[ Odin D. @ 30.09.2014. 22:03 ] @
Htio sam da ovo postavim u forum Programiranje, ali svi podforumi tamo su specijalizovano orjentisani za nešto, a nijedan za ovakva opšta pitanja, pa eto kao ovdje. Elem, od pojave Microsoftovog fonta Consolas i monitora sa relativno dobrom DPI gustinom bio je to monospace font koji sam isključivo koristio. Nije mi bio baš sasvim po mjeri, ali u usporedbi sa nekim drugima koje sam probavao imao je najmanje tih stvari koje mi nisu bile po mjeri. Prije neki dan naletio sam na relativno nov font - Input - koji je navodno pravljen baš za programiranje. (Može se naći ovdje http://input.fontbureau.com/ i inače je free za ličnu upotrebu). Ono što mi je bilo interesantno je da je i izvjesnim stvarima moguće custom-izovati font prema svojim afinitetima: width, weight, line height, izgled određenih znakova: Meni lično za programiranje odgovaraju nešto veći specijalni znakovi (operatori), kao i nešto šira slova i širi razmak između njih. Na ovoj slici je primjer između Consolas-a kog sam dosad koristio i Input-a koga testiram već nekoliko dana*: Čini mi se da mi je Input manje naporan za oči od Consolasa, mada to može biti i lažni utisak izazvan samom promjenom kao promjenom. Koliko je vama [ne]bitan font kojim se služite? *Meni browser ne renderuje priložene slike u orginalnoj veličini već nešto malo uvećano, pa se javlja neki blur koga nema u orginalu. Potrebno je malo odzumirati da bi se dobila čista slika ili downloadovati, pa otvoriti npr. u paintu uz zoom od tačno 100%. [Ovu poruku je menjao Odin D. dana 30.09.2014. u 23:14 GMT+1] |