[ cika dacha @ 27.09.2014. 12:47 ] @
09.11.2014 je veoma blizu i mislim da Katalonci imaju veliku sansu da izglasaju nezavisnost!
[ Pirossi @ 27.09.2014. 15:22 ] @
mislim da nas sve na forumu koletivno zabole za Katalonce.
[ bin.sys @ 27.09.2014. 15:31 ] @
Govori u svoje ime! Mene zanima šta će izglasati Katalonci!
[ Ivan Dimkovic @ 27.09.2014. 19:22 ] @
Pa sacekaj da izglasaju.
[ jovajovic100 @ 27.09.2014. 19:33 ] @
Mi nismo dovoljno informisani ( mi koji živimo na Balkanu ), a i podložni smo nacionalističkim idejama.
Za pravilnu procenu moraš da pitaš našu sabraću koja se uzdigla iznad nas i živi u demokratiji Evrope !
[ mr. ako @ 28.09.2014. 01:58 ] @
Ako referenduma uopste i bude... :)

[ cika dacha @ 28.09.2014. 11:13 ] @
naravno da ce ga biti!
[ Pirossi @ 28.09.2014. 11:33 ] @
pa ništa, propašće evropska unija i pokazaće se stara istina da su Srbi bili u pravo od Nemanjića pa do sada.
jesi li to hteo da čuješ?
[ madcama @ 29.09.2014. 08:00 ] @
Ako i bude tog referenduma biće isto kao i sa Škotima: Tresla se gora, rodio se miš.
[ bin.sys @ 29.09.2014. 08:12 ] @
Prvo se izvrši ispitivanje javnog mnjenja. Ako gazdama odgovara ono što narod hoće, onda se referendum raspiše, ako im ne odgovara, onda ništa od referenduma. To je demokratija.
[ Pirossi @ 29.09.2014. 08:45 ] @
ah kukavno katalonstvo ugašeno.
[ bin.sys @ 29.09.2014. 09:21 ] @
Srpstvo je ugašeno, nije katalonštvo, nisi pažljivo čitao Gorski vijenac. Gorski vijenac je previše složen, zašto prvo ne pročitaš nešto od pisaca sa ove liste?
[ Pirossi @ 29.09.2014. 11:10 ] @
što? je l' to neka lista manje vrednih knjiga?
btw, je l' kloniranje naloga uopšte dozvoljeno ES pravilnikom?
[ jovajovic100 @ 29.09.2014. 11:37 ] @
Citat:
bin.sys:
Srpstvo je ugašeno, nije katalonštvo, nisi pažljivo čitao Gorski vijenac. Gorski vijenac je previše složen, zašto prvo ne pročitaš nešto od pisaca sa ove liste?

Jesi li ti pročitao ? Prepričaj nam.
[ Java Beograd @ 29.09.2014. 12:13 ] @
Iako sam Srbin, i od oca i od majke, moram priznati, nije mi jasno za šta se zalažu srbski patrijoti ? Da se pojedini narodi otcepe ili ne ?
Čemu, dakle treba da se radujemo: da se Katalonci otcepe ili ne ?

Ako se otcepe, kao što nažalost Škoti nisu, onda srbski patrijota može da likuje i da kaže: Evo vam ga na ! Tražili ste - gledajte ! Neka sad malo mečka zaigra i pred vašom kućom ! Ničija nije do zore gorela ! Ima Boga, stići će i vas kazna božija !
Ako se ne otcepe, što se nažalost nije desilo sa Krimom, onda srbski patrijota može da kaže: niko nema pravo da se otcepi od suverene i međunarodno priznate države.

Ili, što bi Putin reko:
Ako može Kosovo - onda može i Krim. Ali Kosovo ne može !
[ Miroslav Jeftić @ 29.09.2014. 12:33 ] @
Ma to je ono, da komšiji crkne krava. Mi nemamo koristi, ali oni imaju štete.
[ ronilac spuzvi @ 29.09.2014. 12:57 ] @
Srbija ima koristi od jedistvene Spanije, jer je Spanija na istoj liniji sa zvanicnom srpskom politikom po pitanju Kosova.
Iako je ta politika mrtvo slovo.

Katalonija hoce da se otcepi bez kompromisa i dogovora sa Madridom o referendumu, od toga nema nista.
Katalonija nije Hrvatska ili Krim, pa da imaju Ameriku, Nemacku i Rusiju iza sebe dok sprovode otcepljenje bez saglasnosti i van zakona maticne drzave.

Katalonce zabole za Srbe, pa su u zvanicnom proglasu katalonskog parlamenta napusili predsednika Republike Srpske i sugerisali da Srbi rade protiv multietnicnosti.
[ Otto23 @ 29.09.2014. 13:39 ] @
Citat:
Ako može Kosovo - onda može i Krim. Ali Kosovo ne može !

Ne, nego je Krim isto tako "specijalan slucaj".

Ne vidim sta je problem, covek samo kopira "najvece demokrate" i pobornike "zastite" ljudskih prava u svetu. Resio je da uci od "najboljih" u tom poslu - i reformishe medjunarodno ponasanje svoje zemlje po uzoru na zapadne "moraliste" i "oslobodioce". Valjda se zna ko je prvi poceo sao ignorisanjem UN, samoinicijativnim vojnim intervencijama u cilju tkz. "mira"/"sprecavanja humanitarnih katastrofa", kao i sa priznavanjem "specijalnih slucajeva"...

Ovo je samo nastavak, tj. koriscenje novonastalih i vec ustanovljenih medjunariodnih pravila -> ako se uopste mogu tako nazvati. Ili u prevodu, kako sejes tako ces i znjati...
[ Ivan Dimkovic @ 29.09.2014. 13:55 ] @
Prakticno, svaka nova nezavisnost je "specijalni slucaj" i, izuzev u slucajevima gde su se sve strane slozile (skoro nikad) da se primene specificnosti nekog proslog dogadjaja, svaka nova situacija je unikatna i resenje je razlicito u detaljima od proslih.

Na neki eventualni uspeh (ili neuspeh) necije borbe za nezavisnost utice najvise sila tj. ekonomsko i vojno pokrice iza strane koja trazi nezavisnost (ili druge strane).

Citat:
Otto23
Ili u prevodu, kako sejes tako ces i znjati...

Osim situacije gde bi sve zemlje na ovom svetu potpisale neki obavezujuci ugovor koji bi eksplicitno zabranio priznavanje nezavisnosti bez ikakvih izuzetaka, nema nikakvog "sejanja" posto u razlicitim uslovima razlicite zemlje podrzavaju ili brane neciju nezavisnost.

Niko od "velikih sila" nije imun na podrzavanje (ili neslaganje sa) tudje nezavisnosti ako im to iz nekog razloga odgovara. U skorijoj istoriji mozes naci primere sa svih strana.

Posto je to realnost, cela stvar je prilicno jasna.

Ta pozivanja na nekakve "principe" su nista drugo nego fasada. Svaka velika sila je visestruko demonstrirala da sa "principima" mogu da obrisu i pozadinu, ako to zele.

Kad neko pocne da pominje "principe" to je samo zato sto mu ti "principi" u tom momentu odgovaraju.

Sa tim u vidu, svaka strana koja trazi nezavisnost treba to da pokusa, ako imaju kalkulaciju da im se to isplati (sto ne mora biti slucaj, naravno) i ako smatraju da imaju mogucnosti da to izguraju na medjunarodno diplomatskom planu.

Citat:

covek samo kopira

Err, ne. Rusija je sasvim solidno podrzavala nezavisnost regiona koji njoj odgovaraju i ranije. Niko tu nista nije kopirao od nekog drugog. Svi su vec duze vremena dobro upoznati sa tim idejama.
[ Otto23 @ 29.09.2014. 14:16 ] @
Pa onda je sve "OK" - zar ne :). Svet je stabilnije mesto za zivot. Svako ce da ima svoje "sui generis" slucajeve, nezavisno od misljenja druge strane/strana, i da opusteno "interpretira" medjunarodno pravo, UN... samoinicijatvno "dela" gde stigne - pardon, gde mu odgovara.

Samo jos da ovi zapadni moralisti na isti nacin tretiraju Krim kao i npr. Kosovo, tj. kao upravo isto ono sto oni rade sirom sveta -> umesto sto popuju o pravima i suverenosti, uvode sankcije, pricaju o "novom Hitleru" - kao da su oni neki pojam "sloboda", "pravde i pravednosti". IMHO, trebali bi, po svom receptu, da pocnu da "gledaju u buducnost", i uspostave cuvene "dobrosusedske odnose"... postuju (cuveno) pravo na samoopredeljenje.
[ bojan_bozovic @ 29.09.2014. 14:22 ] @
Citat:
Otto23: Pa onda je sve "OK" - zar ne :). Svet je stabilnije mesto za zivot. Svako ce da ima svoje "sui generis" slucajeve, nezavisno od misljenja druge strane/strana, i da opusteno "interpretira" medjunarodno pravo, UN... samoinicijatvno "dela" gde stigne - pardon, gde mu odgovara.

Samo jos da ovi zapadni moralisti na isti nacin tretiraju Krim kao i npr. Kosovo, tj. kao upravo isto ono sto oni rade sirom sveta -> umesto sto popuju o pravima i suverenosti, uvode sankcije, pricaju o "novom Hitleru". Trebali bi da pocnu da "gledaju u buducnost", i uspostave cuvene "dobrosusedske odnose"... postuju (cuveno) pravo na samoopredeljenje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Realpolitik
[ Miroslav Jeftić @ 29.09.2014. 14:23 ] @
Citat:
Otto23:
Samo jos da ovi zapadni moralisti na isti nacin tretiraju Krim kao i npr. Kosovo, tj. kao upravo isto ono sto oni rade sirom sveta -> umesto sto popuju o pravima i suverenosti, uvode sankcije, pricaju o "novom Hitleru" - kao da su oni neki pojam "sloboda", "pravde i pravednosti". IMHO, trebali bi, po svom receptu, da pocnu da "gledaju u buducnost", i uspostave cuvene "dobrosusedske odnose"... postuju (cuveno) pravo na samoopredeljenje.

Koga uopšte briga za Krim? Ne verujem da Putinu fali advokata.
[ Nika Matejic @ 29.09.2014. 14:25 ] @

Citat:
Otto23: Ne, nego je Krim isto tako "specijalan slucaj".

U demokratiji ti je sve "specijalno".
Kada Zapadna Nemačka anektira Istočnu, mi to zovemo "ujedinjenje" i svi smo srećni, veseli i nasmejani.
Kada se Krim nakon referenduma ujedini sa Rusijom, to je kriminal i terorizam i svi smo ljuti, uvređeni i spremni da se latimo oružja zarad zaštite demokratije.

[ Otto23 @ 29.09.2014. 14:28 ] @
@bojan_bozovic
Samo sto Rusi na takvo ponasanje zapada nisu reagovali sankcijama i sirenjem svojih vojnih baza, naouruzavanjem onih koji im trenutno idu na ruku - pa makar to bili i najcrnji islamski fundamentalisti... ali dobro, ima vremena (uce od "najboljih"). Na zalost, sve ce to napraviti od ove planetice, upravo mnogo gore i nestabilnije mesto za zivot.

Samo, ajde da se ne pozivamo na nekakav Krim i sankcije zbog toga, "novog Hitlera", lazno moralisanje i slicnu patetiku - kad je upravo isti, rekao bih i mnogo gori (nije cak ni njihov narod u pitanju), i u mnogo vecem obimu (sirom planete, a ne na svojim granicama) shablon ponasanja prisutan od strane zapada.
[ bojan_bozovic @ 29.09.2014. 14:37 ] @
Citat:
Otto23: @bojan_bozovic
Samo sto Rusi na takvo ponasanje zapada nisu reagovali sankcijama i sirenjem svojih vojnih baza, naouruzavanjem onih koji im trenutno idu na ruku - pa makar to bili i najcrnji islamski fundamentalisti... ali dobro, ima vremena (uce od "najboljih"). Na zalost, sve ce to napraviti od ove planetice, upravo mnogo gore i nestabilnije mesto za zivot.

Samo, ajde da se ne pozivamo na nekakav Krim i sankcije zbog toga, "novog Hitlera", lazno moralisanje i slicnu patetiku - kad je upravo isti, rekao bih i mnogo gori (nije cak ni njihov narod u pitanju), i u mnogo vecem obimu (sirom planete, a ne na svojim granicama) shablon ponasanja prisutan od strane zapada.

U Gruziji i u Ukrajini su uradili isto ono što su SAD uradile u Iraku i Afganistanu - branili svoj interes. Ne pokušavaj da zamagliš suštinu i rusku spoljnu politiku prikažeš različitom od američke kada se ne razlikuju.
[ Otto23 @ 29.09.2014. 14:45 ] @
Ja sam ti vec naveo razliku u prethodnoj poruci, a ti mozes da je ignorises (obim, nacionalnost, udaljenost/granice, naoruzavanje trecih strana). Da Kina npr. sponzorise rat i destabilizaciju u Meksiku, na granici USA... da krene da postavlja svoje baze presretaca i jedinica za brzo dejstvo, na Kubi, sa Meksikom u najavi, videli bi kakva bi reakcija bila od strane US of A... ono, nacionalni interesi/sigurnost, svera uticaja, preemptivno delovanje...

IMHO: Ovo sto Rusi rade je minimum reagovanja, u nadi da ce odnosi mozda da se "repariraju". A to nereagovanje, ili barem nereagovanje u obimu u kojem bi zapad reagovao na slicni postupak, ce ih kostati mnogo u buducnosti...

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 29.09.2014. u 20:03 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 29.09.2014. 14:48 ] @
Vidi, američka motka je duža od ruske, ako ćemo već da im merimo motke. :) To sve objašnjava.
[ Otto23 @ 29.09.2014. 14:51 ] @
Pa eto :)
Naj*bali smo kao planeta... jer se intenzitet takvog ponasanja povecava (umesto da se smanjuje). Po mom misljenju, onaj ko ima najduzu motku ima i najvecu odgovornost - upravo on svojim primerom treba da predvodi ostale, i ustanovi pozitivan sablon ponasanja, da insistira na odredjenim pravilima koja na duge staze garantuju stabilnost... sto na zalost nije slucaj.

Ali, ajde onda, barem da se ne iznenadjujemo i ne delimo epitete "novi Hitler" i furamo slicnu patetiku...

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 29.09.2014. u 16:02 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 29.09.2014. 15:14 ] @
Citat:
Otto23
Pa onda je sve "OK" - zar ne :). Svet je stabilnije mesto za zivot. Svako ce da ima svoje "sui generis" slucajeve, nezavisno od misljenja druge strane/strana, i da opusteno "interpretira" medjunarodno pravo, UN... samoinicijatvno "dela" gde stigne - pardon, gde mu odgovara.

Vidi, Otto23, te price OK ili ne OK su samo neka subjektivna gledanja na te stvari.
.
Objektivno, svi ti problemi oko nezavisnosti proizilaze iz nekog nezadovoljstva. Jedino dugorocno resenje za to je eliminacija tog nezadovoljstva na ovaj ili onaj nacin. Kako god neko hteo ili ne, nezavisnost je jedan od nacina. Ne jedini, ne uvek smislen, ali jedan od mogucih.

Zbog toga, teznji za nezavisnoscu ce biti i u buducnosti. Pitanje "da li je OK" nema nikakvog smisla objektivno, zato sto "OK" ili "ne OK" moze biti jednoj strani.

Pricamo o sustinskim problemima za koje ne postoje "knjiska" resenja. Nezavisnost je nekada zapravo najbolje resenje, a nekad nije. Zato je "zauzimanje strana" unapred i u "principu" bez puno smisla.

Citat:

IMHO: Ovo sto Rusi rade je minimum reagovanja, u nadi da ce odnosi mozda da se "repariraju". A to nereagovanje, ili barem nereagovanje u obimu u kojem bi zapad reagovao na slicni postupak, ce ih kostati mnogo u buducnosti...

Rusi nisu nista "reparirali" kada su za sebe obezbedili regione u Gruziji.

Ili Trans-Dnjester.

Nema u toj prici "dobrih" ili "losih" ili mozda "postenijih". Svi su isti, gledaju svoje guzice.
[ bin.sys @ 29.09.2014. 17:30 ] @
Citat:
Pirossi:
btw, je l' kloniranje naloga uopšte dozvoljeno ES pravilnikom?

Ako misliš na mene, ja sam i jedan od administratora, tako da nije bitno šta piše u pravilniku.
[ Pirossi @ 29.09.2014. 19:28 ] @
teško da je ES toliko izgubio kurs i deli klončinama administratorske role.
[ bin.sys @ 29.09.2014. 19:46 ] @
Kako onda objašnjavaš da ja mogu da izjavim da sam administrator sa kloniranim nalogom i da me niko ne banuje?
[ jovajovic100 @ 29.09.2014. 20:10 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
Otto23: @bojan_bozovic

U Gruziji i u Ukrajini su uradili isto ono što su SAD uradile u Iraku i Afganistanu - branili svoj interes. Ne pokušavaj da zamagliš suštinu i rusku spoljnu politiku prikažeš različitom od američke kada se ne razlikuju.

Pa nije baš tako:

"Na sveučilištu u Tbilisiju je 2000. godine stvorena studentska organizacija čiji je cilj bila borba protiv korupcije na državnim sveučilištima.
Ova studenstka grupa početkom 2003. godine uz pomoć i instrukcije ogranka američkog instituta Liberti u Gruziji postaje pokret KMARA!(DOSTA!).
Preko instituta Liberti i Soroševog Fonda za otvoreno društvo pripadnici KMARA! se povezuju sa aktivistima OTPOR!a koji ih obučavaju i daju im uputstva u vezi sa svojim iskustvima u aktivnostima borbe protiv Slobodana Miloševića." Wikipedia, hrvatska

Znači opet su Amerikanci umešali prste, kao i u Ukrajini
[ bin.sys @ 29.09.2014. 20:23 ] @
@jovajovic100 Evo i filma za one koje mrzi da čitaju:

[ Tyler Durden @ 29.09.2014. 21:23 ] @
Citat:
bin.sys:
Kako onda objašnjavaš da ja mogu da izjavim da sam administrator sa kloniranim nalogom i da me niko ne banuje?

Ti si rezidentni klovn pa je tebi sve dopušteno. Kao nekom štenetu koje miriše vnogo kad naiđe na ulici ili piški po tepihu...
[ bin.sys @ 29.09.2014. 21:54 ] @
Ako sam ja klovn, ti mora da si to štene.
[ jovajovic100 @ 29.09.2014. 22:13 ] @
Tyler Durden

Čemu tako prostačko etiketiranje ? Tog binsysa ne znam, ali mi odgovori da li filmić koji je postavio sa youtuba istinit ili ne. To je jedino prava suština !
A ne gde čija kuca kaki.
Moja kaki u parku, a ja uvek imam kesu da pokupim govance, da ih nebi iza sebe ostavljao kao neki!
[ bin.sys @ 29.09.2014. 22:56 ] @
@jovajovic100
Ne znaš me jer me često banuju baš zbog ovakvih filmića. Ono za administratorski nalog je bio sarkazam koji Pirosi i Tyler nisu bili u stanju da razumeju. Nerazumevanje sarkazma može biti i posledica jezičke barijere. Mislim da je njihov prvi jezik albanski, ali neka me oni isprave ako grešim.
[ mr. ako @ 30.09.2014. 05:49 ] @
Znaci da sumiramo... U sustini Otto23 je u ovoj http://www.elitemadzone.org/p3490066 poruci rekao sta je rekao, a Dimkovic i Bozovic su se slozili u narednim porukama, s tim da su naglasili da je to realnost i da je to tako, na prethodno "onda OK" od Otto23-a. Dimkovic je kao i obicno pokusao da racionalizuje realnost, i tako je sve postalo jasno, jer je to tako. :)

Otto23 dodatno pokusava da istakne da je sirenje i propovedanje demokratije sa zapada, jedna obicna truba. A ranije na forumu su neki to zdusno branili. ;)
Ipak, evo i Dimkovic i Bozovic se konacno slazu sa tim. :D

[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2014. 09:51 ] @
@mr. ako,

Zao mi je ako se nisam dovoljno izrazio tako da sam, ocigledno, pogresno shvacen.

U mom slucaju se ne radi ni o kakvoj "racionalizaciji" realnosti vec o necemu drugom i, po mom misljenju, sustinskom.

Pokusacu ponovo da objasnim:

1. Teznje za nezavisnoscu su komplikovane stvari i svaka od njih je bazirana na specificnim problemima koji su razliciti od regije do regije. Nadam se da to nije potrebno dalje objasnjavati: razlozi zbog kojih, recimo, Katalonci hoce da se razilaze od Spanaca su razliciti od razloga, recimo, Albanaca na Kosovu. Istorija je drugacija, ekonomski politicki faktori su drugaciji, nivo autonomije je drugaciji, problemi su drugaciji, itd... Osim zelje za nezavisnoscu, ne postoji ama bas nista relevantno sto povezuje Kosovo i Kataloniju, recimo, pa nema nikakvih "opstih principa" koji se mogu primeniti.

Bas zato, zbog #1, nekakvo insistiranje na "opstim principima" nema smisla zato sto ti "opsti principi" de-facto ne postoje. To sto na nekim papirima pise, parafraziram, "e, sad, od hiljadu-devetso-cetrdeset-i-neke vise nema davanja nezavisnosti" ne znaci ama bas nista posto realnost pokazuje da je to mrtvo slovo na papiru (realnost: sva cepanja drzava od 1945 do danas, a ne tvoje, moje, Otto23-ovo ili necije deseto misljenje o tome).

A ako je tzv. "princip" mrtvo slovo na papiru, ljudi koji >sada< hoce da traze nezavisnost mogu samo da izgube ako se pridrzavaju principa kojih se drugi, ocigledno, ne pridrzavaju. Isto vazi i za drzave koje bi se ponasale suprotno svojim interesima i u skladu sa navodnim "principima" koje drugi, dokumentovano, ne postuju. Time bi samo te drzave, opet, bile na gubitku.

OK?

2. Kroz istoriju - i sve do danasnjih dana, drzave su pristupale tom problemu pragmaticno: nezavisnost drugih podrzavaju kada im to odgovara i ne podrzavaju kada im ne odgovara. Sve price koje se tada poteze su najobicniji izgovori koji se dokumentovano gaze kada dodje na red sledeci slucaj gde drzavi odgovara drugo resenje.

Nivo budalastina koje su izrecene da "opravdaju" nezavisnost Kosova a protiv nezavisnosti, recimo, Krima su sulude. Bas kao i obrnuto: navodni "principi" protiv nezavisnosti Kosova i nestanak tih "principa" kada se radi o Juznoj Osetiji, Abkaziji ili Krimu. Jedini ispravan zakljucak je: svi ta "opravdanja" i navodni "principi" su nista drugo nego: bull shit u sluzbi PR-a.

A "principi" koji se gaze od slucaja do slucaja nisu principi vec izgovori. Moj odgovor korisniku Otto23 gde on poteze netacnu konstataciju da Rusi sada, navodno, samo "odgovaraju" zapadu nije nikakva racionalizacija vec samo konstatovanje cinjenica da su Rusi podrzavali nezavisnost i ranije kada je to u njihovu korist. Dakle, ne moze se pricati ni o kakvim navodnim "odgovorima" kada postoji isto takvo ponasnaje i pre toga.. Tu se sastoji greska korisnika Otto23 na koju sam ja ukazao. Meni ne pada na pamet da dajem sud o nekakvom navodnom ruskom "pravu" ili "krivu" za, recimo, priznavanje nezavisnosti delova Gruzije ili agitovanju i finansiranju separatizma u Trans-dnjestarskom regionu nista vise ili manje od istih tih "prava" ili "kriva" zapadnih drzava u kontekstu Kosova itd... svaki od tih primera su specificni individualni primeri sa specificnim situacijama i ne moze se insistirati na nekakvim "principima" koje niko, zapravo, nije postovao.

Primeti da time uopste ne zelim da stajem ni na ciju stranu vec samo konstatujem kako se drzave ponasaju na osnovu istorijskih fakata (zabeleznog ponasanja tj. politickih "stavova" koji su samo paravan za guranje sopstvenih interesa). To nije nikakva racionalizacija ili pokusaj racionalizacije vec samo konstatovanje cinjenicnog stanja bez icega viseg od toga.

Racionalizacija je psiholoski odbrambeni mehanizam od kontravarznih ponasanja / osecanja. Ja ne vidim em nista kontraverzno u insistiranju drzava na zastiti svojih geopolitickih interesa (sto je iznad svih navodnih "principa" o teritorijslnim integritetima, koji postoje samo dok se drzave pridrzavaju istih) niti imam od cega da se "branim", istorijsko ponasanje drzava u kontekstu nezavisnosti koje je "principijelno" samo u jednoj stvari: drzanju svojih interesa, je dokumentovan fakat i sta ti ili ja ili neko deseti misli o tome je mozda zanimljivo, ali konstatovanje fakata je nista drugo vec samo to: konstatovanje fakata.

Ja ne dajem nikakav pozitivan ili negativan sud o tome, sto neki drugi poksavaju btw. Otto23 pokusava ponasanje Rusije racionalizovati nekakvim "odgovorima na..." a realnost je da se Rusija tako ponasala uvek, kada im odgovara, bas kao i ostali. Dakle, nema potrebe za takvom vrstom racionalizacije (koja je, pritom, netacna, kao sto vec rekoh) a razlozi zasto Otto23 to radi su verovatno zato sto je politicki na strani Rusije pa pokusava resiti mentalnu disonancu gde tzv. "dobri" Rusi rade nesto protiv njegovih virtuelnih "principa", pa sad to nekako treba racionalizovati. A, tih "principa", jednostavno, nema.

---

I, konacno, #3 - zbog #1, ja mislim da je potpuno pogresno pricati o nekim "opstim principima" i a-priorno biti protiv (ili za) bilo cije teznje za nezavisnoscu.

Sama Srbija je postala nezavisna tako sto je krsila neke tadasnje "principe" i zbog toga je morala za svoju nezavisnost da se izbori silom. Isto tako, neke danasnje regije isto tako hoce da pribegnu slicnim resenjima. Neke druge to ne zele vec to pokusavaju mirnim nacinom, ako takav nacin postoji.

Da li su svi oni "u pravu" ili "u krivu"?

E, tu dolazimo do sustine. Moje misljenje je: nema "opsteg" odgovora na to pitanje koji bi, zapravo, bio konzistentan sa istorijskim faktima. Cak i u najskorijoj proslosti postoje primeri oba tipa gde su tzv. "principi" savijeni ili blanko gazeni od svih strana.

E, sad, posto je to cinjenicno stanje, potpuno je besmisleno traziti od buducih slucajeva da budu "principijelni" kada tih principa, zapravo, nema.

Drugim recima: i u buduce ce dobijanje ili ne-dobijanje nezavisnosti biti stvar individualnih slucajeva, sa epilozima koji zavise od situacije a ne od nekakvih navodnih kosmickih "principa" koji ne postoje u realnosti.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.09.2014. u 11:02 GMT+1]
[ Otto23 @ 30.09.2014. 12:56 ] @
Citat:
Drugim recima: i u buduce ce dobijanje ili ne-dobijanje nezavisnosti biti stvar individualnih slucajeva, sa epilozima koji zavise od situacije a ne od nekakvih navodnih kosmickih "principa" koji ne postoje u realnosti.

Ako je to tako, u realnosti, onda barem ne treba lepiti etikete "novi Hitler", agressor, uvoditi sankcije, destabilizovati svetske odnose, i bukvalno moralisati sa visine -> kao da je to nesto sto je svojstveno samo velikom "diktatoru" Putinu, a totalno strano "slobodnim demokratijama". Dakle, moralisati sa dozom histerije, a pritiom ignorishuci balvan u svom oku.

I btw. neka pravila i principi moraju kad tad da postoje i da se uspostave (bez obzira na ono sto se dogadjalo pre). Jer je to u interesu cele planete - globalnog napretka. Kao sto postoje zakoni/pravila u jednom drustvu, koja nisu uvek pravedna (jer se i slucajevi, pod kojima su ta pravila/zakoni bili prekrseni, razlikuju), ona u proseku cine da to drusvo bude uredjeno i ide napred, da se negativno ponasanje i tendencije svedu na minimum. To je bio pokusaj sa UN i medjunarodnim pravom, koju USA i zapad, IMHO, najvishe ignorishu i zaobilaze kad nije u skladu sa njihovim interesima. A s' druge strane, upravo su oni ti koji se najvishe pozivaju na "moralnost" svojih odluka, i iz te premise prosledjuju i "neophodnost" da se nesto "ucini" i "intervenishe" (vrlo cesto, hiljadama kilometera van svoje teritorije i mesta gde zivi njihov narod, sa rezultatom gorim nego sto je to bio pre njihovog dolaska) - a sve, zarad, shatro svetskog mira, a ne licnog interesa. To je ono sto je kontradiktorno u celoj prici - i zesce bolesno. Prazno moralisanje, i licemerje koje iz toga sledi, cija baza je iskljucivo licni interes -> a pritom odgovarti na iste ili slicne akcije drugih, nemilosrdno i agresivno... dodatno pogorsavajuci svetske odnose i krhki mir.

Kao sto sam vec rekao: Po mom misljenju, onaj ko ima najduzu motku ima i najvecu odgovornost - upravo on svojim primerom treba da predvodi ostale, i ustanovi pozitivan sablon ponasanja, da insistira na odredjenim pravilima koja na duge staze garantuju stabilnost... sto na zalost nije slucaj.

Pravila moraju da postoje, iskljucivo iz razloga sto nekad mora da se povuce kocnica i ustanove principi koji ce planetu voditi ka stabilnijem i mirnijem mestu za zivot -> a te principe, realno, treba da vuce onaj sa najduzom motkom -> a ne da se bavi upravo njihovim ignorisanjem, planetarnim osvajanjem i treniranjem sile sirom planete... po sistemu, moze nam se -> i pritom licemerno moralishe, deli neke ocene o "stanju demokratije i sloboda" sirom sveta, preti i uvoditi sankcije, kad drugi pocnu isto tako da se ponasaju. To vodi samo na jednu stranu - WW3, da ne govorimo da vredja inteligenciju, i samo podgreva otpor takvom "globalnom liderstvu". Tj. pravi jos veci svinjac od planete... i ugrozava i ovo sto postoji.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 30.09.2014. u 14:13 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2014. 13:59 ] @
Slazem se, u tom pogledu svakako nema smisla lupati etikete "novi Hitler". Medjutim to je politicki PR, bas kao sto su i gluposti koje Rusi prosipaju u lokalu isto tako politicki PR. Sve je to totalni off-topic, politicari lupaju - nista novo.

Sustina price o nezavisnosti je jednostavna: pitanja nezavisnosti su politicka pitanja, a ne nekakvi kosmicki zakoni ili konstante. Tako da nema puno smisla insistirati na nekakvim "principima" tu posto principi zapravo ne postoje.

Takodje, netacno je da su nove nezavisnosti nuzno destabilisuci faktor.

Realnost je da je nezavisnost neke regije nekada destabilisuci a nekada i stabilisuci faktor.

Ni tu nema pravila, pa nema smisla blanko te stvari trpati u isti kos.

Primera radi: nezavisnost Srbije od otomanske imperije je, gotovo sasvim sigurno, bila stabilisuci faktor. Srbija u otomanskoj imperiji bi nastavila da bude nestabilna sa nezadovoljnim stanovnistvom koje bi se dizalo na bune.

Ta konkretna situacija je tadasnjim stanovnicima Srbije odgovarala.

Ima i primera iz daleko skorije istorije, sa kojima se mozda neki ovde ne bi slozili ali ce vreme sigurno pokazati da je odvajanje stabilizovalo region.

Naravno, ima i obrnutih primera - gde odvajanje povecava nestabilnost.

Poenta je da nema pravila, da je svaka situacija drugacija i ne moze se trpati u isti kos sa slucajevima koji veze sa tim nemaju.
[ Andrej013 @ 30.09.2014. 15:30 ] @
Oto, mislim da imas jako velika ocekivanja od jedne supersile.
Ocekujes da budu iskreni, dosledni, da nemaju dvostruke standarde, da gledaju tudji interes podjednako kao I svoj, da ne koriste prednosti koje imaju (vojne, propagandne, novcane) I sl sto nikada nije bio slucaj sa bilo kojom zemljom, narocito ne sa amerikom koja nema nikoga na svetu kome odgovara jer apsolutna sila u svetu. Tu paralelu najbolje znaju stariji rusi koji su ziveli u sovjrtskom savezu a sada u usa I kojima je cela ta spolja politika sa pridikovanjima I moralisanjima smesna jer se koristi za unutrasnje svrhe.

Naravno da je to lose I pogresno ali nikada u istoriji nije bilo drugacije. Oni su djubrad, podjednako kao I svaka druga zemlja na svetu, ukljucujuci srbiju.
[ ronilac spuzvi @ 30.09.2014. 16:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Ima i primera iz daleko skorije istorije, sa kojima se mozda neki ovde ne bi slozili ali ce vreme sigurno pokazati da je odvajanje stabilizovalo region.

Naravno, ima i obrnutih primera - gde odvajanje povecava nestabilnost.

Videcemo da li ce druga albanska drzava na balkanu stabilizovati situaciju. Za nesto sto postoji jednocifren broj godina i nema prave institucije drzave prerano je pricati...

Katalonci imaju jasan stav o politici Srba u regionu:
Citat:

Pročitali smo razmišljanja Milorada Dodika iz dnevnih novina Avaz 8 novembra., u kojim govori kako su Škotska i Katalonija primjeri kako raditi na procesu nezavisnosti,koje, prema Dodiku, Republika Srpska treba da prati.

Iz Katalonske narodne skupštine, glavnog građanskog pokreta koji promovira nezavisnost Katalonije, i nezavisna je od bilo koje političke partije, koja objedinjava osobe različitih mišeljenja, želimo da se ogradimo od pomenutog stava.
Katalonija želi da gradi nezavisnu državu za sve njene građane, gdje će živijeti svi ljudi bez obzira na njihovo porijeklo i nacionalnost, u stalnom dijalogu različitih političkih opcija. S tim u vezi, naš projekat je baziran na toleranciji i poštivanju prava manjina i evropskoj integraciji.
Zbog navedenih razloga, smatramo da Katalonija nije primjer, niti će ikada biti, za političke projekte Dodika i njegove partije, koji rade dijametralno suprotno idejama i vrijednostima naše zemlje.
Katalonska Narodna Skupština, 2 decembar 2013
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2014. 16:27 ] @
Pa niko im ne brani, bas kao sto niko ne brani ni "Srbi u regionu" imaju "jasan stav" o katalonskim teznjama za nezavisnoscu.

Ja bih, licno, ipak gledao svoja posla da sam region/drzavica. Pod "gledati svoja posla" mislim na radjenje na svojim interesima bez bavljenja tudjim procesima nezavisnosti. Kada imas ekonomsku silu da drugi zavise od tebe, onda mozes da lupas kitom o astal ako ti se prohte, a do tada mozes samo ti da dobijes po glavi.

IMHO, pametno je biti kul sa svima, trgovati i gledati svoje d00pe. Kad neki tamo Katalonci i sl. hoce da se odvajaju, to je stvar njih i Spanaca. Ako im uspe, radices posao sa njihovom novom drzavom. Ako im ne uspe, opet njihova stvar. Ne vidim zasto bi drzava poput, recimo, Srbije ili entitet poput RS kompromitovao svoje odnose sa Spanijom (ili Katalonijom) zbog necega sa cim nemaju puno veze.
[ ronilac spuzvi @ 30.09.2014. 18:22 ] @
Niko im ne brani,. Njihov stav pokazuje koliko smo politcki "shugavi".

Saopstenje katalonskog parlamenta je politicki pamflet, jer ne zele da ih vezuju za politiku Srba. Apsolutno je smesno optuzivati sadasnjeg predsednika RS da se bori protiv multietnicnosti, oni su samo morali da se uvate necega da bi oduvali srbe.

Jacanje ekonomije je sjajna stvar, ali gledajmo na stvari realno, male zemlje kao Kosovo, Hrvatska, Bosna nisu dobile nezavisnost na konto ekonomije.
Bosna koja je ekonomski raspad nece doziveti ekonomski procvat za nasih zivota, ako ikad. Tom ekonomskom raspadu dobrano kumuje forsirani unitarizam protiv koga je 99% Srba i Hrvata gradjana Bosne.

[ cika dacha @ 30.09.2014. 18:28 ] @
navijam za Katalonce! referendum je demokratski potez!
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2014. 18:36 ] @
Pa svakako nisu, ali su dobili nezavisnost udruzivanjem sa jacim (ekonomski, vojno).

Citat:
ronilac spuzvi
Saopstenje katalonskog parlamenta je politicki pamflet, jer ne zele da ih vezuju za politiku Srba.

Apsolutno je smesno optuzivati sadasnjeg predsednika RS da se bori protiv multietnicnosti, oni su samo morali da se uvate necega da bi oduvali srbe.

Moguce. Nemam pojma o cemu se tu radi, niti sam procitao originalni tekst na koji je odgovoreno, ali uzevsi u obzir da je Bosna PR bure baruta uzevsi i da su sudski procesi u Hagu jos u toku i u kolektivnoj svesti je taj rat u Bosni i dalje prepoznatljiv, ne cudi me da su Katalonci hteli da se ograde kako bi izbegli bilo kakav los PR (koji bi svakako dosao zato sto bi protivnici te njihove ideje o nezavisnosti sigurno gledali da iskoriste bilo sta sto bi mogli da im nalepe). Konstatacija koju su napravili je, naravno, losa prema svim gradjanima RS koji nemaju apsolutno nista protiv multietnicnosti i oni su zrtva ovog politickog PR-a, mada na srecu u ovom slucaju cela ta stvar apsolutno ne utice na zivot stanovnika RS.

Bosanski Srbi imaju losu PR reputaciju zbog cele te price iz 90-tih. Ovakve stvari su lose i nisu OK svakako za sve ljude u RS koji sa svim tim s*anjima nemaju veze kao i one koji su rodjeni posle toga i apsolutno nikakvog dodira sa tim nemaju ni u teoriji. Naravno, ovde se radi o politickom marketingu, a politika je q*va i u njoj je, na zalost, sve dozvoljeno. Tuzno ali istinito.

U svakom slucaju, Katalonci se bore za tu nezavisnost i hoce takav i takav PR. RS je sad na neki nacin umesana u to kroz taj PR "rat" pa verovatno i oni moraju da odgovore na to kako ne bi ostalo samo na tome sta je katalonski parlament izjavio, tipa neki diplomatski demars ili bar saopstenje za javnost na zvanicnom nivou.

Ali da sam Srbija, recimo, ne bih se u to mesao uopste vec bih to ostavio Kataloncima i Spancima da sami resavaju, kako god hoce.
[ Otto23 @ 01.10.2014. 01:17 ] @
Citat:

Takodje, netacno je da su nove nezavisnosti nuzno destabilisuci faktor.

Realnost je da je nezavisnost neke regije nekada destabilisuci a nekada i stabilisuci faktor.

Ni tu nema pravila, pa nema smisla blanko te stvari trpati u isti kos.

Ko odlucuje da li je nesto stabilishuci faktor i treba ga sprovesti ili ne? To je kljucno pitanje. Ako se to prepusti principu "duze motke", tj. principu ko je veci siledzija na odredjenoj GPS poziciji... e onda ce svet neminovno stici ponovo u sukob svetskih razmera - jer ce pre ili kasnije doci do direktnog kontakta siledzija, zbog sukoba interesa -> a sve to, zato sto se postojeci medjunarodni principi i zakoni ponasanja ne postuju, i svako radi sta mu se hoce. Dakle, UN i medjunarodno pravo je upravo smisljeno da do takvih kontakata ne dodje, jer postoje neki osnovni principi i pravila oko kojih se svi slazu (barem kad je to pisano, posle WW2) kao bi se izbegao novi WW3.

IMHO, najveci problem je sto sila koja bi trebala da bude odlucujuc faktor stabilizacije i garant postovanja tih pravila, radi upravo suprotno... sta onda ocekivati od ovih ostalih? I gde to vodi, osim u sukob sirokih razmera? Da li neko ima iluziju da Ameri & Co, u takvom sukobu, mogu da "pobede" Rusiju ili Kinu?

Dakle, pravila su tu zato sprecavaju sukob (WW3) -> iz koga, najverovatnije nece biti pobednika, ili ce ta pobeda biti po svim realnim merilima Pirova.

E upravo zbog toga, su te sponzorisane "nezavisnosti" - prava rec je prekombinovanje teritorija, kako bi bile lakse za osvajanje, kontrolu i eksplataciju od sile koja tu promenu i sponzorishe, i smatra da je to njena interesna zona - upravo velika opasnost za svetski mir, i najveci destabilishuci faktor. Jer to tektonsko pomeranje snaga i uticaja, nece proci bez odgovora druge strane.

UN je napravljen upravo da se to ne bi radilo na svoju ruku, vec da takve stvari mogu postojati jedino uz koncenzus svih relevantnih faktora - ali kao sto vidimo to se sve vishe ignorise - sa tendencijom da svako pocinje da radi sta hoce, gde mu to duzina motke dozvoljava. A to je upravo uvod u sukob velikih razmera, jer mehanizam koji je postavljen posle WW2, da bi sprecio WW3, ne samo da ne funkcionishe, nego sve loshije funkcionishe... uravo zato sto se pravila ne postuju, isto kao sto se nisu postovala pred WW1, WW2... ne vidim kako to moze da bude dobro, ili stabilisuci faktor.
[ commissar @ 02.10.2014. 16:00 ] @
Odlucice isto kao i Skoti.
Ili Kvebecani.
Jedino ko, po meni, ima kapacitet
i doslednost da se odvoji od matice
su mozda Kajuni, ali njihove kremenjace nisu
dovoljno jako oruzje za to......