smatrati patetičnom, patetika podrazumeva prenaglašene emocije, a Škotska se nije otcepila tako da nećemo u doglednoj budućnosti biti u prilici da saznamo da li je ta izjava bila patetična ili apsolutno istinita bez ikakvih prenaglašenih emocija (možda bi mu otcepljenje Škotske stvarno slomilo srce? koliko miliona ljudi, naročito u Srbiji, nikada nije prebolelo raspad Jugoslavije?). To sada uopšte nije ni bitno. Važno je da Škotska ostaje deo UK, da je Salmond dao ostavke na svoje funkcije (uprkos rezultatu na referendumu koji se može oceniti svakako, samo ne lošim), da je ceo referendum prošao u korektnom ambijentu (bez ikakvih pretnji i nasilja) i da sve to može, nažalost, da posluži Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji kao primer kako te zemlje mogu da izgledaju za 100 ili 200 godina (ukoliko se potrude). [ cika dacha @ 21.09.2014. 20:40 ] @
CoyoteKG
Shadowed lepo je sanjati :-) [ Shadowed @ 21.09.2014. 21:39 ] @
Citat: cika dacha: e nek se uskoro za referendum spremi R. Srpska !!! Da, lepo je sanjati. [ cika dacha @ 21.09.2014. 22:28 ] @
moj san je veoma blizu da bude ostvaren!!! ;-)
[ 7.scena @ 21.09.2014. 23:25 ] @
Citat: CoyoteKG: onda jednog dana mozemo da ocekujemo i Vojvodinu Sa oko 70% srpskog stanovnistva, tesko do nikako, to su uglavnom prazne floskule. Ali to ne znaci da manji regioni ne bi mogli da sprovedu referendum... [ Otto23 @ 22.09.2014. 03:38 ] @
Citat: Premijer Škotske i lider kampanje za nezavisnost Aleks Salmond rekao je da su Škoti "obmanuti" kako bi odbacili nezavisnost na referendumu, a tri glavne britanske stranke ušle su u spor oko toga kako da sprovedu obećane političke reforme. ... Analitičari ocenjuju da te tvrdnje negiraju zajednički zavet lidera tri stranke i neizostavno odlažu rok obećanog davanja većih ovlašćenja Škotskoj. "Ljudi koji su glasali 'ne' jer su verovali obećanjima britanskih lidera, sada su oni koji su najogorčeniji, najpovređeniji, najviše razočarani u Škotskoj", rekao je za Bi-Bi-Si Salmond, koji je posle referenduma najavio da će u novembru napustiti funkciju premijera zbog neuspeha njegove kampanje za nezavisnost Škotske. Kleg je danas rekao da ispunjenje obećanja Škotima "ne može biti uslovljeno drugim konstitucionalnim reformama", dok je Miliband upozorio da ne sme biti "nikakvih ali, niti ako", po pitanju prepuštanja obećanih većih ovlašćenja Škotskoj. http://www.rts.rs/page/stories...nd%3A+%C5%A0koti+obmanuti.html Obecanje, ___________ radovanje. [ Odin D. @ 22.09.2014. 03:59 ] @
Sunce ti žarko, dokle je odmakao taj zapad u brzini implementiranja političkih odluka, pa to je da se ne povjeruje!
Referendum je bio u četvrtak; od tada pa do danas bio je čitav jedan radni dan - petak, do koga se Škoti vjerovatno nisu ni otreznili, a Englezi su u taj jedan radni dan stigli da se oficijelno posvađaju međusobno, zakasne sa sprovođenjem reformi, i ne samo zakasne nego ih uopšte i ne sprovedu i tako nasamare, ogorče, povrede i razočaraju Škote - rekao je Salmond - koji je sebi za davanje ostavke ipak ostavio vremena do novembra (davanje ostavke je - poznato je - daleko teži, komplikovaniji i duži proces od kompletnog redefinisanja statusa jedne države u okviru nekog saveza), petak iz nekog razloga kod njega traje 60-70 puta kraće nego kod Engleza. Ipak, nije sve tako crno, jer su Englezi i pored svega što nisu postigli u petak ipak makar uspjeli da silno zaraduju i obraduju jednog Srbina. A to u današnje vreme nije lako. [ Shadowed @ 22.09.2014. 06:28 ] @
To je i meni prvo palo na pamet ali po onom sto pise ispada da se on bunio zbog poricanja tih stranaka da se uradi obecano a ne zbog toga sto nije uradjeno. Za poricanje je jedan dan dovoljan. E sad, to uopste ne znaci da to sve ipak nije lupetanje :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|