[ bogdan.kecman @ 15.10.2014. 14:33 ] @
ide mi na ganglije vise pobacao sam sad nekoliko komada ... slomila mi se u ruci (i zamalo zabola u istu) ... turpijao sam alu .. znaci raspad sistema .. uradi sam, woby .. sve isto smece ... gde bre ljudi mogu da kupim dobru ravnu, veliku, turpiju za metal .. da nece da pukne kad se naslonim na nju, da lepo zagrize metal .. jbt turpijam 2mm alu-a sat vremena ne vredi ni celicna cetka nista .. i na kraju mi pukne turpija .. a one od pre 50 godina i dalje rade (na zalost nemam vise nijednu) ... dakle gde kupiti da valja, i nemojte mi reci bubanj potok / pancevacki buvljak, nekako mi muka da kupujem kraden alat
[ vladd @ 15.10.2014. 17:19 ] @
http://www.wurth.rs/media/84389/M-1158.pdf
[ bogdan.kecman @ 15.10.2014. 17:55 ] @
ja se ne razumem u marke sad za taj alat, jel to mogu da racunam da
valja? i da oni ne valjaju kineske kopije?
da li sve sto oni prodaju mogu da racunam da valja ? posto vidim na
sajtu zanimljivog alata
[ Odin D. @ 15.10.2014. 19:11 ] @
Manje-više sve što je novo i što se valja po takvim prodavnicama (ne samo u Srbiji, nego svuda) je Made in PRC, i nikad ne znaš koliko srajne će te zapasti (biće srajne sigurno, samo ne znaš koliko dok ne kupiš).
Skoro sam kupovao neke turpije za drvo i to je katastrofa, kao da je neko brenerom zatopio rendajuću površinu kako bi otapanjem zaoblio vrhove zubaca.
Naravno, znam da niko nije to radio, ali mi je ostala misterija kojim tehnološkim postupkom su uspjeli da naprave tako tupu turpiju.
Jedino čemu valja je da se njome češeš po bradi ili da masiraš kožu lobanje.

Iako si u startu odbacio obilazak buvljaka, to je izgleda poslednje mjesto gdje se za dž (100-300 din, gdje su 300 din one od 30-40cm) mogu naći stare, ali dobre neupotrebljavane turpije.
Ja sam na vašaru u Rumi nalazio stare (ali neupotrebljavane) Austrijske i Švapske turpije iz vremena dok su se još tamo pravile, sa sve onim žigovima njihovih poznatih metalskih kompanija.
To treba tamo otići i napuniti čitav gepek sa zalihama do kraja života, ko zna koliko dugo će to još moći da se nađe.

Naravno, postiji opcija da naručiš neke švajcarske, američke (ponekog proizvođača, ne svih) i sl., ali kako je krš preplavio sve, to je ono što je nekad bilo normalno odjednom postalo De-Lux, pa sad "obična" turpija koja nije krš košta kao pristojna bušilica.
[ bogdan.kecman @ 15.10.2014. 19:21 ] @
ma pazi ne ocekujem da cu da je platim 300din .. platicu je koliko kosta ali da radi .. ova radnja kaze da valja original nemacki wurth .. da ga j. sad .. zato i pitah ovde gde ima da mogu da udjem u radnju i kupim i da je kvalitet, da nije kinez ... ja da umem da "osacujem dal valja" ja bi lako ali i ovu sto mi se slomila mi uvalise kao "kvalitet" pa zamalo da se ubogaljim .. a to kako 20cm dugacko 3cm siroko i 1cm debelo parce "gvozdja/celika" ja slomim turpijajuci 4mm alu .. mislim da je sve jasno o kvalitetu i toma da to gvozdje nije videlo ni u prolazu :( .. a ja mislio bas da sam kupio dobru turpiju :( ..

znaci ne ocekujem kvalitet za 300din (ako preskocimo kraden alat sa buvljaka, bubnja, pijace ..), ali kapiram da za recimo 50eur mogu kupim 2 velike pljosnate burgije (finu i grubu) za metal da valjaju
[ Odin D. @ 15.10.2014. 19:32 ] @
Würth nije proizvođačka kompanija, već trgovačka. Pitaj boga šta od koga i odakle nabavljaju i kome šta valjaju...

Ako hoćeš kvalitet, bez ozbira na cijenu, onda otiđi na neki od ovih sajtova gdje se okupljaju metalci (mašinci, kovači, nožari, i sl. bratija) pa ćeš tamo sigurno naći info na koje brendove možeš da računaš da valjaju.

Ali opet, za te pare - odvezeš se na vašar u Rumi s nekim da ti pravi društvo, pojedete, popijete, kupiš torbu turpija, i možda još preostane i za štene nekog džukca :)
[ bogdan.kecman @ 15.10.2014. 19:36 ] @
e da ga j... a ja se spremio da idem ovih dana u surcin .. vladd? daj
neki dodatan info za te momke u surcinu..

koliko majstora ovde, zar niko ne kupuje alat u radnji?
[ SASA M. @ 15.10.2014. 22:32 ] @
sta fali obicnoj brusilici? ako mora da bude precizno, neki mala masinica za graviranje.
[ bogdan.kecman @ 15.10.2014. 23:16 ] @
mnogo toga, brusilica je ok da isecem grubo sta mi treba, mada je i ona
extra spora, bonsek mi je brzi, moram sutra da probam ubodnu, ali onda
finish zavrsavam turpijom .. ja ne koristim tvrde metale, aluminijum 70%
bakar i mesing ostalih 30% .. kada je u pitanju celik i slicno nosim u
alatnicu, nemam ni alat ni znanje za rad sa tvrdim metalima
[ vladd @ 16.10.2014. 08:26 ] @
Nisu valjda u Surcinu. Poslednji put kada sam kupovao, bili su na Altini, prakticno, pored auto puta naspram Galenike..pravac prema BG.

Wurth nij e jeftin, ali su im alati dobri. NAzalost, kod nas se ne moze uci u krstenu radnju i nabaviti profi komponenta.

Nista se ionako ne radi, industrija je krs, a svi majstori se bacili na struju i bateije..pa kako ispadne, ispalo je:)

Turpija je nezamenljiva za neke pozicije u obradi. I tu nema spora.

Jedino mislim da nisam bas video striktno turpije za aluminijum(sa polukruznim paternom zubaca), uglavnom su ove bravarske.

MAlo robe ima iz PRC kod Wurtha(ja nisam primetio, receno mi je), ali i to sto ima, to je visokog kvaliteta..nije bas "sto dinala" kvalitet..:)

Kada postoji "sertifikat" turpije, finoca i materijal, a ne prekaljeno djubre ili sinter, tada nije ni vazno ko je proizvodjac.
[ bogdan.kecman @ 16.10.2014. 13:35 ] @
hvala za info, moram da pohvalim firmu poslao sam im mail sinoc, dobio
odgovor jutros, dakle ladno su u 21. veku ... definitivno cu da odem
ovih dana tamo da overim sta ima pa javljam utiske :)

za alu meni radi posao bravarska turpija samo moram cesce da je cistim
cetkom jer se zapusi, one bas za alu nikad nisam video kod nas u prodaji
[ bakara @ 16.10.2014. 16:56 ] @
@Bogdan

ovaj wurth sa sajta ti i nije u surcinu (samo potpada pod opstinu surcin) vec na autoputu pored auto komerca.
[ bogdan.kecman @ 16.10.2014. 17:04 ] @
to je tamo gde je onaj karting? ma nacicu, ici cu sa drugarom kom isto treba uvek alata pa cemo da overimo sta ima tamo .. jbg kad sam papan koji nece da vozi i onda mora uvek jurim nekog da me voza ... a zena bas nije nesto u fazonu da me voza po alat na drugi kraj grada
[ vladd @ 16.10.2014. 17:21 ] @
DA, da, davno sam ja licno kupovao kod njih
Kupujem i dalje, ali se drugi setkaju.

Elem, cene su jake, ali je kvalitet visok. Mozda su za neke stvar cene previsoke, ali s obzirom na lose trziste..i nije zacudjujuce.

Dobro je sto se mogu kupiti malo drugaciji alati od "buvljak" opcije i alata neizvesnog kvaliteta.

Ranij je bio problem u Wurthu sto nije mogao da se slobodno kupi alat, vec samo preko racuna preduzeca..ne znam da li je obicaj prevazidjen
[ bogdan.kecman @ 16.10.2014. 17:37 ] @
odgovorili su mi na mail da moze da se kupi sad kao privatno lice ali
samo ono sto je u radnji, za narucivanje i dalje samo firma i avansno
placanje ...

a za cene, vidi jbg ja kad vidim da su klesta od C46 ili vidije 300din
znam da je nemoguce, pa plocetinu tog materijala kad kupujes na veliko
kosta vise.. tako da mi je potpuno jasno da to celik nije videlo i u
prolazu .. takodje nemam servis, proizvodnju etc pa da mi treba 200
komada .. ono kupim 3 turpije i to ce mi trajati do kraja zivota ..
mozda i malog ako bude zanimalo mozda i on bude koristio kad me spali i
smesti u konzervu .. ako ne verovatno ce zavrsiti na buvljaku .. ne
treba mi 200 klesta .. trebaju mi secice koje se nece raspasti .. sad
neki dan kupih neke connex od c45 navodno original, aj da vidimo koliko
ce trajati, u merkuru mi uvalise neke "micro industrial" kao profi ovo
ono, bolje od uniora, CR-V ... haha nije ovo videlo hrom vanadijum ni na
slici .. seciva su vec pocela da se razilaze, ogulio se ovaj sjajni deo
(recimo hrom) i istupila su se klesta skroz .. dakle kvalitet - nikakav
.. (ja time secem bakarnu zicu... nista tvrdje od toga .. ono mozda
deblju malo bakarnu zicu .. plasticne vezice .. i to je to .. ma sramota )
[ bogdan.kecman @ 16.10.2014. 21:30 ] @
da ne bude da pitam bez razloga ... ovo je 6mm burgija, kupljena u velikoj radnji koja prodaje alat (merkur, uradi sam, wobi house... jedan od njih, nebitno koji tacno), kupljena pocetkom godine, izbusila 10tak rupa u 3mm sper ploci .. dakle da kazemo skoro nova, ja 6mm ne koristim skoro ni za sta, uglavnom 3, 3.5, 4 i 8mm .. usla je 1cm u alu sipku (lepo zabusenu) .. podmazivana sve vreme dok je isla uljem za rezanje .. vrlo lagano pritiskana (znaci busim u strugu pritisnem malo, izvucem, pritisnem jos malo, izvucem .. lagano da laganije ne moze) .. kad je usla 1cm "izvrnula se" .... i sta ja sada da uradim .. da odem tako gde sam je kupio da im je naguram gde sunce ne sija ... gurnem drugu burgiju (nista specijalno bas sam neki dan kupio u uradi sam neka hss svetla KWB .. nikad cuo za marku) prodje kroz isti taj alu kao kroz sir, kao da ga nema

[ dlalic @ 17.10.2014. 07:56 ] @
Vlad je u pravu sto se wurth-a tice. Jesu trgovacka firma ali sa renomeom. Komercijalisti ti dodju na noge i obrazovani su.
Neke stvari, tehnicka hemija npr su im vrhunske, verujem da nema boljih na nasem jadnom trzistu. Elektricni alat im takodje drugi rade, Bosch koliko znam, ali za razliku od Boscha imaju svoj servis, pa ti alat ne ide kod nekog krsh nazovi "ovlascenog" servisera vec u njihov servis.
Neces kupiti bofl sigurno, ali ces to sigurno dobro (pre)platiti...
[ vladd @ 17.10.2014. 10:52 ] @
Sada smo "dobili priliku" da imamo na trzistu burgije koje su u vise rangova (ne)kvaliteta.

Nekada su se masinske burgije preostravale za drvo, ali je materijal kvalitetan, pa je mogla ponovnim ostrenjem da se koristi i za metal.

NAravno, sada je materijal kod jeftinih burgija djubre, pa se ne moze koristiti "nenamenski"

HSS burgije se mogu(cak i moraju, zahvaljujuci trzisu zasnovanom na "najjeftinije" pa makar i ispod crvene linije) koristiti za aluminijum, ali sa pazljivim preostravanjem uglova, cak i sa "kontrakonusom"(obaranjem napadnog ugla) za smanjenje "zahvata" spona.
[ bogdan.kecman @ 17.10.2014. 11:04 ] @
pazi kakvo god da je djubre, pogledaj bre kako se to razvrtelo .. da je pukla ne bi rec rekao ali ... ono bre HSS nije videlo ..

nego, daj info za to ostrenje za alu ... ja od metala uglavnom alu koristim, znacilo bi mi da nesto naucim :D
[ vladd @ 17.10.2014. 12:37 ] @
Nema veze, zahvatilo malo dublji spon i uvrtelo se. Da je normalna, radje bi pukla.

Ostrenja ima po netu, mogucih u nemogucih(uz upotrebu silnih pomocnih pribora, ili sa namenskim masinama) za "kucnog korisnika.

http://www.diyfaq.org.uk/powertools/drillfaq.htm

http://www.google.rs/url?sa=t&...=bv.77648437,d.bGQ&cad=rja

E sad, postoje neki preduslovi. Da li je duraluminijum, sa kojim se elektronicari cesce srecu, ili je bas onaj meki, sto je nesto redje, ali ga ima i u plocama i u profilima.

Za rupe u plocama je najbolje naostriti "limarski", kao i za tanke gvozdene limove, nalik na burgiju za drvo, sa centralnim trnom i (profil krila galeba) sa ostricom za "ivicno" rezanje.

Za busenje u punom materijalu, najbolji su uglovi sa linka za "bronzu", druga slika, uz korekciju broja obrtaja. Vise da grebe nego da proseca.

Za meki aluminijum vaze uglevi "na pola puta" izmedju drveta i gvozdja. Ima ih u slikama.

Pri tome, osim mekoce(i bakra i aluminijuma) treba uzeti u obzir i njihovu sposobnost da akumuliraju toplotu(bakar je bolji akumulator, a Al bolji provodnik toplote), pa umanjiti frikcione povrsina i omoguciti brz izlazak spona iz zone.

Zato su ponekad bolje burgije sa dva napadna ugla(koje se koriste za tvrde metale i velike frikcije) i sa ravnijom spiralom(nalik na neke burgije sa vidijom na vrhu)

Osim mekoce materijala, uzeti u obzir i akumulaciju toplote..pa prilagoditi svojim materijalima koji se najcesce obradjuju.

Postoje univerzalne tabele, ali u ozbiljnoj industriji se tehnoloski prate uglovi i prilagodjavaju tipu i karakteru materijala, za najekonomicnije busenje, i obradu uopste.
[ bogdan.kecman @ 18.10.2014. 01:25 ] @
hvala!
[ vladd @ 18.10.2014. 08:09 ] @
Evo jos par info tekstova. Ne treba se "preinformisati", vec steci jasnu sliku o smislu proizvodnje i rada sa burgijama, pa od burgija izvuci maksimum.
I naravno, specijalno odabrane, naostrene i namenjene poslu burgije se ne pozajmljuju

Vizuelno o "uglu spirale"(helix angle)
http://www.chinatungsten.com/c...features-and-applications.html
I Kinezi prave kvalitet, da se ne lazemo.

Jedan od najcitiranijih tekstova na netu

http://www.newmantools.com/machines/drillpoint.html

I interesantan pdf o geometriji i nomenklaturi
http://neme-s.org/2005%20May%20Meeting/drills.pdf