da ne otimam coveku temu vise, tamo sam spomenuo problem i dobio par odgovora kako da ga resim pa da nastavim ovde... elem pala su vrata, popustila gornja sarka (kao sto cujem uobicajen problem kod teskih vrata), vrata su teska ko tuc (iako prilicno tanka), drvena, i imaju samo 3 sarke :( ... ja sam nesposoban da sam dodam jos bar jednu sarku u gornji deo da ojacam ali nisam toliko nesposoban da dovrnem ovu gornju no problem mi deluje malo ozbiljniji ...
gornja sarka, deo u vratima, deluje da je zavrnut tacno kako treba, deluje da se onaj deo sarke u stoku iskrivio/otsrafio (vidi sliku)
kako sad to da resim .. ja krenuo sad da skidam vrata i primetim to .. da li da nastavim po originalnoj ideji (da dotegnem gornju sarku u vrata) ili ?
[ gilopile @ 30.09.2014. 13:41 ] @
Ja sam to, kao instant resenje, radio tako sto bih ubacio sajbne odredjene debljine i tako podigao malo Za trajno resenje, trebalo bi obe sarke premestiti za po par cm/gore ili dole, tj. naviti ih ponovo u zdrav deo stoka i vrata, a stare rupe zatvoriti i prefarbati...
A i te sarke na slici su bas jadne, mozda bi mogle da drze ona laka suplja vrata...za teska vrata od punog drveta bas i nisu.
[ bogdan.kecman @ 30.09.2014. 13:47 ] @
jadne jadne nego sta, i to samo 3 komada a vrata ko da su od olova sunce im zarko ..
zato ja i jurio majstora ako ima da mi bocne jos koju sarku ... sto ti kazes mozda podloska resi problem, odokativno deluje m8 da ce da odradi posao :)
[ gilopile @ 30.09.2014. 13:49 ] @
Ma jasta, rokaj podloske, a posle ako ponovo padnu, zamenis za masivnije sarke i izmeris, probusis/usrafis na novo mesto.
[ bogdan.kecman @ 30.09.2014. 13:50 ] @
ja sam gledao neke super sarke, na stok i na vrata se srafi ploca, sarke su visoke .. onako izgledaju jako .. nemam pojma kako se to zove .. ali ne vidim kako bi na ova vrata to montirao deluje mi da mogu samo ovakve, eventualno malo vece ali to je to .. cak i neke vece ne bi mogle da imaju deblji sraf
[ SlobaBgd @ 30.09.2014. 15:54 ] @
I te šajbne (podloške) treba stavljati umereno. Ako se pretera, hoće vrata da zapinju o gornji štok, pa posle skidaj vrata, skidaj šajbne, vraćaj vrata...
[ gilopile @ 30.09.2014. 23:19 ] @
Pa naravno da ce da se odmeri sa sajbnama. Stavis par milimetara i to jeto, tj. onoliko koliko se spustilo...
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 00:27 ] @
nema sanse da odradim sa sajbnama :(
M8 sajbna je suvise debela a manja sajbna ne moze da se navuce .. dok su vrata zatvorena kada ih povucem na gore ima izmedju pola i jedan milimetar.. morace da se to odradi kako valja .. videcu dal ovaj moj stolar ima vremena ... pa da zamenim sve tri sarke, turim 5 komada da se ne ponavlja problem
[ KBDNK @ 01.10.2014. 16:07 ] @
Šajbne bi rešile problem da su vrata paralelno pala...što kod tebe nije slučaj.
Ako je na slici gornja šarka ajd slikaj i srednju i donju pa okači...Ovako kako izgleda na slici nije baš logičn da vrata ovako padnu...
pozz
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 16:31 ] @
srednja i donja izgledaju ok (vertikalno)
[ KBDNK @ 01.10.2014. 16:39 ] @
...to je gotovo neverovatno. A kako izgleda spoj krila i praga?
[ edi maj @ 01.10.2014. 16:50 ] @
Vjerovatno su se pohabali i unutrašnji i vanjski dio šarke pa je nastao luft koji dovodi do krivljena donje šarke i padanja vrata. Možda bi zamjena novim šarkama koje nemaju toliki luft riješila problem. Samo treba nabaviti istu debljinu navojnog dijela jer ima šarki koje su skoro identične ali je navojni dio koju desetu tanji pa može doći do čupanja šarke kod težih vrata.
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 17:23 ] @
ih neverovatno :D ... verovatno verovatno ...
ovako izgleda gornja sarka kada ja povucem rukom vrata na gore (tada se lepo otvaraju i zatvaraju)
ovako izgleda "spoj" (otvorena vrata snimam izmedju stoka i vrata)
malo je nezgodno nije ni kamera neki kvalitet a i malo mi se tresu ruke kad jednom rukom dizem vrata a drugom snimam
[ edi maj @ 01.10.2014. 17:29 ] @
To je upravo ono o čemu govorim, pogledaj koliko vanjski dio šarke ima lufta u odnosu na unutrašnji dio.
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 17:31 ] @
ovo je onaj prvi video sa yt stabilizacijom
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 17:33 ] @
edi, znaci mora menjam sarke?
ovako kako ja to vidim tu nikakvo dovrtanje sarki nece resiti problem ... e sad sta je pravo resenje nemam pojma (zamena svakako znaci majstor posto bih onda skinuo sve tri i montirao 4-5 novih)
[ KBDNK @ 01.10.2014. 17:41 ] @
Auh...ne vidi se ništa...Blago ovom Edi maj koji vidi ono što treba i donosi sud...
Vrata teže da se isčupaju iz šarke i to najpre gornja šarka i to onaj njen deo koji ide u krilo...Deo koji ide u futer ili štok služi da našteluje koliko će krilo prići futeru.
Ono što mene buni je onaj ugao koji se okačio na prvoj slici. Normalno je da se tu javi ugao ali ne onakav kakav je kod tebe nego kontra. Po tvojoj slici gornje šarke, ispalo bi da je donja potpuno isčupana iz krila i da su se vrata "poklonila" u kontra stranu.
Kada popuste šarke krilo se "pokloni" ali onaj ugao krila koji je na suprotnoj strani od šarki i taj ugao krila struže o pod. Istovremeno se javi luft kod gornje šarke ali sa gornje strane gornje šarke a ne sa donje strane gornje šarke.
Ala sam ti ovo objasnio...Nadam se da si razumeo.
PREDLOG:
Zatvori vrata. Slikaj sve šarke šarke sa iste udaljenosti kao što si slikao na prvoj slici gornju šarku i navedi koja je koja šarka. I konačno slikaj donji deo krila da vidim kako stoji u odnosu na pod. Sve te slike uradi sa unutrašnje strane...iz stana ne iz hodnika zgrade. Ne treba youtube prikaz otvaranja vrata.
PS Tek sad vidim da šarka ima luft. Pojeo se muški deo gornje šarke, a ženski se "razlokao". Moraš da promeniš gornji par šarki...Imaš isto takve da nadješ po ceni od 100ak dinara samo kada kupuješ naglasi da su za vrata a ne za prozore da ti ne uvale za prozore jer su tanje i slabije. Ako pažljivo odviješ šarke nove ćeš zaviti u iste rupe bez problema. Ovo ti je najbolji pokazataelj koliko je hrast kvalitetan. Gvožđe se ojelo a on nije mrdnuo.
Pozz
[ KrkaCiC @ 01.10.2014. 17:56 ] @
Bas kao sto su rekli iznad,samo skini vrata,rasrafi sarke polako,iz vrata i iz stoka,i stavi nove,i resices problem
Dakle,sarke su se "pojele" tj pohabale i imaju lufta
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 18:08 ] @
stavio kameru na stalak da se bolje vidi ..
@krkacic, malo mi je frka ono "nisu sve iste" ne mogu bas da izvadim ove sarke i da ostavim vrata da levitiraju dok ne kupim druge ..
[ KrkaCiC @ 01.10.2014. 18:19 ] @
Samo idi u neku gvozdjaru i trazi sarke,videces vizuelno da li su kao tvoje,ako jesu onda uzimaj-ne mozes pogresiti nikako. Mada,uvek mozes izmeriti nekako da imas za svaki slucaj za proveru.
I kad dodjes kuci,sa novim sarkama naravno,onda skidanje vrata i probaj jednu-i ako vidis da ide to je to
Ako malo zapinje,mozes uzeti srafciger i ubaci ga u rupu u sarkama i vrti,kao polugu da ga iskoristis,a za "muske" sarke ces se vec snaci nekako. To je posao od max pola sata,moze ti pomoci neko iz komsiluka
Jos nesto,kad nabavis sarke i kad skines vrata poveri koji deo sarki je vise "pojeden" da mozda ne moras da menjas oba dela. Mozda samo trebas zameniti zenski deo a muski da ostane isti. Nadam se da si me razumeo!
[ Odin D. @ 01.10.2014. 18:52 ] @
Koliko ja vidim na poslednjem snimku, donji dio šarke se mrda, zbog čega pretpostavljam
da je rupa u štoku razglavljena.
To se neće rješiti prostom zamjenom iste nove šarke u istu rupu, već mora ili šarka
sa većim navojem u istu rupu ili druga rupa.
[ bogdan.kecman @ 01.10.2014. 18:59 ] @
mogu ja da namazem drvofix (tj imam neki moment lepak za drvo, ista prica) na sraf kad ga budem srafio to ce da drzi ok
[ KBDNK @ 01.10.2014. 19:15 ] @
Drvofix je lepak za drvo i spoj dva komada drveta izveden drvofixom je jači nego samo drvo...odnosno drvo će pući pored spoja ali nikako i na samom spoju, normalno ukolikoje spoj kvalitetnom slepljen (gladak spoj, bez zazora i prašine...) Sipati lepak u rupu i potom uvrtati šarke neće biti od naročite koristi tim pre što su ti vrata od kvalitetnom materijala. Lično mislim da se rupa u krilu i fiteru nije razlokala i da će se novi par šarki lako naviti.
Razlika između šarki za prozore i vrata je u njihovoj debljini, a moćžda i u dužini ovog navojnog dela. Za šarke koja se koriste za vrata rupa se buši burgijom 7,7 mm a navojni deo je 8 mm tako da se to drži više nego dobro...Ovo kako je sada kod tebe ova gornja šarka ne drži ništa i sav teret su preuzele donja i srednja šarka. Kada zameniš ovaj gornji par možda tek onda otkriješ da su i ostale dve šarke u sličnom stanju ali o tom potom.
Pozz
[ edi maj @ 02.10.2014. 16:57 ] @
Ne mislim da je razglavljena rupa od donjeg dijela šarke, samo se vrti oko svoje ose pa izgleda kao razglavljeno.
[ bakara @ 02.10.2014. 17:32 ] @
@Bogdan
po ovim snimcima sto si postavio, ja mislim da su sarke za zamenu.
Najbolje da kupis sve tri nove jer to smesno malo kosta.
Dodjes kuci skines vrata, i zamenis sve sarke novima (broj krugove kada budes skidao sarku), i sve to mozes sam da uradis.
Mislim da ovim resavas sve tvoje probleme sa vratima.
A te sarke su koliko znam sve iste i prodaju se iste od pamtiveka.
Ako kojim slucajem ne resis problem, zovi majstora da doda jos jednu sarku u gornjoj zoni.
[ bogdan.kecman @ 03.10.2014. 21:42 ] @
majku oca strinu .. sve po spisku .. spisak ...
sarke koje se prodaju danas nisu iste kao ove na vratima, imaju manje koje imaju i tanje ove srafove i manji je precnik same sarke ali je visina ista (2cm) i imaju vece koje imaju identicne srafove i identican precnik kao ove moje sarke samo su vise/duze, tj one su oko 3cm visoke, mozda cak i 3 nije bitno .. elem razmak izmedju srafova je identican kao kod mojih sarki, dakle deluje da je 100% zamena samo su ove jos malo jace .... iscimam se ja, skinem vrata od 200 kila, zamenim sarke (jos uvek me bole ruke) vratim vrata od 200 kila (nocas ce da radi movalis) uz pomoc raznih trikova i PRC ... majke im ga ... iako se "sve uklapa" "rascep" je 2-3mm vislji nego na starim sarkama tako da iako pasuju rupe na stoku i vratima za nove sarke kada vratim vrata i ona legnu skroz budu 2-3mm vislja nego sto su bila, i naravno ne mogu da se zatvore (ne pasuju oni spicevi u zadnjem delu vrata, ne pasuju gore ... ne pasuju ... argh ..) tako da sam ih ponovo skinuo, vratio staru sarku, dotegao onaj deo do vrata za 2-3 kruga i sada vrata stoje ok, doduse onaj deo koji ide u stok sam treba da zasrafim jso par krugova ali nema veze, "rade" za sada dok ne iscimam majstora da mi izbusi rupe da turim sve nove sarke...
inace kad sam skinuo sarku video sam zasto se razlokala, genije od majstora je bio neki nizak a nije verovatno imao merdevine pa je busio rupu u stoku stojeci i naravno izbusio je rupu "na gore" tj busilica mu je pala dole tako da sarka stoji krivo i naravno da se vremenom jede :( ... inace donje dve sarke u stoku se vrte sa malim prstom ..
dakle dovijanje gornje sarke je privremeno resilo problem, finalno resenje je majstor koji ume da izbusi rupe "tacno" da ubaci 4 nove sarke
hvala svima za savete
[ Goran Mijailovic @ 04.10.2014. 00:41 ] @
Za te sarke ti trebaju fi10 sajbne da poturis po dva komada, to je sve. Malo namazi tovatnom mascu da ne skripe :)
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 03:19 ] @
sta da radim sa fi10 sajbnom?!
sa novom sarkom vrata su vec podigunuta za par mm vise dodavanje sajbne
bi ih podiglo jos par mm
sa starom sarkom dodavanje 2mm sajbne bi dovelo u situaciju kao sa novom
sarkom bez sajbne, dakle previsoko
[ Goran Mijailovic @ 04.10.2014. 11:09 ] @
Da znas za ubuduce fi 8 ne moze za te sarke. Bar kod mene nije moglo a izgledaju isto kao na tvojoj slici. Ne moras ti da dodas 2mm mozes i jedan :)
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 11:24 ] @
M10 podloska je deblja od 1mm no i 1mm je previse
[ Goran Mijailovic @ 04.10.2014. 11:34 ] @
Vrata su ti pala za jedan milimetar i ti si to primetio?
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 11:38 ] @
nisu pala ravno dole, zarotirala su se ... dodatni problem je sto vrata
imaju neke siljke na sve strane i cak i ako se to pomeri milimetar ode
sve u majcinu krene da zapinje .. uopste nije tako jednostavno ... u
svakom slucaju problem je provremeno resen, sad jos da dodje majstor da
zameni sve ove sarke i miran sam narednih 15 godina :D
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 14:01 ] @
Citat:
KBDNK:
Šajbne bi rešile problem da su vrata paralelno pala...što kod tebe nije slučaj.
Ako je na slici gornja šarka ajd slikaj i srednju i donju pa okači...Ovako kako izgleda na slici nije baš logičn da vrata ovako padnu...
pozz
Upravo tako, kao sto sam ovu sliku izrotirao.Skini vrata,u rupe stavi neki metalni reducir sa navojem (mozda i metalni tipl za beton)
ili sa nekim jakim lepkom zatvori rupe u koje ces koje ces posle ponovo zasrafiti sarke.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 14:15 ] @
ne kontam
Citat:
Upravo tako, kao sto sam ovu sliku izrotirao.Skini vrata,u rupe stavi neki metalni reducir sa navojem (mozda i metalni tipl za beton)
ili sa nekim jakim lepkom zatvori rupe u koje ces koje ces posle ponovo zasrafiti sarke.
skinem vrata, napunim rupe i sta onda?
razhebana je sarka ta gornja, kad se skine vidi se da izmedju zenskog i muskog dela ima ihahaj prostora za igru, takodje i dosta smrvljenog metala sam nasao .. kao sto napisah sarka je pod uglom usrafljena (rupa ide "na gore") tako da se od otvaranja vrata razlokala rupa i pojeo pipak koji u rupu ulazi tako da tu sad ima lufta koliko oces ..
zavrno sam zenski deo malo blize vratima i tako navukao vrata da stoje kako treba (nisam dirao donju i srednju sarku) tako da to privremeno sada radi ali nece dugo posto je sarka vec krenula da se jede tako da ce samo da nastavi istim putem .. koliko ja vidim tu je jedino resenje zamena sarki a opet kako napisah sarke koje se prodaju su malo drugacijih dimenzija od ovih tako da bi morao tu godnju sarku da spustim za 2mm a to je nemoguce ..
dakle resenje je skinem sarke, zapusim rupe tiplovima, izbusim nove rupe 1cm gore/dole i usrafim nove sarke ... e sad to ja NEMA TEORIJE da uradim i necu ni da pokusavam... ja sam mnogo ultra turbo mega giga precizan kada je sw u pitanju, baze, development, dizajniranje sistema i slicno .. ali sam zato u svemu ostalom mega neprecizan, ja ne umem 2x uzastopno da se identicno potpisem a ne da izbusim rupe za sarke sa submilimetar preciznoscu i pod pravim uglom .. to zahteva majstora koji ima alat za to .. ja za to alat nemam a iz ruke hahahah nema teorije .. vec sam dojavio majstoru da svrne kad bude imao vremena, ja sam resio problem za sada i to ce trajati vise od godinu dana sigurno a majstor ce navrnuti u narednih mesec dva tako da je to resen problem :D ... a za pare koje ce da mi uzme ne pada mi na pamet da opet dizem ove stotine kilograma
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 14:34 ] @
Citat:
ne kontam
Sto kazu seljaci kod mene,nisi mali.:).
Sliku, kako sam prikazao je logicno kada se vrata oklembese a kod tebe kao da vrata idu na gore.
Za ovo sam mislio da rupu napunis kao tecni metal za gvozdjuriju,nesto za drvo (moment fix ili slicne tvrdoce).
Po meni najbezbolnije da ovaj metalni tipl (bez srafa) ubacis u tu rupu i usrafis tvoje sarke.
Tipl ima jedan konusni deo koji se nalazi unutra i pri usrafljivanu se siri i dihtuje rupu.Jeste za beton,ali ako mogu i pop nitne ( za drvo)
moze i ovaj tipl da odradi taj luft.Cak mislim da bi rupu morao malo i da prošlicuješ.
Mislim da ovaj tipl sa slike(moje)je to sto tebi treba, M6.
[ edi maj @ 04.10.2014. 14:52 ] @
Samo kao prijedlog, odvrni gornji-ženski dio, izmjeri da li iznad vrha muškog ostane prostora do ženskog dijela pa zbrusi/odreži odozdo ženski dio tih milimetar-dva.
[ Goran Mijailovic @ 04.10.2014. 15:19 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Upravo tako, kao sto sam ovu sliku izrotirao.Skini vrata,u rupe stavi neki metalni reducir sa navojem (mozda i metalni tipl za beton)
Jako zanimljiva ideja, nego kako ovaj tipl sa unutrašnjim navojem da se fiksira u drvetu? Misliš da je dovoljno to što će ga šarka zavijanjem nategnuti?
Treba li tipl spolja namazati nekim lepkom ili moment fiksom?
Pitam ovo jer i ja imam problem sa mrdajućom šarkom muškom i spalim vratima u vikendici :)
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 15:33 ] @
Citat:
Treba li tipl spolja namazati nekim lepkom ili moment fiksom?
Da,kazem jer si me ti sada potsetio.U vratima vec postoji taj zenski deo ( ne verujem da je sarka direktno u drvetu,a mozda
i gresim).Ipak , sada mi pada na pamet.Bolje ubaciti i zalepiti ( ali ne deo gde je unutrasnji klin) pa onda srafiti.Onako bi se okretalo u drvetu.
Ili nekom turpijom izrezbariti da bi se fiksiralo u tom delu.
Evo nasao sam vec izrezbaren.
[ edi maj @ 04.10.2014. 15:52 ] @
Nije mi baš jasna ta priča oko metalnog tipla. Prvo, ne vjerujem da navoj šarke i tipla odgovaraju, šarka obično ima neki sitni navoj. Kao drugo, kada se buši rupa za šarku, u krilu ostane svega par milimetara "mesa" drveta, a stavljanjem tipla koje je deblje od šarke, ne bi ostalo nimalo "mesa" i vrata bi u startu bila razvaljena.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 15:55 ] @
Ova prica,koja po meni ne pije vodu,mora biti slikana da bi bila kako ti kazes.
Da li ti znas kolika je debljina vrata gde se nalazi sarka?
[ edi maj @ 04.10.2014. 16:09 ] @
Ako govorimo o krilu, s jedne strane je 2-3 cm "mesa", a sa druge strane je par milimetara. Centar rupa nije na sredini krila, već na jednoj četvrtini debljine krila. U dovratniku/štoku je druga priča i taj dio nije problematičan.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 16:15 ] @
Kecman bi morao da skine vrata i slika taj deo.
[ KrkaCiC @ 04.10.2014. 18:12 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Lave,kako radi ovaj tipli?
Ja sam dobio takav uz sigurnosna vrata,tj 6 komada,ali su toliko glupi i neupotrebljivi da sam odmah kupio one guzvajuce ili kako vec i njima zavrsio posao!
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 18:50 ] @
Citat:
Lave,kako radi ovaj tipli?
Sraf gura ovaj klin i siri taj rascep sto vidis.
[ KrkaCiC @ 04.10.2014. 18:57 ] @
Tako sam i pretpostavljao. Ovaj moj tipli je takav da klin siri sve mozda po 2 milimetra i onda ispadne na kraju i to je to
Sve u svemu nikom ne preporucujem ovaj tipli.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 19:02 ] @
Kako mislis ispadne?Ako je tipl duzine 3cm i ti izbusis rupu 3 cm,gde ce klin da ispadne ?
Druga stvar je sto ti busis rupu bez da meris,nego onako,udri po hiltiju.
A sto se tice da moze klin da prodje kroz rupu 3mm uzu,to je pitanje za svarcenegera.:).
[ KrkaCiC @ 04.10.2014. 19:05 ] @
A ako koristis tipli za blok a ne za ciglu?
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 19:14 ] @
Ja sam mu predlozio kao neko resenje,moguce.Ti pitas blok,cigla.Bilo gde ako bucis kako treba,znaci duzina tipla,isto rupa bilo gde,
ne moze da proleti kako ti pricas.Ne moze ni da je rupa 10m.Ja to tvrdim posle mnogo godina i postavljenih tiplova,kao i drugar koji se bavi izradom reklama da to sto ti kazes je,sta bih rekao !?.Mora se proceniti crstina materijala da bi tipl imao u sta da se upre.
Za vrata,mislim da je pesma,pod uslovom da je navoj (korak) jedan ipo.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 20:27 ] @
to je tipl za beton, za bilo sta drugo nije, u betonu radi ludacki dobro, u drugim materijalima ne radi
ja i dalje ne kontam sta bi meni taj tipl resio .. to sto se muski deo rotira je potpuno nevezano sa tim sto su pala vrata i fiksiranje tog dela u drvo (lepkom, tiplom za beton i slicno) nikako ne bi resio problem. koristenje takvog tipla u zenskom delu bi vrlo lako raz... vrata
sile koje deluju na sarke da drze vrata ... na srafovima je bitno samo smicanje i cupanje a ni jedno ni drugo kod mene nije problem .. a tipl isto resava iskljucivo problem cupanja .. onaj deo sarke koji trpi sile je na spoju muskog i zenskog dela i ako uporedim moje sarke sa sarkama koje se sad prodaju moje su iste debljine ali duplo krace sto pravi ogromnu razliku unutar sarke + kada se uzme u obzir da je genije koji je to montirao usrafio muski deo pod uglom ...
> Kecman bi morao da skine vrata i slika taj deo.
kecman je celu noc i dan na lekovima od tih par sati zezanja sa vratima .. znao sam da sam odma trebao da zovem majstora nije to posao za moje trosne kosti :( .. a bas cu dogegam vagu kad majstor bude menjao sarke da vidim koliko su teska, zanima me dal su stvarno toliko teska ili je samo takav osecaj posto nemam zasta da ih uhvatim
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 20:34 ] @
Citat:
ja i dalje ne kontam sta bi meni taj tipl resio .. to sto se muski deo rotira je potpuno nevezano sa tim sto su pala vrata i fiksiranje tog dela u drvo (lepkom, tiplom za beton i slicno) nikako ne bi resio problem. koristenje takvog tipla u zenskom delu bi vrlo lako raz... vrata
Apsolutno NISTA.A znas li zasto.Zato sto to u praksi nisi nikada probao a znas da filozofiras.Za svaki problem koji si postavio,nema da nisi gundjao
i negirao.U mom slucaju,vise ni na jedan tvoj post sa pitanjem ne dajem ama bas nikakav predlog.Nema svrhe.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 20:42 ] @
pa vidi necu skidam vrata od mnogo kila da bi probao svaku ideju, hocu
da znam koja je poenta ideje pre nego je probam, naravno da cu prvo da
filozofiram pa onda da busim
sarka se drzi odlicno u vratima, nema teorije da je iscupas, ne moze da
se smakne, da bi gurno tipl moram da razbusim tu rupu, znaci posle toga
nema nazad, ako ne radi ne mogu da zatvorim ulazna vrata .. dakle
testiranje toga ako ne radi uopste nije bezbolno ... taj tipl opet nece
spreciti da se sarka rotira, cak stavise lakse ce se rotirati u tom
tiplu nego u drvetu .. dakle ako mislis da ti je ideja ok objasni zasto
je ok posto koliko ja vidim da bi iskoristio taj tip moram da razbusim
vrata, gurnem taj tipl i navrnem sarku u tipl i ako to ne radi ne mogu
da vratim kako je bilo nego opet moram da zovem majstora da mi busi rupe
za sarku na drugom mestu .. pri tome postojece sarke ne mogu da se
"iscupaju" iz vrata - sta bi tu tipl promenio?
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 20:52 ] @
Zasto ne probas da skines vrata i samo vidis zasto je sarka (samo ta) kriva.Mozda jednostavno mozes da resi taj problem
ubeđivačem (ćekićem).Mislim da i one 2 drze tako da ovo nece biti problem,a sve drugo jeste.Cim kazes..
Citat:
taj tipl opet nece spreciti da se sarka rotira,
Sta da se rotira?Pa ne rotiraju se vrata da bi se sarka okretala.Mislim da ovo sa cekicem resava problem.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 21:11 ] @
skinuh vrata juce, mislim da sam objasnio sta je ... tj kolege su
provalile sta je problem kada sam stavio snimak
dakle gornja sarka spoj izmedju muskog i zenskog dela je otisao u
majcinu ona pipa na muskom delu je pojedena pretvorena u konus, gornji
deo je vidljivo tanji od donjeg dela) a zenski deo je razlokan, jedna
polovina kruga je veca od druge polovine kruga ... kada sarku skines iz
vrata (ja odsrafio jeli ) i spojis je u vazduhu ona pliva kao da si uzeo
za red velicine manji muski deo .. uopste nema kontakt izmedju muskog i
zenskog dela kako treba
uopste se muski deo ne rotira u stoku "lagano" morao sam klestima da
okrecem da je izvadim rukom ne ide uopste .. zenski deo na gornjoj sarki
.. dobio sam upalu misica dok sam odvrnuo i posle zavrnuo nazad :D
srednja i donja sarka se muski deo vrti prstima (zenski deo jok) .. na
srednjoj sarki se vide opiljci od metala ali golim okom se ne vidi da je
pojedena, donja sarka isto tako, deluje ok ali bila je puna opiljaka
realno neko je to stavio "da radi" ali nikako "kako valja" (muska sarka
treba da bude paralelna sa stokom, dakle rupa mora da bude 90 stepeni u
stok, rupa ide na gore tako da je gornja muska sarka pod uglom) i onda
zbog te lose montaze (a i realno teska su ova vrata za samo 3 male
sarke) vremenom se to sve pojelo ... krenula su ta vrata da padaju pre
jedno 3 meseca, prvo su pocela samo malo da skripe, pa sam ja to
podmazao samo sapunom a onda su vremenom pocela sve vise da zapinju dok
nije doslo u situaciju da bi zatvorio/otvorio vrata moras da uvatis za
kvaku i da ih "podignes" .. pa sam krenuo da resavam problem ...
sada kada sam vratio stare sarke zensku gornju sam zategao jedno 2mm
vise nego sto je bila tako sam vratio vrata u normalan polozaj, tj to
sto je pojedeno/razlokano unutar sarke sam kompenzovao time sto sam
pomerio zenski deo sarke u stranu za 2mm i to sad radi, problem je sto
unutar sarke postoji ta sila koja ce samo da nastavi da razlokava rupu i
jede muski deo tako da ce to verovatno sad opet za 3-4 meseca da pocne
da skripi a za 6-7 da opet krene da grebe .. no kao sto rekoh do tada ce
valjda da prodje majstor da zameni sve sarke na vratima i stavi ove nove
(koje su iste debljine ali je spoj izmedju muskog i zenskog dela duplo duzi
[ edi maj @ 04.10.2014. 21:20 ] @
Moj prijedlog o skraćivanju ženskog dijela kod novih šarki bi riješio problem da su rupe za muški dio pravilno izbušene (nisam odmah primjetio na snimku), ali ovako ostaje samo bušenje novih rupa. Sada mene interesuje nešto drugo. Postoji li mogućnost u kućnoj varijanti, bez industrijskih mašina, uraditi takav posao. Osim pravilnog razmjeranja, rupa mora biti izbušena savršeno horizontalno, kao i lijevo-desno (vidimo do čega je dovelo loše bušenje). Kada se buši krilo vrata dovoljno je da se malo ukrivi bušilica lijevo-desno i da borer izbije kroz drvo na vanjsku stranu.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 21:32 ] @
i ja sam razmisljao o tome da malo isturpijam ove nove sarke (skratim
malo pipu i isturpijam malo donji deo zenske sarke) ali je problem sto
sam radim a vrata su stvarno teska ko tuc i onda to skidanje i
stavljanje vrata nije bas tako jednostavno a nekako ne verujem da bi
uspeo iz prve da skratim "tacno koliko treba" pa sam odustao od te ideje
inace to busenje "ravno" je meni neverovatno veliki problem .. imam ono
4 razlicita nosaca za busilicu da bi mogao da busim ravno no nekako ne
mogu da stavim drill press na stok od vrata :( .. a busenje u sama vrata
.. to mi je SF kako bih to uradio ... no gledao sam jednom nekog stolara
kako busi rupe za neke druge stvari i imao je neke "templejte" .. tj ono
ima komad drveta u kom je vec rupa i busi kroz to .. i u kombinaciji sa
tim komadom drveta i njegovim iskustvom izbusi rupu ok .. ja bi
verovatno poje.. i taj templejt :(
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 21:45 ] @
Zasto se sarke ne izmeste po 1-2 cm gore ili dole,gde ima mesta.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 21:55 ] @
@lavlja_jazbina - to je upravo ono sto ja vidim sad kao jedino resenje -
da se nove sarke stave par cm iznad/ispod postojecih, dakle izvadim
postojece, napunim rupu drvenim tiplom i drvofixom, "izbusim" rupe za
nove sarke i montiram 4 sarke (umesto postojece 3) na nove pozicije.
problem je sto to nema teorije da ja uradim sam jer sam retardiran za
preciznost kod takvih radova te za to cekam majstora koji ima iskustva u
pravljenju vrata. ovo sto sam uradio do sada ce da drzi vrata dok ne
dodje majstor da montira nove sarke. montiranje novih sarki je teoretski
pdim ali je prakticno za mene nemoguca misija ... dodatno ce da bude
problem sto su vrata spojena za stok i sa 30cm nekog kabla (jedan deo
alarmnog sistema je vezan za jednu od brava na vratima) i taj kabl ne
moze da se lako otkaci tako da cemo da vidimo dal moze da se busi tu na
licu mesta jer ako moraju vrata da se poloze bice zanimacija, verovatno
cu morati da secem taj kabl i da montiram neki dzek
[ Goran Mijailovic @ 04.10.2014. 22:43 ] @
A možda si mogao da negde kupiš iste takve šarke i da ih zameniš, ili da skineš donju koja kako ovde vidimo trpi najmanje ili eventualno srednju i da im zameniš mesta, tj. ispravnu šarku staviti tamo gde je najveće opterećenje?
[ Odin D. @ 04.10.2014. 22:43 ] @
Ako imaš poteškoća u bušenju preciznih rupa bušilicom, možeš bez većeg cimanje prilično lako da ih izbušiš frezerom (ruterom), ako imaš neki pri ruci.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2014. 23:04 ] @
@odin, nemam frezer ali da on bi resio taj problem .. doduse ne znam kako bih to izveo sa rupom u 2cm tanka vrata :)
@goran, e sad cu se roknem, pazi kad mi to nije palo na pamet uopste, da sam zamenio donju i gornju sarku 99.99999% bi resio problem kompletno .... aaaaaaaaaa ... jbg sad je kasno nema sanse cetvrti put da skidam i vracam vrata ko sto rekoh vec sam od one akcije na... ko zuti .. ubiseme ledja kuk noga .. nije ovo bilo pametno uopste za moju kicmu .... jao koji sam papan kako se toga nisam setio :( .. uh ..
inace "iste" sarke nisam uspeo da nadjem, bio sam u 3 radnje koje prodaju sve moguce vrste sarki + u merkuru i na kraju zavrsio u uradi sam .. nema ovako kratkih a debelih, sve sto su ove debljine su duple visine i generalno sve tog tipa su vise manje iste razlikuje se boja .. no kao sto rekoh razlika je u milimetrima, cak je vrlo moguce da su potpuno iste po visini nego da je problem u tome sto je muski deo usrafljen u stok pod uglom i onda kod duplo vece pipe (vrata se jedva navuku na nju jer jeli stoji pod uglom) verovatno to podigne vrata dovoljno da pravi problem .. kao sto rekoh vrata imaju neke siljke koji odgovaraju rupama u stoku i to prilicno tacno mora da pasuje, ako bezi vise od milimetar nece da se zatvore vrata, mada i samo vrata/stok pasovanje je neko napravio vrlo "tacno" milimetar omasis i vrata krenu da negde grebu .. dal su se vrata i stok "naduvali" vremenom pa su se "samo upasovali" ili je majstor koji je pravio vrata bio bas dobar nemam pojma .. kao sto rekoh spocetka zena koja je opremala stan (prethodni vlasnik) je imala previse para i ne previse ukusa i onda je kupovala najskuplje sto je tada bilo (kad sam usao u stan imao sam osecaj da sam u minimaksovoj emisiji, imala je onaj najveci namestaj sto se reklamirao tamo neke fotelje od 500kg puno drvo kuvana svila .. pozlaceni stekeri i prekidaci, pozlacene cesme .. ma ono skupo do zla boga a kiceriiiiiiiiicaaaaaaa sve sam morao da menjam ) i pravila je po meri od punog drveta brdo namestaja po kuci tako da kapiram da su mozda i ta vrata iz serije custom pravljene stolarije .. pojma nemam ..
[ KBDNK @ 05.10.2014. 10:49 ] @
Ljudi, treća strana teme pri kraju zbog tri šarke na ulaznim vratima...
Šta su ti inžinjeri koji uveliko pričaju o tome kako bi njihova "Tehnička vlada" sastavljena od tehničara i inžinjera rešila sve probleme u državi brzo i efikasno.
[ Goran Mijailovic @ 05.10.2014. 13:29 ] @
Citat:
bogdan.kecman
@goran, e sad cu se roknem, pazi kad mi to nije palo na pamet uopste, da sam zamenio donju i gornju sarku 99.99999% bi resio problem kompletno .... aaaaaaaaaa ... jbg sad je kasno nema sanse cetvrti put da skidam i vracam vrata ko sto rekoh vec sam od one akcije na... ko zuti .. ubiseme ledja kuk noga .. nije ovo bilo pametno uopste za moju kicmu .... jao koji sam papan kako se toga nisam setio :( .. uh ..
Možda samo nisi dobro uveštio tehniku skidanja i postavljanja vrata :) Naime ja kod skidanja a naročito postavljanja vrata nazad, koristim i desnu nogu :D
Vrata držim rukama za obe kvake (ili leva ruka gore, desna ruka na kvaku, desni bok pridržava, desna šapa centrira) a desnom nogom (gornjim delom stopala) pomeram cela vrata tj pola ih nosim na nozi a pola nogom centriram šarke, i kad se šarke malo oslone jednne na druge samo malo otvorim i zavorim vrata i one upadnu jedne u druge. Znaš desnom nogom i dižem i centriram vrata :)))
PS
naravno za tvoja teška vrata ti treba htz cokula dok kod mojih posao ponekad završim i u papučama :D