Na kupujemprodajem i kupindu ima more jeftinih motornih testera od 50cc, cirka 3ks, cene su 40 do 60 evra po komadu.
Neverovatno jeftino zar ne ? Valjaju li cemu te motorke, da li je neko imao prilike da ih koristi ?
Meni treba jedna za secu suvih grana i ciscenje siblja uz ogradu, ono jednom godisnje. Eventualno da posecem 1-2 drveta godisnje ne veceg precnika od 40cm.
[ KrkaCiC @ 03.10.2014. 22:59 ] @
Sta znam,ujak je imao neku Jonsered koju je koristio par puta godisnje da isece neka tanka drva,i ona radi ali hoce da zeza,te nece da pali,te ne drzi ler i sl...
I onda je otisao u istu prodavnicu,pitao jel imaju Stihl i kupio najmanji Stihl i to ga je kostalo 43000 din. Sada sece drva sebi bez problema.
Ja to ne bih kupovao,jer su to one iste testere koje romi nose po pijacima i cene ih 100e da se na kraju nadju na 30e
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 14:24 ] @
Kupi,recimo straus,60 jura.Lanac je 7Tx0,325.Ako nisi upoznat sa ostalim potrosacima sem goriva,,je lancol,ulje za lanac.
Kazem ti lancol da ne bi dobio savete da moze i ispusteno motorno ulje.Lancol pored podmazivanja u sebi ima aditiv,pa je lepljivo.
Kao i svaka testera,ne smes da je guras u zemlju prilikom sece drveta.Ostalo pogledaj na netu kako se sece.Nista u raskoraku ili na merdevinama.
e SAD,TEBI TREBA MOTORNI TRIMER sto se tice ovog granja,ali ako seces,pun gas pa prema granju.O naocarima i rukavicama da ti nesolim pamet.
O strausu.Prva 2-3 kurblanja sa sauhom,cim cujes kao da upali,vrati sauh i posle prvog (drugi put sigurno)pali.
Moja preporuka je da uzmes manji mač za drva (oregon).Cena lanca je od 50-70 rsd po zubu.
[ botr @ 04.10.2014. 15:28 ] @
Ja kupio Matrix za 80 evra, preko kp, u Nemackoj je preko 130. Izgleda da je dobila noge, ispala iz kamiona ili neka takva kombinacija. Oregon mac i lanac, radi dobro, s tim da je pocela da pusta ulje, i da se brzo rastelovala, mada nije ni bila nastelovana kako treba, posto je puno trosila.
Bolje je kupiti tako nesto, nego neku kopiju Stila, Husqvarne itd. Samo treba da budes strpljiv, da pratis oglase i cekas. Pojavice se kad tad nesto interesantno.
Straus je ok. Nije ko zna kakav kviletet, ali lepo radi za te pare.
Druga opcija ti je Villager ili Womax, za oko 100 evrica.
Pa kad je ugasim ulje curi jos neko vreme, ostane fleka ispod testere.
I Einhell moze da se uzme za te pare.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.10.2014. 16:37 ] @
Jaaao lolo,tu sam te cekao..
To ti je ulje za lanac.Testera koristi mesavinu,tako da nije ulje iz motora.Ima,skuplje sa svojim mesacem,sto nije slucaj za ove hobi.
Mozes da nastelujes tu kolicinu ulja.Evo kako je kod mene.
[ botr @ 04.10.2014. 17:10 ] @
Znam da je ulje za lanac, nisam bas toliko tehnicki nepismen
NIsam obratio paznju da moze da se steluje, sad cu da idem da je pogledam.
EDIT
Gledam, gledam i ne nadjoh. Skinuo sam mac rasklopio, i dosao do zakljucka zasto curi ulje
Nakupila se piljevina i slepila se, pa nije moglo dobro da podmazuje lanac, vec je deo ulja ostajao, i slivao se. Inace, sad kad malo razmislim, raido sam nesto po kisi i posle toga je krenulo ovo sa curenjem ulja. Ocistio sam pedantno, cackalicom i cetkicom, sad nema trunke piljevine, videcemo kako ce da se ponasa kad stignu drva.
[Ovu poruku je menjao botr dana 04.10.2014. u 19:09 GMT+1]
[ 7.scena @ 29.10.2014. 17:05 ] @
Da ozivim temu, ovih dana idem na plac, nisam jos uzeo motorku.
Gledao sam sam ponudu na kp, uglavnom sve isto se vrti. Od polovnih ne bih se usudio da kupujem sa oglasa jer salju kuririma, dok ja odnesem na plac da proverim, prodje vreme, a ko zna sta sam kupio, itd.
Lavlja jazbina mislim da mi trimer ne zavrsava posao, jer treba da proredim izdzigljalo drvece (bagrem, leska, breza, trn) uz ogradu koje je kalibra kao ovo na ovoj slici, sa leve strane puta:
Kada ga uredim, pa sledece godine kada nikne, trimer ce zavrsavati posao, ali sada ne.
Taj Straus se najvise prodaje po oglasima. Znaci tvoja preporuka je ako ga uzmem da odmah menjam mac i lanac ? Koliko to orijentaciono izadje ?
Inace sada moze da se kupi nova STIHL MS 170 od uvoznika za 170e. Jest da je 3x skuplja od te Straus, ali eto i ona je jeftina motrorka u neku ruku, pa ako nekome zatreba..
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 17:49 ] @
Citat:
Znaci tvoja preporuka je ako ga uzmem da odmah menjam mac i lanac ? Koliko to orijentaciono izadje ?
Ne moras da menjas mac.Turpija za ostrenje i to je to.Turpija 3,8mm.Rotirajuce vrtis turpiju.Mac i lanac oregon sam narucio i idem sutra da vidim
da li odgovara zvezda.Sada cu da ti slikam od Partnera, da svhatis o cemu pricam (ako ne znas).To je opcija ako ces-mo da produzimo vek testeri,mada
pocinjem da mislim da nisam u vinklu.Kada krenem da radim nema stajanja,pa i ove sto sam placao poceli da beze,kao imaju posla.
Za trimer,ti sa ovom slikom imas Becki hor decaka.Sto se tice bagrema,ili radi ako ces da radis.To podmuklo djubre na tom otsecenom delu
moze da ti napravi horor za sledecu godinu ako okasnis da u prolece "doradis"posao.Pogledaj u temi http://www.elitemadzone.org/p3500549
njivu gde je psenica pa onu vrzinu (grm)koja treba da se istrebi a vuce mi 20 ari.To je klinc za bas trimer (ne ovajza travu).
Za trimer koji sam ti preporucio moras staviti cirkularnu plocu i ona iz zaleta koka bagrem 5 cm debljine.Moze da se okrene glava vertikalno ali me taj
polozaj plasii i to ne bih preporucio iz bezbedonosnih razloga.Za ovaj posao moras kao dodatnu alatku imati makaze za grane.
Snimicu kada budem radio pa cu ti prezentovati kako cirkularna ploca sece te grmove.
Ono sto bi i sebi preporucio a pravim kaveze da ne bih vukao alate je ovaj oleomac,ALL IN ONE.
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 17:51 ] @
Ostrenje lanca testere-
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 18:02 ] @
Evo dela preko koga prelazi lanac i on je bitan pri zameni lanca (korak) koji prelazi preko ove zvezde.
Najbitnije je da seces i palis ili redjas na gomilu gde korov nece da sledece godine zaraste u to granje.Ovako .
[ gilopile @ 29.10.2014. 18:14 ] @
Ja sam pretprosle godine uzeo neku kopiju Stihl ms 180 i za sada me dobro sluzi. Kada je bila nova, bila je sva rastelovana. Ler gas los, trokirala pri visim obrtajima...Dostelovao i radi odlicno za moje potrebe. Uglavnom su to manja stabalca, grane...
Jedini problem je sto ne mogu da nadjem dobru turpiju za ostrenje lanca. dva puta ga naostrim i ciaos, istupi se turpija...Doduse, to su neke pijacarske od 200 dinara, pa me interesuje gde kupujete turpije i koliko dugo vam traju? Da li vrede oni elektricni ostraci?
E da, posto se i meni jako brzo zapune one rupice u macu za podmazivanje, sta da radim povodom toga? Koliko sam gledao ne mogu nista dosteklavati, protok ulja...
Auu, steta bre za ta drva...S tim dva meseca da se grejem... Suvi bagrem, uhhh al to dobro gori :D
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 18:21 ] @
Na njegovo pitanje...
Citat:
Inace sada moze da se kupi nova STIHL MS 170 od uvoznika za 170e.
meni je prodavac rekao,taj model ne.Sva ce se rasklimatati.Sta je mislio __???
Turpije imas po tim radnjama koje prodaju testere.300-600 rsd,oregon firma.
[ jugotb @ 29.10.2014. 18:46 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: meni je prodavac rekao,taj model ne.Sva ce se rasklimatati.Sta je mislio __???
Ne znam baš, ja sam svojevremeno imao tu neku jeftinu i nisam sastavio sat vremena rada sa njom, uvijek nešto. Poslije nje sam kupio Stihl MS180, plastičnu, voćarsku testeru i sa njom već treća godina ni najmanji problem, a radila je i nije mažena...
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 19:13 ] @
Mozda,ja pricam iskljucivo za ovu sto koristim,tu straus.I da je maznu necu se strecnuti.A burazer ima onu fake stihl,radi a sta nije isekla.
Prodavac je savetovao sledeci model od te 170 zbog boljih amortizera (gumica) i sa komentarom da razlika u kvalitetnijih testera je u isecenim metrima
jer svaka ima svoj vek.Ja sam hobi i ne secem ogrev nego cisto za raskrcivanje a do sada nisam isekao vise od 10m drva.
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 19:29 ] @
Ovako izgleda ugao ostrenja lanca (zuba) testere.
[ botr @ 29.10.2014. 20:22 ] @
Koliko lanac moze da isece pre ostrenja?
[ Lavlja_Jazbina @ 29.10.2014. 20:27 ] @
Sve zavisi sta seces.Suvo,sirovo i ono sto je pogubno a to je da dohvati zemlju.Meni ovaj lanac sto je dosao uz testeru
tupi se na metar drva.Primeti se kada vrti a izbacuje malo piljevine i lanac malo poplavi,bez obzira na kolicinu ulja
koja podmazuje lanac.IMHO,da ce oregon lanac biti daleko kvalitetniji.Ja imam problem kada naletim na ekser,i cao.
[ botr @ 29.10.2014. 20:47 ] @
Ja imam Oregon lanac, dosao uz testeru, a drva, onako, nit suva nit sirova, nesto srednje. Nisu prljava od zemlje. Nadam se da ce izdrzati bar 4-5 metra bez ostrenja. Turpiju sma negde izgubio :D
[ gilopile @ 29.10.2014. 21:08 ] @
Lave, nije to nista :) Ja sam isto vise puta naletio na ekser...Seko neke stare grede...Koliko toliko lanac dovedem u red, prodjem ga 2x turpijom...
Ali jednom rodjak me nagovorio da mu srusim jedan orah koji se poceo susiti. Pristanem, sta cu...Nekako ga srusismo, i poceo da secem balvan na delove, prvi rez isao odlicno, idem ja dalje, kad corak. Pocne da ulazi u stablo jako sporo i odmah mi pobegne rez u slovo `J` i nece, pa nece. Pogledam ja lanac, kad ima sta da vidim, sav se pokrivio, par zubaca odlomilo :) Pogledam tamo gde sam sekao prvi rez, kad ispod neka stara serpa prepilana na pola :D
[ 7.scena @ 30.10.2014. 11:46 ] @
Citat:
gilopile:
Ja sam pretprosle godine uzeo neku kopiju Stihl ms 180
Koliko vidim bar po slikama ova motorka je isti model testere kao straus od 3ks sa macem od 500mm, samo druga nalepnica i boja plastike.
[Ovu poruku je menjao 7.scena dana 30.10.2014. u 13:22 GMT+1]
[ gilopile @ 30.10.2014. 12:23 ] @
Da, bas ta. Upravo sam sekao neke sljive i bagrem :) Crkoh....Nije neki kvalitet, naravno, ali ipak koristi. Mene vec drugu godinu odlicno sluzi. Pazim kako radim, ne forsiram je i nema problema.
Moze li neko da preporuci neki lanac za testeru? Kod mene su mac i lanac Oregon ( doubleguard 91 ,valjda od 40 cm) korak je valjda 3/8 a debljina 1,3mm. Ima 32 zuba. Trazim nesto kvalitetno, da traje. Hiljadu, dve vise, nije bitno.Isekao sam 8 metra drva, ali na svakih metar, dva moram da ostrim. Mac ne bih da diram, jos je dobar.
[ 7.scena @ 01.11.2014. 15:48 ] @
Pozvao sam suboticane koji prodaju ove low cost motorke i uzeo Red Storm (50cc, 3 KS, mac 450mm). Kazu sve je to isto ali eto taj red storm je kao nesto zilaviji, iako je jeftiniji od strausa.
Na slikama red storm izgleda kao ona kopija Stihl-a koji se prodaje pod imenom Steel.
Kinez pravi, nasi krste :).
Tako da gilopile mislim da postajemo kolege po motorki.
[ botr @ 01.11.2014. 16:03 ] @
Komisja je bas prosao pored sa tom testerom dok sam sekao, kaze da je dobra, sluzi. Obavezno dva rezervoara nek izgori na leru.
Jugotb valjda cu ja biti bolje srece.
Zato sam i pitao ove prodavce da mi preoruce neku na koju imaju najmanje zalbi.
@botr
Ova mi motrka stize za par dana. Dva rezervoara na leru da sagori kazes ?
[ botr @ 01.11.2014. 21:11 ] @
Da, dva na leru, slobodno sa jacom mesavinom od preporucene. Kod drugog, mozes i povremeno da dodajes gas, slobodno jaci, ali nemoj dugo da drzis. U pocetku, nemoj da je preopterecujes. Kupi neko kvalitetnije ulje za mesavinu. Ja koristim nisovo polusinteticko za skutere, a vidim da od skoro u poljo apoteci moze da se uzme sthil ulje, prelazim na njega kad ovo potrosim.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.11.2014. 21:16 ] @
Kao da je od putera.Tu foru sa rezervoarima sam preradio u 15min na leru i pun gas.To stil ulje ako kupujes po 90rsd o.k.
Ako ga placas 150 onda kupi castrol 2t,vise se isplati.
[ botr @ 01.11.2014. 21:30 ] @
Nemam pojma koliko kosta, samo sam video. ovaj Nisov dvotaktol je preko 200 din za 250 ml. Uglavnom, videcu da predjem na neko ulje sa "imenom", mada ne mora da znaci da je bolje. Ja moju nisam bas tako razradio, mada se kao preporucuje da se tako razradi. I moja je radila 10-15 minuta na leru i odmah sam sekao, al mozda je bolje da se razradi po preporuci. Trebalo bi da je (delimicno) razrade u fabrici, dok je steluju.
[ 7.scena @ 01.11.2014. 22:05 ] @
Nista spalicu ta dva rezervoara bez secenja.
Sto se tice ulja, uvek treba paziti sa brendovima, jer toliko ima kopija i falsifikata...
Recimo znam da Husquarna ima odlicno 2T ulje (Castrol radi Husq ulja), ali je pre neku godinu bilo kopija koliko hoces. isto Husquarna ulje, a u tri boje...
Treba obratiti paznju koje Husq i Stilh ulje kupujete, jer oni imaju u ponudi i mineralna 2t ulja za starije masine. Znam ovo iz iskustva sa drugim 2T motorima.
Koje ulje koristite za podmazivanje lanca ?
[ jugotb @ 01.11.2014. 23:00 ] @
Ja za skuter kotistim Shell polusintetiku (sam miješa), a za testeru Stihl koncentrat (mala flašica koja ide na 5l goriva), s tim što uzimam isključivo one što se jednom otvore jer su one sa čepom falš. Za lanac Optima testerol i ide bez problema...
[ Lavlja_Jazbina @ 02.11.2014. 06:10 ] @
Citat:
Koje ulje koristite za podmazivanje lanca ?
Imas lancol i nisam gledao flasu,neko domace od 1,5l za 280 rsd.Videcu sledece nedelje kada budem isao.
Za brend pominjem ne zbog imena nego su ovi sa flasicama bezobrazni.Cekaj imam ovde 2 koje je su isto crvene boje pa ti uporedi i vidi
imali bilo kakve razlike.ULJA za skutere je bolja cena i isplativije,sagorevaju bolje (nema garezi).
Da se ponovim po pitanju paljenja no name testera.
Povuces sauh,2x kurbla,javi se kao da ce da upali,spustis sauh,i posle 1 ili 2 x upali.Trebalo bi tako.
Jos malo filozofiranja po pitanju bezbednosti.Nikakva seca na merdevinama,Kada obrezujes grane,obavezno da ti testera bude sa strane,prolazi pored noge-kuka,nikakvi raskoraci.Nemoj prislanjati testeru na drvo pa onda davati gas nego vec pripremljenu sa obrtajima pristupas secenju.
Iskusni imaju obicaj da sa donje strane potkresu granu,kada testera ide ka tebi (glavi).Pazi kada seces neku granu,proveri da li je nategnuta (negde zapela) da te ne bi opalila po vugla.NIKO PORED TEBE DOK SECES BILO STA !!!!!!!.Zastitnu opremu ,naocare,rukavice.Ima na netu a i ovde moze svako da doda neko iskustvo.
Da dodam,ulja koja se koriste za skutere su puna sintetika,dok ova ___?????
[ botr @ 02.11.2014. 07:35 ] @
Ovaj klip nije tako los, moze nesto da se nauci.
Ulje za lanac kupujem opet na nis pumpi, jer nemam gde drugde. Mislim da je bilo kakvo ulje proizvedeno za lanac, bolje od prepradjenog.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.11.2014. 10:08 ] @
Citat:
Ulje za lanac kupujem opet na nis pumpi, jer nemam gde drugde. Mislim da je bilo kakvo ulje proizvedeno za lanac, bolje od prepradjenog.
Preradjeno ulje NIKAKO!!!Em sto ukaki testeru,nema efekta yato sto ulje za lanac je malo lepljivo i ima svrhu pored podmayivanja lanca da brze prazni piljevinu
oko dela lancanika.
Sa tim šablonom se pogodi pravi ugao ostrenja svaki put, ali ne može da se rotira turpija u toku turpijanja, što znači da se žljebovi brzo pune metalnim opiljcima, pa je učinkovitost turpijanja manja. /youtube znanje :)/
[ 7.scena @ 05.11.2014. 15:45 ] @
Sastavih danas motorku i pustio sam je u razrađivanje po vašim uputstvima. Lepo pali, fino radi.
Kao što je ovde pomenuto, slini ulje za lanac, što i nije čudo s obzirom kako je ofrlje rešeno dihtovanje između mača i motorke.
Mislim da ću to lako rešiti, samo ako ulje dolazi iz tog pravca, a ne sa pogonske osovine..
Jedino što sam primetio, a nije po ps-u, nakon potrošenog prvog rezervoara prilično je zaslinilia ispod izduva. Kapiram da ulje stize sa spoja auspuha i izduvne grane, šta vi mislite ?
p.s. kupio sam Stihl ulje, na njemu pise 1:50 za stihl mašine, ja sam ipak išao sa 1:25, jel to je ok ?
[Ovu poruku je menjao 7.scena dana 05.11.2014. u 17:11 GMT+1]
[ botr @ 05.11.2014. 16:42 ] @
Mnogo kume. 1:40 je sasvim dovoljno.
[ 7.scena @ 05.11.2014. 17:16 ] @
Ok :). Uzeo sam ulje u Stihl prodavnici, prodavac mi rece 1:50 za Stihl motorke, za kineze kaže mora masnije.
A uputstvo za motorku kaže 1:25 pa sam napravio tako.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.11.2014. 17:27 ] @
[ botr @ 05.11.2014. 17:31 ] @
E ako u uputstvu pise, onda tako treba. Ispostuj uputstvo. Pise bas 1:25 ili 2,5%?
[ 7.scena @ 05.11.2014. 18:09 ] @
Sa motorkom je dosla merica, za mesanje goriva i ulja u količini jednog punog rezevoara, 1:25 odnos. Merica na engleskom, uputstvo na madjarskom, al 1:25 na oba mesta :D.
Šta kažete na ovo slinavljenje ispod auspuha ?
p.s. ne rekoh hvala vam na pomoći (posebno Lavlja jazbina na savetima vezanim za bezbednost), jos jedan odličan video za početnike:
[ botr @ 05.11.2014. 18:25 ] @
Mozda gresim, ali meni se cini da je too zbog masnog goriva.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.11.2014. 05:05 ] @
Istog sam misljenja ! Tu ce auspuh da se nakupi garezi samo tako.Ovako curi na leru,zamisli kada krene da radi + ulje od lanca.Uljanijada..
[ vladd @ 09.11.2014. 10:34 ] @
Od viska ulja se nece upropastiti motor.
Ako je previse ulja, van granica nastelovanosti karburatora, moze doci do nekorektnog rada, zagaravljenja svecice, zapusenja izduva, i nekorektnog rada.
Ne praviti vise miksa nego sto treba za testerisanje. Miks ulja i goriva praviti pred koriscenje. Nije problem ako stoji mala kolicina masnog miks goriva par dana, ali ne treba da stoji nekoliko nedelja..mada je sada "sezona" za testerisanje..pa nece biti problem utroska "starog" goriva.