|
[ osmania @ 15.09.2014. 09:32 ] @
| Zelim da zamijenim vrata u stanu.
Ali zelio bih da budu vrata od punog drveta,
i zelim da bude svijetlija boja
i zelim da se vide fino teksture drveta znaci bezbojnim lakom se farba.
i da bude tvrdo
Moze li mi netko predloziti od kojeg drveta da se vrata urade?
Jako mi je bitno da je neko dobro tvrdo drvo da se vrata na kraju ne iskrive ili deformisu zbog toplo hladno vlazno idt.
mada to su sobna vrata tako da klimatske promijene nisu toliko velike kao kod ulaznih vrata.
moze li mi neko reci koliko odprilike kosta vrata od punog drveta. Gruba cijena?
hvala puno
[Ovu poruku je menjao osmania dana 15.09.2014. u 10:55 GMT+1] |
[ Java Beograd @ 15.09.2014. 09:46 ] @
Svetlo drvo fine teksture ti je bor ili jela (čamovina) Ali, možeš ti od bilo kog drveta, pa onda lepo furniraš.
[ osmania @ 15.09.2014. 09:55 ] @
zdravo Java Beograd,
nisam te shvatio sta da furniram?
mozes li mi objasniti sta je furniranje?
[ Java Beograd @ 15.09.2014. 10:52 ] @
Ajmo redom:
Da li planiraš da sam praviš vrata ili da naručiš kod nekog stolara ?
Furniranje je kad se preko nekog običnog drveta ili iverice zalepiš tanak sloj (furnir) nekog plemenitog drveta.
[ osmania @ 15.09.2014. 11:15 ] @
sad kontam sta je furnir tanki sloj drveta
vako planiram sljedece:
dobrog majstora trazim da mi uradi vrata.
ja sam zamislio vrata od punog drveta, znaci bas drvo sve i unutrasjost vrata i spoljasni izgled. nikakvo presvlacenje nekim furnirom ili foliom ili CPL.
mozda takva vrata nisu izvodljiva?
citao sam da je hrast najbolji sto se tice vrata od punog drveta.
[ veljkoE @ 15.09.2014. 21:38 ] @
hrast je odlican, ne znam da li se prave vrata od njega, ali gazista na stepenicama su mi hrastova, mislim da je debljina od 2 cm oko 80€ kvadrat, e sad posto su vrata, stvarno ne znam
drvo mora da radi, inace, sve se to moras seckati, pa falcovati, pa lepiti u plocu. ne mozes npr. 3 daske sirine od 25 cm spojiti i da imas vrata.
ali koliko god da je drvo tvrdo, to nije tvrdo kao metal, udari ga bilo bilo kakvim predmetom, i ono ce se sa lakocom ostetiti
[ KBDNK @ 16.09.2014. 17:13 ] @
Pa najbolje je od hrastovine tim pre što hoćeš da se vidi tekstura. Hrast je tvrdo drvo isto kao bukva ali kod bukve nema teksture...Nije mi baš jasno zašto pregradna vrata hoćeš da punog drveta pošto imaš odlična vrata od krafmastera za mnogo manje para. Standard za debljinu vrata je 42 mm ali može i 38 mm. Trebaće ti oko 0,10-0,12 m kubnih za jedna vrata širine oko 80 cm plus okov i majstor pa ti to izađe malo više nego duplo od cene vrata od kraftmastera...ali svako može sa svojim parama da radi šta hoće pa tako i ti.
[ osmania @ 17.09.2014. 10:11 ] @
vrata zelim od punog drveta zato sto to jako dobro izgleda masivno tesko, zvucna izolacija je dobra.
moze li mi ko reci koliko kostaju odprilike jedna vrata + stok od hrastovine?
ja sam zvao neke firme u Novom Sadu, svi ono dodji pa da se dogovorimo.
[ Java Beograd @ 17.09.2014. 10:35 ] @
Naravno. Niko ti neće reći cenu preko telefona. Mnogo je tu faktora koji utiču na cenu, a ti si laik, pa postavljaš laičke zahteve.
1. Retko se prave sobna vrata od punog drveta. Razloga je mnogo, mrzi me da nabrajam, glavni je cena. U principu, prave se ili od medijapana ili od sendvič panela, u 95% slučajeva.
2. I kad se vrata prave od punog drveta, uglavnom se pravi od nekog običnog, manje kvalitetnog i jeftinog drveta (čamovina na primer) a onda se furnira. Razlog je, naravno opet cena. Glupo je, naprimer koristiti puno drvo mahagoni, kada se potpuno isti efekat postiže i nekim drugim, jeftinijim drvetom, pa se onda furnira mahagoni furnirom. Razlika u ceni ? 100 : 1. Za hrast nije možda baš toliki odnos, ali, brate hrast je težak ko crna zemlja, ta će vrata jednostavno biti preteška.
3. Lakiranje ? Koji lak, kakav, koliko slojeva. Okovi ? Koji, kakvi, šta, pošto ?
4. Štok ? Koliko dubok ? Koliko širok, koliko visok ? Kakvo drvo, kakva obrada ?
I sad, ti hoćeš sobna vrata od pune hrastovine. Ako bi ti rekao cenu za zahtev "hoću sobna vrata od pune hrastovine" morao bi da ti kaže cifru znatno preko 1.000 €, i da zvuči smešno i tebi i njemu. Zato te lepo zove da ti pokaže šta je hrastovina, a šta hrastov furnir. Koje okove ima i koji lak. Da te pita za dimenzije, da iskalkuliše nekoliko opcija, pa da u neposrednom razgovoru dođete do rešenja prihvatljivog za oboje. Ili, naravno, ako pored svih predočenih opcija, ti baš želiš puna vrata od hrastovine, OK, opet da potvrdiš dimenzije, iskalkulišete cenu, ostaviš avans i to je to.
Takođe, uglavnom se radi estetike unutrašnja vrata prave istovetna u celom stanu. Hoćeš li ti samo jedna sobna vrata, ili više komada - za ceo stan?
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 17.09.2014. u 11:52 GMT+1]
[ osmania @ 17.09.2014. 11:03 ] @
To Java Beograd,
Ti si moj idol :) svaka cast na jako konkretnom odgovoru mislim svi odgovori su ok ali tvoj je ipak bas ono sto trazim i ono sto nisam znao.
U svakom slucaju hvala puno.
znaci moguce je vrata uraditi od nekog drveta jeftinijeg i da se preko furnir baci i to je to
volio bi da se vidi tekstura drveta, (lakiranje bezbojnim lakom)
sta zanci koliko slojeva sto vise slojeva je bolje?
volio bih da je zvucna izolacija dobra
i volio bih da su masivna
okovi hefele neke jako dobre
stok mozda da se uradi od punog drveta ili ne debljina zida 10 cm, kazes obrada volio bih da su onako zaobljeni malo
zna li ko koliko se krece cijena furniranih vrata?
[ 7.scena @ 17.09.2014. 15:25 ] @
Citat: KBDNK:
Pa najbolje je od hrastovine tim pre što hoćeš da se vidi tekstura. Hrast je tvrdo drvo isto kao bukva ali kod bukve nema teksture...Nije mi baš jasno zašto pregradna vrata hoćeš da punog drveta pošto imaš odlična vrata od krafmastera za mnogo manje para. Standard za debljinu vrata je 42 mm ali može i 38 mm. Trebaće ti oko 0,10-0,12 m kubnih za jedna vrata širine oko 80 cm plus okov i majstor pa ti to izađe malo više nego duplo od cene vrata od kraftmastera...ali svako može sa svojim parama da radi šta hoće pa tako i ti.
Sta je kraftmaster ? Na oglasima ima tih "kraftmaster" vrata za 50e.
Kraftmaster je brend ili materijal, o cemu se radi ?
[ KrkaCiC @ 17.09.2014. 16:38 ] @
Kraftmaster su vrata koja se sastoje iz saca i furnira preko. Zvucno losa izolacija izuzetno,a i toplotno su slaba.
Sto se tice sobnih vrata od hrasta to ne preporucujem nikako,sem ako neces vrlo tanka vrata. Hrast je dosta "teze" drvo od camovina,tople... i videces da to nije to.
Ako bas hoces hrast vrata,izracunaj koliko bi drveta trebalo za ta vrata,pomnozi sa 1.2 i pomnozi za oko 700e i dobices cenu samo drveta,i jos puta 2 sve-za ruku i ostatak materijala
[ Odin D. @ 17.09.2014. 17:13 ] @
Citat: KrkaCiC: Ako bas hoces hrast vrata,izracunaj koliko bi drveta trebalo za ta vrata,pomnozi sa 1.2 i pomnozi za oko 700e i dobices cenu samo drveta,i jos puta 2 sve-za ruku i ostatak materijala :)
visina x sirina x debljina x 1.2 x 700 = 2 x 0.8 x 0.42 x 1.2 x 700 ~ €56
Još dva puta toliko (€112) za ruke i ostatak materijala i dođemo do €168.
Kad bi se za 168 evra mogla dobiti puna hrastova vrata propala bi sva aluminijumska i pvc industrija.
To je otprilike cijena za najjeftiniju furniranu opciju za izradu vrata po narudžbi.
I to ako bude imao sreće i za toliko da nađe.
Ja sam prije godinu i po - dvije našao vrata (furnirana hrastovinom) za oko 150€ (uz neki popust od oko 10€ po komadu, jer sam našao preko prijatelja) sa ugradnjom, kod jednog stolara, pa sam i to morao da čekam nekih 2-3 mjeseca dok nisam došao na red.
Ostalo što sam nalazio po radionicama za prodaju/ugradnju/izradu vrata je bilo neko smeće koje je često bilo i bez finiša (znači moraš još da plaćaš farbanje i lakiranje) i nigdje nije bilo ispod €200.
Sumnjam da je moguće dobiti vrata po narudžbini od pune hrastovine za manje od 400-500 evra.
Evo tih nekih od mojih vrata:
[ osmania @ 17.09.2014. 17:50 ] @
Odin hvala puno na informacijama,
inace danas sam dobio informaciju od jednog majstora stolara koji su mi preporucili ima malu firmu ima cnc mashine ima tako reci alata.
375 eura u kvaliteti vrata od punog hrasta, sa garnciom da se nece iskriviti pod klimatskim uvjetima....
Odin ova vrata su mi jako lijepa sto ti imas, de mi reci ovi stokovi zovu li se oni posebno nekako? jako lijepo zaobljeni
de mi reci sto se tice vrata ovih tvojih ovo je hrastovina poprilicno je tamna :) al jako lijepo izgledaju
to je furnir a sta je unutra? sace ili?
kao sto vidis u mojoj slici gore to je neka plata ili sta vec.
ja imam odprilike u budjetu 900 eura za 4 vrata sa stokom
molim te onu lajsnu odsjeci dole sto ide preko stoka :)
[ Odin D. @ 17.09.2014. 18:27 ] @
Ne znam za neke posebne nazive za štokove ili dijelove štoka, možda stolari imaju posebne nazive za to, ali ja nemam pojma.
Ja sam onaj unutrašnji dio rama što drže vrata uvijek zvao "štok", a ove lajsne što uokviruju štok sam zvao "one lajsne što uokviruju štok" :)
Što se tiče boje - nemoj mnogo da se uzdaš u ono na fotografijama jer je to slikano uveče ko zna kakvim color setingom na nekom žnj aparatu, i pod svjetlom golih sijalica nepoznate jačine.
Ova vrata su rađena ručno u stolarskoj radionici, pa ja vjerujem da unutra nije ono industrijsko kartonsko saće nego konstrukcija od nekog jeftinijeg drveta (jelovina, topola... nemam pojma). Objasnio je meni stolar, ali sam ja zaboravio.
Neki djelovi štoka i vrata (npr. one lajsne oko stakla) su izrađene od punih hrastovih letvi.
Ne znam sad napamet šta je još, možda su i lajsne, ali nisam siguran.
Lično mislim da ti je bolje da staviš vrata sa furnirom, nego puno drvo, zato što su furnirana vrata zbog svoje konstrukcije mnogo stabilnija i manje "rade", ako uopšte i rade.
Puna hrastovina je vrlo teško drvo (imam ormar u sobi od pune hrastovine) i nije lako često otvarati i zatvarati tolika vrata.
Estetske prednosti to nema nikakve jer i kod furniranih vrata ti vidiš samo hrastovinu (ili bilo koje drugo plemenito drvo čiji si furnir odabrao - dakle imaš mnogo veći izbor) i dok ih ne uzmeš cimati i kuckati ne možeš znati da li je puno drvo ili ne.
Što se tiče tih garancija da neće da se deformišu tokom vremena - u to se ne bih mnogo uzdao.
Drvo je drvo, a fizika materijala je fizika materijala i ničije garancije ne mogu poništiti fiziku.
Osim ako ti garantuješ da će ti u sledećih x godina iz dana u dan iz sata u sat biti konstantna temperatura i vlažnost u tom prostoru, a to drvo odleži
kod tebe u stanu jedno godinu-dvije prije obrade i ugradnje.
Uticaj vlage se još i može donekle umanjiti (lakiranjem, ali i tad malo ko lakira zadnju stranu štokova), ali uticaj temperature je presudan.
Citat: osmania: molim te onu lajsnu odsjeci dole sto ide preko stoka :)
Sređeno je to odavno :)
Slike su iz vremena dok su još trajali radovi.
[ Java Beograd @ 17.09.2014. 18:34 ] @
Lajsne koje idu preko štoka se zovu pervajz lajsne ili samo pervajz.
Ispravka:
visina x sirina x debljina x 1.2 x 700 = 2 x 0.8 x 0.42 x 1.2 x 700 = €564
[ KrkaCiC @ 17.09.2014. 18:57 ] @
Citat: Java Beograd:
Ispravka:
Java,pa nece valjda stavljati vrata debljine 42 cm
Mnogo je to jeftino,danas sam pisao neku grubu i brzu racunicu,i to je bilo samo za vrata-plot,bez stoka ili futera.
Napisacu detaljnije i preciznije posle
Inace,moj kraj nije nesto bogat pa i vrata imaju normalnu cenu
[ KBDNK @ 17.09.2014. 19:55 ] @
Ova debljina od 42 mm se dobija od daske debljine 5 cm. Ovo je proračun samo za krilo...i to ravno kao ploča. Ako hoće da ga fazonira nekim detaljima, lukovima, prorezima to poskupljuje i materijal a o radu neću da govorim. Debljina futera zavisi od debljine zidova pa i to može da izađe kao i samo krilo. Pa na sve to dodati okov, i farbanje, ugradnju,...Ne verujem da će izaći 400-500 eur ali može to da izadje na sasvim proistojnu cenu.
[ osmania @ 17.09.2014. 22:16 ] @
definitivno sam odustao od vrata sa punim drvetom,
jer ova cijena od 375 eura x 4 kom izadje oko 1500 eura vrata sto je malo puno
posteno receno i 375 eura nije puno za vrata od punog drveta.
mada sada ste mi jako puno toga pojasnili i definitino odustajem od vrata od punog drveta, sto kaze kolega sa foruma ko meni moze da garantuje da vrata nece da rade, mada ako je osuseno na 10% i milion faktora utjece moze se sve to uzeti u obzir ali opet. materijal fizika itd...
U svakom slucaju moram da nadjem nesto sta ce da se stavi umjesto kartonskog saca.
kad sam vidio ova hrastova vrata bas mi je taman puno, pa sam sad malo googlo pa sam naletio na jasen,
sta mislite o jasenu kao boja ima li ko negativnog iskustva.
isto imam dvoje male djece mislm ono non stop nesto gura vuce tamo vamo koliko je to sve osjetljivo na udarce?
i sta mislite o CPL vratima?
[ KrkaCiC @ 17.09.2014. 22:52 ] @
Citat: KrkaCiC:
Citat: Java Beograd:
Ispravka:
Java,pa nece valjda stavljati vrata debljine 42 cm
Mnogo je to jeftino,danas sam pisao neku grubu i brzu racunicu,i to je bilo samo za vrata-plot,bez stoka ili futera.
Napisacu detaljnije i preciznije posle
Inace,moj kraj nije nesto bogat pa i vrata imaju normalnu cenu
Malo finiji racun za vrata dimenzije 2x0.8x0.03 je max 80e za materijal-drvo hrast. Daska koja se mora kupiti je 38mm i kad se obradi da ostane na 30mm,ispod toga mislim da ne valja ici zbog upredanja.
Sto se tice ostalog materijala to su sarke,brave i to kosta sve ukupno od 10e pa na vise,u zavisnosti sta kupac zeli
Farbanje je oko 20e kvalitetnim lakom,ili bojama.
I takva vrata bi sa montazom kostala oko 200e u mom kraju,+-30e u zavisnosti koliko je stolaru hitno za novac,ili od kvaliteta stolara
Sto se tice rada na vratima,nesto obicno bi uslo u cenu,a ako neko zeli isprdjivanje tipa neki duborez ili neku graviranu sliku samo je nebo granica
@osmania vidim da si preko,i najbolje ti je da nadjes nekog naseg stolara koji sljaka tamo,izaci ce ti jeftinije sigurno da se vrata urade ovde i da ih on namontira,jedino sto bi ih cekao malo duze. Znam za takvu pricu,jer caletov drugar je u francuskoj,i vec nekoliko takva posla su zavrsili,i svi su zadovoljni
[ bakara @ 17.09.2014. 22:57 ] @
Moj savet tebi je da prvo treba da odes do bar dve stolarske radionice koja rade vrata po narudzbini i tamo malo saznas sta i kako se radi, a ne naslepo traziti savete na netu.
Posle ovoga ces vec 90% znati sta hoces.
Za 900e svakako mozes kupiti lepih 4 sobnih vrata.
[ Java Beograd @ 18.09.2014. 07:43 ] @
Po meni, najbolja varijanta, tj. odnos cena / kvalitet su vrata od medijapana, furnirana prirodnim furnirom. Deluju masivno, zato što je 95% drugih sobnih vrata od sendvič-panela (okvir od drvenih letvica, lesonit i kartonsko saće). Dakle, jesu teška, ali ne preteška. Medijapan je postojan, neće se kriviti, uvijati, skupljati. Furnir - po želji - neko voli popa neko popadiju.
[ osmania @ 18.09.2014. 12:56 ] @
Zdravo Ekipa,
Da u Becu sam, ovde i onde sam gledao isto vrata od punog drveta znaci ipod 1000 eura nema sile da se nadje... (Alt Wien Style)
Sto se tice furnirani vrata odprilike ovde mogu da se nadju za oko 300 eura (1 slika desno rohrspannplate) po komadu vrata i stok, a oko 360 eura je sa tom punom plocom (2 slika desno je vollspanplate). Naravno bez ugradnje.
Imaju ta neka folija to je bas ono malo bezze ona mogu da se nadju ma za 30 eura sve komplet :)
Sav namjestaj sam radio u Srbiji u Vrbasu, prevoz je jako dobro organizovan iz srbije za EU, cak imam likova koji idu u Njemacku po auta prazni povuku ti 4 tone za 70 eura :)
Carina ukljucena.
Radio sam dosta namjetaja u Srbiji i jako sam zadovoljna bio al sve je radjeno od plocastih materijala Eger ploce. A nisam jos nista imao sa drvetom zato mi je malo sad zagustilo. Ovi sto su mi radili namjestaj od plocastog materijala ne rade od punog drveta ali preporucili su mi jednog.
Citat: Java Beograd: Po meni, najbolja varijanta, tj. odnos cena / kvalitet su vrata od medijapana, furnirana prirodnim furnirom. Deluju masivno, zato što je 95% drugih sobnih vrata od sendvič-panela (okvir od drvenih letvica, lesonit i kartonsko saće). Dakle, jesu teška, ali ne preteška. Medijapan je postojan, neće se kriviti, uvijati, skupljati. Furnir - po želji - neko voli popa neko popadiju.
Ovo je super tip ovaj medijapan, nisam znao sta je to. A mislim da su to MDF ploce ili?
Sta mislite koliko bi bila teska vrata od medijapana?
Vrata u austriji od pune ploce su oko 26 kg teska.
Ev slika pokazuje koje sve modele vrata ima sa tim unutrasnim punjenjem,
1 slika lijevo je kartonski
2 slika lijevo je vollspansteig i on je rijetko zastupljen
1 slika desno rohrspannplate (to je standard)
2 slika desno je vollspanplate (sto bi ja zelio).
[ osmania @ 23.09.2014. 16:02 ] @
Hej Ekipa,
evo mene opet.
Vako bio sam kod tog majstora da se upoznamo itd, lik je ok i sve a da predjem na informacije.
Kaze lik ovako
prva varijanta:
360 eura kostaju vrata od punog drveta, zaci slavonski hrast je u pitanju plus stokovi, plus lajsne na stokove plus ukopavajuci okovi, tj da se ne vidi one sarke (sto nisi vrata)
druga varijanta (Java Beograd sto je predlozio):
stokove od nekog drveta druge klase pa se to furnira hrastovinom
vrata od nekog drveta druge klase pa se to furnira hrastovinom
a lajsne bi bile od punog drveta.
ova varijanta juce mi je javio 330 Eura
treca varijanta
i kaze ima da se u srbiji ima da uzme uzme iverica koja je busena pa to bude fulung i na to ide furnir. Ova varijanta sa busenom ivericom 270 eura.
Za Medijapan kaze da je pretezak za vrata. Mada sta znace vrata od medijapana? je li to neki mali sloj medijapana ili ??
Dva pitanja imam:
Druga varijanta koliko postoji mogucnost da ova vrata prorade ili tj iskrive?
i 330 eura mislim da je malo puno ili mozda nije? sta vi kazete?
hvala punoo
[ Java Beograd @ 23.09.2014. 19:27 ] @
Meni je 330 € za sobna vrata mnogo. Sad, svako ima svoje finansijske prilike, ti sam odredi šta je tebi prihvatljivo.
Što se tiče krivljenja: svako drvo koje se ne osuši dobro - može da se krivi. Na tebi je da proceniš da li je majstor dobar stolar i da li poznaje tajne zanata i da li pošteno radi svoj posao.
[ KrkaCiC @ 23.09.2014. 21:52 ] @
Vec sam ti napisao kod nas,tj kod mene,oko 200e+- neki evro po vratima.
[ bogdan.kecman @ 24.09.2014. 00:27 ] @
meni je majstor radio vrata .. 150cm sirina, ali je radio 100cm jedno krilo, 50cm drugo krilo, visina rupe je 3m ali su vrata samo 2m a gore je zatvorio gipsom. vrata su
- stok od camovine (ne treba kvalitetnije za vrata unutar kuce)
- vrata su spolja mdf, odradjene neke sare na istom da se uklopi sa kuhinjom, unutra karton
sve je farbano poliuretanom, komora, slonova kost (opet, da se uklopi sa kuhinjom)
sve je bilo ako se dobro secam oko 400eur mada cu proveriti sutra sa zenom, to je bio deo nekih silnih stolarskih radova ovde kod mene mozda sam pomesao neku cenu, znam sigurno da nije bilo vise od 400eur ali moguce da je to + neka stolarija u pretsoblju bilo zajedno 4 glave, provericu pa javljam
ista cena je bila i da se furnira, tj nesto jeftinije (furniranje izadje jeftinije od cnc + poliuretan)
za u stanu ti bolje ne treba, zvucna izolacija je extra (mnogo bolja nego puno drvo, nemam pojma ove ostale smese za punjenje kakve su) izgleda ok ..
a sto se punog drveta tice, ja muku mucim sa ulaznim vratima, imam (tako sam zatekao kad sam kupio stan) ulazna vrata od punog drveta, relativno tanka ali teska u majcinu, ja sa mojih 140kg i mnogo godina provedenih na strunjaci ma koliko sam zardjao za kompom nisam bas slabasan, jedva sam ih podigao a morao sam da zovem komsiju da mi pomogne da ih vratim, dok na primer ova kuhinjska vrata koja su znacajno veca i 4x deblja nosim u jednoj ruci .. sto je najgore ne samo da su teska ko tuc nego je to drvo nenormalno tvrdo, neki dam sam trebao da ukucam novu plocicu sa brojem stana nisam mogao da ukucam morao sam da izbusim sa 1mm burgijom pa onda da ukucam exser u tu rupu, dakle nije hteo onaj mali tapetarski ekser da udje u vrata dublje od pola milimetra :( ... kad sam srafio u vrata veliki broj stana od kovanog gvozdja izbusio sam rupe sitno manje od navoja srafa, znaci sraf je 3.1mm ja sam busio sa 3mm burgijom i jedva sam usrafio a od 4 srafa jednom je na kraju pukla glava .. ne znam koje je drvo u pitanju al damn bas bih voleo da znam, kapiram da je neki hrast ili tako nesto (ne verujem da je u pitanju neko skupo drvo, mada sve je moguce), bas cu da zakacim detalj pa ako neko zna da mi kaze koje je drvo :)
elem, ta vrata su tu po nekim mojim informacijama jedno 15 godina i sada su krenuli problemi, od tezine vrata su "pala", tj kao da je gornja sarka malo popustila i sada zapinju u 2 coska, skripe kada se otvaraju, tesko se zatvaraju ... moram da nadjem dobrog majstora (KrkaCiC ti radis te stvari?) da vidim sta tu moze da se uradi ..
gledajuci ostale stvari koje je prethodni vlasnik stana radio (zena nije imala mnogo ukusa ali je imala puno para i zaposljavala je dobre majstore svemu sudeci) to je montirao neki dobar majstor i evo posle ~15 godina vrata zezaju .. siguran sam da ne zelis da u sobna vrata ulozis tolike pare i onda da te zezaju sto su teska .. + kao sto rekoh, puno drvo nije bas neki mega ultra turbo zvucni izolator, kapiram da ces mnogo kvalitetnije proci sa obicnim sperom i kartonom (klasicna sobna vrata) koji onda furniras u dizajn koji ti se svidja
[ KBDNK @ 24.09.2014. 19:58 ] @
Teško je proceniti ovako sa slike ali bi se reklo da je hrast...
[ KrkaCiC @ 24.09.2014. 20:20 ] @
Ovo meni lici na bukvu,bajcovanu u hrast
A ova kocka desno je furnir hrasta.
@Bogdan Ne radim ja,cale se vise bavi time
Mozes postaviti slike pa pitaj sta te interesuje,mozda mogu (mozemo) da pomognemo
Inace mislm da se to moze srediti,ali nije to to
Uvek je bolje osveziti tj kupiti novo,naravno ako $ dozvoljava
[ bogdan.kecman @ 24.09.2014. 22:46 ] @
nema tu furnira :D nego sklapano od dasaka pa lepljeno koliko ja vidim, drvo izgleda bajcovano pa lakirano ali kada se busi unutra je isto dosta tamno ... mislim da je neko spominjao hrast .. nemam bas mnogo iskustva sa drvetom uvek nekako ocekujem da je lakse i mekse :D ... mislim da je bukva skuplja od hrasta tako da pretpostavljam da je hrast :)
elem, nema tu sta, stok, u stoku 3 standardne sarke za vrata (ne one fancy plocice sa vise sarki vec ono klasicno gde se vrata samo nabiju odozgo), vrata, i vrata su "pala" par milimetara .. tj ako gledam iz unutrasnje strane (dakle vrata se otvaraju ka meni, sarke su sa desne strane) gornji levi cosak je otisao dole levo par mm tako da vrata zapinju pri zatvaranju po toj levoj ivici + skripe kad se otvaraju po desnoj ivici (cudno donji desni deo skripi, prestalo kad sam nasapunjao) .. ima par nacina da se sredi sigurno, meni pada na pamet od reinstalacije istih sarki (samo se pomere par cm gore dole) do instalacije novih sarki, samo ko ume i ima alat - ja sam siguran da bi iznova montirao gore nego kako je sad "pokvareno" :D nisam bas vest takvom vrstu majstorisanja ... ovaj moj majstor za drvo nije los ali je mlad i isciman na milion strana a ovo nije posao da se radi iz 5 puta ipak su ulazna vrata u pitanju
nego cisto spomenuh ta vrata zbog kolege koji razmislja o punom drvetu za sobna vrata, nije tu problem samo cena, to je tesko, masivno a nije tako dobar izolator kao najjeftiniji sper+karton (a ta vrata moze da dobije za nesto preko stotinjak eura) ... ako je rupa nekih standardnih dimenzije ima da se uzmu odlicna sobna vrata za sitne pare u uradi-sam, ja sam uzeo za moju sobu, izgledaju skroz ok, ja sam moja farbao akrilom u belo ali mogu i da se bajcuju i lakiraju ako zeli da ima teksturu drveta posto ona spolja izgledaju kao puno drvo (naravno to je obican sper karton u kombinaciji sa camovinom za stok i opsivku vrata)
[ KrkaCiC @ 25.09.2014. 02:12 ] @
Meni nekako lici ona desna kocka na furnir,takva tekstura se tesko dobija od hrasta,nego s' obzirom da ih nisam video uzivo sa slike ne mogu bas da procenim.
Inace hrast je primetno skuplji od bukve,bukva je negde oko 500e a hrast minimum 700e
Mahom se sav namestaj ranije radio od bukve,naravno parene,pa se posle bajcuje. Ja imam takve stolice,slovenska proizvodnja naravno,i bajcovane su u hrast-tesko se provaljuje da nije stvarno hrast koliko dobro izgleda
S'obzirom da su to ulazna vrata dakle spoljna koja su izlozena raznim uticajima,moze se desiti da su se sama vrata deformisala zbog tezine a i zbog pomenutih vremenskih prilika. Vrata tako umesto pravougaonog oblika teze ka obliku trapeza. To nije velika deformacija u pitanju ali je dovoljna
Ako imas ovakve sarke mozes sam da probas da skines vrata i da zadnju odsrafis za recimo 3 kruga a srednju za jedan krug pa da vratis vrata. Ako onda nalezu dobro onda si resio problem,ali ako zapnu na nekom drugom mestu onda su izgubila oblik.
To mozes resiti dizalicom za auto,tako da ih vratis u normalan oblik-ali samo malo dizalicom da ih ne rasklimas ili ne slomis
Sto se tice sobnih vrata vec sam napisao da nema potrebe stavljati teska masivna vrata od drveta,jednostavno bacanje para. Sem ako neko bas preferira naravno
Ili da budu drvena ali od nekog lakseg drveta i tanja.
Ja sam sebi pre par godina stavio obicna kraftmaster vrata,ona sa sacem unutra i furnirom preko,cak sam ih tada nasao za 2500 po komadu a firma ih je radila po meri-samo plot sam kupovao bez stoka. Mene bi samo materijal izasao vise neg ovaj kraftmaster i zato je odluka bila jednostavna.
Jedino sto mi se ne svidja kod kraftmaster vrata je sto nisu neki zvucni izolator. Pre njih sam imao stara drvena,teska,i mnogo manje zvuka je izlazilo iz sobe
[ Odin D. @ 25.09.2014. 03:32 ] @
Citat: KrkaCiC: Meni nekako lici ona desna kocka na furnir,takva tekstura se tesko dobija od hrasta
Imam ja par stvari od pune hrastovine i takva tekstura je relativno česta - sve zavisi od toga sa kog dijela debla je komad.
U ovakvim slučajevima letva je negdje sa periferije, a cirkular je išao malo ukoso u odnosu na osnovni pravac trupca - zbog toga upečatljivi godovi i veliki razmak između njih.
Mada, nisam nikad imao nekih poteškoća sa zabijanjem eksera u hrast, ali u kuvanu bukvu - redovno.
Uđe 1/3 ili najviše do pola ako imaš sreće i onda ga moš' 'ebati: dalje nit ga možeš zabijati - krivi se - a kad ga hoćeš iščupati prekine se ili mu otpadne glava.
Tako da, ako nemoš' zabiti ekser u to, moguće onda i da je unutra kuvana bukva, a samo spolja furnir, mada ne znam što bi neko furnirao izgled "ljepljenih letvica", kad već furnira logičnije je da to imitira jedan ili dva veća komada drveta nego puno sitnih.
Inače, najfušerskija metoda za uradi-sam "popravku" vrata koja su se oklembesila i zapinju samo za pod je da uzmeš blanju (ili turpiju) i skineš sa donje strane par milimetara ili koliko već treba.
Često ta intervencija riješi problem i na duže staze, jer i drvo kao materijal ima neku granicu do koje se deformiše, pa poslije zapne i stane - ne može se kriviti i klembesiti do beskonačnosti.
[ bogdan.kecman @ 25.09.2014. 10:21 ] @
S'obzirom da su to ulazna vrata dakle spoljna koja su izlozena raznim uticajima,moze se desiti da su se sama vrata deformisala zbog tezine a i zbog pomenutih vremenskih prilika. Vrata tako umesto pravougaonog oblika teze ka obliku trapeza. To nije velika deformacija u pitanju ali je dovoljna :)
ma jok, zgrada je u pitanju tako da nema bas nekih vremenskih prilika a i vidi se gornja sarka da se pomerila
Ako imas ovakve sarke mozes sam da probas da skines vrata i da zadnju odsrafis za recimo 3 kruga a srednju za jedan krug pa da vratis vrata. Ako onda nalezu dobro onda si resio problem,ali ako zapnu na nekom drugom mestu onda su izgubila oblik.
bas takve .. ko sto rekoh, najobicnije, sarke
vidis to "okretanje" ima smisla tako se pomera to levo desno ... kako ja mrzim te "pipave" poslove ..
Jedino sto mi se ne svidja kod kraftmaster vrata je sto nisu neki zvucni izolator. Pre njih sam imao stara drvena,teska,i mnogo manje zvuka je izlazilo iz sobe :)
ja sam uzeo najjeftinija u uradi-sam za sobu, evo npr ja picim voyager evo vec nekoliko dana (jos par epizoda i gotov i sedmi serijal :D po treci put) paralelno dok radim i to je poprilicno glasno i van sobe se ne cuje :D a ako otvorim vrata od sobe cuje se van stana kroz ta vrata od punog drveta .. bio hrast ili bukva puno drvo ne moze da bude izolator kao sto je sendvic :D
Citat: Odin D.: Imam ja par stvari od pune hrastovine i takva tekstura je relativno česta - sve zavisi od toga sa kog dijela debla je komad.
U ovakvim slučajevima letva je negdje sa periferije, a cirkular je išao malo ukoso u odnosu na osnovni pravac trupca - zbog toga upečatljivi godovi i veliki razmak između njih.
ma da ih nisam busio sve bih mogao da prihvatim posto se ne razumem preterano ali sam ih busio na par mesta tako da nije furnir sigurno
[ bakara @ 25.09.2014. 12:35 ] @
@bogdan.kecman
ja bih rekao da su to hrastova vrata, bar su moja takva slicna a znam sta sam kupio
Sto se popravke vrata tice, to se steluje na sarkama i trebalo bi da mozes sam...
Stani ispred vrata tako da gledas u sarke i zakljuci na koju stranu su pala.
Naravno sto je i logicno obicno padne donji levi cosak.
U sustini popravka se svodi na skidanje vrata sa sarki i zatezanje gornje sarke na vratima za jedan krug (ubacis srafciger u rupu i okrenes) i proba.
Ukoliko vrata imaju tri sarke verovatno ces morati i nju da zavrnes za jedan krug manje od gornje. Donju sarku ne diras.
Sarka na stoku vrata podesava udaljenost vrata od stoka.
Ako vrata imaju samo dve sarke popravka je laksa.
[ bogdan.kecman @ 25.09.2014. 12:45 ] @
aha znaci hrast, nisam znao da je tako tvrd, mozda ima veze sa
"pripremom i starosti" no nebitno to me cisto zanimalo zbog tvrdoce
cek cek sad nisam skontao .. imam 3 sarke, gde guram srafciger?
skinem vrata, deluje mi da treba gornju sarku na vratima da "uvucem" u
vrata za par mm, ako je ona unutra kao ova slika to znaci da je navoj,
trebao bi celu sarku da okrenem jel tako? mislis da koristim srafciger
kao polugu da bi okrenuo sarku?
ono cega se ja bojim, ako su vrata pala, a bila su ok, to znaci da se
sarka "izvukla iz vrata" zar ne? da li tu ima neki metalni insert u
vratima (ovo na slici deluje kao masinski navoj a ne navoj za drvo) ili?
cisto kapiram ako se sarka izvukla zasto se to desilo, mozda je
oblajznulo nesto unura pa mozda treba sarka da se pomeri ono 2cm dole u
novu rupu? zato sam trazio majstora ... ovo da zavrnem krug dva to umem
sam :D nego se bojim da ce opet da se izvuce
[ bakara @ 25.09.2014. 12:49 ] @
Citat: bogdan.kecman:
cek cek sad nisam skontao .. imam 3 sarke, gde guram srafciger?
skinem vrata, deluje mi da treba gornju sarku na vratima da "uvucem" u
vrata za par mm, ako je ona unutra kao ova slika to znaci da je navoj,
trebao bi celu sarku da okrenem jel tako? mislis da koristim srafciger
kao polugu da bi okrenuo sarku?
Upravo tako, srafciger gurnes u rupu u koji inace naleze sarka i koristis ga kao polugu.
A vrata su spala, zbog ko zna cega...i nema tu nikakvog metalnog umetka, jednostavno to radi posao, i kad malo zategnes opet ce drzati godinama, zato je bolje kad ima vise sarki od dve.
Javi sta si uradio.
[ Java Beograd @ 25.09.2014. 13:44 ] @
Ako imaš tri šarke, onda ne zaboravi ni srednju šarku. Na primer: gornju zaviješ za 2 okretaja, onda srednju za 1. Ili gornju za 4 a srednju za 2.
Ili gornju za 3 okretaja a srednju za 1.5
[ damic @ 25.09.2014. 14:22 ] @
Pocetkom devedesetih, glavna ulazna vrata (sa obe strane furnirani sper + ono sace od kartona unutra), zbog dodate H brave pocela malo da padaju. Korigovao sam sarke kao sto gore navedeno i dodao jos dve nove. Do sada, to drzi besprekorno. Neophodno je pazljivo merenje i busenje rupa za dodate sarke.
[ KBDNK @ 25.09.2014. 15:28 ] @
Ovo štelovanje vrata kod Kecmana ima smisla samo ako su se vrata "poklonila". Kad kažem "poklonila" mislim da su se malo nagnula u stranu. Tada se šteluje gornja šarka koja trpi najveći teret i to onaj deo koji je u krilu. Generalno gledano štelovanjem ovih šarki i to njihovog ženskog dela koji je u krilu se šteluje njihov nagib odnosno njihovo dovođenje u vodoravan položaj. Prilikom štelovanja gornje šarke moraš da prilagodiš i srednju i donju kako bi se mogle "gađati" prilikom kačenja. Veliku pomoć ćeš toj gornjoj šarki dati ukoliko ugradiš isto takvu šarku na polovini rastojanja između srednje i gornje šarke. Obično hrastova vrata koja su jako teška imaju po četiri šarke. Rupa za ove šarke se buši burgijom prečnika 7,7 mm i za njeno bušenje postoje specijalni šabloni ali iskusniji majstori to urade i iz ruke.
Ukoliko je pak krilo palo paralelno celom širinom na dole i struže od pod ili kod praga pre nego što orendaš donji sloj vrata imaj na umu da se luft može pojaviti na gornjoj strani vrata ukoliko to još uvek nije slučaj. Pokušaj da staviš šajbne na šarkama. Te šajbne su obične podloške za matice prečnika koliki je muški deo šarke a spoljni kao i spoljni prečnik šarke. Tom šajbnom se podižu vrata za debljinu šajbni. Ukoliko je to nedovoljno ja ti preporučujem da kupiš nove šarke (4 kom) i izbušiš nove rupe kako na krilu tako i na vratima, a nikako da ne rendaš donji deo krila.Rupe od starih šarki zapuniš drvenim tiplom, ošmirglaš, eventualno zafarbaš i to je to...ionako se ne vidi.
Nisam siguran da li je ovo hrast ali sam siguran da nije bukva. Tekstura bukve je sasvim drugačija. Bukva može da ima sitne crtice ili da bude bez ali ne i ovakvu teksturu. Ako znate kako izgledaju dečji krevetići...drveni delovi su uglavnom od parene odn. kuvane bukve.
[ bogdan.kecman @ 25.09.2014. 16:14 ] @
nakrivila su se definitivno vidi se gde zapinju, nisu pala .. zato sam i trazio majstora da bi recimo dodao jos jednu sarku, mozda zamenio sve sarke ili sta vec treba
za bukvu si u pravu, ja u kuci imam brdo stvari furnirano svetlom bukvom (ako je to uopste furmir ako nije samo slika), recimo ovaj sto za kojim radim, radna ploca je medijapan ili kako to vec zovu, svetla bukva :) i ne lici ni priblizno vratima (ima te crtice), ormar desno od mene je svetla bukva, skroz drugacija od stola, ista boja ali drugacija tekstura (nema crtice) isto nema veze sa vratima...
videcu ja prvo ako uspem da navatam majstora, ako ne onda cu sam sta je tu je .. (ako neki iskusan majstor koji operise na podrucju beograda cita neka me cimne na pp :D )
[ Odin D. @ 25.09.2014. 16:56 ] @
Ako ništa ne pomogne uzmi onda onaj neki točkić (gumirani) pa zašrafi dole na dnu, pa nek se vozaju na točkiću :)
Tad više nemaju gdje da padaju.
[ KrkaCiC @ 25.09.2014. 18:01 ] @
@ Bogdan
Pa neces valjda za to zvati majstora. Vec smo ti objasnili sta da uradis,treba ti 5 minuta za sve to da probas
[ bogdan.kecman @ 25.09.2014. 18:22 ] @
za ovo zatezanje necu, mora samo cimnem nekoga da mi pomogne teska vrata
a moja kicma je vec godinama slomljena .. majstora sam hteo zbog
varijante da mozda mogu da se stave druge sarke umesto ovih ili da se
doda jos 2 ove obicne pa da umesto 3 bude 5 .. to svakako ne mogu sam
(mozda bi i mogao ali ne zelim) .. a ovo natezanje, to cu da probam za
vikend pa javljam sta sam uradio
[ KBDNK @ 26.09.2014. 08:39 ] @
Ne treba ti 5 šarki. I najteža vrata će se "zadovoljiti" sa 4 šarke. Najviše nosi najvišlja i rzato se ona pomaže sa još jednom koja se nalazi na pola rastojanja između nje i srednje. Najniža šarka najmanje nosi i služi malte ne samo da krilo zadrži pravac...
Ako su se vrata nakrivila onda gornju šarku koja je u krilu utopi u krilo ako ima maesta. Ako nema mesta onda probaj da najnižu šarku odviješ i izvadiš iz krila. Ukoliko najvišlju uviješ jedan krug a najnižu odviješ jedan krug onda srednju ne treba dirati. Normalno, sve je to pod uslovom da šarke nisu popustile i da dozvoljavaju ovakvo štelovanje.
Pozz
[ bogdan.kecman @ 26.09.2014. 09:29 ] @
a ako su "popustile" ?
[ osmania @ 26.09.2014. 09:32 ] @
hej momci,
ste nastelovali vrata :)
Imam nekoliko pitanja juce sma bio u jednoj prodavnici vrata i nako bilo je svakakvih vrata i naravno zapeo sam za ona koja su masivnija i tvrdja j punjena su sa punom plocom i jako dobro se zatvaraju, cvrsta bas su super.
pitanje:
moze li mi neko dati link da mi pokaze kako izgledaju kvalitetne skrivene sarke?
i gdje ima to kupiti?
mogu li se one stelovati ak se vrata nagnu?
Vako jedno pitanje vidim ima MDF od 4 cm(ili 3 cm) debljine, moze li se on da stavi u vrata mjesto onog kartonskog sace?
zna li ko koliko je tezak taj MDF(medijapan) po m2? je li to nesto kao iverica? moze li se na njega furnir stavljati?
hvala puno
[ KrkaCiC @ 26.09.2014. 10:09 ] @
MDF,medijapan,se moze kupiti furniran i ne furniran. Onaj bez furnira se smirgla i farba,lakira,sta vec a furnirani je gotov vec
Ja ne bih stavljao MDF od 4cm za vrata,bice dosta tesko a bez potrebe
[ osmania @ 26.09.2014. 10:21 ] @
ja sam mislio medijapan i da se furnira,
kazes bice vrata teska koliko je to tesko? koliko kg?
[ bogdan.kecman @ 26.09.2014. 10:28 ] @
mdf je oko 750kg za kubni metar, pa izracunaj sam .. kvadratni metar od
4cm je oko 30kg
[ KrkaCiC @ 26.09.2014. 10:30 ] @
Mislim da ne mozes da furniras tako lako medijapan kad se vrata urade,vec moras kupiti furniran ili nefurniran pa da se farba.
Sto se tice tezine medijapana,gustina je 720 kg/m³ ± 7%,pa izracunaj,tj za 40mm medijapan oko 30kg bi bio kvadrat
[ osmania @ 26.09.2014. 11:15 ] @
znaci medijapan otpada,,,
bem ti vrata sto mi brigu zadase :)
nego momci posto sam ja vise izgubljen u prostoru i vremenu oko vrata,
sta bi mi bilo najbolje da uradim kakva vrata kupiti naruciti a da su dobra da su bas kvalitetna...
jasen ili hras da je boja drveta,
vidio sam skrivene sarke jako dobro izgleda, ima li ko kakvog iskustva sa tim...
[ bogdan.kecman @ 26.09.2014. 11:41 ] @
ako sam ja dobro skontao tebi trebaju vrata za sobu, dakle ne za ulaz u
stan/kucu dakle ta vrata treba da imaju funkciju
- estetsku
- zvucnu
- ventilacionu
za zvuk i ventilaciju najjeftinija vrata od spera i kartona rade posao 1/1
za estetiku, sve zavisi sta hoces, pogledaj gotova vrata imas za manje
para nego sto je materijal da pravis sam raznih vrata sa raznim
dezenima. ako hoces da pravis sam zavisi kakav finish hoces, da li ti
rade posao ravna vrata ili hoces neke duboreze, uklope, preklope i
slicne za...ije ako hoces ravna vrata sper+karton+neki fancy furnir ti
je najjeftinija varijanta i izgleda onako dobro koliko je dobar majstor
koji to pravi, ako hoces duboreze i slicne piz... onda ti je tu mdf
zakon, ali je tezak do zla boga no sa mdf opet racunaj 16mm mdf sa 2
strane i karton unura ... puno drvo.. hm, po meni jedina prednost punog
drveta je sto od punog drveta mozes da napravis tanka vrata da budu lepa
a od svih ostalih materijala to generalno nema sanse .. e sad dal ti
znaci da su ti vrata tanka ne znam .. osim sto su lepa ta vrata su
patetican zvuzni izolator a kostaju mnogo
[ osmania @ 26.09.2014. 12:28 ] @
ev mojih vrata iz snova:)
http://www.renie-company.com/r.../stories/sobnafurnirana/12.jpg Ovaka vrata (boja i model)
http://www.renie-company.com/r...irana/sobnafurniranapuna/d.jpg sa ovakvim lajsnama na stokovima
http://www.renie-company.com/r...irana/sobnafurniranapuna/p.jpg sa ovakvim okovima ili sarkama sta god da je vec
da bude skriveno kao ovde
http://www.renie-company.com/r...irana/sobnafurniranapuna/e.jpg
to je moja zelja. koliko je ovo izvodljivo ne znam
Jos jedno pitanje sta ako hocu da stavim staklo unutra? od cega su vrata ako se stavlja staklo.
[ bogdan.kecman @ 26.09.2014. 12:40 ] @
vrlo slicna takva sam vidjao kod kineza .. unutra lim spolja furnir
[ KrkaCiC @ 26.09.2014. 14:30 ] @
Citat: bogdan.kecman: vrlo slicna takva sam vidjao kod kineza .. unutra lim spolja furnir
Bas tako
Inace ova vrata sa slika nisu skupa,bar kod nas
[ KBDNK @ 28.09.2014. 19:23 ] @
a ako su "popustile" ?
Onda nema štelovanja...odviješ sve iz krila i futera, rupe zatvoriš drvenim tiplom i lepkom izbušiš nove rupe i cepaš dalje...
[ osmania @ 30.09.2014. 14:21 ] @
... onda ti je tu mdf
zakon, ali je tezak do zla boga no sa mdf opet racunaj 16mm mdf sa 2
strane i karton unura ...
jel po stranici 16 mm
ili je sa obe strane 16 mm tj po stranici je 8 mm...
[ bogdan.kecman @ 30.09.2014. 14:29 ] @
pa zavisi kakve kerefeke hoces da rezbaris, kod mene je na kujni 2x8mm + karton izmedju + ram od camovine na koju ide taj mdf...
ali ja sam skontao da ti hoces izgled drveta, znaci furnir, znaci koji ce ti mdf, turi sperku spolja i unutra karton i preko svega furnir, prs u uvo i pevas :D
ili ako ti je rupa standardnih dimenzija kupi limenog kineza furniranog jeftinije nego da pravis sam ..
ili obidji par radnji, ja sam sobna kupio u uradi sam, lepa su, drvena, pretpostavljan furnirana, imaju i "3d" mogu ti slikam ako hoces .. moja su farbana akrilom u belo ali mogao sam i da bajcujem i lakiram no ovo mi se vise uklapa u ostatak ..
[ osmania @ 30.09.2014. 14:38 ] @
Moze li mi neko kazati koliko bi kostalo izrada ovog kreveta odprilike:
Radi se o djecijem krevetu i mislio sam da se radi od Jasen drveta ili neko svijetlije. Imate li vi kakav prijedlog za odabir drveta?
ev slika
[ KrkaCiC @ 30.09.2014. 14:53 ] @
Cale je ranije radio te krevete na sprat,samo klasicne tj kreveti su bili paralelno jedan ispod drugog,ali u sustini to je isto
Ne secam se tacno cifre,mislim da je bilo oko 200e,pitacu ga kasnije pa cu napisati. To je naravno cena samo za drveni deo,bez duseka
Inace on je uglavnom radio od bukve pa farbanje u tamniju neku nijansu-takva moda je bila
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|